Gelderland (Nederland) en "efkes" Münster (Duitsland)

Gelderland (Nl) en efkes Münster (D) (28-04 → 03-05-2014)

1. Persoonlijke gegevens

Reisverslag van Hilde en Piet Duyck-Deruyck
056 72 53 71
pietduyck@pandora.be

Aangezien Piet huisman is mag men op elk moment van de dag proberen contact op te nemen om meer te vernemen over deze reis en reisbestemming.

Daar Piet permanent rolstoelgebruiker is gaat in ons reisverslag speciale aandacht naar rolstoeltoegankelijkheid.  

Als we spreken van cat. 1, 2, 3 of 4 dan verwijzen we naar het Britse logo-systeem betreffende rolstoeltoegankelijkheid:
             
Cat. 1. Toegankelijk voor individuele rolstoelgebruiker.
Cat. 2. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker met begeleider.
Cat. 3. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker die enkele stappen
kan zetten en maximaal drie treden kan nemen.
Cat. 4. Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Wat ons het best past en ons dus interesseert is dus categorie 2 én onze rolstoeltoegankelijkheidsbeoordelingen zullen vooral met die categorie te maken hebben.
Piet gebruikte op die reis een gewone rolstoel van 67 cm breed en een zithoogte van 50 cm.

Dit reisverslag kan door Piet gemaakt worden omdat Hilde tijdens onze reis elke avond ons reisdagboek minutieus invult. Later leest ze dit reisverslag, gebaseerd op ons reisdagboek en enkele notities betreffende rolstoeltoegankelijkheid, en zet ze overal de puntjes op de i, figuurlijk dan, en vult hier en daar nog wat aan.

2 Voorbereiding + Reis-info  

De enige echte voorbereiding was het vinden van 'n  toegankelijk logies in Gelderland. Via Google hadden we “toegankelijk Gelderland” ingetikt en we kregen 'n lijst van bezienswaardigheden, hotels, B&B, enz. en aldus kregen we o.a. 'n tip van 'n B&B in Corle (deelgemeente van Winterswijk) nabij de Duitse grens. Kuurne – Corle is ongeveer 340 km. Die B&B, genaamd “De Slapende Kater”, wordt gerund door Henk en Wil Heijs en bleek dus effectief rolstoeltoegankelijk te zijn.  Alles werd via mail geregeld met hen.

3 Logies en rolstoeltoegankelijkheid

We logeerden dus in “B&B De Slapende Kater”* in Winterswijk-Corle. Corle is 'n deelgemeente van Winterswijk en de boerderij waar we dus logeerden ligt op 6km van Winterswijk dat grenst aan Duitsland.
*B&B “De Slapende Kater”, Pasweg 1, 7119 AL Winterswijk-Corle. heijs@hetnet.nl
We merkten dat we alle comfort hadden: een ingerichte keuken (met afwasmachine, microgolf en andere oven, elektrische apparaten,....) zit- en eetplaats, 'n effectief eveneens  badkamer en een ruime slaapkamer.
De badkamer heeft een onderrijdbare lavabo, een verhoogd WC met opklapbare handgreep links en een inloopdouche met douchestoel,....). De badkamer heeft voldoende circuleerruimte.
In de slaapkamer staat een dubbel bed (1 m80 breed) en 2 aparte matrassen van elk 90 cm breed. Ook daar voldoende circuleerruimte.
Prijs 300 euro voor 5 nachten zonder ontbijt. Indien je ontbijt wilt dan is het 375 euro. Wij wilden vrij zijn en hebben onze plan getrokken !
Hun website heeft veel interessante links en tips voor uitstapjes in de buurt. Er zijn veel wandel- en fietskaarten van de streek ter beschikking.
Voor het slapengaan die eerste avond hebben we 2 hazen, aan het spelen in de wei palend aan onze slaapkamer, 'n goeie nacht gewenst. We zaten  dus heel rustig en mooi ! Landelijk en pittoresk !  

