Wandelen, fietsen, varen en rijden op en rond Kos

Johannieterburcht in de haven van Kos stad

 

Geschreven door Karmen.

Afgelopen week ging ik naar het zonnige eiland Kos. En we hadden geluk. Stralend weer, niet veel wind en nog alle uitstappen gingen door. Juist aan de prijzen, die al iets lager waren, kon je merken dat het het einde van het seizoen was en dit was ook nog eens in ons voordeel.

Ik ging dit keer weer op individuele vakantie met Samana (CM). Zo ging ik eerder naar Tenerife en Lanzarote. Ik kies mijn bestemming, de CM zoekt een begeleider voor mij en ik kan vertrekken. Zo had ik weer een fijne week!

Samana boekte mijn vluchten met TUI, de transfer naar het hotel en het verblijf in Kipriotis Village Resort.

Het hotel

Kipriotis Village Resort ligt in het dorpje Psalidi in het noordoosten van Kos. Het hotel ligt op 3,5 km van Kos stad. Het enige jammere is dat er naast ons resort niets in de buurt was van terrasjes om eens te ontsnappen aan de all-in-formule.

Je hoort het. Ikzelf ben minder aan een groot all-in-hotel. Wie dit wel graag heeft, heeft alles wat ie wil in dit hotel. Ik ga liever op pad.

Ik denk dat dit hotel vooral ook heel goed is voor gezinnen met kids. Die kunnen zich uitleven in de zwembaden met glijbanen en bij de animatie.

Het hotel was voor het grootste deel rolstoeltoegankelijk. Juist aan de restaurants was er af en toe een verraderlijk, afgeschuind boordje van zo’n 5 cm denk ik. Ze hebben ook enkele aangepaste kamers. Ikzelf had dit keer geen aangepaste kamer, dus ik heb het niet zelf kunnen zien en ondervinden. Ik heb wel even gesproken met een gezin waarvan de man zich met een elektrische rolstoel verplaatste en zij waren heel tevreden over de kamer en badkamer. Zij waren al vaker naar Kos gekomen en dit vonden ze de best aangepaste kamer die ze al in Kos gehad hebben.

Mijn vakantie

Ik zoek altijd zelf veel op voorhand op op internet zodat ik wat weet waar wat te zien is en welke uitstapmogelijkheden er zijn. Ik koop ook altijd een boekje van ANWB extra voor mijn begeleider op de vakantie zelf. Zo heb ik verschillende ideeën in mijn hoofd, maar ik beslis pas op de eerste dagen van mijn vakantie samen met mijn begeleider waar we allebei zin in hebben om te doen.

Dit is het uiteindelijk geworden:

Zondag: aankomst kort na de middag in het hotel. Het hotel eens verkennen en de buurt errond. Als je langs de zee op het strand van keien en steengruis loopt, heb je eerst houten padjes van het hotel waarlangs ligbedjes staan, maar een stuk verder wandel je rechtstreeks de natuur in.

Maandag: zijn we te voet naar Kos stad geweest. Er is een fiets en wandelpad, maar deze ligt jammer genoeg langs een redelijk drukke baan. Echt heel aangenaam wandelen is het niet. Je hoort eerder veel auto’s, quads en bussen ipv de zee wat verderop. De weg is wel volledig vlak en zal ook heel makkelijk te doen zijn voor rolstoelers. Eenmaal aangekomen in de stad heb je direct aan het water een heel gezellig terrasje vlak aan zee met heerlijke smoothies! Daar kan je even tot rust komen na de mooie wandeling van 3 à 4 km.

Ik wilde die dag graag in de haven even kijken welke excursies er nog mogelijk waren en we hadden geluk bijna dagelijks kon je nog bootexcursies boeken. We legden er eentje voor dinsdag en vrijdag vast. Er rijden ook heel veel toeristentreintjes rond in Kos stad en we hebben er eentje genomen om eens te zien wat de stad te bieden heeft. Het treintje was €5 p.p. voor een halfuurtje. De grote Johannieterburcht aan de haven konden we jammer genoeg niet bezoeken. Deze is na de aardbeving deze zomer (tijdelijk) niet meer toegankelijk.

Dinsdag: een daguitstap naar het vulkanische eiland Nissyros. We werden met een touringcar aan ons hotel opgehaald om naar een haventje in het Zuiden van Kos te rijden. Daar namen we de overzet naar Nissyros. Eenmaal aangekomen wachtte een bus ons op om naar de grootste krater van de vulkaan te rijden en mochten we deze even afdalen. Hier mochten begeleider en ik gratis binnen. De kleine afdaling is niet heel evident, maar het is goed gelukt met hulp van mijn reisgenoot. Het ruikt er enorm naar zwavel. Je moet ook binnen de afgespannen touwen blijven, anders kan je je verbranden aan de zwaveldampen die er nog uit de grond komen. Na de vulkaan reden we terug naar het havenstadje en bezochten we nog een klooster bovenaan de stad. Daarna vrije lunch en 2 uurtjes vrije tijd in het hele gezellige centrum van het havenstadje. Deze uitstap was €25 p.p. voor bus-boot-busvervoer en gids.

