Barcelona, vanbinnen en vanbuiten

Grillige patronen op de muren, in balkons en ramen geven de voorgevel een sprookjesachtig uitzicht.

 

1. Persoonlijke gegevens

- Reisverslag van       Hilde en Piet Duyck-Deruyck
                                 Burg. Decoenestraat 10
                                 8520 Kuurne
                                 pietduyck@pandora.be

- Daar Piet rolstoelgebruiker is gaat in ons reisverslag speciale aandacht naar rolstoeltoegankelijkheid.
- Als we spreken van cat. 1, 2, 3 of 4 dan verwijzen we naar het Britse logo-systeem betreffende rolstoeltoegankelijkheid:

Cat. 1. Toegankelijk voor individuele rolstoelgebruiker.
Cat. 2. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker met begeleider.
Cat. 3. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker die enkele stappen kan zetten en maximaal drie treden kan nemen.
Cat. 4. Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

- Wat ons het best past en ons dus interesseert is dus de categorie 2 én onze rolstoeltoegankelijkheidsbeoordelingen zullen vooral met die categorie te maken hebben.

Piet gebruikte op die reis een gewone rolstoel van 67 cm breed en een zithoogte van 50 cm.

2. Voorbereiding + Reis-info

De voorbereiding gebeurde door Jetair/TUI Kortrijk die alles regelde qua accommodatie en vluchten.
De vlucht van Zaventem naar Barcelona La Prata duurde net iets minder dan 2u. De assistentie was aangevraagd en in beide luchthavens was de service heel goed.
Als voorbereiding gebruikten we de reisgidsen :

Trotter Barcelona
Michelin (groene gids) Barcelona
Barcelona, wat en hoe
We konden ook een app downloaden van Barcelona via Jetair met toeristische info, een stadsplan en een plan van de metro

3. Logies en rolstoeltoegankelijkheid

We logeerden in Hotel Lleo, Carrer du Pelai 22-24. Deze straat komt uit op de Plaça de Catalunya en dus aan het begin van de Ramblas en is dus heel centraal gelegen. Het andere eind van de straat komt uit op de Plaça de la Universtat. Deze 2 pleinen vormen een centraal knooppunt van de metrolijnen, dus je kan ongeveer in alle richtingen reizen.

www.hotel-lleo.com

Het hotel heeft 1 trede bij de ingang. De receptie en lobby zijn vlot bereikbaar en er zijn 2 liften,niet te groot maar zeker voldoende voor een manuele rolstoel met begeleider erbij.
Het ontbijtbuffet is op de eerste verdieping  en alles is vlot bereikbaar voor rolstoelgebruikers. Het ontbijt is tot 12u !
Wij hadden een aangepaste kamer (kamer 511). Er stonden 2 eenpersoonsbedden van elk 1,2 m naast mekaar dus best breed. Het bed is ongeveer op rolstoelhoogte. Je kan aan beide kanten met de rolstoel naast het bed. Er is ook circuleerruimte voor het bed, dit in één richting.
De badkamer is heel ruim; er is een onderrijdbare lavabo, een bidet, een toilet (lager dan rolstoelhoogte) met 2 handgrepen : 1 vaste en1 opklapbare. De kamer was met een bad met 1 handgreep in, dus niet echt gebruiksvriendelijk voor een rolstoelgebruiker maar achter het bad is een betegeld vlak om op te zitten. Je kan dus zittend douchen maar je badkamer staat dan wel wat onder water, dus dweilen met handdoeken is de boodschap !
Op de 6de verdieping is een buitenzwembad. Er is een plateaulift om het niveau van het zwembad te bereiken. Je mag ze zelfstandig bedienen. Het zwembad, beter plonsbad, is 0,9 m diep en je kan 7 slagen schoolslag doen in de lengte. Desalniettemin is het verfrissend na een dag stappen en je hebt een mooi uitzicht.

4. Bezienswaardigheden

Met betrekking tot de bezienswaardigheden gaan we hier geen reisgidsen overtypen, in tijden van internet is alles vlot te vinden over de historie van de sites, we beperken ons tot de rolstoeltoegankelijke info.

