Zuid-China: Hong Kong - Guizhou - Yunnan (China)

Donderwolken boven de bergen en een boeddhistisch klooster.

Geschreven door Jozef

Zuid-China van Hong Kong over Guizhou naar Yunnan en terug
Traject: Hong Kong, Yangshuo, Guilin, Longsheng, Sanjiang, Zhaoxing, Rongjiang,    
               Kaili, Guiyang, Kunming, Lijiang, Dali, Hong Kong

Periode: van 07/05 tot 31/05/2007

Reisgezelschap: mijn partner als broodnodige hulp bij het voortduwen van de rolstoel.

 

Inleiding

We reisden individueel en deels georganiseerd (1 week) met lokale organisator, maar ook privé.
Enkel het internationaal vliegtuigticket en 1 binnenlandse vlucht boekten we bij onze reisagent, Connections in Mechelen en Airstop (binnenlandse vlucht)
Vervoersmaatschappij: Qantas Airlines. Volgens ons is deze maatschappij één van de betere die momenteel in het vliegwezen te vinden zijn qua service en vriendelijkheid.

Transport heen en terug naar de bestemming: het vliegtuig kostte € 350,58 p/p +luchthaventaksen € 204,42 p/p = totaal € 555,00 p/p
Bij de vlucht namen we de annulatieverzekering Protections van Connections, zij kostte € 24,60 p/p

Ter plaatse: het vliegtuig(4 vluchten) kostte US$ 810 of CNY 6300 p/p.
1 vlucht geboekt bij Airstop kostte € 165,00 p/p taksen inbegrepen.

Logies
Wij opteren voor kleine hotelletjes indien voorradig. In Zuid-China is het ons niet altijd gelukt.

Geldzaken
Ons reisbudget bedroeg € 3.138,64 voor 25 dagen
Het logies is niet duur, de inkomgelden daarentegen swingen de pan uit en wij lieten een tour van 7 dagen met chauffeur en gids regelen en die eveneens niet goedkoop.
De inkomprijzen vonden wij op vele plaatsen duur.
In China is gewoon alles te krijgen, soms met een oosters tintje.
Lokale munt ter plaatse gewisseld voor euro’s in de Bank of China. Na enige tijd wen je eraan en word het doodgewoon.
Koers  is  1 € = +/- CNY 10 en ook +/- 10 HKD
Voor de juiste wisselkoers zie: www.oanda.com/convert/classic/
We hebben eenmaal de gelegenheid gehad om geld zwart te wisselen, maar we vonden het niet veilig.
Wij hebben steeds gewisseld in de Bank of China. Je houdt best het ontvangstbewijs bij, als nadien je overtollige Yuan terug wilt omruilen naar andere valuta.

Infobronnen
Als info gebruikten wij L. P. Zuidwest-China 2001, L. P. China 2001, Guide du routard van China 20006/2007 en Bradt 2001
Voor  het klein deeltje dat we van China aandeden, volstonden deze 3 reisgidsen ruimschoots. We zijn wel op zoek geweest naar een recentere uitgave van Zuidwest China, maar ze was niet op de markt.
Buiten de kaartjes in de reisgidsen hadden we geen kaartmateriaal mee. In de provincie Guizhou konden we rekenen op de goede kennis van onze bedreven gids, Simon.
Ik geef hier enkel de nuttige gegevens:
Hong Kong sites: www.hongkongairport.com , www.discoverhongkong.com , www.directrooms.com
China sites: www.chinahighlights.com , www.travelchinaguide.com en de namen van provincies zoals Guizhou, Yunnan of steden intikken zoals Zhaoxing, Kunming, enz.

Wij  consulteerden  meerdere  reisverslagen  van  Zuid-China  en Hong Kong bij Wegwijzer Reisinfo. Het nuttigst leek ons het verslag  CIN 202, waarin  de  provincie  Guizhou  deels  voorkomt  en CIN 179, waarin we voorbereid werden op de horde Chinese toeristen.

Inreisvoorwaarden
Het paspoort hadden we, maar het visum vraag je aan op de Chinese ambassade in Brussel: Boulevard du Souverain 400, 1160 Brussel. Open alle werkdagen van 9.00u tot 11. Het visum kost € 50,00. Afhalen van het visum één week later op dezelfde uren. Een  geldig  paspoort, 2 pasfoto’s en een formulier dat je  moet  invullen zijn nodig. Je  kunt  het  van  het  internet  kunt  downloaden  op  de  site  van de Chinese ambassade. Voor Hong Kong volstaat een internationaal paspoort, een visum is niet vereist.

Reisverzekering
Naast  Eurocross  van  het  ziekenfonds nemen we gewoonlijk de reisverzekering op jaarbasis van VAB zonder voertuig. De kostprijs op jaarbasis bedraagt € 85,50

Veiligheid
China  is  een  vrij  veilig  land. Wij  hebben  niet  naar  infobronnen gezocht qua veiligheid. De toerist wordt  hier  door  de  politie  heel  goed beschermd. We hebben ons op geen enkel ogenblik en nergens onveilig  gevoeld. In  Lijiang  kom  je borden tegen die je aanmanen op te letten voor gauwdieven. We hebben er niets van gemerkt. Het is er zeer toeristisch en druk en dan moet je altijd alert zijn

Gezondheid
We  nemen  steeds  muggenmelk, iets tegen hoofdpijn, Loperamide(Imodium), neusdruppels en enkele wondplakkers mee in de reisapotheek.

Klimaat
Volgens  alle  reisgidsen  is  het voor- en het najaar de beste periode, maar het weer staat overal op zijn kop  en  zo  ook  in  Zuid-China. In  Hong Kong viel het best mee, in de provincie Guizhou viel enkele dagen de regen met bakken uit de hemel en in Yunnan was het redelijk zonnig.

Taal
In  Hong Kong  schept  Engels weinig probleem, maar in China is het andere koek. We trachten ons zo goed mogelijk uit de slag te trekken met Engels, maar dat is niet overal zo evident. In  de  hotels  lieten  we  de  bezienswaardigheden  en de plekken waar we wilden komen, in Chinese karakters  opschrijven  en  nooit  verlieten wij onze stek  zonder een adreskaartje van het hotel in Chinese karakters  en  in  het Engels (ten behoeve van ons). In  de  provincie  Guizhou  konden  we terug vallen op onze gids, die als tussenpersoon fungeerde en perfect de Engelse taal machtig was.

Fotografie/Film
We  nemen  nog  steeds  dia’s  op  onze reizen en we trachten altijd voldoende voorraad mee te nemen. Zeker  in  China  is  het  een probleem om aan diafilms te geraken. Praktisch iedereen gebruikt digitale toestellen.

Communicatie gebeurde via e-mail, maar het was niet altijd te vinden en als het er al was, was het zeer traag.

Waardering
In grote trekken is deze reis goed meegevallen. Hong Kong  was  voor  ons  heel  goed. De provincie Guizhou is bij ons goed over gekomen, spijts het minder goede weer. Yunnan  is  prachtig, maar  het  is  koppen lopen door de vele Chinezen die op pad zijn en dat kan tegensteken. Het zijn toch zo’n ongeduldige en soms onbeleefde kuddebeesten.

Enkele gegevens over ons:
Adres:  Jozef Somers en Marie-Claire Meesemaecker
Kardinaal Cardijnstraat 52
2840 Terhagen-Rumst
03/888.04.56
E-mail: somers.jozef@skynet.be en somersjozef@hotmail.com
Andere reizigers mogen zeker contact opnemen, ik ben vrijwel steeds te bereiken,  vermits ik pensioengerechtigd ben. Het beste is wel na 18u, dus na het avondeten. Dan staan wij steeds paraat om info door te geven.

Het logies: adres, prijs en toegankelijkheid

Algemene opmerking over toegankelijkheid:
De  opgegeven  toegankelijkheid  van het logies en van de restaurants is in hoofdzaak bedoeld voor  rolstoelgebruikers, die nog enkele stappen kunnen doen zij het met hulp of met hulpmiddelen. Bijna in alle hotels die wij aandeden zijn de matrassen beenhard. Enkel in het Stanford Hillview  Hotel  in  Hong Kong  en  in  het  Jim’s Tibetan Hotel  in Dali hadden we een zachte matras. In  het  merendeel  van  de  hotels  kon  ik niet in de badkamer, maar het tablet van de lavabo was dan zo lang, dat ik mij daaraan kon vasthouden en zo kon ik mij, zo goed en zo als het kan, behelpen. Voor de rest waren er geen noemenswaardige knelpunten, op enkele treden na  die  regelmatig opdoken. De  liften  in  de hotels in China zijn over het algemeen groot en breed genoeg voor de rolstoel en de begeleider.

                   Stanford Hillview Hotel
                   Observatory Road on Knutsford Terrace
                   Tsim Sha Tsui, Kowloon, Hong Kong
                   Tel.: 852-27227822          Fax: 852-27233718
                   Website: www.stanfordhillview.com
                   E-mail: hillview@stanfordhotel.com

Dit  hotel  is  een  aanrader voor wie niet al te ver van het waterfront wil verblijven. Het hotel is  met  een  rolstoel  moeilijk  te  bereiken. Het  ligt  in een héél steile straat. De naam van het  hotel  zegt  genoeg “hill view”. Bij het boeken hebben we er niet bij stilgestaan, maar we hadden  het  kunnen  weten. Wij  waren  dan  ook  altijd  genoodzaakt een taxi te nemen om in het  hotel te geraken. De taxi’s kunnen in de ondergrondse garage parkeren en zo kan je gemakkelijk én  veilig  uit de wagen stappen vlak bij de grote lift. Het baliepersoneel is doorgaans heel vriendelijk  en  behulpzaam. In het bijzonder “Ricky”, de assistent manager, deed zijn uiterste best. De  kamers  zijn  niet  al te groot en je kan met de rolstoel niet in de badkamer, maar wie nog  enkele  stappen  kan  doen, kan  zich  aan  het  lavaboblad  vasthouden  en op die manier in  de  badkamer gaan. Het toilet staat helemaal achteraan en er staat een ligbad. Het ontbijtbuffet  is  prima  verzorgd, maar  het  is  niet in de prijs van de kamer begrepen. We betaalden daarvoor HKD 30 p/p, wat niet goedkoop kan genoemd worden, maar het is Hong Kong.

Wij hebben dit hotel geboekt bij:
                   Direct Rooms in Phuket, Thailand
                   Tel.: 0066/76-241.145          Fax: 0066/76-241.021
                   Website: www.directrooms.com
                   E-mail: info@directrooms.com

Op  deze  website  kan  je  een  heleboel  hotels  vinden in verschillende prijscategorieën en in meerdere landen in Azië, Afrika, Europa, het Midden-Oosten en de Pacific. De betaling wordt geregeld via de Visakaart en nadien ontvang je via mail de vouchers. Het bureau in Thailand is 24/24u bemand en geeft binnen het uur antwoord op je vragen. Zij werken heel correct. Wij hebben  één  datum  in  de  boeking  gewijzigd en zij hebben die wijziging doorgevoerd zonder een  toeslag  aan  te  rekenen. De  dubbele  kamer  met  bad  en  toilet  kostte  US$  90, taksen inbegrepen.

Op  de tweede verdieping heeft het hotel één kamer die min of meer is aangepast. De kamer is groter  dan de doorsnee kamers, maar voor ons was er één nadeel. Er staat een vrij smal dubbel  bed  en  dat  lukt  voor  mij  zeker  niet. Wanneer  ik mij zou willen keren, is gegarandeerd Marie-Claire  wakker  en dat wil ik haar niet aandoen. De badkamer, met onderrijdbare lavabo en  een  verhoogd toilet met opklapbare wandbeugels is meer dan ruim genoeg. Eén nadeel in de badkamer is het ligbad. Wij hebben aan de receptie gemeld dat de kamer prima is, maar erbij gezegd dat het dubbel bed én het ligbad een struikelblok vormt voor rolstoelgebruikers.

