Rondrijden in Zuid-Holland (Nederland)

Een winterse foto van Delft. Het pittoreske stadje wordt weerspiegeld in het water van de Schie.

1. Persoonlijke gegevens

- Reisverslag van    Hilde en Piet Duyck-Deruyck
            Burg. Decoenestraat 10
            8520 Kuurne
            056 72 53 71
            pietduyck@pandora.be

- Aangezien Piet huisman is mag men op elk moment van de dag proberen contact op te nemen om meer te vernemen over deze reis en reisbestemming.

- Daar Piet rolstoelgebruiker is gaat in ons reisverslag speciale aandacht naar rolstoeltoegankelijkheid.  

- Als we spreken van cat. 1, 2, 3 of 4 dan verwijzen we naar het Britse logo-systeem betreffende rolstoeltoegankelijkheid:
             
Cat. 1. Toegankelijk voor individuele rolstoelgebruiker.
Cat. 2. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker met begeleider.
Cat. 3. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker die enkele stappen
kan zetten en maximaal drie treden kan nemen.
Cat. 4. Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

- Wat ons het best past en ons dus interesseert is dus de categorie 2 én onze rolstoeltoegankelijkheidsbeoordelingen zullen vooral met die categorie te maken hebben.
Piet gebruikte op die reis een gewone rolstoel van 67 cm breed en een zithoogte van 50 cm.

- Dit reisverslag kan door Piet gemaakt worden omdat Hilde tijdens onze reis elke avond ons reisdagboek minutieus invult. Later leest ze dit reisverslag, gebaseerd op ons reisdagboek en enkele notities betreffende rolstoeltoegankelijkheid, en zet ze overal de puntjes op de i, figuurlijk dan, en vult hier en daar nog wat aan.

2 Voorbereiding + Reis-info  

- Enkele weken op voorhand hebben we 2 kamers (elk voor 2 personen waarvan één kamer rolstoeltoegankelijk) gereserveerd in Hotel Mövenpick in Voorburg, ’n voorstad van Den Haag in Zuid-Holland.  Het was niet zo eenvoudig om rolstoeltoegankelijke accommodatie te vinden maar op de site van toerisme Zuid-Holland konden we toch alle info vinden en dan onze keuze maken.

Hotel Mövenpick Voorburg
Stationsplein 8
NL 2275 AZ Voorburg
0031 70 337 37 37
www.moevenpick-voorburg.com

- Als reisgids kochten we ‘n Michelin “De Groene Reisgids” “NEDERLAND” van uitgeverij Lannoo.  Er staat een een goede beschrijving van Zuid-Holland in : Rotterdam, Schiedam, Den Haag, Delft, Leiden, Gouda, Dordrecht en Gorinchem komen aan bod. Toeristische info en stadsplan steeds vrij goed naar onze mening.
Ook het internet (o.a. de sites van de steden die we bezochten) geeft vaak veel info over wat er te zien en te beleven valt.

3 Logies en rolstoeltoegankelijkheid

- We (2 koppels: Hildes’ ouders en wij) logeerden dus in Hotel Mövenpick.   
Het hotel is rolstoelvriendelijk, geen treden noch in de lobby noch in de ontbijruimte/restaurant.
Inchecken is na 15u en uitchecken is voor 12u. Wij waren evenwel vroeger (rond 13u) aangekomen in het hotel maar mochten toch op de kamer.

- Onze kamer (kamer 117) lag op de eerste verdieping dicht bij de lift. We hadden een ruime aangepaste badkamer met verhoogd toilet met aan de muur een vaste handgreep en aan de andere kant een opklapbare handgreep. De lavabo was onderrijdbaar en er was een douche (zonder drempels) met een douchezitje en ook een vaste en een opklapbare handgreep.
Onze slaapkamer was - raar maar waar - voor 1 persoon. Nochtans hebben veel mensen met een beperking net een begeleider nodig, dus dat leek ons vreemd. Op voorhand hadden ze gezegd dat ze een bed zouden bijplaatsen voor Hilde en dat is ook gebeurd maar het was een soort plooibed met een vrij dunne matras. Na enkele dagen had Hilde toch wat last van  haar rug en heeft ze gevraagd naar een extra matras, wat geen probleem was voor het hotel en toen sliep ze beter.
De kamer heeft een verhoogd bed van ongeveer 1m40 breed en er is voldoende circuleerruimte in de kamer. We hadden ook onze persoonlijke nooduitgang maar die hebben we niet uitgeprobeerd want het plooibed stond ervoor. De kamer is comfortabel: airco, eigen kluis, eigen frigo met minibar, schrijfruimte, tafel en stoelen, ….

