Cyprus: historisch, mytisch en veelzijdig

Vrouwenportret in mozaïek.

 

Geschreven door Jozef.

Traject: Larnaca en de oostelijke omgeving en Polis en de westelijke omgeving (Grieks deel van Cyprus) - 28/09 - 09/10/2020
(Nvdr. Alle praktische informatie over deze reis, het logies en Cyprus in het algemeen lees je onder het reisverslag.)

Maandag 28/09 Brussel - Larnaca

Klokslag 4 uur stopte de taxi van Dirk Soetens van Soetens Airport Services voor de deur. Er werd geladen en weg waren wij, een kort nieuw avontuur tegemoet. Aan de incheckbalie ging het vrij vlot. Na controle van de negatieve Covid test, werd de bagage op de band gezet en konden we verder naar passencontrole, security en verder naar de aangegeven gate. Goed op tijd werd met de boarding gestart en stipt om 7u verlieten we Brussel. In Larnaca werd een hoger/lager ingeschakeld en na de passencontrole begeleidde een assistent ons naar de desk van Sixt, voor het ophalen van de huurwagen. Na de formaliteiten werd een wagen voorgereden en na een korte introductie hiervan konden we beschikken.

Het werd in Larnaca eerst een zoektocht naar het logies. St. Elena Boutique Hotel ligt in een ietwat verlaten straat en je zou het er zeker niet gaan zoeken. Na incheck en installatie op de kamer, trokken we een eerste maal te voet op verkenning naar de promenade aan de waterkant.

Promenade loopt uit op het fort.

Larnaca heeft één van de mooiste en gezelligste boulevards van Cyprus. De boulevard, bekend als de Finikoudes Promenade, is het bruisende hart van de stad. Aan de ene kant heb je het strand en aan de andere kant terrassen, bars en winkeltjes. De Finikoudes Promenade wordt overdag deels voorzien van schaduw door de aanwezige palmbomen, terwijl hij in de avonduren prachtig verlicht wordt. In de zomeravonden kan je tot in de late uurtjes genieten van een hapje en een drankje. Het is er goed om te wandelen langs de waterkant. Met wat geluk vind je er een vrije parkeerplaats, allen betalend. Met de gehandicaptenparkeerkaart sta je gratis.

* Wijk Gutoria met de Sint Lazaruskerk: kerk & museum, gratis, 8-12u/14.30-17.30u
 De Agios Lazaros of St. Lazaruskerk van Larnaca behoort tot de oudste nog bestaande kerken op Cyprus. In deze kerk werden, volgens de legende, de resten van Lazarus begraven. Nadat hij met de hulp van Jezus terugkeerde uit de dood, trok Lazarus naar Cyprus waar hij bisschop werd. Hij leefde er nog dertig jaar. Hij werd begraven in een kleine kapel. Later verrees hier de huidige kerk. Nu behoort de St. Lazaruskerk tot de belangrijkste christelijke bouwwerken op Cyprus. In de kerk zijn verschillende iconen en andere religieuze objecten te vinden. De kerk is op bepaalde uren geopend voor het publiek. Binnen aan de deur aan de voorzijde is een rolstoellift geïnstalleerd, te bedienen door het aanwezige personeel. De kerk is zeker een bezoek waard.

Gebeente van Lazarus in de kerk

* Fort van Larnaca
Het is een kasteel uit het Ottomaanse rijk, gebouwd om de stad te beschermen. Het herbergt ook een museum, jammer genoeg was het geheel gesloten, Corona zat hier waarschijnlijk voor iets tussen. In het fort is een kamer ingericht als een oude Turkse kamer. In de omgeving staat ook een moskee.

Vermits ons logies geen avondmaal gegeven werd door de Corona, zochten we een restaurant op. Het werd het Restaurant Aldente, Cucina Italiana, 77 Athenon Avenue, Krassas Building, Phinikoudes, Larnaca Tel.: + 357/246.645.40 Website: www.aldentecy.com
Er worden indien gewenst vegetarische en glutenvrije maaltijden geserveerd. Het was er lekker en je krijgt veel op je bord.
Op onze eerste dag op Cyprus genoten we reeds van een stralende zon onder een azuurblauwe hemel bij 30°.

Dinsdag 29/09 Larnaca

Na het ontbijt startte het eigenlijke verlof.

* Het Zoutmeer is in de winter en de vroege lente het toevluchtsoord van flamingo’s, pelikanen en andere watertrekvogels. Halfweg de lente droogt het meer zo goed als helemaal op en ontstaat een witte zoutvlakte. De laag zout die achterbleef, is jaren gebruikt als zoutmijn.

* Hala Sultan Tekke Moskee: 8.30-17u, gratis
 De tante van de profeet Mohammed, Umm Haram ligt hier begraven.

Tombe met koepeldak.  Umm Haram viel van haar ezel tijdens de plundering van Kition en overleed. Omdat Umm Haram directe familie was van Mohammed behoort de Hala Sultan Tekke tot de belangrijkste religieuze gebouwen voor moslims ter wereld. Het wordt soms in één adem genoemd met Mekka, Medina en Jeruzalem. De moskee bevindt zich richting luchthaven.
Het buitenzicht is te doen, de rest vonden we niet zo speciaal. De tombe is gesloten, je kunt er een glimp van opvangen door het rasterwerk voor de ramen. Je komt erin via een trap of via hellende vlakken. Vrouwen moeten armen en benen bedekken. De moskee staat in de buurt van het zoutmeer en de luchthaven.

* Kamares aquaduct of Bekir Pasha aquaduct
 Het is een oud aquaduct uit het Ottomaanse rijk. Hij is in een vrij goede staat en er loopt een drukke weg onderdoor. Er loopt een pad langs het aquaduct om hem goed te kunnen observeren. Het is ook het start of eindpunt van de Salt Lake Hike, een prachtig fiets/wandelpad langs het zoutmeer van Larnaca.

Kerk in beige baksteen, met kleine ramen.

* Kiri (Kition. Panagia Angeloktistis): 8.30-16u
 Het is een overblijfsel van de Fenisische Astartempel. Het is nu een Angelsaksische Kerk. De kerk werd in de 11e eeuw gebouwd op de ruïnes van een vroeg christelijke basiliek uit de 5e eeuw. Binnen is de kerk versierd met fresco’s uit de 13e eeuw, draagbare iconen en een zeldzaam mozaïek uit de 13e eeuw dat de Maagd Maria en Christus tussen twee aartsengelen toont. In deze kerk is elke 15e augustus een feest, waar Panagia Angeloktistis je Cypriotische traditionele dansers, shows, kraampjes met allerlei producten, eten en activiteiten voor kinderen kunt zien. Het interieur is mooi maar vrij donker. Er is een opstapje bij de inkom.

* Oud centrum:
 Pottenbakkerskunst: hiervan hebben we er eentje gevonden in de smalle straatjes van het oude centrum.

* Oude Turkse wijk ligt in het verlengde van de Promenade en stelt niet al te veel voor.
 - Hebir (Büyük Cami) & Burcht (Turks Fort)
 De Büyük Cami kijkt op het fort van Larnaca. Het is een heel simpel gebouw met een ronde minaret. Het is waarschijnlijk de eerste Ottomaanse moskee op Cyprus. Het was oorspronkelijk een katholieke kerk.

* Vissershaven (Psarolimano): is zuidelijker
 Je hebt er visrestaurants en bars en een mooi uitzicht op de zee.

In de vroege avond kozen we een plekje op het terras van
Restaurant Ocean Basket, 8 Athenon Av., Shop 4, Tessera Fanaria, Finikoudes
 Tel.: +357/246.654.00
Het is voornamelijk een visrestaurant. Het geserveerde was lekker, maar de wachttijd lang.
Voor de tweede dag op rij was de zon onze trouwe bondgenoot bij 30° C.

Woensdag 30/09 Van Larnaca richting Famagusta en de Oostkust

Larnaca naar Ayia Napa: 50 km via Patamos Beach en vissershaventje
* Ayia Napa:
 - O. L. Vrouw van het Woud is een middeleeuws klooster. We hebben het alleen van buiten kunnen zien, het is in restauratie.
 Ayia Napa Festival eind september: volksdansen en kunstnijverheid
 Blijkbaar ging het niet door vanwege Corona. We hebben er geen melding van gezien.

* Gkreco Nat. Forest Park: mooie rotsformaties, grondgebied Ayia Napa, R E 307
 - Love Bridge of Monachus Arch
 In Cape Gkreco is er één van de meest verbazingwekkende natuurlijke bruggen van Cyprus, de brug van de geliefden. Het is een meesterwerk van moeder natuur. Deze plek is erg populair bij fotografen en pas gehuwden, vanwege de romantiek die de locatie inspireert, vooral bij zonsondergang. Bezoeken aan de brug is bijna een traditie geworden bij pas gehuwden. Soms vinden er huwelijksceremonies plaats. Het kristalheldere water Monachus Arch of Love Bridge ziet eruit als spiegels onder het zonlicht en vormt het ideale decor voor vakantiefoto’s.

