Nederland: volg de gids

Jonge vrouw in de traditionele klederdracht van Zoetermeer.

 

   

Eten, slapen, ontspannen en genieten: deze tips wijzen je de weg naar een toegankelijk en onbezorgd verblijf in Nederland.

Nederland algemeen

Keurmerk

In Nederland vinden we twee symbolen om toegankelijkheid aan te duiden. Het langst in gebruik is het Internationaal Toegankelijkheidssymbool (ITS). In België is het bekende rolstoellogo niet beschermd, in Nederland is het wel gekoppeld aan vrij strenge voorwaarden voor (rolstoel)toegankelijkheid.

Daarnaast bestaat sinds 2016 het Nederlands keurmerk voor toegankelijkheid (NLKT). Dit keurmerk let niet alleen op de aandachtspunten van rolstoelgebruikers, maar ook op de toegankelijkheid voor blinde, slechtziende, dove en slechthorende personen en voor mensen met een verstandelijke beperking.

Wegwijzers

Zonnebloem.nl onderzoekt en begeleidt vrijetijdslocaties via het project “Onbeperkt Eropuit”. Musea, sportstadions, vakantieparken, bioscopen en theaters ontvangen bij hen opleiding en toegankelijkheidsadvies. Op de Zonnebloem-website vind je een landkaart met de deelnemende plaatsen. Kies een icoon en je krijgt een algemene beschrijving, meer info over de toegankelijkheid verschijnt als je “Lees meer” kiest.

Op welke organisaties en diensten in Nederland kun je een beroep doen als je een beperking hebt en met vakantie wil? De MEE Vakantiewijzer geeft je een overzicht. Vervoer, accommodatie en georganiseerde reizen, het komt allemaal aan bod. MEE is een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking of chronische ziekte. Ook handig om bij de hand te hebben als je een vakantie plant, zijn de MEE-vragenlijsten. Met die lijsten kom je makkelijker te weten of alles wat je nodig hebt op vakantie voorzien is. Duid op de lijst aan wat voor jou belangrijk is, en vraag die punten vooraf na bij je reisagent of een medewerker ter plaatse. De lijst helpt je ook om niets te vergeten bij het inpakken. Er is een lijst voor vervoer en één voor aanpassingen.

De Blauwe gids is een uitgave van de Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV). In deze vakantiegids presenteren Nederlandse organisaties hun vakantie- en recreatieaanbod (voornamelijk) voor rolstoelgebruikers. De vakanties zijn individueel of met een groep. Op de NBAV-website selecteer je zelf de accommodaties en organisaties volgens je persoonlijke voorkeuren.

De Nederlandse reisdients Accessible Travel Netherlands laat internationale bezoekers kennismaken met het mooiste van toegankelijk Nederland. Vooral rolstoelgebruikers vinden hier inspiratie. Een deel van de website is in het Engels geschreven, met het oog op een buitenlands publiek.

Op zoek naar aangepaste vakantieaccommodatie of georganiseerde reizen? Picture Vakanties bundelt vakantiemogelijkheden voor mensen met een lichamelijk, verstandelijke en psychische beperking en of chronische ziekte. Vooral het aanbod in Nederland wordt uitgebreid in beeld gebracht, maar ook wie elders op vakantie wil, vindt hier verschillende goede ideeën. De samenstellers spreken uit (professionele of persoonlijke) ervaring.

Aangepast vervoer

Hoe regel je je het vlotst assistentie in het station? Mag ik overal gratis parkeren met een Europese blauwe parkeerkaart? Hier vind je een mooi overzicht van verschillende vormen van toegankelijk vervoer in Nederland.

Toegankelijk logeren

Een overzicht van bungalows en vakantieparken met aangepaste faciliteiten in Nederland vind je op Bungalowoverzicht. Niet alleen rolstoelers hebben iets aan deze site, want je vindt er bijvoorbeeld ook adressen waar je als slechthorende comfortabel kan verblijven.

Ooit droomde Eelke Kelderman van B&B’s en hotels waar ze met haar elektrische rolstoel terecht zou kunnen. Nu heeft ze samen met haar partner Jon - ook een rolstoeler - heel Nederland doorkruist om de toegankelijkheid van het aanbod in kaart te brengen. Haar bevindingen lees je in de gids “Bed & Breakfast zonder drempels”  en op de website Eelke Droomt. Je kunt accommodatie opzoeken in de adressenlijst, per provincie of op een kaart van Nederland.

Organisatoren van groepsvakanties vinden bij de SterGroep groepsaccommodaties (4 of 5 sterren). De site van dit samenwerkingsverband vermeldt de mate van toegankelijkheid voor personen met een motorische, visuele of auditieve handicap en voor cara-patiënten (mensen met astma of allergie). Klik op de iconen voor meer toelichting over de precieze betekenis. Ook online reserveren is mogelijk.