                   Hongfu Palace
                   West Street 79, Yangshuo 541 900, Guangxi, China
                   Tel.: 0086/773-8829489          Fax: 0086/773-8829499
                   Website: geen gevonden, maar bij Google-zoeken Hongfu Palace Hotel intikken
                   E-mail: levotre@hotmail.com en hongfuhotelyangshuo@yahoo.fr

Dit  logies  boekten  we  via  internet. De  kamers op hun website ogen goed en ze zijn het ook. Wat  je  niet  kan  zien  op  de  site, is  de  hoge  trap  van wel twaalf treden bij de inkom. Eens  boven  was  het  vlak tot bij de kamer, daar waren dan weer twee hoge treden. Geen probleem  zei  de  Franse  eigenaar, Luc  Vincent, mijn  personeel  zal wel helpen. Allemaal goed en wel, maar  je kan toch niet altijd de mensen lastig vallen. Het hotel oogt prachtig. Het is ingepland in  een oud huis. Op het eerste zicht zou je denken dat je voor een tempel staat. De binnenkoer waar  de  kamers  zijn, is  typisch Chinees. De kamers zijn groot en heel gemakkelijk met mijn karos. De badkamer daarentegen had een hoge opstap van 20cm en de toestellen stonden niet al  te  goed  geplaatst, voor  mij  althans. We  zijn  er  gebleven voor één nacht. Het ontbijt liet lang op zich  wachten  en  het  was  niet  echt verzorgd. We betaalden CNY 250 cash voor een dubbele  kamer  en  een  moeilijke badkamer, ontbijt en taksen inbegrepen. Het hotel heeft een aan te raden open restaurant.

                   Hotel Ai Yuan
                   West Street 115, Yangshuo 541900, Guangxi, China
                   Tel.: 0086/773-8811966

Na  de  tegenvaller  in  het  Hongfu  Hotel, gingen  we op zoek naar ander logement. Vrij vlug konden  we  dit  hotel  op  de  kop  tikken. Het  ligt  tegenover  een  parkje en naast de Bank of China, even  voor  het  oud  gedeelte  van Yangshuo. Bij de inkom is er één trede, verder is het vlak  tot  aan  de  grote  lift. De  kamers zijn allen groot en aan de badkamer was ook weer de deur  te  smal, maar ik  kon mij behelpen zoals in Hong Kong. Wij betaalden er cash CNY 700 voor drie nachten, een goed ontbijt en taksen inbegrepen.

                   Osmanthus Hotel
                   South Zhongshan Road, Guilin 541002, Guangxi, China
                   Tel.: 0086/773-3834300          Fax: 0086/773-3835316

Het  hotel  kan  je  binnen  zonder  trappen  en  er is ook een grote lift. De kamer was niet echt klein, maar  smal. Ik  kon  ook  weer  niet  in  de  badkamer, maar ik kon mij behelpen zoals in Hong Kong. Zij  beschikken over een goed restaurant voor het ontbijt. Voor dit hotel werd een kamerprijs aangerekend van US$ 44 in half pension.
Dit hotel zat mee in de toer die we lieten organiseren bij:         
                   China Highlights, Discovery Your Way(Since 1959)
                   Travel Advisor of China Highlights
                   Tel.: 0086/773-2885358           Fax: 0086/773-2827424
                   GSM: 13457668657
                   Website: www.chinahighlights.com
                   E-mail: contact@chinahighlights.com
Na  een  eerste  contact  word  je  een  vaste  contactpersoon  toegewezen, die je ganse dossier nauwlettend opvolgt.

                    San Jiang Hotel
                   Tel.: 0086/772-8626969, 8626385, 8626888          Fax: 0086/772-8626100

Naast  de trap van vier treden is er een steil hellend vlak aan de inkom van dit hotel. De grote lift  brengt  je bij de kamers. De onze was vrij groot, maar voor de badkamer was het weer op dezelfde  manier  als  in de vorige hotels. Ik werd het stilaan gewoon en het is tamelijk gemakkelijk. Het  hotel  is  ietwat uitgeleefd, naar onze normen althans. Er wordt normaal geen ontbijt  geserveerd, maar  onze  gids, Simon, heeft  voor toasten, eieren, koffie en thee en fruitsap gezorgd. Het  hotel  is  vrij  centraal  gelegen, maar veel is er in deze stad niet echt te beleven. Kamerprijzen heb ik er niet van, omdat dit in de georganiseerde tour inbegrepen was.

                   Zhaoxing Hotel
                   Zhaoxing Town, Liping County, Guizhou, China
                   Tel.: 0086/855-6130899          Fax: 0086/855-6130800

Bij  de inkom van dit logies zijn een zevental treden, maar hulp is er nooit ver weg. Er zijn enkele  grote kamers op het gelijkvloers. De badkamer was gemakkelijk, maar om er in te komen was het voor mij heel moeilijk. De toegangsdeur is hooguit 45cm breed. Dus moest ik uit mijn rolstoel  en mij vasthouden aan hetgeen voorradig was. Dan de rolstoel toevouwen en door de opening  plaatsen en daarna kon ik aan mijn toilet beginnen. Ik kon onder de lavabo rijden en het  toilet  was  ook  bereikbaar  met mijn karos. Vermits dit hotel geen eigen restaurant heeft, ben  je  genoodzaakt om buiten het hotel te gaan. Rechtover het hotel is een restaurant. Simon heeft  er  voor  gezorgd  dat we ons avondeten op de kamer konden nemen en dat was veel tijd  gespaard. Voor het ontbijt heeft hij eveneens gezorgd. Dit logies bevindt zich praktisch in  het  volle centrum van Zhaoxing in de voornaamste zijstraat van de hoofdstraat. De kamerprijs  in dit hotel kan ik evenmin geven. De overnachting en het avondmaal zaten ook mee in de tour.

                   Rongjiang Hotel
                   Guizhouzhong Road 17, Rongjiang County, Guizhou, China
                   Tel.: 0086/855-6624188          Fax: 0086/855-6624233

Er  zijn  enkele  treden  bij  de  inkom. Er is ook een hellend vlak aanwezig ten behoeve van de bagage, waar  ik  evengoed  gebruik  kon van maken. De gang naar de kamer had drie treden, waarvoor  hulp nodig was. We beschikten over een grote kamer met een overstap aan de badkamer, die  nogal  moeilijk  uitviel. Voor  het  ontbijt moest Simon weer instaan, maar het was goed. Het  is  een  eerder  kil  aanvoelend  hotel, er  heerst  weinig sfeer. Het is zo één van die vroegere  staatshotels, waar  je  niets  speciaal  moet  verwachten. Er   logeren   voornamelijk Chinezen en kleine groepjes westerlingen. We hebben het hotel niet meer verlaten, vermits het de ganse avond regende. De overnachting en het avondmaal zaten ook mee in de tour.

                   Grand Dragon Hotel
                   Ningbo East Road 8, Kaili 556000, Guizhou, China
                   Tel.: 0086/855-8066666          Fax: 0086/855-8066888

Bij  de  inkom ligt er naast de drie treden een hellend vlak. In de ruime lobby neem je de grote lift. De kamer was hier ook meer dan groot genoeg, maar met de badkamer was het weer krek hetzelfde. Ik  kon  er  niet in, maar ik kon mij vasthouden aan het lavaboblad en op die manier kon  ik  mij  veilig  voorthelpen. De  keuken  is  er prima, maar met Engels kom je er niet. Niemand verstaat zelfs maar één woordje van een andere taal dan Chinees. Gelukkig hadden wij altijd  onze  gids die het nodige bestelde en ons eventueel met raad en daad bijstond. Voor het ontbijt  moest hij hier ook voor de toasten zorgen, maar gebakken eieren en koffie en thee waren  geen probleem. Dit hotel ligt op één van dé grote lanen van Kaili en in het volle centrum. De overnachtingen en de avondmalen zaten in de tour mee verweven.

                   Camellia Hotel
                   East Dongfeng Road, Kunming, Yunnan, China
                   Tel.: 0086/871-3163000-6007(6008)          Fax: 0086/871-3147033
                   Website: www.kmcamelliahotel.com
                   E-mail: master@kmcamelliahotel.com

Bij  de  inkom  ligt  er  naast  de  twee treden een hellend vlak, zodanig dat je zonder al te veel problemen  binnen  kunt. Er  is  een  grote lift en de kamers zijn vrij groot, maar niet te breed. Voor  de badkamer was het weer hetzelfde liedje, uit de rolstoel en mij vasthouden aan het lavaboblad. Het  personeel van de receptie is niet altijd even vriendelijk en beleefd. Het hotel op zich  is  heel goed en de toeristen komen daar op af, maar het baliepersoneel trekt zich weinig aan. Sommige  zijn  dan weer heel vriendelijk. Het zal te zien hebben of ze goed geslapen hebben  of  niet. Het  ontbijt  in  buffetvorm  is  uitstekend. Er  is  keuze  te over. Je kan westers of Chinees eten, maar wij kozen voor het westerse.

We  hebben  dit logies via internet rechtstreeks bij het hotel geboekt. Het ging vlot en Pauline, één  van  de  bedienden, regelt  alles  en  ze volgt je ganse dossier op. Wij betaalden CNY 200 voor  de  dubbele  kamer met twin beds met complete badkamer, ontbijt en taksen inbegrepen. Voor  het  avondmaal  ga  je best ergens anders, er zijn genoeg goede restaurants in de buurt, want  hun  restaurant ruikt muf en er komt haast niemand. Het hotel is een aanrader, maar het restaurant is eerder een afrader.

                   Sanhe Hotel
                   Ji Shan Lane 4, Xin Yi Street, Lijiang Old Town 674100, Yunnan, China
                   Tel.: 0086/888-5120891

Dit  logies  is in de typische stijl van de streek gebouwd, maar dat houdt ook in dat je er menige  treden op en af moet doen eer je aan je kamer bent. Aan de kamer zelf is één hoge trede en de  grootte  binnen  was uitstekend. De badkamer was vrij moeilijk. Er is een hoge opstap van pakweg 25cm. Je  kunt wel met de rolstoel in de badkamer, maar je kunt er niet meer veilig uit   komen  door  de  opstap. We vroegen waar we het ontbijt konden nuttigen en bij het antwoord was  de  lust  reeds  weg. Daarvoor  moesten  we  buiten  in een iets verder gelegen discotheek met veel treden aan de  inkom. We  hebben  aan de receptie gevraagd of het niet mogelijk was om het ontbijt op de kamer  te krijgen. Dat was geen probleem, maar het stelde niet veel voor. Een  restaurant is er dus helemaal niet aan verbonden. We betaalden CNY 350 voor een grote dubbele kamer met douche en toilet.

Dit  logies  boekten  we  via internet bij Sinohtels. Hun website is: www.sinohotel.com en hun   
e-mail is: sales@sinohotel.com . We  hadden  op  het  internet  beelden  van  het  hotel gezien, maar  op  de  website  zie  je  alleen de inkom en het interieur van de kamer, maar niet de vele treden onderweg. Na één nacht hielden we het voor bekeken. We hebben na het inchecken nog een  tochtje  gemaakt in de stad en op die manier hebben we ons volgende hotel kunnen reserveren voor de rest van ons verblijf in Lijiang. Het Sanhe Hotel is waarschijnlijk goed voor de modale  reiziger, maar  het  is  minder  geschikt  voor rolstoelgebruikers. Sinohotel  heeft ons later  thuis  een  mail  gezonden  met  de  vraag waarom wij maar één nacht gebleven zijn. Zij volgen de klanten dus goed op.

                   Grand Lijiang Hotel
                   Xinyi Street, Dayan Town, Lijiang 674100, Yunnan, China
                   Tel.: 0086/888-5128888

Na  ons  minder  goed avontuur in het Sanhe Hotel trokken wij voor de rest van ons verblijf in Lijiang  in  het  Grand Lijiang Hotel. Bij de inkom van het hotel is er een vrij hoge trap, maar tevens  een  steil  hellend  vlak. Zonder  de hulp van een tweede persoon zou Marie-Claire mij nooit  boven  gekregen hebben. Alle personeelsleden achter de balie spreken bijna allen vloeiend Engels en ze zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Een grote lift brengt je tot bij de kamers, die  allen  vrij  ruim  zijn. De  badkamer  was zoals altijd, zodat ik weer niet met de rolstoel in deze ruimte kon. Mijn karos moest ik in de gang van de kamer laten staan en dan te voet in de badkamer  gaan. Ik  had het nu reeds meermaals moeten doen. Dit hotel is een veel betere uitvoering  dan  het  Sanhe  Hotel. Hier verblijven ook veel westerse groepen. Het ontbijtbuffet is er  uitstekend. Wij  betaalden  CNY 360  voor  een  grote  dubbele  kamer met ligbad en toilet, ontbijt en taksen inbegrepen. Het Grand Lijiang Hotel kan ook geboekt worden via Sinohotel of  andere  bureaus, maar  wij  zijn  er zomaar binnengevallen en met succes. Voor boekingen via internet tik je bij Google-zoeken Grand Lijiang Hotel en je kunt kiezen bij wie je boekt.

