Citytrip Berlijn met de rolstoel (Duitsland)

Koepel van de Reichstag in Berlijn

Koepel van de Reichstag in Berlijn

Geschreven door Sam.

Om onze ecologische voetafdruk te beperken zijn we met de trein (ICE, Deutsche Bahn) gegaan. Vanuit Brussel Zuid/Noord of Luik kan je met de ICE (Duitse sneltrein) naar Berlijn met 1 overstap in Keulen. Eerlijkheid gebiedt ons om aan te geven dat de dienstverlening bij Deutsche Bahn niet ideaal was. Onze trein had technische problemen tussen Aken en Keulen waardoor we moesten overstappen op een regionale trein tot in Keulen. Kan gebeuren uiteraard, geen probleem (we vertrokken op de tot nu heetste dag in België...). Wel een probleem m.i. was dat er geen treinbegeleider te bespeuren was om te checken of we hulp nodig hadden bij de transfer met onze rolstoel en bagage. Dan reserveer je vooraf en vraag je expliciet rolstoelassistentie, en als het nodig is geven ze niet thuis... Gelukkig kan ik mits hulp nog een beetje stappen, maar makkelijk was het niet; ik vraag me bovendien af wat er gebeurd zou zijn als ik niet had kunnen stappen. Uiteindelijk viel alles in de plooi: we wachtten tot iedereen uit de trein was zodat we ons rustig naar de uitgang konden begeven (enkel de twee eerste wagons stonden aan het perron dus we moesten door de trein naar voor); toeval of niet, een van de laatste personen die voorbij kwamen was een collega van ons en zijn partner, ook onderweg naar Berlijn. De goden waren toch met ons die dag; met twee paar extra handen verliep alles vlot!

Berlijn is een fijne stad om te bezoeken. Als rolstoelgebruiker heb ik geen noemenswaardige hindernissen ondervonden:

  • de stoepranden zijn verlaagd aan de kruispunten (op een zeldzame uitzonderingen na).
  • metro, tram en bus zijn rolstoeltoegankelijk (volgens een vriend die Berlijn onlangs bezocht met twee rolstoelgebruikers; wijzelf hebben geen openbaar vervoer gebruikt). In de metro moet je als rolstoelgebruiker instappen in de eerste wagon, vlak achter de bestuurder zodat die snel een oprijplaat kan uitklappen indien nodig (oude metrostellen zijn niet altijd drempelloos toegankelijk).
  • veel voetpaden zijn voorzien van kasseien (kinderkopjes) maar er is telkens een vlakke strook voorzien van minstens 120 cm zodat je er geen last van hebt (zie foto); op sommige plaatsen (bv. aan de Muur) zijn deze stroken nog niet vernieuwd waardoor je moet opletten met diepe voegen.
  • opletten bij het oversteken: het wordt snel terug rood. De meeste verkeerslichten zijn voorzien van geluidssignalen voor blinde personen.

Er is heel veel te zien in Berlijn uiteraard, zoals je ook op andere pagina's van toegankelijkopreis.be kan lezen. Twee heel interessante sites die ik verder heb gebruikt bij het voorbereiden van onze reis zijn:

Beide websites bieden heel nuttige insider tips, anders dan de gewoonlijke toeristeninformatie. Al de restaurantjes die we geprobeerd hebben waren super, en niet overladen met toeristen.

Naast de gebruikelijke Reichstag-koepel, Brandenburger Tor en het Holocaustmonument wil ik drie plaatsen vermelden die indruk gemaakt hebben:

  1. Joods museum: dit was wat mij betreft het meest indrukwekkende van de reis (naast de Reichstag koepel). Het museumcomplex is een tentoonstelling op zich. Het gebouw is verdeeld in drie gangen met aandacht voor de stigmatisering van de Joden, de deportatie naar de concentratiekampen, en de herinnering aan de holocaust. De lange smalle gangen, bijvoorbeeld, nemen scherpe wendingen en lopen op in een schuine helling waardoor je een gevoel van desoriëntatie ervaart als je erdoorheen loopt. De Pools-Joodse architect (Daniel Libeskind) wil daarmee mensen aanzetten tot nadenken.
  2. Gedenkstätte Berliner Mauer: Een stuk van de originele Berlijnse Muur in de Bernauer Straße, waarbij je goed de opeenvolgende hekken en muren kan zien tussen de oostelijke en de westelijke kant. De Kapelle der Versöhnung (Kapel van de verzoening) is ook een bezoekje waard.
  3. De Hackesche Höfe zijn binnenplaatsjes van ongeveer 10 woningen met gevels in Jugendstil. Ideaal om een biertje of koffie te drinken om te bekomen van het Joods museum en/of de Muur...
Kasseien met een vlakke comfortstrook

Ingang Joods museum Berlijn, met vlakke comfortstrook tussen de kasseien

In het Joods museum Berlijn staan op een lange muur plaatsnamen als Lodz, Riga, Minsk,...

Joods museum Berlijn, plaatsnamen deportatie Joden

Het herdenkingsmonument van de holocaust bestaat uit balkvormige zuilen.

Garden of Exile, herdenkingsmonument holocaust

Joods museum Berlijn, pikdonkere, heel hoge en lege ruimte met bovenaan kleine lichtstraal (van hoop)

Joods museum Berlijn, Memory Void

Joods Museum Berlijn, buitenaanzicht

Joods Museum Berlijn

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
4
Gemiddeld: 4 (1 stem)