Drenthe en Groningen (stad) (Nederland) (2007)
1. Persoonlijke gegevens
- Reisverslag van Hilde en Piet Duyck-Deruyck
Burg. Decoenestraat 10
8520 Kuurne
056 72 53 71
pietduyck@pandora.be
- Aangezien Piet huisman is mag men op elk moment van de dag proberen contact op te nemen om meer te vernemen over deze reis en reisbestemming.
- Daar Piet rolstoelgebruiker is gaat in ons reisverslag speciale aandacht naar rolstoeltoegankelijkheid.
- Als we spreken van cat. 1, 2, 3 of 4 dan verwijzen we naar het Britse logo-systeem betreffende rolstoeltoegankelijkheid:
Cat. 1. Toegankelijk voor individuele rolstoelgebruiker.
Cat. 2. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker met begeleider.
Cat. 3. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker die enkele stappen
kan zetten en maximaal drie treden kan nemen.
Cat. 4. Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
- Piet is van cat. 3 – de 3 treden niet in acht genomen - en gebruikte op die reis een gewone rolstoel van 67 cm breed en een zithoogte van 50 cm.
2. Voorbereiding + Reisinfo
- Lange tijd geleden vonden we ooit op www.toegankelijkreizen.be dat er op het landgoed “Het Timmerholt” (zie verder bij 3. logies) in Westerbork rolstoeltoegankelijke bungalows waren en zo zijn we in Drenthe verzeild geraakt.
- Toen de reisplannen naar Drenthe gestalte kregen en we bungalow geboekt hadden op het landgoed “Het Timmerholt” zonden we een mailke naar vvv-westerbork@vvvdrentheplus.nl betreffende documentatie over Drenthe en tevens documentatie betreffende Drenthe die ook aandacht heeft voor rolstoeltoegankelijkheid.
Het antwoord was nogal kort: “Ik zou u willen adviseren om te kijken op onze website www.vvv.vvvdrentheplus.nl . Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot Drenthe
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben ingelicht.
Met vriendelijk groet,”
Dus werd hen nog een mailke gestuurd met de boodschap dat een Drenthe-bezoeker niet veel heeft aan een website terwijl hij een dorpje bezoekt of een wandeling maakt in een veengebied en of deze of gene restaurant, museum of attractie die we toevallig tegen het lijf lopen of zullen lopen wel degelijk rolstoeltoegankelijk is en bevatte ons mailke dus een nieuw verzoek waarvan hier de ingekorte versie: “Staat u me toe dat ik even mijn vorig verzoek herhaal: Ik ben rolstoelgebruiker en dus uiteraard geïnteresseerd in alle documentatie over Drenthe die aandacht heeft voor rolstoeltoegankelijkheid.
Ook documentatie over Westerbork en de (wijde) streek errond interesseert ons, inzonderheid de mooie Drentse steden en dorpen en al wat ze bieden betreffende cultuur en natuur en geregeld een lekker etentje zint ons ook wel.
Indien u ons kunt helpen met documentatie betreffende die items dan danken wij u hartelijk bij voorbaat.
Is het mogelijk ons in te lichten over documentatie, brochures ed die ons kunnen interesseren maar die betalend zijn zodat we weten wat we ons kunnen aanschaffen bij jullie eenmaal we in Westerbork logeren?
Is het mogelijk om ons gratis brochures die ons kunnen interesseren op te sturen? Indien de verzendingskosten te hoog zijn, misschien ons dan ook laten weten wat bij jullie voorradig is. Aldus weten we dan toch op voorhand welke documentatie die ons interesseert beschikbaar is op jullie kantoor. Staat u me toe te benadrukken dat documentatie over rolstoeltoegankelijkheid voor mij heel belangrijk is.
Sorry voor de last, vriendelijk bedankt voor je aandacht en
van harte,”
Bondigheid is duidelijk een Drentse deugd – of dan toch van de Drentse dame die ons mailde – want dit was het antwoord:
“Geachte heer,/mevrouw,
Nogmaals wil ik u verwijzen naar onze website www.vvv.vvvdrentheplus.nl .
Via deze site in de webwinkel kunt u de Drenthe gids bestellen. Deze gids bevat alle informatie, ook voor rolstoelgebruikers.
Ook kunt u deze gids tegen betaling van € 2,95 op alle VVV-kantoren in Drenthe verkrijgen.
