Cruise op de Middellandse Zee: een aangepast luxehotel op water

Het reusachtige cruiseschip ligt aangemeerd, klaar voor vertrek.

Verslag van Reinhart.

Toen enkele vrienden mij in december vroegen om mee op cruise te gaan, wist ik niet of het iets voor mij zou zijn! Buiten een rondvaart op de Maas, was het leven op een schip voor mij onbekend terrein. Voor een rolstoelgebruiker leek me de reis niet evident, maar als levensgenieter was ik nieuwsgierig naar deze reiservaring. Een cruise biedt vele mogelijkheden: in een mum van tijd 7 wereldsteden bevaren, een aanlokkelijk aanbod aan entertainment en ‘wining en dining’. We besloten het er op te wagen en schreven in met een groep van 11 personen, waaronder 4 elektrische en 1 manuele rolstoelgebruikers.

Om praktische redenen kozen we ervoor om niet af te reizen per vliegtuig, maar wel met de TGV. Met aangepaste taxi’s reden we naar het treinstation van Brussel Zuid om naar vertrekpunt Marseille te reizen. Op het afgesproken uur werd er assistentie verleend van de NMBS om de TGV te kunnen betreden. De treinreis van 1.000km verliep in 5,5 uur en in Marseille werd er ook assistentie verleend van de SNCF. So far do good, het genieten van de Zuiderse temperaturen kon beginnen! 

Frankrijk: Marseille

Om niet in tijdsgedrang te komen bij het inchecken op het cruiseschip, zijn we een dag eerder afgereisd. Vlakbij het treinstation van Marseille hadden we een hotel geboekt en na een opfrissing trokken we op verkenning in Marseille. Door zijn hoge en smalle trottoirs is de Franse grootstad in mindere mate voorzien op rolstoelgebruikers.  De plaatselijke inwoners waren echter steeds bereid om ons te hulp te schieten als er een probleem was met een trottoir of om ons te waarschuwen als er obstakels waren op ons pad. Na onze ontdekking van de Franse keuken en een leuke verkenning van Marseille, trokken we ons terug in de hotelbar voor nog een slaapmutske. Goed uitgerust, schoven we aan de ontbijttafel. We konden haast niet wachten om aan boord te gaan en aan de vakantie te beginnen!

De afstand tussen het hotel en de haven is 8 km. Een aangepaste taxi vinden bleek echter niet evident. Maar de volhouder wint en zo kon de groep zijn reis verder zetten richting haven.

Vanaf 15u konden we inchecken. De MSC Fantasia is één van de weinige schepen met een goed toegankelijkheidsrapport. En ook het personeel zorgde meteen voor een goed onthaal.  Om 18u30 werden de trossen gelost en varen we richting Genua. Terwijl het schip zich uit de haven maneuvreert, schuiven we aan tafel voor een 4 gangen diner. Van een hartelijk welkom gesproken!

Onze medereizigers zijn een bont gezelschap van zowat alle leeftijden en nationaliteiten. Hoe er werd gereageerd op ons toch wel opmerkelijk clubje? Er waren nog andere rolstoelreizigers aan boord, dus écht opvallen deden we niet. Enkel het beademingsapparaat van een reisgenoot lokte nogal wat starende blikken, maar dat zijn we ondertussen gewoon. Geen reden om de vakantiepret te vergallen dus!     

Na een verkwikkende avond vol entertainment en ontspanning, genieten we van een  immens ontbijtbuffet.

Italië: Genua, Napels, Messina

Eerste stop Genua,  een stad van mooie architectuur en oude huisjes die al heel wat geschiedenis beleefd hebben. Een wandeling in de haven voert ons naar een grote tentoonstelling over de fauna en flora in en rond het water, zowat dé grote trekpleister van Genua. Het bezoek  nam zo’n 2 uur in beslag en door de Zuiderse temperaturen zijn we toe aan een verfrissing. Tijd voor een leuk terras dus!  Hierna schepen we weer in en kunnen het afmeren van dichtbij meemaken.

