Cruisen langs de Noorse fjorden met de MS Nordkapp 

Een wit schuimende waterval bereikt via ruwe donkere rotsen het vredige staalblauwe water van Geirangerfjord.

 

26/07 tot 09/08/2021

Geschreven door Jozef.
Streek/staten: Noorse fjorden van zuid naar noord en terug - Traject: Bergen, Alesund, Trondheim, Poolcirkel, Tromsø, Hammerfest, Kirkenes, Tromsø, Vesteralen en de Lofoten, Torghatten en de Zeven Zusters, Kristiansund, Bergen

Reisroute

26/07 Brussel - Oslo - Bergen
27/07 Inscheping in Bergen en afvaart tussen de eilanden
28/07 Alesund en iconische fjorden, Måløy, Geiranger, Molde 
29/07 Koningsstad Trondheim en Rørvik
30/07 Oversteek van de Poolcirkel, Stamsund en de Lofoten-eilanden 
31/07 Harstad, Tromsø en Skjervøy, de poort naar de ijszee 
01/07 Havøysund, Hammerfest, Mehamn en de Noordkaap 
02/08 Vadsø, Kirkenes tegen de Russische grens en Berlevåg
03/08 Havøysund, Hammerfest en Skjervøy 
04/08 Harstad, Trollfjorden en de archipel van de Vesteralen en de Lofoten
05/08 De Poolcirkel, Torghatten, Rørvik en de Zeven Zusters
06/08 Trondheim en Kristiansund 
07/08 Måløy, aankomst en ontscheping in Bergen
0908 Bergen - Oslo - Brussel

Opmerking: de praktische informatie over Noorwegen in het algemeen en over deze reis in het bijzonder vind je na het reisverslag.

Maandag 26/07

Om 15.00u stopte Dirk van Soetens Airport Services voor de deur. Er werd geladen en weg waren wij, een nieuw avontuur tegemoet. Op een klein uur waren we op Brussels Airport, waar we de incheckbalie van SAS opzochten om alles te regelen voor de twee vluchten. Enkel het Covid certificaat moest getoond worden. Als alles geregeld was, moesten we ons aanmelden op de assistentiedienst. Op eigen tempo gingen we verder naar de passencontrole en de security. Bij deze laatste werd moeilijk gedaan over mijn vest en schoenen, dit zijn we stilaan gewoon. Vanaf hier vervolgden we naar de gate, een hele afstand want die was op het einde van de lange hal. Tegen de tijd van inschepen verschenen twee assistenten met een smal stoeltje, om mij in het vliegtuig en op mijn plaats te deponeren.
Stipt op tijd verlieten we Brussel, om een twee uur later in Oslo aan te komen. Een assistent nam ons mee naar de passencontrole en de bagageband. Dit laatste verwonderde ons, maar is blijkbaar heel gewoon als je Noorwegen binnenkomt. Je moet je ingecheckte bagage ophalen en een heel eind verderop terug afgeven, waar ze wordt gescand en automatisch doorgaat naar de plaats van bestemming. Met al de rompslomp waren we net op tijd om in te schepen, want na ons werden de deuren gesloten en vertrokken we naar Bergen. Na het ophalen van de bagage voerde de assistent ons naar de uitgang, waar we geduldig onze beurt afwachtten om in een taxi te stappen richting centrum Bergen, waar het gereserveerde hotel zich bevindt. Na betaling van de chauffeur met MasterCard, konden we in het hotel inchecken. Kamer 623 op de zesde verdieping werd ons toegewezen. Na installatie op de kamer werd het bedtijd.

Dinsdag 27/07

Bergen

Na een uitgebreid ontbijt trokken we op verkenning in het oude centrum van Bergen. Te beginnen met 
- Toerist informatie: Strandkaien 3  (9-16u) naast de vismarkt, gesloten op zondag. Je krijgt er veel info over de mogelijkheden in Bergen.
- Vismarkt is gelegen net binnen het oude centrum en vóór Bryggen. Het is een gezellige buurt met veel eettentjes. We hebben er genoten van een broodje met garnaal, het was lekker en niet duur.
- Bryggen: Unesco, langs de haven met St. Maru’s Church. Bryggen is een oude wijk met kleurrijke gevels, waarvan de meeste in hout zijn opgetrokken. Hier en daar neigt een gevel scheef.

Verdere mogelijkheden in Bergen:
- Fløibanen: tandrad naar de 319 m hoge heuveltop
 Mooi zicht op de stad en de fjord, 600 m van het hotel, links van de vismarkt
- Ulriken: Cable Car naar de hoogste berg van de 7 bergen van de stad Bergen 643 m.
 Buiten het centrum  (3km), met bus 1, 3 en 12 vanuit het centrum, afstappen Haukeland Hospital, gesloten tot midden augustus

•    Tip: Bergen Card vanaf € 27,50 p/p 
Geniet van de bezienswaardigheden en attracties van Bergen zonder een fortuin uit te geven. De Bergen Card biedt aanzienlijke kortingen op lokale musea, activiteiten, vervoer, zelfs op eten en drinken. Bespaar geld op de kabelbaanrit naar de top van de Mt. Fløyen voor een spectaculair zicht op de stad, geniet van een gratis bezoek aan een Staafkerk, die lijkt op iets uit Disney’s Frozen, of verken het Bergen Maritiem Museum gratis. Het is ideaal voor gezinnen of reizigers met beperkte tijd. 
Kies tussen kaarten die 24, 48 of 72 uur worden geactiveerd.  De Bergen Card is te koop in Bergen Tourist Information, Strandkaien 3.
De kaart hebben we niet aangekocht. Voor ons loonde het niet, we hebben zo reeds vermindering, de begeleider geniet meestal gratis toegang.

Rond het middaguur zetten we ons neer in één van de eetstalletjes op de vismarkt en bestelden een sandwich met sla en garnalen. Het smaakte in ieder geval. Na de lunch werd het stilaan tijd om naar het hotel terug te keren en de richting van de Hurtigruten terminal op te zoeken. We deden het in twee keer. Marie-Claire reed mij eerst naar de vertrekhal en keerde op haar stappen terug om de bagage op te halen. Het was een voettocht van +/- 10’. In de vertrekhal gaat het net als op een luchthaven. Inchecken en bagage afgeven, die wordt later in je kajuit afgeleverd. Het inschepen in Bergen ging vrij vlot en tegen 18u startte de afvaart tussen de eilanden. Het was ook op dat uur dat de kajuiten ter beschikking gesteld werden. Marie-Claire legde al onze spullen in de kasten, waarna we een eerste maal op verkenning trokken op de verschillende dekken. In de kajuit hadden we de instructies van de regeling voor ontbijt, lunch en avondmaal, elke dag op hetzelfde uur. Om 19.30u mochten wij het restaurant opzoeken, kregen een tafel toegewezen en konden we aanschuiven aan het uitgebreid dinerbuffet. Na de maaltijd zochten we onze stek op en sloten de dag af. 

Woensdag 28/07

Måløy, Alesund en de iconische fjorden, Geiranger, Molde 

* Måloy is één van de grootste vissershaven van Noorwegen. Grote installaties zorgen voor het invriezen, drogen en bewaren van kabeljauw. De vis wordt rechtstreeks geëxporteerd naar een aantal landen. Er wordt een korte stop ingelast voor laden en lossen.

* Alesund: 9.45u-10.15u, zeer mooi: Art Nouveau
De visserijvloot van Alesund is werkzaam van Groenland tot de Barentszee en vormt zo de basis van een omvangrijke visserijindustrie en visexport. De tijd was te kort om het stadje maar even in te gaan.

