Zuidwest-Canada en Noordwest-USA

De watervallen van Takkakaw horen bij de hoogste van Canada.

 

Geschreven door Jozef

Z/W-Canada & N/W-USA van 28/08 - 23/09/2011

Bestemming
Land: Canada & USA
Streek: Zuidwest-Canada & Noordwest-USA
Traject: Calgary, Pincher Creek, Babb, Whitefish, Radium Hot Springs, Banff, Yoho N.P., Lake Louise, Jasper, Clearwater, Kelowna, Omak, Rockport, Port Angeles, Forks, Victoria, Vancouver

Inleiding

Ik reisde met mijn partner als onmisbare hulp bij het voortduwen van de rolstoel en als chauffeur.

Transport naar Canada boekten we bij Airstop, we vlogen met United Airlines.
De service bij United Airlines was uitstekend.
Kostprijs:
€ 379,00 vliegtuig
€ 286,00 luchthaventaks
€ 10,00 dossierkosten
Samen € 665,00 p/p

We nemen geen annulatieverzekering meer sedert we met MasterCard betalen, in het pakket van de kaart is dit inbegrepen en dat scheelt ons jaarlijks ettelijke euro’s.
Ter plaatse namen we voor 22 dagen een huurwagen: € 983,25
Drop-off kosten CAD 300,00 of € 227,27
Taks hierop CAD 45,00 of € 34,09
---------
Totaal € 1.244,61

Logies
We kozen hotels en motels, uit noodzaak door mijn handicap.

Geldzaken
Ons totale reisbudget per persoon, alle transport inbegrepen bedroeg € 3.152,98
Canada is vrij duur, de VS is goedkoper qua overnachting in hotel of motel en uit eten gaan. De producten in supermarkten zijn normaal van prijs.
Logies en uit eten gaan zijn vrij duur in Canada, in de VS is deze kost iets minder duur. De taksen, die niet vermeld worden bij de prijzen, maken de maaltijden duurder. Benzine is in beide landen heel wat goedkoper dan bij ons.

We betaalden met lokale munt (CAD en US$) die we hier bij de bank aankochten.
De hotels betaalden we met MasterCard. Kleinere bedragen en restaurants
betaalden we cash. De bankbiljetten ben je vlug gewoon, muntstukken kunnen voor verwarring zorgen.
Wisselkoers: 1 € = +/- CAD 1,32 of US$ 1,40485

Infobronnen: Lonely Planet + de Road Atlas van Noord-Amerika van Michelin, aangevuld met de hulp van een GPS, die zeker in grote steden meer dan zijn dienst bewezen heeft. Wij consulteerden tevens meerdere websites. Enkel de nuttige zijn in het verslag te vinden. Ook uit de volgende reisverslagen van Wegwijzer Reisinfo putten we heel wat informatie: CAN188, USA389 en USA418.

Inreisvoorwaarden
Canada: Paspoort dat geldig is tot een dag na je vertrek uit het land, een visum is niet nodig voor een verblijf korter dan zes maanden.
VS: Paspoort dat geldig is voor de duur van je verblijf in het land en je in orde stellen met het ESTA ten laatste 72 uren voor aankomst in de VS. Dit kan via de website:
https://esta.cbp.dhs.gov Je kunt een Nederlandse versie invullen. Antwoord best “nee” op alle vragen. Je krijgt onmiddellijk een bevestiging. Het bewijs hiervan hoef je niet mee te nemen. Om de aanvraag te vervolledigen, wordt gevraagd US$ 14 p/p te betalen via creditkaart (Visa of MasterCard), de toelating is 2 jaar geldig.

Reisverzekering
Naast Eurocross van het ziekenfonds hebben we altijd de reisverzekering van VTB zonder wagen. Deze reisverzekering kostte € 74,00 (€ 94,00 - 20% als lid van Wegwijzer).

Veiligheid
Canada en de Verenigde Staten zijn veilige landen voor de toerist. In drukbezochte plaatsen moet je wel, zoals overal ter wereld, op je spullen letten. Pickpockets zijn alom tegenwoordig.

Klimaat
Voor het merendeel konden we opkijken naar een staalblauwe hemel, de zon kregen we er overmatig bij. Slechts enkele dagen moesten we het met kwakkelweer stellen. Twee dagen waren rotslecht, waarvan de allerlaatste uitblonk.

Taal
Uiteraard spreekt iedereen er Engels.

Communicatie
Via telefoon: Het goedkoopste is een telefoonkaart kopen. Prijs? Wij deden het niet.
Via e-mail: In sommige logies staat 1 of meerdere PC’s gratis ter beschikking van de gasten.

Waardering
Deze reis is voor ons heel geslaagd. We zijn moe maar meer dan voldaan teruggekeerd. Vooral de uitgestrekte prachtige natuur met zijn gletsjers en diepblauwe meren blijft ons bij.

Enkele gegevens over ons:
Wij zijn Jozef Somers en Marie-Claire Meesemaecker
Kard. Cardijnstraat 52
2840 Rumst
Tel.: 03/888.04.56
E-mail: somers.jozef@skynet.be en somersjozef@hotmail.com

Andere reizigers mogen gerust contact met ons opnemen. Als mindervalide en persoon op rust ben ik meestal thuis aan te treffen. Aangezien mijn spraak niet altijd door iedereen goed verstaan wordt, is het aangewezen vooraf contact op te nemen via mail, om eventueel af te spreken wanneer je bij ons terecht kunt. Meestal lukt het na 19u, dan kan Marie-Claire geïnteresseerden te woord staan om inlichtingen en tips door te geven.

Logies in Canada en de V.S.: ligging, prijs en toegankelijkheid

De algemene gegevens van het logies tellen voor iedereen. Daarbij geef ik de toegankelijkheid, die bedoeld is voor minder mobiele mensen en rolstoelgebruikers, die nog uit hun rolstoel kunnen en die met de hulp van een vaste steun nog enkele stappen kunnen zetten. Het overgrote deel van hotels, motels of lodges waar wij verbleven heeft geen kamer met aangepaste badkamer en de meeste bedden zijn vrij hoog. Als een logies een kamer met aangepaste badkamer heeft en je wil over zulke kamer kunnen beschikken, doe je er best aan met het logies in kwestie telefonisch contact op te nemen en je wensen voor te leggen. In Amerika en Canada evenzeer is telefonisch contact blijkbaar belangrijker dan internet.

- Radisson Hotel Calgary Airport 4/5
2120 - 16th Avenue N.E., Calgary, Alberta T2E, 1L4, Canada
Tel.: + 1/403-291-4666 Toll Free: + 1/800-395-7046 Fax: + 1/403-291-6498
Website: www.radisson.com E-mail: rhi_clgy@radisson.com

Het hotel ligt op een 20-tal minuten van de luchthaven. Wij boekten dit logies maanden tevoren bij Expedia.be en betaalden via MasterCard € 89,74 ontbijt niet inbegrepen. Het klein ontbijt kostte CAD 13,65 voor ons twee. Kamer 109 bevatte 1 Queenbed(normaal bed 1,40m), ijskast en microgolf. De grote badkamer omvatte een hoge lavabo, een laag ligbad met losse sproeier, een verhoogd toilet en wandbeugels waar nodig. Je komt erin zonder oneffenheden. Een ruime lift brengt je naar de verdiepingen. Wifi is overal gratis ter beschikking. Transfer van en naar het hotel is mogelijk met een free shuttle. Bij het verlaten van de luchthaven kan je het hotel gratis bellen aan pilaar 10. Er is een telefoon, die rechtstreeks met het hotel verbonden is. Je neemt de hoorn af, vermeld je naam en de free shuttle vertrekt uit het hotel. Bij vertrek uit het logies kan je er ook een beroep op doen. Best is 1 week op voorhand nog eens mailen met het hotel aangaande de rolstoeltoegankelijkheid. Het hotel is volledig rolstoeltoegankelijk en aan te bevelen.

- Stardust Motel 3/5
979 Waterton Avenue, Pincher Creek, Canada
Tel.: + 1/403-627-4366 Toll Free: + 1/800-268-5022
E-mail: stardustmotel@shaw.ca

Het motel ligt op de grote baan in het centrum van Pincher Creek. Wij boekten dit motel maanden geleden via telefoon en betaalden ter plaatse met MasterCard CAD 94 + 9% taks = 102,46 of € 74,66. Voor ontbijt moet je zelf zorgen. Kamer 101 is vrij ruim en met kitchenette met alles erop en eraan. In de kamer beschikten we over 2 smalle 2-persoonsbedden(twijfelaars). De niet aangepaste badkamer omvatte een laag ligbad met vaste sproeier, een lavabo ongelukkig achter de deur en een gewoon maar laag toilet, dus ook hoogst ongemakkelijk. Om de kamer te bereiken heb je 1 enkel opstapje. De wagen konden we voor de deur parkeren op een gehandicapten plaats. Het motel is basic, maar kraaknet.

- Thronson Motel 3/5
4013 Highway 89, Babb, Montana 59411
Tel.: + 1/406-732-5530

Het motel ligt op Highway 89. We reserveerden er maanden tevoren via telefoon een kamer en betaalden ter plaatse met MasterCard US$ 94,95 + 6,65 = US$ 101,60 of € 71,67 zonder onbijt. We beschikten over een ruime kamer op het gelijkvloers met 2 Queensize bedden, ijskast en fan. In de kleine niet aangepaste badkamer was een douchecabine met vaste sproeier, onderrijbare lavabo, een gewoon toilet en een te smalle deur. Een plastieken stoel bracht redding. Voor de kamer lag een hellend vlak en de wagen kon voor de deur geparkeerd worden. Het motel runt ook een dorpswinkel, waar je voor de meest courante zaken terecht kunt. Een centrum heeft Babb in feite niet, hier en daar staat slechts een huis.

- Big Mountain Lodge 5/5
6390 Highway 93 S, Whitefish, Montana 59937
Tel: + 1/406-862-4020 Toll free: + 1/800-888-4479 Fax: + 1/406-862-4115
Website:www.bigmountainlodgewhitefish.com

De lodge ligt aan Hwy 93, ongeveer in het centrum van Whitefish. We hadden er niets gereserveerd, we werden er naartoe gezonden door het Sleep Cheap Motel, dat geen geschikte kamer kon bieden. We betaalden met MasterCard US$ 107,91 of € 76,91 taks en een lekker ontbijt inbegrepen. We beschikten over een ruime kamer met een Queens-bed, airco, strijkplank en stoomstrijkijzer en een koffiezet met de nodige koffie in een filterzakje. De grote badkamer had een inrijdouche met losse sproeier en badstoeltje, onderrijbare lavabo, een gewoon toilet, haardroger en waar nodig wandbeugels. Aan de ingang van de kamer is er 1 opstapje. We konden de wagen voor de deur parkeren op een gehandicapten plaats.

- The Cedar Motel 4/5
7593 Main Street West, Radium Hot Springs, BC V0A 1M0, Canada
Tel.: + 1/250-347-9463
Website: www.cedarmotel.ca

Het motel ligt links bij het binnenkomen van de stad. We boekten dit motel maanden tevoren, via telefoon en betaalden ter plaatse met MasterCard CAD 95,96 of € 69,87 taks inbegrepen, maar zonder ontbijt. Daar moesten we zelf voor zorgen. We beschikten over een vrij ruime kamer met kitchenette met alles erop en eraan, twee Queensize bedden, airco en draadloos internet. De niet al te grote badkamer had een laag ligbad met vaste sproeier, een gewoon toilet en een onderrijdbare lavabo. Wifi is beschikbaar in alle kamers. Om in de kamer te komen is er 1 opstapje. Het hotel wordt uitgebaat door een Zwitser. Het is een aanrader in de stad.

- Banff y Mountain Lodge 4/5
102 Spray Avenue, Banff, AB T1L 1A6, Canada
Tel.: + 1/800-813-4138
Website: www.ymountainlodge.com
E-mail: crc@ywcabanff.ab.ca

De lodge ligt net buiten het stadscentrum van Banff, op 2 minuten van de hoofdstraat. We boekten er maanden tevoren een kamer via telefoon en betaalden ter plaatse met MasterCard CAD 99 of € 71,00 per nacht, hier geen taks en zonder ontbijt(Youth Hotel). Daar zorgden we zelf voor. We beschikten over een niet al te ruime kamer met 2 eenpersoonsbedden en een fan. De piepkleine badkamer was uitgerust met een douchecabine met vaste sproeier en een badstoeltje, lavabo en een laag toilet. Je komt in de lodge zonder oneffenheden en de buitendeur staat open ofwel opent zij automatisch. Verder is het vlak tot bij de grote lift, die naar de verdiepingen voert. De lodge wordt hierdoor rolstoeltoegankelijk genoemd. Beter zou zijn rolstoelvriendelijk. Parkeren is er soms moeilijk. De dichtst bijzijnde plaatsen zijn vlug ingenomen en er zijn geen gehandicapten plaatsen voorzien. In de kelder is een grote keuken, die door de gasten mag gebruikt worden met alles erop en eraan. In de grote ijskasten kunnen de gasten bederfbare voeding opslaan tijdens hun verblijf. In de lobby staan 3 PC’s ter beschikking van de gasten tegen betaling van CAD 1 per 10 minuten in munten of met creditkaart. Wifi is overal ter beschikking en waarschijnlijk ook tegen betaling.

- Great Divide Lodge 4/5
Highway 1, tussen Lake Louise en Field
Tel.: + 1/250-343-6311 Toll Free + 1/888-682-212
Website: www.thegreatdividelodge.com
E-mail: info@thegreatdividelodge.com

De lodge ligt op Highway 1 tussen Lake Louise en Field in de omgeving van de Kicking Horse Pass in het Yoho N.P. aan het Wapta Lake. We boekten de lodge op 25 juni via telefoon, kregen een bevestiging via mail en betaalden ter plaatse met MasterCard CAD 110,88 of € 80,65 per nacht, inclusief taks en zonder ontbijt. De lodge heeft een goed restaurant, wij namen het op de kamer aan een tafel. We hebben hier zelf nooit gekookt. Onze kamer lag rechts achteraan het centrale gedeelte en was bereikbaar met de wagen en vervolgens via een kort hellend vlak. We hadden een heel ruime kamer met een Kingsize bed en een eenpersoonsbed, airco/verwarming, ijskast en koffiezet. De piepkleine onaangepaste badkamer omvatte een laag ligbad met vaste sproeier, lavabo en een gewoon toilet. De wagen parkeerden we niet al te ver van de kamer. In de lobby staan 2 PC’s gratis ter beschikking van de gasten. Het is een goede uitvalsbasis voor Lake Louise en omgeving en minder duur dan het logies in Lake Louise. Wij vinden het een aanrader qua ligging, prijs en netheid. De lodge is rolstoelvriendelijk. De reservatie kan geannuleerd worden tot 7 dagen voor aankomst.

- Pine Bungalows 4/5
#2 Cottonwood Creek Road, Jasper, Alberta, Canada
Tel.: + 1/780-852-3491 Fax: + 1/780-852-3432
Website: www.pinebungalows.com
E-mail: pinebung@telusplanet.net

De Pine Bungalows liggen +/- 2 km buiten het centrum van Jasper. We boekten dit logies op 12 januari 2011 via mail en betaalden ter plaatse met MasterCard CAD 141,70 of
€ 104,95 per nacht, 9% taks inbegrepen, zonder ontbijt. Na reservatie moesten we de gegevens van de creditkaart doorsturen via een fax. Bij de receptie kregen we een plattegrond van het domein. De kamer (Motel room) konden we in zonder oneffenheden. We konden beschikken over een vrij ruime kamer met een Queensize bed, ijskast, koffiezet, airco/verwarming en een terras. De niet aangepaste badkamer omvatte een ligbad met vaste sproeier, verhoogd toilet en een onderrijbare lavabo. De wagen konden we dichtbij de kamer parkeren. Het is er kraaknet en het personeel is vriendelijk en behulpzaam in zoverre dit nodig kon zijn. Het logies is rolstoelvriendelijk. Er kan geannuleerd worden tot 72u voor aankomst.

- Wells Gray Inn 4/5
228 E Yellowhead Highway, Clearwater, BC V0E 1N0
Tel.: + 1/250-674-2214 Fax: + 1/250-674-3019
Website: www.wellsgrayinn.bcnetwork.com
E-mail: wellsgrayinn@bcnetwork.com

Wells Grey Inn is gesitueerd op E Yellowhead Highway net buiten het centrum van Clearwater. We reserveerden er maanden voordien via telefoon en betaalden ter plaatse met MasterCard CAD 85 + 10,20 taks = 95,20 of € 70,82 per nacht, zonder ontbijt. De kamer bereikten we zonder treden. We beschikten er over een vrij ruime kamer met 2 Kingsize bedden, ijskast, koffiezet, strijkplank en stoomstrijkijzer en airco/verwarming. De piepkleine onaangepaste badkamer omvatte een laag ligbad met vaste sproeier, lavabo en een laag toilet. De wagen konden we niet al te ver van de ingang parkeren. In de lobby is een heel trage PC gratis ter beschikking van de gasten. Het logies is verouderd en uitgeleefd, maar valt niettegenstaande toch wel mee.

- Vineyard Inn 4/5
2486 Highway 97 North, Kelowna, BC V1X 413, Canada
Tel.: + 1/250-861-8610 Toll Free: + 1/888-547-6667
Website: www.vineyardinn.com
E-mail: info@vineyardinn.com en booking@vineyardinn.com

Dit logies ligt op Highway 97 N net buiten het centrum van Kelowna. We reserveerden er niet, maar wel in Canadas Best Value Inn. In dit logies was geen enkele kamer te bereiken met mijn rolstoel. Zij waren zo vriendelijk om een ander logies te bellen. We betaalden er met MasterCard CAD 99,39 of € 74,55 taks inbegrepen, zonder ontbijt. We konden de kamer in zonder treden. De heel ruime kamer omvatte 2 brede dubbele bedden, kitchinette met alles erop en eraan en airco/verwarming. Verder was er een grote onaangepaste badkamer met een laag ligbad met vaste sproeier, een laag toilet, lavabo en een haardroger. Er is een buitenzwembad. De wagen konden we voor de deur parkeren. Het is een heel net logies en het personeel is heel vriendelijk. Het is een echte aanrader in Kelowna.

- Omak Inn 3/5
912 Koala Drive, Omak, WA 98841
Tel.: + 1/509-826-3822 Toll free + 1/800-204-4800
Website: www.omakinnwa.com
E-mail: omakinnbus@communitynet.org

Dit logies ligt tegen Highway 97 N net buiten het centrum van Omak. We reserveerden er maanden tevoren via telefoon en betaalden ter plaatse cash US$ 75,00 of € 53,45 taks en een klein ontbijt inbgrepen. Het logies kom je in zonder treden, maar het ganse complex ligt vol met vast tapijt. We konden er beschikken over een ruime kamer met 2 Queensize bedden, airco, microgolfoven, ijskast, strijkplank en stoomstrijkijzer, koffiezet en onderrijbare lavabo met haardroger. In de vrij ruime onaangepaste badkamer was een laag ligbad met vaste sproeier en een laag toilet. Het personeel bezorgde ons een wankele toiletverhoger. De receptie ontving ons heel onpersoonlijk. We hadden 5 maanden geleden een aangepaste kamer gereserveerd, ze was ingenomen door een ander persoon die voor ons was aangekomen. In de lobby staat een PC gratis ter beschikking van de gasten. Wifi is in alle kamers gratis ter beschikking. De wagen konden we stallen naast de ingang op een gehandicapten plaats. Het is een goed logies maar heel onpersoonlijk.

- Clarck Skagit River Resort 4/5
Clarck Cabin Road, miles 103.5, North Cascades Highway, Marblemont, WA 98267
Tel.: + 1/360-873-2250 Toll Free + 1/800-273-2606 Fax: + 1/360-873-4077
Website: www.northcascades.com
E-mail: info@northcascades.com

Het resort ligt op de North Cascades Highway tussen Marblemont en Rockport op 2 km van Marblemont. We reserveerden dit logies maanden tevoren via telefoon en betaalden cash US$ 76,04 of € 52,78 taks inbegrepen maar zonder ontbijt. Daar moesten we zelf voor zorgen. Bij de receptie kregen we een plattegrond van het domein, om de juiste cabine te kunnen vinden. Wij logeerden in cabine 5 met aan voor- en zijdeur een trap met een vijftal treden. Alle cabines hebben dit. De eigenaar was zeer behulpzaam en probeerde ons verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, door een heus hellend vlak, net breed genoeg voor de rolstoel ter beschikking te stellen. We konden er beschikken over een gans chalet met zithoek met inbouwcassette voor verwarming, eetkamer, grote keuken met alles erop en eraan, vrij ruime onaangepaste badkamer met een laag ligbad met vaste sproeier, lavabo, haardroger en een laag toilet. Verder hadden we 2 slaapkamers met elk een dubbel bed. Verwarming op elektriciteit was voorzien. De wagen konden we naast de chalet veilig stallen. Het buitenzicht oogde minder fraai, maar binnen was het kraaknet. Het restaurant is open van 17u tot 18.30u, je kan nog een meeneem maaltijd bestellen tot 19u. Prijs/kwaliteit is het zeker niet slecht. Even voorbij het logies is een echt restaurant, dat waarschijnlijk beter is en iets langer open. Je kunt annuleren tot 24u voor aankomst.

- The Royal Victorian Motel 5/5
521 E First Street, Port Angeles, WA 98362-3301
Tel.: + 1/360-452-8400 Toll Free + 1/866-452-8401
Website: www.royalvictorian.net

Het motel ligt in het centrum van de stad. We reserveerden er maanden tevoren een aangepaste kamer via telefoon en betaalden cash US$ 87,22 of € 60,54 taks en een klein ontbijt inbegrepen. Er wordt korting gegeven voor AARP. Kamer 25 is vrij ruim met 1 breed dubbel bed, airco/verwarming, ijskast, microgolfoven en onderrijbare lavabo met haardroger. De grote badkamer omvatte een laag ligbad met badzit en losse sproeier en een hoog toilet met wandbeugels. De kamers op het gelijkvloers kan je in zonder oneffenheden. De wagen konden we net tegen de kamer parkeren op een gehandicapten plaats. Het is een goede locatie en je wordt er vriendelijk onthaald door de eigenaar en zijn Aziatische vrouw. Zij doen er alles aan om het je zo aangenaam mogelijk te maken. Het logies is rolstoeltoegankelijk.

- Pacific Inn Motel 5/5
352 S Forks Avenue, Forks, WA 98331
Tel.: + 1/360-374-9400 Toll Free + 1/800-235-7344
Website: www.pacificinnmotel.com

Het motel ligt in het centrum van Forks. We reserveerden er maanden tevoren een aangepaste kamer en betaalden ter plaatse cash US$ 99 + 10,30 taks = US$ 109,30 of € 75,87 zonder ontbijt. Na reservatie ontvingen wij een bvestiging via mail. We kregen een ruime aangepaste kamer met een breed dubbel bed en een eenpersoonsbed, airco/verwarming, ijskast, microgolfoven en koffiezet. In de grote aangepaste badkamer was een roll-in-shower met douchezit en losse sproeier, onderrijbare lavabo, haardroger, een hoog toilet en waar nodig wandbeugels. Wifi is beschikbaar in alle kamers. De wagen konden we aan de deur parkeren op een gehandicapten plaats. Het is een echte aanrader in Forks en is bovendien volledig rolstoeltoegankelijk. Je wordt er vriendelijk onthaald. Annuleren kan tot 24u voor aankomst.