Een natuurlijke boog in de rotsen, uitgesleten door het zeewater.

 - Zeegrotten: afslag vanaf E 307
 De ongelooflijke kustlijn ligt bezaaid met bijzondere rotsformaties, waar vaak natuurlijke zeegrotten en verborgen doorgangen liggen verstopt. De zeegrotten van Ayia Napa zijn een populaire plaats om te duiken, snorkelen en zwemmen. Je bereikt ze via een grintweg. Het is redelijk te doen met een rolstoel.

 - Blue Lagoon: F 314
 In de blauwe lagune vind je het helderste water dat je ooit gezien hebt en indrukwekkende rotsformaties die de golven breken. Het water is zo helder, dat je diep kunt kijken. Voeg daarbij nog de Cypriotische zon en het lijkt wel op het aards paradijs. Het is een absolute must see bij Ayia Napa. We zagen het vanaf de weg.

Nog een rotsboog in de zee.

 - Kamara tou Koraka (Arch)
 Het is een natuurlijke brug die het blauwgroene zeewater overspant. Het is een echte trekpleister, waar heel wat toeristen stoppen om foto’s te schieten. Wij deden hetzelfde. Vroeger kon je over de brug wandelen, dat mag nu niet meer omdat de rots deels geërodeerd is na tientallen jaren toerisme. Toch blijft het een fantastische plek in dit deel van Cyprus. De overspanning is goed te zien vanaf de kleine parkeerplaats.

 - Kavo Gkreco National Parc: heeft een Visitor Center
 Het park omvat een netwerk van natuurpaden, omzoomd door Calabrische palmbomen en Fenicische jeneverbessen. Het is rijk aan inheemse fauna en flora, er groeien circa 400 plantensoorten in Kaap Gkreco. Het uitzicht vanaf de kalkstenen kliffen is spectaculair en kijkt uit op het kristalheldere water van de regio. De kleine witgekalkte kapel Agioi Anagyroi is ook een heerlijke plek om te bezoeken.

Fel witte kapel steekt af tegen de blauwe hemel.

 De Agioi Anargyroi kapel is heel mooi gelegen. Ze staat majestueus in het oostelijk deel van Ayia Napa nabij Protaras aan de rand van een verticale rots boven de zee. Ze is opgedragen aan de heiligen Kosmas en Damianos. Onder de kapel bevindt zich een grot met heilig water van de heiligen. Het is een prachtige kapel in wit en blauw, veel koppels kiezen de kapel om er hun huwelijksceremonie te houden en hun kinderen te laten dopen. Je hebt er een uitzicht op de azuurblauwe zee.
Er zijn 9 natuurwandelingen in het Kavo Gkreco N. P. (F 313 - 314),

* Fig Tree Bay is een zandstrand in de badplaats Protaras.
 - Profitis Elias Church (Profeet Elias kerk)

Kerk opgetrokken in natuursteen.  

De kerk van de profeet Elias is gebouwd op een steile klif en is van ver zichtbaar. Om de kleine kerk te bezoeken moet je een 150 treden overwinnen. Met een typisch orthodox interieur met bijbelse afbeeldingen op muren en plafonds staat de kerk van Profitis Elias boven de stad Protaras. De kerk is gebouwd in Byzantijnse stijl. Het is onmogelijk om de kerk te bezoeken met een rolstoel. Profitis Elias Church
 - Paralimni:
 Maagd Maria Kerk (ook St. Anna genoemd)
 In de kerk van Panagia, of van St. Anna in het centrum van Paralimni worden iconen uit de 16e tot 19e eeuw, heilige relikwieën, oude boeken en kerkelijke uitrusting tentoongesteld. De kerk is versierd met fresco ’s uit 1849 en kleine schilderingen op de boog van de koepel. Er is parkeergelegenheid en het museum is rolstoeltoegankelijk. Er zijn toiletten op het kerkplein, ook voor rolstoelgebruikers.
 - Er staan meerdere windmolens in deze buurt.

* Deryneia:
 - Plateia is het grootste dorpsplein van Cyprus: Paralimni
 Er staan in de stad drie kerken.
 - De Agias Georgias Kerk staat op het Plateia (plein) en is de oudste. Ernaast is een nieuwe gebouwd.

Interieur kerk met rondbogen.

- De Agia Marina kapel uit de 15e eeuw heeft schitterende 17e eeuwse iconen. De kapel bevindt zich 3 km ten oosten van Deryneia. De kapel is gebouwd in de 12e eeuw in Byzantijnse stijl met een koepeldak en bestaat uit twee kleine kapellen. Onder de kapel zou er een bron zijn, waar ooit zieke kinderen gewassen werden om ze te genezen. Naast de kapel staat een “palloura”, doornstruik waaraan vroeger babykleedjes gehangen werden, in de hoop dat het de kinderen van hun ziekte zou genezen.

* Famagusta is een ommuurde oude stad met 15 bastions, 16e eeuw.
 Het was de bedoeling Famagusta te bezoeken, maar de stad ligt in het Turks gedeelte van Cyprus. De stad is vanuit het zuiden van Cyprus dus niet bereikbaar.

* Pernera (dichtbij Famagusta)
 Heeft een schilderachtige haven van Agios Nicolaas met prachtig wit-blauwe kapel. Je hebt er een mooie zonsondergang. Het was net als Famagusta, taboe voor westerse toeristen.

We hebben de terugtocht aangevat en zijn in Larnaca naar de vissershaven gereden, om een plaatsje te zoeken in het visrestaurant Zephyros Family Restaurant, 37 Piale Pasa,
Tel.: + 357/24.657.198
Volgens Tripadvisor is dit het beste visrestaurant in Larnaca. Het kan wel zijn, maar er wordt een lange wachttijd gehanteerd. Het was niet voor herhaling vatbaar.

Donderdag 01/10 Larnaca naar Nicosia

50 km via B2, A2, A1

* Grieks deel van de stad
 Het is een omwalde stad met verschillende poorten
 - Ingang na de Famagusta Gate
 - Bisschoppelijk paleis met op het gelijkvloers Museum van Volkskunde (gesloten)
 - Agios Kannis Kathedraal (gesloten)
 - Byzantijns Museum: 9-13u/14-16.30u
 - Ingang via de Avila Gate
 - Bureau van toerisme: 8.30-16u, za. tot 14u
 Rondleiding door de oude stad, vertrek om 10u, enkel op donderdag.
 De wagen parkeerden we op een kleine parking tegen de Avila Gate. Vanaf hier was het niet zo ver naar Louki Geitonia met smalle straatjes en oude huizen, 18e eeuw
 - Observatorium: 1e verdieping (gesloten)
 - De Ledrastraat loopt dwars door de oude stad, ze is autovrij.
 Het is een winkelwandelstraat, de bekende merken zijn hier vertegenwoordigd. Bijna alle winkels waren open en het was er vrij druk. De straat loopt ten einde op een barricade, die het Grieks-Cypriotisch deel scheidt van het Turks. Niemand kan en mag hier verder.
 - Tripoli Gate
 Ten westen van het Cyprus Museum of Archeologisch Museum: 8-18u (gesloten)
 Er naast ligt het stadspark.

De ganse stad was in feeststemming, het was vandaag de viering van de onafhankelijkheid. Alle openbare gebouwen waren gesloten. Het bezoek aan Nicosia werd een maat voor niets. Van onze lunch genoten we op het terras van een restaurant in de oude stad. Het was er drummen en wachten op een vrij plaatsje. Het was druk, het had te maken met de feestdag. Het geserveerde was lekker en zoals altijd veel te veel.
Noordelijk deel: via het einde van de Ledrastraat en Orasta Sok
 - Büyük Han ) Caravanserais 16e - 17e eeuw
 - Kumarcilar Han )
 - Selimiye Moskee: voormalige Sofia kathedraal: 13e - 14e eeuw
 - Bedestan: dansvoorstellingen van de Derwisjen
 Ma-Vr: 12u, 14u, 15u, 17u: € 7

Terug in Larnaca parkeerden we de wagen op de Promenade en zochten een eethuis op voor het avondeten. Het werd het Restaurant Plaza Café, 6 Athenon, Tel.: + 357/24.658.575
Het restaurant bevindt zich aan het begin van de Promenade. De maaltijd mocht er best zijn. Het is een aanrader in Larnaca.
De zon was ook nu weer onze trouwe metgezel, het was soms te warm bij 32° C.

Vrijdag 02/10 Larnaca naar Polis via Troodos

RE 105 of RE 133
* Lefkara Pano: kantwerk, het wordt in huiselijke kringen vervaardigd. Je merkt er niet veel van in de kleine gemeente.
 Kàto: zilver, dit vind je er helemaal niet meer.

Interieur Klooster, met veel iconen en houtsnijwerk.

