Aken en omgeving (Duitsland, Nederland)

Aken en omgeving (06 tot 10-10-2010)

1) Persoonlijke gegevens:

Hilde en Piet Duyck-Deruyck
Burg. Decoenestraat 10
8520 Kuurne
056 72 53 71
pietduyck@pandora.be

- Aangezien Piet huisman is mag men op elk moment van de dag proberen contact op te nemen om meer te vernemen over deze reis en reisbestemming.

- Daar Piet rolstoelgebruiker is gaat in ons reisverslag speciale aandacht naar rolstoeltoegankelijkheid.

- Als we spreken van cat. 1, 2, 3 of 4 dan verwijzen we naar het Britse logo-systeem betreffende rolstoeltoegankelijkheid:

Cat. 1. Toegankelijk voor individuele rolstoelgebruiker.
Cat. 2. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker met begeleider.
Cat. 3. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker die enkele stappen
kan zetten en maximaal drie treden kan nemen.
Cat. 4. Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

- Wat ons interesseert is categorie 2 én onze rolstoeltoegankelijkheidsbeoordelingen zullen vooral met die categorie te maken hebben om de eenvoudige reden dat Piet van cat. 2 is.
Piet gebruikte op die reis een gewone rolstoel van 64 cm breed en een zithoogte van 50 cm.

2) Voorbereiding

- We stuurden hiervolgende mail naar gntobru@d-z-t.com :
“Geachte,
In oktober zijn wij (mijn echtgenote en ikzelf) van plan om Aken eo te bezoeken gedurende ’n vijftal dagen.
Ik zelf ben permanent rolstoelgebruiker.
Wat ons dus vooral aanbelangt is informatie en/of documentatie betreffende rolstoeltoegankelijkheid, vooral van de logies (hotels, B&B's) in en rond Aken.
In de hoop dat u ons hierbij kunt helpen, hartelijk dank bij voorbaat.
Vriendelijke groeten,
Hilde en Piet Duyck-Deruyck
B. Decoenestraat 10
8520 Kuurne”

Vriendelijk stuurden ze ons informatie op oa Hotelinformation (in 4 talen:Duits, Engels, Frans, Nederlands). Wat dat betrof vonden we weinig logies die qua rolstoeltoegankelijkheid én qua prijs ons konden bekoren. Eén enkele leek ons haalbaar nl in Bocholtz op ’n tiental km van Aken. Mede door die finale z klinkt Bocholtz (en we logeerden in St Gillishoff : met 2 finale f al staat er maar 1 f in de www en het e-mail-adres) behoorlijk Duits maar dit landelijke dorp ligt in Nederlands Limburg, net op de grens met Duitsland. Nu ja, Aken ligt dicht bij het drielandenpunt dat België, Nederland en Duitsland gemeen hebben.

- We haalden 3 reisgidsen uit de bibliotheek:
Trotter, Noord- en Midden-Duitsland. (2003)
Michelin De Groene Gids, Duitsland (2008)
ANWB Navigator, Duitsland

Dit laatste boek hebben we uiteindelijk niet gebruikt want als je in het register achteraan kijkt bij “Aken” om te weten wat je over stad wilt weten dan krijg je volgende paginanummers: 8, 29, 94, 251-252, 258, 346, 381, Aachener Dom 94. In het begin van het register is vermeld: “Vetgedrukte paginanummers verwijzen naar de hoofdvermelding.”
Als je dus iets wilt vernemen over Aken moet je zeven (7) maal iets gaan opzoeken om te weten waar ze het over hebben en op blz 94 lees je enkel iets over de geschiedenis van Aken en over de Aachener Dom. Wat er op die andere bladzijden over Aken verteld wordt: geen idee want ik was dan al overtuigd dat die “verdeel en heers”-techniek niet aan ons besteed was. We hebben dit boek dus wijselijk thuis gelaten.
In Trotter staat in het register bij elke stad maar 1 bladzijde aangeduid en vanaf die bladzijde kom je alles over bvb Aken te weten wat Trotter daarover kwijt wil. In de Michelin is dat bijna ook zo al is hun index iets anders samengesteld.
Praktisch gezien gaat onze voorkeur uit naar Trotter. Al vulden beide mekaar wel eens aan.