- Accent Inns 3/5
3233 Maple Street, Victoria, BC V8X 4Y9, Canada
Tel.: + 1/250-475-7500 Toll Free + 1/800-663-0298 Fax: + 1/250-475-7599
Website: www.accentinns.com
E-mail: victoria@accentinns.com

Het logies ligt even buiten het centrum van Victoria. Je moet afslaan op Patricia Bay Highway aan de kruising met Cloverdale Avenue en daarna direct rechts afslaan. Dit is Maple Street waar het logies zich bevind. We reserveerden er maanden tevoren via telefoon een aangepaste kamer en kregen nu te horen, dat het hotel niet beschikt over een rolstoeltoegankelijke kamer. Er zijn wel 2 parkeerplaatsen voor mindervaliden, maar ze zijn ver van de kamers verwijderd. We betaalden ter plaatse cash CAD 85,68(met reductiebon CAD 10) of
€ 61,06 taks 15,75 % inbegrepen, zonder ontbijt. De kamers zijn lang en vrij smal en bevatten 2 Queensize bedden, airco/verwarming, ijskast, koffiezet, onderrijbare lavabo, haardroger, strijkplank en stoomstrijkijzer. In de badkamer zijn een laag ligbad met losse sproeier en een laag toilet. Aan bad en toilet zijn wandbeugels geplaatst. Wifi is gratis beschikbaar in alle kamers en in de lobby. Qua ligging en prijs is het OK. De kamer kon beter en aan de receptie waren ze niet al te begripvol.

- Ramada Limited: Downtown Vancouver 5/5
435 W Pender Street, Vancouver, BC V6B 1V2
Tel.: + 1/604-488-1088 Toll Free + 1/888-389-5888 Fax: + 1/604-488-1090
Website: www.ramadadowntownvancouver.com
E-mail: info@ramadadowntownvancouver.com

Het hotel ligt op wandelafstand(te voet +/- 10’) van Canada Place in hartje downtown. We reserveerden op 4 april via internet rechtstreeks bij het hotel en betaalden vooraf met MasterCard CAD 128,70 of € 95,62 per nacht, taks en continentaal ontbijt inbegrepen(stelde niet al te veel voor). De kamer was niet al te ruim, er moest een en ander verhuisd worden, en omvatte 2 eenpersoonsbedden, koffiezet, airco/verwarming, strijkplank en stoomstrijkijzer. De niet al te grote badkamer had een roll-in-shower met losse en vaste sproeier en badzitje, onderrijbare lavabo en een laag toilet. In de douche en aan het toilet waren wandbeugels. Je komt het hotel in zonder oneffenheden, een korte brede lift brengt op je de verdiepingen. Het is een tamelijk oud hotel, dat enkele renovaties achter de rug heeft. In de lobby staat een PC gratis ter beschikking van de gasten. Wifi is overal ter beschikking tegen betaling. Parkeren aan het hotel lukt niet. De wagen wordt door de man achter de bell-desk in de Valet parking gestald tegen betaling van CAD 25 of € 18,60 per dag. Het hotel is best te doen en de locatie is ideaal, zeker voor het bezoek aan downtown Vancouver. Het kan rolstoeltoegankelijk genoemd worden.

Transport

Vluchten

28/08 Brussel - Chicago, 11.00-13.04u, vliegtijd 9.04u
Vlucht met Boeing 767-300/300ER van United Airlines, vluchtnummer UA973
28/08 Chicago - Calgary, 17.05-19.49u, vliegtijd 3.44u
Vlucht met Airbus A319 van United Airlines, vluchtnummer UA621
22/09 Vancouver - Chicago, 11.00 17.02u, vliegtijd 4.02u
Vlucht met Airbus 320-100/200 van United Airlines, vluchtnummer UA246
22/09 Chicago Brussel, 18.04 09.20u, vliegtijd 8.16u
Vlucht met Boeing 767-300/300ER van United Airlines, vluchtnummer UA972

Kosten van het vervoer ter plaatse

Huur wagen(Ford Fusion) voor 22 dagen € 983,25 + drop-off kosten CAD 300 + taks
Benzine Regular in Canada CAD 329,51 gemiddeld CAD 1,33/Liter
Benzine Regular in de U.S.A. US$ 149,73 gemiddeld US$ 3,966/Gallon
Ferry Couperville - Port Towsend US$ 11,65
Ferry Port Angeles - Victoria US$ 77 =
Ferry Victoria - Tsawassen CAD 77,60 =
Taxi van Ramada Limited Downtown Vancouver naar luchthaven Vancouver CAD 35

Reisroute Zuidwest-Canada & Noordwest-USA
Geplande km van A tot B (+reële km)

Zo. 28/08 Vlucht Brussel - Calgary

Ma. 29/08 Calgary - Pincher Creek 215 km (269 km)

Di. 30/08 Pincher Creek - Waterton N.P. - Babb 100 km (191 km)

Wo. 31/08 Babb - Glacier N.P. - Whitefish 206 km (186 km)

Do. 01/09 Whitefish - Radium Hot Springs 329 km (325 km)

Vr. 02/09 Kootenay N.P. - Banff 131 km (146 km)

Za. 03/09 Banff 52 km

Zo. 04/09 Banff 32 km

Ma. 05/09 Banff - Lake Louise 60 km (128 km)

Di. 06/09 Lake Louise - Joho N.P. - Lake Louise 125 km (136 km)

Wo. 07/09 Lake Louise - Icefields Parkway - Jasper 230 km (257 km)

Do. 08/09 Jasper 108 km

Vr. 09/09 Jasper 176 km

Za. 10/09 Jasper - Clearwater 317 km (330 km)

Zo. 11/09 Clearwater - Wells Gray N.P. - Clearwater 150 km (190 km)

Ma. 12/09 Clearwater - Kamloops - Kelowna 291 km (304 km)

Di. 13/09 Kelowna - Omak 203 km (240 km)

Wo. 14/09 Omak - North Cascades - Rockport 225 km (226 km)

Do. 15/09 Rockport - Port Angeles 211 km (250 km)

Vr. 16/09 Port Angeles - Forks(Olympic N.P.) 200 km (351 km)

Za. 17/09 Forks - Port Angeles 200 km (239 km)

Zo. 18/09 Port Angeles - Victoria 19 km

Ma. 19/09 Victoria - Vancouver 60 km (114 km)

Di. 20/09 Vancouver 39 km

Wo. 21/09 Vancouver

Do. 22/09 Vancouver - Brussel

Vr. 23/09 Aankomst in Brussel
________________ ________________
Totaal aantal kilometer 3.252 km (4.308 km)

Verschil in kilometer: Van A naar B is rechtstreeks zonder omwegen of uitspattingen.
Reële kilometer zijn de reële kilometers die dag of dagen.
Practische informatie
Algemeen noodnummer voor Canada en de U.S.A. : 911
Het algemeen wegenwachtnummer in Canada is: 1-800-CAA-HELP

Algemene info Canada en U.S.A.

- Parkenpas Canada & V.S.:
* Parks Canada Discovery Pass: CAD 136,40 / Family Pass of CAD 67,70 / individuele pas.
Geldig in 100 N.P. zoals Waterton, Kootenay, Banff, Yoho, Lake Louise en Jasper
De parkenpas is te koop aan de ingang van ieder nationaal park.
* Provinciale Parken zijn gratis zoals:
Mt. Robson P.P., Wells Gray P.P.
* Interagency Annual Pass: US$ 80 per voertuig tot 6 personen
Deze is te koop bij de ingang van elk park. Houdt de toegangsbewijzen bij en wanneer je
aan $ 80 komt, mag je die ruilen voor een pas, waarmee je de rest van de parken kunt bezoeken.
Houdt zeker het toegangsbewijs bij, bij de inkom van elk park wordt het, samen met je paspoort of een kopie ervan, gevraagd. De kaart is een jaar geldig en staat op naam van een persoon in het voertuig. Andere tarieven vind je op de websites van de parken.

- Supermarkten:
* VS: Safeway, Walmart(Aldi)
* Canada: Vraag naar een klantenkaart ook geldig in de V.S.
Onmiddellijke korting
- Liquor Stores: Voor alcoholische dranken

- Toegangsgelden, kabelliften, boottochten
- Head Smashed-in Buffalo Jump CAD 10 - 8 senior prijs
- Banff Sulphur Gondola(kabelbaan) CAD 31,45 gehandicapten gratis
- Buffalo Nations Museum CAD 8 gehandicapten gratis
- Lake Louise Gondola(kabelbaan) CAD 24,94 gehandicapten gratis
- Jasper Tramway(kabelbaan) CAD 28,00 geen reductie
- Boottocht Maligne Lake CAD 57,75 geen reductie
- Snowcoach Athabasca CAD 49,95 p/p, 24,95 kind 6-15j.
- B.C. Wildlife Park CAD 13,38 geen reductie
- O’Keefe Ranch Vernon CAD 9,50 = 8 + taks
- Tendy’s Garden US$ 26,19
- Royal B.C. Museum CAD 12,80 senior prijs, begeleider gratis
- Butchart Gardens CAD 32,48 geen reductie
- Grouse Mountain CAD 40,26 begeleider gratis

- Tijdzones
- Pacific time - 9u vroeger dan in België
- Mountain time - 8u vroeger dan in België

- Temperatuur
Voorbeeld: 24° C = 75°F
Omrekenen van Celsius naar Fahrenheit: vermenigvuldig het aantal graden met 9, deel dit door 5 en tel er 32 bij. Omrekenen van Fahrenheit naar Celsius: trek van de graden 32 af, vermenigvuldig dit getal met 5 en deel dit door 9.

- Telefoon en internet
Alle nummers beginnend met 1/800, 1/866, 1/877 of 1888 zijn gratis(Toll free numbers).
Telefoneer niet van uit een hotelkamer(zeer duur), maar schaf een prepaid kaart aan($ 10), dit is de handigste en goedkoopste manier. Ze worden verkocht in supermarkten, drugstores, hotelbalies, benzinestations en Visitor Centers.
Internet is te vinden in bars, coffeeshops, hotellobby’s en Visitor Centers.
De toestellen werken met muntstukken of credit cards.

- Visitor Centers
In alle parken vind je de nodige documentatie over bezienswaardigheden en wandelroutes. Men kan er tevens de nodige lectuur en video’s vinden.
Internet, Prepaid telefoonkaarten, kortingbonnen voor hotels en motels zijn er voorhanden.

- Taxi’s
De chauffeur verwacht 10 tot 15% fooi.

- Korting
Personen ouder dan 65 jaar kunnen op vertoon van hun paspoort op veel plaatsen korting krijgen, er wordt weinig naar een paspoort gevraagd. Daarnaast geldt er veelal kinderkorting op o.a. treinkaartjes, toegangsticketten, enz.

- Verkeer: Autorijden in Canada en de U.S.A.
Je vindt heel veel informatie over autorijden in Canada en de VS op de website:
www.theusa.nl/reizen/reisinformatie/autorijden/index-canada.htm
Het wegennet in Canada en de USA is uitgebreid en goed onderhouden.
Een Europees rijbewijs volstaat voor Canada en de V.S. Een internationaal rijbewijs kan nuttig zijn, wanneer je het moet tonen aan de politie of bij ongeval. Je kunt het best aanvragen op de gemeente.
Wanneer de brandstoftank half leeg is, moet je bijtanken.
In de dop van de brandstoftank vind je de soort brandstof die je moet gebruiken, meestal “unleaded”.
- Verkeer in de U.S.A.:
Kruispunten zonder verkeerslichten: wie eerst komt, eerst rijdt.
Verander niet steeds van rijstrook, regelmatig zie je een bord met “Keep your line”.
De wegen zijn genummerd: pare nummers: van oost naar west - onpare nummers: van noord naar zuid

- Benzinestations
Sommige buitenlandse kredietkaarten worden niet aanvaard, dan moet je cash tanken.
Ijs voor de frigobox is beschikbaar bij benzinestations, logies en supermarkten in de V.S.
Neem selfservice, 10% goedkoper dan de “full service”, cash betalen is dikwijls goedkoper dan met credit card.
1 gallon = 3,785 L

- Accommodatie
Alle prijzen zijn zonder taks(verschil van staat tot staat in de V.S. tussen 10 en 15%).
(verschil tussen de provincies in Canada tussen 9 en 15%)
Kingsize bed: breed tweepersoonsbed(1,80 m breed).
Queensize bed: tweepersoonsbed(1,40m breed).
In de hotels, motels en lodges zijn ijsautomaten te vinden en in de meeste kamers is een koffiezet beschikbaar.

- Restaurants
Men verwacht in de V.S. een fooi van 15%. Wanneer je betaalt met een kredietkaart, vergeet niet het vakje “gratuity” in te vullen of te doorstrepen. Een 1 wordt in Amerika geschreven als /. In Canada hangt de fooi af van je goedwil, maar is het minder gebruikelijk.
Water aan tafel is steeds gratis. De dranken worden steeds geserveerd met veel ijs. Indien je het niet wenst, moet je het uitdrukkelijk vragen. De porties zijn steeds heel gul (steaks) in beide landen.

Diner (17.30u - 18u) - Meestal gesloten na 21.30u in de week. Denny’s: ontbijt aan +/- $ 9.
Sizzler: warme buffetten tussen $ 5 en $ 8.
In en Out Burger: Hamburgers en Cheeseburgers

- Verzekeringen
Neem zeker een supercover verzekering voor de wagen, eveneens een voor glas- en bandenschade. Neem de verzekering hier en laat je ginder geen extra’s aansmeren. Die kunnen handen vol geld kosten en zijn voor niets nodig. Als je een wagen huurt bij Sunny Cars in België, zit er meestal een supercover verzekering in het pakket.
- Een speciale ziekte- en ongevallenverzekering is aan te bevelen, maar niet echt nodig voor ambulante gevallen. Enkel in geval van hospitalisatie kan dit nuttig zijn.

- Elektriciteit
De netspanning in Canada en de V. S. is 110-120 volt met een frequentie van 60 Hz, de stopcontacten hebben openingen met twee platte gleuven. Een universele verloopstekker is hier onontbeerlijk. Wanneer je toestellen hebt die niet omschakelbaar zijn van 220V naar 110V, ben je genoodzaakt een transformator mee te nemen die zwaar genoeg is om bv. een haardroger aan te kunnen. De meeste reishaardrogerszijn omschakelbaar van 220V naar 110V en dan moet je geen zware transformator meezeulen. Met elektrische toestellen van minder bekende merken heb je kans dat zij enkel op 220V werken en bij 110V defect kunnen gaan.

- Handbagage
De regels voor de handbagage zijn nog steeds dezelfde. Dus nog altijd geen vloeistoffen, gels, pasta’s, zalfjes en scherpe voorwerpen zoals nagelknippers, knipmessen en schroevendraaiers in je handbagage stoppen. Zulke zaken horen in de bagage die je incheckt. Op sommige luchthavens wordt je van kop tot teen gecontroleerd. Voor de Verenigde Staten gelden die regels nog meer dan voor andere landen. Bij tussenstops in de V.S. heb je gewoonlijk geen security controle meer.

- Prentbriefkaarten en postzegels
Prentbriefkaarten vind je overal in de steden en in de parken in de alomtegenwoordige Visitor Centers. Postzegels vind je dan weer in de meeste warenhuizen en zelfs in kleinere shops in de dorpen.

- Veiligheid
Canada en de V.S. zijn vrij veilige landen. In de grote steden moet je weliswaar altijd op je hoede zijn voor gauwdieven, zeker in drukke straten en op pleinen, op druk gebruikt openbaar vervoer en op druk bezochte plaatsen.

- Vaccinaties en gezondheid
Voor reizen naar Canada en de U.S.A. zijn geen vaccinaties nodig. Wij zorgen ervoor altijd in orde te zijn met de meest noodzakelijke inspuitingen zoals DTP. Het drinken van water uit de kraan wordt afgeraden voor Canada. Het beste kan je flessen mineraal water kopen in de supermarkt.

- Wetenswaardigheden
Op heel veel plaatsen vind je ATM-toestellen, waarmee je cash dollars kan afhalen. In benzinestations, supermarkten, visitors centers en hotels zijn die zeker te vinden. Cash dollars afhalen in een bank is een iets moeilijkere klus. Je ziet bijna geen banken en als die er toch al zijn, zijn ze waarschijnlijk niet meer open wanneer je stopt met de bezienswaardigheden van de dag. De gemakkelijkste manier is, cash dollars van hier meenemen voor een bepaald bedrag en voor het merendeel betalen met een creditkaart, MasterCard of Visa. Daarmee kan je tot het kleinste bedrag betalen. In sommige benzinestations wordt cash geld gevraagd, maar dit is een zeldzaamheid.
Opletten met creditkaarten, in de VS wordt de creditkaart soms nog gestript en daardoor geblokkeerd. Zie er op toe dat je een Pin-code moet intikken, als je met je kaart betaalt. Dan is er geen enkel probleem.
De meeste bussen en shuttles zijn uitgerust met een kantelbare plaat of met een lift, op die manier zijn ze rolstoeltoegankelijk. Op iedere bus is een voorbehouden plaats voor rolstoelen, die er kunnen verankerd worden.
Voor je naar de V.S. vertrekt, moet je de verplichte reistoestemming Esta in orde brengen, zelfs wanneer je er enkel een tussenlanding maakt. Het in te vullen formulier vind je door bij Google-zoeken Esta aanvraag in te tikken. Een Nederlandstalige versie is beschikbaar. Invullen en verzenden van het formulier moet uiterlijk 72 uur voor vertrek gebeuren. Dit kost US$ 14. Een goedgegoedgekeurde Esta-aanvraag is 2 jaar geldig. Opgelet: je paspoort mag in die periode niet verlopen, een nieuwe aanvraag is dan alsnog nodig.
Wanneer je de V.S. binnenkomt en een tussenlanding maakt, moet je de bagage ophalen en op de band voor de scanner plaatsen. Sluit je valies niet hermetisch af, want de kans is groot dat de sloten geforceerd worden door de security. Bij ons gebeurde dit op een vorige reis. Als je bagage gecontroleerd werd, vind je in de bagage hiervan een kort bericht.
Lidmaatschap AARP(American Association of Retired People) levert kortingen op in sommige motels, hotels, campings en supermarkten en kan aangevraagd worden vanaf 50 jaar.
Het lidgeld kost US$ 28 en is 1 jaar geldig. Website: www.aarp.org member@aarp.org
Het lidgeld telt voor twee personen. Je partner krijgt eveneens een lidkaart.

- Algemene info over Canada:

www.landenweb.net/canada/
www.atlas.nrcan.gc.ca
www.canada.pagina.nl
Travel and Tourism Alberta: www.travelalberta.com
Tourism British Columbia: www.heliobc.com
B.C. Ferries: www.bcferries.com
Weervoorspelling Canada: www.weatheroffice.gc.ca

- Als rolstoelgebruiker
Om aan onverwachte kleine problemen te verhelpen aan je rolstoel, neem je best wat herstelmateriaal mee zoals enkele sleutels, een schroevendraaier(klein formaat) met bits, plakgerief en pomp. Die kleine dingen steek je best niet in de handbagage, maar in de bagage die je incheckt. Op mijn rolstoel zitten reeds jaren krypton banden(zonder lucht) en daardoor is het probleem van platrijden van de baan. Het is in ieder geval een zorg minder.
Op mijn nieuwste rolstoel zijn vooraan de kleine wieltjes volle velgen en dikkere bandjes gemonteerd.
Indien je in het bezit bent van een Europese mindervaliden parkeerkaart, neem die dan mee of een kopie ervan. Wanneer je een kopie neemt, doe het in kleur en langs beide kanten, de twee netjes op mekaar plakken en laten plastificeren. Zij kan in beide landen gebruikt worden en bespaart je ettelijke dollars.

Reisverslag Z/W-Canada & N/W-USA 28/08 tot 22/09/2011

Zondag 28/08 Brussel - Chicago - Calgary

Om 6.50u stopte de taxi van taxibedrijf Meerhof uit Willebroek voor de deur, meer dan goed op tijd. Met de aangang zijnde werken op de E19 wisten we niet hoeveel tijd we juist nodig hadden om onze bestemming te bereiken, in ons geval de Nationale luchthaven in Brussel. Het viel al bij al best mee, het was dan ook zondagmorgen en dat betekent zo al minder druk op de wegen. Om 7.30u stonden we gereed om in te checken, de incheckbalie zou pas open gaan om 8u. Bij de aanvang moesten we eerst via een geïmproviseerd loket om een geijkte vragenlijst te beantwoorden. Daarna was het inchecken snel achter de rug, onze plaatsen in het vliegtuig waren vooraf door United Airlines bevestigd en konden we via de passencontrole en de security naar de gate. Om 10.20u werd gestart met de boarding, om precies 11u werd de slurf weggetrokken en konden we de startbaan opzoeken. Zonder filerijden zette de piloot het toestel in de juiste positie, de motoren op volle toeren en kozen wij het luchtruim op weg naar de nieuwe wereld, Amerika. Het was net 13u toen het toestel aan de slurf aanlegde in Chicago O’Hare Int’l Airport. Als iedereen het toestel verlaten had, verschenen 2 assistenten met een smal rolstoeltje, om mij buiten te helpen. Eén van hen begeleidde ons eerst naar de bagageband, om de bagage op te halen en even verder bij de security op de band te deponeren. Met dezelfde persoon bereikten we de immigratie, om dan verder te gaan naar de volgende gate.

Vermits we van terminal moesten wisselen, was het van zelfsprekend dat we de skytrain namen, die ons van terminal 5 naar terminal 1 voerde. Bij het binnenkomen van terminal 1 kregen reeds we te maken met de V.S. security. Zij werken strikt maar heel efficiënt. Niets ontgaat aan hun oog. Al dat over en weer geloop nam meer dan een uur in beslag. In de buurt van de gate voor de vlucht Chicago  Calgary konden we eindelijk even rusten en de ogen sluiten. Het werd een lang aftellen naar de start van de boarding. Onze vlucht was met 1 uur vertraagd. Om precies 18.05u verlieten we Chicago, om in Calgary aan te komen om 20.55u.
Onder begeleiding van een assistent werd de immigratie opgezocht, daarna de bagage opgehaald en buiten het luchthvengebouw gegaan. Net buiten het gebouw vind je verschillende pilaren, aan nummer 10 hangt een telefoon die rechtstreeks verbinding geeft met het Radisson Hotel in Calgary. Een vrije shuttle zou ons komen ophalen. Na het inchecken was het voor ons bedtijd, we wilden morgen met een fris hoofd kunnen beginnen aan onze reis doorheen Zuidwest-Canada.

Maandag 29/08 Calgary - Pincher Creek

Kilometerstand van de wagen bij vertrek in Calgary 9.110 km

We verlieten het hotel om 8.30u met de free shuttle en stevenden terug af op de luchthaven, die we op 20 minuten bereikten. We vroegen de chauffeur tot bij de dienst van de huurwagens te rijden, wat de man graag deed. We hadden via Airstop bij Sunny Cars een wagen ingehuurd, maar we moesten ons aanmelden bij Alamo. Onze voorkeur ging naar een Chevrolet Cobalt en we konden ter plaatse kiezen uit verscheidene merken en modellen. Het werd een Ford Fusion, geen te kleine wagen, met een ruime koffer, waar de rolstoel en enkele voedingswaren konden in opgeslagen worden. Om 9.30u konden wij de autostalling verlaten en beginnen aan onze 23 daagse tocht door Zuidwest-Canada en Noordwest-USA. De GPS leidde ons behoedzaam door het drukke verkeer in Calgary, maar kon niet voorkomen dat we een vol uur in de file moesten rijden.