Behalve deze gids zijn er geen aparte brochures voor rolstoelgebruikers verkrijgbaar.
Met vriendelijk groet,”
- Ziezo, zo wisten we toch iets meer en aldus hebben we die Drenthegids besteld (via hun website: klik op webwinkel, op vvv gidsen en op VVV Gids Drenthe Plus 2007, enzovoort en die gids hebben ze ons opgestuurd na betaling van 7,45 Euro (2,95 Euro + 4,50 Euro verzendingskosten).
- Deze Drenthegids bevat een kaart (geen wegenkaart) met de gemeenten en dorpen en adressen, e-mailadressen en websites van alle VVV (vereniging voor vreemdenverkeer) in de Drentse gemeenten (24 vvv’s in totaal). Verder info over “Natuur en landschap”, “Actief en Sportief”, “Cultuur en Historie”, “Musea in Drenthe”, “Genieten en Ontspannen, “Drenthe en Kids”, dit alles doorspekt met tips en reclame in verband met die onderwerpen. Dan worden heel wat gemeenten voorgesteld gevolgd door een toeristisch ABC onderverdeeld in: Ambachtelijke bedrijven, Antiek en Curiosa, Attracties, Beautycentra/Sauna’s, Bezoekerscentra, Bioscopen, Boeren-/Veengolf, Bootverhuurbedrijven, Bowling/Kegelen, Dagrecreatieterreinen, Dierentuinen, Galerieën en Ateliers, Golfbanen, Huifkarverhuur, Hunebedden, Indoor Activiteiten, Karten, Kinderboerderijen, Kunstskibanen, Letterboxen, Manèges, Midgetgolf, Molens, Musea, Natuurgebieden, Outdoor Activiteiten, Parken en Tuinen, Rondvaarten, Schaapskuddes, Slipscholen,Tennis, Theaters, Vissen, Zeilen/Surfen en Zwembaden.
Het voorlaatste – ruime – deel, betreffende logies, waar ditmaal wel het rolstoellogo aan bod komt bevat volgende rubrieken (in alfabetische volgorde per gemeente): Hotels en Pensions, Bed & Breakfast, Campings, Groepsaccommodaties, Particuliere verblijven, Bungalows/ bungalowparken, Appartementen, Trekkershutten, Mini-Campings en Kamperen bij de Boer.
Het laatste deel heet “Evenementen 2007” en rangschikt deze evenementen volgens de kalender met aanduiding van de gemeente en de aard van het evenement.
- Verder vonden we in de bieb een ANWB - VVV Reisgids “Drenthe” van Gerrit Jan Zwier
met veel informatie (oa uitleg wat es- en brinkdorpen zijn en nog veel meer waar wij geen weet van hebben) maar al bij al is het geen “warme” reisgids, de tekst lijkt geschikt voor een aardrijkskundeleerboek en straalt geen uitnodiging uit om Drenthe te komen bezoeken. Jammer.
- Nog informatie kan je vinden op de website www.dasnoudrenthe.nl .
- Folders over musea, attracties, enz. vind je een beetje overal in Drenthe, in de VVV’s maar ook in restaurants, in grootwarenhuizen, enz.
3. Logies en rolstoeltoegankelijkheid
Landgoed Het Timmerholt,
Gagelmaat 4, NL-9431 KT Westerbork.
Tel.: 00 31 593 33 26 41
Fax: 00 31 593 33 31 95
info@timmerholt.nl
www.timmerholt.nl
Op deze website vind je dus informatie over de bungalows en ook over rolstoeltoegankelijke bungalows.
Onze bungalow was B2-21.
Het is een rolstoeltoegankelijke bungalow voor 2 personen. Er is een hall – een mini-tredeke van ong. 1 cm – met ernaast een ruime rolstoeltoegankelijke badkamer – met schuifdeur en dito mini-tredeke – met een verhoogd toilet en 2 stevige handgrepen aan weerszijden van het toilet, een stortbad op hetzelfde niveau (op onze vraag was er een betalende doucherolstoel) en een onderrijdbare lavabo. Na de inkom is er één ruimte die dienst doet als woon- en slaapkamer met een kitchinette maar voor landlopers als wij die er enkel slapen en ontbijten is dat geen probleem.
