Groot-Brittannië: onthaal in Britse stijl

Nachtelijk Londen, met de Big Ben-toren prominent verlicht.

 

Algemeen

AccessAble

Krijg jij ook soms de zenuwen van het zoveelste zogezegd "volledig toegankelijk" hotel, restaurant of museum? Volledig toegankelijk voor wie? Bij AccessAble (vroeger 'DisabledGo') laten ze het aan jou over om te beslissen of de situatie geschikt is voor jou. Iconen geven een overzicht van hoe je binnenkomt en welke diensten je mag verwachten. Klik je door, dan lees je de precieze beschrijving. De website en de bijhorende app zijn onder meer handig voor dove en slechthorende bezoekers, blinde en slechtziende reizigers, rolstoelgebruikers en personen die minder goed te been zijn.

Tourism for All

Tourism for All overkoepelt drie Britse organisaties voor reisinformatie en ondersteuning aan reizigers met een handicap. Je vindt er informatie over de toegankelijkheid van toeristische accommodaties, toeristische attracties, vervoer, kindervakanties, enzovoort. 

Uitstappen en dagtrips

Je bent in Groot-Brittannië en je hebt zin in een uitstapje? De Rough Guide to Accessible Britain is al wat je nodig hebt. Meer dan tweehonderd bladzijden over de toegankelijkheid van attracties, musea en bezienswaardigheden in Schotland, Wales, Engeland en Noord-Ierland. Aan de hand van iconen, tekst en foto's verneem je de troeven voor dove, slechthorende, blinde en slechtziende bezoekers. Ook voor wie met de rolstoel komt of minder goed te been is, bevat dit boek uitstekende informatie. Voeg daarbij nog de insider-tips van een reeks notoire ervaringsdeskundigen ... je moest al aan het downloaden zijn.

Het handicapmagazine SAGA koos voor 10 steden in het Verenigd Koninkrijk telkens enkele toegankelijke topattracties. Voor elke tip krijg je bondige, maar nuttige uitleg die voor wie beperkt mobiel, doof of slechthorend, blind of slechtziend is, plus enkele handige links.

Wandelen op wielen

The Outdoor Guide verzamelt mooie wandeltips in heel Groot-Brittannië. De wandelaars nemen je mee op ontdekkingstocht en proberen ondertussen ook nieuwe types rolstoelen uit.

Trek erop uit met de insider-tips van de Disabled Ramblers, fervente wandelaars met een beperking die onbe(t)reden paden uitproberen en routes uitstippelen. Hou wel rekening met de weersomstandigheden, want de paden zijn niet altijd even goed berijdbaar. Handig op hun website is de zoekfunctie, waar je makkelijk een regio terugvindt.

Een databank met grondige informatie vind je bij Walk with Wheelchairs. Handig om te weten waar je onderweg iets kunt drinken en hoe het met de sanitaire voorzieningen zit. Keer je liever niet langs dezelfde weg terug, dan kun je ook specifiek wandellussen selecteren.

Phototrails is iets bijzonders. Je leest er niet alleen tips voor leuke wandelingen (met een puntenscore voor de toegankelijkheid), maar kunt ook via foto's alvast een kijkje nemen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en welke voorzorgen je best neemt.

Musea voor iedereen

Waar mag je kunstwerken betasten? Welke musea blinken uit in hun toegankelijke rondleidingen? In dit artikel uit 2013 geeft de Nederlandse online museumgids Museum4All (een onderdeel van Stichting Oren en Ogen Tekort) zijn beste tips voor toegankelijke musea in Londen en Belfast. Het artikel is in het Nederlands geschreven, maar verwijst naar Engelstalige bronnen.

Tillift

De Ceiling Host users Club (CHuC) verzamelt vakantieverblijven die standaard voorzien zijn van een tillift, bevestigd aan een rail in het plafond. Een transfer van rolstoel naar bed of toilet (en terug) wordt met zo'n plafondlift een stuk eenvoudiger omdat je geen mobiel toestel nodig hebt. 

