Een warm welkom in Cyprus (Polis)

We kijken mee over de schouder van Harry, op wandel langs een mooi verhard pad langs de Cypriotische kust.

 

Ik ben Harry uit Assen, Nederland, Na een zwaar jaar waarin ik kanker heb overleefd was het tijd voor het verwezenlijken van mijn droom een huwelijksreis zonder het boterbriefje.

Mijn keuze was na goed overleg met het reisbureau Buitengewoon Reizen uit Zwolle gevallen op Cyprus. Niet alleen vanwege de best wel goede garanties op mooi weer, maar ook vanwege het feit dat de eigenaar zelf afhankelijk is van een elektrische rolstoel.

Dit geldt ook voor mijzelf, en ik heb helaas te vaak meegemaakt dat toegankelijk niet altijd ook toegankelijk betekent in mijn persoonlijke situatie. Dit was voor mij een doorslaggevend punt omdat ik hierdoor zelf enige zekerheid had dat ik ook in dezelfde situatie zittend (zoals de eigenaar) optimaal gebruik kon maken van de beschikbare faciliteiten. Omdat ik op andere locaties wel eens heb meegemaakt dat toegankelijkheid voor de ene persoon niet altijd betekent dat een locatie voor mij ook toegankelijk is vanwege de breedte van mijn rolstoel.

Op 9 oktober begon onze reis vanaf vliegveld Schiphol, en hoewel wij van tevoren hadden getracht alles goed geregeld te hebben bleek het toch nog eventjes lastig om de juiste instructies mee te geven voor het bagagepersoneel voor het correct behandelen van mijn rolstoel.

Voor een eventuele volgende vlucht zijn wij dan ook zeker van plan om aan de rolstoel instructies te bevestigen over hoe mijn rolstoel correct te behandelen maar ook aangegeven dat het de benen zijn die je nodig hebt, en ik overweeg zelfs voor de zekerheid een aantal keren het woord bereikbaar toe te voegen aan mijn rolstoel. Op Cyprus is alles goed gegaan, maar bij de terugvlucht is mijn rolstoel een tijdje onbeschermd in de regen achtergelaten waardoor ik kortsluiting had in de hele stoel en ik mij door mijn partner en het assistentie personeel op Schiphol heb moeten laten duwen. Een kleine domper op het geweldige gevoel wat wij hadden overgehouden van 10 dagen in het C&A Apartments complex. Vanaf onze aankomst werden we allerhartelijkst ontvangen en ondanks dat we laat aankwamen was een sandwich geen enkel probleem.

Dit eerste welkome gevoel was een voorteken van gevoel dat tien dagen is gebleven. Voorafgaande aan onze reis had ik gekeken op sites als TripAdvisor en ik dacht de de recensies te mooi waren om waar te zijn, maar in de recensies is geen woord gelogen.

Foto's met een kleine toelichting:

Het ontbijt was altijd goed verzorgd, ook voor niet-vleeseters.

Een lekker bordje kaas, croissantje, brood, fruit, zongerijpte groenten.

Iedere dag verse fruitsappen bij het ontbijt.
Twee kannen met zelfgeperst fruitsap.

De familie maakt in de winter haar eigen heerlijke citroenlimonade van 7 boodschappenkarren vol met citroenen (fotokader in de ontbijtruimte).

De grootvader van de familie aan de slag met een karrenvracht citroenen. Vers fruit bijna overal. Olijven, dadels, vijgen, citroenen, mandarijnen, bananen en nog veel meer gezien.

Olijfboom.

Detailfoto van rijpende olijven.

Citroenboom.

Prachtige flora en fauna over het gehele eiland.

Fel roze-rode bloemen in trossen.

Ook veel mooie cultuur op Cyprus.

Oud kerkje op het dorpsplein van Polis.

De eerste blik op zee op minder dan 3 km van ons verblijf.

 de bergen.

Ruige natuur maar wel toegankelijk per rolstoel.

Harry volgt een vlak stenen pad langs de ongerepte kustlijn.

Het bord zegt alles, je hoort erbij op Cyprus.

Harry poseert onder een beschutting, die volgens het opschrift voorbehouden is aan mensen met een beperking. Wie geen handicap heeft, moet elders schuilen als het regent.

Ook op bijna ieder strand, strandrolstoelen.

Strandrolstoel (type tiralo) op het zand.

Toegankelijk tot aan of zelfs in de waterlijn.

Houten pad leidt tot vlak langs de zee.

Harry op wandel langs het strand.

Voor een boottocht hebben we een duwstoel kunnen huren via ons gastgezin.

Harry op het dek van de boot, aan het toegankelijk toilet.

De haven van Latschi op 8 kilometer van ons appartement / hotel.

Zwemmen in zee kan met sommige boten ook als rolstoeler, meer bepaald tot halverwege september en natuurlijk alleen als de zee rustig genoeg is.

Vanaf het achterdek dalen waterliefhebbers af in zee.