* Vavla en Kato Drys met het Agios Minos Klooster  Het 15e eeuwse klooster bevindt zich op slechts 2 km van Vavla, langs de weg die naar Kato Drys en Lefkara leidt.
 Het stond jaren vervallen en een stal geworden. In 1964 namen nonnen, die afkomstig waren uit St. Georgis van Alamanos. Zij slaagden erin om het te herstellen met de hulp van het publiek en de heilige Minas zelf, volgens hun overtuiging. St. Minas wordt gevierd op 11 november. Pelgrims uit heel Cyprus komen de dienst en een groot festival bijwonen op het terrein van het klooster. Naast hun religieuze riten, schilderen de nonnen iconen. De kerk is een gebruikelijke mix van Byzantijnse en gotische stijlen, met een spits gewelf en zijportieken. Het geheel is mooi, maar niet haalbaar met een rolstoel.

* Macharios National Forest
 - Panagia tou Machairà (Machairas-klooster) en museum: 19e eeuw, 8.30-18u, gratis
 Het is één van de beroemdste kloosters van Cyprus en herbergt het wonderbaarlijke icoon van de Maagd Maria van Machairas. Volgens de legende bracht een onbekende kluizenaar in het geheim een afbeelding van de Maagd Maria naar Cyprus over, die hij bewaard had in een grot waarin hij leefde. De kerk was open, het museum en de andere gebouwen waren gesloten, jammer.
* Palauchou is een oud dorp, bekend om zijn gerookte ham en worst
 - Metamorfosis tou Sotiros kerk (Kerk van de transfiguratie van de Verlosser): 16e eeuw.

Rijk versierd scherm tussen het heiligdom en de gewone gelovigen.  

De kerk is opgetrokken in de karakteristieke stijl van de kerken van Troodos. Het interieur is volledig geschilderd met één van de meest volledige reeksen van muurschilderingen uit de na-Byzantijnse periode in Cyprus. De ongekende artiest was bezeten van de kunst uit de Palaiologan periode, maar hij gebruikte ook westerse invloeden. De kerk staat buiten het dorp op een heuvel en is open 10-13u. Ze is werelderfgoed, Interieur Metamorfosis tou Sotiros de sleutel ligt bij een buur. De kerk kan bezocht worden met een rolstoel, er is een lang hellend vlak.

* Pano Panagia Chrysorrogiatissa: 16e eeuw, hier vind je prachtige muurschilderingen. Je moet het dorpje doorrijden eer je aan het klooster komt. Het is het klooster van O.L.Vrouw van de Gouden Granaatappel. Het is niet zozeer het klooster maar wel zijn ligging die de aandacht trekt. Hoog boven een heuvel heb je een prachtig zicht op het westelijk deel van het Troodosgebergte.
 - Agios Theodoros
 - Lagoudera is één van de twintig hoogste dorpen van Cyprus met wilde vegetatie, waaronder dennen, lazzi, sumakkamille, hazelnoten en rozen. Volgens de lokale traditie is de naam van het dorp afkomstig van een cyclaam die in dit gebied bloeit en “laoudia” genoemd wordt, of in het Cypriotische dialect “fkia tou laou”, wat hazenoren betekent.
 Panagia tou Araka: kerk uit de 12e eeuw, 9-13u/14.30-17u, ze staat even buiten Lagoudera. De kerk is gelegen nabij het dorp Lagoudera.
 De 12e eeuwse kerk staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO en wordt beschouwd als één van de belangrijkste Byzantijnse kerken van Cyprus. De fresco’s in de kerk zijn vergelijkbaar met die in Griekenland. Het grootste deel van de geschiedenis van de kerk is vastgelegd in muurschilderingen. Ze zijn geschilderd door de monnik Theodore Apsevdis. Fotograferen is er taboe. De kerk kan bezocht worden met een rolstoel, er ligt een degelijk pad naar beneden.

Gebouw met rieten dak.

* Polis is een klein stadje in het noordwesten van Cyprus. Het is een geschikte plaats om het  Akamas-schiereland te verkennen. Polis Chryssochous, Stad van het Gouden Land ligt tussen uitgestrekte sinaasappelvelden. Het historisch centrum van het dorp stamt uit de 16e eeuw. Het best bewaarde bouwwerk is de Agios Nikolas, de bekende kerk van Polis is echter de Agios Andronikos. In deze kerk zijn enkele prachtige muurschilderingen te vinden.
 Het historisch centrum wordt gedomineerd door gezellige terrassen en winkeltjes. Ze staan soms zo dicht bij elkaar, dat het op sommige plaatsen moeilijk is om er door te komen.

In Polis genoten we van het avondeten op het terras van het Herb Garden Restaurant
24 Avenue Makanou, Tel.: + 357/99.586.354 E-mail: tasos.philippou@hotmail.com
Het was er lekker en de wachttijd viel best mee.
De zon bleef ons gezelschap houden, er was weer geen wolkje aan de lucht bij 28°.

Zaterdag 03/10 Polis en Akamas Peninsula Natuurpark (N.P.)

* Latsi (Latchi) ligt op 3 km van Polis via de R E 713
 We vertrokken in Polis naar Latsi (Latchi) en verkenden er de kuststrook en kleine haven.
 We wilden er een boottocht maken en kwamen te weten dat slechts 1 agentschap een rolstoeltoegankelijke boot had. De maatschappij is Alkion II, zij zijn de enige die een glasbodem hebben. We spraken met de verantwoordelijke af, om de boot van 14.00u te reserveren.
 We verlieten de waterkant in Latsi, om verder te rijden naar het Bad van Aphrodite. Het bad ligt verscholen in een grot in de natuur. Aphrodite nam graag baden, haar beroemdste bad bevindt zich in een reservaat op het schiereiland Akamas. Het bad is slechts een halve meter diep. Een klif en bomen hangen over de grot waarin het bad zich bevindt. In de buurt van het bad, verborgen voor nieuwsgierige blikken in een grot en door een kalkstenen rots en vegetatie, ontmoette volgens de legende de godin van de liefde de knappe Adonis elkaar voor het eerst.
Ik ben niet mee geweest naar het bad van Aphrodite, het pad is moeilijk haalbaar met een rolstoel.

* Cyprus, de geboorteplaats van Aphrodite
 Het was hier dat de godin van de liefde en schoonheid Aphrodite voet aan land zette. Ze kwam aan land uit het water van de Middellandse Zee en waar zij haar voet zette, verschenen bloemen en kruiden.

Rotsblokken in de zee.

* Rots van Aphrodite
 Iets verder van het dorp Kouklia ligt de Rots van Aphrodite. Onder toeristen wordt de plaats beschouwd als één van de meest romantische plekken onder de attracties van Cyprus. Tegenwoordig aanbidden toeristen op hun eigen manier de patrones van de liefde en schoonheid.
 Er wordt aangenomen, dat iedereen die een hartvormige kiezelsteen vindt op het strand van de rots van Aphrodite, Rots van Aphrodite echte liefde voor het leven zal vinden. Aphrodite zal degenen helpen die voor altijd jong en mooi willen blijven en ze zal zeker hun wens vervullen.

* Aphrodite trail is een luswandeling, één van de mooiste wandelingen op het schiereiland
 Akamas, met een prachtig uitzicht op de blauwe lagunes. De Aphrodite Trail is waarschijnlijk de mooiste wandeling op het eiland, deze zal een blijvende herinnering zijn aan je vakantie op Cyprus. Marie-Claire is er niet aan begonnen, het zou teveel tijd in beslag genomen hebben.

Van het bad van Aphrodite keerden we terug naar Latsi, om er aan de waterkant op het terras van een restaurant plaats te nemen voor de lunch. Het werd het restaurant Yangos & Peter Fish Tavern, Port, Latsi, Tel.: + 357/26.321.411
Het was er zalig genieten onder een grote parasol tot de lunch werd gebracht. Wat we voorgeschoteld kregen was lekker, maar de wachttijd was lang. We zagen de tijd verstrijken en we moesten op tijd aan de boot zijn. Na afrekening volgde toiletbezoek en dan op naar de boot. Eén van de bootsmannen reed me via een loopplank in de verbruikzaal. Stipt om 14u kozen we het ruime sop. Prijs p/p € 20,00, rolstoelers € 10,00. De boottocht gaat van Latsi tot de Blue Lagoon, waar fervente zwemmers de kans krijgen een heerlijke frisse duik te nemen in het helderblauwe water. Gegevens Alkion II: Tel. + 357/99.655.504
Website: www.latchiboatcruises.com E-mail: alkion2@yahoo.co.uk

Boot met doorzichtige bodem. De boottocht was een meevaller, de zee was vrij rustiger was geen wind en de zon was ook van de partij. Aan boord kan je snacks en dranken krijgen tegen betaling.
In Latsi vind je meerdere charterboten voor rondvaarten van Latsi naar Blue Lagoon. Aan de Blue Lagoon wordt voor een klein uur het anker gegooid, om degene die het wensen de kans te geven te zwemmen in het kristalheldere water. Liefhebbers van boten en fijnproevers van vis zijn zijn hier op de juiste plek.