* Geirangerfjord: 11.15u-14.30u
Marie-Claire had een uitstap geboekt van Geiranger naar de Trollstigen. De tocht zou doorgaan met een bus en Covid-19 stak er een stokje voor, de tocht ging niet door. Er kwam nog bij dat het weer wat tegenviel, je zag het stadje amper liggen. Bij Trollstigen begint het rijk van de bergbeklimmers en de zalmvissers. Je vindt er ook de Trollenmuur, die een enorme aantrekkingskracht uitoefent op base jumpers.
De fjord (foto bovenaan het verslag) heeft ook verschillende indrukwekkende watervallen. De twee meest opvallende watervallen in de Geirangerfjord zijn de “Syv Søstre”  (Zeven Zusters) en “Friaren” (de vrijer). De twee watervallen kijken uit over de fjord en de vrijer zou de zeven zusters proberen te versieren. Brudesløret  (de bruidsluier) is een andere waterval aan de fjord. Ze wordt zo genoemd omdat ze subtiel over een rotsachtige rand valt en wanneer het door de zon verlicht wordt, ziet het er uit als een dunne sluier over de rotsen.

De zeven watervallen met de naam Seven Sisters, Noors Syv Søstre, Dei Sju Systrene of Knivsflåfossen, zijn een fenomeen in de Geirangerfjord. De watervallen worden heel vaak op foto vastgelegd. 
De legende van de watervallen is als volgt: Friaren (de vrijer) leeft aan de andere kant van de fjord,  tegenover de Seven Sisters. De Seven Sisters dansen graag onderaan de berg. Friaren aanbidt de zeven ongetrouwde zussen. Hij flirt met ze en doet meerdere keren een aanzoek. Ze gaan er niet op in. Uiteindelijk veranderen ze allemaal in watervallen, zoals ze bij de Geirangerfjord te zien zijn. Van op afstand lijken de Zeven Zusters watervallen op uitgewaaide vrouwen haren.

Zeven smalle watervallen, als lange blonde haren.

* Molde was de volgende haven. Molde ligt op de oever van de Romsdalsfjord. Mede dankzij de prachtige ligging trekt Molde reeds sedert het begin van de 19e eeuw veel toeristen aan. 
 Door een stadsbrand in 1916 en de zware bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog bestaat het grootste deel van het charmante stadscentrum nu uit relatief moderne architectuur. De stad strekt zich uit boven een helling van waar je van een prachtig uitzicht kunt genieten bij mooi weer, nu niet dus.
We sloten onze sombere dag af met een overheerlijk avondmaal. Het weer en Covid-19 was vandaag een spelbreker.

Donderdag 29/07

Kristiansund, Koningsstad Trondheim en Rørvik

* Trondheim: 10.00u-13.50u, Marie-Claire maakte een stadswandeling van 3 uur. Het is de derde grootste stad van Noorwegen, het historisch centrum dateert van de 19e eeuw. Het centrum is gelegen op 10’ van de kade, waar de Nordkapp aanlegde. Trondheim ligt in de provincie Trondelag aan de Trondheimfjord.
Bezienswaardigheden:
 - Nidarosdam:
 Nidaros Kathedraal met Kroonjuwelen, het Graf van Sint Olav en de Verborgen Kamer.

De nissen in de donkergrijze voorgevel van de gotische kathedraal zijn versierd met heiligenbeelden.  Dit alles bevindt zich in de kathedraal, die gesloten was door feestelijkheden rond Sint Olav. Marie-Claire is er geweest maar heeft het interieur niet kunnen bewonderen en ook het Graf en de Verborgen Kamer niet. 
 De kathedraal of Nidaros Domkirke, het bijzondere Noorse heiligdom, werd gebouwd in 1070 in Gotische en Romaanse stijl. Het is de grootste en bekendste middeleeuwse kerk van Scandinavië,  waar de Noorse koningen werden gekroond. Hoewel het grootste deel van middeleeuws Trondheim in 1681 door brand vernield werd, werd de kathedraal, een middeleeuws bedevaartoord, volledig heropgebouwd. De kerk is een bezichtiging waard bij een bezoek aan Trondheim. 

 - De oude stadsbrug “Gamli Bybro” is de oudste brug van Trondheim. Ze stamt uit 1681 en over de Nidelva rivier gespannen. Met de mooie kleurrijke houten pakhuizen en huisjes rondom de brug en daarnaast het uitzicht op de kathedraal Nidaros is het voor vrijwel iedere toerist een prachtige plaat om vast te leggen. 

Wandelaars kuieren over de roodgeschilderde brug. Een bloembak verspert de weg voor autoverkeer.  - Het oude gedeelte van Trondheim, de wijk Bakklandet straalt authenticiteit en diversiteit uit. Het is een goede manier om de authentieke manier van leven van destijds te ervaren. In de wijk bevinden zich tal van kleurrijke houten huisjes, winkeltjes, pak- en boothuizen, koffiehuisjes en restaurantjes. Het is gewoon schilderachtig. De ganse dag genoten we van prachtig zomerweer met volop zon tot ’s avonds.

Straatbeeld met enkele fietsen, gestald tussen bloembakken en terrassen.

Vrijdag 30/07

Brønnøysund, Sandnessjøen, Nesna, Ørnes, Bodø, Stamsund, Svolvær en de oversteek van de Poolcirkel vóór Bodø

 De 1e 2 stops waren in de nacht, Nesna 6.00-6.10u,  Ørnes 10.00u-10.10u, Bodø 13.05u-5.20u, Stamsund 19.15u-19.40u en Svolvær 21.20u-22.15u. 
Voor we in Bodø aankomen, varen we voorbij de Poolcirkel. Er staat een klein monument op een heuveltje, meer is er niet te zien. Na het ontbijt werd op dek 7 een kleine Arctic ceremonie gehouden, waarna ieder die het wou, gedoopt werd met ijs.

Tijdens de 'doop' wordt met een pollepel ijswater over het hoofd van een dappere toerist gegoten. - Ørnes is, volgens leden van de bemanning, het mooiste dorp op de route. Het is een dorp waar de tijd is blijven stilstaan. Overeenkomstig een nationaal plan dat rond 1700 ingevoerd werd, werden langs de ganse Noorse kust geprivilegieerde handelscentra opgericht. De noorderlingen waren voor hun transport van de vers gevangen vis aangewezen op Bergen. De vissers waren sterk afhankelijk van de handelaar. Hij kocht de visvangsten, om ze verder te verkopen en daarnaast importeerde en verkocht hij de levensnoodzakelijke goederen.

De haven van Ørnes, met bruinrode en witte huizen gebouwd tegen de flank van een beboste berg, op een bewolkte dag.

* Bodø: 13.05-15.20u: 2.15u, Tussen de poolcirkel en de Lofoten 
De stad telt 50.000 inwoners en is mooi gelegen. Omdat de stad boven de poolcirkel ligt, kan je er  van 2 juni tot 10 juli de middernachtzon bewonderen. De poolnacht duurt er van 15 tot 29 december. Vanwege atmosferische breking is er geen echte Poolnacht in Bodø, maar door de bergen ten zuiden van Bodø is de zon niet zichtbaar in de stad van begin december tot begin januari. Door de invloed van de golfstroom is het klimaat er vrij mild. 
We maakten van een wandeling langs de kust gebruik om het stadscentrum op te zoeken. Buiten een oude kerk en een groot overdekt winkelcentrum hebben we er niet veel bijzonders gezien. Wat wij er van zagen, stelt niet veel voor. Het stadje heeft aan drie zijden de kust. 
Het was voor mij de eerste keer dat ik van boord ging, we genoten er van prachtig weer.

Een schip uit Trondheim komt aan in Bodø.

