Normandië (Frankrijk) (2005)

Normandië (11 tot 17-09-2005)

1. Inleiding

- Reisverslag van Hilde en Piet Duyck-Deruyck
   Burg. Decoenestraat 10
   8520 Kuurne
   056 72 53 71
   pietduyck@pandora.be

- Aangezien Piet huisman is kan men op elk moment van de dag proberen contact op te nemen om meer te vernemen over deze reis en reisbestemming.

- Daar Piet rolstoelgebruiker is gaat in ons reisverslag speciale aandacht naar rolstoeltoegankelijkheid. 

- Als we spreken van cat. 1, 2, 3 of 4 dan verwijzen we naar het Britse logo-systeem betreffende rolstoeltoegankelijkheid:
   
Cat. 1. Toegankelijk voor individuele rolstoelgebruiker.
Cat. 2. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker met begeleider.
Cat. 3. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker die enkele stappen
kan zetten en maximaal drie treden kan nemen.
Cat. 4. Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

- Piet is van cat. 3 – de 3 treden niet in acht genomen - en gebruikte op die reis een gewone rolstoel van 67 cm breed en een zithoogte van 50 cm.

2 Voorbereiding van de reis

- Onze chambre d’hôtes in de streek van Rouen vonden we via www.gites-de-france.fr , zie verder bij volgend hoofdstuk Logies.

- Veel hebben we niet voorbereid maar we zorgden er wel voor de Trotter over Normandië (www.lannoo.com) mee te hebben  en de kaarten Michelin 989 France en Michelin 513 Régional France Normandie.

- Verder vind je ter plekke, oa ook in de chambre d’hôtes waar we logeerden, heel wat informatie (allerhande folders, enz.).

3 Logies

- Adres: Doucet Denis et Briquet Odile, 1074 Rue des Jonquets, F-76160 St-Jacques-sur- Darnétal, Tel.: 00 33 2 35235679, odile@jonquets.com . Dit dorpje ligt op een 15-tal km ten oosten van Rouen in de richting van Gournay.  Een kleine tip: als je van Rouen naar St-Jacques-sur-Darnétal wilt rijden volg dan richting Reims.

- Er is plaats voor 7 personen, 3 op het gelijkvloers en 4 onder het dak. € 42 voor 2 personen per nacht, ontbijt inbegrepen. Vanaf 3 nachten 10% korting. Ter verwelkoming lag een fles cider koel. Wij waren met 2 koppels en hadden het huisje dus helemaal voor ons.

- Voor informatie kan je dus terecht op www.gites-de-france.fr maar ook bij www.jonquets.com .

- Wij hadden dus de kamer op het gelijkvloers. De ingang via het terras is zo goed als plat – we gaan niet lullen over een paar millimeters – en er is ook een vlekkeloze ingang via de eetkamer maar de ingang van buitenaf naar de eetkamer heeft 2 maal een paar cm oneffenheid, ook geen probleem maar men hoeft die niet te nemen, men kan altijd binnen via het terras.
Alle deuren zijn voldoende breed (ong. 90 cm).
De kamer op het gelijkvloers heeft een slaapkamer en een badkamer.

- De slaapkamer heeft voldoende circuleerruimte (ongeveer 450 x 450 min een halve badkamer) en bevat een dubbel bed van 140 breed en 40 hoog maar je moet je rechtduwen op de matras die meegeeft en dan bevindt je hand zich op een hoogte van ong. 33 cm. Voor een lichtgewicht (net geen 3 cijfers) als ik is dat iets te laag-bij-de-gronds. De breedte van het bed is matrimoniaal – wat het slapen betreft - ook geen aanrader maar in de kamer staat ook een enkelbed en dat is 48 hoog en bij compressie 42 hoog. Heel wat beter dus al moet je dan wel enkele dagen celibatair de nacht doorbrengen.

- De ingang naar de badkamer bevindt zich in de slaapkamer.
De badkamer is ongeveer 190 x 220 en de deur draait naar binnen maar dit is geen probleem. Het toilet is verhoogd (50 cm), is stevig en staat naast de muur waarop een horizontale (met een knik erin) handgreep heel stevig bevestigd is op 70 cm hoogte. Ervoor is een hoge stevige radiator tegen de muur bevestigd die men op verschillende hoogten kan vasthouden zolang de uitgeoefende krachten  maar verticaal zijn of horizontaal naar de muur toe. Enkel de horizontale krachten weg van de muur zijn te vermijden.
De lavabo, stevig verankerd, is onderrijdbaar en de bovenkant ligt op 90 cm hoogte.
De douche meet 80 x 95 en heeft een verhoogde instap van 3-4 cm hoog en 6-7 cm breed.
Er is een stevig bevestigd opklapbaar douchezitje op 48 cm hoogte en op 25 cm van de hoek en op de andere muur is een stevige handgreep bevestigd op 75 cm hoogte. De douchekraan is erboven bevestigd op 125 cm hoogte. In plaats van het douchezitje kan men ook een plastieken terrasstoel ( een paar cm lager dan het douchezitje maar praktisch om recht te staan wegens de leuningen) gebruiken in de douche. 

