Lesbos en Athene (Griekenland)

Een mooie avond, met mensen op een terrasje langs de kust.

Geschreven door Carine - Hier is een verslag van onze reis (ikzelf met mijn echtgenoot) naar het Griekse eiland Lesbos (Lesvos, voor de Grieken).

Deze reis hebben wij gemaakt in oktober 2009. (10 dagen op het eiland) Wij hebben een tussenlanding gemaakt in Corfu en dit zonder problemen. Het is altijd toch een beetje spannend wanneer je een tussenlanding maakt... je weet nooit of jouw rolwagen wel in de laadruimte blijft!

Nog een uurtje verder vliegen en toen kwamen we toe in de hoofdstad van Lesbos namelijk Mytilene. Daar stond onze huurauto klaar en toen zijn we naar het Lesvos Inn Resort – Spa Hotel getrokken voor 1 nacht. Ik heb via booking.com de hotels opgezocht die een label hadden van rolstoeltoegankelijkheid. Dit hotel was dus de eerste locatie met een normale kamer, de badkamer was in orde (ik kon aan de wasbak maar niet in de douche, vond ik niet erg omdat we hier toch maar 1 nacht waren)  en om naar de tuin te gaan, was een hellend vlak (vrij lang) met op het einde dan toch een behoorlijke drempel. Ik kon er niet alleen af.  Een beetje gek dat ze dit gewoon niet hadden doorgetrokken tot het gelijke niveau. Eenmaal in de tuin had je aangename paden, veel plaats om naast het zwembad te rijden en vlakbij de zee... zalig !

De volgende morgen zijn we verder getrokken naar onze 2e locatie waar we als enigen verbleven. Wij werden superverwend en konden kiezen tussen 2 aangepaste kamers maar de keuze was vlug gemaakt want van de ene kamer was de deur te smal om binnen te rijden. Niettegenstaande ik een manuele rolwagen K4 gebruik die echt niet breed is.
De gekozen kamer in Hotel Defkalion (in het noorden van Lesbos en in het prachtige stadje Petra) was zeer ruim, badkamer ok maar de douche was de aflopende grond en eigenlijk te dicht bij het toilet, zonder douchegordijn, dus eigenlijk niet zo praktisch omdat je vrij vlug alles nat maakt, alsook uw rolstoel.
Rond het hotel was er geen enkel probleem om u met de rolwagen te verplaatsen. Onze huurauto kon heel dicht bij onze kamer geparkeerd worden. Was ook wel nodig, want we hebben een spetterend onweder meegemaakt. In dit hotel hebben Costa en zijn vrouw Toula ons ongelofelijk verwend. Wij hadden daar ook een kitchenette, zodat we zelf een potje konden koken. Hier hebben wij 6 nachten verbleven.

Onze dagen hebben wij gevuld met rond rijden op het eiland en vooral van de natuur en de zee genoten. Het bezoeken van het “versteende woud” was niet toegankelijk met de rolwagen maar wanneer mijn man het gebied heeft bezocht, had ik wel zicht op het woud vanop een terras. Met de verrekijker heb ik ook versteende bomen kunnen opmerken.
Ook hebben wij genoten van de heerlijke Griekse salades, de inktvis en de Retsina...

En dan naar de volgende locatie... ik had deze reis zo gepland omdat we dan de gelegenheid hadden om eigenlijk het ganse eiland te zien.
Toegekomen in het Panselinos hotel in het prachtige Molivos, het werd alsmaar beter, was de verrassing wel groot. De kamer was perfect, terug met een kitchenette, hellend vlak naar de kamer, badkamer ok,  ontbijtruimte ok en vooral veel katten... dit is dus typisch een beeld van Lesbos, dat je overal katten ziet, de kleine katjes zijn toch zo lief... maar ze zitten dan ook onmiddellijk bij jou onder tafel om te bedelen naar eten... en je gelooft het nooit, die katten eten dus alles. Ik had eens nagevraagd hoe dit komt dat er zoveel katten zijn en er wordt dus geen opvolging gedaan vanuit de overheid om gestructureerd te werken naar sterilisatie. Molivos zelf is gebouwd op een heuvel m.a.w. de smalle, steile straatjes zijn niet mogelijk met een rolstoel. Gelukkig was onze huurauto vrij klein en zijn we zo even naar boven gereden om de sfeer op te snuiven...

Onze laatste 2 nachten hebben wij doorgebracht in Skala Kalloni en dit in hotel Aeolian Gaea Hotel
Dit hotel wordt gerund door 2 broers en is gloednieuw. 3 km van de zee en binnen het complex was het zalig met zwembad en geen enkele belemmering voor de rolstoel. Integendeel... de kamer die we hier hadden, dit was uiteindelijk perfect. Terug ruim, kitchenette maar vooral een zalige badkamer met alles erop en eraan m.a.w. douchekrukje, douchegordijn, wandbeugels, aangename sproeier, perfecte afloop van de grond, zodat eigenlijk de rest van uw badkamer droog bleef.
Onze kamer lag op de eerste verdieping en de lift was ok (weet niet goed meer of een elektronische rolwagen in de lift zou kunnen ?) ; de ontbijtruimte was ruim en geen enkel trapje te bespeuren.
Dit hotel heeft een ster gekregen voor deze aangepaste kamer. Hier wil ik ooit nog eens naar terug gaan. De kamer had ook een terras waar je gemakkelijk op kan.

Na 10 dagen Lesvos hebben wij de nachtboot genomen, richting Athene. Deze stad is zeer groot maar nu men met de rolstoel op de Akropolis kan, zeker de moeite waard om dit ooit eens te doen.
N.a.v. de Olympische Spelen in 2004 hebben ze 2 liften gemonteerd om zo ook boven te geraken. Dit is werkelijk uniek. Anders zou het echt niet gaan. Anderen gaan dus de heuvel op met heel veel trappen.

Wat mij ook sterk bijgebleven is is de toegankelijkheid van de metro in Athene. Zalig om u zo in alle delen van de stad te kunnen verplaatsen. Wij zijn zelfs eens met de metro en tram naar de kust van Athene gereden. Ook de tram was toegankelijk dankzij het verhoogd voetpad. Het was mooi om de verlichte stad in de verte te zien ‘s avonds vanop het strand.

Griekenland en Griekse eilanden stralen een typische sfeer uit...

Andere eilanden staan nog op het verlanglijstje !

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
4
Gemiddeld: 4 (3 stemmen)