De minpunten zijn duidelijk de bedden: als koppel moet men slapen op verschillend niveau –hoe bestaat het? – want er is geen dubbelbed of 2 enkelbedden naast elkaar maar een enkelbed en een onderschuifbed. Het zijn stevige, harde matrassen met medeslaperkes en dat merk je aan je krabneigingen en de rode bobbelkes die je teder huidje sieren. Vanaf de 3de nacht waren die medeslapers ons gezelschap beu en vermoedelijk en hopelijk zijn ze niet standaard inbegrepen in elke bungalow.
Achter de woon-en slaapkamer geeft een deur uit op het terras en tussen kamer en terras (onder de deur dus) ligt een microtrapje met 2 minitredekes van ong. 1 à 1,5 cm hoog en een paar cm breed. Alles is dus vlot rolstoeltoegankelijk en in feite drempelloos.
We logeerden er dus één week en betaalden vooraf 328,40 Euro:
I week bungalow B2: 195,00 Euro
2 bedlinnen (6 Euro p.p.) 12,00 Euro
1 week 1 douchestoel 6,00 Euro
Toeristenbelasting (1,10 Euro p.p.p.n.) 15,40 Euro
Borg 100,00 Euro
Na controle van de bungalow krijg je die borg terug zodat ons verblijf in die bungalow ons effectief 228,40 kostte ttz ong. 16,31 Euro per persoon per nacht.
4. Bezienswaardigheden en rolstoeltoegankelijkheid
- Het weze gezegd dat Drenthe rolstoeltoegankelijk is ttz dat er echt aandacht is voor rolstoeltoegankelijkheid: hellende vlakjes overal, bvb bij het begin en het einde van voetpaden, bij restaurants, musea, attracties, waar er één of een paar treden zijn, enzovoort. Verder zijn er bij heel wat bezienswaardigheden rolstoeltoegankelijke toiletten.
- Drenthe is een provincie met een landelijk karakter en veel boerderijen met prachtige rieten daken waar heel wat te bezien en te bezoeken valt.
Ook voor families met kinderen is er heel wat voorzien en sportievelingen zullen er ook niet op hun honger blijven zitten.
- Op de buiten, niet in de steden maar in de grotere dorpen, bvb in Westerbork, zagen we geen rijhuizen maar al afzonderlijke villa-tjes naast elkaar zonder de Belgische hoge, dikke hagen lleylandii, hagenbeuken en co. Ze gunnen mekaar nog een praatje tussen geburen.
- We hadden al één en ander gepland voor onze eerste Drentse dag maar aangezien er zaterdag markt is in Hoogeveen was dit ons eerste kennismaking met Drenthe en verviel onze planning (voor herhaling vatbaar en aan te raden) en reden we vandaar naar het Oriëntatiecentrum (niet ver van afrit 29 van de autosnelweg A28) van het Nationaal Park Dwingelderveld. Van daaruit is er een rolstoeltoegankelijk wandelpad van 2,5 km, het loopt door bosrijk gebied maar efkes heb je ook mooi zicht op een veengebied met de vele veenpluizen. Dit wandelpad sluit ook aan op een ander wandelpad (witte wandeling) maar er stond wel aangeduid dat dit pad niet rolstoeltoegankelijk/buggyvriendellijk is oa omwille van een paar houten bruggetjes die maar 50 cm breed zijn.
Die 2,5 km-lange wandeling smaakte naar meer en aan de overkant van de weg was er de rode wandelweg van 6,5 km en daar stond niet bij of het rolstoeltoegankelijk of niet rolstoeltoegankelijk is, dus proberen maar. We wandelden door een bos, naar omhoog en weer omlaag en over boomwortels en meer dan 6 km wandelen over dergelijk parcours zou veel te lastig zijn maar na ongeveer één kilometer kwamen we aan een prachtige betonnen pad van ong. 150 cm breed en het werd al snel duidelijk dat het een fietspad was. We merkten dat de rode wandelweg gans de tijd constant verder kronkelde door bos en hei maar steeds niet ver van dat fietspad. De keuze was niet moeilijk. Zo hebben we nog een paar kilometer doorgewandeld en het loont de moeite: mooi zicht op de landschappen met meertjes, veengebieden met de typische flora en op het laatste enkele panelen met uitleg over het belang van het grondwaterpeil, over veen en zo meer en daar merkten we dat de rode wandelweg rechtsomkeer maakte en maakten we ook rechtsomkeer maar volgden uiteraard altijd het fietspad dat, hoe raad je het, eindigde op enkele meter van de plaats waar we onze rode wandelweg begonnen. Bij deze weet je het dus: Het Nationaal Park Dwingelderveld heeft er een 2de rolstoeltoegankelijk wandelpad bij, ditmaal een zestal km en langer kan ook.