* Stamsund: De essentie van de Lofoten
Het is een charmant vissersdorp en haven. Het ligt aan de zuidkant van het eiland Vestvågøyin, de archipel van de Lofoten, langs de Vestfjord. Stamsund is een populaire toeristische bestemming, vooral de traditionele vissershutten “Robuer genaamd” zijn erg in trek. 
Omdat Stamsund omgeven is door bergen, is wandelen er erg populair. Zeevissen is ook een veel gekozen keuze en je kunt boten huren. De middernachtzon in de zomermaanden en het noorderlicht tijdens de winter trekken veel toeristen.
We beschikten over weinig tijd in het dorp, anders zou het goed haalbaar zijn met een rolstoel. Of er veel te zien is, weten we niet. 

* Svolvær: 21.20u-22.15u, heeft een pittoreske vissershaven
Marie-Claire is even van boord gegaan, maar ver kon ze niet wegens tijdgebrek. Op de terugtocht zouden we er weer aanleggen en meer tijd krijgen.
 Solvær is gelegen in de Lofoten eilandengroep. Al is Kabelvåg het historische centrum van de Lofoten, toch wordt Solvær als hoofdstad van de eilandengroep. Het symbool van de stad is de 569 meter hoge Svolværgeita, de pas in 1910 voor het eerst beklommen “Geitenberg” met zijn twee opmerkelijke hoorns die slechts 1,5 m uit elkaar staan.
Vandaag genoten we nogmaals met volle teugen van een deugddoende zon en dat gedurende de ganse dag. 

Zaterdag 31/07

Harstad, Tromsø en Skjervøy, de poort naar de ijszee 

* Tromsø: 14.15u-18.30u,4.15u, Havn Prostneset Terminal
 Tromsø  (Samisch Tromsa) is de hoofdstad van de provincie Troms og Finnmark. De stad heeft al sinds de 19e eeuw de bijnaam Parijs van het Noorden. Tromsø heeft een centrumfunctie voor Noord-Noorwegen. Het stadscentrum en de luchthaven liggen op het eilandje Tromsøya, dat via de 1016 m lange Tromsøbrug en een tunnel met het vasteland en met de 1235 m lange Sandriessundbrug met het eiland Kvaløya verbonden is. 
Tourist information: vlak aan de terminal, Samuel Arnesemogate 5, Bus 22-24

* Domkirche: Stargata 25, staat dichtbij de terminal van Hurtigruten. Marie-Claire heeft ze enkel van  buiten gezien. Het is de grootste van Noorwegen.

* Ishavskatedralen  (IJszeekathedraal): Het is een bijzonder bouwwerk dat zeker een bezoek waard is. 
Deze moderne kerk heeft de vorm van een driehoek en bestaat voornamelijk uit glas-in-lood. Het is een indrukwekkend gebouw dat je vooral van binnen moet zien, want de lichtinval is zelfs in de grauwe wintermaanden bijzonder mooi. De kerk heeft prachtige kleurrijke mozaïeken. 
Marie-Claire heeft hiervoor bus 24 genomen. Te voet op en af was de tijd tekort. 

Vanaf een brug zien we de IJszeekathedraal opdoemen. Tussen de bergen zien we een grote driehoek met opvallend veel glas.

Andere toeristische attracties in Tromsø:

* Polaria: natuur, cultuur en geschiedenis van de poolstreken: inkom € 11,00

* Storsteinen: Cable Car
Aan beide attracties is Marie-Claire niet begonnen, de tijd aan wal was hiervoor te kort.
De ganse dag was het zwaar bewolkt tot overtrokken, maar het bleef droog.

Zondag 01/08

Øksfjord, Hammerfest, Havøysund, Honningsvåg, Kjøllefjord, Mehamn, Berlevåg en de Noordkaap

De eerste twee korte stops waren midden in de nacht, Havøysund 8.30u-8.45u, Honningsvåg 10.55u-14.30u, Kjølllefjord 16.40u-17.00u, Mehamn 18.55u-19.15u en Berlevåg 22.00-22.10. De korte stops zijn enkel voor laden en lossen. 
* Honningvåg: 10.55u-14.30u, het dorp telt 2.600 inwoners en is heel gezellig. Het is de meest noordelijke stad van Noorwegen. 

Naast het cruiseschip dat in Honningvåg aangemeerd ligt, lijken de andere schepen in het niets te verdwijnen. De stad ligt aan de zuidkant van het eiland Magerøya en is daarmee een goede uitvalsbasis om de  Noordkaap, aan het noorden van het eiland te bezoeken. De Hurtigruten veerdienst langs de kust  van Noorwegen doet Honnigsvåg aan, de wateren rond Magerøya zijn gans het jaar ijsvrij door de  warme zeestroming. In Honnigsvåg worden bezoekers met bussen naar de Noordkaap gevoerd. Deze  uitstap had voldoende belangstelling en ging gewoon Havan van Honningsvåg door. Op 71°10’21” in het hoge noorden van Noorwegen ligt de Nordkapp. De afgelegen granieten klip op het eiland Magerøya geldt als uiterste puntje van het vasteland van Europa. Deze eenzame en winderige plek werkt als een magneet op reizigers uit alle delen van de wereld. Vanaf het 307 meter hoge klif heb je een eindeloos uitzicht op de Noordelijke IJszee.
Er was veel meer belangstelling voor de uitstap naar de Noordkaap. De groep kreeg er een hele uiteenzetting, maar uitzichten hadden ze niet. Er hing een dichte mist.

* Er zijn kleine kampen van de Sami’s in het gebied van de rendier kuddes. Ze zijn bereikbaar via het eiland Magerøya naar het vissersdorpje Gjesvær met natuurreservaat Gjesværstappan . Grasværstappan is een groep van hoge, steile, met gras bedekte eilanden. De eilanden huisvesten een grote kolonie zeevogels, waaronder 1,4 miljoen vrolijke papegaaiduikers, Jan van Genten, alken en zeearenden. De eilanden zijn sedert 1983 erkend als natuurreservaat. In de broedperiode van april tot september krioelt het in de lucht en op het land van de vogels. 
De twee uur durende boottocht vertrekt van Grasvær en gaat naar het natuurreservaat, 15 km ten westen van de Noordkaap. Er was ook een excursie gepland op de boot. 
Marie-Claire wou die mee doen, maar kwam van een kale reis terug. De uitstap ging niet door wegens te weinig belangstelling, jammer. 
Het bleef de ganse dag overtrokken bij 8°.

Maandag 02/08 

Båtsfjord, Vardø, Kirkenes, Vardø, Båtsfjord en Berlevåg 

De eerste twee korte stops waren in de nacht, in Kirkenes van 9.00-12.30uu, terug in Vardø 16.05u-17.00u, in Båtsfjord 20.00u-20.30u en in Berlevåg 22.25u-22.35u
* Vardø ligt op het eilandje Vardøya voor de kust van het Varanger schiereiland. Het ligt aan de Barentszzee. Behalve de vissershaven heeft het stadje een strategische functie. Het oude fort is nu een bezienswaardigheid. Vardø is door een tunnel verbonden met het vasteland.

* Kirkenes: 9.00u-12.30u, 3.000 inwoners
Kirkenes is het eindpunt van de Hurtigruten bootverbinding en tevens de laatste grote stad voor de Russische grens. Het is een typische havenstad, ingericht op werken en Arctische koude. Verwacht daarom geen stedelijk schoon. In de winter is er het sneeuwhotel en heb je kans om het Noorderlicht te zien. Omdat Kirkenes dicht bij de grens met Rusland ligt, zijn veel borden tweetalig.
Bezienswaardigheden Kirkenes:
Andersgrotta: bunker uit de 2e wereldoorlog, om te schuilen voor de bommen.
Kirkenes halisoya
Beiden op 1,7 km van het centrum
Grenselandmuseum: tentoonstellingen over het grensgebied en de emigratie tussen Noorwegen, Rusland en Finland. Er zijn ook wisselende tentoonstellingen en één vaste met Sami kunstwerken.