Toiletsleutel

In heel Groot-Brittanië zijn toegankelijke toiletten vaak voorzien van hetzelfde slot. Het systeem is vergelijkbaar met de Eurosleutel in (vooral) Duitstalig Europa, maar let op: het werkt met een andere sleutel. De sleutel die op de Britse sloten past is de National Key Scheme (NKS)-sleutel (vroeger ook RADAR key genoemd, naar de organisatie die het systeem ontwikkelde). Als bezoeker kun je gewoonlijk wel ter plaatse de sleutel vragen, maar als je regelmatig naar Groot-Brittannië reis, kan het nuttig zijn om zelf zo'n sleutel aan te kopen. Zo hoef je niet op zoek en krijg je meteen toegang tot aangepast sanitair. 

Groot toilet

Letterlijk: grote toiletruimtes met verzorgingstafel voor volwassenen en andere hulpmiddelen zoals een tillift, daar gaat het om bij Changing Places. Het is vaak hard zoeken naar zo'n ruimte als je op uitstap of op reis bent. Daarom heeft de organisatie een ToiletMap gemaakt. Er zit zelfs een routeplanner bij, want als je je vertrekpunt en je bestemming ingeeft, krijg je alle Changing Places-toiletten onderweg in beeld.

Volg de gids

Vertrouw je nog het meest op de ervaringen van mensen met een beperking, dan loont Euan's Guide de moeite. De gids was het idee van Euan MacDonald, een Schotse man met een spierziekte. Vandaag is Euan's Guide een website met een weelde aan korte tips van toegankelijke bezienswaardigheden, activiteiten, restaurants, cafés, logies, enzovoort. Bij het opzoeken duid je best eerst een land aan (de meeste informatie gaat over het United Kingdom), en daarna eventueel wat je zoekt of welke regio je wil verkennen. Of kies verder op de pagina één van de snelle zoektips naar de nieuwste tips of populairste bestemmingen. De zoekresultaten verschijnen op een landkaart en in een lijst.

National Trust

The National Trust wijst de weg naar bezienswaardigheden en logies. De toegankelijkheidsinformatie is als pdf-bestand te vinden, ingedeeld volgens regio (klik op de links om de informatie te downloaden): East of England, London, Midlands, North East, North West, Northern Ireland, South East, South West, Wales en Yorkshire. De info is behoorlijk uitgebreid, met aandacht voor rolstoelers, maar ook voor wie blind, slechtziend of slechthorend is. Vaak terugkerende begrippen zijn met een icoon aangeduid. Dat is even wennen, maar anders hadden de samenstellers nog meer bladzijden nodig gehad. Nice!

Smaakmaker

Disabled Holiday Info is een Engelse vrijwilligersorganisatie. Hun website geeft alvast een voorsmaakje van wat in Engeland beschikbaar is voor toeristen met verminderde mobiliteit. Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, is elke bespreking gebaseerd op de ervaringen van een rolstoelgebruiker. Het grootste deel van de informatie gaat over Wales en het Engelse deel van Groot-Brittannië, maar de "Notice board" bevat ook reiservaringen uit andere hoeken van de wereld.  

AccessAdvisr

Achter AccessAdvisr zit een groeiende gemeenschap van mensen met een beperking die graag een stapje in de wereld zetten. Zij zamelen toegankelijkheidsinfo in van de adressen die ze bezoeken, met ook aandacht voor de houding van het personeel. Deze website, opgericht in 2016, heeft alvast ambitie genoeg, getuige de knipoog naar de grote broer die met Trip... begint. Je vindt er nu vooral tips over Groot-Brittannië, maar de bedoeling is om wereldwijd te gaan. Zoekresultaten krijg je op een kaart te zien, maar de lijst daaronder vertelt meer. Je herkent de adressen mét evaluatie aan score in het oranje. De "grijze" fiches wachten nog op een evaluatie. Van jou misschien?

