Dresden en omgeving (Duitsland)

Dresden en omgeving (10 - 17/9/2011)

1) Persoonlijke gegevens

- Reisverslag van Hilde en Piet Duyck-Deruyck
Burg. Decoenestraat 10
8520 Kuurne
056 72 53 71
pietduyck@pandora.be

- Aangezien Piet huisman is mag men op elk moment van de dag proberen contact op te nemen om meer te vernemen over deze reis en reisbestemming.

- Daar Piet rolstoelgebruiker is gaat in ons reisverslag speciale aandacht naar rolstoeltoegankelijkheid.

- Als we spreken van cat. 1, 2, 3 of 4 dan verwijzen we naar het Britse logo-systeem betreffende rolstoeltoegankelijkheid:

Cat. 1. Toegankelijk voor individuele rolstoelgebruiker.
Cat. 2. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker met begeleider.
Cat. 3. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker die enkele stappen
kan zetten en maximaal drie treden kan nemen.
Cat. 4. Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

- Wat ons het best past en ons dus interesseert is dus de categorie 2 én onze rolstoeltoegankelijkheidsbeoordelingen zullen vooral met die categorie te maken hebben.
Piet gebruikte op die reis een gewone rolstoel van 67 cm breed en een zithoogte van 50 cm.

- Dit reisverslag kon door Piet gemaakt worden omdat Hilde tijdens onze reis elke avond ons reisdagboek minutieus invult. ’n Paar weken later leest ze dan dit reisverslag, gebaseerd op ons reisdagboek en enkele notities van mij ter plaatse betreffende rolstoeltoegankelijkheid en zet Hilde overal de puntjes op de i, figuurlijk dan, en vult hier en daar nog wat aan.

2) Voorbereiding

- Via www.saksen.info en www.saksen.be konden we heel wat info bestellen betreffende rolstoeltoegankelijkheid en de brochures werden opgestuurd.
De brochure “Dresden barrierefrei” heeft van alle hotels, kerken, musea en alle andere bezienswaardigheden info over toegankelijkheid voor blinden, doven en rolstoelgebruikers en ook voor mensen met mentale beperking.

- Verder was het zoeken naar ’n toegankelijk hotel in Dresden dat dus ook ‘n rolstoeltoegankelijke kamer heeft. Het werd dus het Ibis hotel (zie 3. Logies). Ze hebben 5 toegankelijke kamers.

- Via www.odyssee-reisgidsen.nl konden we ’n reisgids over Dresden en omstreken van Paulien van den Berghe downloaden voor de prijs van 5,50 €.

3) Logies en rolstoeltoegankelijkheid

- We reisden dus met 4 en hadden dus in Hotel Ibis 2 kamers voor 2 koppels gereserveerd waarvan 1 kamer toegankelijk moest zijn.

- Hotel Ibis bestaat in feite uit 3 identieke hotels (genaamd naar de 3 bekende rotsformaties – zie verder bij 4) Bezienswaardigheden – op zo’n 30 km van Dresden: Bastei, Lilienstein en Königstein) die afzonderlijk gebouwd zijn, parallel (met enkele tientallen meter ertussen) aan mekaar. De 3 hotels hebben samen 1370 bedden.
Het Hotel ligt in ’n autovrije straat midden in het centrum van Dresden in de bekende Pragerstrasse. Aan de achterzijde van de hotels is ’n betalende openbare parking met ’n vijftal gratis voorbehouden parkings (in de Reitbahnstrasse).
www.ibis-dresden.de

- Elk hotel is rolstoeltoegankelijk, zowel de ingang als de ontbijtruimtes, het restaurant (in hotel Königstein) en de liften.

- We kregen kamer 303 in Hotel Bastei en die kamer was volledig toegankelijk.
Na de kamerdeur (te openen met ‘n sleutelkaart) is er ’n inkom met ’n deur rechts naar de badkamer en ’n deuropening rechtdoor naar de slaapkamer.
De slaapkamer is net voldoende ruim en er is ‘n vaste smalle tafel tegen de buitenmuur met de ramen. Er is ’n dubbel bed en ’n enkel bed. Dit enkel bed is eigenlijk ‘n ziekenhuisbed want de hoogte is verstelbaar en er is ‘n papegaai. Aangezien ik in de eerste plaats ’n gelukkige echtgenoot ben en dan pas rolstoeler heb ik dus in het dubbelbed geslapen dat voldoende breed was voor ons beiden en de hoogte was dezelfde als de hoogte van mijn rolstoel dus…
Het dubbelbed hebben we evenwel wat opgeschoven zodat de ruimte naast het bed voor mij voldoende breed was om met de rolstoel naast het bed te kunnen.
Er is chauffage-airco in de slaapkamer en daarom moeten de ramen dicht blijven.