Marie-Claire boekte op de boot een riviersafari: een historische tocht door het estuarium van de Pasvikelva rivier naar de Russische grens bij Boris Gleb. Alle passagiers werden uitgedost met zwemvest, regenvest en poncho tegen de kou. De tocht zou heel aangenaam geweest zijn, als het niet zo hevig regende. De gids viel mee en gaf voldoende info. Eens bij de grens kreeg je de gelegenheid een souvenirwinkel binnen te stappen. Je kon er ook warme dranken krijgen. Het viel niet echt in de smaak van Marie-Claire, maar het was eens iets anders dan constant op de boot rondhangen.

De huizen van Vardø vormen samen een veelkleurig zicht langs de haven.

* In Vardø volgde de eerste langere stop, 16.05-17.00u. Marie-Claire ging vlug van boord en maakte een wandeling naar het Fort Vardøhus en het museum van de heksenverbranding. Het fort is een immens bouwwerk, dat na jaren van verval, volledig gerestaureerd werd. Marie-Claire is niet binnen geweest. Het heksenmuseum is een groot langgerekt gebouw. Het was gesloten. 
In Kirkenes was het overtrokken met regen, later werd het beter en scheen de zon.

Dinsdag 03/08 

Mehamn, Kjøllefjord, Honningsvåg, Havøysund, Hammerfest, Øksfjord, Skjørvøy en Tromsø 

De eerste 3 stops waren in de nacht, Havøysund 8.00u-8.15u, Hammerfest 11.00u-12.45u, Øksfjord 15.5u-16.05u, Skjørvøy 19.30u-19.45u en Tromsø in de late avond 23.45u-1.30u
* Hammerfest: 10.45u-12.45u
 Bergwandeling Hammerfest: Deze wandeling onder begeleiding van een ervaren gids voert je langs “Gammelveien”, de oude weg die in 1898 werd aangelegd. Je komt voorbij een interessante karakteristieke kerk, waarna het centrum verlaten werd en je in de richting van het mooiste uitzichtpunt over de stad en de omgeving wandelt. Onderweg loop je door het Jannsvannskogen bosgebied. De klim naar de top vergt een goede lichamelijke conditie. 

Panorama van de haven van Hammerfest, met op een bergtop een piek, wellicht de mediaanpilaar. Marie-Claire had geluk met het weer met zonneschijn en een blauwe hemel en kon genieten van een adembenemend vergezicht over de Barentszzee en het schitterende Seiland Nationaal Park, met majestueuze bergen en gletsjers. Via een zigzag pad bereikte het groepje terug het stadscentrum en uiteindelijk het schip. Moe maar voldaan keerde Marie-Claire bij mij terug. Het was een mooie afwisseling en dat in de vrije natuur.
De wandeling kan niet met een rolstoel.
Eén van de passagiers wou absoluut in Hammerfest de meridiaan pilaar zien. 
Het was vandaag een heel aangenaam weer, volop zon en 14°. Dek 7 zat vol met zonnekloppers waarvan sommige in ontbloot bovenlijf en dames in bikini.

Woensdag 04/08

Finnsnes, Harstad, Risøyhamn, Sortland, Stokmarknes, Svolvær en Stamsund

Eén nachtstop en dan Harstad 8.00u-8.30u, Sortland 12.30u-13.00u, Stokmarknes 14.15u-15.15u, Svolvær 18.30u-20.30u, Stamsund 22.15u-22.30u
* Harstad is de tweede belangrijkste stad van de provincie Troms og Finnmark en de voornaamste plaats van de Vesterålen. Ze werd vanaf de haven in terrassen tegen de heuvels gebouwd. De hoogste berg is de Sætertind met een hoogte van 1.094 meter. De stad is verbonden met het vasteland door een 1.007 meter lange hangbrug over de Tjeldsundet. 
Bezienswaardigheden: 
De kerk van Trondenes was de belangrijkste rooms-katholieke kerk van Noord-Noorwegen. Ze staat op de plaats waar door de Vikingen recht werd gesproken en het parlement bijeenkwam. De oorspronkelijke kerk uit de 12e eeuw werd vermoedelijk uit hout opgetrokken.
Naast de architechtonisch moderne kerk uit 1958 staat het standbeeld van Hans Egede, de “Apostel van Groenland”, die de Eskimo’s evangeliseerde.
Het Adolfkanon bevindt zich op een heuvel achter de kerk van Trondenes. Onder de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duisters hier een kustfort. Het kanon, het laatste dat overgebleven is, kon 40,6 cm granaten, het grootste kaliber, afschieten en moest dienen om de scheepvaart van Tromsø naar Narvik te controleren. 

* Sortland, het regionaal centrum van de Vesterålen, kreeg zijn charter in 1997. Het wordt ook de “Blauwe stad aan de zee-engte” genoemd. Enkele personen hadden het idee opgevat de huizen in verschillende schakeringen van blauw te schilderen. Een idee dat later door de gemeente overgenomen werd. Niet alle eigenaars gingen hiermee akkoord. Een tiental woningen in het centrum werden blauw geschilderd.

* Stokmarknes: 14.15-15.15u
 In 1776 kreeg de stad het statuut van geprivilegieerde handelsplaats. Stokmarknes was uitstekend gelegen voor de schepen die langs de Vesterålen voeren, voor in 1922 de ondiepe Risøyrenna werd uitgebaggerd en voor de scheepvaart opengesteld. Stokmarknes heeft een ziekenhuis dat een regiofunctie heeft. Vanaf het vliegveld is er een verbinding met Bodø. Het is ook een aanlegplaats voor Hurtigtuten, dat er een museum heeft. 

Zicht vanop het cruiseschip, dat door de Trollfjord vaart. Vóór Svolvær werd de Trollfjord, de spectaculaire Arctische fjord, ingevaren. Deze Arctische fjord is 2 km lang en is een zijarm van de Raftsundet-straat tussen de Lofoten-eilanden en de Vesterålen archipel. Met zijn smalle ingang en steile rotswanden is de Trollfjord echt exotisch en spectaculair. De fjord is enkel met boten te bereiken, omdat er geen wegen zijn langs de steile wanden. De smalle monding is slechts 100 m breed en wordt breder op het einde met een maximale breedte van 800 m. De steile wanden rondom de fjord zijn tussen 600 m en 1.100 m.
Geïnteresseerden konden een boottocht maken met een kleine boot voor het spotten van zeearenden, die rond de bergtoppen cirkelen. De tocht was te boeken op het schip en is een dure aangelegenheid. Wij hebben er niet aan meegedaan en hebben even goed zeearenden zien vliegen. Door het minder goede weer gingen de mooie zichten aan ons voorbij, jammer.

* Svolvær: 18.30u-20. 30u, wereldbekend vissersdorp in het hart van de Lofoten.  Svolvær trekt natuurliefhebbers en avonturiers aan en kunstenaars op zoek naar het bijzondere licht. De pittoreske haven van Svolvær kijk uit over de Vestfjord. Als je kan, geniet dan van een vissersdorp waar eeuwenoude zeevaarttradities nog steeds bewaard zijn. De grootste kabeljauwvangsten worden elk jaar tussen januari en april op de Lofotenoevers gedaan. Dit was de reden van de ontwikkeling van dit klein kustplaatsje. 
Marie-Claire had in Svolvær een boottocht geboekt naar de Lofoten-eilanden. Door Corona ging die niet door. Ze maakte dan maar een boottocht met een snelle RIB-boot. Helemaal ingepakt werd de tocht aangevat en vermits de zee vrij onstuimig was, ging het rubberbootje op en met een smak terug neer. Ze heeft doodsangsten uitgestaan, het was een marteling in plaats van een genot.