Na de boottocht lieten we ons een lekker ijsje smaken en een fris drankje ging er ook vlot in. Gans voldaan keerden we terug naar Polis, waar we waren rond de klok van 19u, juist op tijd om mee aan te schuiven aan het buffet. Eva, de vrouw des huizes, had voor de gasten gekookt met de hulp van één van haar dochters. Het was lekker. Om de twee dagen wordt dit herhaald.
We genoten nogmaals van het heerlijke weer met veel zon en geen wind bij 30°.

Zondag 04/10 Polis via Noord-Zuid Route binnenland

* Panagia tou Kykkou (Kykkos klooster): deftige kledij voor mannen (lange broek) en vrouwen (lange mouwen en knieën bedekken)
 Dit klooster is het grootste en belangrijkste van Cyprus. De gebouwen zijn nog geen 200 jaar oud, maar de kloostergemeenschap werd wel eind 11e eeuw gesticht.
 Toen kreeg het van de toenmalige keizer een heel waardevol icoon, dat ooit door de apostel Lucas zou geschilderd zijn. Het Kykkos klooster is ook historisch zeer belangrijk. Aartsbisschop Macharios trad hier in het klooster en hij bracht het niet alleen tot aartsbisschop, maar ook tot president van Cyprus. Hij stierf in 1977 en ligt iets hogerop begraven, zijn graf kan je bezoeken.

Mozaïeken aan de hoofdingang van het klooster.

 Het klooster ligt op 3 niveaus. Beneden vind je de kerk via het metalen hek. Meestal is dit op slot, een bewaker is niet ver af en opent het voor rolstoelen. Op het hek hangt het symbool van een rolstoel. Het klooster ligt een niveau hoger. Eerst terug buitengaan en naar boven via de hoofdingang, of via een trap naar boven in de kerk. Hier ligt het gelijkvloers van het klooster. Van hieruit kan men de versieringen bekijken op het verdiep voor rolstoelen.

Een overdaad aan goud en edelstenen siert het interieur van de kloosterkerk.

Museum: Aan het loket voor de ticketten vragen een bewaker te sturen als begeleider naar het museum. De gewone ingang is via een trap en er is geen lift. De poort die toegang geeft tot het museum is hermetisch afgesloten. Met de begeleider gingen we terug buiten via de hoofdingang en we volgden de weg omhoog, om dan naast een ronde toren een hellend vlak te nemen. Het pad is vrij steil en lang, we vroegen hulp aan de begeleider. Fotograferen is strikt taboe, Marie-Claire kan het niet laten toch pogingen te wagen met goed resultaat.

Orthodoxe priestergewaden.  Ritueel hoofddeksel, tentoongesteld in het museum. Terug langs dezelfde weg en dan: links afslaan richting Paphos.
* Cedar Valley: E 606, spectaculaire zichten.
 Het gebied wordt doorkruist door de landweg die het dorp Panagia verbindt met het klooster van Panagia tou Kykkou en zich ontvouwd tot Stavros tis Psokas, een extra bergplaats waar de zeldzame moeflon (Ovis gmelini ophion) leeft. Het zijn endemische soorten wilde schapen, die uitsluitend op Cyprus voorkomen. De weg is over zijn totale lengte onverhard en ligt hier en daar met putten en bulten. Voorzichtig rijden is er de boodschap, ondertussen kan je genieten van de mooie uitzichten voor zo ver het lukt tussen de dichtbegroeide hoge ceders.
* Pano Panagia is de geboorteplaats van aartsbisschop Macharios.
 Panagia dankt zijn naam aan de vele kerken die in of dichtbij het dorp staan en die gewijd zijn aan de Maagd Maria, die in het Grieks Panayia heet. De bekendste zijn de oude kerk van Panayia Eleousa in het centrum van het dorp, het historische Chrysoryiatissa klooster uit de 12e eeuw en het Byzantijnse klooster van Panagyia Kykkou. Aartsbisschop Macharios III, de eerste president van de republiek Cyprus, werd hier in 1913 geboren.
 Verguld houtsnijwerk, zilveren wierrookvaten. * Chrysorrogiatissa klooster: 10-12.30u/13.30-16u
 Het klooster ligt in een prachtige omgeving en is gewijd aan O.L.Vrouw van de Gouden Granaatappel. Het werd in 1152 gebouwd door monnik Ignatio, die een miraculeus icoon van de Maagd Maria vond aan de kust van Paphos. Het icoon zou in Anatolië in zee geworpen zijn onder het iconociastisch verzet en door de golven naar Cyprus gevoerd zijn. Het klooster werd op het einde van de 18e eeuw gerestaureerd. De kerk met één beuk werd gebouwd op de ruïnes van een oudere kerk. Boven de ingangen zijn prachtige  fresco’s te zien. Het klooster heeft een verzameling belangrijke iconen en schatten. Op 15 augustus wordt een indrukwekkende ceremonie gehouden. In de oude kelders van het klooster wordt voortreffelijke Cypriotische wijn geproduceerd. Het is niet haalbaar met een rolstoel, bij de ingang is een trap.

 Na het bezoek aan het klooster genoten we in de buurt van de lunch in een klein restaurant. De voorgeschotelde kost was eetbaar, de prijs die we ervoor betaalden was goed doorgerekend.

* Agia Moni klooster
 Het klooster zou gesticht zijn rond 300 na Christus door Agios Nikolaos en Agios Efthychios als plaats van gebed. Een heilige relikwie die aan Agios Nikolaos gegeven was en een stuk van de mantel van de Maagd Maria werden tot 1874 in het klooster bewaard. Nu wordt nog beweerd dat de mantel er bewaard wordt. Toen wij er kwamen was het gesloten.

* Via Agios Nicolaas en Agios Georgios naar Agia Varvàra naar Pafos: bestaat uit 2 delen
 - Haven met hotel boulevard (Kate Paphos)
 Pafos toeristenbureau: Kato Pafos, Postidonoslaan 65A, di-vr 8-14.30u/15-17u
 Pano Pafos, Agorastraat 8, ma-do 8-14.30u/15-17u

 - Archeologisch Park Paphos: 8.30-17u, € 4,50
 In het archeologisch park van Paphos vind je o. a. Romeinse mozaïeken, een kasteel, een Odeon en een theater. Het huis van Dionysos is de moeite waard.
 Ingang via de havenkade en het fort (grote gratis parking)

 - Zuil van Paulus is te bezichtigen als je een bezoek brengt aan de Kyriakki kerk (Panagia  Chrysopolitissa): Deze kerk werd gebouwd in de 13e eeuw op de ruïnes van wat ooit de grootste Byzantijnse basiliek van Paphos was. Tussen de restanten van de basiliek vind je de zuil van de apostel Paulus.

 - Catacomben Agio Solomoni: uitgegraven uit de rotsen 2.400 jaar geleden
 Verschillende catacomben zijn te bezichtigen, hoewel ze nog altijd aanbeden worden als heilige plaatsen en er bijna altijd Cypriotische pelgrims aanwezig zijn. De belangrijkste catacombe is die van de Agio Solomoni. Boven de ingang van de catacombe groeit een oude heilige boom, getooid met witte linten van de pelgrims.

 - Tombs of the Kings: een eind verderop richting Coral Bay: 8.30-07u, € 2,50
 Belangrijkste graven nr 3-4 en 8
 Hoewel ze als koningstombes omschreven worden, zijn er nooit koningen begraven op deze site. Het zijn de rotsgraven van de Griekse en later Romeinse elite. Hoewel niet van Koninklijke bloede zijn de grafkelders prachtig om te zien.
 - Archeologisch museum: meestal open 8-15u, Zo & Ma gesloten, rolstoeltoegankelijk
 De collectie bevat stukken uit de hele geschiedenis van Cyprus, van het steentijdperk tot de 18e eeuw. Het museum is nog altijd in volle expansie, aangezien de verzameling regelmatig aangevuld wordt met nieuwe vondsten.
 Van al deze bezienswaardigheden hebben we geen enkel bezocht wegens tijdgebrek.
 Vlak naast de haven staat het Kruisvaarderskasteel van Paphos. Oorspronkelijk opgericht als Byzantijnse burcht om de haven van Paphos te beveiligen, werd het na de verovering van Cyprus door de kruisvaarders en hun opvolgers vlug verder uitgebreid tot een quasi onneembare burcht. Het kasteel hebben we gezien maar niet bezocht.