- Bij dit alles krijg je het gevoel dat er bij de inrichting van het gelijkvkoers wel degelijk veel aandacht besteed werd aan rolstoeltoegankelijkheid: brede deuren, geen treden, aangepaste badkamer, verhoogd toilet, lavabo en handgrepen stevig verankerd.

4 Bezienswaardigheden en rolstoeltoegankelijkheid

- Op doorreis naar de streek van Rouen deden we een tussenstop in Amiens omwille van de kathedraal (cultureel werelderfgoed van de Unesco) die echt een bezoekje waard is. Als je op het plein staat voor de kathedraal – om de voorgevel te bewonderen – en je gaat (of rijdt) langs de rechterzijde van de kerk dan tref je daar een rolstoeltoegankelijke ingang zonder treden en met een normale deurbreedte. In de kathedraal is er rechts en links van het koor een hellend vlak zodat je ook het koor, ernaast en erachter, kan bekijken. Ik was vooral begeesterd door het labyrint in de vloer, een kunstig aangelegd vloerpatroon, echt het bekijken en bestuderen waard.
Buiten de kathedraal, niet ver van de rolstoeltoegankelijke ingang is er Pub Les trois maillets.
Daar is een rolstoeltoegankelijk toilet, even te bereiken via één trede en dan een trapje van twee treden maar zij zijn daar heel bereid om die obstakeltjes te helpen nemen. Het toilet is niet ruim maar het lukt wel en er is één handgreep. Rolstoeltoegankelijk voor cat. 3 en waarschijnlijk ook voor cat. 2. Wie weet ook voor cat.1?  De prijzen (zie hoofdstuk 6) zijn er wel toeristisch getint.
Aan de andere kant van de kathedraal ligt de oude wijk St Leu die ook wel een bezoekje waard is. Die is vanaf de kathedraal te bereiken via een rolstoeltoegankelijke lift.

- Op een 6-tal km van St-Jacques-sur-Darnétal, in de richting van Gournay, ligt Martainville waar we het kasteel bezochten. De weg ernaartoe is met keitjes maar het lukt wel.
Ingang: € 3 maar wel gratis voor rolstoelgebruiker en begeleider. Enkel het gelijkvloers is rolstoeltoegankelijk waar zich ook gewone toiletten (cat. 3) bevinden. Verder zijn nog 3 verdiepingen te bezichtigen. Die 4 verdiepingen herbergen het Museum van de Normandische Tradities en Kunsten. Een aanrader voor de liefhebbers. 

- Verderop ligt het mooie dorpje Lyons-la-Forêt met zijn hallen en typisch Normandische vakwerkhuizen. Niet ver daar vandaan zijn er de ruïnes van de Abdij van Mortemer. Het is er betrekkelijk rolstoeltoegankelijk. Ingang € 5 (gratis voor rolstoelgebruikers) en dat lijkt veel (voor de betalers) voor wat er te zien is. De cafetaria is nog duurder: zie hoofdstuk prijzen.

- Fécamps heeft op de hoofdweg naar de zee verschillende parkings voor gehandicapten, eveneens aan het einde van die hoofdweg, dicht bij de zee. Daar zijn ook gewone toiletten van cat. 3, je kan er niet in met de de rolstoel ook niet in het gebouwtje. Er is daar wel een hellend vlak naar de zeedijk waarop men dus kan wandelen. De grote attractie van Fécamps is de Palais Bénédictine met bijhorend museum en distillerie. Aan de ingang is er een paar maal één trede. De toegang voor rolstoelgebruikers is gratis (maar je krijgt wel, zoals de betalers, een jeton voor één proefconsommatie) aangezien het museum (die niks met de drank te maken heeft) 30 treden hoger ligt. Dit museum bevat een mooie collectie ivoor, schilderijen, sloten en sleutels, beelden en glasramen, …dit alles in een subliem decor: plafonds, lambrisering, deuren, enz. Van de distillerie is enkel de video bereikbaar en zicht op wat kruiden en wat vaten. In die contreien liggen ook de toiletten waarvan één rolstoeltoegankelijk en de trede ernaartoe werd vervangen door een hellend vlak. Dit toilet is ruim en er is één handgreep.
Op het gelijkvloers is er ook een museum voor tijdelijke exposities waar je doormoet om bij de plaats te komen waar je de Bénédictinelikeur en aanverwanten kan proeven en ook kopen. Een fles kost daar echter meer dan in het supermarktje in je buurt.