                   Jim’s Tibetan Hotel
                   Lu Yu Xiaoqu Yu Yuan Xiang 4, Dali Old Town, Yunnan, China
                   Tel.: 0086/872-2677824, 2440014          Fax: 0086/872-2677823
                   E-mail: jimstibetanhotel@gmail.com en jimstibetanhotel@china-travel.nl

Bij  de  inkom  van  dit  hotel  zijn  er  enkele treden, maar er is een grote poort van de garage waarlangs  je  heel  gemakkelijk  binnen  kan  zonder  trappen. Onze  kamer was op het gelijkvloers  maar  we  moesten  twee  treden  op  om er te komen. Wij betaalden CNY 250 voor een grote  dubbele kamer met douche en toilet. Het ontbijt was er niet inbegrepen en we betaalden er  CNY  30 p/p  voor. De  kamerprijs  is  ondertussen  opgetrokken  naar  CNY  300, want  de toeristen betalen het toch, dixit Henriette Buist, de eigenares.

Wij  hebben  dit  logies  via internet geboekt. Je kan er voor boekingen zelfs in het Nederlands terecht, vermits de vrouw des huizes van Hollandse komaf is. Zij is gehuwd met een sherpa uit Nepal  en  ze  wonen  hier +/- 10 jaar. Het is een kindvriendelijk hotel met allerlei speeltuigen op  de  binnenkoer. Enig  minpunt  is, het  hotel wordt gerund door enkele jonge mensen en de eigenares  zie  je  bijna  nooit, ze  houdt  haar  personeel  niet in de gaten en ze is niet bepaald vriendelijk tegen haar gasten. Zij organiseren ook trips, maar de prijzen daarvoor swingen de pan uit.

Restaurants: adres, prijs en toegankelijkheid

Het gebeurde meerdere keren dat we  ons avondmaal in het hotel zelf namen. Dat was o.a. het geval  tijdens  de  zevendaagse  georganiseerde tour in Guizhou. Dat neemt niet weg dat ik de toegankelijk  van  deze  restaurants  er  even  goed bij vermeld. Hoeveel er voor de maaltijden betaald  is  in dergelijke gevallen, weet ik natuurlijk niet. De tour was in half pension geboekt. Normaal  bedoelde  China  Highlights  met  half pension het ontbijt en een Chinese lunch. Wij konden  van  onze  gids bekomen,  dat  we  de lunch of iets klein voor onze rekening namen en  in de plaats daarvan de touroperator China Highlights het avondmaal laten betalen. Hij heeft het aan zijn meerdere moeten vragen, maar het was OK.

                   Spaghetti House
                   Peking Road 57, 1/F, Tsim Sha Tsui, Kowloon, Hong Kong
                   Tel.: 852/2367 1683
                   Website: www.spaghettihouse.com          Alle dagen geopend van 11u tot 23u

Het  Spaghetti  House  is  één van de gekende restaurants in Kowloon, Hong Kong. Aan de inkom  van  het  gebouw  zijn  er vier treden, maar er is steeds voldoende begankenis zodat hulp nooit  ver  weg  is. Boven  de  trap  zijn er twee kleine liftjes, die je tot bij het eethuis brengen. Daar  is  het  wachten  geblazen tot er een plaatsje vrij komt in de grote eetruimte, want blijkbaar  is  deze eettent goed gekend en wil iedereen er zijn. Er worden alleen Italiaanse gerechten  geserveerd. Lang  moet  je  er  niet  op je bestelling wachten en het is prima verzorgd. Wij namen  één  grote  pizza  voor  ons  twee  en  twee  soda  waters  en   we   betaalden   hiervoor HKD 189,20. Het is beslist een aanrader in Hong Kong.

                   Restaurant Le Vôtre in Yangshuo(Voor het adres zie bij hotels)
                   Het is aan het Hongfu Palace Hotel gekoppeld
 
Het  restaurant  is  gemakkelijk bereikbaar. Het is op de begane grond en het is een open terras. Bij regenweer is het er niet goed zitten, want je wordt er onherroepelijk drijfnat. Er staan enkele  tafel  overdekt, maar  dat  is  dan  boven  een  trap  van  een  twaalftal  treden. Daar is ook  het  toilet. Het  is  er  goed  en  niet  al  te duur. Wij zijn er meerdere keren gaan eten. De eigenaar, een  uitgeweken  Fransman, en  zijn broer entertainen de gasten. Zij doen het, maar in  hoofdzaak  gaan  ze  bij  Franstalige  toeristen zitten. Wij betaalden er gemiddeld  CNY 100 voor een voortreffelijke maaltijd, 1 grote fles Tsintao bier en 1 Cola inbegrepen.

                   Osmanthus Hotel in Guilin(Voor het adres zie bij hotels)

Vermits  dit  logies  een volwaardig hotel is, was het restaurant bereiken geen probleem. Er is een  Chinees  en een westers restaurant. De eerste avond kozen we Chinees en dat was prima. We betaalden hiervoor CNY 75, een grote fles bier en een Cola inbegrepen. De avond daarop gingen  we  het  westers  restaurant  binnen. Je kan er van het buffet eten(de prijs per persoon schiet  mij  niet  te  binnen) of à la carte. Wij kozen voor het laatste, omdat de vuren onder het buffet  reeds  gedoofd  waren. Smakelijk zou anders zijn. Het geserveerde trok ook op niet veel en  bij  de  afrekening hebben wij enkel betaald wat min of meer eetbaar was. De kelners hebben  er  hun oversten moeten voor raadplegen, maar wij gingen van ons standpunt niet af. Het is  vlug  in  orde gekomen. We betaalden dan toch nog CNY 72, drank inbegrepen. Het ontbijt is er goed en in buffetvorm.
                   San Jiang Hotel in Sanjiang

Vanaf  vandaag hebben wij gekozen om de lunch, die in de tour inbegrepen was, niet te nemen en  zelf  een  kleinigheid  te  kopen  onderweg. Op die manier was ons avondmaal betaald. Hij vroeg  ons  bij het inchecken wat we wilden eten en tegen welk uur. Zo moesten we niet opzien tegen  een  wachttijd  en  konden  we op het  gewenste uur aan  tafel. Het avondmaal was verrukkelijk  en  we  kregen  veel  voorgeschoteld. Prijzen  weet  ik  hier  niet, vermits   wij   niets betaalden, zelfs onze drank was inbegrepen. Het hotel geeft geen ontbijt, maar dat had  Simon  voorzien. Hij  had toaster, een brood en fruitsap  mee  en  liet in de keuken eieren bakken. Het is  een  kwestie  van  uw  plan trekken. Het restaurant is gemakkelijk bereikbaar met een grote lift. In  het restaurant was het alles behalve gezellig toeven. Wij zaten gans alleen in een grote kille zaal.

                   Zhaoxing Hotel in Zhaoxing

Het  hotel  heeft  geen  eigen restaurant, maar laat zijn klanten in het restaurant rechtover het hotel  hun  maaltijden  nemen. Vermits  het  voor  ons  wat  moeilijk  lag door de treden, vroeg Simon  aan de balie van het hotel om voor ons een uitzondering te maken en de maaltijd op de kamer te brengen. Zonder morren was dit in geen tijd opgelost. Simon bestelde wat wij wilden en tegen 19u konden we ons avondmaal verorberen. Voor het ontbijt stond Simon weer paraat met  brood, toaster, jam  en  fruitsap. Gebakken eieren en koffie en thee werd door het restaurant bezorgd.

                   Ronjiang Hotel in Ronjiang

Het  restaurant  van  het  hotel is op de vierde verdieping en er is geen lift. We waren hier ook weer aangewezen op de goodwill van Simon, die aan het hotelpersoneel vroeg om een tafel en stoelen  te  brengen naar de kamer. Vermits wij in de laatste kamer op de gang logeerden, kon de  tafel  in  de gang geplaatst worden. Het was er niet echt knus en gezellig, maar we konden eten. Simon  heeft  het  gewone  ritueel  uitgevoerd  zowel ’s avonds  als  voor  het ontbijt. Het avondmaal  was  goed maar niets speciaals. Wij waren tevreden en hij genoot van onze tevredenheid.

                   Grand Dragon Hotel in Kaili

Het  restaurant is gemakkelijk bereikbaar met de grote lift. Het is er wel iets moeilijker rijden, vermits  je  over  voltapijt  moet. Simon bestelde wat we wilden en tegen het gewenste uur was onze  maaltijd  klaar. Hier  werd  met  eten  gemorst, want  we kregen meer dan genoeg en het was  heel goed en verzorgd. We hadden ondertussen reeds opgemerkt, dat in de restaurants te veel  eten  gebracht  wordt. Op geen enkele tafel waren de gebrachte schotels leeg. Het ontbijt was  maar  pover. Met  veel  moeite  geraakten we aan mes en vork en het ontbijtbuffet was zo goed als leeg. Voor één keer moest onze gids niet voor alles opdraaien.

                   Camellia Hotel in Kunming

Het restaurant van het hotel op de eerste verdieping is goed bereikbaar met een grote lift. Wij hebben  er  niet gegeten, ten  eerste omdat het er vernuft rook én omdat er geen gasten waren. Het  uitgebreid  ontbijtbuffet wordt op het gelijkvloers genomen. Om er te komen moet je twee treden  naar  beneden, verder  is  het  goed  te doen. Je hebt er keuze uit verschillende  broodsoorten, croissants en koffiekoeken. Eieren worden op aanvraag ter plaatse naar wens gebakken, het toasten van brood moet je zelf doen.
                   Restaurant Mama Fu’s
                   Bai Ta Lu 219, Kunming, Yunnan, China
                   Tel.: 0086/871-3111015

Vermits  het restaurant van het Camellia Hotel niet ons ding was, gingen wij op zoek naar een andere  en  betere  eettent. Zo  kwamen  we bij Mamafu’s uit, waar menig westerse toerist aan tafel  zat. Het is altijd een goed teken wanneer er veel eters in de zaak zijn. Dan is de kans dat het  er  goed  is groot en op mislukken klein. Zo verliep het er voor ons ook. De wachttijd is er niet  lang en de prijzen vallen best mee. Wij betaalden er gemiddeld  CNY 94,50 voor een verzorgde  maaltijd, drank  inbegrepen. Dit  restaurant  bevindt zich een paar honderd meter van het  Camellia  Hotel. Als  je  buiten  komt uit Camellia, houd je rechts aan en je moet tot op de hoek  waar  de grote passerelle is. Achter de hoek is het nog een vijftig meter en je bent er. Bij de  ingang  zijn  een  drietal  treden, maar  de  dienstertjes  en  de  toeristen  steken graag een handje  toe. Buiten  Chinese  serveren  ze  heel  wat  westerse gerechten. Het is in Kunming en zeker bij verblijf in het Camellia Hotel een echte aanrader.

                   Grand Lijiang Hotel in Old Lijiang

Het  restaurant  van  het  hotel  is  op  het gelijkvloers en dus heel gemakkelijk bereikbaar. De geserveerde maaltijden zijn meer dan voortreffelijk, maar niet goedkoop. Naast de Chinese en de  westerse  keuken  vind  je  er nogal wat Thaise gerechten. Het hotel wordt vanuit Thailand gerund  en de diensters lopen in Thaise kleren rond. Wij hebben er maar een keer gebruik van gemaakt  en  we  betaalden  CNY 201 drank en 15 % taksen inbegrepen. Het ontbijtbuffet is er ook  heel  lekker. Wanneer je hier je buikje rond gegeten hebt, moet je voor ’s avonds niet veel meer tussen de kiezen stoppen en dat alles is in de prijs van de kamer begrepen.

                   Restaurant Mama Fu’s
                   Xinyi Street, Old Town, Lijiang City 674100, Yunnan, China

Om  in  het  restaurant  te  komen  moet je over een vrij smalle houten brug, het zijn maar wat dikke  planken, die  min  of meer tegen mekaar gelegd zijn en zonder leuning. Met de hulp van andere  toeristen  was  deze  klus vlug geklaard. Bij het binnen gaan is er nog één opstapje en verder  is  het  vlak, maar  heel  smal. Ze  willen  natuurlijk  zoveel  mogelijk  personen  in   de eetruimte  kunnen  zetten. Zaken  zijn  nu eenmaal zaken. Wij betaalden er gemiddeld  CNY 69 voor  een  goede  maaltijd. Het  is  er  bijna  even  goed  als  in  het gelijknamige restaurant in Kunming  en  dus  ook  een  aanrader. Je  moet  er  soms  wel rekening mee houden, dat je een tijdje op een vrije plaats moet wachten. De wachttijd loont de moeite.