Bij de boekingsite ZonderBeperking.nl vind je toegankelijk logies en restaurants, vooral in Nederland. Bij elk adres krijg je een duidelijke fiche over de toegankelijkheid en foto's.

Natuurlijk!

Natuur zonder drempels is een internetsite over de toegankelijkheid, bereikbaarheid en bruikbaarheid van Nederlandse natuurgebieden voor mensen met een handicap of een chronische ziekte. Zowel bezoekers/gebruikers als beheerders/eigenaren vinden er allerlei praktische informatie. Bezoekers worden ook uitgenodigd om via de site tips en ervaringen uit te wisselen. De informatie op is beschikbaar in het Nederlands.

Ook een aantal natuurgebieden van Staatsbosbeheer zijn toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers (soms ook voor personen met een visuele handicap). Onder de rubriek "Naar buiten" kun je de gebieden opzoeken die aan je vereisten beantwoorden. Een klik op "Natuur zonder drempels" volstaat voor een volledig overzicht.

Beleven

Stichting Oren en Ogen Tekort biedt culturele informatie met speciale aandacht voor personen met een zintuiglijke beperking (mensen die minder goed zien of horen). In de Museum4All museumgids vind je per provincie meteen de musea met hun belangrijkste info. Als je doorklikt, krijg je meer uitleg en ook de kans om zelf de toegankelijkheid van het museum te beoordelen. Ook rolstoeltoegankelijkheid wordt vermeld. Nog meer inspiratie vind je in de blogs op dezelfde website.

Hoe zit het met de toegankelijkheid van verschillende attracties in Nederland? In welke musea doet men niet moeilijk over mijn hulphond? Waar kan ik een rolstoel ter plaatse lenen? Welke dierentuinen hebben voorbehouden parkeerplaats en een aangepast toilet? Een overzicht (2020) vind je, een beetje verrassend, bij dit trapliftenbedrijf.

Nederland Toegankelijker is de website van rolstoelster Pia Hendriks. De site bevat een lijst van de Nederlandse stranden (links gaan naar de brontabellen) waar je een strandrolstoel, scootmobiel of aangepaste fiets kunt lenen. De stranden zijn ingedeeld per provincie. Ook de huurprijs en de periode waarin alles beschikbaar is, vind je hier terug. Ook voor bijzondere fietsen en toegankelijke boten (inclusief tips voor toegankelijk paardrijden) heeft ze een handig overzicht gemaakt.

Zorg op vakantie update

De Nationale Hulpgids is een Nederlands platform voor persoonlijke assistentie, verpleging of andere vormen van zorg of oppas. Ook wie (bijvoorbeeld vanuit België) in Nederland op vakantie gaat, kan hier gratis een zorgvraag stellen.

Motorhome

Stichting On Wheels (niet te verwarren met haar Belgische naamgenoot) verhuurt campers, bussen en chalets aan donateurs en vrienden van de stichting. Ze stellen hun aangepaste middelen beschikbaar aan kinderen en volwassenen met een ernstige beperking, zoals de ziekte van Duchenne. Inschrijven kan via deze rechtstreekse link.

Parkeerkaart

Gebruik je de auto, op reis in Nederland? Vergeet je blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap niet. Het Europese model (met pasfoto) geeft je in heel de Europese Unie, en ook in sommige landen daarbuiten, het recht om op een voorbehouden plaats te parkeren. Let wel: dat betekent niet dat je overal onbeperkt in de tijd en/of gratis mag blijven staan. Deze Engelstalige website geeft wereldwijde informatie.

Apps

9292.nl is een real time reisplanner voor je ritten met het openbaar vervoer. Ook GVB komt van pas als je in Nederland met het openbaar vervoer reist.

Lekke band? Dankzij de mobiele hersteller van FlatTire ben je snel weer op weg.

Ongehinderd.nl traint mensen met een beperking om de openbare plaatsen van Nederlandse steden te beoordelen en in kaart te brengen. Amersfoort, Apeldoorn, Den Haag, Eindhoven, Maastricht en Rotterdam vonden we al op de app. Er komen zeker nog nieuwe plaatsen bij.

Tanken kan lastig zijn, zeker als er niemand in de buurt is om een handje te helpen. Dankzij fuelService weet je nu vooraf waar je een bemand tankstation zult tegenkomen. Met de app kun je de medewerker meteen ook laten weten dat je eraan komt. Behalve in Nederland kun je de app ook gebruiken in Australië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nieuw-Zeeland, Spanje en de Verenigde Staten.

Regio's en Steden

Amsterdam

De Brits-Nederlandse Josephine woont in Amsterdam. Als 'local' met een beperking (ze gebruikt een rolstoel, rollator of krukken) vertelt ze met kennis van zaken over haar toegankelijke favoriete plekjes in de stad. Haar website Able Amsterdam is in het Engels geschreven. In 2019 maakte ze bovendien een overzicht van toegankelijke restaurants en cafés in Amsterdam. Alles staat met Google Maps netjes in kaart gebracht.