Volgende bestemming is Napels. We krijgen 4 uur de tijd om de stad te bezichtigen: cultuur opsnuiven door een bezoek aan een kasteel dat vroeger dienst deed als verdediging van de haven. Daarna rondzwerven tussen de grote, mooie gebouwen en  over immense statige pleinen. Na een deugddoende verkwikking, trekken we terug richting schip om de reis verder te zetten. Na het afmeren, het aperitief en diner vult ieder zijn eigen avond in. De mogelijkheden zijn groot: een casinobezoek, theatervoorstelling, live muziek, dansgelegenheden of rustig genieten van exotische cocktails.

De 3de bestemming van onze reis is de Siciliaanse stad Messina. Een rondrit in een aangepaste bus neemt ons mee langs de belangrijkste gebouwen van de stad. De drukte van de stad, de mooie gebouwen en zuiderse natuur,… dat alles vraagt nog wat  nagenieten op een terras aan het markplein. De avondactiviteit wordt vroeger gestaakt omdat we vroeg zullen aanmeren en de bezoekuren beperkt zijn.

Malta: Valletta

Dag 4 meren we om 7u aan in Valletta, Malta waar een uitbundige zon ons verwelkomt.  Deze mooie stad vol met kleine steegjes en kaarsrechte straten blijkt goed aangepast aan rolstoelgebruikers. Om het centrum vlot te kunnen bereiken, moet men wel eerst een kleine berg trotseren, maar hiervoor wordt een 50 meter hoge lift voorzien. Jammer genoeg kunnen we niet lang vertoeven in de gezellige straten. We proberen dus zoveel mogelijk te genieten!

Spanje: Mallorca, Barcelona

De volgende dag hebben we een lange boottocht voor de boeg. We genieten dan ook uitgebreid van alle wateractiviteiten aan boord. Het personeel is wederom zeer gedienstig om ons bij alle activiteiten te assisteren.

Na een lange boottocht van zo’n 32 uur meren we aan op het Spaanse eiland Mallorca. De haven ligt op 7 km afstand van het centrum, dus worden er pendelbussen voorzien. Jammer genoeg is hierbij niet aan rolstoelgebruikers gedacht. We zijn dus genoodzaakt  om aan boord te blijven. Gelukkig is het geen probleem om de avond gevuld te krijgen!

Onze voorlaatste halte is Barcelona, door velen aangestipt als de meest bezienswaardige stad. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Hier zijn er wel pendelbussen voorzien om rolstoelgebruikers te vervoeren. We starten op de Ramblas en gaan vervolgens met de metro naar La Sagrada Familia, zowat de merkwaardigste kerk van Barcelona en daarbuiten. De verbazing over dit sterke staaltje architectuur blijft groot. En natuurlijk belanden we aan tafel om te genieten van talrijke kleurige tapas, dé Spaanse specialiteit bij uitstek. Barcelona is met stip de meest aangepaste stad voor rolstoelgebruikers! Eenmaal terug aan boord, zetten we de laatste avond in en genieten we nog met volle teugen van alle mogelijkheden die deze cruise ons te bieden heeft!

Besluit

Is een cruise voor herhaling vatbaar? Het was een geslaagde reis, ondanks het feit dat we soms niet veel tijd hadden voor een uitgebreid bezoek aan de aangemeerde stad. Ook is een cruise een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar het nodige comfort mét de nodige portie entertainment.

Kortom een handicap hoeft geen beperking te zijn aan boord van het grootste cruiseschip van Europa. Zeker een aanrader dus!

(Dit reisverslag verscheen ook in het magazine Dialoog, het ledentijdschrift van VFG).

Zes vrienden, allen rolstoelgebruikers, op wandel langs de jachthaven van Genua.
Castel Nuovo, Napels, met op de achtergrond het cruiseschip.

 

Messina in vogelperspectief.
Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
5
Gemiddeld: 5 (1 stem)