                   Jim’s Tibetan Hotel in Dali old town

Om  van  onze  kamer  naar  het restaurant te gaan moet je 2 treden naar beneden en achteraf eentje  terug omhoog. Verder is het vlak, maar de eetruimte is niet voorzien voor veel mensen. De  maaltijden  zijn  er  eetbaar, maar niet zo speciaal goed. Het is er niet al te duur. Wij aten er  één  keer, maar  hoeveel  we  ervoor  betaalden, ben ik ergens kwijtgespeeld. De bediening laat  wel te wensen over. Het zijn allen jonge lui, die liever achter de PC spelletjes spelen dan werken. De  Nederlandse  eigenares  houdt haar personeel niet echt in het oog. Als restaurant kan  ik  het  niet  direct  een  aanrader  noemen. Het ontbijt is er goed, maar je moet er wel op letten  dat  je  geen  bruin  brood, want  er  wordt  geen wit brood gegeven, van daags tevoren krijgt. Wij  hebben  het  eenmaal  gehad  en  het  was  niet  te  eten. We hebben ander en beter gevraagd en gekregen.

Vluchten

Internationale vluchten

07/05 Brussel - London Heathrow 10.05u - 10.25u, vliegtijd 1.20u
          aankomst op Terminal 4 met Airbus Industrie A320-100/200 van British Airways
          vluchtnummer BA 391
07/05 London Heathrow - Hong Kong 13.20u - 08/05 om 7.15u, vliegtijd 11.15u,
          vertrek van Terminal 4 met Boeing 747-400 van Qantas Airways, vluchtnummer QF 30
10/05 Hong Kong - Guilin 19.10u-20.35u, vliegtijd 1.25u
          vertrek van Terminal 1 met Airbus A320-100/200 van Dragonair, vluchtnr KA 700
30/05 Kunming - Hong Kong 15.30u - 17.45u, vliegtijd 2.15u
          aankomst op Terminal 1 met Airbus A van Dragonair, vluchtnr KA 761
31/05 Hong Kong - London Heathrow 07.40u - 13.20u, vliegtijd 12.40u
          aankomst op Terminal 4 met Boeing 747-400 van Qantas Airways, vluchtnr QF 29
31/05 London Heathrow - Brussel 16.25u - 18.35u, vliegtijd 1.10u
          vertrek van Terminal 4 met Airbus Industrie A320-100/200 van British Airways
          vluchtnummer BA 398

Binnenlandse vluchten

20/05 Guiyang - Kunming 19.40u - 20.35u, vliegtijd 0.55u
          met Airbus A van China Soutern Airlines, vluchtnummer CZ 3423
23/05 Kunming - Lijiang 18.50u - 19.40u, vliegtijd 0.50u
          met Airbus A van China Eastern Airlines, vluchtnummer MU 5806
30/05 Dali - Kunming 10.00u - 10.45u, vliegtijd 0.45u
          met Airbus A van China Soutern Airlines, vluchtnummer CZ 348

Kosten van het transport ter plaatse

Taxi naar de Brussels Airport € 50,00

Hong Kong
Airportbus A21 van de luchthaven in Lantau naar Kowloon, Hong Kong HKD 33 p/p. De bus rijdt om het kwartier en de reistijd is +/- 1 uur. Deze dienst loopt van 6u tot 24u.
Taxi van de busstop tot Stanford Hillview HKD 15
Taxi van de Star Ferry naar het hotel HKD 16,
Taxi van het hotel naar de Star Ferry HKD 22
Bus 260 van Central naar de wijk Stanley HKD 20 p/p
Taxi van Stanley naar de Hollywood Street HKD 15
Taxi van Central naar Victoria Peak HKD 45
Peaktram enkel(de rit op en af HKD 33 p/p) HKD 22 p/p, website: www.thepeak.com.hk   
Bus 15c van het station van de Peaktram naar Central voor de ferry HKD 10
De prijs van de ferry kan ik niet geven. De bemanning was te veel met de rolstoel in de weer.
Taxi van de Star Ferry naar het hotel HKD 16,50
Airportbus A21 van het hotel naar de luchthaven HKD 33 p/p x 2
Taxi van het hotel naar de luchthaven in Lantau HKD 240
Vlucht Hong Kong - Guilin € 155,00 p/p

China
Minibus van de luchthaven Guilin naar de stad CNY 20 p/p
Minibus van het busstation in Guilin naar Yangshuo CNY 14 p/p
Moon Hill tour CNY 100
Terugrit van het klank- en lichtspel naar Yangshuo CNY 10
Boottocht op de Li rivier CNY 300
Minibus naar Xingping CNY 5,50 p/p
Bus Yangshuo – Guilin CNY 15 p/p
Taxi van het busstation naar Osmanthus Hotel CNY 20
Acht daagse georganiseerde tour met gids en chauffeur, hotels in hb incl.CNY 8.209 p/p
In het bedrag van de tour zit 1 vlucht Guiyang-Kunming inbegrepen en alle inkomgelden.
Vlucht Kunming - Lijiang taksen inbegrepen CNY 640 p/p
Vlucht Dali - Kunming - Hong Kong CNY 2.510 p/p
Taxi van de luchthaven Kunming naar het Camellia Hotel CNY 30
Taxi van het hotel naar de Golden Temple CNY 23
Taxi van de Golden Temple naar de Bamboo Temple CNY 10
Halve dag minibus in Kunming CNY 100
Bus naar het Stenen Woud enkele rit CNY 22 p/p
Taxi van het busstation naar het hotel CNY 12,50
Taxi van het hotel naar de Bank of China CNY 8
Taxi naar Yuantong Si CNY 8,50
Taxi van de tempel naar de vogelmarkt CNY 8,50
Taxi naar het hotel CNY 13
Bus van de luchthaven Lijiang naar de stad CNY 15 p/p
Taxi van het busstation naar de oude stad CNY 10
Minibusje voor een ganse dag naar Baisha en omgeving CNY 100
Minibusje naar Jade Dragon Snow Mountain en Tiger Leaping Gorge CNY 300
Bus Lijiang - Dali  CNY 55 p/p
Taxi van busstop naar Jim’s Tibetan Hotel CNY 15
Minibusje voor trip rond Old Dali CNY 100
Vervoer voor ganse dag rond het Erhai-meer CNY 200
Overzet op het meer CNY 80 p/p
Taxi naar de luchthaven in Dali CNY 80

Praktische informatie

Elektriciteit

Ik  ken  nu niet bepaald veel van elektriciteit, maar zo ver weet ik het wel, in Hong Kong en China kom je  goed  weg met de gewone tweepolige stekkers en het voltage is zoals bij ons 220 Volt. Hier en daar vind  je  stekkers  voor  drie  pinnen(1 dikke, de  aarding  en  twee  dunne), maar  daarnaast  staan   de gewone met twee voor de gewone dunne pinnen. In het Jim’s Tibetan Hotel zijn het twee platte pinnen, maar  de  ronde  dunne  kan  je  er ook in gebruiken. Voor apparaten met een stekker met dikke pinnen heb je er een verloopstekker nodig.

Handbagage

De  strenge  regels  voor de handbagage zijn nog niet versoepeld. Op London Heathrow is het nog een pak strenger geworden. Je mag maar één stuk handbagage per persoon bij hebben. Achter de tafel van de  security liggen grote zakken, waar je een en ander kunt in bijeen steken. Het hangt van de beambte af, of  je er een ter beschikking krijgt of niet. Na het passeren van de security mag je de grote tas terug opbergen. Het  is  dus  één  grote klucht. Gemakkelijkst is een trolley, er kan veel in en het is maar een stuk. Scherpe  voorwerpen, gels  en  vloeistoffen  zijn  nog  altijd  uit  den  boze. In  China  kan  je  vrij dranken  meenemen  op  binnenlandse  vluchten. Het  is alleen op een vlucht die naar Hong Kong gaat niet toegestaan. Hong Kong wordt in China blijkbaar nog steeds aanzien als een ander land.

Prentbriefkaarten en postzegels

Prentbriefkaarten  vind  je  overal. Postzegels koop je best in de grote steden in de postkantoren. In de meeste shops waar prentbriefkaarten verkocht worden, verkoopt men geen postzegels. Vermits je in de kleinere  steden  met  Engels  niet  ver  komt, is  het  aangewezen om in de grotere en meer toeristische plaatsen je inkopen te doen.

Enkele prijzen

1 euro = +/- 10,70 HKD en +/- CNY 10,33
In  de bussen in Hong Kong moet je zien steeds gepast geld bij te hebben. Je moet het geld in een gleuf deponeren en de chauffeur kan je niet terug geven als je geen gepaste munt bij hebt. Dus steeds zorgen dat  je  klein  geld  bij  je  hebt. Het  best koop je een Octopus Card, het kost je minder en je moet geen pasmunt bij je hebben.
In Hong Kong starten de taxi’s op HKD 15 en na 2km begint de teller vlug op te lopen.
In Kunming starten ze op CNY 8 en na 3km komt er CNY  0,90 per 500m + de wachttijd.
Postkaarten per 10 stuks CNY 10
Tsingtao bier, fles van 660ml CNY 8 à 12 in een restaurant
Mineraal water, fles van 0,50L CNY 3
Coca Cola aan een stalletje CNY 3,50
Massage door de blinden in Kunming CNY 20
Benzine +/- CNY 5 per liter en diesel idem

Als rolstoelgebruiker

Als  rolstoelgebruiker  rijd je in Hong Kong met het openbaar vervoer grotendeels aan halve prijs. Op sommige  trajecten  is  het  zelfs  helemaal  gratis. 40% van  de  dubbeldekkers  is voor mindervaliden aangepast. Het  is  in  die  mate  geregeld  dat  het  voorste  van  de bus naar beneden gaat, waarna de chauffeur  een  plaat  uit  de  vloer haalt en naar buiten klapt. Dan is er op de bus zelf één plaats voorzien  voor  rolstoelen. Staat  er  toevallig  iemand, dan  wordt  die  persoon met aandrang verzocht een andere plek te zoeken, als de persoon in kwestie niet uit zichzelf is weggegaan.

Wat  je  niet mag vergeten mee te nemen is plakgerief voor lekke banden, een pomp, de nodige sleutels om  bouten  en moeren bij te stellen en eventueel een klein reserve wieltje, zij breken toch zo gemakkelijk. Deze  benodigdheden  moeten  wel  in je gewone bagage, anders worden ze verbeurd verklaard en sta je nergens. Ik heb de laatste jaren op de vier wielen volle banden op de rolstoel. Dan heb je al heel wat minder mee te nemen, je rijdt nooit plat en je moet niet bijpompen.

Reisroute

07/05 Brussel via Londen Heathrow naar Hong Kong
08/05 Aankomst in Hong Kong
09/05 Site-seeing Hong Kong
10/05 Site-seeing Hong Kong, avondvlucht naar Guilin en met de bus door naar Yangshuo
11/05 Omgeving Yangshuo
12/05 Omgeving Yangshuo
13/05 Omgeving Yangshuo en ’s avonds met de bus naar Guilin
14/05 Guilin - Longsheng - Guilin
15/05 Guilin - Sanjiang
16/05 Sanjiang - Zhaoxing
17/05 Zhaoxing - Rongjiang
18/05 Rongjiang - Kaili
19/05 Omgeving Kaili
20/05 Kaili - Guiyang en van daar een avondvlucht naar Kunming
21/05 Omgeving Kunming
22/05 Het Stenen Woud
23/05 Site-seeing Kunming en avondvlucht naar Lijiang
24/05 Black Dragon Pool en site-seeing Old Lijiang
25/05 Lijiang - Baisha - Lijiang
26/05 Lijiang en omgeving(Jade Dragon Mountain en Tiger Leaping Gorge)
27/05 Met de bus van Lijiang naar Dali(Old Dali) en na de middag kuieren in de oude stad
28/05 Omgeving Old Dali
29/05 Omgeving Old Dali
30/05 Vlucht Dali - Kunming en Kunming - Hong Kong
31/05 Vlucht Hong Kong - London Heathrow - Brussel

Bezienswaardigheden: toegankelijkheid en inkom

De vermelde inkomprijzen zijn per persoon, zowel in Hong Kong als in China. Ik noteer het er niet  bij  in  de tekst van de bezienswaardigheden. Op de meeste plaatsen ging ik, als gehandicapte  of  als  oudere(+65), gratis  binnen  of ten minste aan verminderde prijs. Op het gebied van toegankelijkheid geef ik  voornamelijk tips voor rolstoelgebruikers. De modale toerist kan dit  gerust  ter  zijde schuiven en alleen de nu geldende inkomgelden noteren, in zover die nog gaan juist zijn want de prijzen verhogen zienderogen.

