Heerlijk verdwalen in Noord-Holland (Nederland)

Noord-Holland (15 -> 19 - 08 – 2011)

1) Persoonlijke gegevens

- Reisverslag van Hilde en Piet Duyck-Deruyck
              Burg. Decoenestraat 10
              8520 Kuurne
              056 72 53 71
              pietduyck@pandora.be

- Aangezien Piet huisman is mag men op elk moment van de dag proberen contact op te nemen om meer te vernemen over deze reis en reisbestemming.

- Daar Piet rolstoelgebruiker is gaat in ons reisverslag speciale aandacht naar rolstoeltoegankelijkheid.  

- Als we spreken van cat. 1, 2, 3 of 4 dan verwijzen we naar het Britse logo-systeem betreffende rolstoeltoegankelijkheid:
             
Cat. 1. Toegankelijk voor individuele rolstoelgebruiker.
Cat. 2. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker met begeleider.
Cat. 3. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker die enkele stappen
kan zetten en maximaal drie treden kan nemen.
Cat. 4. Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

- Wat ons het best past en ons dus interesseert is dus de categorie 2 én onze rolstoeltoegankelijkheidsbeoordelingen zullen vooral met die categorie te maken hebben.
Piet gebruikte op die reis een gewone rolstoel van 67 cm breed en een zithoogte van 50 cm.

- Dit reisverslag kon door Piet gemaakt worden omdat Hilde tijdens onze reis elke avond ons reisdagboek minutieus invult. ’n Paar weken later leest ze dan dit reisverslag, gebaseerd op ons reisdagboek en enkele notities van mij ter plaatse betreffende rolstoeltoegankelijkheid en zet ze overal de puntjes op de i, figuurlijk dan, en vult hier en daar nog wat aan.

2) Voorbereiding

- Veel voorbereiding was er niet want pas ’n paar weken voor het vertrek besloten we een trip te maken en het werd Noord-Holland en in de eerste plaats om het Van Gogh Museum in Amsterdam en het museum “Escher in het Paleis” in Den Haag (gelegen in Zuid-Holland) te bezoeken.

- Bij Infopunt Toegankelijk Reizen vonden we 2 reisverslagen (van Rudi in 2010 en van Chris in 2011) die ons direct deden besluiten om te gaan logeren in Hotel De Rijper Eilanden (www.derijpereilanden.nl ; informatie@derijpereilanden.nl) in De Rijp, deelgemeente van Graft-De Rijp. De Rijp is gelegen op 30 km ten noorden van Amsterdam, tussen Alkmaar (op 15 km) en Volendam (op 17 km).

3) Logies en rolstoeltoegankelijkheid

- Dit hotel is dus echt ’n aanrader voor rolstoelgebruikers want in dit hotel zijn alle 150 kamers aangepast voor rolstoelgebruikers. Lijkt dat niet ’n unicum ?                         
Elektrische hoog-laagbedden, douchestoelen, douchebrancard en tillift zijn beschikbaar op verzoek en zonder extra kosten.
Evident dus dat ook de liften, ontbijtruimte, gangen, enz. van dit hotel rolstoeltoegankelijk zijn en onze slaapkamer en badkamer waren dat dus eveneens.
,
- We logeerden in kamer nr 144 (slaapkamer + badkamer) op het 2de verdiep. De slaapkamer was voldoende ruim, minstens 4m op 5m,  en bevatte 4 enkele bedden die vlot kunnen verplaatst worden. Drie bedden hebben ’n hoogte van ongeveer 45 cm, één bed ’n hoogte van ongeveer 60 cm en de matrassen zakken wat door als men er op zit of ligt. De bedden hebben geen spondes en de transferts rolstoel naar bed gebeurden voor mij dank zij één rolstoelleuning + de stok.
In de slaapkamer bevindt zich ook ’n telefoon.

- De badkamer was ook voldoende ruim (ongeveer 2,70 m x 2,55 m) met wc, douche, lavabo. De wc is 50 cm hoog en is geflankeerd door 2 horizontale opklapbare handgrepen.
Bij de douche was er ’n douchestoel op onze vraag.

- Het kostte ons € 42 pp per nacht, ontbijt (je kiest en nuttigt wat je wenst uit het buffet) inbegrepen.

 
4) Bezienswaardigheden en rolstoeltoegankelijkheid

- De Rijp is ’n charmant dorp (stadje ?) dat rijk werd van de haring- en walvisvangst. Bruggetjes, sluisjes, oude woningen, steegjes, veel groen, … best gezellig.

