Canada: toegankelijkheid troef

Esdoornblad, symbool van Canada, kleurt tijdens de Indian Summer (nazomer) vuurrood.

 

Wandelen of walvissen kijken, of wat je ook wil doen... Deze tips zetten je op weg naar de toegankelijke troeven van Engels- en Franstalig Canada en hoe je overal kunt geraken.

Algemeen

In alle staten update.

Op zoek naar toegankelijkheidsinformatie over je reisbestemming in de VS of Canada? Travel Ability is een heel goed beginpunt. De site wijst per staat de weg naar officiële info van de toeristische dienst, maar verzamelt ook artikels en reisverslagen over populaire bestemmingen. Voor de VS vind je hier al over de meeste staten tips, voor Canada is het aanbod beperkter.

Access Now

Publieke plaatsen, bezienswaardigheden,... alles kan een beoordeling krijgen bij Access Now. Op een kaart zie je meteen welke plaatsen (al of niet) goed toegankelijk bevonden zijn. Soms vind je wat foto's of een persoonlijke commentaar, maar veel extra uitleg staat er meestal niet bij. Hoe dan ook, het helpt om te kiezen waar je heen wil. Scroll naar omlaag op het startscherm om op de website te zoeken of download de app (iOS).

Scootmobiel, rolstoel huren

Scootaround is actief in heel Noord-Amerika (USA en Canada). Je kunt er terecht voor allerlei loophulpmiddelen, alles kan op je vakantieadres afgeleverd en opgehaald worden. Via de website (in het Engels) regel je de huur volledig online.

Tank-app

Tanken kan lastig zijn, zeker als er niemand in de buurt is om een handje te helpen. Dankzij fuelService weet je nu vooraf waar je een bemand tankstation zult tegenkomen. Met de app kun je de medewerker meteen ook laten weten dat je eraan komt. Behalve in Canada is de app ook bruikbaar in Australië, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Spanje en de Verenigde Staten.

Wandelen

Accessible Nature bespreekt toegankelijke wandelpaden in Noord-Amerika. Reis je naar de oostelijke zijde van Canada (New Brunswick, Newfoundland, Nova Scotia), dan is deze website zeer de moeite!

Regio's en steden

British Columbia

Walvis kijken is één van de populairste attracties in British Columbia en ontbreekt dan ook niet in de reeks ontspanningstips voor bezoekers aan deze Canadese provincie. Surf naar www.accessvictoria.com/attractions.html. Elders op de site staat ook informatie over toegankelijk vervoer en rondritten.

Met Adaptive Adventures laat de organisatie CRIS je wandelen, fietsen, kayakken en zelfs cross-country skiën op een manier die aangepast is aan jouw mogelijkheden.

Als je naar British Columbia of haar hoofdstad Victoria reist, kijk dan zeker eens bij deze nuttige info en links van het stadsbestuur van Victoria.

Niagara

"Als ik met mijn grote scootmobiel binnenkan, dan lukt het ook met een andere rolstoel," dacht Linda Crabtree. Net als haar vriendin en Eileen was ze vroeger journaliste, nu brengen ze samen de toegankelijkheid van hun regio rond de beroemde Niagara watervallen in kaart. Logies, eet- en drinkadresjes, shopping en andere attracties krijgen allemaal een plaatsje op Accessible Niagara.

Québec / Franstalig Canada

Québec for all

QuebecforAll (of LeQuebecpourTous) geeft je een pak inspiratie voor een boeiend verblijf in Franstalig Canada. Deze website, beheerd door de handicaporganisatie Kéroul (zie hieronder), werkt niet met de klassieke lijsten van interessante diensten en adressen. In de plaats daarvan krijg je thema's en arrangementen voor gezinnen, sportieve of culturele toeristen... of shoppers.

Kéroul

De organisatie Kéroul specialiseert zich in toegankelijk toerisme voor reizigers met een lichamelijke beperking. Bijzonder interessant is hun bundeling van toeristische toegankelijkheidsinformatie in Franstalig Canada, gericht op reizigers met een motorische beperking, blinde of slechtziende en dove of slechthorende vakantiegangers.

Toronto

Ervaringsdeskundigen en ergotherapeuten sloegen de handen in elkaar. Samen speuren ze naar toegankelijke uitstaptips in Toronto en bespreken hun aanraders op AccessTO. Restaurants, cafés en andere plaatsen voor een middagje of avondje uit komen aan bod. Vooral rolstoelers vinden veel inspiratie op deze website.

Reisorganisatie

Kéroul

Het organisatie Kéroul biedt ook reizen aan voor minder mobiele mensen. Op hun website vind je ook links naar diverse reisbestemmingen, met toegankelijkheidsinfo. Bijzonder interessant is hun bundeling van toeristische toegankelijkheidsinformatie in Franstalig Canada, gericht op reizigers met een motorische, visuele of auditieve handicap. Hier is de rechtstreekse link naar vele bladzijden boordevol inspiratie!

Was jij al in Canada? Vertel ons je belevenissen!