Aan de haven heb je de mogelijkheid een Jeepsafari te boeken naar het Akamas schiereiland. De touroperator Dinos bood een Jeepsafari aan voor € 30,00 en voor een rondrit van 9.30u tot 16u. De gegevens zijn: www.dinojeepsafari.com GSM: + 357/99.655.759
Na een praatje met de man, verlieten we stilaan de gezellige buurt van de haven en keerden naar Polis terug. We zorgden ervoor terug in het logies te zijn rond 19u. Eva maakte vandaag weer eten voor alle gasten en dat mochten we niet missen.

De ganse dag bleef de zon ons gezelschap houden onder een stralende blauwe hemel bij 28°.

Maandag 05/10 Pafos met schiereiland

Neem de B 7 naar Paphos
- Peristerona en Lyxos is een mooie route via gele weg, maar je rijdt er heel lang over.

* Aphrodite’s Rock Brewing Company is een kleine ambachtelijke brouwerij genesteld tussen de heuvels van Tsada aan de westkust van Cyprus. Zij zijn in de eerste plaats een familiebedrijf met een klein team van goed gekwalificeerde en zeer ervaren brouwspecialisten van over heel de wereld, die nauw samenwerken met lokale medewerkers. Het is blijkbaar een lekker bier. We zijn niet tot in de brouwerij geweest, we hebben ze van ver zien staan.

* In Mesogi namen we de afslag naar het Agios Neofytos klooster. Het is een uitgehakte ruimte in een rots en is één van de meest bekende kloosters van Cyprus. Het werd in de 12e eeuw gesticht door de monnik Neofytos. Het is momenteel een kerkelijk museum met heel mooie fresco’s, er is ook een kleine kapel. Met een rolstoel is een bezoek moeilijk vanwege een trap aan de inkom. Er ligt wel een vrij steil en lang hellend vlak.

* Gerokipai: 3 km ten oosten van Paphos
 - Agia Paraskevi kerk: 9-15e eeuw
Deze interessante Byzantijnse kerk uit de 9e eeuw is een basiliek met vijf koepels. Buiten de mooie fresco’ s bevat de kerk ook een ook een vrij belangrijk draagbaar dubbelzijdig icoon uit de 15e eeuw. Aan de ene kant is de Maagd Maria afgebeeld en aan de andere kant een afbeelding van de kruisiging. De kerk bezoeken met een rolstoel kan ook weer niet.

* Empa: Panogia Chryseleousa kerk: 13-15e eeuw
 De kerk is een combinatie van twee kerken, het is een structuur met drie zijbeuken en twee koepels. De kerk heeft zijn zeldzame wandschilderingen uit de 12e, 13e, 15e en 16e eeuw behouden, waarvan één van de meest interessante het wonder van de visserij uitbeeldt. Andere kerkelijke schatten zijn iconen uit de 15e eeuw. Onder hen is een opmerkelijk icoon van Jezus Christus, die het evangelie vasthoudt en een mooi icoon geschilderd op twee panelen met op elk paneel zes apostelen. De kerk is ook mooi van buiten. Er zijn ook een aantal andere kapellen zoals de Byzantijnse kapel gewijd aan Agias Georgios.

* Lempa: 5 km ten noorden van Paphos. Op een verdorde plek staan replica’s van twee oorspronkelijke huizen. We hebben ze gezocht en gevonden, maar het was niet echt de moeite waard.

Zand- en rotsstrand in de baai.

* Coral Bay: Baden van Adonis
 De Adonis baden zijn zonder twijfel een bezoek waard. Ze zijn bereikbaar met de wagen, ze zijn te  vinden op 12 km van Paphos. Het is een waterval, gevormd door het water van de omliggende ravijnen. Na verloop van jaren heeft het water een klein meer gevormd. Volgens de Griekse Mythologie zijn deze watervallen de plek waar Aphrodite en Adonis het grootste deel van hun tijd samen doorbrachten en waar ze kinderen verwekten. De Adonis baden Coral Bay met de baden van Adonis zijn de plaats waar Adonis is gestorven. Een man, verkleed als een wild zwijn, heeft Adonis neergestoken, die bijna onmiddellijk stierf in de armen van zijn geliefde, terwijl zij bad en de goden smeekte om hem terug nar de aarde te sturen. Deze baai is populair in Paphos, doordat het een groot zandstrand heeft. Dat is aan de kust van Paphos een zeldzaamheid.

Buitenzicht van de Sint-Joriskerk.

* Cape Drepano, Agios Georgios (St. Joriskerk) ligt tegen het dorp Pegeia aan het water: 8.30-17u. Het is een vrij recente kapel met twee klokkentorens, maar toch heel bekend. Het heeft wellicht te maken met de locatie, je hebt vanaf deze plek een prachtig uitzicht. Waar de kapel staat, stond vroeger een basiliek. Veel inwoners van het dorp Pegeia, maar ook inwoners uit naburige dorpen kiezen ervoor om te trouwen en hun kinderen te laten dopen in de kapel, vanwege de prachtige zonsondergang en het prachtige uitzicht dat het biedt. De kapel bezoeken lukt niet met een rolstoel, er is te veel mul zand.

* Kantarkastoi: De Pegeia Sea Caves (zeegrotten) vind je aan de kust in het dorp Pegeia. Het gebied waar de zeegrotten zich bevinden, kan je omschrijven als een unieke plek van uitstekende schoonheid en van geologisch en biologisch belang.

* Van de Agios Georgios naar het Akamas schiereiland.
 Net voor de Agios Georgios staat een bruine pijl die naar rechts wijst (Akamas Peninsula, 18 km). We probeerden tot aan de parking te komen (2 km), maar op de duur zijn we teruggekeerd omdat de weg te slecht werd. Enkel met een 4x4 kan je de 18 km afronden.

* Pegeia moet een belangrijke vroegchristelijke nederzetting geweest zijn. Op het met stenen  geplaveide schilderachtig dorpsplein kan je drinken van enkele mooie fonteinen. Hoe we ook zochten, we vonden in het centrum met smalle straatjes die steil op en neergaan geen enkel plein.

* Kathikas, Ineia en Draiseia zijn drie schilderachtige dorpen met schitterend uitzicht op Coral Bay in de onmiddellijke buurt van Pegeia.
 Kathikas staat bekend om zijn agrotoerisme, vanwege zijn rustige ligging en het uitstekend klimaat. Het is koel zonder vocht in de zomer en een koele winter. Kathikas staat ook bekend om zijn wijngaarden en wijnen met twee regionale wijnproducenten Vasilikon en Stern. Van Stern weten we dat je er gratis binnen mag en gratis wijn proeven. Vasilikon Wynery is één van de eerste lokale wijnproducenten van Cyprus. Het succes is gebaseerd op de uitstekende kwaliteit van de druiven van Kathikas, die voornamelijk uit de familiewijngaarden geplukt worden.

* Agios Raphael kerk in Pachyamnos is een belangrijk bedevaartsoord. Met de bouw van de kerk werd begonnen nadat er een wonder gebeurde bij een inwoner uit het gebied. Het is een majestueuze tempel, gebouwd in een Byzantijns thema. Ieder jaar komen er duizenden bezoekers uit heel Cyprus. Het interieur van de kerk is versierd met uit hout gesneden beschilderde iconen van heiligen. We waren te laat voor een bezoek.

De Raphaelkerk in het licht van de late namiddagzon.

Van in Kathikas keerden we terug naar Polis, waar we naar onze vaste stek terug keerden.
Onze trouwe metgezel, de zon, was weer overvloedig aanwezig bij 30°.

Dinsdag 06/10 Troodosgebergte: Byzantijnse route

Polis naar Pomos en Fachyàmos: 17 km
* Pelendri: Timos Stavros kerk (Heilig Kruis kerk): 14e eeuw, 9-12u/13-16.30u
 De 14e eeuwse kerk is versierd met prachtige muurschilderingen uit de Palaiologan periode. De kerk was oorspronkelijk een koepelvormig gebouw met één beuk. Ze werd om ongekende redenen verwoest en de huidige vorm van de kerk is het resultaat van verschillende toevoegingen en wijzigingen, waarbij alleen de apsis bewaard gebleven is.
 We hebben de kerk enkel buiten kunnen zien, ze is maar heel sporadisch open. Er staat een GSM-nummer vermeld om de bevoegde persoon te contacteren om open te doen.

Troodos met Olympos Berg (1.951 m), R E 908-F 828-F 952
Noordelijk Troodos: Solea Vallei

Oude muurschilderingen in de kerk. * Agios Nikolaos tis Stegis (St. Nicolaas van het Dak): 11-17e eeuw, 9-16u, is een heel interessante kerk. De kerk bevindt zich in de Soleo-vallei en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het  ontleent zijn naam aan het schuin houten dak, dat gebouwd werd om het tegen het weer te beschermen.
 Het is de enige overgebleven kloosterkerk in zijn soort op het eiland. De muren binnen zijn volledig bedekt met muurschilderingen uit de 11e tot de 17e eeuw. Ze wordt beschouwd als één van de meest interessante Byzantijnse kerken op Cyprus. Je kunt ze bezoeken met een rolstoel, er ligt een hellend vlak en is zeker een bezoek waard. De kerk staat in de onmiddellijke buurt van Kakopetria.
* Kakopetria heeft een prachtig dorpsplein met veel gerestaureerde huizen.