- Hoorn zou veelbelovend moeten zijn maar daar was het “lappendag”, de laatste dag van de kermis en er leek ’n bom gevallen: alle straten lagen bevuild met karton, afval, plastieken bekertjes én  veeeel glas, afkomstig van stukgesmeten bierglazen. Na ’n uur rondwandelen hadden we genoeg vuiligheid gezien want kijken naar de mooie VOC*-rijkdom zat er niet meer in want we moesten voortdurend de grond afspeuren – onze rolstoelluchtbanden indachtig - om glasscherven te vermijden. We merkten evenwel tussendoor wel de mooie kerk.
* Vereenigde Oost-Indische Compagnie: grootste handelsbedrijf ter wereld in de 17de en 18de eeuw.

- Op dus naar Enkhuizen, iets verderop en net als Hoorn ook ’n VOC-havenstad, en dat viel best mee met ’n leuk havengedeelte – ook mooie, grote zeilschepen gezien –  en dat ook in de stad en toffe huizen, echt Hollands !

- Onze eerste volle dag in Noord-Holland was voorbestemd voor Amsterdam met als hoogtepunt het Van Gogh Museum. In Amsterdam kost parkeren € 5 per uur (van 9h tot 24h) en aangezien we daar ‘n 9-tal uren spendeerden was de bus ietsje goedkoper: De Rijp - Amsterdam heen en terug: € 9 pp en de bus is perfect rolstoeltoegankelijk : je rijdt er zo in en er is tegenover die rij-ingang ’n plaats voorzien voor ’n rolstoelgebruiker. Men komt aan in Amsterdam bij het Centraal station.
Vandaar gekuierd (vermoedelijk 2 km) naar het Van Gogh Museum.
De rij wachtenden was behoorlijk lang maar rolstoelgebruikers krijgen voorrang via ’n andere ingang met plateaulift. Er zijn 5 rijen maar rolstoelers  mogen direct naar rij 1 gaan waar ze voorrang hebben.
Ik betaalde gewoon € 14 zoals elke volwassene en voor Hilde, als begeleider, was het gratis. Voor de prijs van € 5 pp kregen we elk ‘n audiofoon die uitleg verschaft over bepaalde schilderijen die aangeduid staan met ’n audio-tekentje + ’n getal die je moet intikken om de uitleg te horen.
Voor de liefhebbers van Van Gogh: een echte aanrader.
Er is ook mogelijkheid om ’n culinaire pauze in te lassen.
Dit museum is goed rolstoeltoegankelijk, ook de liften en het rolstoeltoilet (ongeveer 2 m x 2,30 m) heeft ’n verhoogd wc en 2 opklapbare horizontale handgrepen.
Dit museum is DAGELIJKS open behalve op 1 JANUARI !!! Chapeau !

Na ons museumbezoek teruggekuierd via de bloemenmarkt en de Kalverstraat, regelmatig omhoogkijkend naar de vele mooie voorgevels.

- De volgende dag was er de beroemde kaasmarkt in Edam. Dat hij beroemd is merk je al aan de prijs om te mogen parkeren op ’n doodgewone weide: 4 € ! Evenwel, behalve wat oude mannen die bollen kaas vergooiden en er mee rond huppelden was er niks anders te zien dan ’n drietal kaaskramen.
Vandaar naar Volendam, het Blankenberge van Nederland en het is er op de koppen lopen. Er is veel toeristische infrastructuur maaaar de kustlijn is laagbouw en dus mooi maar er is geen  strand. We aten er ’n dun en veel te duur broodje en zo heeft Volendam toch iets gemeen met Blankenberge.  
Vandaar naar Monnickendam, ’n klein dorpje met ’n plezierhaventje met uitzicht op het Markermeer en op Marken zelf.
Marken was tot halfweg de 20ste eeuw een eiland maar is nu verbonden met het land via ’n dijk. Via die dijk – rechts en links water dus – naar Marken gereden. De houten huisjes zijn wit en groen en oorspronkelijk op palen gebouwd, al is die palen-onderbouw nu vaak dichtgemaakt. De oude dorpskern is ’n wirwar van steegjes vol authentieke huisjes. We wandelden ’n eindje langs de kust op ’n fijn baantje maar uiteindelijk werd het iets te hobbelig.

- Alkmaar is ’n gezellig winkelstadje met sluisjes en bruggetjes en steegjes maar ook met ruime autovrije wandelpromenades.
Vandaar naar Zaandam maar daarvan hebben we niks onthouden dus …op naar Ijmuiden aan zee maar dat was buiten de Hollanders gerekend: geen dijk, geen promenade, slechts ’n paadje tot aan het strand en dan enkel zand en strandcabines. En regen. Ook geen hoogbouw – wat toch tof is - en enkel ‘n 4-tal hotels maar IJmuiden leek ons niet zeer rolstoeltoegankelijk al stond er wel dat men ergens ’n strandrolstoel kon krijgen.
We zijn dan maar via Alkmaar van IJmuiden naar Medemblik gereden ttz ‘n 70-tal km van zuidwest naar noordoost. Medemblik was volgens onze beperkte info ’n mooi haventje en effectief viel dit stadje veel beter mee dan wat we eerder die dag hadden gezien. Het bleek dan nog het ouste stadje rond het IJsselmeer te zijn.
Eerst ’n wandeling langs de dijk en de haven en dan lekker gaan eten.