Hong Kong

Avenue of Stars of Walk of Fame: Deze  sterrenparade  begint  voorbij  het  Hong  Kong-museum  en  loopt tot de promenade. Je komt er vanaf Nathan Road via ondergrondse oversteektunnels. Er  zijn  aan beide zijden liften. Zo bereik je op een gemakkelijke en veilige manier de overkant als mindervalide. Geen inkom. Website: www.avenueofstars.com.hk
De promenade langs het water loopt in het verlengde van de Avenue of Stars. Geen inkom.
Op Hong Kong Island:
Central Plaza: Je  kan in het flatgebouw zonder trap of hellend vlak. Binnen het gebouw word je  duidelijk  verwezen naar de nodige liften, die je tot op het 46e brengen. Op deze verdieping is  de  receptie van een luxe hotel. Je mag er vrij rondkijken en genieten van het duizelingwekkend panorama. Geen inkom.
Stanley Market is gemakkelijk te doen en zonder inkom.
Tin Hau Temple  is  vrij  moeilijk  om er in te komen door de treden. Langs de zijdeur krijg je een beetje zicht op het interieur. De massa Chinezen belemmeren de doorgang. Geen inkom.
Mid-Levels Escalator of Roltrap van +/- 800m is voor een rolstoelgebruiker niet haalbaar.
Man Mo Temple is door de treden niet zo gemakkelijk te doen. Geen inkom.
Victoria Peak: Met  de  Peaktram  is  Victoria Peak goed haalbaar. Er is plaats voorzien voor rolstoelen  en  er  wordt  hulp geboden. De Peaktram kost HKD 22 enkel en een retourtje kost HKD 33. Op Victoria Peak zijn de paden goed aangelegd. Aan het prieeltje zijn enkele treden. De peak is gratis. Website: www.thepeak.com.hk
In Mongkok:
Vogelmarkt: De markt is vlak en gratis.
Bloemenmarkt: De bloemenmarkt zie je van op de straat en is gratis.

China

Rond Yangshuo
Big Banyan Tree: Op  een  groot  deel  van het domein ligt een goed pad. Het is waar het pad smaller wordt dat de treden komen en daar moest ik afhaken. De inkom bedraagt 18 CNY.
Black Buddha Caves: Vrij moeilijk met een rolstoel, of zelfs niet te doen. Inkom 128 CNY.
Beklimming van de Moon Hill: De klim omvat +/- 850 treden. Inkom 15 CNY.
Klank en lichtspel: Een  goed  pad  leid  tot  aan de grote tribune. Ik heb plaatsgenomen voor de eerste rij. Zo stond ik voor niemand in de weg. Inkom tot het spektakel 200 CNY.
Boottocht Xingping-Yangdi: Het  is  uiterst  moeilijk om als rolstoelgebruiker in het bootje te geraken. De boottocht kost 40 CNY per persoon en er wordt pas uitgevaren rond 16.30u.
De dorpen Dazhai en Xiaochai(Jinking Ricefield Terraces): In  het eerste dorp kan je komen met  hulp, maar  daar  stopt het. Xiaochai en de rijstterrassen zijn niet haalbaar door de trappen en de smalle bergpaadjes. Geen inkom.
Ping’An(Longji Ricefield Terraces): Het  eerste  deel  van  de  klim zou nog enigszins lukken,  boven  in het dorp is het haast onmogelijk door de smalle hobbelige paadjes en de vele treden en bruggetjes. Op de weggetjes naast de rijstterrassen lukt het evenmin. Inkom 50 CNY.
Huang Luo(Long Hair Yao): Dit dorp ligt langs de gewone weg. Geen inkom.
Sanjiang(Chengyang) Wind & Rain Bridge is  moeilijk bereikbaar door de trappen en in het dorp aan de overkant ligt de weg barslecht. Inkom 30 CNY.
Sanjiang Dong Village is  nog iets moeilijker, want je moet met trappen eerst over de brug en in het dorp is het nog klimmen en over kleine en smalle bruggetjes. Geen inkom.
Diping: Wind & Rain Bridge: De brug is moeilijk te doen wegens trappen. Geen inkom.
Tang’An Dong Village: Met  de  wagen  kan  je tot bij de drumtoren komen en vanaf dat punt het  dorp  bekijken. Verder  gaan lukt echt niet, want het dorp ligt tegen de flanken van de omliggende heuvels. Geen inkom.
Zhaoxing is  iets groter van omvang en het is vrij gemakkelijk te bezoeken met hulp. Er wordt geen inkom gevraagd.
Optreden locale zang- en dansgroep: Bij  droog  weer wordt het optreden in open lucht gegeven. Vermits het weer  die dag niet stabiel was, ging het evenement in een zaaltje door. Om er in te komen moet je over een overstap van 30 cm. Inkom 50 CNY.
Luoxiang: De markt is goed doenbaar en er is geen inkom.
Baisha: Dit dorp is vrij gemakkelijk te bezoeken en er is geen inkom.
Jitang Dong Village: Het  is  vrij  moeilijk  om er in te komen, maar in het dorp op zich is het goed haalbaar. Geen inkom.
Rongjiang: Drumtower in Chejiang: Er  is  een  overstap bij de inkom. Verder is het complex vlak of met hellende vlakken uitgerust. Er is inkom te betalen, maar wij zagen er niemand.
Shui People Village: Heel moeilijk bereikbaar dorp. Geen inkom.
Yangle: Is goed te doen. Geen inkom.
Datang Shortskirt Miao Village: Dit  dorp  is  vrij  goed bereikbaar, met hulp, tot op het centrale plein. Vanaf dit punt lopen er straatjes bergop langs de oude huizen. Geen inkom.
Langde Miao Village(zilveren hoofddeksels): Vrij moeilijk bereikbaar dorp. Het ligt tegen de flank  van  een  heuvel  en  je  moet  ettelijke  treden  naar  boven en de smalle straatjes liggen bezaaid met kinderkopjes. Inkom 20 CNY.
Jidaho Village(2 km van Langde): Moeilijk  te  doen  met een rolwagen door de steile hellingen. Geen inkom.

Omgeving Kaili:
Quingman Miao Strongholds: Je  kan  met  de  wagen  tot  op het dorpsplein. In het dorp zelf lukt het niet door de slechte staat van de steile weg. Geen inkom.
Shiqao Miao Village: De hoofdstraat en enkele zijstraatjes zijn goed haalbaar. Geen inkom.
Bouji Long-skirt Miao Village: Dit  dorp  is  enkel  bereikbaar  langs  een moeilijk begaanbaar pad. Dan heb je twee treden en een overdekte brug. Geen inkom.
Kaili: Sunday Bazaar is goed te doen met hulp, omdat de weg regelmatig glooit. Gratis.
Nanhui Longskirt Miao Village: Tot  voor  de  trappen aan de kerk is het pad redelijk en met hulp lukt het wel. Om aan en voorbij de kerk te komen heb je meerdere trappen. Gratis.
Guiyang: Jiaxiulou bevindt  zich in het volle centrum van Guiyang. Het domein betreden kan met  hulp. Er  is 1 opstapje. Tot  aan  het  eerste  theehuis  lukt, maar  het  bezoeken  dan weer niet(trap). De  verder  gelegen  paviljoenen  bereik  je  via  een  brug met treden. Inkom tot de theehuizen 5 CNY.

Kunming:
Golden Temple: In  het complex zijn hier en daar treden en daarnaast soms hellende vlakken. Het is tamelijk toegankelijk. Geen inkom.
Bamboo Temple: In  het  complex  zijn meerdere treden en daardoor moeilijk te bezoeken met de rolstoel. Geen inkom, maar de donationbox staat klaar.
Huating Si: Hier zijn ook de nodige treden. Geen inkom.
Taihua Si(2 km verder): Deze tempel is geen stop waard. Er zijn trappen. Geen inkom.
De Westelijke Heuvels met de Air Corridor, Dragon Gate en Sanqing Si: Aan  deze  bezienswaardigheid  kom  je  met  een stoeltjeslift. Bij het verlaten van de lift ben je aan de Air Corridor  en  kom  je aan Dragon Gate. Sanqing Si ligt op de terugweg via de trappen. Met een rolwagen is het niet te doen. Inkom tot de stoeltjeslift 25 CNY en aan de Air Corridor 30 CNY.
Omgeving Kunmig: Stone Forest is grotendeels goed te doen met een rolstoel. De ringweg is redelijk  goed  geplaveid. Het echte centrum van het park is moeilijk door de vele trappen. De algemene inkom is 120 CNY.
Kunming:
Yuanting Si: Dit complex is volledig toegankelijk met hellende vlakken. Inkom 4 CNY.
Old Quarter: Deze  buurt  is  toegankelijk. Je  vindt  er  de  bloemen- en vogelmarkt  en  als je verder  gaat  kom  je  in  de moslimwijk. Van deze laatste wijk kom je bijna automatisch in het nieuwe gedeelte van Kunming dat autovrij is. Er wordt geen inkom gevraagd.
Old Lijiang: Het  oude  centrum  is  moeilijk  vanwege  de  grote  granieten  stenen  met brede voegen. Lijiang ligt vrij vlak. Geen inkom.
Black Dragon Pool: Dit complex is te doen met hulp. Inkom 60 CNY.
Omgeving Lijiang:
Suhe is  gans  geplaveid zoals Lijiang, maar de voegen zijn iets minder breed. Om in het oude Suhe  te  komen  moet je een moeilijke brug over. Voorbij de brug ligt de weg terug veel beter. Inkom 30 CNY.
Cultureel complex: Het  complex  betreden  is  via  een  hoge  trap. Inkom 30 CNY + 40 CNY preservation tax.
Dabogi paleis is niet te doen vanwege de overstappen en de treden.
Liuli tempel is evenmin te doen door de overstappen en de treden.
Baisha ligt goed geplaveid en is daardoor goed haalbaar. Geen inkom.
Jade Peak Temple: Moeilijk te doen. Inkom 20 CNY.
Jade Dragon Snow Mountain: De bus naar de kabelbaan is te doen met hulp, maar de kabelbaan  zelf  niet. Het zijn cabines van zes personen, maar die kunnen niet gestopt worden en de openklappende  deuren  zijn niet breed genoeg voor mijn karos. Toegang tot het N.P. 80 CNY en de kabelbaan 160 CNY.
White River: Met  de  rolstoel niet bereikbaar, maar je kunt het zien van de weg. Geen inkom.
Tiger Leaping Gorge: Je kunt tot aan de kloof komen, maar afdalen lukt niet. Geen inkom.
Old Dali is heel goed te doen. De straten zijn mooi geplaveid en bijna zonder voegen. Gratis.

Omgeving Dali:
Markt in Shaping  is  te  doen  met  hulp. De  markt  staat  opgesteld  tegen  de  flank van een heuvel. Geen toegang.
Zoucheng is redelijk haalbaar met hulp. Sommige straten lopen steil omhoog. Geen toegang.
Xizhou  is  bijna  volledig  vlak. Geen  inkom, behalve  bij  een  oud Bai-huis. Daar wordt een algemene inkom gevraagd van 50 CNY. Hier zijn overstappen en treden.
Drie Pagodes: Om in het complex te komen heb je een hoge trap en er in kom je er nog tegen. Het is moeilijk om het complex te bezoeken met een rolstoel. De inkom bedraagt 121 CNY.

Rond het Erhaimeer:
Qingbi Xi: Er  zijn veel trappen, maar je kan met de wagen tot bijna boven rijden. Vanaf daar heb  je  nog  maar enkele treden te doen. Bij het prachtig klein tempeltje in marmer achteraan kan je niet komen wegens een trap. Geen inkom.
Snakebone Pagode: Hier zijn ook de nodige trappen en het is moeilijk te doen. Geen inkom.
Tianing Ge: Om de tempel met bijhorende pagode te bereiken is er maar een mogelijkheid en dat is een massa trappen. Niet haalbaar met de rolstoel. Inkom 10 CNY.
Xiao Putuo Island met tempel  is  enkel  van  op  het vasteland te zien. Een bezoek zit er helemaal niet in en er is dan ook geen toegangsgeld te betalen.
Wase is een vlak dorp. Zonder markt is er weinig te beleven. Geen inkom.
Erhaimeer: Om  de  overzet  op  het Erhaimeer te nemen is niet al te gemakkelijk. Je moet een steile  helling  naar  beneden en over een smalle loopplank in de boot stappen. De schipper en enkele  dorpelingen  hebben de mouwen opgestroopt en mij in de boot gedragen. De overzet is niet goedkoop. Wij betaalden 80 CNY per persoon voor het enkel traject.

Reisverslag Zuid-China van 7 mei tot 31 mei 2007

Na  een  maandenlange  voorbereiding en ettelijke mails  naar en vanuit China, was  eindelijk de lang  verwachte dag  aangebroken en konden we onze koffers pakken om op stap te gaan in het zuiden van het immens groot land China.