Efkes vroegen we ons af of dat wel mocht dat rolstoelgebruikers op een fietspad wandelen maar de vele vriendelijke groetjes van de fietsers die we ontmoetten op dat fietspad laten daar geen twijfel over bestaan.
Dat deel van het fietspad dat we dus volgden (heen en terug) is een deel van een fietsroute want één fietser, toen ie ons zag wandelen, zei: “Dat is een prestatie waarvoor ik respect heb”. Die dacht waarschijnlijk dat we gans die fietsroute gingen afleggen ‘te voet en te rolstoel’. Die fietsroute is wel een paar tientallen km lang. Op de kaart die we daarna zagen in het oriëntatiecentrum, merkten we dat deze route geen lus vorme maar steeds verder door gaat ! Dat respect verdienden we dus niet maar het deed toch deugd, dat respect én de ontdekking van ‘onze’ rode wandelweg.
- Ben je een tuinliefhebber dan kun je vanaf de afrit 29 van de autosnelweg A28 doorrijden op de N381 richting Dwingeloo maar sla niet linksaf naar Dwingeloo, tenzij voor een wandeling in dat mooie plaatsje, maar volg de N381 tot over de vaart in Dieverbrug en dan linksaf richting Uffelte tot de Art Garden Drenthe (Honingvlaken 10, 7991 RW Dwingeloo, ciskadeboer@planet.nl , www.artgardendrenthe.nl) . Het is een tuincenter met een galerie (gratis toegang) met schilderijen
en beeldhouwwerken en 42 modeltuinen (7,00 Euro p.p. ; bijna 100% rolstoeltoegankelijk; rolstoeltoegankelijk toilet met 2 handgrepen). Een aanrader voor de amateurs.
- Drenthe (en de aanpalende Duitse deelstaat Niedersachsen) is gekend voor de “hunebedden”.
Heel interessant is het museum (Hunebed Centrum, Bronnegerstraat 12, 9531 Borger, info@hunebedcentrum.nl , www.hunebedcentrum.nl , ingang 4,75 Euro p.p.) in Borger dat rolstoeltoegankelijk is, waar nodig was er een hellend vlak en een lift voorzien, er is een ruim rolstoeltoegankelijk toilet met 2 handgrepen, onderrijdbare lavabo en alarm. In dit museum krijg je veel info over het trechterbekervolk van 5000 jaar geleden en ook de verschillende ideëen over de bouw van hun begraafplaatsen: de hunebedden.
Alles is te bezichtingen behalve een replica van hoe de binnenkant van een hunebed er zou moeten hebben uitgezien maar Hilde vond dat ik niks heb gemist – merkte ik ook aan de foto die ze nam van dat interieur – en het echte hunebed buiten loont wel de moeite. Een aanrader, zowel het hunebed als het museum.
- In Rolde, op 5 km van Assen, hebben we een beetje rondgetoerd en belanden we bij het mooie kerkje en een paar 100 m achter dit kerkje liggen er 2 hunebedden, één ervan is nog heel goed bewaard en bij de 2de ligt er een steen die zo ongeveer ’n 10.000 kg moet wegen en dienst deed als een deel van het plafond van dit hunebed. Chapeau voor zij die dat steentje enkele duizenden jaren geleden op zijn plaats kregen.
- Onze enige uitstap buiten Drenthe was Groningen. Het is de hoofdstad van de Provincie Groningen maar ligt heel dicht bij Drenthe in zoverre dat het vliegveld van Groningen in Eelde ligt en Eelde is een Drentse gemeente. In vroeger tijden lag Groningen in het graafschap Drenthe.
Het is ook duidelijk te merken dat Groningen een studentenstad is.
Op de Grote Markt bij de Martinikerk* en -toren (heeft niks met aperitieven te maken maar met Sint-Martinus) is er het kantoor VVV Stad Groningen (Grote Markt 25, tel.: 0900 202 30 50, fax: 00 31 50 311 38 55, info@vvvgroningen.nl , www.vvvgroningen.nl) waar je voor 1,50 Euro een folder krijgt met de Route Noord en Route Zuid, 2 wandelingen (met kaart en uitleg) langs historische en moderne bezienswaardigheden in het centrum (binnen een straal van 1km² - sic - ) van Groningen.