Woensdag: fietsen naar Marmari. Kos is ook enorm geschikt om er per fiets op uit te trekken. Net tegenover ons hotel huurde we voor €9 een goeie tandem voor een hele dag. In en rond Kos stad zijn overal fietspaden, net iets verder niet meer, maar alle chauffeurs houden enorm veel rekening met fietsers. Je hoeft geen topconditie te hebben om op Kos te fietsen, als je in de buurt van de kust blijft, is alles zo goed als plat. Er was gelukkig ook heel weinig wind, dus het was enorm aangenaam fietsen. We fietsen over Kos stad naar Tigaki tot in Marmari en terug. Dit was zo’n 50 km. Onderweg genoten van een terasje, de natuur, de zee en een heerlijke lunch in Marmari.tandem aan zee

Donderdag: met de auto erop uit. Mijn reisgenoot zag het ook volledig zitten om eens een auto te huren. Vlak naast ons hotel huurden we een klein Kia-autootje voor €30 voor een hele dag. De hoogtepunten op onze tocht vond ik een amfitheater aan de rand van Kos stad, het archeopark van Asklipieion en Zia, het hoogste dorpje van het eiland. Op de archeologische site mochten we ook allebei weer gratis binnen op vertoon van mijn blauwe kaart. De trappen op deze site zijn achteraf aangelegd en zijn zo supergemakkelijke trappen. De zuilen, die er nog staan, kan je aanraken. Mooie site! Zia is een charmant dorpje die je toch ook zeker moet gezien hebben. Je hebt er ook een mooi uitzicht over de kust en de lagere dorpjes van Kos. Daar hebben we heerlijk geluncht op een dakterras. We bezochten ook nog het oude en nieuwe Pili en reden zo terug naar ons hotel.Zuilen in Asklipieion

Vrijdag: drie-eilanden-excursie vanuit de haven van Kos stad. Deze boottocht kostte €20 p.p. voor een hele dag van 10-17u inclusief lunch op Kalymnos. Met de Black Pearl vaarden we eerst naar het verste en grootste eiland van de 3, Kalymnos. Daar gingen we zogezegd eerst 10 min uitleg krijgen in een sponsenfabriek, omdat dit het sponseneiland is, maar het bleek gewoon een winkel te zijn zonder uitleg. Daarna had je nog even tijd om het havenstadje te verkennen en dan hadden we onze lunch op een teras aan het water. Daarna weer de boot op naar Plati. Dit was vooral een zwemstop in een rustige baai. Je kon ook naar een minikerkje wandelen. Het derde eiland was Psérimos. Hier hadden we een uurtje vrije tijd. Hier was een mini dorpje rondom een strand. Het was er wel gezellig. En dan terug naar Kos. Dit was een veel aangenamere boot dan de overzetboot naar Nissyros. Ik vond het wel een fijne belevenis. Je moest zelf naar de haven van Kos komen en dit deden we in het doorgaan per bus, in het terugkeren te voet. Per bus sta je op 5 min in de stad en het kost €2 p.p.Boot van de 3-eilandentoer

Zaterdag: een rustig dagje in Kos stad. Om de vakantie af te sluiten wou ik nog een dagje genieten van terrasjes in Kos stad. Dit keer gingen we te voet door en kwamen we met de bus terug. Tot nu toe waren we enkel nog maar langs de haven blijven wandelen, maar zaterdag ontdekten we plots nog een supergezellig centrum en dit door maar één straatje eens van de haven weg in te slaan. Verkeersvrije smalle straatjes vol winkeltjes en terrasjes. Een marktje waar je vele kruiden kon kopen en nog veel meer. Blij dat we dat nog net op tijd ontdekt hadden. Daar bezochten we ook snel even het archeologisch museum van Kos waar heel wat beelden te zien zijn. Dit museum is rolstoeltoegankelijk. Een traplift overbrugt de eerste 5 trapjes en vanaf dan waren er af en toe één trapje op of af en daar lag altijd een houten hellend vlakje. Ook hier weer mochten ik en begeleider gratis binnen.

Zondag: rustig ontbijten en dan terug naar huis.

De luchthaventransfer was met een aangepast busje, waar ook rolstoelers in konden rijden. Chauffeur Nikos is heel behulpzaam.

Het was een heel gevarieerde vakantie. Alles is doorgaans goedkoper dan bij ons. Het viel me enorm op dat er zoveel Nederlands te horen is op Kos. Het was toevallig ook vakantie in het Zuidelijke deel van Nederland, maar ik denk dat het eiland ook zo in trek is omwille van het fietsen.

Kos is zeker een aanrader, maar na een week heb je het eiland dan ook wel gedaan.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
4
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)