4 Bezienswaardigheden en rolstoeltoegankelijkheid

Het grootste natuurpark van Nederland is “De Hoge Veluwe” (5500 ha) en dat merk je want vanaf de poort tot aan het Kröller-Müller museum is het 10 km.
Ingang tot het natuurpark: €8,70 pp; kinderen:€4,35 pp ; ingang tot het museum: idem.
Wij betaalden dus €17, 40 : 1 ingang voor het natuurpark en 1 toegang tot het museum; de 2de persoon was gratis (de begeleider dus); De parking was eveneens gratis. Mr. Kröller had het domein aangekocht als jachtgebied. Mw. Müller was 'n kunstmecenas en ze heeft haar collectie (o.a. werken van Van Gogh, Picasso, Braque, Léger) geschonken aan de staat op voorwaarde dat er een museum zou komen. Wat dus gebeurde. Leve de vrouwen !!!
Naast het museum is er ook een beeldentuin.
Vandaar te voet naar het Bezoekerscentrum (voor de ingang aan de rechterkant is er een hellend vlak) dat ons meer leerde over de Veluwe-landschappen: bos – heide – akkerland – zandduinen en de fauna en flora ervan.
Daaronder ligt het Museonder dat 'n inkijk laat zien van het leven in de grond van dieren, planten, het grondwater, …    Er is een lift naar de verschillende verdiepingen en een hellend vlak richting die lift, dus perfect toegankelijk.
             
Op het domein zijn er gratis witte fietsen maar Hilde las over “rolstoelfietsen” (ook gratis) die ter beschikking zijn voor rolstoelgebruikers MET begeleider. Het lijkt op 'n bakfiets maar veel lager vooraan waardoor men er 'n rolstoel, rolstoelgebruiker incluus, kan oprijden en aldus kijkt de rolstoelgebruiker in dezelfde richting als de begeleider. Die rolstoelfiets gaat vooruit als de begeleider pedaleert maar die rolstoelfiets heeft ook 'n elektrische ondersteuning zodat 'n motor  – dank zij 'n batterij - meehelpt tijdens het pedaleren.

Er zijn 3 rolstoelfietsen. Voor de andere 2 gaat de persoon in een soort zitje vooraan zitten maar die hebben we dus niet uitgeprobeerd. Er is ook een tandem voor slechtzienden.
Er wordt aangeraden om te reserveren via het bezoekercentrum.
 
Ook 'n buitenlands uitstapje naar Münster in Duitsland gedaan op 'n 70-tal km van Winterswijk en in Münster zijn we gestart op de Domplatz waar er dus markt was (ambetante ondergrond in kasseien maar doenbaar). Aangezien we zelf zorgen voor ons ontbijt en soms ook eens kokkerellen 's avonds hebben we daar op de markt asperges (specialiteit van de streek en net nu het seizoen voor asperges) en o. a. ook fruit en Co voor bij het ontbijt gekocht. Daarna de oude stad verkend: de St.-Paulusdom, de St.-Lambertinikerk en nog 'n kerk. De domkamer met de schatten en rijkdommen van de Kerk hebben we aan ons voorbij laten gaan. Op de Principalmarkt – lijkt eerder een iets bredere straat te zijn en blijkt één van de mooiste pleinen van Duitsland te zijn – staan mooie, oude gebouwen en huizen o. a. het Rathaus en het Stadswijnhuis. Verder door de straten gekuierd en dan naar de Aasee ('n meer ten ZW van de stad) gekuierd. Als afsluiter het Schloss (is niet te bezoeken) bekeken en er in de botanische tuin (gratis) gewandeld : mooi en leerrijk ! Goed onderhouden tuin. De meeste paadjes zijn goed toegankelijk maar op het einde van de tuin toch wat fellere hellingen maar die kan men  vermijden.

Toeristen bezoeken Apeldoorn omwille van het Apenpark, “Apenheul” genaamd of omwille van Paleis het Loo. Wij zijn meer voor apen dan voor koningen... . In Apenheul, op 'n mooi groen domein, zitten 'n dertigtal soorten apen, slechts enkele achter draad maar de meeste op eilandjes, in de bomen, … .    
Alles is heel toegankelijk, ook voor rolstoelgebruikers (toiletten incluis), kinderwagens, … . Waar nodig zijn er hellende vlakken voorzien. Ingang: 19,50 Euro; 2 x 17,50 Euro voor rolstoelgebruiker met begeleider, parking € 6,60 voor een dagticket. De toiletten zijn eveneens rolstoelgebruikersvriendelijk.
In bepaalde zones mag je niet eten omdat de dieren rond lopen, aan de ingang zijn gratis zogenaamde “apentassen” te krijgen om apen met lange vingers te beletten uit je tas te stelen !
Je krijg een blad met voedertijden en dan kan je de dieren van dichtbij zien.
Van veel soorten apen hadden we nauwelijks gehoord: maki's, lemuren, vari's, wanderoes (staat niet in de van Dale maar wel in de Algemene Winkler Prins), ouistiti's … maar andere zijn meer gekend als de gorilla's, bonobo's, oerang-oetans of de gibbons. Alles in het park is milieuvriendelijk, je staat dicht bij de dieren en voor de kinderen is er veel animatie en “speel-leer-dingen”.
Meer info : www.apenheul.be