* Galata: Panagia Podithou: 15e eeuw
 De kerk gelegen in het dorp Galata, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De kerk behoorde ooit tot een klooster en werd gebouwd in 1502 door schenking van Demtre de Coron en zijn vrouw Helen. Van Demetre is bekend dat hij betrokken was bij de politieke wanorde van 1461. Het klooster deed dienst tot het begin van de 19e eeuw, maar raakte in verval en werd verlaten na 1821, toen de aartsbisschop en andere notabelen werden geëxecuteerd na de Griekse revolutie. De muurschilderingen zijn van de Italo-Byzantijnse stijl, die begin 15e eeuw op het eiland verschenen.
 We hebben de kerk enkel van buiten kunnen zien, ze was gesloten. Er wordt een GSM-nummer vermeld, waarop je een verantwoordelijke kunt bereiken, als je een tijd kunt wachten.

* Kaliana met traditionele plattelands architectuur. Er is een bewaard gebleven herberg met bogen, lemen muren en een schuin dak.

Via het Panagia tou Kÿkko naar Westelijk Troodos: Marathasa Vallei
* Pedoulas
 - Archàngelos Michail Kerk: anno 1474, 10-18u

Detail van de muurschilderingen in de Aartsengel Michaël-kerk.  De kerk staat in het pittoreske dorp Pedoulas en werd gebouwd in 1474 en door de lokale schilder Minas versierd. De kerk staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ze is volledig gedecoreerd in de lokale post-Byzantijnse stijl, die zich ontwikkelde voor de Venetiaanse overheersing. De kruisiging en hemelvaart zijn afgebeeld in de frontons. Dichtbij de kerk ligt het Pedoulas Byzantijns Museum, dat opgericht werd om iconen en kunstvoorwerpen uit kerken in de omgeving te bewaren. Er is een steile helling naar beneden.
 - Museum van Volkskunst: 10-16u, gratis
 Een andere interessante locatie is het Folk Art Museum, dat het dagelijks leven van de dorpsbewoners, gebruiken en tradities uit het verleden toont.
* Panagia tou Moutoulla kapel: 13e eeuw, de sleutel ligt naast de deur bij een buur.
 De kleine 13e eeuwse kapel ligt in het bergachtig gebied van Moutoulla. Het is één van de vroegste voorbeelden in zijn soort en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De kapel heeft een steil houten dak en fresco’s uit 1280. De muurschilderingen zijn de enige uit de 13e eeuw, die op Cyprus bewaard gebleven zijn en kunnen nauwkeurig gedateerd worden.
 De kapel werd gebouwd en versierd door schenkingen van Ioannis van Moutoulla en zijn vrouw Irene. Er wordt aangenomen dat het een privé kapel was. Hier is ook weer een vrij steile helling.

* Kàlopanagiotis: Het voormalige klooster bestaat uit twee kerken en een kapel.
 - Agios Ionnis Lampadistis: 8-13u/14-18u
 De kerk van Ionnis Lampadistis werd in 1731 gebouwd. Het graf van de heilige, dat dateert uit de 12e eeuw, vind je onder de smalle noordoostelijke boog en de schedel ligt in een nis. Het icoon van Lampadistis dateert uit 1543. Aan de inkom is een hoge trap, als je iets verder omhoog rijdt, heb je een hellend vlak.
 - Agios Irakleidios: 11e eeuw
 De kerk van Agios Irakleidios werd gebouwd in de 11e eeuw, terwijl de fresco’s dateren uit de 13e en 16e eeuw. De oude houten templon is bijzonder opmerkelijk en is bedekt met waterspuwers, waaronder een Lusignan-leeuw en een Byzantijnse adelaar.
 - De Latijnse kapel bevat de meest complete serie Italo-Byzantijnse schilderijen in Cyprus.
 De kerken en de kapel zijn mooi.

Via de zuidelijke route (autostrade) en B 7 keerden we naar Polis terug. We lieten in het logies weten dat we waren aangekomen en trokken er dan op uit naar het centrum, waar we een plaatsje zochten in restaurant The Chix Chox, Polis Center Square, Tel.: + 357/99.346.525
Het was er goed tafelen onder het overdekt terras, enkele lichtjes brachten sfeer op het terras. De geserveerde maaltijd mocht er best wezen, alleen jammer dat het weer eens veel te veel was.
De zon was onze trouwe metgezel bij 28°.

Woensdag 07/10 Akamas schiereiland met quad

Na een vroeg ontbijt werd Marie-Claire opgehaald om met een quad het Akamas Peninsula N.P. in te trekken. Je hebt de keuze tussen zelf rijden of je laten rijden, wat voor een leek als Marie-Claire veiliger is.

De vrouw van Jozef poseert in een quad. Als je een quad met chauffeur inhuurt, ben je niet alleen maar in groep. Toevallig viel het andere gezelschap best mee. Het waren Limburgers die we in Zaventem en later in het vliegtuig ontmoet hebben. Op die manier had zij aangename mensen om haar heen. Ze heeft echt genoten van de tocht, die een viertal uren heeft geduurd. Het is eender hoe een heel avontuurlijke onderneming, waar je met een rolstoel niet kunt aan beginnen. Ze zijn niet tot Cape Arnauti gereden, het uiterste puntje van het schiereiland. Onder het stof kwam Marie-Claire terug in onze vaste stek. Gegevens verhuurder Petrides Rentals: Tel.: + 357/26.321.578 GSM: + 357/99.411.319
 Website: www.Cyprus-rent-a-car.info E-mail: petridesrentals@gmail.com
De vraagprijs was € 70,00 p/p, ze kreeg € 20,00 terug. Als je het op een andere manier wil doen, het is enkel bereikbaar te voet of met 4 x 4. Er zijn 8 wandelwegen, die slecht aangeduid zijn, neem dan best een gids, doe een lange broek aan en goede wandelschoenen en neem voldoende drinkwater mee. In die dorre vlakte zijn er geen voorzieningen.

Bij terugkomst nam ze een douche om het stof weg te wassen. Proper gewassen trokken we er op uit naar Latsi om er te genieten van een ijsje in het Bath of Aphrodite restaurant. Je kunt er overdekt maar toch in openlucht gezellig tafelen.

Donderdag 08/10 Zuidelijke kust van Paphos naar Limassol

* Petra tou Romiou National Forest Park
 Geboorteplaats van Aphrodite, mooi zicht op de rots vanaf het restaurant.

* Kourion: 19 km ten westen van Limassol, Inkom € 2,25 p/p, andersvaliden gratis
 Kourion is één van de beste dingen om te doen op Cyprus. Het is een wandeling door de geschiedenis en de meest waardevolle en spectaculairste van het eiland, uit de 3e eeuw voor  Christus met o.a. een mooi Grieks-Romeins theater en een badhuis. De archeologische site ligt op een heuvel net buiten de stad Limassol (Lemosos). Het was één van de machtigste stadskoninkrijken van het oude Cyprus. Het is ook bekend om de goed bewaarde mozaïek vloeren van de statige villa’s. Het centrale deel was een atrium. Het zuidelijk deel van het gebouw werd vernietigd, waarschijnlijk door aardbevingen in de 4e eeuw.

Mozaïekfragment, vogelfiguur.

 Ten oosten van het theater ligt het huis van Eustolios, dat waarschijnlijk dateert uit de vroege 5e eeuw. Het dankt haar naam aan een inscriptie, waarbij Eustolios vermeld wordt als bouwheer. Een mozaïek met een welkomsinscriptie siert de voorkamer aan de ingang. Er zijn mozaïeken in drie van de portieken. Het werd gebouwd als privéwoning en werd0 voor het publiek opengesteld na de bouw van de baden en het leggen van mozaïekvloeren.
 De site is volledig rolstoeltoegankelijk mits een stevige helper en je moet tegen de brandende zon kunnen.

* Heiligdom en tempel van Apollo Hylates: Inkom € 2,50 p/p, andersvaliden gratis
 Circa 2,5 km ten westen van de antieke stad Kourion ligt het heiligdom van Apollo Hylates, één van de belangrijkste centra van Cyprus, waar Apollo aanbeden werd als Hylates, de god van de bosrijke gebieden. Het heiligdom was in gebruik van de 7e eeuw voor Christus tot de 4e eeuw na Christus. De tempel van Apollo Hylates had een indrukwekkende structuur, met de bijzondere ligging aan het einde van de heilige straat van het heiligdom. De tempel werd verwoest bij de zware aardbeving van 364 na Christus.