Een eerste stop kwam er na een goede 160 km bij Head Smashed-in Buffalo Jump:
Website: www.head-smashed-in.com
18 km ten Noordwesten van Fort Macleod, Route 785 - Hwy 2 ten noorden van het Fort
Gans het jaar open 10 - 17u, Bezoek: +/- 2u
CAD 10 p/p, senioren 8 - begeleider van een persoon met een handicap heeft gratis toegang.

- De Blackfoot, onafhankelijke en zeer succesvolle strijders, trokken rond in een gebied dat zich uitstrekte van het noorden van de Saskatchewan rivier in Montana tot de rotsachtige bergen met cypressenheuvels aan de Alberta-Saskatchewan grens. Het was pas na de komst van de bereden politie in 1874, meer dan 110 jaar geleden, dat de Europees-Canadese nederzetting in de regio begon. Tot het uitsterven van de buffels in 1881, zetten de Blackfoot hun traditionele levenswijze voort. Door het verlies van de aanvoer van vlees waren zij verplicht zich aan te passen aan de nieuwe omgeving.

Bij aankomst gingen we boven aan de site een kijkje nemen en bemerkten dat je er niet mag parkeren. Mindervaliden mogen er uitstappen, waarna de wagen beneden op de parking moet gereden worden. Een free shuttle rijdt regelmatig op en neer van de ingang van de site naar de parking. De shuttle is niet rolstoeltoegankelijk, de deur is te smal en er zijn enkele treden. De site is een bezoek meer dan waard. Op de website vind je alle gegevens terug en ook de wegbeschrijving. Het ganse complex is rolstoeltoegankelijk met liften. Enkel het beneden pad is niet toegankelijk voor mindervaliden. Het is een smalle grintweg die hier en daar golft. Het bezoek ten einde nam Marie-Claire de pendelbus, pikte de wagen op de parking op en kwam mij ophalen, waarna we onze picknick aanspraken aan een tafel op de parking. Het was er zalig in het deugddoend zonnetje. Toen alles opgeruimdwas en in de wagen gedeponeerd, werd het tijd om naar de volgende stop te rijden.

Fort Macleod:
Website: www.fortmacleod.com
Het is een oud Western stadje en er staan enkele “western style” huizen.
Het Fort Museum is een replica van een originele politiepost uit 1874.
In onze ogen is het niet echt een stop waard, maar smaken verschillen.
We namen er enkele foto’s van buiten de omheining en zetten onze weg naar de eindbestemming voor vandaag verder. Voor we Pincher Creek bereikten, stopten we bij een Safeway om enkele inkopen te doen zoals etenswaren en drank. Voor het ontbijt moesten we morgenvroeg zelf zorgen en om niet telkens boodschappen te moeten doen, sloegen we wel wat voorraad op. Na het inchecken in het simpele logies, begon Marie-Claire met de voorbereiding van ons avondmaal die we in de supermarkt kochten. Vermits we over een kitchinette beschikten, konden we op de kamer iets naar binnen werken en moesten we niet meer buiten om de innerlijke mens te versterken.

Kilometerteller 9.379 km, vandaag 269 km, tijd 7.30u, weer: volop zon maar veel wind bij 31°

Dinsdag 30/08 Pincher Creek - Waterton Lake - Babb

Na een zelf klaargemaakt ontbijt verlieten we Pincher Creek rond de klok van 7.45u onder een staalblauwe hemel en met een stralende zon. Het zou mooi worden vandaag. Het Waterton Lakes National Park kwam aan de beurt.

www.watertonpark.com
www.mywaterton.ca
Van Pincher Creek naar inkom van het Nationaal Park : 48 km
Inkom CAD 7,80 - senioren CAD 6,80 ofwel met Annual Discovery Pass CAD 67,70 -
senior 57,90 - Family/Group CAD 136,40 - recht op inkom tot 27 N.P.
- Buffalo Paddock Circle Drive(bij de ingang van het park)
(of Bizons Paddocks) 300 m - rolstoeltoegankelijk
- Waterton Village(Upper Waterton Lake)
* Visitor Center
* Prince of Wales Hotel(Upper Waterton Lake) is een bezoek waard, er verblijven is duur.
* Cameron Falls - Rolstoeltoegankelijk - Volg Cameron Falls Drive(best ‘s morgens)
* Boottochten op het Upper Waterton Lake - www.watertoncruise.com
Duur: 2.15u - CAD 38 p/p
Vertrek: Vanaf de haven Waterton Marina

* Red Bus Tours: www.glacierparkinc.com/tour_detail.php
Als je de website opent, klik dan rechts op “Red Bus Tours”. Je vindt er de info die je nodig hebt met verschillende tours, prijzen en de verchillende vertrek- en stopplaatsen. Het is interessant maar vrij duur. De bussen zijn niet rolstoeltoegankelijk, niettegenstaande ze laag tegen de weg liggen. Er zijn een 2-tal treden aan een smalle deur.
* Middle Waterton Lake:
Linnet Lake Loop is1 km lang en is rolstoeltoegankelijk met begeleider, hier en daar is het pad nogal moeilijk door omhoogstekende boomwortels.
* Bear’s Hump Trail:
De trail begint tegenover het Prince of Wales Hotel.
Je hebt een mooi zicht op de vallei, Upper Waterton Lake en Village.
Het is een steile klim boven Waterton Valley, de trail is 1,8 mijl/2,8 km met een hoogteverschil van 225 m.
Het loont zeker de moeite.

- Red Rock Parkway: 15 km
Je krijgt er het zicht op Mt. Blakiston(2.940 m).
* Crandell Lake: 2,4 km - stopt bij Red Rock Canyon(niet te doen met de wagen)
* Red Rock Canyon Loop:
De loop is 0,7 km en duurt 20’.
Alleen het zicht op de Red Rock Canyon is rolstoeltoegankelijk.
Het pad is onduidelijk aangegeven, het klimt en ligt niet altijd vlak door stenen en omhoogstekende boomwortels.
* Blakiston Falls: 1 km - kloof van de Blakiston Creek. Vertrekt bij de parking van de Red Rock Canyon.
* Snowshoe Trail gaat naar Lake Junction(gravel) Moose & Bever Overlook

- Akamina Parkway: 16 km
* Gaat naar Cameron Lake:
Een wandeling van 1,6 km(best ’s morgens of late namiddag). Hij gaat naar een klein eiland met uitzicht. We hebben de trail tot goed halfweg gedaan, dan werd het pad erg smal.
Het pad loopt rond het meer.
* Akamina Lake:
Het is een trail van 500 m - 1 km H/T - de trail is niet rolstoeltoegankelijk.

- Rij het park uit via Route 6, die gaat via de Chief Mountain Range naar Babb.

Na het inchecken in het Thronson Motel en na installatie op de kamer, trokken wij er op uit om ons tegoed te doen aan onze eerste Amerikaanse maaltijd. Vermits Babb een godvergeten dorpje is, heb je er niet al te veel keuze van restaurants. Even voorbij het motel kwamen wij terecht in het Restaurant Cattle Baron Supper Club
Highway 97, Babb, Montana 59411
Tel.: + 1/106-732-4033.
Dagelijks geopend 17 - 22u van mei - half oktober
De beoordelingen op Tripadvisor zijn uiteenlopend. Van minder goed naar excellent, het merendeel schrijft er met lovende woorden over en wij kunnen het beamen. Het restaurant is op de 1e verdieping, beneden aan de ramen staan enkele tafels, waar wij ons natuurlijk graag neerzetten. Na bestelling liet de bediening het wat afweten, maar het geserveerde mocht er best zijn. De porties waren meer dan ruim genoeg. We waren vergeten dat je in de VS altijd grote porties voorgeschoteld krijgt en bijna bij elk gerecht hoort een kom sla met de nodige sauzen of dressings. Wanneer je water of softdrinks vraagt, moet je er steeds bij vragen, “no ice please”. Als je het vergeet, krijg je een half glas ijs en het overige is je drank. Dit systeem geldt voor de beide landen, Canada en de VS. Het voordeel is, je glas wordt eenmaal bijgevuld als het bijna leeg is en dat voor dezelfde prijs.

Kilometerteller 9.570 km, vandaag gereden 191 km, tijd 11.30u, weer: volop zon bij 24°

Woensdag 31/08 Babb - Whitefish

Na het ontbijt op de kamer verlieten wij Babb omstreeks 8u, maar niet zonder eerst bij te tanken om zeker niet zonder benzine te vallen. Het is vervelend, tijdrovend en wordt in Canada zelfs bestraft met hoge boetes. Vandaag zouden we genieten van het prachtige Glacier N.P., tenminste dit was de bedoeling. De weergoden oordeelden er anders over en zadelden ons op met dichte mist op de Logan Pass en een fikse hagelbui voor we aan de trail van de Cedars wilden beginnen.

www.nps.gov/glac/ : Algemene website van het Glacier N.P.
www.tdtcompanion.com/NPS/ : Website waarop je de lijst van rolstoeltoegankelijke bezienswaardigheden kunt raadplegen. Zo kom je voor geen verrassingen te staan.

Inkom Glacier N.P. US$ 25 p/p of met Interagency Annual Pass

- Many Glacier Valley: 20 km
Onderweg is het een goede plek om wild te spotten o.a. bighornschapen, berggeiten en beren. Met veel geluk krijg je dieren te zien, zeker niet bij warm weer. Wij zagen enkel een beer langs de kant van de weg.
Het is hier droger dan aan de Westzijde.
* Scenic Drive langs Lake Sherburne
* Swiftcurrent Lake wordt beschouwd als één van de mooiste meren van het park.
De trail is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk.
Hij begint bij de picknickplaatsen en eindigt bij Swiftcurrent Bridge.
* Er zijn boottochten die gaan naar Grinell Glacier Trailhead.

- Going-to-the-Sun Road: 80 km
Twee ingangen tot het park:
1. - West-Entrance: via State Hwy 2
33 mijl N/O Kalispell

2. - St. Mary: via State Hwy 89
Visitor Centers:
* St. Mary
* Logan Pass
* Apgar

Going-to-the-Sun Road: De route is 80 km en neemt 2u in beslag zonder stops.
Wij begonnen de Going-to-the-Sun Road via St. Mary en stopten aan het Visitors Center voor het oppikken van de parkbrochures en om te vragen naar de rolstoeltoegankelijkheid.
* Wild Goose Viewpoint:
Je hebt er een uitzicht op het kleine eilandje te midden van St. Mary’s Lake
* Sun Point:
Hier heb je mooie zichten op het meer.
* De weg naast het meer blijven volgen(+/- 16 km)
St. Mary Falls: Een 3 km lange trail brengt je naar de mooiste watervallen van het park.
* Jackson Glacier:
Turn out - overlook - 6.646 ft
* Logan Pass:
Het is het hoogste punt op de route en ligt halfweg Going-to-the-Sun Road.
Met heel veel geluk kan je Bighornschapen en berggeiten spotten.
Wij hadden tweemaal pech bij de beklimming van de Logan Pass. Er waren wegwerkzaamheden aan de gang, waardoor je niet kunt stoppen bij mooie uitzichtpunten en als toemaatje
kregen we af te rekenen met dichte mist, waardoor het zicht bijna nihil was.
Op de grote parking zijn een aantal voorbehouden plaatsen voor mindervaliden, plaatsen die in de V.S. nooit door andere personen ingenomen worden. Het Visitor Center is toegankelijk via een hellend vlak. Een goed aangelegd pad loopt naar het uitzichtpunt. Op de parking is een toegankelijk toilet.

Visitor Center
Uitkijkpunt met vertrek van verschillende wandelingen:
- Hidden Lake Trail met overlook:
De trail is zéér, zéér mooi, het is de populairste wandeling van het park. We moesten niet aan denken eraan te beginnen, het weer speelde ons parten, jammer.

* Weeping Wall:
Heeft een parkeerplaats. Men kan er dieren spotten. We hebben dit punt zelfs niet gezien door de dichte mist.
* Bird Woman Falls met McDonalds Creek(600 m naar beneden)
* Garden Wall met Continental Divide binnen het Glacier N.P.
* The Loop:
Heeft verschillende stopplaatsen, allen zijn rolstoeltoegankelijk met voorbehouden plaatsen voor mindervaliden op de parking en een toegankelijk toilet.
* Heavens Peak: 2.739 m

* McDonald Creek:
Panoramisch zicht: Het turquoise gekleurde water stroomt hier door rode rotsen.
McDonald Valley Overlook
* Running Eagle Falls:
Op de kleine parking is minstens 1 voorbehouden plaats voor mindervaliden. Het pad is rolstoeltoegankelijk en er is een toegankelijk toilet.
* Oberlin Bend:
Het uitkijkpunt is een 100-tal meter van de parking verwijderd en is rolstoeltoegankelijk.
* Red Rock Point Pullover:
Je kan er berggeiten over de rotsen zien lopen.
* Avalanche Creek:
Er zijn voorbehouden plaatsen voor mindervaliden op de kleine parking. Er is tevens een aangepast toilet.

- Trail of the Cedars:(640 m)
De trail is rolstoeltoegankelijk, maar niet zo speciaal. In de buurt van de parking van Avalanche Creek begint de Trail of the Cedars. Hier kregen we af te rekenen met een kort maar fel onweer, met donder, bliksem en een fikse hagelbui. Daardoor zijn we aan de wandeling niet begonnen. Het goed aangelegd pad loopt door een cederbos. Het werd plots een heel stuk koeler.

- Avalanche Lake Trail:
De trail loopt verder door op de Trail of the Cedars(links volgen richting Avalanche
Gorge, daarna Avalanche Creek volgen tot aan het meer) - 7,5 km H/T
Deze wandeling is zeer populair.
* McDonalds Falls:
Het is de grootste waterval van het park. Het is een wandeling van minder dan 1 km naar Sacred Dancing Cascade. Parkeren kan dichtbij het pad dat naar de waterval leidt. Het pad is rolstoeltoegankelijk.
* Lake McDonalds: Het is het grootste meer met verschillende turn outs.

Het park uitrijden via West Glacier, Columbia Falls en Kalispell tot Whitefish.

Marie-Claire wou inchecken in het Sleep Cheep Motel, maar het kon niet door de beugel. Voor de kamer waren twee treden en ik kon onmogelijk in de badkamer. De dame van de receptie deed wel de moeite om ander logies op de kop te tikken. Het werd de nabijgelegen Big Mountain Lodge. Hier werden we op een heel vriendelijke manier ontvangen en konden we beschikken over een aangepaste kamer, met de wagen voor de deur. De wagen werd gelost, waarna we in de omgeving een restaurant opzochten. Bij de receptie werden we verwezen naar het Restaurant China Wall
6422 Highway 93 South, Whitefish, MT 69937-8237
Tel.: + 1/406-862-2604
Alle dagen lunch: 11 - 15u, dinner: 16.30 - 21.30u
Volgens de commentaren bij Tripadvisor is het restaurant niet zo bijzonder. Wij vonden het in ieder geval een heel goede keuze. We hebben nog niet dikwijls zo lekker gegeten in een Chinees restaurant als vandaag. Het is zeker aan te bevelen.

Kilometerteller 9.756 km, vandaag gereden 186 km, tijd 10u, weer: ‘s morgens 7° en na de middag tot 16°. Bijna de ganse dag bewolkt en op de weg naar de Logan Pass dichte mist en dus geen uitzichten.

Donderdag 01/09 Whitefish - Radium Hot Springs

Na het ontbijt op de kamer, zelf bereid, naar het thuisfront gemaild en enkele inkopen gedaan bij Safeway, 24/24u per dag open, kozen wij om 10u het ruime sop en verlieten Whitefish, om onmiddellijk af te stevenen op de grensovergang. Even voor we de V.S. verlieten maakten we van de gelegenheid gebruik om de tank nog eens bij te vullen. In Canada is benzine een stuk duurder dan in de V.S. De grenscontrole viel best mee en zo waren we vlug terug in Canada. Deze grenspost is 24/24u geopend. We hielden onze picknick iets voor Fort Steele Heritage Town aan een tafel op een zeldzame parkeerplaats. Met ons buikje goed gevuld startten we het bezoek van het historische fort. Het ligt aan Hwy 95.

Fort Steele Heritage Town
‘Deep in the heart of the Canadian Rockies men came in search of gold and a town was born’

Windsor Hotel Drug Store Kershaw Store

- In 1864, tijdens de Kootenay Gold Rush, werd de nederzetting Fort Steele gesticht. Dit goudzoekersplaatsje werd een belangrijk commercieel en cultureel centrum van de regio.
Toen de B.C. Southern Railway in 1898 besloot het spoor langs het nabijgelegen Cranbrook te leggen in plaats van Fort Steele, raakte het stadje snel in verval. Nu wordt de tijd van de pelsjagers en de 19e eeuwse handelsposten zoals Fort Steele, levend gehouden in het openluchtmuseum Fort Steele Heritage Town. Daar staan meer dan zestig gerestaureerde en heropgebouwde gebouwen, lopen gekostumeerde dorpsbewoners rond en worden demonstraties van verschillende ambachten gegeven.

Website: www.fortsteele.ca/rates/spring/index.asp
www.fortsteele.ca/rates/summer/index.asp
www.fortsteele.ca/rates/winter/index.asp
Deze drie websites geven een overzicht van openingsuren, inkomprijzen en demonstraties van ambachten die in Fort Steele worden gegeven in de verschillende seizoenen. Er staat nergens vermeld, dat rolstoelgebruikers en begeleiders gratis toegang hebben, maar het is zo.

Fort Steele is een beetje vergelijkbaar met ons Bokrijk. Men tracht er oude ambachten in stand te houden. Het was voor ons gratis en een interessant en leerrijk bezoek en zeker aan te raden. Na een bezoek van een tweetal uren hielden we het voor bekeken en moesten we verder, om niet al te laat op onze eindbestemming aan te komen. Op de route die volgden, Hwy 93/95 of Kootenay Hwy, kregen we mooie zichten op het Columbia Lake, een langgerekt meer, die je ettelijke kilometers volgt. Bij mooi weer heb je er prachtige zichten op de omliggende besneeuwde bergen. Even voorbij het Columbia Lake passeerden we dan weer het Windermere Lake, dat bijna even lang is en nog smaller. Van dit meer krijg je weinig of niets te zien. De Hwy ligt er grotendeels iets te ver af. We naderden nu stilaan ons einddoel voor vandaag, Radium Hot Springs. Het stadje ligt bij de ingang van het Kootenay N.P. Het Cedar Motel vonden we vlug, het ligt bij het binnenkomen van het stadje. Na het inchecken, werd vlug uitgeladen en begon Marie-Claire aan de bereiding van het avondmaal. We hadden deze morgen groenten, vlees en aardappelen gekocht in de Safeway in Whitefish. Deze lekkere en zelf bereide maaltijd liet zich smaken. Het was eens iets anders dan pizza, sla, hamburgers en frieten. Na de afwas werd het voor beiden stilaan bedtijd. De lange rit had ons zowat afgemat. We lieten als een steen in bed vallen en verzeilden snel in dromenland.

Kilometerteller 10.081 km, vandaag gereden 325 km, tijd 8u, weer: ’s morgens 10° later op de dag tot 19°. Pas in de late namiddag kregen we de zon te zien.

Vrijdag 02/09 Radium Hot Springs - Banff

Het ontbijt maakten we zelf, Marie-Claire zette de koffie. Ondertussen was ik in de bad-kamer, zo liepen we niet in mekaars weg. Er werd vlug geladen en om 8.30u konden we het motel verlaten. In Radium gingen we eerst op zoek naar de post voor postzegels. Daarna zochten we het Visitors Center op voor info over de Hot Springs in Radium en over het Koote-nay N.P. In het Visitors Center staan 3 PC’s ter beschikking, die je vrij mag gebruiken. Met al die informatie konden we op stap, eerst naar de warmwaterbronnen.

Kootenay N.P.: www.pc.gc.ca/pn-np/bc/kootenay/index.aspx e-mail: kootenay.info@pc.gc.ca
Op deze website klik je Visitor Information en je krijgt een gans gamma info
over het Nationaal Park.
2 ingangen: Zuidelijke: Radium Hot Springs
Noordelijke: Castle Junction
Inkom CAD 9,80 of met Parks Canada Discovery Pass
CAD 8,30 senioren
CAD 4,90 jeugd
Speed limit: 90 km/u
Visitor Center: 7556 Main Street East, Tel.: + 1/888-347-9331 info@RadiumHotSprings.com
Open: 9-19u
* Radium Hot Springs:
Het complex is volledig rolstoeltoegankelijk met liften. Personen die slecht te been zijn, kunnen gratis gebruik maken van een lift, om in het warme water te worden gehesen, zodat je zelfs als mindervalide kunt genieten van het heilzame water. Wij maakten hier echter geen gebruik van.
Prijzen voor het gebruik van het zwembad: CAD 6,30 pp
CAD 5,40 senior/jeugd
CAD 19,10 familieticket
We stevenden nu af op het Kootenay N.P. en namen de zuidelijke ingang bij Radium Hot Springs.

* Vermillon Crossing(Kootenay Park Lodge)

De meeste uitkijkpunten liggen dicht bij de weg en zijn rolstoeltoegankelijk.
- Op de splits Hwy 93 en 1 rechts nemen naar Banff (Castle Junction)
- Neem de Bow Valley Parkway 1A(truckvrij)
Je hebt hier meer kans om wild te spotten.

* Johnston Canyon:
De canyon ligt 22 km ten westen van Banff op de Bow Valley Parkway(1A Hwy) en op 6,5 km van Castle Junction. Op de Lower en Upper Falls trails kan je 7 watervallen zien.
De meest imposante zijn de 30 m hoge Upper Falls.
- Lower Falls: Is 1,2 km(20 min.) enkel, de ganse wandeling is te doen in 1u. Het hoogteverschil is 30 m, het is zeer mooi!!!
Slechts het eerste deel is rolstoeltoegankelijk.
- Upper Falls: 2,7 km(1u) enkel, de ganse trail is te doen in 2u. Het hoogteverschil is 120m

Het inchecken in Banff y Mountain Lodge in Banff liep niet van een leien dakje. De voor ons voorziene kamer was niet zoals wij het in gedachten hadden. Na wat een en weer gepraat is alles in orde gekomen. De wagen mocht niet vooraan gestald worden. We mochten uitladen, waarna Marie-Claire in de buurt een vrij plaatsje moest gaan zoeken. Na installatie op de kamer, trokken wij er met de wagen op uit om Banff een eeste maal te verkennen. Parkeren in het centrum van Banff is gewoon een ramp. Een parkeerkaart voor mindervaliden levert hier toch enig resultaat op. In Banff Avenue is parkeren beperkt tot 10’, op uitzondering van 1 parkeerplaats voor mindervaliden nabij het Visitor Center. Met wat geluk is die plaats vrij en dat hadden wij deze avond. We genoten van de gezellige sfeer in de hoofdstraat, waarin we na een poos zochten naar het
Restaurant Old Spaghetti Factory
Cascade Plaza Mall, 2nd Floor, 317 Banff Avenue, AB, T1L 1C3
Tel.: + 1/403-760-2774 Fax: + 1/403-760-2773
Website: www.oldspaghettifactory.ca www.osf.ca
E-mail: banff@osf.ca
De commentaren op Tripadvisor zijn over het algemeen vrij positief. Wij vonden het er in ieder geval een leuke eettent. De koks leveren prima werk af. Het restaurant bevindt zich op de 1e verdieping van een groot winkelcomplex, maar er zijn liften. Het eten is er lekker, geen te lange wachttijden en het is er niet overdreven duur. Voor ons is het één van de aanraders in Banff. Na het afrekenen slenterden we nog even rond op Banff Avenue, kochten brood voor de volgende morgen in Safeway (open elke dag, ook op zondag 6-23u), waarna we de auto opzochten en huiswaarts keerden voor een verkwikkende nachtrust.