- De kamer voor de ouders van Hilde was ook zeer ruim en even comfortabel. In de badkamer was een bad (douche in het bad) en een toilet. De lavabo lag buiten de badkamer in een soort tussenruimte. Kan handig zijn. Hun bed was niet verhoogd en 1m80 breed.

- De prijs voor de overnachtingen varieerde per dag :
Zondagnacht €70 per kamer zonder ontbijt en toeristentaks van €1,85  per persoon
Maandag- tot en met donderdagnacht €94,50 per kamer zonder ontbijt en toeristentaks van €1,85 per persoon
Vrijdag- en zaterdagnacht €59,50 per kamer zonder ontbijt en toeristentaks van €1,85 per persoon
Het ontbijt is €18 per persoon en dat vonden we toch echt wel heel veel want hoeveel je ook eet, je kan voor dat bedrag zoveel niet opkrijgen! Er was wel een ruim buffet met verschillende broodsoorten en broodjes, soorten fruitsap, zoetigheden, kaas en vlees, yoghurt en kwark, cornflakes, vers fruit, eieren …
Regelmatig moet men het personeel erop attent maken om bij te vullen vooral wat bestek of servies betreft (geen glazen bij het fruitsap, geen lepels bij de yoghurt, … en een enkele keer is ook iets van voeding niet voorradig). Beetje vervelend dat ze dat zelf niet in het oog houden !

4 Bezienswaardigheden en rolstoeltoegankelijkheid

- De dag van onze aankomst hebben we Voorburg,  ’n voorstad van Den Haag, wat verkend en het bleek pittoresk en charmant te zijn. Het oude centrum kan je te voet vanuit het hotel verkennen. Er is ook veel groen en er zijn veel parken. Er is een autovrije straat met leuke winkeltjes en je kan ook naar de kleine jachthaven wandelen of de oude kerk bezoeken.
Het Huygensmuseum Hofwijck is niet toegankelijk, er zijn een 10-tal treden bij de ingang van het museum.

- De volgende dag werd regen voorspeld en dus werd ’n binnenprogramma voorzien. We reden naar Leiden en bezochten Naturalis, ’n biodiversiteitscentrum met 5 verdiepingen over de natuur, natuurfenomenen, fauna (fossielen, skeletten, opgezette dieren, …) en flora. Men kon zelfs onderzoekers aan het werk zien en met hen spreken en vragen stellen. Hilde onthield vooral hoe, door water en/of druk, gesteente gevormd wordt dankzij de visuele – mooie – voorstelling ervan.
Rolstoelgebruikers betalen ook de volle prijs (€11) maar alles is toegankelijk. Er zijn ook aangepaste WC’s voorzien.
www.naturalis.nl.
Na ’n drietal uren raakt men wel oververzadigd en was ’n wandeling in het mooie centrum van Leiden met veel water, grachtjes en bruggetjes ’n verademing  want ’n groot gedeelte is autovrij.  Heel plezierig kuieren ! Aangenaam stadje.

