Siens Noorse Fjordencruise

Foto van Sien, op de achtergrond het cruiseschip en de fjorden

Wie de Bucket List van Sien op www.rolmodel.be heeft gelezen en het interview dat daarop volgde, weet dat een ‘cruise naar de Noorse fjorden’ in haar top tien stond. Ze schreef zelf: “Waarom uitstellen tot morgen wat je vandaag kan doen? Zeker als je helemaal niet zeker bent of je het morgen überhaupt nog kan doen.” Dus Sien boekte haar cruise, en dit is het verslag van haar avontuur!

Reizen en de wereld zien: het is iets waar velen van dromen. Ik was en ben hierop geen uitzondering. Voor mijn 23ste verjaardag had ik al Frankrijk, Nederland, Duitsland, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Slovenië, Tunesië en zelfs Rwanda afgevinkt. Niet mis vond ik, maar toen sloeg het noodlot toe en kwam ik ziek en beperkt in een elektrische rolstoel terecht en moest ik aan de zuurstof. Gedaan met reizen en de wereld zien… Maar vandaag wil ik met jullie een fantastische ervaring delen waardoor de mooiste bestemmingen terug binnen handbereik kwamen!

In mijn vorige blog over een weekendje weg vermeldde ik de Reva-beurs al eens als een fantastische gelegenheid om inspiratie op te doen over reizen. Er zijn verschillende stands met verschillende aanbieders van reizen in het binnen- en buitenland: voor elk wat wils en bijna voor iedereen iets mogelijk!

Mijn interesse werd gewekt door MundoRadoreizen, een Nederlands reisbureau dat zowel individuele als groepsreizen aanbiedt. Hun reizen hebben uiteenlopende bestemmingen voor mensen van
alle leeftijden, met fysieke beperkingen, of met een NAH (er zijn ook zusterverenigingen die reizen organiseren voor personen met autisme of met een mentale beperking, neem een kijkje op hun site voor meer info). 
Er wordt een opdeling gemaakt tussen avontuurlijke, toegankelijke en zorgvakanties die in een oplopende volgorde steeds meer aanpassingen, hulpmiddelen en verzorging mogelijk maken. Er kunnen uiteraard ook personen zonder beperking mee, bijvoorbeeld je familie of vrienden (die krijgen bovendien een interessante korting).

Mijn oog viel op een achtdaagse zorgvakantie: een cruise naar de Noorse fjorden! Na het boeken krijg je een uitgebreide vragenlijst waarin je aangeeft wat je beperkingen en mogelijkheden zijn, waarbij je hulp nodig hebt, wat je voorkeuren zijn, enzovoort. Bij een zorgvakantie zijn er steeds maximum 2 personen met een beperking tegenover 1 begeleider (indien nodig zelfs 1 op 1), je wordt dus erg intensief begeleid met veel ruimte voor je eigen voorkeuren. Een aantal weken voor je vertrek word je nog eens opgebeld door de begeleiders om kennis te maken.

Aanpassingen en mogelijkheden aan boord

Ik had geen idee van wat ik kon verwachten van een cruise. Om eerlijk te zijn had ik een beeld voor me van een nogal ouder, misschien wat snobistisch publiek… Niets bleek minder waar, al is dat misschien ook wat afhankelijk van welke cruisebestemming je kiest. Er waren jongeren, ouderen, gezinnen, mensen met een beperking, … En er was voor elk wat wils aan boord.

