Duitsland zonder drempels

Update
Typisch Duits stadje in wintersfeer, met vakwerkhuizen en besneeuwde straten.

 

Duitsland Algemeen

Duitsland vakantieland

Op vakantie naar Duitsland? Reisen für Alle vertelt je precies wat je moet weten. De databank rond toegankelijk toerisme bevat de meest uiteenlopende toeristische plaatsen en gebouwen. Allemaal zijn ze ter plaatse onderzocht en vervolgens met een V-label (voor de best toegankelijke plaatsen) of een i-icoon ("informatie beschikbaar") aangeduid. Opzoeken verloopt vlot, volgens soort gebouw en locatie. Per type beperking komen allerlei aandachtspunten aan bod. Alle info is voorlopig enkel in het Duits beschikbaar.

De Duitse dienst voor Toerisme zet toegankelijkheid ook in de kijker met een downloadbare brochure (pdf, in het Engels) en een databank (in de vorm van een landkaart) met Duitse toegankelijke vakantiemogelijkheden.

Een overzicht van toegankelijke reisinfo per regio of Bundesland vind je bij Barrierefreier Tourismus Info. Deze Duitstalige website bevat ook een selectie van nuttige bronnen over andere landen. update

Drempelloos onderweg update

In zijn blog Barierefrei unterwegs houdt Bernhard Endres ons op de hoogte van wat toegankelijk Duitsland te bieden heeft. Af en toe komt ook een ander land ter sprake. Vooral rolstoelgebruikers vinden hier nuttige tips. Alle informatie is in het Duits.

Germany for all

Ben je een trip aan het plannen naar Duitsland? Dan kan deze website je vast en zeker op weg helpen. 'Germany for all' is gespecialiseerd in het organiseren van toegankelijke vakanties, zowel voor individuele reizigers als voor groepen. Naast informatie over toegankelijke vakantieverblijven, kan je er ook terecht voor toegankelijke uitstappen en rondleidingen. De organisatie kan je ook helpen in je zoektocht naar aangepaste huurwagens, medische hulpmiddelen of zorg op vakantie. Meer informatie vind je op deze website: www.germany4all.com. Beschikbaar in het Duits en Engels.

Logeren zonder hindernis

De website Barrierefreie Urlaubswelt geeft info over toegankelijk logies en laat je ook meteen je verblijf boeken. Ben je goed thuis in de Duitse categorieën van toegankelijkheid, dan ga je recht op je doel af via de zoekfunctie (Detail-Suche). Voor de meeste bezoekers is dit misschien iets te ingewikkeld. Gelukkig kun je ook kiezen volgens type van beperking (beetje raar, onder "Themen"), regio of soort vakantieverblijf ("Unterkunftsarten" heet dat). Of je kunt je laten inspireren in de rubriek "Reiseziele". Als rolstoelgebruiker, maar ook met een vorm van allergie (kijk bij "Themen"), kom je hier aan je trekken. Andere vormen van beperking komen eveneens in de zoekfunctie en beschrijvingen aan bod. Je krijgt voor elk verblijf zowel een algemene als een gedetailleerde beschrijving van de geboden toegankelijkheid, volgens type van beperking, en foto's. Alle info is in het Duits.

Eurosleutel

De Eurosleutel is een systeem waardoor je met één sleutel toegang krijgt tot meer dan 10.000 openbare toiletten en douches, in verschillende Europese landen (momenteel voornamelijk in Duitsland en Oostenrijk). De sleutel kan enkel gekocht worden door personen die ouder zijn dan 70 jaar en door personen met een fysieke beperking. Surf naar www.eurosleutel.nl om hem te bestellen. Informatie beschikbaar in het Nederlands.

Duitsland zonder drempels

De AG Barrierefreie Reiseziele in Deutschland (werkgroep 'Reisdoelen zonder barrières in Duitsland') is een samenwerkingsverband van steden en toeristische regio's, die zich inzetten voor de ontwikkeling van toegankelijk toerisme in Duitsland. Hun website www.barrierefreie-reiseziele.de stelt een mooi aanbod voor in de Eifel, de stad Erfurt, het Frankische merengebied, het eiland Langeoog, het Ruppiner land en het natuurgebied Sächsische Schweiz. Voor elke bestemming krijg je nuttige links en interessante tips. Beschikbaar in het Nederlands, Duits, Frans en
Engels.