3) Logies en rolstoeltoegankelijkheid

- Op onze mail naar info@gillishof.nl kregen we antwoord met oa deze inlichtingen:
“In de periode van woensdag 6-10 tot zondag 10-10-2010 is appartement Morgenster nog beschikbaar. Het appartement is aangepast voor minder validen en heeft de beschikking over een hoog-laagbed met voetbediening. De badkamer is bereikbaar met rolstoel.
De huurprijs incl eindschoonmaak voor deze periode bedraagt € 420,00. Toeristenbelasting € 1,00 p.p.p.n. Bedlinnen kunt u zelf meenemen of huren voor € 7,00 p.p.
Op onze site vindt u een overzicht van onze appartementen met beschrijvingen, foto’s en plattegronden onder het hoofdstuk appartementen.
Vakantieappartementen
Holiday homes St. Gillishoff
Zandberg 20, 6351 AK Bocholtz (NL)
www.gillishof.nl
www.camperverhuurlimburg.nl
info@gillishof.nl
Tel: 0031-455445574”
Aangezien we reisden met 2 koppels en Morgenster 2 slaapkamers had was dit ’n goede oplossing voor ons.

- Vanaf de parking op de boerderij konden we Morgenster bereiken zonder trede en in het appartement eveneens nergens geen treden. Zie verder: www.gillishof.nl
De 2 slaapkamers (elk voor 2 personen) zijn niet ruim. Onze slaapkamer heeft nog ’n derde bed, 2 meter hoger en te bereiken met ’n houten trapje.
De toegankelijke slaapkamer heeft één verstelbaar (in de hoogte) bed en dat is wel praktisch bij de transferts tussen rolstoel en bed van de rolstoelgebruiker.
De badkamer (naast de toegankelijke slaapkamer) is niet ruim maar net voldoende. Het toilet is verhoogd en er is één (vaste) horizontale handgreep. Aan de andere kant is er de chauffage en die heb ik dus gebruikt (leg er ’n handdoek op als de chauffage te warm zou hebben) als tweede vaste – wel hogere – handgreep. De douche is inrijdbaar en er is ’n stoeltje zonder leuning van 40 cm hoog en ’n stoeltje bevestigd aan de muur op ’n hoogte van 50 cm. Verder ’n onderrijdbare lavabo op goeie hoogte.
Aangezien we op ’n boerderij zijn hoor je – als je ’n lichte slaper bent en geen oordopjes gebruikt – vanaf 3h30 regelmatig de haan kraaien. Aan de hoge toon en frequentie van zijn gekraai te horen moet het nog ’n jonge haan zijn. Hoe lang leeft ’n haan als hij niet tot soepvlees gedegradeerd (of opgewaardeerd) wordt ?

4) Bezienswaardigheden en rolstoeltoegankelijkheid

- Aangezien de Carolusthermen in Aken het hoofddoel van dit reisje waren zijn we donderdag en zaterdag daarheen gegaan. In Aken, vergeleken met Spa en Valkenburg, is het duidelijk goedkoper***.
Aken: 2h30’ : 11,50 Euro ; 3h30’ : 12,50 Euro ; ganse dag : 14 Euro. De duur van het bezoek begint bij aankomst in de thermen aan de balie en eindigt aan de balie bij het verlaten van de thermen. Je betaalt bij het buitengaan volgens de verbleven duur.
Enkel de Duitse rolstoelgebruikers genieten van betere tarieven. Ondanks die betere tarieven hebben ze waarschijnlijk heel weinig Duitse rolstoel-klanten want de speciale rolstoelliften hebben ze wel maar gebruiken ze niet om hen in de baden neer te laten. Wel zijn ze direct bereid om je manueel in en uit de baden te helpen. En de 3 speciale kleedkamers en douches voor rolstoelgebruikers zijn ruim en aangepast en voorzien van alle comfort.
Er is eveneens ’n ondergrondse parking (2,50 Euro per wagen) met oa ’n viertal voorbehouden parkeerplaatsen.
www.carolus-thermen.de