Maandag 07/05 Vertrek in Brussel via London Heathrow naar Hong Kong

De vlucht Brussel - London verliep stipt, maar de vlucht van Londen naar Hong Kong vertrok met  een  uur  vertraging, maar  we  zijn op de voorziene tijd geland. Aan boord van de vlucht met  Qantas  kregen  we  een  uitstekende  service. Drank  konden we krijgen zoveel we wilden en we kregen een menu voorgeschoteld, zodanig dat we konden kiezen wat we wilden eten.

Het  inchecken en de security controle in Brussel verliep vlot, maar op London Heathrow was het andere koek. We hebben gewoonlijk een tas mee met onze papieren, een fototas en een  tas  met  de  filmcamera. Wanneer we bij de security aankwamen, deed de vrouw achter haar tafel  moeilijk. Met  drie  tassen  konden  we  onmogelijk door. Het  nieuwe  reglement  is: één  stuk  handbagage  per persoon. We moesten één van de drie bij de gewone bagage inchecken, maar  vermits geen van de drie kan afgesloten worden heeft, wilden wij daar niet op ingaan. Tot slot nam  de  vrouw  een  grote zak en daarin konden we twee stuks in moffelen en klaar was Kees. De man die ons begeleidde zei na de security, nu is het OK, je mag de grote zak terug opbergen en met drie stuks verder gaan. Als dat geen klucht mag genoemd worden.

Dinsdag 08/05 Aankomst in Hong Kong(Kowloon)

Bij  aankomst  in  Hong Kong  was  er  goede  opvang  en  na  het  wisselen van enkele euro’s, bracht  onze  bereidwillige  begeleider  ons  tot  aan  de airportbus A21. De enkele busrit kost HKD 33 p/p  en rolstoelgebruikers betalen halve prijs, maar je moet het weten. Je moet steeds betalen  met  gepaste munt, want de chauffeur kan niet terug geven. Je geld deponeer je in een gleuf  naast  de  chauffeur. Veilig  is  zulks  wel  en  wanneer  je te weinig zou geven, kraait er niemand  over. Hier  te  lande zou het schering en inslag zijn, maar in Hong Kong gebeurt het niet. In  de  aangepaste  bussen, gewoonlijk dubbeldekkers, is een plaats voorzien voor rolwagens  en  eenieder  die  op die plaats  zou  staan, wordt  er  onverbiddelijk  van verwijderd, als  die  persoon  niet uit zichzelf weggaat. De chauffeur gaf ons een goede service, hij verwittigde ons  als  we  aan  de  halte  voor  het  Stanford Hillview Hotel  waren  en  hij hielp ons met de bagage van de bus. In de bussen, maar  zeker in de  dubbeldekkers, verschijnt de naam van de volgende  halte  en  van  de hotels in de buurt op een display en zeker in de airportbus hoor je  de  hotels  noemen. Na  het  inchecken in het hotel hielden we enkele uren platte rust. Dit hadden we verdiend na de lange vlucht.

Na  onze  siësta  vertrokken  we  te voet op verkenning naar de Avenue of Stars en de  promenade  langs  het  water. Het  is  wel  een  hele  wandeling eer je aan het waterfront bent, maar ondertussen geniet  je van al het nieuwe onderweg. Bijna overal heb je verlaagde stoepranden en  om aan de  overkant te komen, heb je op veel plaatsen ondergrondse passages die dikwijls  met  een  lift of  met een schuine helling zijn uitgerust. De mensen zijn grotendeels heel  hoffelijk  en beleefd. Als  je vervoer moet nemen is naast de metro de bus de goedkoopste oplossing  en 40% van  dit  transport  is  aangepast  voor  rolstoelgebruikers  met een verlaagde vloer en daarbij komt nog dat de chauffeur het voorste gedeelte van zijn bus  kan laten zakken. De Lijn en  Kathleen Van Brempt  zouden  hier  nog veel kunnen leren. Onderweg naar het waterfront  hebben  we  bij  een money changer  euro’s gewisseld voor Hong Kong dollars. Die geven een  betere koers dan de banken en zeker dan de bank op de luchthaven, want dat was maar pover. De  Avenue  of  Stars(Walk of fame) gaat  automatisch  over  in  de  promenade. In de vloer zijn sterren geplaatst met de namen van beroemde personen uit de Chinese filmwereld.
Het was vandaag een uitgelezen dag met een deugddoende zon als compagnon.

We  zijn  aan  het  waterfront  gebleven  tot  het donker was en het laserspektakel(om 20u) kon beginnen. Het  is  volgens  ons  best  te zien vanaf de Walk of fame juist voorbij de ferry en het bijhorende  busstation. Op  het  verhoogde  wandelpad naast de ferry en over het museum heb je er nog een betere kijk op, maar door de hoge trap kon ik er niet komen. Voor de laser  show  hadden  we  ons  avondeten  genomen  en na afloop hiervan namen we een taxi naar het hotel. Het was genoeg geweest voor vandaag.

Woensdag 09/05 Hong Kong Island

Vertrek  met  taxi  uit  het  hotel  om  8.30u  naar  het  waterfront, waar  we  de ferry( website: www.starferry.com.hk ) naar  Wan Chai  namen  en  aan  de  overkant op Hong Kong Island stevenden we af op het Central Plaza met zijn 78 verdiepingen. Op het 46e is  de  receptie  van  een  hotel  en  kan  je vrij rondkijken op de omliggende wolkenkrabbers. Bij het binnen komen word je door de security naar de juiste lift gebracht  om op het 46e te geraken. Je moet onderweg  nog  wel  een  tweede lift nemen, maar ik herinner  mij niet meer op welke verdieping. Je wordt  daar  ook de goede richting uitgestuurd. Het  is  een  duizelingwekkend  en  adembenemend mooi zicht en de mensenmassa zie je haast niet en het drukke verkeer is minuscuul klein.

Stanley Market met Tin Hau tempel
Met  bus 260 vertrokken  we  nadien naar de Stanley Market. Naar onze mening stelt de markt niet veel voor. Het zijn voor het overgrote deel kraampjes met souvenirs. Om er te komen rijdt de  bus via Repulse Bay. De markt lieten we vlug achter ons en we stevenden af op de Tin Hau tempel. Hier hadden we geluk, want er waren juist festiviteiten rond Tin Hau. Met veel kabaal  van  tromgeroffel  en  een  hels  lawaai van koperen cimbalen kwam de massa de tempel tegemoet. Een  geroosterd  varken  en  andere  offergaven  werden meegedragen. Het varken werd voortgetrokken  op  een  geïmproviseerd karretje. De tempel is vrij moeilijk door de vele trappen  en hij is niet zo heel bijzonder. Door een zijdeur ben ik min of meer in de tempel geraakt, maar de massa offerende Chinezen liepen in de weg om verder te gaan.

Hollywood Street(straat van de antiquairs)
Met  bus 6 reden  we later naar Central en Hollywood Street. Deze straat is hier en daar sterk hellend. Deze  straat  is  bezaaid met antiekwinkels van allerlei pluimage. Je vind er goedkope en   duurdere  antiek???. The  Mid-Level Escalator  of  roltrap  van +/- 800m en daarmee de  langste  ter  wereld  bevindt  zich  ergens te midden van de straat en was voor mij niet weggelegd. Hij  is  over  de  ganse  lengte  overdekt. Ik  heb   hem   enkel   kunnen   bewonderen   en Marie-Claire  heeft  er  een  klein deeltje van gedaan. Van hieruit ging onze wandeling verder naar de Man Mo Temple. In  deze  tempel  worden  massa’s wierook gebrand in spiraalvorm. De spiralen hangen  met  vele  tientallen te branden en je moet nog heel alert zijn om je niet te verbranden aan de as die voortdurend naar beneden valt. Via  de  St. John’s  Cathedral en  de  Bank  of China  ging  onze route verder. Daar namen we een taxi naar Victoria Peak. De man had ons blijkbaar niet verstaan, of hij deed alsof. Wij bedoelden naar het station van de Peaktram, maar  hij  bracht ons tot boven, wat natuurlijk een gepeperde  rekening  tot  gevolg had. Victoria Peak is goed  te  doen met een rolstoel. Overal liggen hellende vlakken. De Peaktram kost 22 HKD voor  een  enkele  rit en  je  krijgt een prima begeleiding, er is een gereserveerde plaats voor  rolstoelen. Terug  beneden namen we bus 15C naar Central en daar dan de  ferry  naar  Kowloon. Na  de  overtocht  hebben  we  ons  avondmaal genomen in het  alom gekende Spaghetti House  en  daarna  een  taxi  gecharterd  richting   hotel   voor   een   deugddoende nachtrust. Het was een schitterende dag geweest met veel zon.

Donderdag 10/05 Hong Kong(Kowloon)

Vertrek  te  voet  om 9u  naar Nathan Road, waar we eerst de moskee wilden bezoeken, maar die  loont  niet  de  moeite. Daarna  kwam  Kowloon Park  aan de beurt, dachten we. Het was zonder de trappen gerekend. Het park lijkt wel mooi, maar het ligt vrij hoog en vandaar dat je er met trappen moet binnengaan. Het werd een maat voor niets.

We namen dan maar een taxi naar Mongkok, waar we startten met de vogelmarkt. Het is nog een  typische  Chinese  vogelmarkt. De verkopers tonen trots hun waar en ze genieten zelf van het gezang van hun vogels, de ene al wat groter en luidruchtiger dan de andere en allemaal in prachtige kooitjes. De bloemenmarkt  paalt aan de vorige en je ruikt ze al van ver. Je vindt er pracht  exemplaren  van  tropische  bloemen  en planten. Marie-Claire wenste er enkele thuis. Na  al  die bloemenpracht ging de tocht verder naar de vismarkt,  die is normaal geopend van 10u tot 18u, maar  er was weinig vis te bespeuren. Wij hadden een gewone vismarkt verwacht, maar  het  blijkt  een markt te zijn van aquariumvissen in alle grootten in een bonte mengeling van  kleuren  en  hun  voer, maar  daar waren wij niet voor gekomen en evenmin in geïnteresseerd. Na het marktaandeel liepen we nog even door het centrum van Mongkok, om daarop de bus te nemen richting ferry.

We  hebben  in  de  loop van de namiddag ons buikje nog eens rond gegeten, want we stonden voor de vlucht naar Guilin en het transport verder naar Yangshuo. Tegen 16u waren we terug in het hotel om onze bagage op te halen en dan meldde Ricky van de receptie ons, dat we geen beroep  moesten  doen  op een taxi om naar de bushalte van de airportbus te gaan. Hijzelf zou ons wel voeren met het minibusje van het hotel. Wat een prima service en goede reclame voor het  hotel. Dat  was  mooi  meegenomen  en  na  een  goede 5 minuten  kwam de dubbeldekker eraan  en  kon Marie-Claire starten met het laden van bagage en van mij in de rolstoel. In een tijdspanne  van  één  uur  bereik  je  de luchthaven. Wij moesten inchecken in Terminal 1 voor Dragonair. We  kregen  er  een  prima opvang en de assistentie werkte perfect. De luchthaven van  Hong Kong  in  Lantau is hypermodern en toch reeds 10 jaar oud. We zijn vertrokken om 19u en na een vlucht van 1.10u landden we in Guilin. Oorspronkelijk hadden we een ochtend-vlucht  gepland, maar  die was er niet, vandaar. We verloren op die manier wel een halve dag in Hong Kong, maar er was niets aan te veranderen.

In Hong Kong was het weer prachtig met veel zon.

Bij  aankomst  in  Guilin  wilden  we  geld wisselen, maar dat was zonder de bureaucratie van China  gerekend. Om 20u gaan  de burelen van de bank op de luchthaven dicht. De dienst van toerisme  heeft  ons uit de nood geholpen, maar tegen een lagere koers dan normaal, maar we waren voorlopig gered. Nu kon de tocht naar Guilin beginnen. Tijdens de dag rijdt er een airportbus van de luchthaven in Guilin rechtstreeks naar Yangshuo, maar de laatste bus vertrekt om 20u. Er  stond nu een bus klaar die onmiddellijk zou vertrekken naar Guilin. Het probleem kwam  maar  bij  aankomst  daar. De  bus  stopte  in een busstation en wij moesten nog verder naar  Yangshuo. Hoe  moesten  we dat aan het verstand van de aanwezige Chinezen brengen? In  de nood is een reddende engel nooit veraf en zo was het hier evenzo. We vroegen in de bus of er niemand Engels sprak en een Chinees man antwoordde ons in vloeiend Engels en zei dat hij  wilde  helpen  om  ons  op de goede weg te zetten. In enkele minuten was de klus geklaard. Hij  had  aan de chauffeur van het minibusje gezegd waar we juist moesten zijn en die zou dat wel fiksen. Na  een  lange  rit  in  het  stikdonker  arriveerden  we  eindelijk  in  het  busstation van Yangshuo.

