Frascati met de rolstoel

zicht op centrum van Frascati

Zicht op Frascati centrum

Geschreven door Sam.

Frascati is een klein stadje aan de voet van de heuvels ten zuidoosten van Rome in de streek van de Castelli Romani, waar de edellieden van Rome hun vrije tijd doorbrachten vanwege het frisse klimaat tijdens de zomer. Deze traditie werd gevolgd door de pausen die nog steeds een zomerresidentie hebben in Castel Gandolfo aan het meer van Albano. In 1955 werden in Frascati de wereldkampioenschappen wielrennen georganiseerd. De Belg Stan Ockers won er de wegwedstrijd voor beroepsrenners. Frascati is ook bekend van zijn witte wijn; je kunt er zelfs picknicken in een wijnbar.

Wij gingen op dagtrip naar Frascati, een half uurtje met de trein vanuit Rome. Ik reserveerde vooraf via een mail in het Engels aan SalaBlu.Roma-(at)-Rfi.it met de vraag voor assistentie. Heel snel daarna kreeg ik al antwoord. Sala Blu antwoordde in het Italiaans maar blijkbaar verstonden ze mijn Engels wel (of ze gebruikten zoals ik Google translate smiley).

Sala Blu gaf duidelijk aan dat assistentie in Roma Termini geen probleem was maar dat er geen assistentie voorzien werd in (het kleine station van) Frascati. Omdat ik nog kan uitstappen en mits hulp de trein op en af geraak besloten we het er op te wagen (al duurde het even om ook Sala Blu hiervan te overtuigen smiley). De stationsomgeving in Frascati is toegankelijk, het is te zeggen: het station is een kopstation waardoor er geen liften nodig zijn en het perron recent werd heraangelegd met een helling naar de straat.

Uiteindelijk bleek er toch nog verwarring toen we ons aanmeldden bij Sala Blu in Roma Termini ("je weet toch dat er geen assistentie is in Frascati!?") maar mits de nodige uitleg en een collega die wat Engels sprak kwam alles toch in orde. De trein zelf had een heel lage opstap, wat het heel gemakkelijk maakte om in en uit te stappen...

Voor meer informatie over rolstoelassistentie kan je hier terecht: Assistance Trenitalia en Sala Blu.

Frascati, met Rome aan de horizon

Frascati ligt op een heuvel, en vanuit het station tot in het centrum is het een vrij steile klim (onmogelijk om op te geraken zonder hulp). Mijn SmartDrive kwam dus goed van pas. Een keer boven is het weliswaar vrij vlak en brengt een promenade onder de bomen je tot in het centrum. Houd er rekening mee dat het centrum voorzien is van de typische (platte) kasseien die je ook overal in Rome terugvindt.

Restaurant

In Frascati lunchten we in "al 19", een authentiek en toegankelijke trattoria in Frascati (waarschijnlijk een van de weinige) met vriendelijke bediening. Let op: het interieur is recent helemaal gerenoveerd, de foto's op de website zijn dus verouderd. In de zomer hebben ze ook tafels buiten maar in april 2019 was het nog veel te fris hier voor... Opgelet: best geen lokale rode wijn bestellen zoals ik want dan kijken ze je (terecht) aan alsof je van Mars komt ;)  

Ter informatie, Google reviews en meer achtergrondinformatie over "al 19".

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 4 (1 stem)