- In Leiden ook het Museum voor Volkenkunde bezocht. Er is een toegankelijke lift bij de ingang. Je kan ook op het domein zelf parkeren maar dat zie je maar eens je binnen bent, andere auto’s mogen er niet op. Er is binnen een lift voorzien zodat je op alle verdiepingen kan geraken, Rolstoelgebruikers mogen gratis binnen en er zijn aangepaste toiletten in de kelder. Alles is rolstoeltoegankelijk.
Ingangsprijs €11 pp,, senioren €8 pp.
Er zijn 240.000 voorwerpen uit de hele wereld opgebouwd volgens geografische oorsprong (Afrika, Oceanië, de poolgebieden,…) met van overal schitterende en curieuze voorwerpen bvb kledij van zalmvel, schitterende verentooien, Afrikaanse beeldjes met toverkracht, …

- Rotterdam werd in de 2de wereldoorlog grotendeels verwoest maar verrees toch uit zijn as.
Eerst stond het museum Boijmans Van Beuningen in het museumpark op het programma en deden we vooral de vaste collectie met als opvallendste schilders: Monet, Degas, Kandinski, Rubens, Rembrandt, Munch, Bosch en Pieter Bruegel de Oude.
Toegangsprijs is €12,50 per persoon. De rolstoelgebruiker mag er gratis in want zaal 1 tem 4 en zaal 40 zijn niet toegankelijk. In onze reisgids stond dat het gratis was op woensdag maar dat bleek dus niet te kloppen.
Er is een lift en een aparte ingang (je moet bellen en ze doen een speciale deur open).
www.boijmans.nl
Dan geslenterd door de stad met autovrije winkelstraten en veel moderne architectuur en met als extraatje de kubuswoningen: eigenaardig, curieus om te zien maar vermoedelijk onpraktisch om in te wonen. Men kan de “Kijk-kubus” bezoeken maar die zijn niet rolstoeltoegankelijk en er zijn treden naar de woningen toe.
In de stad zelf zijn overal hellende vlakken aan de voetpaden.

- Scheveningen was ’n dagje onze bestemming. Op de dijk staan 32 feeërieke beelden van ’n Amerikaans kunstenaar (Tom Otterness): mooi om te zien. Men kan er ook, met ’n toeristisch treintje (niet rolstoeltoegankelijk), ’n sightseeing-rit doen langs de haven en Scheveningen stad.  Er is een wat vervallen pier (toegankelijk) die ze zouden restaureren en de dijk zelf is 3 km lang. Er zijn heel veel gelegenheden om wat te eten of je geld aan prullaria te verdoen. Het Kurhaus domineert als gebouw de dijk. Ga ook eens het centrum van het stadje binnen en eet gebak bij “Het brood van Noman” in de autovrije Keizerstraat.
Je kan gratis parkeren op de gehandicaptenparking maar elders moet je betalen.

- Delft bezocht in de motregen. ’n Pittoresk stadje met veel walletjes, grachten en oude gebouwen. Zeker een omweg waard !
Het Vermeer-museum hebben we niet gedaan. Dit museum heeft alleen maar reproducties want al de echte schilderijen hangen elders in de wereld. Volgens de VVV is dit museum wel rolstoeltoegankelijk.
Van het Delfts blauw (aardewerk met ’n glazuurlaag) zagen we enkel de prullaria in de souvenirswinkels. Je kan ook aan de rand van de stad een fabriek bezoeken waar ze dat nog maken volgens authentiek recept. Info bij de VVV.
Voor de nieuwe kerk met de rolstoel te bezoeken moet je bellen zodat ze je door de draaideur helpen. Rolstoelgebruikers gratis, voor Hilde en haar ouders/senioren samen €10,5. Hilde en haar Pa hebben de toren van de nieuwe kerk beklommen (370 treden en geen lift)  voor ’n uitzicht van 360° in het rond op de omgeving: €3,5 pp.  De nieuwe kerk bevat de grafkelder van de Nederlandse Koninklijke familie (afstammelingen van Willem van Oranje-Nassau).              
We bezochten ook de oude kerk, je ticket geldt voor de beide kerken. De oude kerk is de Delftse ‘Toren van Pisa’ want ze staat scheef; de toren is nu gestabiliseerd en staat onder constante monitoring. Er zijn aangepaste toiletten in de kerk zelf !
Het Prinsenhof is volgens de VVV niet rolstoeltoegankelijk.
Je kan niet parkeren in het oude autovrije centrum en men volgt dus best de pijlen naar de parkings.
In de VVV op de markt krijg je gratis een brochure met alle info over het stadje maar er staan ook automaten in de stad waar je een gratis stadsplan kan afdrukken.

