Macerata: Italie voor klimmers

's Avonds wordt de toren sfeervol verlicht

 

Geschreven door Sam.

Ik bezocht Macerata voor drie dagen in april 2018; ik ben gebruiker van een manuele rolstoel met ondersteuning van een SmartDrive (essentieel om de heuvels van dit dorpje alleen de baas te kunnen in een manuele rolstoel) en kan nog een beetje stappen mits hulp.

Macerata is een prachtig (universiteits)stadje (dorp) met een levendig centrum (mede dankzij de studenten). De omgeving doet denken aan Toscane (i.e. heuvels met op elke top een dorpje).

Met de trein van Rome Termini naar AnconaKantoor van de assistentiedienst Sala Blu

Ik beschrijf alleen de reis van Rome naar Ancona (info over de vlucht van Brussel naar Rome Fiumicino vind je elders op deze website). Ik werd opgepikt aan het station door een collega; je zou ook een trein kunnen nemen naar Macerata.

De treinreis verliep perfect.

Je reserveert best je trein vooraf. Voor informatie m.b.t. rolstoelassistentie kan je hier terecht: Assistance Trenitalia en Sala Blu

Ik heb mijn tickets online gekocht en een mail gestuurd naar SalaBlu.Roma@Rfi.it met de vraag voor assistentie.
Heel snel daarna kreeg ik al bevestiging (wel best dubbel checken want men had eerst een verkeerde trein geselecteerd; engels is voor italianen niet evident).

Verhoogd perron met geleidelijnenJe meldt je een half uurtje op voorhand aan in het Sala Blu lokaal in het station (staat duidelijk aangegeven).

De assistentie is goed geregeld, beter dan in Belgie:
- je wordt verwelkomd in een apart lokaal waar het rustig is en waar je op je trein kan wachten;
- je wordt opgepikt door een assistent die netjes gekleed is (geen met olie besmeurde overall...);
- op de trein zelf is er plaats voorzien (in mijn geval in de eerste of laatste wagon) zodat je niet in het tussenportaal terecht komt.

Onnodig te zeggen dat de assistenten (en zo goed als alle Italianen) vriendelijk zijn en behulpzaam; een korte blik in iemands ogen is voldoende om hulp te krijgen. De taalbarriere wordt zonder probleem overwonnen met handen en voeten.Helling met kasseien

Op pad in Macerata

Verwacht steile heuvels en kasseien, meestal gecombineerd.

De kasseien zijn vrij plat dus je kan er vrij makkelijk overheen (uiteraard minder comfortabel dan een klinker). De staat van de wegen is vrij goed, al kan je een put tegenkomen hier en daar. Altijd opletten dus.

Eten en drinken

In de zomer zal je meestal op een (toegankelijk) terras kunnen plaatsnemen. Ik was er in april en het was nog geen terrasjesweer.

Ingang van Bar Di Gusto, met hellend vlakjeIk vond vooraf 1 toegankelijke pizzeria (La Taverna). Omdat dit (piepkleine) restaurant volzet was (en er dus nog geen terras opgesteld was) ging ik ter plekke verder op zoek. Gelukkig, want zo vond ik een ab-so-lute aanrader: Ristobar Di Gusto

Bij Di Gusto kan je zowel terecht voor heerlijke pizza's en een originele bierlijst, maar ook voor sushi of een stuk taart. Ze hebben de drempel aan de deur opgevangen met een oprijplank waarin ze netjes de naam van hun restaurant gefreesd hebben :) Mooi gedaan (zie foto), al blijft de deurpomp een niet-triviale uitdaging...

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Nog geen stemmen