Kerstsfeer in Londen (Groot-Brittannië)

Een Londense winkel-wandelstraat tijdens de kerstperiode.

Geschreven door Nadine - Al jaren droomde ik ervan om met kerst naar London te gaan.  De sfeer, de versieringen … London lijkt me dé 'place to be' in die periode.  Helaas … ook erg duur … en dus bleef het tot nu toe maar uitgesteld.

Vooraf

Tot dan het jarenlange 'probleem' van : 'wat doen we met oudejaarsnacht' zich weer voordeed.  
Voor mij is het moment van middernacht … de overgang naar het nieuwe jaar … het aftellen naar ...een moment van magie en kippenvel … liefst tussen een hoop mensen, vrienden … en er hoort vuurwerk bij !

Omdat ik thuis niet geregeld kreeg wat ik zou willen en ik er -na er veel te veel over te nadenken- écht tussenuit wou, kwam de gedachte : Waarom niet naar het vuurwerk in London gaan kijken … mijn verjaardag eerst vieren op Engelse bodem … ???
Na overleg met Kyrian (vrij snel overtuigd ;o)) ben ik dan beginnen regelen en boeken, zoveel mogelijk online.

We zouden met Eurostar gaan; ik zou mijn doodsangsten overwinnen om onder een massa water met een trein naar London te reizen tot groot plezier van Kyrian die mijn gedachten te gek vond … 'Wat is er nu erger mama … vliegen over de zee … of met een trein onder de zee … ?' ;o)

Omdat we kortbij het station van Hasselt wonen en een bushalte vlàk voor onze deur hebben wilde ik in eerste instantie met de gewone lijnbus naar het station. Maar omdat ze me al een paar keer hebben geweigerd om mee te nemen (wegens geen reservering) en er niet altijd een toegankelijke bus komt, wilde ik geen risico nemen en nam ik contact op met de Belbuscentrale.
Ik was een nieuwe klant en ze zouden eerst de afmetingen van mijn rolstoel komen opmeten eer ik verdere regelingen kon treffen.  'Pfff … zo een gedoe … ' was mijn eerste gedachte, maar … geen half uurtje later stonden er al twee vriendelijke meneren aan mijn deur ! Dat was leuk !
De dag erna kon ik terugbellen want dan zou alles in de pc staan bij hun en kon ik mijn definitieve reservering maken.

In het station zouden we een trein naar Brussel-Zuid nemen, waar we dan in de Eurostar naar Pancras Station in London zouden stappen.
Ik was vooral op mijn ongemak omdat we een tijdsschema hadden dat we écht wel moesten respecteren, en mijn ervaring met treinreizen en assistentie was niet zo geweldig … Dus … spannend … ;o).

De reis

Op vrijdagmorgen was de Belbus 5 minuutjes eerder dan afspraak ter plaatse ! Dat begon al goed ! In het station van Hasselt meldde ik ons aan en werd er gebeld om assistentie.  Ook deze kwam even later om het hoekje en hielp ons zelfs op een trein eerder dan gepland.  
Een klein uurtje later reden we Brussel-Zuid binnen waar ook assistentie ons stond op te wachten om uit de trein te stappen.  Als dit zo goed bleef gaan … jeuuj … ;o).
In Brussel-Zuid hadden we anderhalf uur tijd om in de Eurostar te stappen, maar je krijgt je tijd wel om daar.  Winkeltjes, een GB, koffiezaken … Je hoeft echt geen honger of dorst te lijden daar !

Het inchecken voor de Eurostar lijkt een beetje zoals op een luchthaven.  Je moet je boardingpasses laten zien, identiteitskaart, bagage wordt gecontroleerd … Ze vragen daarom ook om minstens 45minuten op voorhand aanwezig te zijn.  En blijkbaar kan er maar één rolstoeler per rit mee, dus je moet zeker op tijd jouw reservatie maken.  Maar, je krijgt dan ook wel een 'luxe-plaats' waar ook een kleine maaltijd blijkbaar bij inbegrepen is, wat een heel leuke verrassing was voor de prijs die wij betaalden (88€ pp heen en terug).
Op een tweetal uurtjes ben je dan op Britse bodem.  En eerlijk … het gevoel van 'onder het water te zitten' merk je niet … is ook maar amper een half uurtje … Dus mijn schrik was overbodig ;o).