Van de tempel van Apollo blijven nog een trap en enkele zuilen over.  De bewaard gebleven restanten dateren van rond de jaartelling, waarbij de Romeinen er de scepter zwaaiden. Een deel van de tempel werd gereconstrueerd. Iets verderop is er ook nog een sportstadion voor meer dan 50.000 mensen, of beter gezegd ‘mannen’. Vrouwen mochten er niet in, want er werd naakt aan sport gedaan. Nog voor de aardbeving in de 4e eeuw het heiligdom kon vernietigen, was het reeds verlaten. De heidense vereringen hadden plaats gemaakt voor het christendom.
 Er ligt een goed aangelegd pad op het terrein, waardoor het te doen is met een rolstoel.

* Limassol:
 - Kasteel en middeleeuws museum: 12e eeuw, inkom € 4,50 p/p
 Het middeleeuws kasteel van Limassol is gebouwd net boven de oude haven van de stad. Volgens de overlevering trouwde Richard Leeuwenhart in dit kasteel met Berengaria van Navarra. Het dateert uit de Ottomaanse periode. Archeologisch onderzoek in het kasteel wees uit dat het gebouwd is op een vroegchristelijke basiliek en een Byzantijns monument.
 Andere vondsten onder het kasteel getuigen van een belangrijke tempel, waarschijnlijk de eerste kathedraal van de stad. Het ziet eruit als een burcht, tegenwoordig herbergt het kasteel het middeleeuws Museum van de Middeleeuwen van Cyprus. Je kunt er wapens, bepantsering, gereedschappen en nog veel meer zien. Het kreeg in de loop der eeuwen meerdere functies, maar origineel was het als verdedigingsbastion in gebruik om de Venetianen buiten Cyprus te houden, ze zijn er evenwel niet in geslaagd. Het staat aan het einde van de strandpromenade (Molos).
 We hebben het kasteel op de gevoelige plaat vastgelegd en dat was het. Het was trouwens te warm voor veel inspanningen.
 - Bij de haven en de Marina tal van mogelijkheden voor een boottocht.

We waren er rond de middag en namen de gelegenheid te baat om in de buurt van de marina het terras van een restaurant op te stappen voor de lunch.
Het werd To Kypriakon Restaurant, Old Port, Limasol, Tel.: + 357/25.101.555
De maaltijd was heerlijk en de drank erbij smaakte zeker zo goed, het was gewoon snikheet. Als we voldoende afgekoeld waren, stapten we op en trokken naar het Akrotiri schiereiland.

* Zoutmeer: Cyprus heeft twee zoutmeren, een in de buurt van Larnaka en een op het schiereiland Akrotiri. Alleen in de winter is het met water gevuld, de rest van het jaar is het zo goed als opgedroogd. In die periode is niet veel te zien, maar in de winter zijn de vogels volop aanwezig. Daarbij horen ook flamingo’s. Als wij er passeerden zagen we in de verte in een klein overgebleven poeltje enkele flamingo’s. Dichterbij komen zat er helemaal niet in, er lopen geen wegen over de uitgedroogde vlakte. Het is de zoutpan niet van Uyuni.

* Klooster Agios Nikolaos ton Gaton
 Het is een nonnenklooster en het oudste klooster van Cyprus. Het is het klooster van de katten en is ooit prachtig geweest. Nu is het helemaal in verval, de inkompoort is er nog, maar je rijdt er gewoon naast. Het is één grote puinhoop en zeker geen ommetje waard. Het wordt anders heel goed aangeduid met een bruine wegwijzer.

Het kasteel heeft nog alles van een middeleeuwse burcht.

* Kasteel van Kolossi: 14 km ten westen van Limassol
 Het kasteel van Kolossi was ooit de burcht van de Tempeliers (Maltezer Orde). Het is het best bewaarde middeleeuws kasteel op Cyprus. Het is gebouwd in het begin van de 13e eeuw, maar heeft in de loop der jaren wel wat veranderingen ondergaan. Het werd in de 15e eeuw meermaals verwoest en werd in 1454 herbouwd in opdracht van de Maltezer Orde. Het kan bezocht worden, de nabijgelegen kerk en andere panden zijn niet opengesteld voor het publiek.

Vrijdag 09/10 Polis - Larnaca - Brussel

We genoten van een vroeg ontbijt, om daarna te vertrekken naar de luchthaven van Larnaca. Het viel vrij goed mee met het verkeer en daardoor vlotte het goed. We zetten aan rond 7.45u om aan de luchthaven te komen tegen 10u. Bij het afleveren van de wagen werd een scheur opgemerkt in de voorste schokdemper. Waar dit gebeurd was, wisten we niet. We werden met de wagen naar het loket van Sixt gevoerd, waar we na een ellenlange onderhandeling zonder kleerscheuren uitkwamen. De vrouw die ons hier bracht, vergezelde ons naar de incheckbalie, waarvoor we haar bedankten, en liet ons daarna alleen. Vermits we online hadden ingecheckt, verliep de afhandeling aan de balie heel vlot. We kregen het nummer van de gate mee, waar we voor de boarding moesten aanwezig zijn op een bepaald uur. Tegen die tijd werden we va de tarmac naar het vliegtuig geleid, om dan met een hoger/lager en een smal rolstoeltje op mijn plaats gereden. De vlucht vertrok met 20’ vertraging, tijd die niet werd ingehaald in Brussel.

Na alle formaliteiten en het ophalen van de bagage, voerde de assistent ons naar de uitgang. Hier nam Dirk van Soetens Airport Services van de assistent over en ging het in de richting van zijn wagen. Na het laden, vertrokken we huiswaarts in Ronse.

Slotconclusie

Antonio, een ALS-patient was vol lof over het logies in Polis, dat volgens hem goed aangepast is voor andersvaliden. We hadden toen reeds het plan deze trip ook eens te ondernemen. We hebben gekozen naar Cyprus af te reizen eind september/begin oktober, omdat het dan minder warm zou zijn. Niets was minder waar. Door de Covid-19 was het tot de laatste dag afwachten of we konden vertrekken. Met een negatieve Covid-19 test en de nodige formulieren zijn we toch op het vliegtuig kunnen stappen naar Larnaca in Cyprus. De reis was een meevaller qua cultuur en natuur, de twee logies die we hadden vielen mee, zeker dat in Polis. Het is alsof je bij familie verblijft en het is een aanrader zeker voor andersvalide personen. Als je van de zon houdt en daarbij wat natuur en cultuur wil opsnuiven, reis dan naar Cyprus in voor- of najaar. Het najaar is best en je kunt van mooi weer genieten tot half november. In het voorjaar heb je meer kans op regen.

Praktische info

* Transport
- Heen en terug naar de bestemming: Vliegtuig, kostte € 226,98 p/p taksen, bagage en zetel
 inbegrepen. We vlogen met Ryanair.

28/09 Brussel-Laenaka, 07.00u-12.05u, vluchtduur 4.05u
 Vlucht uitgevoerd door Ryanair met Boeing 737-800, vluchtnummer FR2091
09/10 Larnaka-Brussel, 12.40u-16.20u, vluchtduur 3.40u
 Vlucht uitgevoerd door Ryanair met Boeing 737-800, vluchtnummer FR2092

- Huurwagen voor 12 dagen € 345,79 + 236,50 GPS en extra verzekering = totaal € 582,29
Totaal aan benzine € 168,64

* Geldzaken
In Cyprus betaal je gewoon met euro’s cash of met creditkaart. De prijzen zijn iets goedkoper dan in België. We betaalden met MasterCard en cash voor kleine uitgaven.
 
* Infobronnen
We haalden veel info uit het ANWB boekje van Cyprus ISBN 978-90-18-04317-9.
Road map of Cyprus kregen we bij Sixt autoverhuur.

* Inreisvoorwaarden: Paspoort of Identiteitskaart.
Nu met Covid-19 is een negatief Corona-attest nodig dat slechts 72u oud is. Verder is een Cyprus Flight Pass nodig die je pas 24u voor vertrek kunt invullen. Bij terugkomst moet voor België het document Public Health Passenger Locator Form ingevuld worden. Dit kan slechts 72u voor terugkomst ingevuld worden en via computer doorgestuurd. Wij hebben aangegeven dat we geen GSM-nummer hebben, dan kan je een document invullen, afdrukken en meenemen. Zonder die documenten kan je reis niet doorgaan.

* Verzekeringen
 Buiten Eurocross van de mutualiteit hebben wij altijd de reisverzekering van V.A.B./VTB zonder wagen. De reisverzekering kost € 88,80 (€ 111 - 20% als lid van Wegwijzer) voor een jaar gezinspolis zonder wagen. Als lid van Wegwijzer heb je die goedkoper (zie algemene info Wegwijzer). In laatste instantie hebben we nog een bijverzekering afgesloten bij VAB voor de wagen (zie info).

* Taal: Grieks is de voertaal, Engels in toerisme.

* Klimaat
Cyprus heeft een mediterraan klimaat. We kozen voor september, omdat de temperatuur dan niet meer zo hoog is. Voor het merendeel van ons verblijf genoten we van heel mooi weer bij +/- 30°. Enkele dagen ging het zelfs tot 34° C.