* Stamsund, de essentie van de Lofoten: Stasund biedt een echte Lofoten ervaring en een unieke ervaring met het Vikingtijdperk. Het charmante vissersdorp ligt aan de zuidkant van het eiland Vestvågøy in de Lofoten archipel langs de Vestfjord. Het is een belangrijke vissershaven en de grootste uitvalsbasis voor Lofoten trawlvisserij. De legendarische seizoensvisserij van Lofoten vindt plaats van januari tot april, met bruisende activiteiten op land en op zee. Het is heel mooi.
Het was de ganse dag overtrokken met lichte regen, naar de avond toe kregen we een plensbui te verwerken.

Witte havengebouwen verwelkomen de bezoeker in Stamsund.

Donderdag 05/08 

Bodø, Ørnes, Nesna, Sandnessjøen, Brønnøysund en Rørvik 

Eén nachtstop en dan Ørnes 6.25u-6.35u, Nesna 10.25u-10.35u, Sandnessjoen 11.45u-12.15u, Brønnøysund 15.00u-17.25u en Rørvik 21.00u-21.30u
Voorbij Bodø passeerden we terug de Poolcirkel, Torghatten en de Zeven Zusters.
* Helgeland: de Torghatten en de Seven Sisters liggen in Helgeland. Naast de visserij is de eidereend wellicht hetgeen Helgeland zo bijzonder maakt. De eendensoort is bekend om zijn dons, die gezien wordt als de beste en warmste ter wereld. De eend is zelfs zo populair dat ze voor een Unesco erfgoed status heeft gezorgd. Een meer diervriendelijke manier van donsproductie kan je je niet bedenken. Elk jaar worden de nesten voor de eenden tot een perfecte staat geprepareerd, zodat de eenden kunnen uitzoeken welke nest ze bevalt. Als de broedperiode erop zit en de eenden het nest verlaten, wordt de dons bijeengeraapt en verder verwerkt. Een perfecte werking waar iedereen baat bij heeft.

* Nesma: Van boord gaan had hier weinig zin, er werd slechts 10’ aangemeerd voor lossen en laden van goederen. Nesna ligt op de landschappelijk mooie kustweg 17, die Trondheim met Bodø verbindt. In de buurt van Nesna werd de oversteek van de poolcirkel een kort ritueel gehouden, net zoals bij de heenreis.

* Seven Sisters
De naam Seven Sisters komt nog eens voor in Noorwegen. Er is namelijk een bergketen, bestaande uit zeven bergen, die de naam Seven Sisters draagt. In het Noors is de benaming Syv Søstre. Met zijn zeven bergen op rij is The Seven Sisters één van Helgelands beroemdste en populairste natuurlijke attracties. In de legende van het Helgeland-gebergte wordt gezegd dat de Zeven Zusters de zusters van Lekmøya waren, die allemaal door The Horseman langs de kust van Helgeland werden achtervolgd in zijn wilde zoektocht naar de prachtige Lekmøya. In het heetst van de jacht vergaten zij het de hele tijd en werden gestenigd toen de zon ’s ochtends opkwam. De bergketen bestaat uit: Botnkrona, zij was de jongste en slimste, Grytfoten, Skjæringen, Tvillingene, Kvasstinden en Stortinden ook Breitinden genoemd: zij was de oudste en zwanger van een buitenechtelijk kind. 
We zagen de Seven Sisters van op het schip in het voorbijvaren.

De Zeven Zusters van Helgeland zijn geen watervallen, maar spitse bergen die de horizon markeren.

* Brønnøysund: 15u-17.25u , Charmante hoofdstraat en jachthaven
De stad is in Noorwegen bekend als vestigingsplaats van de Brønnøysndregistrene. Deze overheidsinstantie beheert meerdere registers. Naast een handel- en faillisementenregister, omvat het ondermeer het kadaster, een beroepsregistratie, een register huwelijks voorwaarden en loterijvergunningen. 
Torghatten is een kenmerkende hoedvormige berg met een grote grot ten zuiden van Brønnøysund. Volgens de legende werd het gat gemaakt toen de tovenaar Skarsfjellgubben zijn hoed voor Lekamøta gooide en haar redde van de Ruiterpijl, die vlak voor de zon opkwam door de hoed ging en ze in steen veranderde. Eigenlijk is het gat gemaakt door ijs en water in de laatste ijstijd. In het midden is een 35 m hoge en 160 m lange opening die in de IJstijd werd gevormd wanneer het zeepeil beduidend hoger was en ijs en zeewater de zachtere rotsbodem erodeerden. De berg is bereikbaar via een brug, die Brønnøysund met het eiland Torget verbindt. We hadden nu even tijd om aan land te gaan en maakten van de gelegenheid gebruik om de stad in te gaan. We hadden geluk met het weer, de zon was van de partij. Er staat een klein monument waarop aangegeven wordt, dat je hier in de helft van Noorwegen bent. De jachthaven is de moeite om te zien, er liggen kleine en luxueuze grote jachten. 

We genoten de hele dag van mooi weer met volop zon bij 18°.

Jozef poseert op de kade van Brønnøysund. Op de achtrgrond ligt een cruiseschip te wachten om verder te varen.

Vrijdag 06/08

Trondheim, Kristiansund en Molde

Trondheim 6.30u-9.30u, Kristiansund 16.30u-17.30u en Molde 21.15u-21.45u 

* Trondheim: 6.30u-9.30u
In Trondheim werd de gelegenheid geboden een busrit te maken naar het centrum, met als  hoofddoel de kathedraal. Marie-Claire was er op de heenreis geweest en vond het niet nodig er nog eens naartoe te gaan.

* Kristiansund is een mooie stad aan de kust, die vooral bekend staat om de drukke haven die er reeds ettelijke duizenden jaren is. De stad werd bijna volledig plat gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, nadien werd Kristiansund helemaal heropgebouwd. 
Ook al zijn de gebouwen in de stad vrij recent, de stad heeft niet aan zijn karakter en charme moeten inboeten. 

Zeilboot op zee, met op de achtergrond de stad Kristiansund.

* Atlantic Road: 
Kristiansund is de poort tot de Atlantic Road. Deze weg die in 2005 gestemd werd tot Noorwegens technische hoogstand van de eeuw, wordt vaak beschreven als één van de mooiste autoritten ter wereld. De unieke weg voert je vlak langs het water en verbindt Averøy met het vasteland via een reeks eilandjes en een brug. Atlanterhavsveken  (weg die de eilanden met elkaar verbindt) is 8,2 km lang en gaat over 8 bruggen.
Het kon precies niet meer stuk met het weer, volop zon bij 21°.

Zaterdag 07/08

Alesund en Bergen: aankomst en ontscheping in Bergen

Alesund was de laatste stop op de 12-daagsecruise, met een stop van 0.30u tot 1.20u. Buiten het lawaai van lossen en laden, hadden we geen last van de halte. De tocht werd verder gezet, om in Bergen aan te komen rond 14.45u na een geslaagde cruise. Het ontschepen werd zodanig georganiseerd, dat een overrompeling niet ontstond. Eens van boord kon de bagage opgehaald worden aan de band. Buiten de terminal was het wachten op een beschikbare taxi, die ons in geen tijd naar het hotel bracht voor de som van NOK 193/€ 18,82
Na installatie op de kamer trokken we er op uit, om de binnenstad nogmaals te verkennen. Na enige tijd was het voor ons genoeg en zochten we een restaurant op voor het avondmaal. Het werd het China Palace, Strandgaten 2 Bergen, Tel.: + 47/978.88.888. Het was er niet echt aangenaam om plaats te nemen en de geserveerde maaltijd was amper te eten. Hiervoor betaalden we met MasterCard NOK 311/€ 30,32 drank inbegrepen.
De zon was weer van de partij bij 22°.