Voor rolstoelpatiënten zijn er bijvoorbeeld aangepaste hutten in elke prijscategorie, voorzien van extra brede deuren en een aangepaste badkamer (inrijdouche, wegneembaar douchezitje, beugels aan het toilet en rondom de doucheruimte) en indien nodig wordt overbodig meubilair uit de hut gehaald of verplaatst om meer circulatieruimte te creëren. Er konden ook hulpmiddelen worden meegenomen  aan boord of ter plaatse gehuurd en geleverd, zoals een tillift, draaischijf, doucherolstoel,…

Op elk dek (dit schip telde er maar liefst 11!) waren er ook goed uitgeruste mindervalidentoiletten en het personeel was erg hulpvaardig bij het aan en van boord gaan. Bij de buffetten stond steeds iemand klaar om rolstoelers te helpen met het dragen van hun bord naar de tafel. Verder was er roomservice en gratis ontbijt op bed, ideaal als je ’s morgens wat meer tijd nodig hebt om wakker te worden of gewoon, net als ik, af en toe wat extra rust nodig hebt. Enige minpuntje is dat er op veel plaatsen op de binnendekken tapijt ligt, wat voor manuele rolstoelers of -duwers soms lastig is.

Aangepaste excursies en mogelijkheden aan wal

Het schip was dus prima aangepast en de uitzichten op zee en op de Noorse fjorden en bergen adembenemend, maar toch vraag je je vast af of er voor rolstoelers ook mogelijkheden waren om van boord te gaan en aan wal iets te beleven. Het antwoord? Zeker! Alle cruises hebben een uitgebreid programma aan excursies waaruit je kan kiezen. Als je zelfstandig boekt, kan je op voorhand met je reisoperator bespreken wat de mogelijkheden zijn en de nodige reservaties doen. Dat is zeker nodig, want veel zaken zijn aangepast, maar beperkt in plaatsen (zoals toeristentreintjes, plaatsen op rondritten,…)! Als je een groepsreis boekt via MundoRado heb je natuurlijk het bijkomende voordeel dat alle excursies op voorhand gereserveerd, aangepast en betaald zijn!

Wat je wel moet weten, is dat als het druk is in de havens of er erg slecht weer is, sommige havens zogenaamde tenderbestemmingen worden. Dat wil zeggen dat je enkel via een kleiner sloepje de kaai kan bereiken. Dit is jammer genoeg niet mogelijk voor rolstoelers, maar gelukkig eerder een zeldzaamheid. Vraag er zeker naar als je boekt!

Mijn mening

Voor mij was dit een absolute primeur: voor het eerst echt op reis sinds mijn beperking, voor het eerst op cruise, voor het eerst een groepsreis… Ik had geen idee van wat ik mocht verwachten. En of het me bevallen is… Het oversteeg werkelijk alle verwachtingen!

Ten eerste is Noorwegen een topbestemming en zeker vanop het water, want zo zijn de prachtige natuur, de bergen en de fjorden nog beter te bezichtigen. Ten tweede is cruisen voor mensen met een beperking ideaal: alles is aangepast en je kan verschillende bestemmingen aandoen zonder dat je zelf moeilijke verplaatsingen moet doen of je bagage telkens moet versleuren. Ten derde is MundoRado werkelijk een fantastische reisoperator gebleken: de groep was erg divers en gezellig qua sfeer en de begeleiding en verzorging was werkelijk top. Er werd aan alles gedacht en alles werd in het werk gesteld om je een fantastische en zorgeloze vakantie te bezorgen. De verzorging werd voorzien door gekwalificeerde mensen met voldoende ervaring die erg veel rekening hielden met je persoonlijke behoeften en wensen en de reisleiding wist voor alle akkefietjes wel een snelle oplossing of compromis te bedenken: top!

Dankzij het cruisen met MundoRado heb ik het gevoel dat de hele wereld opnieuw binnen handbereik ligt! Het reizen in groep met gekwalificeerde en gemotiveerde begeleiding is supergoed meegevallen en nam een enorme last van mijn schouders waardoor ik zorgeloos kon genieten.

Dit reisverslag van Sien verscheen eerst op www.rolmodel.be.

Haven

 

Wijk met witte houten huisjes

 

Zonsondergang boven de fjorden in een baai.
Rode houten chalets aan het water

 

Sien zonnend op het dek van het schip
Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
1
Gemiddeld: 1 (1 stem)