Noorwegen: de kroon op het werk

Houten huizen, in het bruin, geel of bruinrood geschilderd.

 

Algemeen

Toegankelijk Noorwegen

Eén minpunt: het is volledig in het Noors, zowel de titel ("tilgjengelighet" betekent toegankelijkheid) als de rest van de website. Maar wat een schat aan informatie vind je bij www.tilgjengelighet.no! Neem er dus vlug een vertaalprogramma naar keuze bij. Aan de hand van symbolen vind je al welke plaatsen aandacht hebben voor diverse vormen van beperking: zicht, gehoor, beweging, oriëntatie en "milieu" (bijvoorbeeld voor mensen met allergieën). Extra bijzonder zijn de doorlichtingen van de natuurparken. Noorwegen: niet alleen de panorama's zijn adembenemend.

Te land, ter zee en in de lucht

Visit Norway, de Noorse toeristische dienst, maakte een uitgebreid overzicht van vervoermogelijkheden in Noorwegen: cruises en overzetboten, luchtvaart, openbaar vervoer en alles wat je wil weten als je met de auto reist. De link gaat naar de Engelstalige versie.

Parkeerkaart

Met de auto op reis naar Noorwegen? Vergeet je blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap niet. Het Europese model (met pasfoto) geeft je in heel de Europese Unie, en ook in sommige landen daarbuiten, het recht om op een voorbehouden plaats te parkeren. Let wel: dat betekent niet dat je overal onbeperkt in de tijd en/of gratis mag blijven staan. Op deze website vind je een ruim overzicht. Informatie beschikbaar in het Engels.

Steden en regio's

Oslo

Toegankelijke verblijfsaccommodatie, restaurants en attracties in Oslo vind je vlot via de website www.visitoslo.com. Via de ondertitel “Oslo for all” kom je terecht op een databank die voor verschillende types van handicap (motorisch, visueel, auditief, astma en allergie) de nodige toegankelijkheidskenmerken beschrijft. Elk gebouw wordt besproken aan de hand van objectieve (cijfer)gegevens. Hou je meetlint maar klaar! De website is onder andere beschikbaar in het Noors, Engels, Duits en Frans.

Heb je zelf een tip over Noorwegen? Laat het weten.