Mobiel in Madrid (Spanje)

Geschreven door Pieter - "Het stadsbestuur van Madrid garandeert toegankelijk vervoer voor iedereen." Zo begint -vrij vertaald- een affiche die in elke stadsbus van de Spaanse hoofdstad hangt. Al wie de Madrileense rijstijl (nu ja, "stijl"?) kent, weet dat dit goed nieuws is. Met de auto zou ik het hier niet proberen. Maar blijkt het ook echt waar?
Ik was een paar dagen in de stad en ontdekte dat zo goed als alle bussen rolstoeltoegankelijk zijn, ook buiten het stadscentrum. Daarmee bedoel ik: allemaal knielbussen (die door de vering zakken om je makkelijker te laten in- en uitstappen), met een automatisch uitschuivend hellend vlak en steeds een veilig plekje voor een rolstoel op de bus. Als dat plaatsje juist bezet is, wacht je zeven minuten en neem je de volgende bus op die lijn. Reserveren? Dat kennen ze hier niet. O ja, en ik trof (toevallig?) telkens een correct-vriendelijke buschauffeur aan. Ook in volle spits en zelfs die keer toen het hellend vlak plots blokkeerde en ik niet meteen kon uitstappen. Misschien hielp het zonnetje ook een beetje (15 graden in januari doet altijd deugd), maar ik voelde mij welkom.
Thuis rijd ik met een elektrische scooter. Als het kan, neem ik mijn scooter liever niet mee op het vliegtuig, maar huur ik er één ter plaatse. Ik vond, met hulp van het toegankelijk reizen-netwerk Red Estable, een mooie vierwieler bij Amigo 24. Het bedrijf heeft ook vestigingen elders in Spanje. Reserveer je toestel best 10 dagen vooraf.
Met de scooter ging het uitstekend langs de Madrileense straten. Overal, ook in minder toeristische buurten, lagen er brede voetpaden met hellende vlakken (let op de noppentegels :-)) om over te steken. O ja, de blindenvereniging staat hier sterk, dus mag je ook geluidssignalen aan de verkeerslichten verwachten.
Alleen de metro heb ik niet uitgeprobeerd, stomweg omdat er geen toegankelijke halte in de buurt was. Bovendien werd er aan een aantal haltes gewerkt, zodat het aanbod tijdelijk beperkt werd. Er is een overzicht van de toegankelijke metrostations beschikbaar (link onderaan dit verslag). Jammer genoeg zijn er nog belangrijke knooppunten die niet in de lijst staan. Je duidt dus best vooraf de toegankelijke mogelijkheden op een stadsplan aan, als je ondergronds wil reizen.

Nuttige links:
Spaans netwerk toegankelijk reizen: www.redestable.com (ook beschikbaar in het Nederlands)
Scooterverhuurder: www.amigo24.com
Toegankelijke metrostations: www.metromadrid.es/en/accesibilidad/estaciones_accesibles/index.html

Plaza Mayor is een groot plein in Madrid, met in het midden een ruiterstandbeeld van Filips III

Plaza Mayor, Madrid

Poseren met vrienden op de beurs.

Op de Fitur-vakbeurs, met de gehuurde scootmobiel.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
5
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)