- De badkamer is toegankelijk en heeft ’n ruimte van ongeveer 2,20m x 2,20m.
De lavabo is onderrijdbaar.
Het toilet heeft ’n hoogte van 45 cm en 2 horizontale handgrepen van ‘n 80-tal cm hoog. Dat leek me telkens wat veel (ik ben maar ’n kleintje ttz 1,70m) maar als ik me omhoog duwde voor de transfert naar de rolstoel was ik blij dat ze zo hoog waren en ze daardoor de transfert vergemakkelijkten.
De douche is plat ttz heeft hetzelfde niveau als dat van de badkamer en meet ongeveer 85 cm x 85 cm en er is ’n klapstoeltje op ’n hoogte van 50 cm. Er is ook ’n apart verplaatsbaar douchestoeltje beschikbaar
Er is geen chauffage in de badkamer maar er is wel overal airconditioning.

- We betaalden 99 € per kamer per nacht, ontbijt (10 € pp) inbegrepen, wat dus inhoudt dat de kamer 79 € per nacht is ofte 39,50 € pp per nacht.

4) Bezienswaardigheden en rolstoeltoegankelijkheid

- Altstadt betekent oude stad. Dresden, vooral de Altstadt ttz het oude historische deel van de stad, werd in 1945 plat gebombardeerd. Evenwel, het Rathausturm (de stadhuistoren) was één van de weinige bouwwerken die na de bombardementen niet was ingestort. Na de oorlog reeds, maar vooral toen Oost-Duitsland (waartoe Dresden behoorde) en West-Duitsland weer één werden, werd Dresden en vooral dit oude historische deel van de stad heropgebouwd en heet dus nog altijd Altstadt. Het deel van Dresden dat minder gebombardeerd werd en dus ook nog historische gebouwen heeft die ‘n paar eeuwen oud zijn wordt gewoon als Neustadt (nieuwe stad) benoemd.
Dresden is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Sachsen, palend aan Polen en Tsjechië.

- Bijna 3 dagen besteedden we aan het ontdekken van al het mooie in Dresden. Onze eerste dag in Dresden werd dus vooral ‘n verkenning van de Altstadt van Dresden. We hebben dus heel veel mooie barokke gebouwen gezien maar niet in opgekuiste staat maar misschien zou dat van het goede teveel zijn. En wat zal dat niet kosten om al die gebouwen, opgetrokken uit de poreuze zandsteen van de Elbe, te kuisen.
De Frauenkiche, gerestaureerd en open sinds 2005, was het zien waard (toegankelijk dank zij ’n plateaulift aan ingang A) maar het interieur was ’n beetje kitcherig. Als monument kan het wel tellen en de vele gebouwen op het plein erbij geven het ’n speciale aanblik.
De Kreuzkirche – met ’n sober interieur – ook bezocht (ook toegankelijk via ‘n hellend vlak om enkele treden te overbruggen) en dan het Zwinger bekeken. Dat laatste (barokke gebouwen rond ’n park met fonteinen) was helemaal vernield maar is dus ook helemaal heropgebouwd: een lust voor het oog. Verder nog heel veel fraais gezien: Semperoper (operagebouw), Residenzschloss, Rathausturm (stadhuistoren) én de “Fürstenzug”: ‘n 102 meter-lange porseleinen (25.000 tegels) afbeelding van de “optocht van de vorsten”.
Onze derde vakantiedag was opnieuw voor Dresden maar ditmaal kwam de Neustadt aan de beurt. Hier en daar wat moois maar veel zal ons niet bijblijven behalve misschien Pfund’s Molkerei, ’n zuivelwinkel in Jugendstil of Art Nouveau-stijl en daarbij honderden soorten kaas die je kan proeven (ttz de kaas die je eventueel zou willen kopen) en je kan er zelfs ‘n glas karnemelk (heel lekker en ik kan het weten) drinken voor 1 €.
Wandelen aan de oevers van de Elbe is zeker ’n aanrader want je hebt vanaf elke oever zicht op het andere stadsdeel.
Op onze zesde en laatste dag in Dresden werd de toren van de Frauenkirche (niet toegankelijk) beklommen om te genieten van ’n prachtig zicht van 360° op de stad die al vertrouwd lijkt. En daarna nog de Brühlische Terrasse (toegankelijk als men via het Albertinum naar de terrassen wandelt), ’n verzameling van mooie barokke gebouwen aan de oevers van de Elbe.
We hebben 3 dagen Dresden bezocht maar we hebben zeker niet alles gezien. Meer dagen vullen, met oa museabezoek, is zeker doenbaar. Het is trouwens ook ’n winkelparadijs met zeer uitgebreide shoppingmogelijkheden.