- Etretat is ook een bezoekje waard en men kan er ook via een hellend vlak langs de zeedijk wandelen met zicht op de krijtrotsen en verder ook kuieren in het stadje dat verschillende parkeerplaatsen heeft voor gehandicapten.

- Rouen verdient minstens een dagbezoekje. Onze eerste halte was de kathedraal, jammer dat die de concurrentie van ons vorige kathedraal(Amiens)bezoekje moest doorstaan maar ze loont toch ook de moeite en ze is ook rolstoeltoegankelijk.
Een rit met een treintje (€ 6) vanaf de kathedraal toont je de meeste bezienswaardigheden van de stad met oa heel wat vakwerkhuizen. Het treintje is in principe enkel voor cat. 3, er is een verplaatsbare trede om de hoge opstap te overbruggen en er is plaats voor een opplooibare rolstoel.
Wat ons het meest bekoorde was de Place du Vieux Marché en daar gingen we dus na het ritje te voet naartoe. Het in het oog springende dak, waarin je oa de vlammen moet zien die Jeanne d’Arc verteerden, overwelft zowel de kerk van Jeanne d’Arc als de hallen. Dit vlammendak wordt niet door alle Rouen-bewoners gewaardeerd. Toch opmerkelijk.
De kerk is rolstoeltoegankelijk maar er is een lange brede trap neerwaarts. Toch heeft de rolstoelgebruiker een mooi zicht op het merkwaardige schipgeraamte als dakondersteuning en op de glasramen uit de oude kerk die tijdens de 2de wereldoorlog werden verwijderd voor die kerk werd platgebombardeerd.
Op de Place du Vieux Marché is er een gratis rolstoeltoegankelijk toilet, ruim met 2 stevige handgrepen aan weerszijden van het toilet.

- Een daguitstap naar Giverny, Claude Monet achterna, loont zeker de moeite. De parking is gratis, de ingang kost € 5,5, € 3 voor rolstoelgebruikers. De ingang voor rolstoelgebruikers is via de ingang voor groepen. De tuinen (van Monet en het Amerikaans museum) zijn rolstoeltoegankelijk. Na het bezoek van de tuin (le clos normand) van Monet kom je aan de achterkant van de ingang (l’atelier des nymphéas) van de niet-rolstoelbegiftigde bezoekers.
Daar vind je oa reproducties en co maar er is een trapje van 4 treden. Daar in de buurt is een rolstoeltoegankelijk toilet te bereiken via een hellend vlak. Het toilet is er nogal krap dus rij erin zonder voetsteuntjes en in achteruit. Er is een verhoogd toilet en een handgreep rechts.
Naast het toilet is een trapje van 4 treden die je op moet als je het gelijkvloers van Monets’ huis wilt bezoeken. Dan zie je wel een paar ruimtes waar heel wat Japanse gravures te zien zijn. Dan kom je in het schildersatelier van Monet, je hebt er zicht op maar er is een trap van 7 treden naar beneden. Wil je daar terechtkomen om beter zicht te hebben op de reproducties van de meesterwerken van Monet dan ga je terug naar de tuin en je vraagt aan het personeel de deur op het niveau van de tuin te openen voor jou. De eerste verdieping is uiteraard niet rolstoeltoegankelijk.
Om de andere tuin van Monet te bereiken is een andere weg voorzien voor rolstoelgebruikers maar er is altijd iemand van het personeel om de rolstoelgebruikers te begeleiden tot daar.
Het Amerikaans museum is ook rolstoeltoegankelijk zowel de ingang als de tuinen, het museum, de cafetaria en restaurant en het daarbijhorend toilet dat net ruim genoeg is. Dat alles kunnen we beamen aangezien we alles bezochten behalve het museum zelf maar op onze vraag bevestigden ze dat het museum wel degelijk rolstoeltoegankelijk is.

- Honfleur bezochten we in de regen zodat het bezoek eerder kort was al blijft het bassin en oude gedeelten van het havenstadje de moeite waard. Er zijn verschillende gehandicapten-parkings en een rolstoeltoegankelijk toilet aan het bassin (vooraan, naar de zee toe links), voldoende ruim, met verhoogd toilet en een stevige handgreep.