Hier  dook  een  tweede  engelbewaarder  op  in  de  gedaante  van  een  behulpzame dame uit Yangshuo, die  zei te weten waar het Guesthouse was. Vermits in de oude stad geen vervoer is toegelaten, waren  we  aangewezen  op  te  voet gaan. Gelukkig was het niet al te ver. Bij aankomst  viel  ons  een  teleurstelling te beurt. Om het hotel in te kunnen, moet je zeker 12 treden op, maar  volgens  de  uitbater was dat geen probleem. Zijn personeel zou ons wel verder helpen. De  kamer  was  goed  genoeg, maar  de  badkamer  had een vrij hoge opstap en dat voor drie  nachten. Nee, dat  was  voor ons iets te veel van het goede. We bleven deze nacht en zouden morgenvroeg uitzien naar gemakkelijker en voor ons beter logement.

Vrijdag 11/05 Yangshuo en omgeving

Na wat langer slapen dan gewoonlijk hebben we om 9.30u werk gemaakt van nieuw logement. Het  werd  het  Hotel Ai Yuan. In de Bank of China, naast het hotel, hebben we kunnen euro”s wisselen. Terwijl  we  onze spullen op hun plaats zetten, rinkelde de telefoon op de kamer. Het was de behulpzame Chinees van gisteravond die vroeg of alles OK was. Er  zijn  dan toch nog  vriendelijke  Chinezen. Tegen 13.30u hadden we afgesproken met een gids verbonden  aan het Hong Fu Hotel voor de Moon Hill-tour. Rond 14u  konden  we de toer op en we waren terug in het nieuwe verblijf omstreeks 17u.

De Big Banyan Tree kwam  als  eerste aan de beurt. In het domein ligt een redelijk goed pad. Het ganse  domein  bezoeken  lukte mij niet, omdat het pad op een gegeven ogenblik versmald  en  daar  heb  je  enkele  treden. Het  stelt  niet  zo  heel veel voor. Je ziet er voornamelijk veel Chinese toeristen die zich graag verkleden en dan maar foto’s nemen.

Bij  de  volgende  stop  de  Black  Buddha  Caves  zagen  we  het  niet  goed  zitten. De   hoge inkomprijs van CNY 128  is  enkel gerechtvaardigd als je langer dan 1u in de grotten vertoefd en  gebruikmaakt  van  de voorhanden zijnde faciliteiten, zoals de modderbaden. Wij waren er   totaal  niet  op voorzien en ik zou niet weten hoe ik in de baden zou geraken zonder brokken te  maken. Aan  de  foto’s  te zien, is het in de grotten één slijkboel  en het is er dan nog glibberig  bij. Mijn karos zou klaar geweest zijn voor de carwash. Nee, aan zoiets doen wij niet mee.

We  zetten onze tocht verder naar Moon Hill, waar ik Marie-Claire alleen heb laten gaan. De  beklimming  van  de 850 treden was voor mij onbegonnen werk. Ik heb op de parking gewacht tussen  de  heel  opdringerige  verkoopsters  met  drank  en  postkaarten. Buiten  adem  kwam Marie-Claire na een goed uur terug van haar zware tocht.

Voor ons vertrek op de Moon Hill-tour hadden we kaarten laten reserveren voor het klank en lichtspel  in  Yangshuo. Bij  terugkomst  hebben  wij ons buikje rond gegeten in het restaurant van  het  Hong Fu Hotel(heel goed en niet duur) en  tegen 19u  trokken  we  op  stap  naar het spektakel. Van het Hongfu Palace Hotel is het zeker 20 minuten gaan naar de plaats waar het klank  en  lichtspel  wordt  opgevoerd. De inkom is CNY 200 en daar is normaal het transport heen  en  terug  inbegrepen, maar  dat hebben we later maar vernomen. Het zijn genummerde plaatsen, maar  we  hebben  ons  toch  vooraan neergezet, onder protest van enkele Chinezen. Stipt  om 20u  begon  de  voorstelling. Van  op  de  grote tribune kon de massa kijklustigen het adembenemend  schouwspel  met veel figuranten(+/- 600) bewonderen. Zulke opvoering is bij ons  ondenkbaar, het  zou  te  duur  uitvallen. De duurtijd is 1u. Na de voorstelling hebben wij een motortaxi gecharterd voor CNY 10 om terug  naar  Yangshuo te geraken. We waren terug in het hotel om 21.45u.

Het is een droge dag geweest, maar de zon heeft zich niet laten zien.

Zaterdag 12/05 Yangshuo

Vertrek  te  voet  en  in  de regen uit het hotel om 9u op zoek naar het bureautje van CITS. We hebben hier en daar moeten schuilen en vroegen eerst info bij een reisbureau, maar daar verstond niemand een woord Engels. Uiteindelijk hebben we gevonden wat we zochten in een zijstraat  links  van  West Street. We  zijn er in vloeiend Engels verder geholpen en we hebben er een  boottrip  op  de  Li-rivier  geboekt naar Fuli en terug voor  CNY 300, duurtijd +/- 3u. We vonden  de  vraagprijs  veel  te  hoog, maar  de  gidse  die  zou   meegaan, beweerde   dat   het overgrote  deel  van  de  prijs  voor  de  bootsman was. De tocht was goed, maar het weer viel tegen. We  hadden  een  stop  in  Liugong, een oud dorp, dat door mij niet kon bezocht worden door  de  vele  treden. Dit dorp is nog min of meer authentiek. Aan het dorp Fuli, bekend voor de Chinese waaiers, werd halt gehouden voor het nemen van enkele foto’s, maar meer konden we er  niet uitrichten. De tijd van de gids was opgebruikt. Het was reeds 16u en op dat uur zat haar werktijd erop.

 In de  regio  Guanxi, in  het  zuiden van China, slingert de Li-rivier zich doorheen een uniek
 karstgebied, een  droomlandschap  vol  grotten  en  kalksteenformaties. Hier komen Chinese   
 dichters  en  schrijvers  sinds  jaar  en  dag hun hart ophalen. Hier ligt het China dat je kent  
 van postkaartjes en van talloze films.

Bij  terugkomst  hebben  we  in  de heel drukke straten van Yangshuo gewandeld, naar de vele winkeltjes gekeken en onze mailbox  gecheckt  in  een  restaurant. In  Yangshuo  was  het  echt drummen  in  de overvolle  straten  tussen  de  duizenden  Chinese  toeristen. Het was gewoon niet  te  doen, maar  het  was  dan  ook  zaterdagavond. De  gezellige  tavernen  van   overdag veranderen bijna allemaal in disco’s met helse westerse muziek.

De ganse morgen en een deel van de namiddag heeft het pijpenstelen geregend  en  pas  tegen de avond werd het droog, maar de zon hebben we niet gezien.

Zondag 13/05 Yangshuo en omgeving en in de namiddag met de lijnbus naar Guilin

Onder  een  stralend  blauwe  hemel  zijn  we om 9u vertrokken naar het busstation en met een minibus  zetten  we  koers  naar  Xingping(20km van Yangshuo) voor  bezoek  aan  de  markt aldaar. De markt is niet slecht, maar ons leek het maar gewoontjes. Het oude gedeelte van het dorp  is  nog  vrij  typisch. Iets  na de middag zakten we af naar de waterkant en namen er een kijkje. Onderweg  naar  de  haven  hebben  we in een restaurantje een afspraak kunnen maken voor  een  boottocht  van  Xingping  naar  Yangdi voor de prijs van  CNY 40 p/p. De vrouw in kwestie  zou met ons de tocht maken, maar pas na 16u. Tegen vertrektijd stonden wij terug bij  de dame. Ze zag plots veel problemen. Ik zou onmogelijk in het bootje kunnen en bij eventuele politiepatrouilles  zou  ik  niet  tijdig  kunnen  wegkomen. Haar besluit stond vast, ze wilde het  absoluut  niet  doen, maar  dat  had  ze  ons  uren  tevoren  reeds  kunnen  zeggen. De  andere aanwezige schippers hielden evengoed de boot af.  We wisten dat de kleine bootjes niet mogen uitvaren voor 16u, maar dat de schippers zo  moeilijk  zouden  doen, wisten we helemaal niet. Ten  einde raad en heel erg teleurgesteld dropen we om 17u af  en  gingen we regelrecht naar  het busstation voor de terugrit  naar Yangshuo.
Bij  aankomst  in  Yangshuo ben ik in het busstation gebleven, terwijl Marie-Claire de bagage ophaalde  in  het hotel. De Guilin Express vertrok om 18.20u(CNY 15) en  op een klein uurtje stonden  we  in  één van de vele busstations  van Guilin. De weg Yangshuo - Guilin loopt door een prachtig  karsten landschap. Met  een  taxi  waren we vlug in het Osmanthus Hotel, waar  we  voor  drie  nachten  hadden laten reserveren door China Highlights(voor de gegevens van deze touroperator zie bij Osmanthus Hotel). Na het inchecken was het hoogtijd om iets  tussen de  kiezen  te  steken en nadien was het bedtijd. Bij het inchecken meldde de receptie, dat onze  gids  en  chauffeur  voor  de  toer in Guizhou reeds aanwezig waren. In het restaurant hebben  we met Simon, onze gids, kennis gemaakt.

Het werd een zonovergoten dag met één minpunt: Xingping.

Maandag 14/05 Guilin – Longsheng – Guilin

Nu startten we onze zevendaagse georganiseerde tour naar en in de provincie Guizhou. Naast het  transport  met  chauffeur  en  Engels  sprekende gids was ons verblijf gedurende deze trip geboekt  in  half  pension. Onder half pension verstonden wij het ontbijt en het avondmaal. De drank kregen we er als toemaatje bij. Alle inkomgelden zaten ook mee in het pakket.

Onder  een  stralende  zon  zijn  we om 8.30u in Guilin vertrokken en via een prachtige natuur met  vele  rijstterrassen  bereikten  wij, na het passeren van een “landslide”, de eerste dorpen met  minderheden  Dazhai en Xiaochai. Aan  de  landslide  werd ik met man en macht over de brokstukken, die  van  de  berg naar beneden gekomen waren, geholpen. Daar stond een klein minibusje  gereed om ons tot bij het dorp te voeren. Van daar was het nog een fikse wandeling en  een  serieuze  klim  tot  in het dorp. Ik ben beneden in een restaurant gebleven, want bij de rijstterrassen kon ik niet komen wegens trappen en een serieuze klimpartij.

Na  de lunch zetten we onze tocht verder naar Ping’An voor de Jinking Terraced Rice Fields van  Longsheng(inkom CNY 50). In  Longsheng  en  omgeving  leven  de  Zhuang  en  de Yao etnische  minderheden. De  terrassen lijken wel grote kettingen of linten tegen de flank van de heuvels. Ze reiken van het dal tot de top van de berg. Ze zijn voor het eerst zo gemaakt tijdens de  Yuan  dynastie en door de inwoners van Zhuang vervolledigd gedurende de Qing dynastie. De architectuur van de houten huizen in Zhuang, Ping’An en bij de Yao minderheden is uniek, doordat  ze  gebouwd zijn zonder nagels. Van de rijstterrassen heb ik maar een deeltje kunnen zien  vanaf  de inkom en ik heb daar op mijn wederhelft gewacht. Er is een steile klim en trappen. Voor degenen die minder goed te been  zijn, zijn  er  evenwel draagstoelen, die door twee stoere  mannen  getorst  worden. Hun  prijs  is  CNY 200 voor  de  tocht  heen en terug. Ik zag zoiets  niet  zitten, waar  zou  mijn  rolstoel  blijven, die ik bij het uitstappen uit  de draagstoel nodig heb. Boven aan de rijstterrassen  zijn  basic logementen  neergepoot  en  als  je  er  wilt  verblijven, moet  je met al je hebben en houden naar boven trekken. Ik heb meerdere toeristen zien vertrekken met rugzakken en soms met kleine trolleys.  

Op  de terugweg hielden we halt in Huang Luo om foto’s te kunnen nemen van de Long Hair Yao. Zij  staan  in  het  Guiness  Book of records vermeld als dragers van de langste haardos. We  hebben  hun  haren  los gezien en ze zijn waarlijk heel lang. Het is een echte kunst hoe zij die  massa  haren  op  korte  tijd tot een prachtige haarkronkel kunnen vlechten. De prachtige glans  op  hun  zwarte  haren  bereiken  zij  door  het  te wassen met rijstwater, dixit onze gids Simon. Zij  hebben  wel  lang  haar, maar om de prachtige haartooi te bereiken vlechten zij er nog  haarstukken  tussen. We  waren  terug  in  Guilin omstreeks 18.30u. Het avondeten in het Osmanthus  Hotel  was  regelrecht  slecht. Er  stond  een buffet met warm eten, maar in plaats van  warm  was  het  koud, want  de  vuren  waren  gedoofd  en  het  à la carte eten was niet te vreten. We hebben  dan ook maar alleen het minder slechte opgegeten en betaald. Zonder veel morren is ons protest aanvaard.

