De lift naar de Acropolis en andere verhalen (Athene)

Pia op de top van de Acropolis, tussen de antieke Griekse tempels

Pia op de top van de Acropolis, tussen de antieke Griekse tempels

Geschreven door Pia - Soms dan wil je zo graag.... Ergens had ik gelezen dat de Acropolis een rolstoel-lift heeft sinds de Olympische spelen in Griekenland. Een aanbieding: dezelfde dag reageren... Een week voor het vertrek kreeg ik de voorwaarden voor de auto: vanaf 25 jaar. Helaas is dochter 22. Voor een leuk prijsje zouden ze ons brengen naar het hotel.

Bij aankomst: deurruimte van de badkamer is 65 cm!!!!!

Wij willen van die vakantie iets gaan maken!

We vertrekken vanuit dit hotel naar Novotel Athene (Michail Voda street 4-6, 10439, Athene - voor mijn beschrijving zie: Ongehinderd.nl) We genieten er van een heerlijk diner. Lekker slapen en morgen maar eens zien wat we doen. Dochter en ik zijn van de "wat kan hier wel"..... Zij oppert toch een auto te huren. Het lukt!

We vertrekken naar Delphi.

Ik weet weer waarom ik Griekenland zo prachtig vind. We rijden langs bergen en afgronden en mooie vergezichten. Veel olijfbomen met hun doorleefde, kronkelige stammen. Licht gekleurde huizen waar de zon op weerkaatst.

We eten wat in het dorpje van Delphi en dochter gaat de ruines bekijken. Het museum sluit eerder dan ik begrepen had. Het was een heerlijke dag met onderweg op een wonderlijke manier een goed aangepaste toilet bij een wegrestaurant NA een drempel van ongeveer 15 centimeter. De mooie dag kan men ons niet meer afnemen.

Gewandeld in de omgeving van het hotel.

Ik verwonder me over de grote hoeveelheid blindegeleidelijnen. We ontdekken een supermarktje met een oprit naar de leveranciersingang. Ik laat me binnen helpen. Daar staat de oprit naar de gewone ingang tegen een muur. De straten hebben een helling en de zeer eenvoudige opritten worden soms geblokkeerd door een auto. De metro gezocht. Helaas was de 2e lift kapot. We pakken een taxi.

Acrolopis.

We willen naar de Acropolis, gisteren zei men bij de receptie dat de lift er van kapot was. Vandaag niet meer. We laten een taxi komen. Op internet had ik gelezen dat men erg zijn best moet doen om de bewaker van het groene hek te overtuigen dat de taxi door moet rijden. Helaas lukte dat ons niet. Dochter heeft een behoorlijke helling moeten helpen duwen. We kwamen bij eerst een trap-plateaulift daarna een kooi die recht omhoog de Acropolis naar boven gaat. We moeten af en toe slikken.

Boven op de top hebben we een prachtig uitzicht op de ruïnes en de omgeving. Zo bijzonder om nu boven op de Acropolis te zittem! Ik adem de oudheid... We laten weer een taxi komen, beneden bij de ticketverkoop. Van daaruit naar het Nieuwe Acropolis Museum. Geweldig wat een architectuur! Binnengekomen blijkt het museum geweldig rolstoel-aangepast te zijn. We mogen gratis naar binnen. Het restaurant blijkt OP de overkapping van de ingang met een prachtig uitzicht en ik moet bekennen: verder kwamen we niet! Maar dat was omdat we het daar zo naar onze zin hadden..

In een folder zie ik een foto van een winkelstraatje met leuke kleine winkeltjes.

We gaan er voor. Lieve winkeltjes met leuke kijk en soms koop-spullen rond Monastiraki Station (waar ik naar het toilet kan) met kleine terrasjes met plantenbakken.  We hebben er een dagje rondgebracht. Deze staatjes hebben bijna geen niveau-verschil.

Er is een enorm zee-gedeelte in Athene stranden vaak laag naar beneden. Terugduwen is dan moeilijk hebben we al ervaren. De receptie heeft een tip: Glyfada strand. Een strandje met veel stenen en een plankier richting zee. Dochter is er bruin geworden ik wilde na een tijdje naar de schaduw van een mooie, kronkelige boom. Van daaruit naar de naastgelegen "club" met zwembad. Mijn ooghoek zag een invalidentoilet. Ik ontwaarde diverse opritjes. Helemaal goed. We hebben er de hele avond gezeten: gegeten met uitzicht op het water en soms, wanneer ik naar achteren keek zag ik Athene in de kom van de bergen glanzen. Weer een plek waar de goden het vast goed toeven hadden. Dochter heeft me nog wel op een 15 cm drempel moeten helpen om naar de toilet te kunnen .....

Conclusie: een bijzondere vakantie. In vergelijking met Nederland een prachtig, glanzend, maar ook armoedig land.  Met taxichauffeurs die soms alleen grieks spraken. Ik heb het goed gehad en zou zo terug willen maar wil de irritaties die we soms hadden niet verbloemen. Nu nog kijken hoe dat financiele deel....

voor iedereen: prettige vakantie! Enne: laat je niet weerhouden want WIJ hebben heel veel mooie herinneringen.

groet, Pia

Nvdr.: extra info over de lift naar de Acropolis lees je op www.tripadvisor.com/Travel-g189400-c144005/Athens:Greece:Use.Of.The.Acro...

Plateaulift langs de steile wand van de Acropolis.

Plateaulift langs de steile wand van de Acropolis.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
5
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)