***Spa: 3h : 17 Euro (rolstoelers: 15 Euro) ; ganse dag : 27 Euro.
Valkenburg : Ochtend- (9h tot 13h) of avondentrée (17h tot 23h) : 19,50 Euro.
Dagentrée (9h tot 23h) : Ma tot Vr : 29,50 Euro ; Za – Zo : 31,50 Euro.

- Er was één uitstapje in Nederlands Limburg gepland en we hadden ons volgende keuze opgelegd: Heerlen is ’n winkelstad en er is ’n thermenmuseum (www.thermenmuseum.nl) en Kerkrade met ‘n 4-tal attracties waaronder het Gaiapark dat voor het tweede opeenvolgende jaar verkozen werd tot mooiste dierentuin van Nederland en België.
Verder lazen we nog: “weidse vergezichten, een overweldigende natuurbeleving, ruime dierverblijven, spannende architectuur en een gevarieerde diercollectie. Dat alles in het Limburgse heuvellandschap. Dichterbij de natuur kun je in een dierentuin niet komen.”
Toen was de keuze gauw gemaakt al bleek er wat scepsis omwille van de zo lovende woorden voor dat Gaiapark (www.gaiapark.nl)
De scepsis was ongegrond: die dierentuin loont de moeite. De dieren hebben ruimte in dit groene park. Tot sluitingstijd (17h) hebben we er constant in rondgekuierd, veel gezien en bekeken – lynxen, wilde honden, giraffen, zebra’s, otters, neushoorns, zilverrug-gorilla’s, giraffen, dwergnijlpaarden en nog zoveel meer alsook voor ons onbekende diersoorten – en erover gelezen op de aangebrachte panelen en dus veel bijgeleerd en … alweer vergeten. Een aanrader.
Senioren en rolstoelgebruikers: 13,50 Euro; rolstoelbegeleider: gratis. Parking: 4 Euro. Plattegrond (kaart): 1 Euro
Het toegankelijke toilet is ruim, verhoogde wc en 2 horizontale handgrepen.
Er is ’n ruime parking.

- Donderdag stonden de thermen op het menu maar op donderdagvoormiddag (ook dinsdag) is het markt in Aken en dat is al ‘n voldoende reden om de thermen door te schuiven naar de namiddag en dus eerst op de marktplein gezellig rond te slenteren. Bij dat marktplein ligt het Rathaus (stadhuis) dat zeer goed toegankelijk bleek te zijn: liften naar alle niveaus (ook naar de verdieping met de kroonzaal, rijksjuwelen en fresco’s) en voldoende brede deuren: dat ze daar ’n paar eeuwen geleden al aan gedacht hebben: chapeau -).
Voor ons beiden (rolstoeler + begeleider) was de ingang gratis, voor senioren (net als voor studenten) 2,50 Euro en 1 Euro voor ‘n audiofoon, eveneens in het Nederlands.

- Vrijdag onder ’n stralende zon op naar Keulen. Daar aangekomen hoorden we het er niet donderen maar was het weer mistig en somber. Eerst hebben we de stad bekeken vanuit de bovenste verdieping van ‘n 28 verdiepingen tellende panoramische uitkijktoren.
3 Euro pp voor gewone stervelingen die met ’n gewone lift naar boven gaan; 2 Euro voor rolstoelgebruikers die, begeleid, via 2 korte en één lange liftbeurt ook Keulen in vogelperspectief kunnen bekijken. Op de glaswand staan alle bezienswaardigheden aangeduid.
Van daaruit de Rijn overstoken op ’n brug waar aan de hekkens ’n paar 10.000 (???) hangsloten aan de hekkens hingen. Op de meeste hangsloten waren de namen of initialen van de geliefden gegrift of geschreven: ode an die Liebe.
Op het einde van die brug komt men aan de dom: imposant, oud en vuil. Binnenin oogt het mooier: mooie glas-in-loodramen met oa bijbelse taferelen, mozaieken vloeren, het schrijn, enz.
Eigenlijk vonden we onze draai niet echt in Keulen en zijn we vroeger dan gepland teruggekeerd naar Bocholtz waar de zon nog altijd scheen. Wie echter houdt van shoppen is in Keulen aan het goede adres.