Kilometerteller 10.022 km, vandaag gereden 146 km, tijd 8u, weer: Bewolkt met zon en soms lichte regen, in ieder geval frisjes.

Zaterdag 03/09 Banff

www.banff.ca

Algemene info Banff:
- Parks Canada Banff Infocenter
Banff Avenue 224
www.banfflakelouise.com www.banffview.com
Hier deden we navraag over de toegankelijkheid van de voornaamste bezienswaardigheden.

- Restaurants: - Old Spagetti Factory
- Bumper’s The Beaf House
- Safeway: Inkopen, open alle dagen, ook op zondag 6-23u
Vraag naar een klantenkaart, je krijgt directe korting.
- Banff Avenue: Centrum met winkels, hotels en restaurants

We verlieten onze stek om 8.45u en stopten als eerste bij
Bezienswaardigheden:

* Bow Falls:
2,1 km van uit Banff(volg de Bow-river en viewpoint). Met een rolstoel heb je er een uituitzicht op vanaf de parking. Het is een mooie en brede waterval, gelegen in de omgeving van het Fairmont Spring Hotel. Houd een oogje in het zeil voor elanden(elks) en roofvogels, als je langs de rivierbedding omhoog klimt. Je kunt best ’s morgens vroeg of in de late namiddag mooie foto’s maken.
* Fairmont Banff Spring Hotel met o.a. bezoek aan het hotel. Het is zeker de moeite om een kijkje te nemen in dit luxueuze hotel. Het heeft een prachtig interieur en er vertoeven moet leuk zijn, maar past niet in ons budget. De parking is betalend en kost CAD 3/u, zelfs met mindervalidenkaart op voorbehouden plaatsen.
* Banff Sulphur Mountain:
- Hot Springs:
Ze liggen aan de voet van de berg(9-18u). Upper Hot Spring Pool
- Sulphur Mountain Trail:
De wandeling naar de top is 5,5 km, hoogteverschil 655 m, 3 tot 4u H/T. Het is een trail van middelmatige moeilijkheids graad, niet haalbaar met een rolstoel.
- Gondola:
www.banffgondola.com www.explorerockies.com/banff-gondola/hours-rates.aspx
Kabellift - 8.30u - 18.30u van 9 september tot 5 oktober. Voor andere periodes raadpleeg de website.
CAD 29,95 + 1,50 GST = 31,45
Mindervaliden kunnen gratis mee met een betalend begeleider, mits uitdrukkelijke vraag. Duur van het bezoek +/- 2u, kabellift inbegrepen. Hangt af van de wachttijd zowel beneden als boven. De kabellift is rolstoeltoegankelijk, de cabine wordt stilgehouden zodat je er met de rolstoel kan in rijden. De deur is net breed genoeg voor een rolstoel van 65 cm.
De gondola brengt je in 8’ tot op 2.281 m. Op de top is een observatie plateau met een buiten terras, een restaurant en een gift shop. Je kan met een rolstoel tot op het bovenste terras met een lift. Je hebt er prachtig uitzicht op Banff en de Bow Valley.
Trails: - Summit Ridge Trail: 1 km
* Lake Minnewanka en omgeving: T/N van Banff
- Cascade Ponds:
Wandeling van 2,5 km enkel, hoogteverschil 100 m, vrij gemakkelijk.
- Johnson Lake:
Loop van 3 km met een klein hoogteverschil. Moeilijk haalbaar met een rolstoel vanwege te smalle paden. Je hebt er een mooi zicht op het meer met als decor besneeuwde bergtoppen.
- Minnewanka Loop:
Mooie lus langs het Two Jack Lake.
Wandelaars moeten er alert zijn voor beren.
- Lake Minnewanka:
Het is het grootste meer van het Banff N.P.
De parking van het Lake Minnewanka ligt 5,5 km van de Trans-Canada Hwy op de Lake Minnewanka Road.
Boottocht: 1.30u - CAD 45 + GST www.explorerockies.com/minnewanka/hours-rates.aspx
Op de website vind je de uren en prijzen voor de boottochten.
De boottocht deden we niet, Lake Louise zou beter zijn.
- Stewart Canyon:
Het is 1,5 km naar het knooppunt op de brug, waarvan 700 m rolstoeltoegankelijk. De ganse trail neemt 1 uur in beslag H/T.

Wanneer de dag er voor ons op zat, keerden we naar onze vaste stek terug, deponeerden al onze spullen op de kamer, maakten even gebruik van het toilet en namen de wagen terug om een restaurant op te zoeken. Het werd deze avond
Bumper’s The Beaf House
603 Banff Avenue, P.O.Box 990, Banff, AB, T1L 1A4
Tel.: + 1/403-762-2622 Fax: + 1/403-762-3639
Website: www.bumpersinn.com/beefhouse.htm
De commentaren op Tripadvisor zijn heel positief, wat wij niet volmondig kunnen beamen. Je wordt er hartelijk verwelkomd, kunt er genieten van de gezellige sfeer, er worden heerlijke maaltijden geserveerd, maar de steaks bevatten teveel vet. Er heersen geen al te lange wachttijden en het is er niet duurder dan elders. Parkeren kan op een voorbehouden plaats voor rolstoelgebruikers dicht bij de toegang. Bij de inkomdeur ligt een hellend vlak en de deur wordt welwillend opengedaan bij aankomst en vertrek. Het restaurant maakt deel uit van het hotel Bumper’s Inn. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam en het is er niet echt slecht.

Kilometerteller 10.279 km, vandaag gereden 52 km, tijd 8.30u, weer: ’s morgens 2°, later op de dag tot 17° en volop zon.

Zondag 04/09 Banff

We vertrokken uit het hotel rond 9u om met de wagen naar de nabijgelegen Cascade Gardens te rijden. Er zijn voorbehouden parkeerplaatsen voor gehandicapten.

* Cascade Gardens:
De tuinen zijn gratis te bezoeken. Ze liggen voor de Bow River op het einde van Banff Avenue en schuin tegenover Banff y Mountain Lodge. Het is een prachtige tuin, met mooi aangelegde paden en uiterst verzorgde bloemperken en struiken. De paden lopen golvend door de tuinen. Zonder begeleider is het bijna niet haalbaar met een rolstoel. Het is een bezoek meer dan waard.
* Vermillon Lakes:
De meren liggen in het zuidwesten van Banff. Je hebt er 3 meren, met een prachtig uitzicht op Mt. Rundle.
- Fenland Trail is een 2 km lange loop, die je op +/- 30’ kunt doen.
De trail is rolstoeltoegankelijk. Het is een idyllische rolwandeling, met veel geluk zie je bevers, waipiti’s en soms elanden.
* Marsch Trail:
Wandeling van 500 m, over de Bow Bridge(volg Cave Avenue). De trail is rolstoeltoegankelijk maar moeilijk. Wordt veel met paard en mountainbikes ondernomen.
* Tunnel Mountain Hoodoos:
Het is gratis, je doet dit best in de late namiddag of zelfs ‘s avond voor foto’s. Je vindt ze op 6 km ten oosten van Banff(tegenover campside). Je komt er via Tunnel Mountain Road. Het viewpoint ligt op 500 m via een goed maar vrij steil pad. Het is rolstoeltoegankelijk maar niet gemakkelijk. Alleen lukt het niet. Wij vonden het echt niet spectaculair.
* Buffalo Nations Luxton Museum:
Het museum ligt langs de Bow rivier tegenover Central Park en is het ganse jaar door geopend. Het opzet van dit museum is de interpretatie, demonstratie en de weergave van de culturen en de tradities van de First Nations mensen in Noord-Amerika. Het is meer dan de moeite waard.
Inkom: CAD 8, senioren 6 - open 10-18u

Op het einde van de dag, keerden we naar het centrum terug en stopten bij Safeway om nog enkele inkopen te doen. We kochten er o.a. ons brood voor ‘s anderendaags, gebraden kip en sla, die we zouden verorberen in de keuken van ons hotel. Het moet niet altijd een maaltijd op restaurant zijn, in ieder geval liet het zich smaken. Een feit is zeker, we moesten er op niets wachten. We hadden alles bij de hand, zelfs onze drank hadden we mee. Als de etensrestjes bijeengegaard waren en de kleine vaatwas gedaan, dropen we er af en zochten onze kamer op. Er werd reeds een en ander in de valiezen gestopt, zaken die we hier toch niet meer nodig hadden. De batterijen werden er voor een laatste maal opgeladen, waarna we het bed indoken.

Kilometerteller 10.311 km, vandaag gereden 32 km, tijd 8.45u, weer: ‘s morgens 5°, later op de dag tot 23° en volop zon.

Maandag 05/09 Lake Louise en nabije omgeving - Yoho N.P.

Na de definitieve afrekening in de lodge, zegden we Banff vaarwel, maar niet zonder eerst een benzinestation op te zoeken. Zonder brandstof vallen, konden we best missen. Met een volle benzinetank reden we naar Lake Louise. Net buiten Banff namen we de Bow Valley Parkway(Hwy 1A), met uitkijkpunten op o.a. Castle Mountain met Eisenhower Peak.

- Lake Louise: www.banfflakelouise.com www.lakelouise.com
Lake Louise Visitor Information Center
Samson Mall
Village of Lake Louise
Tel.: + 1/403-522-2744
* Meer met Chateau Lake Louise: 1.731 m
De Stoney Nakoda indianen noemden het ”Lake of the Little Fishes”. In 1884 werd het omgedoopt tot Lake Louise ter ere van prinses Louise Caroline Alberta, de dochter van koningin Victoria.
Inkom CAD 9,80 - senioren(+ 65) 8,30 of met een Parks Canada Discovery Pass.
Parkeren kan op de grote parking, er zijn enkele voorbehouden plaatsen voor mindervaliden met een parkeerkaart.
- Lake Louise Shoreline: 1,9 km - Mooie zichten
Boottochten: Wij hebben er alleen kleine bootjes gezien. De boten zijn niet rolstoeltoegankelijk en je moet zelf roeien.
We maakten een korte wandeling langs de boorden van het meer vanaf het Fairmont Hotel tot waar de gravel begint. Het pad is geasfalteerd en vlak, met een rolstoel is het best te doen.
Wandelingen, niet rolstoeltoegankelijk, maar de moeite:
- Lake Agnes:
De wandeling is 3,4 km, je kan hem best ’s morgens doen, zeker in volle zomer. Hij vertrekt aan Chateau Lake Louise. Het is de beste trail, beter dan Plain of the Six Glaciers. Je moet minstens met vier personen zijn om aan de tocht te mogen beginnen. Veel kans en gevaar op beren.
- Plain of the Six Glaciers:
De wandeling is 5,5 km. Hij vertrekt aan het meer.
Men heeft er een mooi zicht op Lake Louise.
- Fairview Lookout:
Korte, steile wandeling met een mooi zicht op het Fairmont Hotel Chateau Lake Louise. Marie-Claire vond de inspanning niet in verhouding tot wat je te zien krijgt. Ze was er heel alleen en was bang beren op haar pad tegen te komen. Bekaf vervoegde ze mij terug.

* Lake Louise Gondola:
De kabellift gaat naar de Mount Whitehorn www.lakelouisegondola.com
Gondola CAD 26,75 + taks, rolstoelgebruikers betalen ook, maar zien bijna niets. Met wat aandringen kan het gratis voor rolstoelgebruikers. De gondola is rolstoelvriendelijk maar niet toegankelijk. Als de cabine stilgehouden wordt, moet je er instappen. De rolstoel wordt dichtgeklapt meegenomen. Boven wordt omgekeerd tewerkgegaan en wordt je naar een open truck gebracht, erin gehoffen en naar het platform voor het uitzicht gebracht. Als rolstoeler zie je bijna niets door de hoge houten omheining, jammer dat die platen het uitzicht belemmeren. Je hebt de keuze tussen een gesloten cabine en een open stoeltjeslift.

* Lake Moraine en het dal van de “Tien Toppen”(Wenkchemna Peaks).
Het meer ligt op 16 km via de Moraine Lake Road. Van op de Sentinel Pass heb je heel mooie zichten. Het allerbeste is het Moraine Lake te bezoeken in de late namiddag en avond voor een mooie lichtinval van je foto’s. Het is minstens zo mooi als Lake Louise en veel rustiger. De massa toeristen gaan naar Lake Louise en laten Moraine Lake voor wat het is.
Met een rolstoel kan je een goede 200 m wandelen tot aan de boorden van het meer. Verderop wordt het pad hobbelig en smal.
- Moraine Lakeshore Trail:
1,5 km rond het meer met zicht op de 10 pieken.
250 m naar het Rockpile Viewpoint.

Na het inchecken in de Great Divide Lodge en installatie op de kamer, zochten wij het zonnige terras van de lodge op en nestelden ons aan een vrij tafeltje. Met een drankje genoten we van het late namiddag zonnetje. Rond de klok van 19u stapten we er op, om een plaatsje te zoeken in het restaurant van de lodge. De maaltijd was verzorgd, geen lange wachttijd, grote porties en niet overdreven duur. Om op zulk een verlaten plek te zitten, was het er prima vertoeven. Ik kan het aan iedereen ten stelligste aanraden.

Kilometerteller 10.439 km, vandaag gereden 128 km, tijd 10.15u, weer: ’s morgens 4°, later op de dag tot 21° en volop zon.

Dinsdag 06/09 Lake Louise - Yoho N.P.

Het ontbijt op de kamer was vlug verorberd, we konden de dag starten om 8.45u. Het zou vandaag het Yoho National Park worden, om later op de dag terug te keren naar Lake Louise.

Yoho N.P.: www.pc.gc.ca yoho.info@pc.gc.ca
Inkom: CAD 9,80 volwassenen of met Parks Canada Discovery Pass
CAD 8,30 senioren(+ 65)
Yoho Valley Road 60 km/u
Lake Louise naar Field 27 km
* Spinal Tunnel Viewpoints:
De uitzichtpunten zijn rolstoeltoegankelijk.
- Upper: 2 km ten N van Kicking Horse op Yoho Valley Road
- Lower: 8 km ten O van Field
* Visitors Center Field: 9-17u
Stop voor info over de bereikbaarheid van de weg naar Talakkaw watervallen.
* Natural Bridge:
Dit ligt even voor het Emerald Lake, op 3 km ten westen van Field op de Emerald Lake Road. De Kicking Horse River heeft een natuurlijke brug uit de solide rotsen geërodeerd.
De Natural Bridge bevindt zich op 1,6 km van de Trans-Canada Hwy. Het pad is rolstoeltoegankelijk tot over de brug. Het is een kleine waterval op de Kicking Horse River.
* Emerald Lake:
Het meer ligt op 11 km ten zuidwesten van Field. Het is het juweel van de Canadese Rocky Mountains. Langs de boorden van het meer heb je prachtige zichten op de omliggende besneeuwde bergtoppen. Over de brug is een vrij dure overnachtingplaats, de Emerald Lake Lodge. Men profiteert er van zijn prachtige ligging. Je kunt er wandelingen maken in een prachtige omgeving. Net voor het bruggetje worden kano’s en kajaks verhuurt, waarmee je op het meer kunt rondvaren.

- Emerald Lake Trail:
Het is een loop van 5 km rond het meer(+/- 2u). De eerste 500 m zijn rolstoeltoegankelijk en dat is tot net over de brug. Dan volgt een steile klim.
* Talakkaw Falls:
Het is één van de hoogste watervallen van Canada met een verval van 254 m. Je komt er via de Yoho Valley Road, de weg is vrij steil vanaf de splits en in de 13 km liggen twee scherpe haarspeldbochten. Bij het klimmen was Marie-Claire er niet gerust in, zij dacht dat zij zou achteruitbollen in de scherpe bochten. De wandeling naar de waterval is 600 m en rolstoeltoegankelijk. Het best is dit te doen in de late namiddag voor foto’s. Wij kwamen er aan om 16u en bleven de waterval bewonderen tot 17u, pas dan verscheen er een prachtige regenboog in het neervallende water.

Alternatieve items:
* Kicking Horse Pass(viewpoint)
* Lake O’Hara:
Busservice aanvragen 3 maanden op voorhand. Er zijn maar enkele plaatsen beschikbaar per dag. Reserveren is een noodzaak.
Boeken kan via: + 1/250-343-6433 - De bus is niet rolstoeltoegankelijk.

Vermits het gisteren in het restaurant van de Great Divide Lodge lekker was, deden we nu geen moeite om naar iets anders uit te zien. Temeer daar er in de onmiddellijke omgeving geen restaurant te bespeuren viel en in het Lake Louise Fairmont Hotel zou het ons te duur uitvallen. Onze lodge staat ergens temidden van niets en er zijn geen andere horeca zaken te bespeuren.

Kilometerteller 10.575 km, vandaag gereden 136 km, tijd 9.15u, weer: ‘s morgens 5°, later op de dag tot 24° en volop zon.

Woensdag 07/09 Lake Louise - Jasper

Na een zelf klaargemaakt ontbijt werd vlug de wagen geladen en vertrokken rond 7.45u. De zon liet zich reeds van in de vroegte van haar beste kant zien. Veel meer kan je niet willen, zeker wanneer je een prachtige route in het vooruitzicht hebt. De Icefields Parkway viel vandaag die eer te beurt en dat met een prachtig weertje. Beter kan je toch niet wensen.

De tocht van Lake Louise naar Jasper in noordelijke richting begint op Icefields Parkway, deze spectaculaire 230 km lange weg gaat langs de Continental Divide. Hij volgt Hwy 93 tussen Lake Louise en Jasper. De weg loopt dwars door het hart van de Canadese Rockies en loopt langs talrijke gletsjers, watervallen, meren en grandioze bergketens, door brede rivierdalen en donkergroene sparrenbossen.
- Kijk uit voor lagere snelheidsbeperkingen in drukke gebieden en op plaatsen waar wilde dieren kunnen lopen.
Speed limit: 90 km/u
- Vraag naar de Icefields Parkway brochure, de gids met bezienswaardigheden en uitkijkpunten bij het Lake Louise Visitor Information Center.

* Herbert Lake: Je hebt er mooie weerspiegelingen in het meer.

* Crowfoot Glacier:
De gletsjer ligt op 34 km ten noordwesten(25 min.) van Lake Louise. Crowfoot ligt ten oosten van de Continental Divide en levert zijn gletsjerijs aan de Bow-rivier. Een eeuw geleden waren hier drie uitlopers van ijs. Sinds de kleine ijstijs is de gletsjer op zodanige wijze afgesmolten, dat de onderste uitloper verloren is gegaan. Nu dreigt de middelste ook te verdwijnen. Hierdoor stemt de naam van de gletsjer niet langer overeen met de naam die hij oorspronkelijk had gekregen “Crowfoot = kraaienpoot”. De gletsjer had een afmeting van 1,5 km² in de jaren ‘80 van vorige eeuw en maakte deel uit van een ijsveld van 5 km².

* Bow Lake:
Het is een klein meertje, gelegen aan de Bow rivier op een hoogte van 1.920 m. Het meer ligt ten zuiden van de Bow Summit, ten oosten van de Waputik Range(inclusief het uitzicht op Wapta Icefield, Bow Glacier, Bow Peak, Mount Thompson, Crowfoot Glacier en Crowfoot Mountain), ten westen van de Dolomite Pass, Dolomite Peak en Cirque Peak.
Het is gewoon prachtig. Aan de boorden van het meer is een vrij dure lodge gevestigd, Simpson’s Num-Ti-Jah Lodge. Je kan er genieten van een prachtig decor, maar is wel overprijsd in verhouding met wat je ervoor in de plaats krijgt.

* Bow Pass(Bow Summit) en Peyto Lake Viewpoint ligt op 40 km(30’) van Lake Louise.
- De Bow Pass is de hoogste bergpas in de vier bergparken op 2.088 m(6.849 ft) boven zeeniveau.
- Het Peyto Lake is genoemd naar Bill Peyto, een vroegere wandelgids en trapper in de omgeving van Baznff. Het meer wordt gevormd in de vallei van de Waputik Range, tussen Caldron Peak, Peyto Peak en Mount Jimmy Simpson, op een hoogte van 1.860 m. In de zomer vloeien zwevende deeltje rots in het meer, die het de heldere turquoise kleur gegeven. Je hebt het beste uitzicht op het meer vanaf de Bow Summit, het hoogste punt van de Icefields Parkway. Het meer wordt gevoed door de Peyto Creek, die water afvoert uit het Caldron Lake en de Peyto gletsjer, onderdeel van het Wapta Icefield. Het prachtige meer is in de diepte gelegen.
- Doe de wandeling van 600 m naar het Peyto Lake. Je krijgt er een prachtig uitzicht op het turqoisekleurige meer, gevoed door smeltend ijswater.
- Hogerop ligt een parkeerterrein voor tourbussen, van hieruit vertrekt een kortere wandeling naar hetzelfde uitkijkpunt. Dit korte steile pad is rolstoeltoegankelijk.
* Mistaya Canyon:
Ligt op 72 km (50 min.) van Lake Louise. De canyon ligt slechts 10 minuten van de weg.
Kijk uit naar ronde patholes en een natuurlijke boog op de zijkant van de canyon. De canyon werd gevormd door de Mistaya River. De 500 m lange trail start op de grote parkeerplaats aan de westzijde van de Parkway. Het is een vrij gemakkelijke wandeling, maar met een rolstoel niet haalbaar, het pad loopt te steil op. De canyon is diep en er zijn geen leuningen.
* Waterfowl Lakes:
Het meer ligt op 56 km van Lake Louise. De omliggende besneeuwde bergtoppen weerspiegelen in het stilstaande water.
* Saskatchewan Crossing:
De Crossing ligt op 77 km van Lake Louise(55 min. zonder stops). Hier is zowat alles verkrijgbaar. Brandstof, voedsel en accommodatie zijn voorhanden van april tot einde oktober.
De prijzen swingen er wel de pan uit. Wij hebben er bijgetankt aan CAD 1,69/liter en een brood kostte er CAD 5,49. Het is een welkome stop en rustplaats op de Icefields Parkway.
Bij het uitzichtpunt net ten zuiden van het resort, kan je genieten van spectaculaire zichten en informatie inwinnen over de Howse Pass Natural Site.
* Howse Pass:
Hier hadden we de zoveelste prachtige uitzichten.
* Mounts Amery
* Weeping Wall: Bevindt zich op 105 km van Lake Louise. Het is niet slecht, maar toen wij er waren, stroomden slechts enkele fijne waterstralen langs de rotswand. Het wordt normaal beschreven als mooie watervallen, wij kunnen het niet beamen.
* Cirrus Mountain Viewpoint met Bridal Veil Falls
- Bridal Veil Falls is een smalle hoge waterval, die zich met een maximale breedte van een zestal meter na 370 m in de rivier stort. Een korte trail leid je naar de Panther Falls.
* Columbia Icefields & Icefields Center met Athabasca Glacier
Dit grote toeristische centrum ligt op 130 km (1.30u zonder stops) van Lake Louise. Er is hier veel te zien en te doen. Tracht er minstens 1 tot 2 uur voor uit te trekken.
Je kunt een wandeling maken tot aan de machtige Athabasca gletsjer en er eventueel met de Snowcoach een tocht maken. De snowcoach, te boeken in het Icefields Center, zou rolstoeltoegankelijk zijn, wij hebben het niet uitgeprobeerd. De prijs is vrij hoog, CAD 49,95 + 2,50 GST = 52,45 p/p en wij vonden het niet echt de moeite. Kinderen betalen CAD 24,95 + GST. Marie-Claire heeft een korte tocht tot aan de gletsjer gemaakt en haar bevinding was, dat het zicht vanaf het Visitor Center veruit het beste en mooiste was. In het Visitors Center is er mogelijkheid om de lunch te nemen(vrij duur) en info over het Columbia Icefields in te winnen. Van de toiletten maakten wij gretig gebruik, waarna we onze lunch naar binnen werkten aan een tafel op het beneden terras. Het was er zalig in het zonnetje.
* Sunwapta Canyon met de Sunwapta Falls:
Beiden bevinden zich op 175 km van Lake Louise. De waterval is mooi en het pad er naartoe is toegankelijk met enkele stevige helpers, aangezien het pad nogal steil is.
* Tangle Falls:
Het is een vrij mooie waterval, zij komt in enkele stromen naar beneden en is vanaf de weg heel goed te zien.
* Mushroom Peak
- Athabasca Falls:
Gelegen op Hwy 93A op 200 km van Lake Louise. Ze heeft een verval van 23 m en heeft een breedte van 18 m. De waterval dankt haar bekendheid niet aan zijn hoogte, gezien die relatief laag is, maar aan de kracht van de grote hoeveelheid water die met een stroom naar beneden valt. Een laag van hard kwartsiet zorgde ervoor, dat de waterval in een zachtere kalksteen eronder kon eroderen, zodat er een korte hals met een groot aantal gaten is ontstaan. Er ontstaat dikwijls wildwater onderaan de waterval dat vervolgt tot aan de Athabasca rivier tot in Jasper. Er ligt een toegankelijk pad in het eerste deel, verder lukt het niet.
Het is een mooie waterval.