-De voorspelde regen is inderdaad vrij gul uit de hemel gevallen in Den Haag. Er is niet veel dat we binnen enkele jaren nog zullen onthouden maar men kan er wel leuk kuieren en flaneren in autovrije zones.  
Gewandeld via de Lange Voorhout (mooie promenade met veel ambassades) naar het koninklijk Paleis Noordeinde. Vandaar via de winkelstraten naar het Binnenhof (politieke centrum van Nederland) dat men kan bezoeken maar het is evenwel niet toegankelijk wegens treden.
Escher in het Paleis deden we niet, want we waren daar al eerder. Het is beperkt toegankelijk want in de lift moest Piet zijn voetsteunen van zijn rolstoel afdoen of de deur kon niet dicht.

5 (W)Etenswaardigheden

- VVV: Vereniging voor Vreemdelingenverkeer.  

- Ons verblijf in Voorburg begon nogal nefast: want we waren amper op onze kamer en Piet zakte door de rolstoel want de assen van de frame van de rolstoel waren bij hun verbinding doorgeknakt. Adieu, Meyra …dank om de vele mooie reizen met jou. Hilde vreesde al te moeten terugkeren naar huis om een reserverolstoel. We hebben dan het probleem voorgelegd aan de receptioniste die alle inlichtingen voor ons inwon en Hilde en haar pa konden naar Zoetermeer (vanaf ons hotel zo ongeveer 15 km) rijden om daar ’n rolstoel te huren (€16,50 per week, je betaalt €30 als waarborg bij het afhalen en je krijgt €13,5 bij het indienen) in de  thuiszorgwinkel Vegro, Het Rond 2 in Zoetermeer . Gelukkig was die thuiszorgwinkel open van 12h tot 17h en dat op ‘n zondag. Chapeau !!! En danke !!!
Zijn de thuiszorgwinkels in België open op zondag? Bij ons weten niet.

- Lekker gegeten in “Lof der Zotheid” in de herenstraat in  Voorburg en we vermoeden dat ze – de naam :-) van de restaurant waardig – ons €14 te weinig aanrekenden.

- The Village Lounge in Voorburg in de Herenstraat is ons ook goed bevallen maar iets prijziger als je niet kiest voor het menu. Wel heel lekker, ongedwongen sfeer en goede bediening.
In Scheveningen kan je op de dijk bijna niet kiezen waar je gaat eten. Er wordt o.a. een formule “theateravond “ aangeboden en dat is een goedkoop menu dat je eet voor €20, dus eerder een snelle bediening. Kan ook als je niet naar het theater gaat.
In Leiden gegeten in het Grieks restaurant Rhodos op de Turfmarkt en zo nog eens “mezze” gegeten (€26 pp)  waaraan we zo’n goeie herinneringen hebben, vooral van de mezze in Cyprus.
Ook gegeten in Restaurant Bazar in de Witte De Withstraat in Rotterdam , een wereldkeuken met Magrebijnse inrichting. Toegankelijk, er was niet zo veel ruimte maar het was doenbaar en vooral heel leuk en heel lekker.
www.hotelbazar.nl
Ook in het Hotel Mövenpick kan je eten, beperkte kaart. A la carte eerder duur maar als je gaat voor het menu is het minder prijzig. Wel lekker.

- In Nederland moet je steeds goed kijken op de parkeerautomaten of je als persoon met blauwe kaart moet betalen. Soms is het gratis maar evenveel keer moet je wel betalen. De tijdsduur is ook vaak beperkt tot 2 à 3 uur zodat je steeds moet gaan bijbetalen.
In Den Haag (dus ook Voorburg en Scheveningen) is het gratis op de voorziene plaatsen. Als die bezet zijn en je elders stationeert dan is het wel betalend.
Op het stationsplein aan het hotel Môvenpick is er een voorbehouden parking, het is blauwe zone maar met je blauwe kaart mag je wel onbeperkt blijven staan.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)