De Kathedraal Santa Eulalia is rolstoeltoegankelijk. Als je ervoor staat is er links een vrij stevig hellend vlak. Je gaat dan naast de kerk aan de linkerkant en daar is een ingang met 1 trede waar rolstoelgebruikers binnen kunnen. Het staat niet aangeduid, maar mensen hebben het ons gezegd en we hebben dat dan gedaan.
Wij hebben niets moeten betalen.
Er is ook een lift naar het dakterras maar dit was niet open. Je gaat ernaar toe via een zijkapel met 2 forse treden. Geen idee of het gelukt was om met de rolstoel  naar het dakterras te gaan?

Parc de la Ciutadella is ook rolstoeltoegankelijk. Er zijn hellende vlakken voorzien waar er treden zijn om kleine niveauverschillen te overwinnen. Het is lommerrijk, veel banken en veel palmbomen.
Er staat ook een hele mooie grote fontein waaraan de jonge Gaudi meewerkte. Het park is deel van de site van de Expo 1888.

Het Museo de la Ciutad is vooral to do voor een fascinerende ondergrondse wandeling in de oude Romeinse en Filistijnse stad (je loopt onder Plaça del Rei). Er is een lift naar beneden. Er zijn overal hellende vlakken tussen de loopvlakken, het is voor 95 % rolstoeltoegankelijk, slechts 1 klein deeltje is met treden.
Aan de ingang van het museum met de vaste collectie zijn hellende vlakken en 1 keer neemt een medewerker je mee naar buiten om via een andere route terug te keren naar de tentoonstelling, dit om treden te vermijden.

Casa Batllo van Gaudi is een absolute aanrader. Rolstoelgebruikers krijgen voorrang aan de ticketverkoop. De authentieke lift in het gebouw is erg klein. Wij moesten de voetsteuntjes afdoen om erin te geraken. Je rijdt er recht in en dan moet je de rolstoel 90° draaien anders kan de deur niet toe. Het is wat sukkelen maar het lukt en je moet het zeker doen !! Indien je rolstoel er niet inkan hebben zij een rolstoel die er wel in kan en als je de transfer naar hun rolstoel kan doen, is het ook opgelost. Ze zijn trouwens ook zeer vriendelijk. Het gelijkvloers en de eerste verdieping zijn  open voor het publiek. Ook het 5de verdiep maar behalve een animatiefilm is er niet veel te zien. Je kan vandaaruit ook naar het dakterras via een trap met een15-tal treden, dus niet rolstoeltoegankelijk.

www.casabatllo.cat

Casa Milla: La Pedrera, van Gaudi is beter toegankelijk. De begeleider is gratis en de rolstoelgebruiker krijgt korting. Aan  de tickets is er een plateaulift maar Hilde is alleen binnengegaan. Je gaat niet binnen via de gebruikelijke ingang, ze doen een grote poort open voor de rolstoelgebruikers en dan kom je op hetzelfde punt uit.
Voor het ene deel van het bezoek ga je naar de zolderverdieping via een moderne lift. Voor het andere deel van het bezoek aan de originele appartementen mag je mits begeleiding de originele lift gebruiken en dat is ook wat avontuurlijker : de deur gaat niet steeds  open, de lift stopt te hoog of te laag maar de mensen zijn dat gewoon dus ga je een aantal keren op en neer tot het lukt, geen probleem want het is een mooie authentieke lift met een zitbank waar wel 4 personen kunnen zitten en ook nog plaats voor de rolstoel.

www.lapedrera.com

La Sagrada Familia, ook van Gaudi, is ook rolstoeltoegankelijk. Je moet je tickets online bestellen wil je de wachtrijen vermijden. Wij hadden dat niet gedaan maar mochten toch via een aparte ingang achteraan binnen, een personeelslid leidde ons naar de ticketoffice waar we voorrang kregen en de rolstoelgebruiker en de begeleider mogen gratis binnen. Indien je een audiogids wenst, moet je die wel betalen.
De kerk is volledig toegankelijk. Wij vonden het interieur prachtig. Er is ook een lift naar de torens maar wegens teveel wind was dat gesloten dus we weten niet of lukt met een rolstoel.
Er zijn ook rolstoeltoegankelijke toiletten.
Het museum en de crypte onder de kerk zijn te bereiken via een stijl neerwaarts hellend vlak, eens binnen in het museum zijn er geen hoogteverschillen meer.