Zondag 08/08

Bergen

Troldhaugen was de thuisbasis van Edvard Grieg, 22 jaar lang de beroemdste Noorse componist. Tegenwoordig is het een levendig museum, dat bestaat uit de villa van Grieg, de blokhutten van de componist zelf, het expositiecentrum en de Trondsalen-concertzaal.
 
Na het ontbijt startten we met een kort bezoek aan de levendige vismarkt, die de bevolking al sinds 1276 voorziet van het beste dat de zee te bieden heeft. Tegenwoordig is het één van de best bezochte markten van Noorwegen met vers fruit, groenten, handwerk en souvenirs. Liefhebbers van vis, schaal- en schelpdieren, of liefhebbers van eten in het algemeen, hebben redenen genoeg om het zich goed te laten smaken en komen zeker aan hun trekken. Het is dan ook een gastronomische Unesco-stad. Verse zeevruchten vormen de kern van de Bergense keuken. Plaatselijke specialiteiten zijn bijvoorbeeld Bergense vissoep, viskoekjes en “persetorsk”, een traditioneel gerecht met gestoomde kabeljauw uit Bergen. 
Na de kabeljauw kan je nog een concert meepikken. Omdat 10 % van de bevolking uit studenten bestaat kan je er zeker van zijn dat er altijd wel leven in de brouwerij is in de verschillende kroegen en cafés in de stad. 
Van de vismarkt gingen we verder naar het havengebied tegen Bryggen. Bryggen is de noordelijke handelskade van de oude haven Vågen. Er lagen talrijke kleine en grotere meer luxueuze jachten aangemeerd. We waren er niet alleen, een massa zeevogels vloog op en neer in de hoop ergens een visje buit te maken. 
We lieten de haven voor wat ze was en stevenden steevast naar de wijk Bryggen. De fel gekleurde houten huizen staken fel af tegen de blauwe hemel. In ieder huis huist een andere winkel en allen nodigen uit om er een kijkje te nemen. Meer naar achter vind je prachtige oudere huizen, bereikbaar via een smalle doorgang tussen twee houten huizenblokken. Vooral de straatkant is een lust voor het oog.
In de Hanzetijd vormde deze kade het centrum van de handel. Er werden talrijke mooie pakhuizen gebouwd, waarvan een deel de branden en verwoesting uit het verleden hebben overleefd en nog altijd schitteren in al hun kleurenpracht. Het is niet voor niets dat dit deel van Bergen is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

Terrassen in de winkel- en restaurantbuurt Bryggen. Veel van de pakhuizen worden nu gebruikt als restaurant. Bryggen is hiermee een populaire uitgaansbuurt geworden. Het loont echt om langs de huizenrij te lopen, je zal je aangetrokken voelen om in sommige gezellige winkels binnen te gaan, soms alleen om te genieten.
Op het einde van de huizenrij in Bryggen loopt de weg rechts omhoog tot bij de Mariakerk (Mariakirken), die dateert uit de 11e eeuw. Het is het oudste nog bestaande gebouw in Bergen. De kerk is gebouwd in Romaanse stijl en kenmerkt zich door de twee hoge kerktorens. Sedert de hoogdagen van de Hanze heeft de Mariakerk vele eeuwen dienst gedaan als kerk voor de Duitse geloofsgemeenschap. Door de Duitsers is het gebouw en het interieur bijzonder verfraaid, zoals te zien is in de rijk gedecoreerde 17e-eeuwse preekstoel. Tot 2015 werd de kerk grondig gerenoveerd en was de kerk gesloten voor het publiek. 
Het was een hele opgave om bij de kerk te komen met de rolstoel, maar het loonde de moeite.
In het Bryggen Museum worden tal van archeologische opgravingen uit 1955 tentoongesteld en het bevat de fundamenten van e oudste gebouwen van Bergen. In 1955 brandden delen van Bryggen af en na de 13 jaar durende archeologische opgraving die daarna plaatsvond, ontdekte men een massa voorwerpen, die een inzicht geven in het dagelijks leven in de stad in de middeleeuwen. Na de brand was er een verhitte discussie over de toekomst van Bryggen en veel inwoners van de stad wilden de houten gebouwen slopen. Gelukkig veranderde de publieke opinie, geholpen door de nieuwe en tot dan toe onbekende verhalen over de stad die opgegraven werd. Als gevolg hiervan en met de hoofdconservator Asbjørn Herteig als drijvende kracht, werd in 1978 het Bryggen Museum opgericht. 
Inkom: NOK 120/€ 11,74 p/p.
Het Hanseatiske Museum of Schøtstuene geeft een beeld van het leven in Bergen in de 18e eeuw. Dit museum toont hoe de Duitse kooplieden van de Hanze leefden en werkten. Van 1350 tot 1750 verhandelden deze kooplieden stokvis en granen vanuit hun kantoor in Bergen. Het museum Schøtstuene opende in 1938, het bevindt naast de Mariakerk. Vanwege brandgevaar werd Schøtstuene apart achter de andere gebouwen geplaatst. In de winter werden hier warme maaltijden geserveerd. Adres: Øvregaten 50 N, Inkom: NOK 130/€ 12,72 p/p.
Open: elke dag 11-15u, gesloten op 17/05 en in de Kerstperiode van 24 tot 26 december. Rondleidingen in het weekend. Het is niet rolstoeltoegankelijk, aan elk gebouw is een trap.

* Fløibanen: De kabelbaan Fløibanen in Bergen is één van de bekendste attracties van Noorwegen. Fløibanen bevindt zich in het hart van Bergen op 150 m van de Fisketorget  (vismarkt) en Bryggen. De tocht naar Fløyen duurt 5 à 8 minuten en de tocht is een ervaring op zich. Er zijn 3 tussenstations op weg naar de top: Promsgate, Fjellveien en Skansemyren. Bij het bovenste station vind je een café, een restaurant, een souvenirwinkel en een mooi panorama op Bergen

Uitzicht op Bergen vanaf een uitkijkplatform op de top van Fløyen. Dit is duidelijk een grotere stad. Vanaf het uitkijkplatform op de top van Fløyen kan je genieten van een prachtig uitzicht op Bergen en het omliggende fjord- en berglandschap. Woorden schieten tekort voor wat je te zien krijgt. Met Fløibanen naar de top kom je in een uitstekend wandelgebied met een grote verscheidenheid aan wandelpaden en uitzichtpunten. Plaatsen voor stenen barbecue en picknickhutten zijn beschikbaar voor gebruik. 
 Wij hebben er met volle teugen genoten van het uitzicht onder een stralende zon. Het was soms te warm.
 Adres: Vetrlidsallmenningen 23A, Tel.: + 47/55.33.68.00 Inkom: NOK 130/€ 12,67 p/p

* Gamle Bergen (Oud Bergen): Het openluchtmuseum Gamle Bergen is een gereconstrueerd stadje bestaande uit circa 50 houten huizen uit de 18e, 19e en 20e eeuw. In de jaren 1900 was Bergen de grootste stad met houten huizen in Europa. In het openluchtmuseum Gamle Bergen kan je een deel van de sfeer van weleer opsnuiven. Het museum opende in 1946 en werd gebouwd rond het zomerhuis “Elsesro”dat scheepsbouwer Rasmus Rolfsen bouwde voor zijn vrouw Elsebe. Het pand was van 1784 tot 1903 eigendom van de familie Rolfsen. De Stichting Gamle Bergen is erin geslaagd het museum te vestigen als veilige haven voor de oude gebouwen van Bergen, die dreigden gesloopt te worden. De huizen die nu in het museum staan kwamen er tussen 1945 en 1981 aan. 