Nog handige links en kaartjes (voorbehouden parkeerplaatsen, toiletten, gebouwen... staan op de site van Cliëntenbelang Amsterdamupdate.

Sinds 2015 heeft Amsterdam ook een stadsgids voor bezoekers met een lichamelijke beperking. Het boekje bevat informatie over toegankelijke horeca, recreatie en vervoer. Vijf wandelroutes leiden je langs de mooiste toegankelijke plaatsen. Ook de winkelstraten en de ruimere regio rond Amsterdam komen aan bod. Je kunt de info hier downloaden, hier doorbladeren of een gedrukt exemplaar bestellen bij info@accessibletravelnl.com.

Breda

Met de Access City Award (2019) op zak verwelkomt Breda graag bezoekers met een beperking. De toeristische dienst van Breda maakte een overzicht van toegankelijke bezienswaardigheden, met beschrijvingen in het Nederlands en Engels.

Het Bredaas Centrum Gehandicapten Beleid verzamelt informatie over de toegankelijkheid van toeristische en andere gebouwen in Breda en (ruime) omgeving. Het resultaat van dit zoekwerk werd ondergebracht in een overzichtelijke databank en landkaart op de website Gewoonweg.nl. Niet alleen rolstoelgebruikers maar ook bezoekers met een visuele of auditieve handicap en mensen met cara (luchtwegenaandoening) vinden hier nuttige adressen. De gebruikte symbolen bieden ruimte voor nuance. Ook kun je goed zien welke informatie gecontroleerd werd en welke enkel op verklaringen van derden gebaseerd is. Wie verder rondkijkt, ontdekt nog meer boeiends, zoals een overzicht van de basis-toegankelijkheidsregels in binnen- en buitenland en ook een praktische checklist om zelf de toegankelijkheid van gebouwen in te schatten.

Nijmegen 

In het Rijk van Nijmegen kun je heerlijk wandelen, fietsen en handbiken in het groen of in de stad. Van alle toegankelijke vakantiemogelijkheden heeft Visit Nijmegen een prachtig overzicht gemaakt, met uitgestippelde wandelingen en uitstaptips. Blijf je wat langer? Ook toegankelijke plaatsen om te overnachten en een zorgmakelaar, die voor jou de nodige hulpmiddelen en zorg regelt, vind je hier terug. Zorgeloos op vakantie heet dat.

Twente fietst

Twente, de oostelijke regio van de provincie Overijssel, houdt van fietsters en omgekeerd. Om de omgeving te verkennen hoef je niet eens je eigen "stalen ros" mee te brengen, want daarvoor kun je terecht bij Actief Twente. Ook allerlei aangepaste fietsen (rolstoelfiets, duo- of driewielerfiets) en tandems zijn beschikbaar. Op de website ontdek je bovendien allerlei fietsarrangementen, voor elk wat wils.

Utrecht

De toeristische dienst van Utrecht presenteert aanraders op haar toegankelijkheidspagina. De verwijzing naar Toegankelijk Utrecht op dezelfde pagina werkte niet toen wij een kijkje namen.

Zeeland met zorg

Via de VVV Zeeland zoek en boek je makkelijk een toegankelijk vakantieverblijf. Er is een pagina met alle opties voor vakantie met zorg bij elkaar. Ook algemeen bij de accommodaties duid je eenvoudig  je voorkeuren voor toegankelijkheid links bij "Toegankelijkheid" aan.

Reisorganisaties

De infobundel Georganiseerde reizen van Toerisme Vlaanderen bevat een lijst met Vlaamse en Nederlandse organisaties die reizen inrichten voor mensen met een beperking. Hier zijn er nog een paar.

Vakantie & Zorg

Reisburo Vakantie & Zorg regelt alles van accommodatie tot hulpmiddelen. Dit zowel voor een individuele toegankelijke vakantie als voor kleinschalige toegankelijke groepsreizen, begeleid door professionele zorgmedewerkers. Er is ook een eigen rolstoelbus (Mercedes Sprinter) te huur voor reizigers die graag iets meer van Nederland willen zien dan alleen de omgeving van de accommodatie.

Buitengewoon reizen

Gerda werkte al jaren in de reissector toen ze een dwarslaesie opliep. Ze combineerde haar nieuwe inzichten als rolstoelgebruikster met haar professionele ervaring en begon met het reisbureau Buitengewoon reizen. Op haar website kun je verschillende elementen aanduiden die je op vakantie nodig hebt. Welke hulpmiddelen wil je ter plaatse huren? Gaat je voorkeur naar half- of volpension? Je hebt meteen een reis op maat.

Heb je zelf een toegankelijke tip over Nederland? Laat het weten.