We vonden aanvankelijk het resort in Jasper niet, de GPS liet het even afweten. Eens ter plaatse ging het inchecken als een fluitje van een cent. We kregen een plattegrond van het domein en daarmee vonden we vlug ons stulpje voor een drietal nachten. Na het uitladen zochten we in het centrum een degelijk en betaalbaar restaurant.
Onze keuze viel op Cantonese Restaurant
608 Connaught Drive, Jasper, AB, T0E 1E0
Tel.: + 1/780-852-3559 Fax: + 1/780-852-3047
Website: www.jaspercantonese.com
Het restaurant ligt schuin tegenover het treinstation van Jasper. We konden parkeren op een voorbehouden plaats voor mindervaliden naast het station. Volgens de commentaren op Trip-advisor is dit zeker geen goede locatie en wordt er minder kwaliteit besteld. Wij vonden het er vrij goed. Onze schotel was verzorgd, er lag veel op, het was lekker en niet duur. Daaraan zie je dat smaken veel kunnen verschillen.

Kilometerteller 10.832 km, vandaag gereden 257 km, tijd 11.15u, weer: ‘s morgens 6°, later op de dag tot 27° en volop zon.

Donderdag 08/09 Jasper

Inkom National Park Jasper CAD 9,80 volwassenen, of met Parks Canada Discovery Pass CAD 8,30 senioren
* Jasper Information Center:
Connaught Drive
Centrum - tegenover het station
8.30-19u
- Boodschappen doen in de Chinese supermarkten. Het zijn geen Chinese supermarkten, maar er werken veel Aziaten en vooral Chinezen.
- Bear’s Paw Bakery: Wereldbekende bakkerij in Jasper voor goede ontbijtkoeken.

Na een degelijk ontbijt op de kamer konden wij om 9u van start gaan, om de omgeving van Jasper te verkennen. Als eerste op het programma kwam het Lake Anette.

* Lake Anette:
Het meer ligt op Hwy 16 - Maligne Lake Road. Het ligt op 3 km ten noordoosten van het centrum van Jasper, dicht bij het hotel. Het is een loop van 2,4 km en is rolstoeltoegankelijk. Er ligt een goed aangelegd golvend pad, zodat een begeleider er geen luxe is.
* Jasper Park Lodge:
Het Railroad Hotel(hogere prijsklasse) is gelegen aan het Lake Beauvert. Je kan er paardrijden en golf spelen. Het moet er rustig toeven zijn, maar die grote luxe is echter niets voor ons.
* Patricia Lake:
Het Paticia Lake ligt op 5 km van het centrum net voor het Pyramid Lake. De enige mogelijkheid hier is, met eigen boot op het meer gaan. Er is geen wandelpad.
* Pyramid Lake:
Het meer bereik je via de Pyramid Lake Road, op 7 km van het centrum en iets voorbij het Patricia Lake. Aan dit meer kan je via een houten voetgangersbrug naar een eilandje in het meer. Het is rolstoeltoegankelijk met hulp. Aan beide meren heb je mooie weerspiegelingen in het water van Pyramid Mountain.
* Jasper Tramway: Whistlers Mountain: www.jaspertramway.com
Open: 10-17u CAD 30,95 + GST, geen korting voor mindervaliden en senioren.
Gelegen 7 km ten zuiden van Jasper. Op Icefields Parkway moet je na enkele kilometer rechtsaf. De Tramway wordt aangegeven met een goed zichtbaar bord. De kabellift neemt je mee tot op een hoogte van 2.285 m. Hij doet er 7 minuten over. Je hebt er panoramische zichten boven Jasper. De boordrand is rolstoeltoegankelijk. Je vindt er veel marmotten.
Er is een lange wachttijd, ondanks dat de cabine plaats biedt aan 30 personen. Wanneer wij er waren, was er maar 1 cabine in gebruik. Door de lange wachttijd hebben wij er van afgezien. Op het overdekt terras namen we onze lunch.

Na de middag begonnen we met het Lake Edith Cavell in de Tonquin Valley.

- Lake Edith Cavell(Tonquin Valley):
Je komt er via de Mt. Edith Cavell Road(93A) op +/- 14 km t/Z van Jasper, met zicht op de Angel Glaciers. Best ga je er heel vroeg in de morgen naartoe, dan schijnt de zon op het meer en de gletsjer en dat zou prachtige beelden opleveren. Wij waren er na de middag en konden geen mooie foto’s maken. Misschien dat tegen zonsondergang de zon terug in de juiste positie staat.

Na het Lake Edith Cavell zochten wij terug Jasper op, waar we vooreerst naar het resort reden om even te verpozen. Daarna reden we terug richting centrum reden voor het kopen van brood en enkele kleine broodnodige zaken. We lieten de wagen in de buurt van de supermarkt achter en slenterden nog even door de straten, alvorens we een restaurant opzochten. Het werd nu het L & W Family Restaurant
Hazel & Patricia Street, Jasper, AB T0E 1E0
Tel.: + 1/780-852-4114
Vermits het weer schitterend was, konden we op het terras plaatsnemen in de open lucht, om er het avondmaal te nuttigen. Volgens de commentaren op Tripadvisor stelt het restaurant niet veel voor. Wij beweren het tegendeel. De maaltijd was lekker, geen te lange wachttijden en niet overdreven duur. Meer moet het voor ons niet zijn. De koks moeten enkel leren hoe ze frieten moeten snijden en bakken. Het waren dikke hompen en niet gebakken zoals het hoort. Na afrekening namen we de wagen, om ons terug te trekken in ons stulpje op het resort.

Kilometerteller 10.940 km, vandaag gereden 108 km, tijd 9u, weer: ‘s morgens 9°, later op de dag tot 27° en volop zon.

Vrijdag 09/09 Jasper

Met het ontbijt achter de rug begonnen we de dag met de Maligne Valley.
*Maligne Valley:
De vallei is zeer mooi en min of meer vergelijkbaar met Lake Louise.
Op de scenic route heb je veel kans om wild te spotten. Wij hadden dat geluk niet.
Er zijn mooie stops onderweg aan de Maligne Rivier met prachtige wandelingen.
- Maligne Canyon:
De canyon ligt 12 km ten oosten van Jasper. Je komt er via de Maligne Valley Road. Het pad is rolstoeltoegankelijk over 0,8 km vanaf de parking tot de 2e brug, voor ons was het de eerste. Je bereikt ze na een half uur. De trail tot de 5e brug is 2,7 km en heel mooi. De canyon wordt als de mooiste van de Rockies genoemd. Het pad is niet altijd even gemakkelijk, stevig schoeisel is er vereist. Het best is er te komen bij het begin van de namiddag.
Bij een bezoek in de winter zijn de Maligne Canyon Icewalks(10-14-19u): CAD 50 p/p aan te bevelen
- Maligne Lake:
Het is het grootste meer van de Rocky mountains en ligt op 48 km ten zuidoosten van Jasper. Doe de East Side Lake Trail voor de mooiste zichten, het is er minder druk. De trail duurt +/- 3u.
Maligne Lake Cruise: Website: www.malignelake.com
E-mail: maligne@malignelake.com
Tel.: + 1/886-625-4463
Boottochtjes vertrekken om het uur van 10u tot 16u uit de haven naar het Spirit Island.
Onderweg heb je zeer mooie zichten op de 5 gletsjers rond het meer. Het is vrij duur, maar zeker zijn geld waard.
De duur van de boottocht is 1.30u - CAD 55 + 2,75 GST + 57,75 p/p.
Er worden geen kortingen gegeven.
Best is de boottocht te doen in de late namiddag voor de foto’s en dan nog liefst met de laatste afvaart. Pas dan staat de zon op de gletsjers en heb je kans op prachtige kiekjes.
Wij namen de laatste boot om 16u en genoten met volle teugen van de prachtige zichten onderweg. De boten zijn rolstoeltoegankelijk, je moet wel uit de rolstoel om plaats te nemen in de gesloten passagiersruimte. Wie goed te been is, kan tijdens de rondvaart foto’s nemen op het achterdek. Na de boottocht maakten we nog een korte wandeling langs de boorden van het meer en maakten er foto’s van een eland met haar jong, badend en hun dorst lessend in het prachtige meer.
- Medicine Lake:
Dit meer ligt 28 km ten zuidoosten van Jasper en is ongeveer 9 km lang, bij 1 km breed. Op verschillende plaatsen is het meer ondiep, zodat je in de uitgedroogde bedding sporen kon zien van dieren, die er naar alle waarschijnlijkheid kwamen drinken en het meer misschien zijn gedwarst.

* Alternatief in de omgeving van Jasper:
Miette Hot Springs, 61 km N/O van Jasper op Hwy 16

Bij onze terugkeer in Jasper zorgden we dat onze waardevolle spullen netjes op de kamer opgeborgen werden en zochten we in het centrum een restaurant op. Het werd deze avond het
Smitty’s Family Restaurant
109 Miette Avenue, Jasper, AB T0E
Tel.: + 1/780-852-3111 Fax: + 1/780-852-4880
Website: www.whistlersinn.com
E-mail: info@whistlersinn.com
Volgens Tripadvisor zijn de meningen over dit restaurant erg verdeeld. Wij vonden het er zeker niet slecht, geen ellenlange wachttijden en niet duur. Het is een echt familie restaurant. Echt heel chick is het restaurant niet, maar de keuken levert prima werk af en dat is voor ons voldoende. Het restaurant behoort toe aan het Whistlers Inn, dat in dezelfde straat gelegen is. Na afrekening kozen wij de veilige thuishaven op, deden nog de laatste nodige zaken en doken het bed in voor een deugddoende nachtrust.

Kilometerteller 11.116 km, vandaag gereden 176 km, tijd 10.30u, weer: ‘s morgens 5°, later op de dag tot 27° en volop zon.

Zaterdag 10/09 Jasper - Clearwater

Na het ontbijt werd vlug ingeladen en ging Marie-Claire bij de receptie afrekenen voor de nachten die we in het resort verbleven. Om 8.45u konden we Jasper vaarwel zeggen en de weg inslaan naar Clearwater. Vandaag gingen we de grens over van Alberta naar British Columbia(- 1u). In Jasper tankten we nog bij voor we Alberta verlieten, daar de brandstof in Alberta goedkoper is dan in British Columbia.

Om te beginnen reden we van Jasper naar Mt. Robson, dit is 80 km. Onderweg hadden we mooie vergezichten en kwamen we op de Yellowhead Hwy voorbij het Yellowhead Lake, Witney Lake en het langgerekte Moose Lake, om uit te komen bij het Viewpount Mt. Robson.

Mount Robson
Is de meest prominente berg in de Rocky Mountains en is met zijn 3.954 m het hoogste punt van het Canadese gedeelte van deze bergketen. De berg ligt in het Mount Robson Provincial
Park in British Columbia en maakt deel uit van de Rainbow Range. Mt. Robson is de op één na hoogste berg in British Columbia na Mount Waddington. De berg werd genoemd naar Collin Robertson. Hij werkte zowel voor de North West Company als de Hudson’s Bay Company op verschillende tijdstippen in het begin van de 19e eeuw. De Texqakalt, een volk van de Secwepemc en de vroegere inwoners van dit gebied, noemen de berg “Yuh-hai-haskun” of De Berg van de Spiraalvormige Weg. Andere onofficiële namen zijn o.a. Cloud Cap Mountain en Snow Cap Mountain.

* Mt. Robson Viewpoint:
Het Visitor Center is open 8-17u.
Je krijgt er veel info over de omliggende omgeving.
We maakten er een korte wandeling naast het Visitor Center, vanwaar we op een prachtig zicht van de Mt. Robson getracteerd werden. In volle zon lag deze besneeuwde berg te schitteren dat het een lieve lust was. We hadden geluk, want hij is veelal met een dikke wolk omgeven en dan is het uitzicht veel minder mooi. De zuidelijke zijde van de berg is goed zichtbaar van op de Yellowhead Hwy(Hwy 16).

We namen nu op Hwy 16 de afslag naar Route 5 in Tête Jaune Cache. Deze weg wordt ook Southern Yellowhead Hwy genoemd.
Meer zuidwaarts ligt het viewpoint op de Mt. Terry Fox. Het is het laatste uitzichtpunt op deze route.

* Rearguard Falls:
Het is een 10’ lopen naar de waterval. Met veel geluk kan je er de zalmmigratie gadeslaan.
De zalmen springen dan tegen de waterval omhoog en tegen de stroom in, in de hoop hogerop te geraken.

* Omgeving Valemount:
Ligt in de Canoe Mountains op 22 km ten zuiden van Tête Jaune Cache.

- Salmon Viewing Park:
Bevindt zich aan het Visitor Center. Er waren geen zalmen meer te bespeuren, het zalmseizoen was ten einde. Het uitkijkpunt op de brug is rolstoeltoegankelijk.

* Starratt Wildlife Sanctuary - Canberry March:
Het Wildlife Sanctuary is een 200 ha groot moerasland. Het ligt aan de zuidelijke uitkant van Valemount vlak bij Hwy 5, naast het Best Western Hotel. In het reservaat leven haviken, arenden, ganzen, eenden, zwaluwen, spechten, uilen, vinken en vliegenvangers. De beste periode om vogels te observeren is in de lente bij zonsopgang of zonsondergang. Het is een wandeling van 6 km door moerasland met hier en daar uitkijktorens. In de maand juli is het gebied één bloemenpracht.

* Blue River: River Safari
Tel./fax: + 1/250-673-2309 Toll free: + 1/877-494-5322
Website: www.riversafari.com
E-mail: info@riversafari.com
In Blue River worden boottrips georganiseerd om beren te observeren, die in de rivier zalmen proberen te verschalken. De boten vertrekken om het half uur, reserveren is niet nodig.
De boottocht “One Amazing Hour” kost CAD 72 + taks p/p.
Iedere passagier is verplicht een reddingsvest aan te trekken.

Bij aankomst in Clearwater zochten wij Wells Gray Inn op, waar we gereserveerd hadden, checkten zo vlug mogelijk in, deponeerden al onze spullen op de kamer en trokken er even op uit om brood te kopen voor ‘s anderendaags. Bij Jim’s Food Market, op Yellowhead Hwy op een 200 meter van het hotel, konden we terecht voor vers gebakken brood tot 19u. Voor het avondeten wilden we in de buurt blijven. Daarom kozen we voor het restaurant van het hotel waar we verbleven. Om het restaurant te bereiken moesten we voorbij de hoofdingang, om dan via een hellend vlak binnen te geraken. Dit was de enige mogelijkheid om de trap bij de inkom te omzeilen. De ene helft van het restaurant was een echt eethuis, terwijl het andere deel meer weg had van een saloon met enkele stoere binken met cowboy hoeden. Wij konden rustig tafelen, terwijl onze buren groot kabaal maakten. Het was er lekker, geen te lange wachttijd en niet duur.

Kilometerteller 11.446 km, vandaag gereden 330 km, tijd 8.30u, weer: ‘s morgens 8°, later op de dag tot 32° en volop zon.

Zondag 11/09 Wells Gray P.P.(Cariboo Mountains)

Clearwater naar Wells Gray N.P.: 36 km
info@wellsgray.ca
Infocenter: 9-18.30u (inkom gratis)
Alle bezienswaardigheden liggen aan een lange weg, die loopt tot Clearwater Lake(+/-70 km)
Het is een landschap met vulkaankegels, gestolde lavastromen en watervallen.
* Shaden Viewpoint:
Je hebt er een zicht op Clearwater. Het pad is rolstoeltoegankelijk.
* Spahats Falls:
Ze worden ook Spahat Creek Falls genoemd. Het is een populaire stop voor toeristen, omdat ze maar op 10 km van de Yellowhead Hwy ligt. De waterval komt neer in een 122 m diepe ravijn. Vanaf de parking is het amper 5 min. lopen tot aan de watervallen. Het pad is rolstoeltoegankelijk met hulp. Spahat is de First Nations uitdrukking voor beer en de rivier werd lang bekend als Beer Creek.

* Green Mountain Viewing Tower:
Bij het binnenkomen van het park is er een afslag naar Green Mountain Lookout.
Het ligt op 4 km van de Hwy, de weg is gedeeltelijk een kiezelweg. Het is een steile klim op een smalle weg met haarspeldbochten. Boven staat een uitkijktoren voor een overzicht van 360° op vulkanen, meren en watervallen. De toren is niet rolstoeltoegankelijk, je komt op de toren met trappen.
Van hier loopt een weg naar de zuilen van de Whitehorse Bluffs.

* Dawson Falls:
Ze liggen 30 min. verder dan de Spahat Falls. De waterval is 90 m breed en zeker 5 m hoog. Ze wordt de mini Niagara Watervallen genoemd. Het is 10 min. lopen van de parking tot aan het zicht op de waterval. Ze is gewoon prachtig. Het pad is rolstoeltoegankelijk met een begeleider.

* Helmcken Fall:
De waterval is niet breed maar hoog en heeft een verval van 135 m. De bescherming van Helmcken Falls was één van de redenen voor het creëren van Wells Gray Provincial Park in 1939. Deze waterval is de vierde hoogste van Canada. Ze is genoemd naar de fysicus Dr. John Sebastian Helmcken, die met de Hudson Bay Company in Victoria aankwam in 1850.
Ze is gelegen op 4 km van de Hwy. Best is dit te doen na de middag voor foto’s. Het pad naar het uitkijkpunt is rolstoeltoegankelijk met hulp. De waterval is prachtig.

* Alice Lake & Ray Farm:
Deze loop van circa 4 km gaat door open “fields” en bosrijk gebied langs het Alice Lake.
De ganse trail neemt +/- 2u in beslag. Ray Farm is een vervallen boerderij. John Ray
woonde er van 1911 tot 1947. Hij huwde met Alice Ludtke in 1932 en ze kregen drie kinderen. Na hun dood werden zij achter de hoeve begraven. Nu rest er nog alleen een oude en verlaten hofstee.

* Baileys Chute:
Het is een lage waterval op de Clearwater River. In de late zomer en herfst kan je met veel geluk het opspringen van zalm tegen de stroom gadeslaan. Je moet tot het eindpunt gaan om iets te kunnen zien. Moeilijk met een rolstoel, steile helling.

* Clearwater Lake:
Volgens de gegevens die we over het meer konden vinden, zouden er rondvaarten georganiseerd worden. Het waren nutteloze kilometers. Kanovaren zou eveneens kunnen. Wij konden niet eens tot bij het meer geraken.

Voor we naar onze stek Wells Gray Inn reden, stopten we bij het restaurant
The Old Caboose
260 Park Drive, P.O. Box 2029 RR#1, Clearwater, BC V0E 1N0
Tel.: + 1/250-674-2945 Fax: + 1/250-674-0018
Website: www.oldcaboose.com
E-mail: info@oldcaboose.com
Het overgrote deel van de beoordelingen op Tripadvisor zijn heel positief. Het is er inderdaad niet slecht, geen te lange wachttijden, niet overdreven duur, maar niet echt gezellig, dat namen we er wel bij. Marie-Claire vond het niet echt lekker, ik wel. Aan het restaurant is een hotel verbonden. Het oogt in ieder geval nieuwer dan Wells Gray Inn. Je kan er overnachten voor CAD 90 + taks per nacht, zonder ontbijt. Het restaurant ligt op dezelfde weg als ons logies. Na het afrekenen keerden we naar onze kamer terug voor een welverdiende nachtrust.

Kilometerteller 11.636 km, vandaag gereden 190 km, tijd 9.30u, weer: ‘s morgens 14°, later op de dag tot 24° en volop zon.

Maandag 12/09 Clearwater - Kelowna

- Clearwater - Kamloops: Gouddelversroute

* Kamloops: +/- 100 km - 1u
Het is een vrij grote stad. Wij zagen er af van menige bezoeken door tijdsgebrek. Vanaf Kamloops kregen we brede valleien, boerderijen en hier en daar de kans op het spotten van dieren zoals berggeiten en beren. Groene weiden en dichte sparrenbossen overheersen het beeld tussen Kamloops en Kelowna.
Iets buiten het centrum van Kamloops werd 1 stop ingelast bij het
B.C. Wildlife Park
9077 Dallas Drive, Kamloops, B.C. V2C 6V1
Tel.: + 1/251-573-3242
Website: www.bczoo.org E-mail: info@bczoo.org
Open: Zie website, inkom CAD 13,95 senioren 11,95 + taks
Wij betaalden CAD 13,38 p/p = 26,76
Om er te komen volg Hwy 97 en neem exit 390. Een bezoek neemt minstens 1.30u in beslag.
De dieren zitten in grote kooien, afgezet met zware dubbele gaasdraad. Bij de echt gevaarlijke is er zelfs een gracht gegraven met water en de beren kijken tegen een betonnen muur op. Er wordt getracht de kooien zo in te richten, dat de dieren zich in hun gewone habitat wanen. Er zijn 65 verschillende diersoorten in ondergebracht. Het park is zeker niet klein, maar heeft redelijk goed aangelegde paden. Op sommige plaatsen loopt het pad golvend, zodat een begeleider geen overbodige luxe is. Bij het beëindigen van ons bezoek, het moet rond de middag geweest zijn, hebben we onze lunchbox uit de wagen genomen en op het buitenterras aan een tafel opgegeten. Het was er zalig genieten in het zonnetje. Bij het verlaten van de zoo, zetten we koers naar Vernon.

