Rotterdam en Nijmegen (2015)
1 Persoonlijke gegevens
- Reisverslag van Hilde en Piet Duyck-Deruyck
Burg. Decoenestraat 10
8520 Kuurne
pietduyck@pandora.be
- Daar Piet rolstoelgebruiker is gaat in ons reisverslag speciale aandacht naar rolstoeltoegankelijkheid.
- Als we spreken van cat. 1, 2, 3 of 4 dan verwijzen we naar het Britse logo-systeem betreffende rolstoeltoegankelijkheid:
Cat. 1. Toegankelijk voor individuele rolstoelgebruiker.
Cat. 2. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker met begeleider.
Cat. 3. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker die enkele stappen
kan zetten en maximaal drie treden kan nemen.
Cat. 4. Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
- Wat ons het best past en ons dus interesseert is dus de categorie 2 én onze rolstoeltoegankelijkheidsbeoordelingen zullen vooral met die categorie te maken hebben.
Piet gebruikte op die reis een gewone rolstoel van 67 cm breed en een zithoogte van 50 cm.
- Dit reisverslag kan door Piet gemaakt worden omdat Hilde tijdens onze reis elke avond ons reisdagboek minutieus invult. Later leest ze dit reisverslag, gebaseerd op ons reisdagboek en enkele notities betreffende rolstoeltoegankelijkheid, en zet ze overal de puntjes op de i, figuurlijk dan, en vult hier en daar nog wat aan.
2 Voorbereiding + Reis-info
- We hebben zelf logies gezocht en gemaild naar “Ibishotel City Centre Rotterdam”, gezien onze positieve ervaringen met deze keten
- We maakten gebruik van de reisgids “De groene Michelin Nederland”.
3 Logies en rolstoeltoegankelijkheid
We boekten een rolstoelvriendelijke kamer in het Ibishotel in de Wijnhaven 12, 3011 WP Rotterdam.
We kregen kamer 310 en deze kamer voldeed aan de verwachtingen :
- zeer ruime badkamer met toilet met aan wederzijds 2 handgrepen, een onderrijdbare lavabo, een schuine spiegel, een douche zonder drempels met een vast douchezitje aan de muur met ook rechts en links opklapbare handgrepen. Er was ruim voldoende circuleerruimte; enige minieme minpuntje is dat de douchekop iets te hoog hangt als je hem handmatig wil gebruiken (dus : vragen aan je begeleider en/of geliefde)
- in de kamer stonden 3 bedden (2 éénpersoonsbedden naast mekaar en dan nog een vrijstaand éénpersoonsbed). De bedden waren op hoogte van de rolstoel. Goede kussens en zachte donsdeken. In de kamer was een kluis, gratis wifi, een bureel, een open kast. Enig minpuntje is de smalle doorgang tussen het grote bed en het vrijstaande bed maar met wat geschuif aan de bedden is dat op te lossen.
- Het hotel zelf heeft geen drempels aan de ingang.De bar en ontbijtruimte zijn vlot bereikbaar. Er is voldoende circuleerruimte aan het ontbijtbuffet.
- Onbijt is 14 euro pp maar is erg kwaliteitsvol en lekker. Soorten koffie, croissants en broodjes, zoetigheden, kaas en vlees, yoghurt en muesli, vers fruit, eitjes en worstjes, ...
- De 2 liften zijn zeker voldoende groot voor alle maten van rolstoelen.
- Ontbijt tot 12u !
- uitchecken om 12u, inchecken vanaf 12u,
- Het hotel ligt aan de waterkant in de Wijnhaven, een gezellige buurt met restaurants, hotels, boten en op wandelafstand van het centrum.
4 Bezienswaardigheden en rolstoeltoegankelijkheid
Voor de bezienswaardigheden verwijzen we naar de website van de stad Rotterdam en van Nijmegen of naar reisgidsen allerhande.
We vernoemen apart 2 musea :
Het Boijmans van Beuningen Museum in Rotterdam is volledig rolstoeltoegankelijk. Er is een hellend vlak aan de ingang, er is een vaste deur naast de draaideur voor de rolstoelgebruikers. In het museum is een lift voorzien. Er zijn zowel bij de mannen als bij de vrouwen rolstoeltoegankelijke toiletten (ruim en met 2 opklapbare handgrepen).
Het museum ligt in het Museumpark, ook vlot te bereiken met openbaar vervoer.
Ingang 15 euro voor de schitterende vaste collectie en 2,5 euro extra voor de tijdelijke tentoonstelling van Bosch tot Brueghel.
De begeleider komt er gratis in.
Het Afrikamuseum in Berg en Dal, nabij Nijmegen is volledig rolstoeltoegankelijk. Er is een hellend vlak aan de ingang. Er zijn hellende vlakken voorzien wanneer er binnen treden zijn. Het buitenmuseum met een replica van een dorp is niet helemaal rolstoelvriendelijk gezien er toch wat steile hellingen zijn, de ondergrond niet steeds ideaal is, maar het is zeker voldoende om toch een goede indruk te krijgen.
Heel boeidende vaste collectie, totaal ander concept dan het Afrikaans Museum in Tervuren maar zeker de moeite,
Er zijn 4 gratis parkeerplaatsen voorzien.
Ingang is 12 euro en de begeleider komt er gratis in,