Ook in Pancras Station stond assistentie ons op te wachten, verliep allemaal héél vlot en we konden dan daar direct een London Taxi nemen die voor gewone mechanische rolstoelen ook wel redelijk toegankelijk zijn, als je niet te groot bent ;o).

De stad

Het Thistle-hotel was best in orde.  Alleen heel jammer dat het wellnessgedeelte in de kelder lag en dat de lift naar beneden al maanden bleek defect te zijn.  Via mail had ik laten weten dat ik met een rolstoel zou komen, dus het had attent geweest van hun als ze me dit hadden gezegd.  Als compensatie kregen we dan wel gratis ontbijt, maar vooral voor Kyrian zou het zwemmen een surplus geweest zijn want net daarom boekte ik dit hotel …

We hebben op 4 dagen best veel bezocht, ondanks het rotslechte weer.  Rainy days in London … spreek er mij niet van … En zoals velen mij verwittigden, was het onvoorstelbaar druk.  Ik was er jaren geleden nog al geweest en toen was het ook druk, maar nu … hier kan je je geen beeld van vormen als je het niet zelf gezien hebt.  De koopjesperiode begint daar vanaf 26 december, je zit nog midden in de feest- en verlofdagen … Ik had beter geluisterd en mijn tripje uitgesteld, maar ok !

Plaatsen die we o.a. bezochten, met het grote voordeel : als rolstoeler hoef je nergens aan te schuiven, mag je gewoon de (overal) meterslange wachtrijen voorbij steken :

– Buckingham Palace … niks van gezien … zwàrt van het volk, ook op de honderd meterslange laan ervoor … mensen staan er werkelijk tot een dàg aan te schuiven om het wisselen van de wacht te zien …
– Madame Tussauds, gratis inkom voor rolstoeler én korting voor begeleider, assistentie en begeleiding ter plaatse !
– M & M-shop, een must-see voor chocolade-verslaafden ;o).
– Tower bridge, langs buiten machtige torens en brug, maar door het slechte weer en te laat op de dag snel terug gekeerd.
– London's Dungeons, gratis inkom voor rolstoeler én korting voor begeleider.
– langs buiten : Big Ben, Westminster Abby, Downingstreet 10, Hyde Park, …
– vuurwerk op de Thames op oudejaarsavond, absoluut de moeite om eens te beleven, maar de ongelooflijke drukte (250000 mensen op een oppervlakte met straal van + 500m …) is een domper.  Iemand met claustrofobische neigingen raad ik dit ten zéérste af ! ;o) De klokken van Big Ben om 00u bezorgden me echter kippenvel van aan mijn kruin tot in mijn kleinste teen …

We hebben bijna alles met het openbaar vervoer gedaan.  Metro en bus zijn bijna allemaal aangepast, maar zoals gezegd, je moet het systeem een beetje doorhebben.  Ook de Londonse taxi's zijn ruim.  Met een mechanische rolstoel én als je niet te groot (lees 'hoog') bent kan je er makkelijk in.  Wel niet zo goedkoop, maar je hebt wel de luxe dat je ter plaatse raakt zonder veel moeite.

Besluit

London is goed te doen met rolstoel, maar een volgende keer zou ik in de lente of zomer gaan.  Het slechte weer en de ongelooflijke drukte was een foute combinatie.  Het was soms héél lastig om ergens te raken; overal paraplu's, mensenmassa's, véél lawaai van sirenes, enz …
Maar het blijft een citytrip-aanrader !

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)