* Vernon:
- Historic O’Keefe Ranch: 9380 Hwy 97 N, Vernon, B.C.
Website: www.okeeferanch.ca E-mail: info@okeeferanch.ca
Tel./fax: + 1/250-542-7668
Open: 9-17u, inkom: CAD 12 p/p, senioren CAD 11
Marie-Claire betaalde CAD 9,50 en ik kon gratis mee.
De O‘Keefe Ranch is de grootste ranch van British Columbia, opgericht in 1867 door Cornelius O‘Keefe. Cornelius stierf in 1919 en zijn tweede vrouw Elisabeth in 1929. De ranch werd nadien gerund door de jongste zoon Tierney en zijn vrouw Betty tot 1967. Dan werd besloten de ranch voor het nageslacht te bewaren, als historisch patrimonium. De ranch is zo oud als Canada. Het domein ligt 12 km ten noorden van Vernon. Het is nu voornamelijk een honingboerderij. We kregen er een heel interessante uitleg van een Nederlandse gidse, die er nu 2 jaar werkt. Het geleid bezoek duurt ongeveer 2u en is zijn geld meer dan waard.

De brede weg tussen Vernon en Kelowna is prachtig. De ganse tijd kronkelt de weg naast het Okanagan Lake over een golvend tracé.

* Kelowna:
Ook hier werden alle voorziene bezoeken afgelast. De tijd was hier te kort.
Bij aankomst in Kelowna zochten wij het Canada Best Value Inn op. We hadden er een kamer gereserveerd. Bij nazicht van de kamers moesten we vaststellen, dat we de kamer niet in konden met de rolstoel. Even verderop in dezelfde straat hadden we meer geluk. Het Vineyard Inn kon ons een degelijke en ruime kamer aanbieden op de begane grond en de wagen kon voor de deur geparkeerd worden. Vermits we er over een kitchinette beschikten, deden we enkele inkopen in de Walmart op 500 m van het logies. Walmart is hier een heel grote supermarkt, waar we onze gading vlug gevonden hadden. Buiten brood voor morgen namen we fijngesneden salade, enkele tomaten, een gebraden kip en een beetje drank mee. We konden dit op de kamer op een rustige manier opeten, waarna we alles netjes opruimden, in de douche gingen en in bed doken, om morgen terug fris te kunnen vertrekken voor een zoveelste goedgevulde dag.

Kilometerteller 11.940 km, vandaag 304 km, tijd 10u, weer: ‘s morgens 12°, na de middag tot 33° en volop zon

Dinsdag 13/09 Kelowna - Penticton - Omak

Van het ontbijt genoten we op de kamer. Daarna werd ingeladen en konden we vertrekken in de richting van de V.S. We gaan er terug enkele dagen in rondtoeren om een tweetal N.P. te bezoeken.

Okanagan Valley:
De vallei loopt van Salmon Arm naar Osoyoos. Het is de boomgaard van Canada.

* Peachland:
Omgeven door boom- en wijngaarden en torenhoge Ponderosa sparren, is Peachland een serene en pittoreske gemeenschap, die aan de oever van het Okangan Lake in de Okanagan Valley gelegen is. De historische gemeenschap van Peachland dateert van de late jaren 1800 en de komst van de pionier John Moore Robinson van Manitoba in 1897.
Peachland is de thuisbasis van “Ogopogo”. Terwijl alle dorpen langs het Okanagan Lake aanspraak maken op dit beroemde waterdier, is het op Squally Point, aan de overkant van het meer, dat Ogopogo zijn(haar) thuis zou zijn. Naast de meermonsters is Peachland bekend om zijn fruit en wijnen van de Greata Ranch en Hainle Vineyard Estate Wineries.
In het Peachland Museum, gehuisvest in de voormalige Baptist Church, een ongewoon achthoekig gebouw uit 1910, zijn voorwerpen en foto’s te bezichtigen over de geschiedenis van de regio.
We lasten een stop in aan het meer en stapten even binnen bij de bekende bakker
Bliss Bakery
4200 Beach Avenue, Peachland, B.C., V0H 1X6
Tel.: + 1/250-767-2711
Website: www.blissbakery.ca E-mail: info@blissbakery.ca
Open: Elke dag 7.30u - 17u

* Summerland:
De route langs en met zicht op het meer is een aaneenschakeling van boomgaarden en wijnranken. De streek rond Summerland-Penticton en meer zuidelijk is heel vruchtbaar. Je vindt er allerlei fruit, zoals appelen, peren, kersen, nectarinen en perziken. Ze worden massaal te koop aangeboden in de menige fruitstalletjes die je langs de weg tegenkomt en die uitnodigen tot kopen. De druivenranken staan op de flanken te genieten en te rijpen in het zonnetje.
Het is een prachtige route langs de boorden van het Okanagan Lake. Je hebt mooie zichten op het meer vanaf Giant Head Mountain

* Penticton:
Penticton is een gezellig verblijfstadje. Het ligt in de vruchtbare Okanagan Valley en is één van de warmste plaatsen van Canada. Het gebied rond Penticton staat eveneens bekend om zijn meren, stranden, wijn- en boomgaarden.
Wij hielden er een korte stop en bezochten er naast de rozentuin, de voornaamste attractie van Penticton, de raderstoomboot S.S. Sicamous & The Inland Marine Heritage Museum.

De museumboot ligt aangemeerd 1099 Lakeshore Drive, Penticton
Tel.: + 1/250-492-0403
Website: www.sssicamous.com
De S.S. Sicamous Steamwheeler Canadian Pacific is te bezoeken. Je kunt het middendek grondig bezichtigen. Verschillende onderdelen van motoren en navigatiesystemen staan in de boot te kijk. Beneden- en bovendek zijn beiden afgesloten voor het publiek.
Bij vertrek uit Penticton volgden we even voorbij de luchthaven de boorden van het Chaha Lake tot in Kaleden, waar we een bezoek brachten aan de
Linden Gardens.
351 Linden Avenue, Kaleden, B.C. V0H 1K0
Tel.: + 1/250-497-6600 Fax/ + 1/250-497-5347
Website: www.lindengardens.ca
Inkom: CAD 5 p/p
Bij het binnenkomen van Kaleden sla je linksaf Lakehill Road op. Je volgt die 850 m, om dan naar rechts af te slaan. Je bent dan in Linden Avenue en het is dan nog nauwelijks een 150 m. We genoten er met volle teugen van de bloemenpracht. De tuin is adembenemend mooi. Het bezoek ten einde, genoten we in het zonnetje op het open terras tussen de bloemen van een kom vers gemaakte soep. Onze lunchbox werd er eveneens bijgehaald, om de resterende gaatjes in onze maag te vullen.

* Okanagan Falls:
Ze zijn gelegen op het zuidelijk eindpunt van het Skaha Lake. Het was de bedoeling de waterval te bezichtigen, maar er rest niets meer van, er werd hier een stuwdam gebouwd.

* Vaseux Lake Provincial Park:
Er ligt een 300 m houten wandelpad. Het park is gratis te bezoeken. Wij zijn er gewoon voorbijgereden en lasten hier weinig stops in.

* Mc Intyre Bluffs
Met wat geluk kan je hier bighorn schapen en berggeiten spotten.

* Oliver:
Oliver is de wijnhoofdstad van Canada. Er is mogelijkheid tot bezoek aan de Farmers Market 8.30-12.30u.
Cantaloupe Annie(Café) is the place to be voor de lunch in Oliver.
34845 97th Street, next to Chevron, Oliver, B.C. V0H 1T0
Tel./fax: + 1/250-498-2955
Website: www.canteloupeannies.com E-mail: canteloupeannies@gmail.com

- Oliver - Osoyoos:
Tussen Oliver en Osoyoos vind je veel wijnproeverijen. Wegens tijdgebrek hebben we ze gelaten voor wat ze waren en je drinkt best niet wanneer je rijdt.

* Osoyoos:
Osoyoos is een aboriginal woord en betekent “ narrowing of the waters”. Hier stonden we plots aan de grens met de U.S.A. Osoyoos ligt ten noorden van de grens met de V.S. Het ligt in het enige woestijngebied dat Canada rijk is, compleet met wilde cactussen. In Osoyoos bevind zich ook het warmste meer van Canada. Niet verwonderlijk dat fruitteelt en wijnbouw hier erg belangrijk zijn.

* Mk’ Mip Desert Cultural Center: Aboriginal Building - CAD 12 p/p
1000 Rancher Creek Road, Osoyoos, B.C. V0H 1V6
Tel.: + 1/250-495-7901 Fax: + 1//250-495-7912 Toll Free: + 1/888-495-8555
Website: www.mkmipdesert.com
Het was tegen sluitingstijd en kregen er geen info over wat we in de omgegeving konden bezoeken.

We volgden Hwy 97 tot Tonasket en verder Route 20/Hwy 97 tot Omak. Je hebt op het ganse traject nergens een echte afslag te nemen, op uitzondering van aftakkingen naar bezienswaardigheden. De grensovergang verliep heel vlot. Tot Tomasket was het een en al boomgaard langs de weg, dan werd het een golvend landschap en meer groen gekleurd door de vele sparren.
Bij aankomst in Omak zochten wij het gereserveerde logies Omak Inn op. Voor we de kamer konden betrekken, was het weer eens een hele rompslomp. De kamer op zich voldeed, de badkamer was iets anders. We hadden maanden voor ons vertrek een aangepaste kamer gereserveerd, die was nu ingenomen door een ander iemand. We hebben moeten roeien met de riemen die we hadden en het is ons gelukt. Het is een goed logies, maar heel onpersoonlijk, echt Amerikaans. Na installatie op de kamer zochten wij een restaurant op.
Het werd ditmaal Koala Street Grill
914 Koala Avenue, Omak, WA 98841
Tel.: + 1/509-826-6375
Website: www.koalastreetgrill.com
E-mail: koalastreetgrill@yahoo.com
Het restaurant paalt aan het Omak Inn, we konden er te voet naartoe. De meningen zijn verdeeld op Tripadvisor, er zijn maar drie beoordelingen. Wij vonden het er niet zo lekker. Het is zeker geen aanrader. Terug in het hotel namen we even de tijd om de mailbox te raad-plegen aan een vrij te gebruiken PC in de lobby, waarna we de kamer opzochten.

Kilometerteller 12.180 km, vandaag gereden 240 km, tijd 8.45u, weer: ‘s morgens 18°, later op de dag tot 28° en volop zon.

Woensdag 14/09 Omak - Rockport

We konden het hotel pas verlaten na enkele telefoontjes met Bank Card Company in België. Onze MasterCard was geblokkeerd en we kenden er geen oorzaak van. We kregen te horen, dat de kaart gestript was, wat we konden beamen. Dit is de nieuwe norm voor de veiligheid. Om de kaart terug geactiveerd te krijgen, moesten we in eender welke ATM-automaat een hoog bedrag aan dollars(vb. US$ 1.000) opvragen, wat geweigerd zou worden, maar waardoor de chip op de kaart terug geactiveerd wordt. Op die manier zouden we met de kaart terug kunnen betalen. Met die raad in ons achterhoofd verlieten wij Omak om 9u, om North Cascades N.P. te gaan verkennen.

* Winthrop: Mijlpaal 193
Gezellig Old Western stadje. Bij een wandeling door de enige straat die het stadje telt, is het alsof je ettelijke jaren in de tijd teruggaat. Het enige verschil met de pionierstijd zijn de auto’s, de geasfalteerde weg, souvenirswinkels, de saloons en de logies zijn aan de huidige tijd aangepast. Desondanks blijft het een gezellige stopplaats. Winthrop heeft een afslag naar het Okanagan National Forest.

* The North Cascades Scenic Byway Loop: R 20
Heeft het grootste aantal gletsjers van alle parken buiten Alaska.
- Washington Pass: MP 162
Je hebt er een zicht op Liberty Bell Mountain, het gelijkt op Cathedral Mountain in
Yoho N.P. Wij hadden er brute pech, de weg was afgesloten wegens werkzaamheden. Het uitzichtpunt zou rolstoeltoegankelijk zijn.

- Rainy Pass Picnic Area: MP 158
Aan de parking vertrekt een toegankelijke(met begeleider) wandeling van 1 mijl naar de Rainy Lake Waterfall. Er zijn uitzichtpunten op de omliggende gletsjers. Er is een langere, niet toegankelijke wandeling, 2 mijl, naar Lake Ann en een Maple Pass Loop van 7,5 mijl. Deze langere wandelingen zijn vaak tot laat in juli afgesloten wegens sneeuw.
Van de parking is het 1 km naar de Blue Lake Trail.
We maakten gebruik van de picknicktafels om er onze lunch te verorberen.
- East Bank Trailhead: MP 138
Met deze wandeling kan je Panther Creek, de East Bank en Ruby Creek bereiken. Je kunt ook de Happy-Panther Trail west volgen vanaf hier.
- Ross Lake Overlook: MP 136
Het pad is 1/3 rolstoeltoegankelijk. Je hebt er een uitzicht op het lager gelegen meer. Vanaf hier kwam er veel wind opzetten en de wolken stationeerden zich in de bergen.
- Diablo Lake Overlook: MP 131
Het zicht op het dieper gelegen meer is prachtig. Het uitzichtpunt is toegankelijk, maar van in de wagen kon ik het meer heel goed zien, ik hoefde er zelfs niet voor uit te stappen. Het is een zoveelste meer met een azuurblauwe kleur.
- Gorge Creek Overlook Canyon: MP 123
Het is een canyon met de Gorge Lake Falls en dam. Het pad is rolstoeltoegankelijk met een begeleider.
- Newhalem Visitor Center: 8.30-17u
North Cascades N.P.: Gratis
www.nps.gov/noca
Wandelingen vanaf Nehalem Visitor Center:
* Trail of the Cedars(Newhalem Creek):
Het is een korte trail van 500 m door een cederbos op een goed toegankelijk houten pad.
* Sterling Murno Trail: Wandeling van 100 m, rolstoeltoegankelijk op een houten pad.
* Newhalem Rockshelter Trail: Is rolstoeltoegankelijk op een houten wandelpad.
* River Loop Trail: Niet rolstoeltoegankelijk
* Linking Trail Creek: Het is een trail van 1,1 km en hij is rolstoeltoegankelijk.
* Rock Shelter Trail: Het is een trail van 0,5 km, die rolstoeltoegankelijk is.

In Newhalem was de mooie natuur grotendeels voorbij. Het landschap werd minder ruw en groene weiden en vruchbare akkers kwamen in het vizier. Van af hier volgden we de Skagit River tot in Marblemont-Rockport, waar we in het Skagit River Resort voor 1 nacht gzereser-veerd hadden.
Tussen Winthrop en Marblemont is geen logies te vinden.
De ganse route van de North Cascadese Scenic Byway is prachtig. Het is raadzaam de rit in omgekeerde richting te maken en dan nog best vroeg in de morgen voor de lichtinval en om mooie kiekjes te kunnen schieten. Het viel bij ons anders uit.

Het inchecken in het Skagit River Resort heeft even geduurd. Niet dat de reservatie niet in orde was, de cabine die voor ons voorzien was, kon niet door de beugel. We kregen uiteindelijk cabine 5 toegewezen en de vriendelijke uitbater zou voor een hellend vlak zorgen. Dit was nodig, omdat bij de ingang een vijftal treden waren en dit aan beide deuren. De man kwam aangereden met zijn pick-up, met in de laadbak een heus hellend vlak net breed genoeg voor de rolstoel. Tegen 18u konden we uitladen en de cabine betrekken. Pas na installatie op de kamer, konden we het restaurant van het resort opzoeken. Het restaurant is verbonden met het resort en behoort toe aan dezelfde uitbaters.
Skagit River Resort: The Eatery
58468 Clark Cabin Road, Rockport, WA 98583
Tel.: + 1/360-873-2041
Het was dan net iets na 18.30u en we stelden dan pas vast, dat het restaurant maar open is tot 18.30u. De enige manier om nog bediend te geraken, was een meeneem maaltijd bestellen. Dit kan er tot hooguit 19u en het personeel leek ons niet vriendelijk. We hebben het toch voor mekaar gekregen, dat het bestelde naar de kamer gebracht werd. We hebben al gezelliger gegeten dan dit keer, maar de honger was gestild. Na het eten werd alles zowat op orde gebracht in onze chalet, die bestond uit een salon, eethoek, kitchenette, badkamer en twee slaapkamers. De batterijen van fototoestel en camera werden geladen, een douche genomen en waarna het bedtijd werd.

Kilometerteller 12.406 km, vandaag gereden 226 km, tijd 9u, weer: ‘s morgens 18°, later op de dag tot 18° en volop zon.

Donderdag 15/09 Rockport - Port Angeles

Het ontbijt achter de rug, werd vlug ingeladen en konden we aan de tocht naar Port Angeles beginnen om 8.30u. Onder een grijs wolkendek verlieten we het resort. Onderweg was er nu niet zo veel te zien. Daardoor gleden de kilometers vlug onder de wielen weg. In Crescent werd nog even bijgetankt en dan ging het rechtstreeks naar de haven van Port Towsend, waar we de ferry namen naar Keystone(Coupeville).

Ferry Port Towsend - Keystone(Coupeville)
Er zijn ferries om 11.15u - 12.45u - 2.15u - 3.45u(om de 90 min.)
Vaartijd: 30 min. en je bent er best een ½ uur op voorhand aanwezig.
Bellen bij vertrek van uit een hotel in Rockport is niet nodig. Er zijn geen reservatiekosten.
Wij betaalden US$ 10,30(auto) + 1,35(senior) : totaal US$ 11,65
+ 65 en gehandicapten kunnen gratis mee.
Tel.: + 1/206-464-6400 Toll Free:+ 1/888-808-7977
We waren aan de ferry om 10.50u en hadden het geluk nog mee te kunnen met de boot van 11.15u. Op vertoon van de blauwe mindervaliden parkeerkaart, moesten we in een bepaalde file parkeren, zodat de bemanning kon zien, dat we een plaats voor gehandicapten konden innemen op de ferry. Als eerste mochten we inschepen en parkeren in de buurt van de lift. De overvaart duurde juist 30’ en in Coupeville keken we nog altijd op een grijze lucht. Het zag er naar uit dat we vandaag geen zon zouden te zien krijgen, maar het regende niet of nauwelijks.

Bij aankomst in Port Angeles zochten we vooreerst The Royal Victorian Motel op. Het inchecken ging als een fluitje van een cent. De uitbater zou er voor zorgen dat we de wagen nabij de kamer konden parkeren. In de buurt van kamer 25, met een min of meer aangepaste badkamer, is een voorbehouden plaats voor mindervaliden. Na installatie op de kamer trokken we op verkenning in Port Angeles. Om te beginnen zochten we het bureel op van
- Black Ball Ferry Line:
101 E. Railroad Avenue, Port Angeles, WA 98362
Tel.: + 1/360-457-4491 Toll Free + 1/800-833-6388 Fax: + 1/360-457-4493
Website: www.cohoferry.com
Buiten het hoogseizoen is op voorhand reserveren niet nodig. Doe je dit toch, dan kost het je US$ 11 voor het voertuig extra. Met een reservatie moet je 1 uur op voorhand aan de ferry aanwezig zijn, zonder reservatie 1.30u. De overtocht kostte US$ 60,50(wagen + chauffeur)
+ per passagier US$ 16,50. Er is geen korting voor senioren en mindervaliden. De vaartijd is 90’.

Met die info verlieten wij het kantoor, om binnen te wippen naast de deur bij het
- Visitor Center: 9-16u
We wilden er de getijden van de Pacific Coast checken. De vriendelijke dame en heer keken elkaar aan en moesten het anwoord schuldig blijven. Zij hadden blijkbaar nog nooit gehoord van de Tidepools(getijdenpoelen, waterplassen die blijven staan bij eb). Onverrichterzake zijn we er buiten gegaan zonder info. Het zijn gepensioneerde vrijwilligers, wij vinden dat zij toch wel een beetje meer op de hoogte mogen zijn wat betreft het verstrekken van informatie.

We namen de wagen en volgden de kustlijn. Bij South Race Street sloegen we rechtsaf en volgden die tot bij de splitsing. Net voor de ingang van het Olymic N.P. ligt het Hurricane Ridge Visitor Center: Open: 9-16u(mogelijk tot 17u in de zomer).
Wij kwamen er vrij laat toe, maar kregen toch nog de gevraagde informatie, waarmee we ‘s anderendaags konden vertrekken. Het personeel is vriendelijk en goed geïnformeerd over de omgeving, het zijn parkrangers. Om 16u werd iedereen vriendelijk verzocht het gebouw te verlaten, het was sluitingstijd. We keerden naar de stad terug via South Race Street. Bij het water gekomen, sloegen we linksaf en namen de Marine Drive, om op de lange aangelegde dam te komen. We reden de Ediz Hook Road op tot tegen het hek van Port Angeles Coast Guard Air Station, waar we rechtsomkeer moesten maken. Op de dam is ook het Ediz Hook Reservation for Native Birds gehuisvest. Het krioelt er van allerlei soorten meeuwen. De vele nieuwsgierige bezoekers kennen dit fenomeen blijkbaar. De meesten hadden zakken met oud brood bij, waarvan de vogels hoopten een graantje te kunnen meepikken. Ze schuwen de men-sen niet, zij zijn eraan gewoon. In de uithollingen van de rotsen hebben zij hun nest gebouwd en broeden er hun eieren uit. Schijnbaar verdwaalde katten hebben er ook hun thuis gevonden en lijken helemaal niet onderkomen. Na het nemen van enkele foto’s, verlieten we deze plek om terug te keren naar onze stek in het centrum.

Bij terugkeer in het motel vroegen we bij de receptie naar een degelijk Chinees restaurant en we werden prompt verwezen naar het lievelingsrestaurant van de uitbater Tendy’s Garden Restaurant
920 East 1st Street, Port Angeles, WA 98362
Tel.: + 1/360-452-3322
Website: www.tendyschinese.com
E-mail: tendysgarden@gmail.com
De beoordelingen op het internet zijn bijna allemaal heel positief. Wij kunnen dit volmondig beamen, daarbij was het niet al te ver van het hotel, niet te duur, lekker en geen lange wachttijd. Je komt erin zonder oneffenheden en het personeel is uiterst vriendelijk. Het zouden weer eens geen Aziaten zijn. Wij kunnen het ten stelligste aanbevelen. Na de afrekening keerden we naar de kamer terug, we zorgden dat de batterijen geladen werden, gingen onder de douche en zochten het zachte bed op voor een welverdiende nachtrust.

Kilometerteller 12.656 km, vandaag gereden 250 km, tijd 11.30u, weer: ‘s morgens 13°, later op de dag tot 17° bewolkt en mistig in de heuvels, nu en dan lichte regen.

