Paphos en Nikosia (Cyprus)

Houten staketsel langs de zeelijn, zonder treden of drempels.

Geschreven door Elke - Van 10 t/m 17 maart 2013 ben ik voor een weekje met mijn moeder op vakantie geweest in de buurt van Paphos, Cyprus. Ik kan een beetje stappen, maar zit vooral in een (duw)rolstoel.

De vliegreis (zowel heen als terug) verliep zonder problemen. Zeker in de (kleine) luchthaven van Paphos zijn ze super vriendelijk en behulpzaam, niet te doen!

We logeerden in het hotel Atlantica Golden Beach in de buurt van Paphos. De kamer was niet echt aangepast aan rolstoelgebruikers, maar dat hadden we ook niet gevraagd en dus geen probleem. Toch was het merendeel van het hotel rolstoeltoegankelijk en het personeel was heel vriendelijk. Doordat het hotel nogal afgelegen lag en het niet echt te doen was om te voet te gaan (afwezigheid van voetpaden, zebrapaden, ... + heuvelachtig), hebben we steeds de bus genomen en dit was echt top! Ofwel komt de buschauffeur je er zelf opzetten, ofwel zakt de bus naar beneden, ofwel zet de buschauffeur een platform uit. En ook de medereizigers zijn heel behulpzaam. Voor een busticket moet je het ook niet laten: 1€ voor 1 rit of 3€ voor 1 dag.

De bezienswaardigheden waren wel niet altijd even rolstoeltoegankelijk. Zo zijn de Thombes of Kings (zo goed als) niet rolstoeltoegankelijk (verharde zandwegen met heel veel stenen die door en over elkaar liggen), maar als je niet echt van archeologie houdt, is er ook niet veel te zien (kostprijs 1.70€ voor 2 personen: rolstoelgebruiker gratis). De archeologische site in Kato Paphos is grotendeels wel rolstoeltoegankelijk en best de moeite waard (kostprijs 3.40€ voor 2 personen: rolstoelgebruiker gratis). De dorpen Kato Paphos en Paphos zijn mooi en "vrij" te doen met de rolstoel. De voetpadborduren zijn wel vaak hoog (en niet afhellend) en soms staat er iets op het voetpad (fiets, auto,...) waardoor het te smal is en je er terug af moet. Hoe er wel rekening mee dat Cyprus vrij heuvelachtig is, maar met een goede chauffeur/duwer of goede armspieren is het zeker te doen! De winkels zijn zoals hier: de ene toegankelijk, de andere met een opstap. Maar als je hier je plan kan trekken, dan daar ook. De prijzen zijn ook hetzelfde als in België (misschien nu met de recente crisis iets minder ?). We zijn ook naar de hoofdstad Nicosia/Lefkosia geweest. Dit is zeker de moeite en een aanrader! Ook goed te doen met de rolstoel. Wat de taal betreft, iedereen kan in Cyprus (perfect) Engels.

Uitzicht van het hotel, over het zwembad en de palmbomen.

Uitzicht van het hotel

Archeologische site: een brug met trappen en borstwering loopt boven de antieke mozaïekvloeren.

Antieke mozaïeken bewonderen in Paphos.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 4 (1 stem)