Een historisch wit huis in het openluchtmuseum Gamle Bergen. We namen aan Bryggen bus 4 richting Gamle Bergen en vroegen de chauffeur ons te verwittigen wanneer we uit de bus moesten. De man kweet zich behoorlijk van zijn taak. Eens van de bus werd het een zoekplaatje. Nergens stond Gamle Bergen vermeld en op goed geluk zijn we aan een tocht bergaf begonnen. De weg lag goed, maar eens ter bestemming werd het andere koek. De weg liep omhoog en was geplaveid met een soort kinderkopjes. Het was geen sinecure voor Marie-Claire en mij en er kwam precies geen einde aan.
 Adres: Nyhansveien 4, Bergen, inkom NOK 120/€ 11,74 p/p

 Een man wees er ons op, als we rechtdoor gingen, de weg stilaan naar beneden gaat en overgaat in een geasfalteerde weg, die ons uiteindelijk op de grote weg zou doen uitkomen. Op hoop van zegen vatten we de tocht aan en ja, na een tiental minuten doemde de baan op en konden we de bushalte opzoeken. Enkele minuten later konden we op de bus en terug richting Bryggen rijden. De kaartjes voor de bus kochten we in een Narvesen kiosk, zoals gemeld in de rubriek: Vervoer ter plaatse (zie verder).
In het centrum zochten we de mooi aangelegde Byparken op en genoten van de prachtige omgeving. Byparken  (stadspark) is een park in het centrum van Bergen. Het ligt aan de westkant van de achthoekige vijver Lille Lungegårdsvannet. Het maakt deel uit van een as die als groene long door het centrum van Bergen loopt. In het park staan Japanse kerselaars en een muziekkiosk. In het park staat ook een standbeeld van de componist Edvard Grieg (1917), een fontein met een beeld van een huilend jongetje Grinegutten (1948) en een moderne sculptuur ter nagedachtenis aan de componist Harald Sæverud  (2000). Aan het park staat onder meer het Vestlandska Kunstindustrimuseum (1886), een museum voor decoratieve kunst uit West-Noorwegen en Telegrafbygningen (1927), een oorspronkelijk gebouw van de Noorse telegraaf- en telefoondienst, nu een winkelcentrum. Bij het park is de eindhalte van de lightrailverbinding Bybanen, in 2010 geopend. Het is het noordelijke begin- en eindpunt van deze tramlijn, die een verbinding vormt tussen het centrum en Bergen en de luchthaven. Er zijn onderweg meerdere haltes. 
Na een lange wandeling in het centrum trokken we in een gezellig straatje het restaurant Little Italy binnen. Gegevens: Strandgaten 96, Bergen, Tel.: + 47/994.52.275. Op het vrij groot terras achteraan de eettent kregen we een plaatsje toegewezen. We kregen een zonnig plaatsje en maakten een keuze op de menukaart. De geserveerde maaltijd was verzorgd en het smaakte naar nog. Hiervoor betaalden we met MasterCard NOK 534/€ 52,05, drank inbegrepen. De zon scheen van ’s morgens tot ’s avonds bij 22°.

Maandag 09/08

De dag begon vrij rustig, te beginnen met uitslapen. Na het ontbijt werd gepakt, om het hotel te verlaten rond 11u. Vooraf kocht Marie-Claire belegde broodjes in een Narvesen kiosk, om op te eten in het vliegtuig richting Oslo.

Twee drempelloos toegankelijke tramstellen van Bybanen. De halte is voorzien van tactiele geleidelijnen.

Marie-Claire bracht mij in de rolstoel eerst naar de terminus van de Bybanen, om daarna de bagage op te halen in het hotel. Na enkele minuten stopte de tram op zijn eindpunt en konden we plaatsnemen. Er is niets gemakkelijker dan dit vervoermiddel om de luchthaven te bereiken en dan nog goedkoop ook. Na een drie kwartier kwam de laatste halte in zicht, de luchthaven. Je bent dan al in de terminal en het is niet ver naar de incheckbalie. Het inchecken liep van een leien dakje. Een assistent begeleide ons naar de passencontrole, de security en verder naar de gate. Tegen de tijd van boarding zou hij met een collega terug komen om mij aan boord te helpen. Stipt op tijd verlieten we Bergen om een klein uur later in Oslo aan te komen.
De assistentie liet even op zich wachten, het werd zo erg dat de piloot en co-piloot bij het ontschepen geholpen hebben. We zagen de tijd schuiven en we wilden de vlucht naar Brussel niet missen. Het is uiteindelijk gelukt assistentie bij ons te krijgen en het vliegtuig huiswaarts te nemen. De vlucht vertrok een 20’ later dan gepland, tijd die niet werd ingehaald, maar eind goed, alles goed. Er was weinig of geen controle bij aankomst en de bagage was vlug opgepikt. Dirk, onze vaste taxichauffeur, had zich reeds zorgen gemaakt en dacht dat we niet mee waren. Er werd geladen en richting Ronse vertrokken, waar we aan onze trouwe stek een uur later aankwamen.

Eindconclusie

We hebben van de cruise genoten zoveel we konden, maar zijn tot de conclusie gekomen dat we Noorwegen niet gezien hebben. De cruise op zich is prima, de maaltijden waren goed verzorgd en gevarieerd en je krijgt veel moois te zien, maar van het echte binnenland heb je niets gezien. Daarvoor moet je Noorwegen met de wagen doen en dat lukt. Je kunt eventueel een wagen huren en die een eind meenemen met de boot. Zo kan je twee reizen in één klap afhandelen. Een prijskaartje hiervoor kan ik niet voorleggen, maar het kan. Wat een cruise in Noorwegen wel heeft, het brengt rust, wat dan weer niets is voor heel actieve personen. Hurtigruten is goed georganiseerd en regelt alles tot in de puntjes.

Praktische informatie

•    De sjeiks van het noorden
De Noren worden spottend de sjeiks van het noorden genoemd. Door de vele olie in de territoriale wateren is Noorwegen de laatste paar decennia uitgegroeid tot één van de meest welvarende landen van Europa. Vandaar dat Noorwegen niet zoveel zin heeft om onderdeel te worden van de EU. Europa kost in de ogen van de Noren alleen maar geld. Dankzij de vele olie inkomsten heeft Noorwegen inmiddels een enorm pensioenfonds opgebouwd en ook is fors geïnvesteerd in de infrastructuur.

•    Tijdzone: In Noorwegen is het dezelfde tijd als in de Benelux. 

•    Vervoer
Internationale vlucht geboekt bij het reisbureau Connections.
Vliegtuigreis: SAS deed zijn uiterste best om het ons zo aangenaam mogelijk te maken. De service aan boord was prima. Over de zitplaatsen op de vluchten mochten we niet klagen.
Heen en terug naar de bestemming kostte het vliegtuig € 578,00 p/p, taksen inbegrepen.
Vluchten
26/07 Brussel - Oslo 19.00u-20.50u, vliegduur 1.50u
 Vlucht uitgevoerd door SAS met Airbus A320, vluchtnummer SK4746
26/07Oslo - Bergen 22.00u-22.50u, vliegduur 0.50u
 Vlucht uitgevoerd door SAS met Boeing 737-800, vluchtnummer SK295
09/08 Bergen - Oslo 14.10u-15.00u, vliegduur 0.50u
 Vlucht uitgevoerd door SAS met Boeing 737-800, vluchtnummer SK268
09/08 Oslo - Brussel 16.25u-18.20u, vliegduur 1.55u
 Vlucht uitgevoerd door SAS met Boeing 737-700