- Zaterdag naar de Carolus Thermen waarin we dobberden, ploeterden en ons lieten masseren door de waterstralen.
Na de dom van Keulen gisteren nu vandaag op naar de dom van Aken. Net na de ingang is er ’n trapje van 3 treden naar beneden wat niet echt ’n probleem vormde maar na ons bezoek, toen we bij dat trapje kwamen kwam er iemand naar ons toe om te melden dat er ’n speciale toegankelijke in-en uitgang is. Buiten, aan de gewone ingang die wij genomen hadden, is er ‘n bel voorzien. Als men er op belt komt er iemand om de rolstoelgebruikers te begeleiden tot de andere, tredeloze ingang.
De dom van Aken is duidelijker minder imposant – van buiten gezien – dan de dom van Keulen maar binnenin is het een op mensenmaat en dus duidelijk zichtbare pracht en praal van oa gouden, zilveren, marmeren mozaieken op de muren, koepels, plafonds en kolommen; kroonluchters, reliekschrijn en ook mooie, moderne glas-in-loodramen.
Niet ver van de dom is er domschatkamer (ingang 4 Euro, rolstoelgebruikers gratis) met ’n mooie verzameling kelken, reliekhouders, enz. Er is ook ‘n stoeltjeslift naar de eerste verdieping maar die was kapot.

- Zondag brachten we nog ’n bezoekje aan Monschau, ‘n 25 km ten zuiden van Aken en aan de Belgische grens. Het is ’n sympathiek stadje – met dagelijks meer bezoekers dan inwoners – met mooie leistenen huizen maar de straten hebben ook nogal wat niet rolstoelvriendelijke kasseien zodat we zelfs even ’n vijs verloren van ’n voorwiel van de rolstoel, euvel dat evenwel vlug verholpen was. Vanaf de oude Burg (niet rolstoeltoegankelijk) heeft men ’n mooi zicht heeft op het stadje in het dal.

5) (w)Etenswaardigheden

- Als je vanuit België via de E 314 richting Aken rijdt dan neem je afrit 4 (richting Kerkrade want Bocholtz staat niet aangeduid) en eenmaal men op de weg komt staat er reeds ’n St-Gillishoff-wegwijzer. Als je vanuit Aken op dezelfde E 314 richting Nederland en België rijdt dan staat bij afrit 4 Bocholtz wel aangeduid. Als je dus vanuit België komt luister dan niet naar je gps want hij brengt je naar Duitsland waar je dan moet keren om afrit 4 te nemen.

- In Aken zijn er verschillende voorbehouden parkeerplaatsen. Eveneens in de betalende autoparkings, meestal vooraan rechts net voorbij de ingang.

- In Aken, bij “Otto’s Cafe Restaurant Espresso Bar”, Hühnermarkt 23 in Aken kan je terecht voor ’n glas, ’n tussendoortje of ’n menu met alles erop en eraan. Een aanrader. De deur naar het toilet lijkt te smal voor rolstoelgebruikers.
Het Griekse restaurant “Palladion”, Schmiedstrasse 3 in Aken is niet duur en serveert ruime, lekkere porties: ’n aanrader.
Op dat Akense marktplein (nr 35) bij het Rathaus zit het snor voor wat betreft de liefhebbers van Starbucks Coffee en aanverwanten.

- In Bocholtz aten we, ’n avond, lekker en echt niet duur in ’n kersvers restaurant en het heet: Restaria “Snackpoint Bocholtz”.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
5
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)