- Twee maal gingen we naar Warmbad, ten zuiden van Chemnitz, om er meer dan 2 uur wat te zwemmen of te dobberen, en er tussendoor regelmatig gemasseerd te worden door deze of gene waterstralen in de thermale wateren van de Silbertherme. Eénmaal betaalden we 44 € voor ons vieren, de andere maal 47 €. Blijf je er ’n ganse dag dat kost je dat 13,50 € pp en dat is duidelijk goedkoop.
Er zijn aangepaste kleedkamers, douches en toilet voor rolstoelgebruikers en ‘n manueel liftsysteem om in en uit de thermale baden te geraken.
www.warmbad.de

- Een volle dag werd gespendeerd aan het Saksische Zwitserland, vooral bekend door zijn 3 rotsformaties: Bastei, Königstein en Lilienstein. Eerst naar Bad Schandau waar er een bezoekerscentrum (alles goed toegankelijk: hellend vlak, lift, wc) is over de streek en die 3 rotsformaties. Best leerzaam maar spijtig dat de uitleg enkel in het Duits en Pools (vermoeden we) is. De filmkes (gelukkig ook in het Engels) leerden ons toch hoe die grillige rotsformaties ontstaan zijn. Bij de rotsformatie Königstein is er beneden het stadje Königstein langs de Elbe. Boven op de rotsformatie (eigenlijk ’n tafelbergformatie) Königstein bevindt zich ’n enorme vesting. Die vesting kan men bezichtigen (6 €; rolstoelgebruiker 4€: begeleider 0 €) en is te bereiken via ’n lift (die zelfs auto’s en bestelwagens naar omhoog brengt). Dit ongeveer 10 ha groot domein is goed toegankelijk en van daaruit zijn de uitzichten op de Elbe en omstreken prachtig bij mooi weer (zoals op onze bezoekdag) net zoals we Lilienstein en Bastei goed konden waarnemen. De vesting dateert van de 13de eeuw en heeft verschillende functies gehad.
Wij dus, via Bad Schandau en Hohnstein, naar Bastei waar ik tot op de brug kon met zicht op delen van die rotsformatie maar men kan nog meer dan 100 treden (neer- en opwaarts) doen om nog meer moois van die rotsformatie te zien.

- Leipzig stond ook nog op het programma maar het werd Görlitz op zo’n 100 km van Dresden aan de Poolse grens. Er zijn daar heel veel gebouwen te bekijken, gaande van renaissance, barok tot neo-klassiek en Jugendstil. De oude binnenstad is nog geheel intact.
Vaut le détour ofte loont de moeite dit ommetje te maken.
Görlitz is eigenlijk ’n gedeelde stad. Het ligt aan de rivier Neisse die de grens met Polen vormt. Aan de overzijde ligt Zgorzelec dat tot 1945 het oostelijk stadsdeel van Görlitz was. Beide steden hebben inmiddels een partnerschap gesloten en hebben verklaard samen ’n Europese stad te zijn.

5) (W)Etenswaardigheden

- We reisden met onze eigen wagen naar Dresden wat het voordeel biedt dat we ter plaatse mobiel zijn en we dus vanuit Dresden een paar interessante uitstappen hebben kunnen maken. De stad zelf is wel volledig te voet verkenbaar.
Kuurne - Dresden is ongeveer 890 km en we reden praktisch constant op autosnelwegen en vanaf Gent via Brussel, Luik, Aken, Keulen, Giesen, Erfurt en Chemnitz tot Dresden volgt men practisch constant de A4 ttz de E40. De 2 tussenstoppen inbegrepen duurde de reis – zowel heen als terug – ongeveer 10 uur.

- In de eetzaal van Ibis konden we elke morgen rekenen op een uitgebreid ontbijt. Niet moeilijk want je kiest zelf wat je allemaal zult verorberen: fruitsap en fruit en fruitsla, cornflakes, verschillende soorten brood en broodjes (puur of geroosterd), met boter of margarine, verschillende soorten vlees, kaas, confituren, enz., gebakken of gekookte eieren, koffie of thee of melk, yoghurts en aanverwante. Heel copieus en heel lekker.

- Dit had voor gevolg dat we gedurende de dag niet echt honger hadden en tussendoor ’n versnaperingske nuttigden en dan later op restaurant gingen avondmalen: zowel Duits (in Ibis Hotel Königstein en in xfresh, Webergasse 1 en in Kürstenschänke, An der Frauenkirche 13) als Zuid-Afrikaans (in Capetown’s, Weisse Gasse 1, je kan er zelfs gnoe of zebra eten) als Vietnamees (in de Weissegasse 4) als Italiaans (in Amigo’s, Sankt Petersburger Strasse 22).

- Voor 12 à 13 € heb je ’n hoofdgerecht.
Typisch Duits is aardappelen en kolen, vandaar dat we ook de wereldkeuken opzochten.

6) Besluit

Dresden is geen grijze ex-DDR stad. Integendeel, het is ’n levendige stad waarvan het toeristisch belang alleen maar zal toenemen en haar troeven zijn:
- grote aandacht om drempels (letterlijk en figuurlijk) weg te werken
- ruim en betaalbaar aanbod van eten en drinken
- een shoppingparadijs: alle internationale merken zijn aanwezig en eveneens de alternatieve scène
- er wordt – zonder storend te zijn – nog volop herbouwd en gebouwd
- alles is op wandelafstand bereikbaar
- heel wat musea aan democratische prijzen
- een parel van barok van kerken, kastelen, torens, …
- in de omgeving (Saksen) is er veel te zien en te beleven
- zeer goede, toeristische info beschikbaar via internet om uw reis op voorhand te plannen.
Een aanrader !

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
5
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)