Citytrip Milaan centrum (buurt van de Dom)

Veel wandelaars op het plein voor de Domkerk.

Geschreven door Sam (December 2015).

Na een ongelukkige ervaring in de zomer van 2008 (frustratie door de extreem hoge stoepranden van meer dan 15cm), was ik blij verrast dat de stad serieuze inspanningen gedaan heeft ondertussen om de toegankelijkheid te verbeteren.

Ik ben maar een paar dagen in Milaan geweest (en was daar voor het werk, dus niet heel veel rondgetoerd) en ik heb enkel de buurt van El Duomo en de Universiteit van Milaan verkend; voorzichtig blijven met dit advies dus. Ik geef het toch mee omdat het verschil zo groot is, wat een bezoek als rolstoelgebruiker m.i. veel realistischer maakt in vergelijking met 2008. Kijk zeker eens op Google street view om na te gaan of de buurt waar jij naartoe gaat even goed is aangepast...

De stad Milaan heeft in 2015 trouwens de Access City award van de Europese Commissie! Zeker niet gestolen...

Nog 1 ding: als er hier en daar een toegankelijkheidsprobleem opduikt, dan staat de doorsnee Italiaan(se) onmiddelijk klaar om te helpen. De mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Ik spreek uit ervaring :) Zelfs om mijn jas aan te doen stonden er onmiddellijk twee-drie mensen klaar om te helpen :) Heel fijn en een geruststelling wanneer je alleen op gang bent.

Het blijft wel opletten met winkels en restaurants: dikwijls een serieuze drempel. Ik kan nog uit mijn rolstoel en enkele stappen/trappen doen, dus geen probleem voor mij. Houd hier best rekening mee als je bv in een elektrische rolstoel zit.

Mijn hotel (Hotel dei Cavalieiri, http://www.hoteldeicavalieri.com/eng/index.htm) was voor mij perfect in orde: hellend vlak aan de ingang, inloopdouche, onderrijdbare lavabo, toiletbeugels). De kamer was (net) voldoende ruim. Aandachtspunt: de automatische schuifdeur aan de kant met het hellend vlak werd afgeschakeld om te vermijden dat die continu open en toe zou gaan wanneer er voetgangers passeren op het voetpad; bij het buitengaan activeren ze die deur uiteraard, maar als je alleen terugkeert is het minder evident om binnen te geraken, zeker als de kerstboom het zicht vanuit de balie verhindert :) ).

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
4
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)