NatKo

Op vakantie in Duitstalig Europa? NatKo, het centrale aanspreekpunt voor toegankelijk toerisme in Duitsland, biedt inspiratie met de website www.natko.de.
In de rubriek “Reiseinfos” zoek je op basis van je persoonlijke vereisten naar bruikbare tips over alles wat je nodig hebt voor een fijne vakantie: toegankelijk vervoer, hulpmiddelen, verblijf,
assistentie, cultuur en ontspanning,… De databank biedt informatie over de hele wereld, maar in de praktijk zijn vooral Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland goed gedocumenteerd. Deze informatie is gebaseerd op persoonlijke tips van bezoekers en op inzendingen van de uitbaters. De rubriek “Lesetipps” bevat verschillende nuttige links naar externe publicaties, sommige kun je rechtstreeks downloaden. De rubriek “Tourismus für Alle” biedt achtergrondinformatie, maar ook suggesties voor toeristen met een beperking. Wandelaars en natuurliefhebbers vinden
er zeker hun gading in het overzicht “in Naturparken”. Blader tot helemaal beneden de pagina voor de praktische wandelgids. Alles is ‘selbstverständlich’ in het Duits beschikbaar.

Tips en trips

De Duitse dienst voor toerisme heeft een pak nuttige links en ander nieuws voor reizigers met een handicap verzameld op hun website. Reisgidsen, vervoer, bezienswaardigheden, logies en activiteiten worden er door een toegankelijkheidsbril bekeken. Info beschikbaar in het Duits en het Engels.

Parkeerkaart

Gebruik je de auto, op reis in Duitsland? Vergeet je blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap niet. Het Europese model (met pasfoto) geeft je in heel de Europese Unie, en ook in sommige landen daarbuiten, het recht om op een voorbehouden plaats te parkeren. Let wel: dat betekent niet dat je overal onbeperkt in de tijd en/of gratis mag blijven staan. Op deze website vind je een ruim overzicht. Informatie beschikbaar in het Engels.

Apps

Wheelmap draait helemaal op de bevindingen van zijn gebruikers. Wat vinden zij goed rolstoeltoegankelijk, waar is het gedeeltelijk te doen en waar mag je grote obstakels verwachten? Niet alleen toeristische plaatsen, maar ook allerlei andere publieke gebouwen komen aan bod. Vooral Duitsland is hier goed vertegenwoordigd, maar er wordt ook over de landsgrenzen gekeken. Je kunt de informatie op de website bekijken of de app gratis downloaden.

Tanken kan lastig zijn, zeker als er niemand in de buurt is om een handje te helpen. Dankzij fuelService weet je nu vooraf waar je een bemand tankstation zult tegenkomen. Met de app kun je de medewerker meteen ook laten weten dat je eraan komt. Behalve in Duitsland kun je de app ook gebruiken in Australië, België, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Spanje en de Verenigde Staten.

Regio’s en steden

Berlijn

Berlin für Blinde geeft vakantie- en cultuurtips voor wie de Duitse hoofdstad horend, proevend, ruikend en voelend wil verkennen. Alle info is in het Duits.

Een handige pagina vol met leuke tips over Berlijn is www.visitberlin.de/en/keyword/for-people-with-disabilities. Er staat informatie voor rolstoelgebruikers, voor doven en slechthorenden, voor blinden en slechtzienden en voor mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn ook handige links naar Duitse pagina’s met meer informatie. De pagina is beschikbaar in het Duits en Engels.

Berlin for all is een touroperator gespecialiseerd in het organiseren van een volledige aangepast programma voor het bezoeken van Berlijn met de rolstoel. De website www.berlin4all.com bevat ook informatie over aangepast vervoer, toegankelijke accommodatie, medische assistentie, toegankelijke musea en attracties in Berlijn en omgeving. Informatie beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans en Duits.