Prachtige vergezichten die op een foto nooit zo mooi uitkomen als in het echt.

De Middellandse Zee, gezien vanop de boot. Aan de horizon de bergen.

Zon, zee, strand, bergen en een wandelpad dat er doorheen kronkelt.

 bergen en op de voorgrond een weide met een ronde baal stro.

Het toegankelijke zwembad.

Het zwembad van het appartementhotel is voorzien van een liftsysteem.

Hulpmiddelen volop mogelijk. Vooraf kunnen regelen op Cyprus, mede dankzij Buitengewoon Reizen.

Slaapkamer met hooglaagbed.

Toegankelijke badkamer met douchezit en douchestoel. We zien ook één van de handgrepen aan het toilet.

Verrijdbare tillift in de living, met ook een blik op de keuken.

Ons balkon.

De kamer van Harry kijkt uit op het openluchtzwembad.

De bar in de tuin onder de palmbomen.

Twee hoge palmbomen aan de overdekte bar.

Humor in de tuin van ons appartement.

 "TV met afstandbediening te koop. Echtgenoot inbegrepen."

"De lift naar het succes is kapot. Gelieve de trap te gebruiken."

Bijna overal makkelijk hulpmiddelen te huur

Huur-scootmobiel.

Het gratis museum van Polis was tijdens de enige korte maar hevige bui die we overdag hebben meegemaakt een leuke afleiding.

Antieke kruiken en schalen die in Polis zelf opgegraven werden, staan hier tentoon.

Wij zaten in de stad Polis, we wilden ook graag Pafos bezoeken. Hier de verdedigingsstructuur naar zee Staat er vanaf de 13de eeuw.
Wandelboulevard langs het historisch fort van Pafos.

Ik snap de Griekse goden. Het eten was overal voortreffelijk.

Harry op het terras van een restaurant.

Surfers op zee. Verderop ook een paar vissersbootjes.

Zonsondergang na de boottocht.

Zonsondergang, gezien van tussen de rotsen aan de kust.

Ook 's avonds is het strand mooi en aangename temperaturen, ook half oktober.

De zon zakt in de zee. Van Harry zien we alleen de verlichte bediening van zijn elektrische rolstoel.

In het gastenboek schreven we:

Beste Chris en familie,

Tijdens ons verblijf in C&A Apartments hebben we ons zeer welkom gevoeld. Vanaf het moment dat de jonge Andreas ons ophaalde van Paphos Airport, in de aangepaste taxi, waren we onder de indruk. Hij stond direct bij arrivals te wachten toen we aankwamen, haalde hij onze tassen en koffers op voordat we met onze ogen konden knipperen en bracht ons in een comfortabele bus naar het appartement. Dat appartement heeft overigens een prachtige ligging, aan het zwembad. We kwamen laat in de avond aan, maar jouw zus stond ons met een glimlach op te wachten. Ze bood ons een drankje en iets te eten aan en zorgde ervoor dat we ons welkom voelden. Onze kamer was overigens een upgrade, dus de verrassing was nog groter.

Alle gehuurde apparatuur (tillift, bed, douchestoel) was aanwezig en in goede orde, dus we konden snel naar bed. 's Ochtends stond Andreas senior ons op te wachten bij het zeer complete en smakelijke ontbijtbuffet. Met zijn agenda. Hij vroeg ons naar onze plannen en kon snel inschatten en ons adviseren over de mogelijkheden, gebaseerd op onze uitdagingen. Noodzakelijke taxiritjes werden gepland en mooie verhalen werden gedeeld. Oh, en de zelfgemaakte limonade - die was perfect. Vanaf dat moment werd ons elke ochtend gevraagd naar onze plannen en kregen we veel gratis en nuttig advies. We hebben in het bijzonder genoten van de wandelingen naar Latchi Beach, onze taxirit naar Paphos waar de jonge Andreas de route met geweldig uitzicht reed op de terugweg, het gratis museum, enkele zeer goede restaurants en de boottocht, waarvoor jij prompt voor de nodige duwrolstoel zorgde.

We zullen niet in detail treden over alles, dat zou nog een paar pagina's in beslag nemen. Maar elk personeelslid was gastvrij en vriendelijk tijdens ons verblijf. Een voorbeeld dat ons raakte: Toen we op de terugweg naar het vliegveld waren, belde de jonge Andreas de taxichauffeur en vroeg hem ons de groeten te doen en te zeggen dat het hem speet dat hij niet persoonlijk afscheid had kunnen nemen. Zulke kleine dingen voelen speciaal.

Sinds we terug zijn in ons koude kikkerlandje, zijn we tot de conclusie gekomen dat we nog veel meer van jullie prachtige land willen zien en we hopen in de toekomst meer van jou en je familie te zien.

Een hartelijk dank je wel (ook aan de familie en al het personeel) voor de service, vriendelijkheid en goede gesprekken.

Harry en Ingrid

Harry en vriendin Ingrid.

 

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
5
Gemiddeld: 5 (1 stem)