We hebben beide wandelingen gedaan en het loont de moeite al bevalt het ene je al meer dan het ander. De Art Nouveau en Jugendstil-gebouwen (bvb het station) een paar pleinen en parkjes en het ambulante Zigeuner-orkestje (hoort waarschijnlijk niet bij die routes) zullen ons bijblijven.
* Eeuwen geleden, vertelde ons een bord met uitleg bij de Martinikerk, werden de arme mensen rond de Martinikerk begraven maar rijkelui mochten wel begraven worden in de kerk maar na een tijdje werden er in de kerk toch kwalijke geurtjes waargenomen en was er al vlug sprake van “rijke stinkers”, term die we vandaag nog gebruiken zonder eigenlijk te weten waar dat vandaan komt. Van Groningen?
- Orvelte (spreek uit: órvulte) is een bewoond museumdorp niet ver van Westerbork dat nog goed bewaard is, een beetje als Bokrijk, en dat dat goed uitbuit maar dat lukt waarschijnlijk maar in het toeristisch hoogseizoen want tijdens ons bezoekje waren er geen betalende demonstraties en activiteiten als daar zijn: klompenmakerij, houtsnijden, tingieten, maalderij, enz. En er is nog veel meer, ook voor de kinderen: zie www.orvelte.net . Het is er betrekkelijk rolstoeltoegankelijk, wat keikoppen te na gesproken en het rolstoeltoegankelijke toilet aan de parking is ruim en heeft 2 handgrepen.
- In Assen hebben we rondgewandeld maar het kon ons niet echt bekoren behalve de Hollandse maatjes en de kibbelingen (gefrituurde kabeljauwstukjes) en ook het Drents Museum (Brink 1, 9401 HS Assen, www.drentsmuseum.nl , 6,00 Euro p.p.) .
We bezochten er dit gedeelte dat te maken had met de veengebieden en wat er allemaal eeuwenlang gevonden werd in het veen als daar zijn veenlijken (het meisje van Yde), de oudste boomkano ter wereld, enz. In hetzelfde museum bezochten we ook de tijdelijke schilderijententoonstelling van Max Liebermann en zijn schildervrienden.
Waar nodig zijn er liften voorzien en er is een ruim rolstoeltoegankelijk toilet met schuifdeur.
- Wil je meer weten over veen en co, ga dan naar Barger-Compascuum bij Emmen waar het Veenpark (Berkenrode 4,7884 TR Barger-Compascuum, info@veenpark.nl , www.veenpark.nl) ligt.
Het Veenpark is betalend maar in het toegangsgebouw van het Veenpark is er de tentoonstelling “Veenomenaal” die uitgebreid uitleg heeft over alles wat met veen te maken heeft. Heel interessant en daarenboven niet betalend. Je kan dus Veenomenaal bezoeken zonder het Veenpark financieel te verblijden met je présence. Het weze gezegd dat het Veenpark niet echt reclame maakt voor Veenomenaal
De ingang van Veenomenaal bevindt zich aan de kant van de toiletten, dat wisten wij pas wanneer we gans de tentoonstelling in de verkeerde richting waren doorgelopen.
- We wandelden ook efkes in Coevorden, een oud vestingsstadje en in Emmen dat ons niet echt kon bekoren maar ’t schijnt dat de dierentuin van Emmen (www.dierenpark-emmen.nl) echt de moeite waard is. Zweeloo schijnt een mooi dorp te maar door wegeniswerken was het ons niet gegund dat te gaan nachecken.
- Kamp Westerbork, ver (meer dan 10 km) van Westerbork, ligt eigenlijk in Hooghalen, dicht bij Beilen. Vanaf 1942 bestemden de Duitsers dit kamp tot durchgangslager voor Nederlandse Joden. Meer dan 100.000 Joden werden van daaruit gedeporteerd naar vernietigingskampen.