- Voor de liefhebbers is er de basiliek en bijhoren van Thérèse van Lisieux.
Je kan parkeren op de gewone parking maar dan moet je met de rolstoel enkele tientallen meter een hellende geasfalteerde weg omhoog links van de basiliek. Daar op het einde zijn er gehandicaptenparkings en de ingang met een licht hellend vlak naar de basiliek. Het is een nogal pompeus gebouw en van binnen is er enorm veel mozaiekwerk, impressionant mais pas mon genre. Het mozaiekwerk in de crypte is veel mooier maar de basiliek en co ruikt naar de triomfalistische kerk. De ingang van de crypte bevindt zich op het niveau van de gewone parking en is rolstoeltoegankelijk, te bereiken via een lang hellend vlak. Op hetzelfde niveau van de gewone parking bevindt zich een lift die je helemaal beneden brengt naar rolstoeltoegankelijke toiletten: eerder krap (145 x 145), de deur draait naar buiten en er is geen handgreep aan de deur, het toilet is 45 cm hoog, er is één handgreep en een stevige lavabo. Via deze lift bereik je ook een tentoonstelling, de shops, enz.  

5 Eten en drinken en rolstoeltoegankelijkheid

- St-Jacques-sur-Darnétal heeft 2 restaurants die echt een bezoekje waard zijn. Voor een lekkere Normandische keuken is er Auberge Les Forgettes. Iets duurder maar gastronomisch is Auberge Saint Jacques. In beide restaurants zijn de prijzen niet-toeristisch getint.

- De Auberge Les Forgettes is rolstoeltoegankelijk, er is enkel één trede aan de ingang. Er is één gewoon toilet (cat. 3 en in feite voor het personeel), eveneens op het gelijkvloers. De andere toiletten zijn te bereiken via een paar treden. Er zijn menu’s van € 13,80 en € 16,80 met te kiezen voorgerecht, hoofdgerecht, kazen en dessert. Er zijn ook duurdere menu’s, oa van € 24,80 maar dan met 2 voorgerechten, sorbet, hoofdgerecht, kazen en dessert. Een aanrader.

- De Auberge Saint Jacques is eveneens een aanrader, een verfijnde keuken. Het is rolstoeltoegankelijk en er zijn gewone toiletten (cat. 3) op het gelijkvloers. Er is oa een menu van € 16 ’s middags tijdens de week, en van € 22 met te kiezen voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Heel lekker en verzorgd.

- Langs de kust eens lekker gaan eten kan maar je moet geluk hebben en daarbij is het duurder dan op het platteland. Wij hadden niet echt geluk want in de Taverne des 2 Augustins in Etretat klopte het wat betreft de duurdere prijzen (een hoofdschotel kost gemiddeld € 17), kregen zij die visbrochette met rijst besteld hadden een vleesbrochette met frieten en de gestoomde patat was speciaal koppekeihard om goed te contrasteren met de lekkere erbij geserveerde zeeduivel.

- Eén avond hebben we een zeer lekkere plateau de fruits de mer gegeten in ons huisje en de zeevruchten hadden we gekocht in de hallen (onder één dak met de kerk van Jeanne d’Arc) op de Vieux Marché van Rouen.

6. Prijzen

- De prijzen voor de chambres d’hôtes zijn er goedkoper dan bij ons maar het ontbijt beperkt zich tot een croissant en een paar soorten brood en als toespijs boter en confituren. Ook al gemerkt dat de omvang en de uitgebreidheid van een Europees ontbijt stijgt naarmate je meer naar het Noorden gaat. En dus, naarmate je meer naar het Zuiden gaat…enzovoort.

- De prijzen zijn duidelijk verschillend op het platteland dan daar waar het toerisme floreert. En op die plaatsen kan je gerust het dubbele betalen dan elders. Aan de kathedraal in Amiens (of in Rouen) of in de cafetaria van de abdij van Mortemer of langs de kust betaal je meer dan € 3 voor een pintje van ’t vat, € 2,50 voor een glas wijn (en dat in hét wijnland bij uitstek) en € 10 voor “une dame blanche” of € 4,50 voor een stukje taart, een cola van 33 cl of een schweppes voor meer dan € 3. Sommigen rekenen een supplement ( € 0,40 à € 0,50 per consommatie) aan als je op het terras zit.  Leve het platteland.
                                                                -------------------

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
4
Gemiddeld: 4 (1 stem)