Vrijdag 16/09 Port Angeles Forks

Olympic N.P.: www.nps.gov/olym
Inkom: US$15 p/p of met Interagency Annual Pass
600 East Park Avenue

- Olympic National Park
Regenwouden, bergen en een schitterende kuststrook. Over Olympic N. P. wordt gezegd dat het drie parken in één zijn. Het park ligt in de Olympic Mountains, die een onderdeel zijn van de reeks bergketens langs de kust, die de Coast Ranges worden genoemd. In de westelijke rivierdalen van de Hoh River, Queets River, Quinalt River en Bogachiel River regent het enorm veel, zo’n 4.000 mm per jaar. Door de bescherming van de bergen bereikt in deze gebieden de temperatuur zelden het vriespunt en in de zomer wordt het zelden warmer dan 26°.
De bomen- en plantengroei is in deze rivierdalen uitzonderlijk mooi, er staan gigantische cederbomen die soms tot 90 m hoog zijn en een omtrek kunnen hebben van 7 m. Op de bodem wordt elk stukje ingenomen door levende planten zoals mossen en varens, waardoor de regenwouden een jungle-achtige uitstraling hebben. Het midden van het park bestaat uit bergen en gletsjers. De bergen zijn niet uitzonderlijk hoog. Mount Olympus is met 2.400 m het hoogste punt. Dankzij het milde klimaat en de geringe hoogte is dit wildernisgedeelte van het park relatief eenvoudig voor hikers die de backcountry willen verkennen.

We verlieten het motel om 8u, om zo vroeg mogelijk de top van Hurricane Ridge te be-reiken. Onderweg naar de top heb je mooie uitzichtpunten. Bij aankomst boven was het maar frisjes met amper 2°, maar het was deels bewolkt en zonnig.

* Hurricane Ridge:
De top ligt 28 km ten zuiden van Port Angeles. De ganse afstand kan je aflggen in 45’. Net voorbij het Visitor Center is de ingang tot het Olympic N.P. en de splitsing van de weg.
Volg de Hurricane Ridge Road/ Heart O’ the Hills Road over ettelijke kilometers, met het nodige bochtenwerk. De zichten zijn adembenemend mooi. Op het eindpunt werden we beloond voor de geleverde inspanning. We hadden een zicht op de Olympus Mountains. Aan het Visitor Center op de top heb je, bij helder weer, een prachtig panorama.
- Meadow Loop Trail:
Zichten op de Olympic Mountains en de straat Juan de Fuca.
De loop is 1 km en rolstoeltoegankelijk met hulp.
- Hurricane Hill Trail:
Een wandeling van 2,5 km, waarvan 1 km rolstoeltoegankelijk met begeleider. De wandeling is vrij steil en er is geen afsluiting.

* Elwha Valley:
- Madison Falls Trail:
Het is een rolstoeltoegankelijke trail van 160 m.

* Elwha Campground, Nature Loop:
De trail is niet toegankelijk. De bomen in het bos zijn bedekt met mossen, heel speciaal.
Varens groeien er weelderig tussen de bomen. Aan de Altair Campground was de weg afgesloten.

* La Push:
Olympic Coast National Marine Sanctuary, richting kust op Hwy 110 - 27 km.
Je krijgt er één van de mooiste zichten op de Pacific Coast te zien.
- Volg de Mora Road(Noordelijke Route tot Rialto Beach:
- Beach Overlook:
Er ligt een toegankelijk hellend vlak naar een mooi uitkijkpunt. Men kan er een strandwandeling(1,5 mijl), niet rolstoeltoegankelijk, naar Hole in the Wall maken. Met een beetje geluk tref je er zeesterren en zee-animonen aan. Voor Marie-Claire was het niet bereikbaar door het wassende water(vloed).
- Volg de Soleduc River naar het Quileute Indian Reserve(La Push Road). Je komt zo bij First Beach is met de wagen bereikbaar, maar niet rolstoeltoegankelijk. Je hebt er een zicht op een 3-tal eilandjes voor de kust. De kust ligt er bezaaid met ontwortelde boomstammen, door de stroming meegesleurd.
- Second Beach: Er is een niet toegankelijke wandeling van 0,7 mijl naar de waterlijn.
- Third Beach: Er is een niet toegankelijke wandeling van 1,4 mijl naar de waterlijn.

* We vertrokken nu terug naar Hwy 101 richting Kalaloch om Ruby Beach met zijn verschillende stranden aan te doen.
Grote rotsformaties in het water. Op het rolstoeltoegankelijk uitkijkpunt heb je mooie zichten op o.a. Cedar Creek. Voor Marie-Claire één van de mooiste plekken aan de Pacifistische Kust.
- Beach 1: Het is niet rolstoeltoegankelijk. Het ongelijk bospad loopt door en bos met bomen met vreemde uitstulpingen, heel speciaal.
2: Is niet rolstoeltoegankelijk.
3: Zie je van uit de auto en is niet echt bereikbaar.
De wandelingen naar de beaches 1, 2, 3 en 4 lopen allen naar het water.
Beach 3 en Beach 4 liggen voor Kalaloch, alleen het uitzichtpunt is rolstoeltoegankelijk.
- Ruby Beach naar Forks 56 km.

Na de stranden zochten we stilaan onze eindbestemming voor vandaag op, Forks, waar we in het Pacific Inn Motel voor 1 nacht gereserveerd hadden. Rond de klok van 18.30u wa-ren we ter plaatse. Het was vrij gemakkelijk om het motel te vinden, Forks is in feite maar één lange straat. De corpulente dame van de receptie was uiterst vriendelijk en vroeg ons zelfs of ze een handje moest toesteken bij het uitladen. De wagen kon netjes voor de deur gestald worden en er lag een degelijk hellend vlak naar de kamer, die één van de betere was tijdens onze reis op gebied van rolstoeltoegankelijkheid. Na installatie op de kamer, vroegen we de receptioniste waar we terecht konden in een degelijk restaurant. De vriendelijke dame verwees ons door naar Pacific Pizza, 870 South Forks Avenue, P.O. Box 1997, Forks, WA 98331 Tel.: + 1/360-374-2626 + 1/360-374-4233
Website: www.forkswa.com/business/pacific.pizza
De beoordelingen op Tripadvisor zijn bijna allen heel lovend over het restaurant. De pizza’s die wij er bestelden waren in ieder geval lekker en voor ons veel te groot. Maar geen nood, het is de gewoonste zaak van de wereld, dat iedereen zijn overschot zelf in een doosje deponeert en meeneemt om het later op te eten. Wij volgden dit voorbeeld en hadden ineens onze lunch voor morgenmiddag. Het is alleen jammer dat je zo lang op je maaltijd moet wachten, voor de rest niets dan goed over dit eethuis. Je komt erin zonder oneffenheden en het personeel is vriendelijk en behulpzaam. Het is een aanrader in het kleine Forks, waar je al niet veel keuze aan restaurants hebt. Na afrekening aan de kassa zochten wij het motel op, deden nog wat noodzakelijk was en doken het bed in.

Kilometerteller 13.007 km, vandaag gereden 351 km, tijd 10.30u, weer: ‘s morgens 12°, later op de dag tot 15° zwaar bewolkt en na de middag soms lichte regen maar ook zon.

Zaterdag 17/09 Forks - Port Angeles

Van het ontbijt genoten we zowat op hetzelfde uur als op andere dagen, om het motel te verlaten om 8.30u. We startten met

* Forks - Hoh Rain Forest 50 km. We volgden Hwy 101 tot Big Cedar Tree, de grootste cederboom ter wereld na 15 km. Deze grote ceder is te vinden tussen Ruby Beach en Hoh Rain Forest.
Het Hoh Rain Forest is één van de mooist overgebleven voorbeelden van een gematigd regenwoud in de Verenigde Staten en is één van de populairste bestemmingen van het park.
Het ligt tegen de Upper Hoh Road, een zijweg van Hwy 101. Tijdens de winter valt er vaak regen, wat een jaarlijks totaal regenwater oplevert van 140 tot 170 inches(12 tot 14 feet).
Het resultaat hiervan is een weelderig groen bladerdek van naald- en loofbomen. Mossen en varens geven nog een extra dimensie aan de betovering van het woud. De bomen worden bijna overwoekerd door de aanwezige parasieten.
In deze diepe wouden leeft de Roosevelt Elk, die alleen in dit N.P. voorkomt.

- Big Spuce Tree:
Sitka Spuce bomen groeien van Noord-Californië tot Alaska. Het is een reusachtige boom, licht begroeid met mossen en zwammen.

- Visitor Center:
Klein maar goed informatiecentrum met de nodige documentatie over wandelingen in de omgeving.

- Hall of Mozes Trail:
De trail is 1,5 km lang en een MUST. Tot de brug zie je niets speciaal. Het pad stijgt verder en is met een rolstoel niet bereikbaar, maar het is blijkbaar prachtige wandeling. Op de weg naar het Visitor Center zie je de mossen en zwammen even goed als op de wandeling. Op de terugweg merkten we plots een elk, grazend in de wegberm niet ver van het Visitor Center. Onderweg maakten we van een verlaten campground gebruik voor onze picknick.
- Mini Rain Forest Trail:
De trail is 0,5 km, hij was op dat ogenblik afgesloten. Zou rolstoeltoegankelijk zijn, de
wandeling gaat verder naar de Spuce Nature Trail: 2,5 km

* Fairholm:
We namen de afslag naar Soleduck Hotsprings op Hwy 101 om bij Salmon Cascades Overlook te komen.
- Salmon Cascades Overlook:
Met wat geluk zie je er de zalmen omhoog springen tegen de stroming in. Het pad is toegankelijk tot op de brug.

We zijn de vallei afgereden tot Soleduc Hotsprings en dan teruggekeerd. Ze is mooi om door te rijden. De meeste wandelingen starten aan Soleduc Hotsprings.

* Cresent Lake:
Ligt op 21 mijl/33 km van Port Angeles.
Twee wandelingen vertrekken aan het Storm King Ranger Station
- Moments in Time Nature Creek:
Het is een loop van 1,2 km. Je hebt er bijna constant een zicht op het meer. Het pad loopt lichtgolvend en is toegankelijk met hulp. Hier en daar steken boomwortel omhoog, wat het niet altijd gemakkelijk maakt met de rolstoel. Het beginpunt is goed aangegeven, onderweg spreekt de bewegwijzering mekaar tegen en wordt het een hele klus om terug te komen waar je bent vertrokken.

- Marymere Falls:
De waterval heeft een verval van 27 m. Je hebt een zicht op Barnes Creek. Het eerste gedeelte van het pad is slechts deels rolstoeltoegankelijk. Het tweede deel klimt vrij steil naar de waterval. Marie-Claire ging deze wandeling nog vlug doen, voor we naar Port Angeles terugkeerden. Totaal buiten adem kwam zij aangestrompeld van haar vermoeiende klim.

Het werd nu stilaan tijd om op te krassen en naar Port Angeles terug te keren en terug de bewoonde wereld op te zoeken. De bagage werd op de kamer gedropt, waarna we voor de innerlijke mens gingen zorgen. De keuze viel deze keer op
The Bushwhacker
1527 East 1st Street, Port Angeles, WA 98362-4620
Tel.: + 1/360-457-4113
Website: www.bushwhackerpa.com
E-mail: amanda@bushwhackerpa.com
De commentaren over dit restaurant zijn niet denderend goed. Wij vonden het er lekker, verzorgd, niet duur en geen al te lange wachttijd. Het ligt enkele honderden meter van ons logement.

Kilometerteller 13.246 km, vandaag gereden 239 km, tijd 10.30u, weer: ‘s morgens 14°, later op de dag tot 16° en zwaar bewolkt met af en toe zon, na de middag soms lichte regen. M.a.w. wisselvalig.

Zondag 18/09 Port Angeles - Victoria

We wilden vrij vroeg bij de ferry naar Victoria zijn, daarom zorgden wij ervoor het ontbijt zo vroeg mogelijk te nemen. Bij The Royal Victorian Inn kan dit reeds vanaf 6u in de morgen en wordt door de meeste hotelgasten in de open maar overdekte ruimte genomen. Wij namen alleen een beker koffie en thee op de kamer en graaiden enkele koekjes mee voor op de ferry. Om 6.45u was de wagen geladen en zegden we Port Angeles vaarwel, om bij het loket van Black Ball Ferry Line van M.V. Coho aan te komen om 6.50u.
Voor info over vertrekuren en prijzen raadpleeg de website: www.cohoferry.com
Voor de Ferry Port Angeles - Victoria betaalden we CAD 77 voor de wagen en 2 passagiers. Niemand krijgt er korting. Buiten het hoogseizoen is reservatie niet vereist, zelfs niet in het weekend. In het bezit van het ticket was het nog even wachten vooraan in de rij tot 7.45u, nadien verliep het inschepen vlot. Ik werd als eerste aan boord gereden, Marie-Claire volgde daarna met de wagen en vervoegde mij op het ruime schip. Op de plaats waar het boordpersoneel mij gedropt had, had ik een goed uitzicht op de omgeving. Precies om 8.20u werd het anker gelicht, de trossen losgegooid en de overtocht kon beginnen. De vaartijd bedraagt 1.30u. Tijdens de overvaart namen we rustig de tijd voor ons ontbijt. Om 10.10u meerden we in Victoria aan bij de Inner Harbour, het toeristische centrum van Victoria. Marie-Claire zocht de wagen terug op en ik werd door het personeel met mijn rolstoel naar beneden en tot op de kade gevoerd. Na hereniging was het aan ons om Victoria te gaan verkennen.

* Victoria:
Het is een middelgrote stad waarvan het centrum gemakkelijk te voet kan worden verkend.
Het is een stukje Engeland in Canada. Men kan er gebruik maken van paardenkoetsen en er zijn meerdere ritten, een enkel ritje valt vrij duur uit, maar bij ons in België is het niet anders. De opgegeven prijzen op de website zijn zonder taks en service.
- Horse Drawn Carriage Tours:
Op de website: www.tallyhotours.com vind je de nodige info.
- Rondvaarten Victoria Harbour: - Vaartijd 45’
- Whale watching met Prince of Wales: Website: www.princeofwhales.com
Elke passagier krijgt een reddingsvest aangemeten voor de veiligheid.
Het Accent Inns Hotel, waar wij overnachtten, biedt een gratis shuttle naar de binnenstad aan.

Het Visitor Center bevindt zich in de N/O hoek van Inner Harbour. Marie-Claire is er binnen geweest, maar veel wijzer is zij er niet geworden en echt vriendelijk werd ze er ook niet behandeld. In deze is buurt parkeren geen lachertje. Het was zondag en dan kan je in het centrum vrij parkeren, maar let heel goed op de gele boordstenen. Daar parkeren is om moeilijkheden en om boetes vragen. Na lang een plaats te hebben gezocht, stopte Marie-Claire de wagen aan één van de gele boordstenen en ging het Visitor Center in. Nog geen twee minuten later stopte een parkeerwachter. Hij verwittigde mij dat we er niet mochten parkeren en een andere plaats moesten zoeken. Enkele ogenblikken later was Marie-Claire terug, we vertrokken en vonden in één van de zijstraten een vrij plaatsje. De wagen stond nu veilig, we zouden het centrum wel te voet verkennen. Zoals ik al zei, is vrij parkeren enkel op zondag. Op weekdagen betaal je zelfs met een invalidenparkeerkaart.

Inner Harbour:
* Empress Hotel:
Het is een kolosaal groot hotelcomplex gelegen aan de Inner Harbour.
Het is een uitstekende plaats voor het nemen van de Afternoon tea. Vermits wij nogal nieuwsgierig zijn, hebben wij geprobeerd om zoveel mogelijk van het hotel te bezoeken.
We zijn nergens op de vingers getikt en er op gewezen, dat we beter rechtsomkeer zouden maken en het gebouw verlaten. Het is er grote luxe en voor ons was een bezoek een must.

* Parliament Buildings: 8.30-17u, behalve op zondag
Het is een pompeus complex uit 1898.
In de week is er om de 30’ een gratis rondleiding. ’s Avonds verlicht.

* Royal British Columbia Museum***: 9-17u
www.royalbcmuseum.bc.ca
Interessant en prachtig museum, één van de beste van Canada, een echte must wanneer je Victoria bezoekt. Wij betaalden CAD 12,80 seniorprijs, gehandicapten gratis op aanvraag.
Bij de opgegeven inkomprijzen op de website moet je 12% taks tellen. In het museum kom je meer te weten over de Indianen culturen van B.C. Je ziet er nagebouwde historische gevels van begin 19e eeuw. Trek er minstens 2u voor uit en dan moet je niet treuzelen.
We werden er bijna letterlijk aan de deur gezet. We vonden het heel interessant en namen veel foto’s en kwamen tijd tekort om het ganse complex grondig te zien.

* Helmcken House:
Pioniershuis uit 1852 - CAD 5 p/p, was gesloten. Het bevindt zich in de omgeving van het Royal B.C. Museum.

* Thunderbird Park:
Hier staan een aantal replica-totempalen van de indianen van de Westkust van Canada.
Ze bevinden zich naast het Imax-theater en het Royal B.C. Museum en schuin tegenover het Empress Hotel en zijn gratis te bezichtigen.

* Pacific Undersea Gardens: 10-17u
www.pacificunderseagardens.com
Inkom CAD 11,95 p/p, + 65 CAD 10,50 + taks.
Het is een onderwatertheater, niet toegankelijk voor rolstoelen, jammer.

* Beacon Hill Park:
Park met weelderige bloemenperken en een rijk vogelleven. Wij hebben het niet bezocht.

- Bastion Square: Oude stadskern(Warfstreet) - Tudorhuizen
* Maritiem Museum: Oude rechtszaal uit 1889
* Market Square:
Straten zoals Johnson, Pandora en Storestreet hebben mooi gerestaureerde gevels.
* Chinatown:
Fishgard Street is het centrum van Chinatown.
Fan Tan Alley ligt tussen Fishgard Street en Pandora en is de smalste straat van Canada.
Dit smalle steegje oogt weinig Chinees, iedereen wil het gezien hebben, dus wij ook. In de buurt van het steegje zochten we een Chinees restaurant op voor de lunch, die zijn er in deze buurt voldoende.

- Fishermans Warf:
Eigenlijke haven van Victoria voor het binnenhalen van vis en zeevruchten.

- Craigdarroch Castle:
Opzichtig herenhuis in kasteelstijl uit 1880. Het is niet rolstoeltogankelijk door de vele treden. Wegens tijdgebrek hebben we het niet kunnen bezoeken. Het schijnt prachtig te zijn.

We zochten de wagen op, reden het centrum uit en reden naar het Accent Inn, waar we gereserveerd hadden. We kregen het al direct aan de stok met één van de receptionistes, de wagen had Marie-Claire aan de inkom uit de weg gestald en dat zinde haar niet. Hij moest op de daarvoor voorziene plaats geparkeerd worden. De kamer lag een eind van de mindervaliden parkeerplaats vandaan en hulp werd er niet geboden. We konden in de kamer zonder oneffenheden, maar er was niets aangepast, op de spion in de deur na. Na installatie op de kamer en na het strikt noodzakelijke te doen, zochten wij het restaurant op, verbonden aan het motel Restaurant Fan Tan Cafe
549 Fisgard Street, Victoria, BC VBX 4EB
Tel.: + 1/250-383-1611
Het was er niet bijster lekker en er wordt een lange wachttijd gehanteerd. De afrekening klopte langs geen kanten en vooraleer het personeel met de juiste op de proppen kwam, waren we ettelijke minuten verder. We trokken ons terug op de kamer voor een welverdiende nachtrust. Marie-Claire was doodmoe van de ganse dag rond te slenteren in Victoria.

Kilometerteller 13.265 km, vandaag gereden 19 km, tijd 10u, weer: ‘s morgens bewolkt 12°, later op de dag tot 16° volop zon tot 16u, daarna zwaar bewolkt.

Maandag 19/09 Victoria - Vancouver

Van het ontbijt genoten we, zoals gewoonlijk op de kamer, waarna in het motel afgerekend en vertrokken werd. Om 8.30u verlieten wij de kamer en kozen terug de richting van het centrum. Hier volgden we de panoramische route naar Oak Bay, via de zuidelijke oever van de Inner Harbour tot de eigenlijke haveningang van Victoria. We trachtten zoveel mogelijk de kustlijn te volgen om uit te komen bij Ogden Point.

- Ogden Point Breakwall:
Het vertrekpunt is goed aangegeven en met blauwe borden gemarkeerd. Bij Ogden Point werd halt gehouden en we namen er de tijd om de omgeving in ons op te nemen. De mooie route loopt tot het Oak Bay Beach Hotel. Je hebt er prachtige zichten op de kustgebergten van de staat Washington. We keerden op onze stappen terug en verlieten nu stilaan Victoria om, via Patricia Bay/Hwy 17 richting Swartz Bay te rijden. Dit deden we niet zonder af te slaan naar de bekende Butchart Gardens.

- Butchart Gardens: www.butchartgardens.com
Inkom CAD 32,48 p/p, geen korting voor mindervaliden of senioren.
Je vindt deze tuinen op 20 km ten noorden van Victoria, afslag naar links op Patricia Bay Hwy 17. De Butchart Gardens worden zeer goed aangegeven. We vervolgden onze weg op Keeton Cross Road en na een kruising op Benvenuto Avenue tot bij nummer 800, waar de tuinen gelegen zijn. Er zijn voorbehouden parkeerplaatsen voor mindervaliden dicht bij de ingang en de tuinen zijn volledig rolstoeltoegankelijk met een begeleider. Ze zijn prachtig, wij vertoefden er enkele uren. Aan het einde van de rondgang in de tuinen, genoten we van een lekker ijsje. Hierna zetten we onze weg verder naar Swartz Bay, om er de ferry naar Tsawwassen te nemen.

Op de Patricia Bay/Hwy 17 werden we in de buurt van Swartz Bay van vrij ver voor de ferry in goede banen geleid naar BC Ferries: www.bcferries.com hierop vind je alle info.
Elk uur gaat de ferry, de overtocht duurt 90’.
CAD 47,25(wagen) + 14,25 p/p gehandicapten CAD 7,25(1 juni 2011)
Wij betaalden in totaal CAD 77,60 voor wagen + 2 personen
Tel.: + 1/250-386-3431 Toll free: + 1/888-223-3779
De ferry zou ons voeren van Swartz Bay, 27 km ten noorden van Victoria, naar Tsawwassen, 30 km ten zuiden van Vancouver. We kwamen aan de terminal toe om 14.45u en konden bijna onmiddellijk inschepen. Door het tonen van de mindervalidenparkeerkaart werden we op de eerste rij geloodst, om als eerste het schip te kunnen inrijden. Marie-Claire moest de wagen zodanig parkeren, dat de rolstoel voldoende ruimte had om de grote lift te bereiken. Zoals voorzien, vertrok de ferry precies om 15.15u. Tijdens de overvaart hadden we mooie zichten op kleine eilandjes. We kochten er we een kleinigheid voor de lunch. We hadden geluk met het weer, volop zon en weinig of geen wind. Het was zalig toeven op het open achterdek, beschut voor de wind en de hevige zon. Marie-Claire liep gestaag op en neer om foto’s te kunnen schieten van al het moois onderweg. Om 16.45u meerden we in Tsawwassen aan. Vermits we als eerste de boot waren ingereden, was het aan ons om als één van de eersten de ferry te verlaten.