* Reisseizoen
 Het voorjaar en bijzonder het najaar zijn de beste periode voor een zonnige vakantie. In de
 winter zijn de bergen in het binnenland (Troodosgebergte) bedekt met sneeuw. Skiën is dan
 mogelijk.

* Tijdzone
In Cyprus is het altijd 1 uur later dan in België zowel met zomer- als winteruur. Cyprus is een Europees land en die doen allen mee.

* Kleding
Neem luchtige kledij mee. Aan de kust heb je stevige sandalen nodig. In religieuze gebouwen moet je het kledingvoorschrift volgen. Vrouwen dragen een rok of broek tot onder de knie en de armen volledig bedekt. Mannen dragen een lange broek en de armen zijn bedekt tot de ellebogen.

* Restaurants
 Er wordt een fooi verwacht van 10% in de restaurants. Vaak is het er ineens bijgerekend.

* Elektriciteit
 De netspanning is 230 of 240 Volt. De stopcontacten zijn van het type G, Verenigd Koninkrijk. Een verloopstekker is nodig. .

* Verkeer in Cyprus
 Je moet links rijden en rechts inhalen. De meeste chauffeurs rijden kalm, maar toeteren bij
 de minste aarzeling. Op kruispunten waar geen verkeerslichten staan en op rotondes moet
 je bestuurders van rechts voorrang geven. Verkeer op een rotonde rijdt met de klok mee.

* Tanken
 Tanken kan in de meeste gevallen met de creditkaart. In sommige gebieden vind je geen tankstations, zorg dan vooraf voor voldoende voorraad benzine of diesel. Veel tankstations zijn 24 uur geopend. Op zon- en feestdagen zijn in landelijke gebieden maar enkele tankstations geopend. In de toeristische gebieden langs de kust zijn onbemande tankstations, waar altijd kan getankt worden.

* Handbagage
 De regels voor de handbagage zijn nog steeds dezelfde. Dus nog altijd geen vloeistoffen, gels, pasta’s, zalfjes en scherpe voorwerpen zoals nagelknippers, knipmessen en schroevendraaiers in je handbagage stoppen. Zulke zaken horen in de bagage die je incheckt. Op sommige luchthavens word je van kop tot teen gecontroleerd.

* Als rolstoelgebruiker
 Om onverwachte kleine problemen te verhelpen aan je rolstoel, neem je best wat herstelmateriaal zoals enkele sleutels, schroevendraaier (klein formaat) met bits. Die zaken steek je best niet in de handbagage maar in de bagage die je incheckt. Op mijn rolstoel zitten reeds jaren krypton banden (volle banden), daardoor is het probleem met platrijden van de baan. Het is in ieder geval een zorg minder. Op mijn nieuwste rolstoel zijn de kleine wieltjes vooraan met volle velgen en dikkere bandjes gemonteerd.
 Als je een Europese andersvaliden parkeerkaart hebt, neem ze mee of een kopie ervan. Ik heb de FOD laten weten dat mijn parkeerkaart verloren geraakt is en onmiddellijk ontving ik een nieuwe. De oude kaart neem ik mee op verlof als we een wagen huren. Zij kan overal gebruikt worden en bespaart je de uitgave aan parkeermeters. De parkeerkaart heeft zijn dienst bewezen. Beschik je over een EU Disability Card, neem die ook mee voor landen die hieraan meedoen. Cyprus valt hieronder.

* Info over Cyprus voor mindervaliden
 Voor gehandicapten die Cyprus willen bezoeken zijn een reeks voorzieningen getroffen. Sommige hotels op het eiland beschikken over voorzieningen voor mindervalide gasten. Daar niet alle hotels dezelfde voorzieningen bieden, is het aan te raden direct contact op te nemen met het hotel naar keuze. C & A Apartments Hotel in Polis biedt alle nodige voorzieningen. Op de website: Disabled Persons Brochure 02 indd - Visit Cyprus vind je veel info over Cyprus algemeen.
 Bij aankomst en vertrek op de luchthavens van Larnaca en Paphos zijn speciale wagens met lift aanwezig, om andersvaliden in en uit het vliegtuig te helpen. Op beide luchthavens zijn ook rolstoelen en speciale toiletten aanwezig. Het gebruik van internationale stickers voor gehandicapten is op Cyprus bij wet toegestaan, de stickers zijn verkrijgbaar bij de Pancyprian Organisation for Disabled Persons in Nicosia. De meeste steden zijn zo goed als vlak en de meeste plaatsen zijn goed toegankelijk met een rolstoel.

* Waardering:
Deze reis was een meevaller qua cultuur en natuur.

Enkele gegevens over ons: wij zijn Jozef Somers en Marie-Claire Meesemaecker
Adres: Engelsenlaan 185, 9600 Ronse
Telefoon: 055/31.55.73
E-mail: somers.jozef@skynet.be en somersjozef@outlook.com
Andere reizigers mogen contact opnemen. Als andersvalide en persoon op rust ben ik meestal thuis. Mijn spraak wordt niet altijd door iedereen verstaan, daarom is het aangewezen ons te contacteren na 18u. Marie-Claire kan dan geïnteresseerden te woord staan. Een andere mogelijkheid is vooraf een dag en uur af te spreken via mail.

Logies: ligging, toegankelijkheid en prijs

(met persoonlijke score /5)

 St. Elena Boutique Hotel 3/5
 10 Feidiou, Chrysopolitissa, Larnaca
 Tel.: + 357/24.626.107 Fax: + 357/24.626.644
 Website: www.stelenahotel.com E-mail: info#@saintelenahotel.com

Het hotel ligt in het centrum van Larnaca op een 20’ wandelafstand van de Promenade aan de waterkant. Er ligt een trap aan de voorgevel, maar je komt er ook in via een steil hellend vlak of via de kleine parking. De kamer met aangepaste badkamer had een dubbel bed, airco, ijskast en een waterkoker. Vermits de kamer niet al te ruim was, vroeg Marie-Claire of zij in de kamer ernaast een bed mocht gebruiken. Het was geen probleem, er waren geen andere gasten. In de aangepaste badkamer was een lavabo, een gewoon toilet met 1 beugel en een inloopdouche met losse sproeier en badzitje. We boekten het logies rechtstreeks via hun website en betaalden ter plaatse € 204,00 met MasterCard voor vier nachten, taksen en ontbijt inbegrepen. Door Covid-19 werd er geen ontbijtbuffet aangeboden. We moesten laten weten wanneer we aan tafel wilden, het ontbijt werd dan op borden gebracht. Het was zielig zo alleen te moeten eten in een grote ruimte. Het enige pluspunt was de aangepaste badkamer. Het hotel is ietwat uitgeleefd.
 
 C & A Hotel Apartments 5/5
 3 Megalou Alexandrou, Polis
 GSM Chris: + 357/99.647.669 GSM Eva: + 357/99.498.515
 Website: www.ca-hotel-apts.com Email: info@ca-hotel-apts.com
 
 Het logies ligt in het centrum van Polis. Je komt erin zonder drempel, waar nodig zijn hellende vlakken voorzien. Ons appartement was op de eerste verdieping, die bereikbaar is met een lift. In het heel ruim appartement was een volledig ingerichte keuken met potten, pannen, borden en tassen en allerhande bestek. Aan de voorzijde was een zithoek en een schuifdeur naar een klein terras. In de slaapkamer hadden we twee bedden, een kleerkast en airco. De volledig aangepaste badkamer omvatte een verlaagde lavabo, een gewoon toilet met beugels en een inloopdouche met losse sproeier en vaste opklapbare badstoel. We boekten het logies rechtstreeks via hun website en betaalden bij de boeking een voorschot van € 370,80. Ter plaatse betaalden we het resterende bedrag van € 530,00. Het was niet goedkoop, maar je wordt er letterlijk in de watten gelegd door de vrouw des huizes van 79 jaar. Om de twee dagen wordt door deze vrouw gekookt voor de gasten. Het is een echte aanrader voor personen met een handicap.

Tekst van Chris, de gehandicapte zoon, die het financiële regelt:
My name is Chris. Our family run (mom Eva, dad Andreas and sisters Nitsa and Charoula) apartments are licenced by the Cyprus Tourist Organisation. To avoid confusion C & A Hotel Apts are also known amongst the local as Eva’s Tourist Apts.
We have a local capacity of 9 studios, 7 one bedroom apartments, 2 two bedroom apartments and 1 tree bedroom apartment. Each studio/apartment has its own roll-in-shower with drop rails on either side of the toilet and wall mounted shower seat.
We also offer different packages for accommodation and meals, which are as follows: breakfast and dinner buffets (incl. salads, main meal, pudding) are prepared by mom and sisters Eva, Nitsa and Charoulla and served in our restaurant.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
4
Gemiddeld: 4 (1 stem)