In 1971 werd de laatste barak gesloopt maar in 1983 werd het Herinneringscentrum Kamp Westerbork (Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen, info@kampwesterbork.nl , www.kampwesterbork.nl) geopend. Dit kan je bezoeken, er zijn voorwerpen, brieven, herinneringen van kampbewoners, heel wat uitleg en je kan ook naar de oude kampplaats op 3 km ervandaan. Er rijdt een busje of je kan te voet of met de fiets, niet met de auto. Zowel het museum als de oude kampplaats lonen de moeite, in het oude kamp zie je wat kunstwerken, oa het fameuze Monument met de omgebogen rails en 102.000 joodse sterren op steentjes op de appèlplaats in memoriam van evenveel slachtoffers. Alles is rolstoeltoegankelijk, toilet eveneens en een rolstoeltoegankelijk (voor één rolstoelgebruiker en een tiental gewone stervelingen) busje rijdt regelmatig heen en weer tussen het centrum en de oude kampplaats. Ingang: 4,5 Euro, busje: enkel 1,25 Euro; H/T: 1,75 Euro.
5. Restaurants (en rolstoeltoegankelijkheid?)
- In België staat Nederland niet echt hoog aangeschreven op culinair vlak.
Toen we enkele jaren geleden Texel en Friesland bezochten werden we toch aangenaam verrast op culinair vlak. Die aangename culinaire verrassing heeft zich ditmaal in Drenthe en efkes Groningen verdergezet. Als je nu bedenkt dat het meest noordelijke gedeelte van Nederland wordt gevormd door de provincies Friesland, Groningen en Drenthe + de Waddeneilanden, mag men dan tot de conclusie komen dat hoe noorderlijker je reist in Nederland des te meer je maagje verwend wordt?
- In de 7 restaurants waar we het avondmaal nuttigden bestelden we telkens een hoofdschotel, bvb varkenshaasje, lamskoteletjes, vis, enz. en als je na het aperitiefje of voorgerecht je hoofdschotel kreeg, kreeg je er steevast 4 potjes bij: warme groentjes, koude groentjes (een soort slaatje), frietjes en gebakken aardappelen of rijst of … naargelang het past bij je gerecht. Al deze bijgerechten waren steeds te groot om op te eten.
- We hebben enkel goeie herinneringen aan onze restaurantbezoeken en we hebben echt geen honger geleden in het zuinige (?) Nederland, ik zou zelfs meer zeggen: als je een voorgerecht neemt dan moet je ne heel serieuze honger hebben om je hoofdschotel te kunnen verorberen. We hielden het dus bij een hoofdschotel ofte wat zij noemen plate-service. Zou de gekende Nederlandse krenterigheid ook zo’n dooddoenertje zijn? Krenterigheid In Drenthe? Niks van gemerkt ** (zie 6.) of toch bijna.
Verschillende restaurants hebben, naast kindergerechtjes, ook seniorengerechten (= kleinere porties).
- ’t Wapen van Westerbork, de Ierse Pub Turfsteker, de Museum-Herberg De Ar (www.museumherbergdear.nl ), De Eetkamer van Westerbork ofte Brasserie Diggels (www.diggels.com) en Abdij de Westerburcht of Grand Café La Trappe (www.westerburcht.nl ) zijn 5 restaurants in Westerbork waar we het avondmaal nuttigden. Ze liggen allemaal in de hoofdstraat van Westerbork die dus heel toepasselijk – asjemenou – Hoofdstraat heet.
In Grand Café La Trappe heb ik als primeur een vegetarische schotel gegeten, het smaakt naar meer.
- Alle restaurants waren rolstoeltoegankelijk zonder problemen.
In de Brasserie Diggels is een niet rolstoeltoegankelijk toilet, wel 2 handgrepen aan weerszijden van het toilet en 2 handgrepen aan weerszijden aan de muur. De rolstoel blijft dus buiten het toilet maar het toilet is dus ideaal is voor cat. 3.
Sorry dat ik niet alle toiletten van alle bezochte restaurants nagecheckt heb – deze trouwens ook niet, de informatie kreeg ik van mijn tedere echtgenote – maar een toilet-sight-seeing-tour stond ’s avonds niet meer op mijn programma.
- Drank&Eetlokaal Perkaan (www.perkaan.nl) ligt in de Wezuperstraat 2 in Wezup op een 10-tal km van Westerbork. Lekker !
- In Groningen aten we, met live muziek (op de piano), in Huis De Beurs (A-Kerkhof 4, Groningen, info@huisdebeurs.nl , www.huisdebeurs.nl), een echte aanrader.
- Mr Mofongo in de Broerstraat in Groningen, is niet rolstoeltoegankelijk (2½ trede aan de ingang) maar ideaal voor een tussendoortje op het terras. Zeer lekkere broodjes, verse muntthee,… mooi interieur (opgemerkt door mijn lieve eega), resultaat van een Afrikaanse en Aziatische mix.