- De laatste dag stond “Escher in het Paleis” in Den Haag op het programma als ’n tussendoortje tussen Noord-Holland en West-Vlaanderen.
info@escherinhetpaleis.nl
www.escherinhetpaleis.nl
Ingang: € 8 pp
Wij kennen Escher en zijn werk al vele jaren en dus was dit bezoek ’n must. Een echte aanrader voor de liefhebber. En, geachte lezer van dit reisverslag, het zou wel eens kunnen dat je ook een Escher-liefhebber wordt als je het werk van Escher leert kennen.
Lees  misschien iets over Escher.  
’n Tip: tik ”Escher” in bij Google, klik dan op “Escher” en klik dan op:
- Maurits Cornelius Escher – Wikipedia
en vooral op
- Afbeeldingen van Escher.  
Het museum “Escher in Het Paleis” kan beter qua rolstoeltoegankelijkheid maar het museum bevindt zich in een oud paleis van de koninklijke familie en is dus waarschijnlijk ’n beschermd monument. Aan de ingang zijn er ’n paar treden maar het museum heeft ’n paar metalen hellende vlakken die daar kunnen gelegd worden. Er is ’n lift om naar de andere verdiepingen te gaan maar die lift is net niet diep genoeg en dus moeten de voetsteuntjes van de rolstoel weggenomen worden en dan lukt het wel.
De tentoonstelling (op het gelijkvloers en 1ste verdieping) is boeiend en we zagen veel werken die we nog niet kenden.Op de 2de verdieping is het spielerei: allerlei optische illusies en spelen met spiegels en gezichtspunten à la Escher. Merkwaardig !
Na de geest kan ook de maag gevuld worden en dat in de kelder.

5) (W)Etenswaardigheden

- In Hoorn en Enkhuizen merkten we dat hier en daar wat oudere maar mooie huizen scheve voorgevels hebben: die dus ’n ietsepietsje hellen en meestal naar de straat toe.  En dat hebben we nog menigmaal opgemerkt in de andere steden – ook Amsterdam – die we bezochten. Zouden de  bouwvakkers toen al ’n ietsepietsje te zuinig – onvolprezen Hollandse deugd – geweest zijn tijdens het plaatsen van de funderingen die dus onzichtbaar en dus oncontroleerbaar zijn eenmaal het gebouw er staat.

- In Enkhuizen aten we in ’t Ankertje ’n seafood salade op ’n terrasje aan ’n kanaal in de stad. In die salade kregen we ’n uitgebreide portie zeevruchten voor ’n democratische prijs wat niet altijd zo evident was tijdens deze reis. ’n Aanrader dus maar er is geen rolstoeltoegankelijk toilet; toilet dat zich daarbij 4 treden neerwaarts.bevindt.

- In De Rijp hebben we 2 x gegeten. Op dag 1 in restaurant Oude Jans waar we elk ’n Tosti (Ham-Kaas en Ham-Kaas-Ananas) en ’n Cola light + ’n Oud Bruin degusteerden voor € 10,40 en dat bleek billijk.
www.restaurantoudejans.nl

’s Avonds op dag 3 was er geen restaurant te bespeuren in Graft en wij dus naar De Rijp naar “Het Wapen van Munster” waar we ’n “plateau de fruits de mer” (zo heet ’n zeevruchtenschotel in Nederland) bestelden al leek die plateau wel prijzig: € 24,50 pp. Lekker was het wel  maaaar toch ietwat op zijn Hollands: de zeevruchten waren nogal beperkt: elk 1 (jawel één) oester en elk één scampi, ’n half warm kreeftje, één warme coquille met puree en mousselinesaus. En, in iets ruimere porties: gerookte paling en gerookte zalm! Zijn paling en zalm zeevruchten ttz schelp- en schaaldieren ?   
Maar dat heeft één groot voordeel: deze “plateau” zullen we nooit vergeten.
www.wapenvanmunster.nl

- (Hotel)-Restaurant “Het Wapen van Medemblik” in Medemblik was ’n echte meevaller: zowel de voorgerechten (kreeftensoep; geitenkaas) als het hoofdgerecht (zalm voor ons beiden).
Lekker en gezellig.
En in het restaurant hangt deze tekst:
“Gewoon Gastvrij
Geheel Rookvrij”
Via de zij-ingang kan men het restaurantgedeelte binnen zonder treden.
De toiletten zijn in de kelder maar er is ’n lift en er is ’n voldoende ruim rolstoeltoegankelijk toilet met verhoogde wc en 2 opklapbare handgrepen. Die toiletten zijn bereikbaar via de ingang van het hotel.
www.hetwapenvanmedemblik.nl

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)