Zutphen, de hoofdstad van de Achterhoek van Gelderland, hebben we ook bezocht. Dankzij 'n wandelkaart (gekocht  – 2 Euro - in de VVV*) die ons naar alle bezienswaardigheden van het oude vestingstadje bracht. We zagen delen van de oude ommuringen, de wijk van de handelaars, de joodse wijk, enz., kerken, monumenten.
Er is een groot autovrij gedeelte in de stad, een waar shoppingparadijs.
*VVV: vereniging voor vreemdelingenverkeer.

Voor wie geïnteresseerd is in de schilder Piet Mondriaan kan terecht in de Villa Mondriaan, Zonnebrink, 4 in Winterswijk (www.villamondriaan.nl).  Dit is geen museum over hem maar een woning waar hij heeft geleefd, er zijn wetenswaardigheden over de schilder. Ingang 8 Euro.

5 (W)Etenswaardigheden

Een echte wetenswaardigheid is de rolstoelfiets (3 beschikbaar) bij “De Hoge Veluwe” beschreven in hoofdstuk 4 (Bezienswaardigheden).

Winterswijk bleek vooral een shoppingparadijs te zijn en dat ontdekten we reeds al flanerend in het stadje op de dag van aankomst. En – om het shoppen te omzeilen – hebben we 'n heel lekker ijsje (Talamini: 2 bollen: 2 Euro) gelikt en 's avonds bij Roberto elk 'n pizza (19 Euro voor beide; cola en wijn: 3,20 Euro) gedegusteerd. Heerlijk lekker.

Na het “De Hoge Veluwe”-bezoek het avondmaal gedegusteerd in “'t Spek -Ende”, Misterstraat 72 in Winteswijk (2 varkenshaas medaillon: 2x21,50 Euro).  Ook heerlijk. Overdadig veel bijgerechten (koude en warme groenten, soorten aardappelen, sausen,...). Website: www.spek-ende.nl

Na het Münster-bezoek waar het die dag markt was en we daar dus ook op geflaneerd hebben zodat we dus 's avonds zelf bereide lekkere asperges met beurre blanc en gerookte ham gedegusteerd hebben. Ook :-) heerlijk.

Donderdagavond ontdekten we Restaurant “De Woord” (= De Woerd ofte de mannetjeseend maar 'n andere uitleg is dat het verwijst naar de naam van de vorige eigenaar) in Corle. We aten elk reeham als voorgerecht. Hilde dan lam en Piet ree. Gezien het restaurant slechts op 900m ligt van De Slapende Kater werd die dag afgerond met 'n Irish Coffee. We consommeerden er in totaal voor 93,15 Euro (2 x 36,50 Euro: 2 x 3 gangen menu). Er is een menu beschikbaar maar als je à la carte 2 of 3 of 4 gangen kiest, dan krijg je een vaste menuprijs die lager ligt dan de afzonderlijke prijzen,

De dag van de terugreis even de grens overgestoken naar Bocholt (adres op aanraden van de gastheer) om 8 kilo asperges (spargel) te kopen die je desgewenst kan laten schillen dankzij een schilmachine. Goed idee !

Als besluit van de reis :

Het weer was zo goed als mogelijk, geen regen gezien, soms wel eens bewolkt en vaak zon in de late namiddag.
Corle is heel rustig en landelijk gelegen, Het ligt niet centraal maar met de auto viel alles vlot te bereiken wat we wilden bezoeken.
De accommodatie was ruim, de slaapkamer met bijhorende badkamer aangepast ('n tweede handgreep bij de douche zou welkom zijn) en de keuken is goed ingericht en er is alles wat nodig is.
Zeer vriendelijke doch niet opdringerige eigenaars.
Gelderland is zo mooi groen (lentegroen in ons geval), mooie lanen omzoomd met oude eiken of beuken, veel weiden.
Je kan overal pinnen zoals de Nederlanders het zo mooi zeggen dus cash geld is niet nodig.
Er is ook heel wat te ontdekken: veel VVV's promoten hun streek of stad. Wij deden eerder de “grote” attracties ttz in de steden maar voor de liefhebber valt er nog heel wat te bezichtigen als daar zijn: wijngaarden, boerderijen, mini-musea, “bokrijk”-dingen, …
Al bij al 'n geslaagde trip.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)