De promenade aan de kust Port Vell is in hout en goed berijdbaar.
Om vanaf de dijk terug naar het straatniveau te gaan zijn er hellende vlakken voorzien. Er zijn op het strand ook rolstoeltoegankelijke toiletten.

Het is leuk flaneren aan de kust en in de wijk La Barcelonetta.

Park Guell van Gaudi is het best te bereiken via bus 24 op de Plaça de Catalunya (voor El Corte Ingles)  want die stopt net voor de ingang. De wijk ligt op een heuvel en is niet goed doenbaar voor de begeleider om zo lang en zo veel te klimmen en te duwen !
Wij hadden geen tickets besteld en zouden 4u moeten wachten om in het centrale deel van het park te gaan. Hier geen positieve discriminatie van rolstoelgebruikers :-( .
Ze laten per 30 minuten 400 bezoekers toe. Eens binnen mag je zo lang blijven als je wilt.
Je kan gratis een app downloaden voor een “guided tour” via een QR-code,
Wij hebben niet gewacht en dus alleen het vrij toegankelijke deel gedaan waar we wel zicht hadden op de banken. Dat deel was ook ongeveer plat.
Er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten aan de ingang.

5. Vervoer

Het openbaar vervoer is goed toegankelijk.
Wij namen de bus naar Park Guell en aan de middendeur laat de chauffeur een hellend vlak uitschuiven tot aan het trottoir.
De metro is ook toegankelijk, er zijn in de straat overal liften om in het station te geraken en dan nog eens liften naar de perrons. Er zijn speciale brede poorten waar de rolstoel kan passeren. Wij namen een 10 rittenkaart en dat kost €9,95. Je kan er met meerdere personen gebruik van maken, max. ritduur 1h15 (zoniet bijbetalen, maar dat is ons niet overkomen), geldig voor bus, metro en tram. Er staan automaten in de stations waar je je tickets kan kopen, cash betalen of met visa of bancontact.
Voor aangepaste taxi's voor mensen met een beperking bel 934 208 088 of 933 222 222 (niet uitgeprobeerd, staat in onze Michelingids).

6. Wandelen

De Ramblas zijn vlak.
De Mercat Markent La Bocqueria en de Mercat de la Santa Catarina zijn zonder drempels.
In de Passeig del gracia vind je schitterde gebouwen en mooie straatlantaarns. Er staan veel artdeco gebouwen.
Wij deden vrijwel alle wijken zoals Barri Gotic, Eixample en Gracia, Las Ramblas, Riberia, La Barcelonetta en vonden overal veel moois.
Mont Juic deden wij geen eer aan.

7. (W)etenswaardigheden

    De voetpaden in het centrum zelf zijn rolstoelvriendelijk want ze hebben overal verlaagde dorpels, bvb bij rode lichten waar men moet oversteken. Het centrum en de winkelstraten zijn vlot berijdbaar en men ziet veel rolstoelgebruikers in het straatbeeld.
    Er zijn niet veel openbare toiletten.
    Een flesje water 0,5 l kost doorgaans €1,5. Overal vind je overheerlijke ijsjes.
    Er is op vrij veel plekken gratis Wifi.
    Je kan overal betalen met betaalkaarten of VISA. Ze “azen” niet op fooien en tikken direct het bedrag in van je rekening.
    Je kan zeer betaalbaar eten, hoofdgerechten aan 10 of 12 euro zijn geen uitzondering, een fles wijn doorgaans ook al vanaf 12 euro
    Er bestaan ook hop on-hop off bussen voor de toeristen die snel een overzicht willen van de stad, die lijken ons ook rolstoeltoegankelijk maar wij hebben dat niet gedaan. Je krijgt wel een gans boekje met kortingsbonnen voor veel musea en bezienswaardigheden. Wij kregen 2 boekjes van vrienden en kregen aldus vaak tussen de 10 en 30% korting.
    Barcelona is een shoppingparadijs voor de liefhebber. Er zijn meerdere locaties voor de Dienst voor Toerisme, centraal is die op de Plaça de Catalunya.
    Senioren krijgen vaak korting in musea, vraag ernaar.

    

Het bekendste "huis" ontworpen door Gaudi golft zo sterk dat het uit water in plaats van steen gemaakt lijkt.

 

Binnenzicht van de kathedraal.

 

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
4
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)