Nu kon de rit van Tsawwassen naar Vancouver beginnen. Van de ferry vervolgden we op Hwy 17 tot we op Hwy 99 uitkwamen. Die bleven we volgen door Richmond, je ziet weinig van de stad. Na enkele kilometers kregen we reeds wegaanduidingen, om het drukke verkeer in de juiste richting te leiden. Het centrum was rechtdoor op Hwy 99, die we volgden tot het eindpunt in Downtown Vancouver. Onderweg heb ik getracht het Ramada Limited Hotel in te geven op de GPS, maar die nam het adres West Pender Street niet aan. Dan maar Canada Place 999 ingegeven, plaats waar we de volgende morgen de wagen moesten inleveren. Marie-Claire zocht het bureel op, maar er was niemand aanwezig. Ik deed nogmaals een poging voor het hotel en nu lukte het wel. Als normaal denkend persoon had ik de naam van de straat voluit ingetikt, zonder resultaat. Nu deed ik een poging als volgt, W Pender Street 435 en dat gaf resultaat. De GPS leidde ons nu door het kluwen van straten en vrij vlug waren we waar we zijn moesten. Parkeren kon niet aan het hotel, enkel uitladen en daarna werd de wagen door het personeel in een betalende garage gestald, prijs CAD 25 + 3 taks = CAD 28.

We organiseerden ons nu iets beter op de kamer. We logeerden hier immers een drietal nachten. Wanneer deze klus achter de rug was, trokken we erop uit naar het dichtsbijzijnde restaurant. Rechtover het hotel troffen we een Vietnamees aan. Veel stond er niet op het menu, de keuken was gesloten wegens verbouwingen. Dan maar even verder, hier was er een probleem met te hoge tafels en stoelen. Met hun sorry waren wij niets vooruit. Uiteindelijk kwamen we terecht bij het Restaurant Steamworks
375 Water Street, Vancouver, BC
Tel.: + 1/604-689-2739 Fax: + 1/604-669-2329
Website: www.steamworks.com
E-mail: info@steamworks.com
Het overgrote deel van de beoordelingen op Tripadvisor zijn heel positief. Wij kunnen die beoordelingen dan ook bijtreden. Er heerst een gezellige sfeer, het is er lekker, je hebt er geen lange wachttijd, maar wij vonden het er nogal prijzig. Je komt het restaurant in zonder oneffenheden. De meeste tafels zijn hoog, maar er zijn lage tafels beschikbaar. Het restaurant ligt een tweetal blokken lager dan het hotel, om terug hogerop te geraken, riepen wij de hulp in van een jonge man. Terug in het hotel zochten wij onze kleine kamer op en doken het bed in, om morgen met verse moed aan onze voorlaatste dag in Canada te beginnen.

Kilometerteller 13.379 km, vandaag gereden 114 km, tijd 11.30u, weer: ‘s morgens 13°, later op de dag tot 20° en volop zon.

Vancouver

Algemene informatie:
www.hellobc.com www.vancouversightseeing.com
- Vancouver is een vrij goed toegankelijke stad. Het openbaar vervoer is volledig rolstoeltoegankelijk, maar de toeristische bussen zoals Big Bus zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Vancouver, de Gateway van de Pacific, is één van de meest populaire steden ter wereld. En niet voor niets. De sfeer is er bijzonder aangenaam, zoals bij de gezellige terrassen op Robson Street, dé chique winkelstraat met veel boetieks en gezellige winkeltjes, Gastown, het historische hart van de stad en Canada Place.
* Openbaar vervoer: (Translink)
- Een dagkaart kost CAD 9 p/p
- Een 10 rittenkaart kost CAD 21, ze is geldig op bus, seabus en skytrain.
- Een enkel rit kost CAD 2,50 en is 90’ geldig. Betalen op de bus doe je met gepast geld. De chauffeur kan je geen wisselgeld geven. Je gooit het gepast geld in een gesloten bakje.
- Alle openbaar vervoer is rolstoeltoegankelijk.
- Het ticket is geldig in dezelfde zone(er zijn drie zones)
- Info transport van en naar de luchthaven: www.translink.ca/en/Rider-Info/Mobile.aspx
- Skytrain: Iedere 2 à 5 min.
Stopt aan het waterfront en geeft verbinding met de Seabus.
Rolstoeltoegankelijk
- Seabus: Gelijkt op een futuristische catamaran.
Rolstoeltoegankelijk

- Canada Line Light Travel(extensie op de Skytrain):
Downtown - Airport(Waterfront)
Rolstoeltoegankelijk - 25 min.
- Shuttlebus van en naar de luchthaven.

* Bezienswaardigheden met:
- Big Bus Hop-On Hop-Off Tour:
22 stops, 2 soorten bussen(open bus en dubbeldekker)
2-daags ticket: CAD 40 p/p
Om de 10 min. van 8.30-18.30u
Niet rolstoeltoegankelijk
- Trolley Hop-On Hop-Off Tour:
24 stops, maakt meerdere stops in Stanley Park
2-daags ticket: CAD 40 p/p
Om de 20 min.
Niet rolstoeltoegankelijk
Tel.: + 1/604-801-5515
- Er zou een Free Wheelchair rolstoeltoegankelijke Trolley geweest zijn in Stanley Park.
- Pacific Coach Lines: Tel.: + 1/604-662-8074
- Grey Lines Vancouver: Tel.: + 1/604-879-9287
- West Coast Sightseeing: Tel.: + 1/604-451-1600
- British Columbia Paraplegic Association:
info@bcpara.org
vancouver@bcpara.org
Tel.: + 1/604-324-3611
+ 1/800-689-2477 Toll Free
+ 1/877-324-3611

Dinsdag 20/09 Vancouver

Om 8.45u waren we paraat om uit het hotel te vertrekken. Voor het ontbijt hadden we naar de weersvoorspellingen voor vandaag en de volgende dagen geïnformeerd. Alleen vandaag zou het zonnig zijn, morgen zwaar bewolkt en overmorgen de ganse dag regen. Met die wetenschap in het achterhoofd zouden we trachten de buitenactiviteiten voor vandaag te houden. Het overige zou dan morgen aan de beurt komen. Dit hield in, dat ons voorziene programma overhoop gegooid werd. We hadden onze wagen uit de garage laten halen en naar het hotel laten brengen, stapten vlug in en reden ermee naar Canada Place om hem af te leveren, dat voorzien was tussen 8.30u en 9u. Net voor 9u stonden we stil in de ondergrondse garage en vroegen aan de aanwezige persoon of er mogelijkheid bestond dezelfde wagen een dag langer te huren. Hij moest het antwoord schuldig blijven, maar zond ons naar het bureel van National op het gelijkvloers. Daar stelden we opnieuw de vraag en tot onze verbazing mochten we de wagen gratis een dag langer in bruikleen houden, op voorwaarde dat we hem voor 17u inleverden. Wij waren de koning te rijk. Zo konden we de verste bestemmingen eerst afwerken en de rest zou voor morgen zijn.

Onder begeleiding van de man uit de garage reden we naar een benzinestation in het centrum, zonder benzine doe je natuurlijk geen kilometers. Na het bijtanken, enkele liters om toe te komen vandaag, startten we definitief de dagtrip met het Stanley Park.

* Stanley Park:
Het is het grootste stadspark van Noord-Amerika op 10 min.(bus) van het centrum. De Scenic Drive of Stanley Park is 12 km(Oeverweg). De ingang van het park is via Georgia Street. De route in het Stanley Park is bijna volledig eenrichtingsverkeer. Let daarom goed op de volgorde van de te bezoeken uitkijkpunten, want je kunt niet keren. De verschillende aanwezige parkings zijn betalend. In het Stanley Park rijdt een paardentram. Hij vertrekt in de buurt van de Rose Garden en maakt een ganse toer door het park. Er zijn stops aan de voornaamste bezienswaardigheden:

Stanley Park Horse-Drawn Tours
735 Stanley Park Drive
P.O. Box 1134, Station A
Vancouver, B.C., V6C 2T1
Tel.: + 1/604-681-5115 Fax: + 1/604-681-5116
Toll Free: + 1/888-681-5110
Website: www.stanleyparktours.com
E-mail: tours@stanleypark.com
Tickets voor de paardentram zijn enkel te koop aan het Horse-Drawn Tour Kiosk in het Stanley Park.. Tickets kosten CAD 29,99 p/p, senioren 27,99 beiden + taks. De paardentram rijdt van 15 maart tot 31 oktober. De rit is interessant maar vrij duur. De rit duurt 1 uur.
Er kunnen 20 passagiers plaatsnemen in het rijtuig. Hij vertrekt bij de Horse-Drawn Tour Kiosk aan de Coal Harbour parking tegen de ingang van het Stanley Park aan Georgia Street. Deze paardentram zou rolstoeltoegankelijk zijn.

Elke stop in het Stanley Park is rolstoeltoegankelijk, op iedere parking zijn voorbehouden plaatsen voor personen met een handicap.

- Rose Garden
Op het ogenblik van ons bezoek waren de rozen uitgebloeid, dus niet veel zaaks.

- Seaside Promenade: Zuidoever
Het is een goed aangelegd wandel- en fietspad, je hebt er mooie zichten op de skyline, jachthaven en Deadman’s Island. Het Visitor Center is hier in de buurt. We hebben hier een heel eind gewandeld, maar moesten vooralsnog naar de wagen terugkeren om de weg te volgen.

- Totem Park
Bij het totempark was het een echte overrompeling. Je moest er heksentoeren uithalen om er mooie foto’s te kunnen maken. Daarbij kwam nog dat er schilders aan het werk waren met herschilderen van sommige totempalen en dat stellingen ons het mooie zicht benamen.

- Brockton Point:
Op het uitzichtpunt heb je een zicht op Burrard Street.

- Aquarium Marine Science Center: CAD 28 p/p
Walvissen - Tropisch regenwoud. Dit onderdeel hebben we gelaten wegens tijdgebrek.

- Cathedral Trail:
Het is centraal Stanley Park. Het is een pad met reusachtige oeroude bomen.

- Prospect Point(Lions Gate):
Je hebt er een mooi zicht op Grouse Mountain en deels op Lions Gate Bridge. Je blijft hier in de verte staren naar de prachtige skyline. Net voor het uitzichtpunt zat een Chinees Erhu-muziek te spelen. De muziek was prachtig en je waande je in China. We konden er niet van weg zonder een CD te kopen.

- Third Beach:
Beknd om zijn mooie zonsondergangen. Wij konden er niet op wachten.

Op het einde van ons bezoek aan Stanley Park namen we de weg naar de Lions Gate Bridge, die ons naar de andere kant van Vancouver zou brengen, Grouse Mountain.
* Grouse Mountain(Noord Vancouver):
Je kunt er komen met de Seabus (Waterfront Station) iedere 10 tot 30 min. De vaartijd is 12’ naar Lonsdale Quay(mooie zichten op het Waterfront). Je moet dan verder met bus 236 vanaf de kade. Deze zijn beiden rolstoeltoegankelijk.
Grouse Mountain
6400 Nancy Greene Way, North Vancouver, BC VTR 4K9
Tel.: + 1/604-980-9311 Fax: + 1604-984-6360
Website: www.grousemountain.com Hier vind je de nodige info.
E-mail: guestservices@grousemountain.com
- Skyride(tram) naar Grouse Mountain gaat naar een hoogte van 1.200 m in 8’, iedere 15’
Je ziet dan uit boven Vancouver en hebt er spectaculaire zichten.
Wij betaalden voor een ticket CAD 40,26 seniorenprijs, taks incl., mindervaliden gratis.
De Skyride gaat tussen 9-22u. In de cabine is plaats voor een 30-tal personen en is rolstoeltoegankelijk.

* Wildlife Refuge:
Het is een reservaat voor grizzly beren, wolven en roofvogels boven op Grouse Mountain.
Je hebt er toegang met je inkomticket. De beren zitten in een grote openluchtkooi, zij zijn blijkbaar gewoon aan toeristen en tonen zich van hun beste kant.

* Grouse Mountain Observatory Restaurant:
Indien men gebruik maakt van het restaurant, zou men gratis naar boven kunnen, maar dit wordt nergens vermeld. Niemand is hiervan op de hoogte en maakt er gebruik van, wij dus ook niet.

We verbleven even op Grouse Mountain en besloten met een bezoek aan het zelfbediening restaurant, waar we een stuk pizza tussen de kiezen staken voor de late lunch. We zorgden ervoor dat we tegen 15.30u terug bij de kabelbaan waren, om goed op tijd terug aan Canada Place te zijn om de wagen nu definitief af te leveren voor 17u. Onze GPS leidde ons in goede banen, daardoor konden wij onze overeenkomst naleven. Bij het buitenkomen bleven we in de buurt om Canada Place en het Business District te verkennen. We staken we de straat over en stapten binnen in het Vancouver Travel Info Center, 200 Burrard Street(open 8.30-17u). Er restte ons nog maar 1 dag, maar alle info was toch welkom. Heel veel wijzer zijn we er niet geworden en we werden om 17u vriendelijk verzocht het gebouw te verlaten. Nu we toch hier waren bleven we ter plaatse om Canada Place te bezoeken. Het Paviljoen dateert van de Wereldtentoonstelling van 1986. Het herbergt een grote ondergrondse parking, Vancouver Convention Center, Pan Pacific Hotel, Vancouver’s World Trade Center en de eerste Imax-bioscoop in de wereld. Het is tevens de Alaska Cruise Ship Terminal. Grote cruiseschepen komen en gaan naar Alaska in het zomerseizoen. Nu lag er een mastodont aangemeerd, die tijdens ons verblijf op de kade, naar het Caraïbisch gebied vertrok. Het was er zalig in de deugddoende late namiddagzon.

Met spijt in het hart vertrokken we richting restaurant
Terminal City Club(The Pub),
837 West Hastings Street, Vancouver, BC V6C 1B6
Tel.: + 1/604-681-4121 Fax: + 1/604-681-9634
Website: www.tcclub.com
E-mail: members@tcclub.ccom
We genoten er van een lekkere maaltijd, de wachttijd is niet lang. Op weg naar het hotel fotografeerden we nog de weerspiegeling van de Marine Building(Art Deco) in de wolkenkrabbers. Het gebouw staat op de hoek Burrard Street / West Hasting Street. Het was nu even een lastige karwei om van het waterfront terug op het niveau van West Pender Street te komen. We vroegen een jonge man om een handje toe te steken en mij naar boven te duwen. Op de kamer werd nog gedaan wat echt moest en we doken het bed in na een zoveelste geslaagde en goedgevulde dag.

Eindstand kilometerteller 13.418 km, vandaag gereden 39 km, totaal gereden 4.308 km
Totaal getankt CAD 289,17 - 182,18 Liter - 149,73 US$ - 41,72 gallons = 157,91 liter
Weer: ‘s morgens 14°, na de middag tot 20° en volop zon.

Woensdag 21/09 Vancouver

Onder een grijs wolkendek verlieten we na het ontbijt het hotel om 9u, met als doel * Chinatown, eveneens in West Pender Street gelegen. We startten met
- Sun Yat-Sen Classical Garden, Carrall Street, inkom CAD 10 p/p en geen korting.
Het is een typische Chinese tuin, maar nogal verwaarloosd. De paden liggen behoorlijk en met een rolstoel kom je er best in via de shop. Bij de hoofdingang zijn een aantal treden en geen hellend vlak.
- Sam Kee Building:
Is het smalste gebouw van de stad op nr. 8 West Pender Street. Staat in de reisgidsen vermeld, maar wij vonden het niet zo speciaal. Je moet goed opletten of je loopt er voorbij zonder het te zien.

* Gastown:
Gastown ligt op loopafstand van Canada Place. Het is het oudste en historische deel van de stad. De wijk is in 1867 gebouwd rondom de saloon van Gassy Jack Leighton. Vorige eeuw was Gastown een ongure buurt, door stedelijke vernieuwing is dit flink verbeterd. De saloon van Gassy Jack bestaat al lang niet meer, maar er zijn veel terrasjes en café’s voor in de plaats gekomen. Op Maple Tree Square, kruising Water Sreet / Carrall Street staat op een simpele sokkel een standbeeld van “Gassy Jack”. Op deze plaats, achter het standbeeld van Gassy Jack, is B.C.’s Western Boot Headquarters gevestigd, waar je een keuze uit een grote collectie lederen “boots” hebt.

* Steamclock:
Water Street is de belangrijkste straat in de wijk. Dé attractie is een stoomklok, die elk kwartier stoom afblaast en fluit als de Big Ben. Een beetje suf, maar heel populair bij toeristen, want waar zie je vandaag de dag nog een heuse stoomklok. Toeristen van overal verdringen zich rond de klok, iedereen wil er mee op de foto.
In de Water Street, in de buurt van de Steamclock, namen we bus 50, een toegankelijke lage vloerbus met uitklapbaar plateau, naar Granville Island en stap uit aan de terminus.

* Granville Island
Was een oud industrieterrein met vervallen dokken, pakhuizen en fabrieken. Het kunstmatig eiland op False Creek is opgewaardeerd met shops, galerijen, theaters en restaurants, straatmuzikanten en goochelaars. Het is bereikbaar met de Aquabus en False Creek Ferries. Er is een gratis shuttle service tussen Granville en Burrard Station(voor gehandicapten). De Skytrain is hier niet rolstoeltoegankelijk.

- Granville Island Public Market: 9-18u
De openbare markt is gelegen in Johnson Street en open tussen 9-18u. Er heerst een gezellige drukte en is een kleurrijke bedoening. We slenterden er enige tijd rond en zochten dan een vrij tafeltje aan één van de vele eetstalletjes. We kozen voor Chinees het smaakte heerlijk. Je eet er uit plastieken borden met plastieken mes en vork, maar het is verzorgd.

Toen we de Public Market verlieten verkenden we de omgeving en liepen tot waar de bootjes vertrekken naar de overkant en voor kleine rondvaarten. De lucht werd hoe langer hoe grijzer. Op weg naar de bushalte begon het lichtjes te regenen. In de buurt van Canada Place stapten we van de bus om het Waterfront Station te verkennen.

* Waterfront Station, met de Seabus Terminal en het Metrostation is een vrij immens gebouw, dat enkel toegankelijk is op het gelijkvloers. De perrons beneden zijn alleen met een roltrap bereikbaar. We vervolgden onze weg met de promenade langs het water(westelijk deel), je hebt er een prachtig zicht op de stad en de haven. Tot bij Seaplane Tours zijn we geraakt en in het kleine luchthavengebouw zijn we een tijdje moeten gaan schuilen voor de regen, die nu met bakken uit de hemel viel. Op deze plaats kan je met een watervliegtuig een vlucht maken over Vancouver en zijn haven.
Op de websites: www.harbourair.com en www.westcoastair.com vind je alle info over de vluchten. Het is niet goedkoop en bij regenweer niet aan te raden. Uiteindelijk zijn we uit het kleine gebouw opgestapt en naar Robson Square vertrokken.
- Robson Square - Granville Mall
Het is het hart van het winkelgebied, er zijn autovrije zones. Je ziet er veel futuristische architectuur. Veel konden we hier niet uitrichten door de regen die met bakken uit de hemel viel, jammer. Onverrichterzake zijn we dan maar terug naar het hotel afgezakt, waar we van ons avondmaal genoten op de kamer.

Onze laatste dag in Vancouver werd slecht afgesloten met eerst een zwaar bewolkte hemel en later op de dag felle regen en vrij koel.

Donderdag 22/09 Vancouver - Chicago - Brussel

11.00-17.02u 18.04-9.20u
Onder een fikse regenbui namen we afscheid van het hotel en van Vancouver. Om 8.30u stopte de taxi voor de deur, er werd ingeladen en weg waren wij. We kwamen aan de luchthaven om 9.10u. De taxirit kostte CAD 35. Het inchecken ging vlot, maar we moesten wel met de bagage naar de security check. De passencontrole werd niet door de Canadese politie verricht, maar we werden gecontroleerd door Amerikaanse ambtenaren, kwestie van samenwerking. Door toedoen van onze assistent ging het vrij vlug. Er werd gestart met de boarding om 10.45u, om van start te gaan om 11.15u. Op de vlucht Vancouver-Chicago zaten we op rij 7 en bij Chicago-Brussel konden we op rij 19 plaatsnemen, net achter het toilet.

Bij aankomst in Chicago restte ons nog amper een half uur om de aansluitende vlucht te halen. De rolstoel was vrij vlug aan het toestel, maar ik moest, zoals altijd, wachten tot de laatste passagier het toestel had verlaten. We werden allebei heel nerveus en zagen de minuten voorbij schuiven en de assistentie bleef uit. Op eigen houtje hebben wij het toestel verlaten en toen daagde er toch iemand op, hij nam mij mee tot in de grote hal en daar stopte het. Hier was zijn taak ten einde en konden wij ons plan trekken. We hadden het geluk dat we niet ver moesten naar de volgende gate. Toen we er aankwamen, zagen we niet Brussel maar San Fransisco als bestemming. Een personeelslid zag dat we heel verwonderd keken en sprak ons aan. Daarop vernamen we dat het vliegtuig voor Brussel niet aan gate 19 maar aan 9 zou vertrekken. De brave man nam de handbagage uit de handen van Marie-Claire en we zetten het op een lopen. Van assistentie was er helemaal geen spraak meer. Bij de boarding werd ik door het grondpersoneel tot tegen het toestel gereden, waar ik nog zeker 20’ heb moeten wachten op een smal rolstoeltje. Van goede service gesproken. De vlucht verliep naar behoren, op enkele zware turbulenties na. We vertrokken met een vertraging van een goed half uur om 18.40u.

Vrijdag 23/09 Thuiskomst

We kwamen in Brussel aan om 9.20u zoals gepland. De assistentie stond hier wel gereed en op die manier waren we vlug bij de bagageband, pikten de bagage op en zochten de uitgang op. We vonden geen chauffeur van Taxi Meerhof, waarop Marie-Claire het taxibedrijf belde. De man vertelde ons, dat we de dag voordien moesten opgehaald worden en niet vandaag. In allerijl is een chauffeur verwittigd, die op Zaventem een andere passagier moest ophalen en naar Boom brengen. Er werd een ommetje gemaakt naar Boom en dan ging het rechtsteeks naar Kard. Cardijnstraat in Terhagen.

Home sweet home

Eindconclusie

Zuidwest-Canada en Noordwest-U.S.A. hebben beiden heel wat te bieden wat betreft hun prachtige natuur. Besneeuwde bergpieken, gletsjers, azuurblauwe gletsjermeren, wild alom en kilometers lange sparrenbossen. Voor verwoede wandelaars is dit een echt paradijs. Op de wandelingen moet je wel altijd alert zijn voor beren en eventueel bronstige elken. Een belletje en berenspray zijn onontbeerlijk op afgelegen plekken. Fietsers komen op veel plaatsen ook aan hun trekken en kunnen van op de fiets misschien nog meer van de natuur genieten dan de toeristen die met een wagen rondtrekken. Rolstoelgebruikers hebben het er ietwat moeilijker, de natuur is niet altijd rolstoelvriendelijk. Moeilijk of niet, je kunt van uit de wagen veel natuurschoon bewonderen. Je mag je niet laten afschrikken door de moeilijkheidsgraad, een begeleider is er wel een must. Met die hulp kan je op veel plaatsen komen, waar je anders van verstoken blijft.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
4
Gemiddeld: 4 (3 stemmen)