De cruise werd geboekt via Nordic, specialist voor reizen naar Scandinavische landen.
Vervoer ter plaatse: 
- Taxi: Tel.: 47-07000 www.bergentaxi.no/welcome-to-bergen 
Taxi’s zijn vrij duur, neem dan beter de verschillende bussen, die allen rolstoeltoegankelijk zijn. 
Taxi luchthaven Bergen naar het Thon Hotel Bristol Bergen NOK 774 /€ 75,31
Taxi Hurtigruten-terminal naar het Thon Hotel Bergen NOK 193/€ 18,82
Busrit in Bergen naar Gamle Bergen NOK 24,25/€ 2,35 p/p, buskaartje te koop in Narvesen kiosk.
- Bybanen (lightrail), tram van het historisch centrum met als eindhalte de luchthaven. We namen dit vervoermiddel om naar de luchthaven te gaan, NOK 24,25/€ 2,35 p/p, te koop in Narvesen kiosk.
Hij vertrekt in de luchthaven naar het historisch centrum en vice versa. De rit met stops duurt 45’, er is slechts 1 spoor. In de week rijdt hij om de 10’ en in het weekend om de 20’. 
- Luchthaven shuttle: met Flybussen H/T 105 NOK  (+/- 15 euro), rijden momenteel niet door Covid-19.
- Hop-on Hop-off bus: vertrekt aan cruiseterminal  (skolten € 33, reed niet wegens Covid)
•    Als rolstoelgebruiker
Om aan onverwachte kleine problemen te verhelpen aan je rolstoel, neem je best wat herstelmateriaal mee, zoals enkele sleutels, schroevendraaier (klein formaat) met bits, plakgerief en pomp. Die zaken steek je best niet in de handbagage maar in de bagage die je incheckt. 
Op mijn rolstoel zitten reeds jaren krypton banden  (volle banden) en daardoor is het probleem met platrijden van de baan. Het is in ieder geval een zorg minder. Op mijn nieuwste rolstoel zijn vooraan de kleine wieltjes met volle velgen en dikkere bandjes gemonteerd. 

•    Handbagage
 De regels voor de handbagage zijn nog steeds dezelfde. Dus nog altijd geen vloeistoffen, gels, pasta’s, zalfjes en scherpe voorwerpen zoals nagelknippers, knipmessen en schroevendraaiers in je handbagage stoppen. Zulke zaken horen in de bagage die je incheckt. Op sommige luchthavens wordt de rolstoel van kop tot teen gecontroleerd. 

•    Geldzaken
Noorwegen is geen lid van de EU maar maakt wel deel uit van de Europese Economische Ruimte. De munt is de Noorse Kroon   (NOK). In Noorwegen kan je op de meeste plaatsen met je creditkaart betalen, zelfs het kleinste bedrag. We hebben geen euro’s gewisseld voor Noorse Kroon. Het leven is in Noorwegen duurder dan in België, zeker alcoholische dranken zoals bier en wijn. 

•    Fooi: in Noorwegen is het niet gebruikelijk een fooi te geven. 

•    Inreisvoorwaarden: je hebt een paspoort of identiteitskaart nodig.

•    Reisverzekering 
Buiten Eurocross van de mutualiteit hebben wij altijd de reisverzekering van V.A.B. zonder wagen. De reisverzekering van V.A.B. kost € 88,80  (€ 111 - 20% als lid van Wegwijzer) voor een jaar gezinspolis zonder wagen. 

•    Veiligheid: Er zijn geen specifieke risico’s verbonden aan reizen naar Noorwegen. 

•    Gezondheid: Op vlak van gezondheid zijn zorgen niet nodig. Heb je toch even een  probleem met je gezondheid, dan wordt je heel goed opgevangen en verzorgd. Water uit de kraan is veilig.

•    Klimaat
De beste maanden om Noorwegen te bereizen zijn mei, juni, juli, augustus en september. Dan heb je meer kans op blauwe luchten. In de maanden november, december, januari en februari wordt het amper licht en kan het heel koud zijn. Wij waren er in de volle zomer. Voor meer dan de helft van de tijd was het aangenaam met zonovergoten dagen. De minder goede dagen waren met zware bewolking en soms regen vooral op plaatsen waar we het anders wilden. De temperatuur schommelde rond 22°, behalve boven de Poolcirkel. 
Taal: Noors is de voertaal, met Engels kan je overal terecht in de toeristische sector. Om tekst correct in te tikken, volg onderstaande voorbeelden:
 Å = Alt +143, å = Alt + 134, Ø = Alt + 157, ø = Alt 155, Æ = Alt + 146, æ = Alt + 145
 Alt ingedrukt houden en de benodigde cijfers intikken.

•    Communicatie
Als je op de boot internet wil, is dit een vrij dure aangelegenheid. Zet de roaming op je Smartphone af als je aan boord gaat en op als je van boord gaat, dan is er geen probleem.

•    Infobronnen: We haalden veel info uit de brochure van Nordic.

•    Waardering: Deze reis was voor ons een meevaller qua natuur. 

Enkele gegevens over onszelf: wij zijn Jozef Somers en Marie-Claire Meesemaecker, Engelsenlaan 185, 9600 Ronse
Telefoon: 055/31.55.73
E-mail: somers.jozef@skynet.be en somersjozef@outlook.com
Andere reizigers mogen gerust contact opnemen. Als andersvalide en persoon op rust ben ik meestal thuis. Mijn spraak wordt niet altijd door iedereen verstaan, daarom is het aangewezen ons te contacteren na 18u. Marie-Claire kan dan geïnteresseerden te woord staan. Een andere mogelijkheid is vooraf een dag en uur af te spreken via mail.

Logies

ligging, toegankelijkheid en prijs 

Logies is vrij normaal van prijs, tenminste voor ons westerse toeristen. Wij kozen uit noodzaak voor een accommodatie die te doen is met een rolstoel.
De gegevens van het logies tellen voor iedereen. Daarbij geef ik de toegankelijkheid, die bedoeld is voor minder mobiele mensen en rolstoelgebruikers, die nog uit hun rolstoel kunnen en die met de hulp van een vaste steun nog enkele stappen kunnen zetten. Ik vermeld ook mijn persoonlijke tevredenheidsscore   (op /5) bij het hotel.
Het hotel waar wij verbleven heeft minstens één kamer met aangepaste badkamer. Als je wil zeker zijn over zulke kamer te kunnen beschikken, doe je er best aan met het logies in kwestie telefonisch contact op te nemen en je wensen voor te leggen. 

Thon Hotel Bristol Bergen, Torgalmenningen 11, 5014 Bergen 5/5
 Website: www.thonhotels.no E-mail: bristol.bergen@olavthon.no 
 Tel.: + 47/55551000
Het hotel ligt in het volle centrum van Bergen. Je komt erin zonder drempel. We hadden kamer 623, die heel ruim is en omvat twee bedden, verwarming, een kleine ijskast, safe en een strijkplank met strijkijzer. In de grote badkamer was een dubbele lavabo, een verhoogd toilet met twee beugels, een inloopdouche met losse sproeier en een in hoogte verstelbare douche-stoel. We boekten het logies via Booking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard voor twee nachten NOK 1.244,75/€ 121,33 per nacht. We boekten later nog 1 nacht extra door de vluchtwijziging en betaalden hiervoor NOK 1.495/€ 145,72 bij beiden zijn taksen en een degelijk ontbijtbuffet inbegrepen. Het hotel is wat duurder, maar het is heel centraal gelegen op loop afstand van de vismarkt en de gezellige wijk Bryggen, op 100 m van de Bybanen, tram die je naar de luchthaven voert en vice versa en op +/- 1 Km van de terminal van Hurtigruten. Het is een aanrader in Bergen, zeker voor andersvaliden.

Het verblijf tijdens de cruise op de MS Nordkapp was vrij aangenaam. De aangepaste kajuit had een elektrisch verstelbaar bed en een opklapbed. In de piepkleine badkamer, met kleine overstap, was een lavabo, een gewoon toilet met twee beugels en een open douche met vaste sproeier en vast opklapbaar zitje. We vroegen en kregen een WC-verhoger. De verschillende dekken zijn bereikbaar met liften, één vooraan en één achteraan. 

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 5 (1 stem)