Mobidat, een website van de organisatie Albatros, vormt een goede basis voor wie een reisje naar Berlijn plant. Blinde en slechtziende bezoekers, dove en slechthorende personen, mensen met een verstandelijke beperking, rolstoelgebruikers: iedereen vindt hier nuttige info. Meteen als je www.mobidat.net opent, verschijnt een zoekvenster om bijvoorbeeld een geschikt hotel, restaurant of museum te zoeken en te kijken waar de voorbehouden parkeerplaatsen en toegankelijke toiletten in de buurt zijn. Daaronder vind je een kalender met wat er zoal te doen en te beleven is. Alle info is beschikbaar in het Duits.

accessBerlin is een app met praktische informatie voor bezoekers met een beperking, maar vooral nuttig voor rolstoelgebruikers. Vijf uitgestippelde routes geven je een beeld van deze veelzijdige stad, maar je kunt natuurlijk ook gewoon je neus achterna wandelen. De app geeft je info over de toegankelijke hotels, eet- en drinkadresjes, winkels, musea en vrijetijdstips onderweg. Alles is in het Duits en Engels beschikbaar. Deze app uit 2017 werkt met iOS en Android.

Brandenburg

Voor liefhebbers van cultuur, water- en fietstoerisme heeft Brandenburg heel wat te bieden. Allerlei vakantieverblijven, vrijetijdsaanbiedingen en lekkere adresjes zijn grondig onderzocht. Daarbij is gelet op de toegankelijkheidsvereisten van personen met een verstandelijke beperking, slechtziende en blinde, slechthorende en dove gasten, rolstoelgebruikers en bezoekers met allergieën. Het resultaat is een zeer uitgebreide databank (www.barrierefrei-brandenburg.de), die gemakkelijk doorzocht kan worden.

De informatie bestaat zowel in standaard-Duits als in een eenvoudiger taalgebruik.

München update

De hoofdstad van Beieren bezoek je makkelijk dankzij een handige website, samengesteld door de plaatselijke raad van personen met een handicap. Vervoer, bezienswaardigheden, eten, drinken, slapen,... alles komt aan bod. Er is ook een rubriek met tips voor Doven en slechthorenden en voor blinde en slechtziende bezoekers. Alles is in het Duits en Engels beschikbaar (de link hierboven gaat naar de Engelse versie).

Münster

De stad Münster bracht op http://komm.muenster.org alle goed toegankelijke voorzieningen in kaart. Dat mag je letterlijk nemen, want je kunt op een stadsplan de buurt die jou interesseert
verkennen. De databank (Datenbank) is eveneens in tekstvorm beschikbaar.
Behalve vervoer, gastronomie en logies, komen ook niet-toeristische diensten aan bod. De gegevens zijn nuttig voor blinde, slechtziende, dove en slechthorende bezoekers, mensen met een voedselallergie of –intolerantie, rolstoelgebruikers en personen met een verstandelijke beperking. Info in het Duits.

Trier

Plan je een vakantie in de omgeving van Trier? De plaatselijke toeristische dienst maakt je wegwijs op Barrierefreies Trier. Rolstoelgebruikers vinden hier uitgebreide toegankelijkheidsinfo over logies, recreatie en allerlei publieke gebouwen. Ook voor dove en slechthorende bezoekers en blinden en slechtzienden is er aangepaste informatie. Alles is beschikbaar in het Duits.

Frankfurt

Ongehinderd genieten van het veelzijdige toeristische aanbod in Frankfurt? Dat kan, dankzij de website van Frankfurt waar reizigers met een fysieke beperking heel wat nuttige informatie kunnen terugvinden. Ook als je uitleg over Frankfurt in eenvoudiger Duits wil lezen, kan dat daar. Download er de brochure ‘Barrier-free Frankfurt' (beschikbaar in het Engels en Duits), boek een toegankelijk hotel of vind een toegankelijk toilet op het toilettenplan.

Eifel barrièrevrij

Eifel Barrierefrei verzamelt links naar toegankelijk vervoer, activiteiten en een databank met logies en organisaties. De site is in het Duits.

Reisorganisatie

Accamino

Touroperator Accamino biedt toegankelijke arrangementen in heel Duitsland, maar vooral in de hoofdstad Berlijn. De websites www.berlin4all.com en www.germany4all.com bevatten verschillende logies- en uitstapsuggesties, geschikt voor bezoekers met een mobiliteitsbeperking. Klik je verder door, dan krijg je extra uitleg en foto’s. De websites zijn eveneens in het Engels, Frans en Spaans beschikbaar, maar de Duitse versie geeft de meeste informatie.

Lees ook onze andere tips over georganiseerde reizen.

En jij? Welke toegankelijke reistips heb jij voor Duitsland? Laat het weten.