Toegankelijk vervoer

Trein, tram, bus, taxi, veerboot (ferry) of vliegtuig: transport in Groot-Brittannië kent geen geheimen meer, zodra je RiDC kent. Deze consumentendienst verzamelt info voor jou als blinde of slechtziende passagier, rolstoeler of andere gebruiker met een beperking. Een apart hoofdstukje gaat over openbaar vervoer in Londen. Je moest al weg zijn!

Aangepaste auto huren

Eigenlijk gaat The Accessible Planet over veel meer dan over rolstoeltoegankelijke auto's (of WAVs - wheelchair accessible vehicles) in Groot-Brittannië. Ook logies, activiteiten en allerlei hulpmiddelen komen aan bod. Maar we vonden zelden zo'n ruim overzicht van verhuurders van aangepaste auto's, met of zonder chauffeur.

Parkeerkaart

Gebruik je de auto op reis in Groot-Brittannië? Vergeet je blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap niet. Het Europese model (met pasfoto) geeft je in heel de Europese Unie, en ook in sommige landen daarbuiten, het recht om op een voorbehouden plaats te parkeren. Let wel: dat betekent niet dat je overal onbeperkt in de tijd en/of gratis mag blijven staan. Deze website geeft een ruim overzicht.

Hulp bij het tanken

Tanken kan lastig zijn, zeker als er niemand in de buurt is om een handje te helpen. Dankzij fuelService weet je nu vooraf waar je een bemand tankstation zult tegenkomen. Met de app kun je de medewerker meteen ook laten weten dat je eraan komt. Behalve in Groot-Brittannië kun je de app ook gebruiken in Australië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Spanje en de Verenigde Staten.

Regio's en steden

Engeland

Links

Geen toeters en bellen, maar veel praktische links en nuttige informatie over toegankelijk reizen naar Engeland: daarvoor moet je op tourist.me.uk zijn. De klemtoon ligt op toeristische attracties, maar ook andere aspecten komen aan bod. Neil Pedley, die zelf mantelzorger is, verzamelt en onderhoudt de info.

Hulpmiddelenverhuur

Wil je graag het stadscentrum van Cambridge ontdekken met een elektrische scooter (scootmobiel)? Dan moet je bij Shopmobility zijn. Deze organisatie verhuurt elektrische scooters en rolstoelen op twee verschillende plaatsen in Cambridge. Neem zeker eens een kijkje op: www.cambridge.gov.uk/shopmobility.

Londen

Een toegankelijke trip naar Londen plannen wordt een koud kunstje met Inclusive Londen. Shoppen in gebarentaal? Rolstoeltoegankelijk tafelen? Kroegentocht met je hulphond? Noem maar op! Ook alle info over attracties, logies, publieke toiletten en andere openbare diensten zijn vlot terug te vinden. Klik op "Search" voor de adressenlijst of op "View on Map" om de mogelijkheden op een stadsplan te bekijken. De informatie is beschikbaar in het Engels.

Voor openbaar vervoer moet je in Londen bij TFL (Transport for London) zijn. Hier is een link naar hun toegankelijkheidspagina waar je meteen leest waar liften of roltrappen momenteel defect zijn, of in welke stations en haltes er mogelijk hinder is door werken. Je vindt er ook veel nuttige weetjes, zoals: mag je met een scootmobiel op de bus en welke regels gelden voor een assistentiehond? Bovendien kun je hier een toegankelijke rit plannen.

Schotland: van Highland tot Lowland

Wandelingen, logies en bezienswaardigheden in Schotland zoeken wordt een koud kunstje. De website of de brochure van Accessible Schotland onderscheiden drie categorïeën van (rolstoel)toegankelijkheid, waarbij categorie 1 aan de strengste eisen voldoet (wie af en toe in onze rubriek Reisverslagen kijkt, kent het Britse systeem wel). Surfen naar Visit Scotland.

 

Lees ook onze andere tips over georganiseerde reizen.

Ken je zelf nog nuttige tips voor een toegankelijke vakantie in Groot-Brittannië? Laat het weten.