- Hier nog wat prijzen:
- een hoofdschotel: 12 à 16 Euro (of nog iets minder of meer)
- een glas donker bier: 2 à 3 Euro
- een glas witte of rode wijn, aperitief: ong. 2,50 Euro
- een Irish coffee: ong. 5 Euro
6. Nog wat Wetenswaardigheidjes
** We hadden net getankt en Hilde moest 42,03 Euro betalen en ze betaalde 42,04 Euro omdat ze geen muntje van 1 Eurocent bij had en wilde vertrekken maar dat was buiten de waard gerekend: “Nou, wij zijn gewoon om af te ronden tot op het halfje.” En moest Hilde die 4 Eurocent door 5 Eurocent vervangen. Nou zeg, dat is dan dat ene uitzonderingetje dat de regel bevestigt.
- Een glasje wijn doet altijd deugd, ook in Nederland, maar ik probeerde regelmatig een Nederlands biertje te drinken, een blond biertje was geen probleem maar donker bier wel. Als ik daar naar vroeg stelden ze steevast Grimbergen, Leffe en zelfs Palm voor. De eerste maal dat het toch zou lukken zei de dame dat ze jammer genoeg al haar flesjes Oude Grolsche had weggedaan omdat ze over datum waren. Ik heb er later toch nog eentje kunnen drinken, lekker, amper 2,5° alcohol en ook over datum (goed tot mei 2007) maar een weekje over datum, daar vallen we niet over.
In Orvelte heb ik een Drentse Schans Turfsteker kunnen drinken. Ook niet slecht.
Er bestaan maar 7 Trappistenbieren, zes Belgische en een Nederlands, dat ik dus gedegusteerd heb: “La Trappe” Dubbel”, ook lekker. En je kan het vinden in de handel.
Jenever is ook zo’n Nederlandse specialiteit en helemaal niet slecht als afzakkertje, ook het Drentse heidelikeurtje, wat dat ook moge wezen.
We zijn ook eens een slijterij – zo heet bij hen een drankwinkel – in Westerbork binnen gewandeld (in Nederland kan je geen sterke drank kopen in de supermarkt) om wat meer te weten te komen over jenever. Vriendelijke man die ons heel wat vertelde over jenever en co en ook wist dat Vlamingen Bokma kopen maar een echte Nederlandsche jenever-kenner-snoeper zich een Zuidam aanschaft. We hadden er nog nooit van gehoord maar dat hoeft niet als ie maar smaakt en dat doet ie.
- Drenthe is dé streek van heide, veen, turf en daarom gingen we o.a naar het Drents museum en Veenomenaal. We lazen er ook over in het boek “Drenthe” van Zwier en daar kwam ik voor het eerst het woord “vervening” tegen. Denkend aan “vermagering” of “vergrijzing” vermoedde ik dat vervening betekende dat een stuk grond “veen wordt”. Volgens de Dikke Van Dale is dat de eerste betekenis maar er is ook een tweede betekenis, net het tegenovergestelde: het afgraven van het veen ttz turfwinning waardoor het veen kapot gemaakt wordt. En als Zwier het woord vervening gebruikt in zijn boek heeft hij het eigenlijk over de tweede betekenis.
Moesten ze nu daarvoor ne keer het woord “ontvening” voor uitvinden? Dat den Dikke daar zelfs niet aan gedacht heeft.
In Drenthe doen ze nu heel wat pogingen om de “ontveende” streken opnieuw te vervenen ttz te herstellen tot wederom veengebieden oa ook in het Dwingelderveld.
- Juni is de laatste asperge-maand en dat hebben we gemerkt aan de vele plaatjes “Asperges te koop” bij de boerderijen, op de menukaarten in de restaurants en in ons bord. Heerlijk.
- Als je naar België met Pay&go een berichtje zendt met je GSM dan lukt dat niet met netwerk KPN, dan vraagt je GSM je “check netwerkdiensten”. Gezien we dit niet begrepen, konden we niets verzenden. T-Mobile geeft dat probleem niet. Het kan echter ook aan onze beperkte GSM kennis (Hilde heeft het over haar GSM-kennis want mijn GSM-kennis is onbestaande, nihil) liggen dat het niet lukte.