Met vzw Opstap naar Sarrebourg

Geschreven door Jeannine.

Met vzw Opstap zijn we naar 't Franse Lotharingen grenzend aan de Elzas geweest. Arrondissement Sarrebourg (Saarburg) ligt op +- 400 km van Brussel.

Vakantiedomein

Op 't domein Hameau des Gîtes Sarrebourg  waren er 13 van de 30 huisjes voor de Opstapfamilie gehuurd. Elk gezin kreeg zijn eigen stek, met veel ruimte er rond. Er zijn maar 3 "echt" rolstoeltoegankelijke woningen; 2 x 4-persoonshuisjes en 1 voor 6 personen. De 6-persoonswoningen zijn iets langer, een zetelbed in de living is het enige verschil.
De doucheruimte met wc was te doen. Om de doucheruimte te kunnen creëren werd er de muur van 1 slaapkamer opgeschoven en die tussen de douche- en wc-ruimte weggebroken, ten nadele van de slaapkamer waar een stapelbed werd neergezet in plaats van 2 enkel bedden. Dat was wel een groot minpunt omdat het moeilijk was om er een volwassen rolstoel gebruiker in te leggen. Daar moest je met 2 voor zijn.
In de (niet-aangepaste) standaardwoningen is de ouderslaapkamer met 2-persoonsbed en kinderslaapkamer met twee 1-persoonsbedden.
De andere vernieuwde inloopdouche ruimten waren nogal smal. Er stond een glaswand tussen de douche en de wastafel, en de ingang van de douche had maar een doorgang van +- 45cm tussen de rand van de glaswand en de muur. De gezinnen hebben zich beholpen met een smalle plastiekstoel in de douche te plaatsen zodat hun kind/ volwassene toch gemakkelijk kon gewassen worden.

Adres:
Hameau des Gîtes Sarrebourg,
Rue du Tennis
57400 Sarrebourg
France
tel.: +33 387031910  Monsieur Schaeffer
gites-sarrebourg@orange.fr

Monsieur Schaeffer van Hameau des Gîtes en zijn team met op kop madame Hélène, hebben hun uiterste best gedaan om iedereen ten alle tijden met de glimlach te helpen. De dinsdagavond steekt monsieur Schaeffer de reuze BBQ aan, iedereen brengt zijn vlees, groeten en fruit mee, bakt zelf en sluit aan tafel aan.
Er zijn nog georganiseerde activiteiten op en naast de Hameau des Gîtes zoals boogschieten, kano & kajakken e.a. Speeltuintjes zijn er verspreid op 't domein
De op vooravond bestelde broodjes worden 's anderdaags naar de chalet gebracht tussen 8u. en 8.15u
Het domein zelf is zeer ruim, met een meer waar je kan zwemmen, alle dagen (juli & augustus) toezicht van 10 tot 19u. Het gemeentelijk zwembad naast de Hameau des Gîtes is voor 't Hameau des Gîtes bewoners gratis. Bij mooi weer is 't dak open,  een peuterbad, een glijbaan en een " ludique" bad met stroming versnelling, open van tot 19u. Rond 't meer een wandelweg die verder naar Sarrebourg of Imling gaat.
De feestzaal met keuken van Imling werd de activiteitenzaal van Opstap waar de Opstapvrijwilligers de gasten met beperkingen naar persoonlijke mentale en fysieke mogelijkheden entertainden als er geen uitstap was.
De kookploeg had het naar zijn zin in de professionele keuken waar ze heerlijke maaltijden bereidde voor de gasten en hun begeleiding.
De gasten met beperkingen en hun begeleiders hebben een onverwacht bezoek gehad van de burgemeester van Imling en zijn schepenen, zij hadden nog nooit van zo'n organisatie zoals vzw Opstap gehoord, ze waren vol lof over het idee en de werking ervan. Een pluim voor Willy en z'n vrijwilligers.
"Vakantie voor het kind/volwassene en zijn gezin"
http://vzwopstap.be

Uitstappen

Sarrebourg is een kunststad, het toeristisch bureau is naast " La Chapelle des Gondeliers" met een monumentaal glasraam "La Paix" en ander werken van Chagall.  't Parcours Chagall en verschillende musea: Heel merkwaardig op elke hoek van de straat staat een standbeeld van een vrouw (illustratie (c) Guy Buchmann by creative commons).

Standbeeld van een liggende vrouw in een park bij de Saar-rivier.

Niet ver en niet duur, Le Relais des Gîtes aan de ingang van Hameau des Gîtes de Sarrebourg om gezellig en lekker tafelen. Het dagmenu was -14€

Een uitstap naar 't domein "Sainte Croix" in Rhodes ( +- 30 km) is een " andere" zoo belevenis. De receptioniste gaf een plan mee met het hele rolstoel toegankelijke parcours en de tijden van 't voederen aan de verschillende diergroepen. Er kan ook overnacht worden, wat ook een avontuur op zich moet zijn : slapen in een lodge (aangepast?) tussen de wolven of in een boomhut tussen de apen (niet-aangepast).

Parc Animalier & Resort Sainte Croix
57810 Rhodes
 tel.:0033387039205
https://parcsaintecroix.com/

Vzw Opstap gaat terug! Ondanks de te verwaarlozen douche problemen. We hebben al veel erger meegemaakt. Het was een prettige vakantie in Hameau des Gîtes!

 

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Nog geen stemmen