Dinsdag 15/05 Guilin – Sanjiang

Voor we verder trekken een beetje informatie over de provincie Guizhou:
De oppervlakte van de provincie Guizhou is 170.000 km².
De bevolking telt 39 miljoen koppen, waarvan 70 % boeren en 37 % minderheden, onderverdeeld als volgt: 3.800.000 Miao, 1.400.000 Dong, de Yao minderheid is een te verwaarlozen groep qua aantal en dan heb je nog 2.400.000 Bouji(in het noorden).
We  hebben  een  gebied  doorkruist  vanaf  de grens van de provincie Guanxi tot Guiyang, de hoofdstad  van  de  provincie  Guizhou. Het  merendeel  van  de minderheidsgroepen die in dit gebied leven, zijn de Miao(Mhong), de Dong en de Yao.
De Dong leven en wonen voornamelijk langs de rivieren. Drum torens en Wind & Regenbruggen typeren hun dorpen. Hun houten huizen zijn gebouwd in twee verdiepingen. Op het gelijkvloers worden ambachtelijke werken uitgevoerd en  is  de veestapel ondergebracht(varkens en buffels). Op het eerste en tevens de top zijn de leefruimten.
De  Miao  leven  meer  in  de  heuvels rond Kaili. Zij dragen prachtige klederdrachten met zilveren hoofddeksels.
De  Dong  en  Miao  dorpen  liggen  in  nog  echt  landelijke  gebieden van China. De Chinese stadsplanners  hebben  tot  hiertoe de prachtige houten dorpen nog niet verwoest. De Dong en Miao  zijn  een heel vriendelijke etnische minderheidsbevolking, die hun eigen tradities willen bewaren  in  dit deel van China. Je kunt hier ook gemakkelijk al liftend rondreizen van het ene dorp  naar  het  andere. De  omgeving rond de dorpen is prachtig groen met terras landbouw. Zelfs  in  het  kleinste  Dong  of Miao dorp is een klein hotelletje met een paar kamers waar je basic kunt overnachten.

Interessant om het gebied te bezoeken zijn uiteraard de festivals:
Miao New Year  start  eind  oktober  na  de  oogst  en  het  kan duren tot half December. Veel hangt af van de maanmaand.
Dragon Boat Festival wordt gehouden op de 5e dag van de 5e maanmaand.
Miao Sister’s Meal Festival wordt gehouden van 1 tot 5 mei in de omgeving van Kaili.

Om 8.30u  zijn  we  van  Guilin zonder een echte stop naar Sanjiang vertrokken. Bij aankomst in  Sanjiang rond 13.30u hebben we onmiddellijk ingecheckt in het hotel. Nadat we onze spullen  op  de  kamer  gedeponeerd  hadden, zijn we vertrokken  naar  de Wind & Rain Bridge in  Chengyang. De  brug is gebouwd in 1916. Op dit ogenblik  is  deze  brug de breedste wind en regenbrug. Onderweg  naar  de  brug  heb je prachtige  panorama’s. Aan  de  brug wordt een inkom  gevraagd  van 30 CNY. Het  leek  mij een te zware klus om aan de overzijde te geraken  door  de  vele  treden(+/- 40). Daarom  heb  ik  de brug van op de parking bekeken en er in de mate  van  het  mogelijke  van genoten. Ik kreeg in ieder geval veel belangstelling van de aanwezige  Chinezen, die  nieuwsgierig  kwamen  kijken  naar mijn rolstoel. Over de brug ligt een prachtig Dong dorp. Het dorp heeft een lange geschiedenis en fijne kunstzinnige architectuur. Er  loopt  een  riviertje  door het dorp. Bij een wandeling door het dorp kom je stenen molens, spinnewielen  en  houten  waterwielen  tegen. De  kleur  van  het dorp is simpel en elegant, de deuren  zijn  in ruw hout en onbeschilderd, de pannen van de daken zijn zwart, de plaatselijke bevolking  draagt  blauwe  blouses en zwarte rokken of broeken. De enige fleurige kleur die je kan opmerken, is die van de rode bloemen in de vrouwen hun haar. Aangezien je eerst over de brug moet, met zijn vele treden, was dit dorp voor mij ook niet haalbaar.

Vandaag was het de ganse dag nevelig maar droog en zeker niet koud, eerder zwoel.
Woensdag 16/05 Sanjiang – Zhaoxing

In  Sanjiang  zijn  we  vertrokken  om 8.30u met een zwaar bewolkte lucht. Het zag er naar uit alsof het ogenblikken zou gaan regenen, maar meer dan enkele druppels in Zhaoxing heeft het niet  gedaan. Het  traject van Sanjiang tot aan de provincie Guizhou is grotendeels over grindweg, met  een  eerste  stop  aan  een oude en vervallen Taoïstische tempel met veel treden. Het landschap was  de  ganse  tijd  prachtig  en  gaat vrijwel de ganse tijd langs de rivier en tegen Tang’An  krijg je zicht op mooie rijstterrassen.

In  Diping  hadden  we een stop voor de Wind & Rain Bridge. Ik heb de brug van ver bewonderd. Het  was  uiterst  moeilijk  wegens  de  vele  treden. Ik  vond  ze iets minder mooi dan de Wind  en  regenbrug  in  Chengyang. Ze  is  herhaaldelijk  herbouwd  na verwoesting door het wassende water.

Van  Diping  ging  het  verder  naar  Tang’An  een  volgend  Dong  dorp. Tang’An  ligt in het rechtsgebied  van  de  stad  Zhaoxing, Liping  County  en het wordt het meest primitieve Dong dorp  genoemd. In  het dorp wonen 160 huisgezinnen en die vertegenwoordigen een bevolking van  ongeveer 800 inwoners. Er zijn o.a. een dorpspoort, een drumtoren, een dramatoren, een oude  begraafplaats, een  oude  bron, rijstschuren  en  waterraderen voor de irrigatie van hun akkers. Dit alles maakt van het dorp een perfecte plaats om naar de natuur terug te keren. Het is  een  prachtig  dorp tegen de helling van een berg omgeven door rijstvelden en veel jeugdig groen. Je kan met de auto tot tegen de Drumtoren  komen, mits  een steile helling en over  een smalle weg. Ik  heb daar genoten van een klein  deel van het dorp en van de  nieuwsgierigheid  van  de  bewoners. Een  rolstoel hadden ze hier waarschijnlijk nog nooit eerder gezien en dan  nog  met  een langneus erin. Na het beëindigen van het bezoek van Marie-Claire aan het dorp zetten  we  koers naar de eindbestemming  voor vandaag het Zhaoxing Dong  dorp. Zhaoxing  is  het  toeristisch  meest  populaire Dong  dorp, maar  tot  hiertoe  nog  zeker geen Yangshuo, Lijiang of Dali en gelukkig maar. De toeristische interesse voor Zhaoxing is ook terecht, want  het  is  een  heel  mooi  houten  Dong  dorp  met  vijf drumtorens. Het is het grootste en oudste Dong dorp in China.

Na het inchecken in het hotel hadden we van een Franse groep vernomen dat er vanavond een zang- en dansavond  zou  doorgaan  ergens  op  een  pleintje in het dorp. Dit festijn heeft daar plaats  bij  droog  weer en vermits dit niet zo stabiel was, werd er al vlug beslist om het optreden binnen te laten  plaatsgrijpen. Van de Frans sprekende Chinese gids vernamen we dat het zou doorgaan in een zaaltje rechtover ons hotel. We vroegen haar of we er ook naartoe mochten en zij  stemde vlug toe, mits betaling van CNY 50 per  persoon. Dat hadden we er wel voor over, want zulke voorstelling zie je niet iedere dag.

Nu  werd  het  hoogtijd  om  op verkenning te gaan in Zhaoxing. Met het  regenvest aan kon er ons  niet  veel  gebeuren  en  waarschijnlijk  omdat we deze voorzorg genomen hadden, viel er omzeggens geen druppel regen. Het was niet meer zo warm, maar dat komt door de hoogte en het  minder  goede weer. Simon had aan de receptie van het hotel gevraagd om ons avondeten op  de kamer te laten nuttigen, vermits dat in het restaurant over de deur vrij moeilijk was met de rolstoel. Tegen 19u stipt werd onze maaltijd geserveerd met alles erop en eraan en we konden  starten. Op  die  manier  waren  we  tegen 20u zeker klaar om het optreden van de locale zang- en dansgroep te  kunnen bijwonen. Dit optreden ging nu door in het restaurant over het Zhaoxing Hotel. Indien  we  dit  op voorhand geweten hadden, dan konden we even goed daar onze  maaltijd  nemen. Er  was  nu  niets  meer  aan te doen. De groep Fransen zaten nog aan tafel, maar  tegen 20.30u  werden  alle  tafels  afgeruimd en afgebroken. Zo ontstond een klein zaaltje en het spektakel  kon  beginnen. De  voorstelling  was  kort, prachtig  en kleurrijk. We hebben er van genoten.
Donderdag 17/05 Zhaoxing – Rongjiang

Om 9.30u  hebben  we  Zhaoxing verlaten onder een sombere hemel. In Luoxiang kwamen we midden  een  plaatselijke  markt. Op  de  markt  liepen  veel  minderheden in kleurrijke klederdracht  en  dat  wilden  we  zeker niet zo maar laten voorbijgaan. We zijn er samen met Simon over  gewandeld. Tenminste  voor  een  deel, want  het begon met grote druppen te regenen en we hadden er ons  niet op voorzien. Onze bereidwillige gids is in de auto een  paraplu en onze regenvesten gaan halen  en  zo konden we droog verder. Niet voor lang echter want met al die nattigheid worden de straten direct één slijkboel en dan is het niet meer aangenaam toeven.  

Baisha werd onze tweede stop. Baisha is een heel speciaal en oud Miao dorp. De dorpelingen  houden  nog steeds halsstarrig hun unieke tradities in ere van in de tijd van de Qing Dynastie, ongeveer 2200  jaar  geleden  en  ze  hebben  hun  eigen uniek geloof. Baisha is dus nog maar weinig  geciviliseerd  en  heeft  de tand des tijds goed doorstaan. Je waant je hier nog bijna in de  middeleeuwen. De  inwoners  leven hier ook nog in hun houten huizen. Het is een zeer arm dorp. De  mannen in traditionele klederdracht dragen dolken en geweren. Hun haar wordt afgeschoren, maar  er  blijft nog een lange staart, die ze in een dot bijeen doen. In dit dorp worden  de  doden  rond  een boom uitgestrooid. Vandaar hebben de  dorpsbewoners veel respect en  eerbied voor de bomen en alles wat de natuur aangaat. Bij droog weer is het  een  tamelijk  gemakkelijk  te  bezoeken  Miao dorp, maar dat geluk kenden wij  niet, want de regen viel hier met bakken uit de sombere hemel. Marie-Claire  heeft  zich getooid met een puntige rijsthoed, haar  regenvest  goed  dichtgeknoopt  en  een  paraplu opengedaan. Op die manier en met het fototoestel en de camera goed onder haar vest is zij het dorp ingegaan. Tenminste voor  zover zulks  kon  met  zo’n  hondenweer. Voor  mij  was er geen doorkomen aan. Als zij terug kwam, lekte zij werkelijk van kop tot teen.

In Jitang, een volgend Dong dorp, was de regen iets minder, maar toch waagde ik het niet om aan  de  tocht  in  het  dorp  te beginnen. Het is een prachtig dorp en het ligt op de top van een heuvel. Het dorp is omringd door groene bomen van een kostbare houtsoort. Ik heb het spijtig genoeg  enkel  uit  de hoogte kunnen zien. Vanaf de parking vertrekt een steil hellende weg het dorp in. Het is een vrij origineel  dorp. In onze ogen nog intact en nog niet aangetast door het toerisme. Er  zijn  nog  geen  souvenirwinkeltjes. Het  dorp heeft twee prachtige oude drumtorens. Het is ouder dan Zhaoxing en voor rolstoelen grotendeels toegankelijk. Het ligt op 10km van de hoofdbaan.

Conjiang kwam  bij  ons over als een vuile rommelige stad en we hebben er bijgevolg dan ook geen stop gehad. Het is meer  een stad om vlug door te rijden. De chauffeur en de gids hebben hier  hun  lunch  genomen  in  de  gietende  regen. Van  Conjiang  zijn   we   doorgereden   tot Rongjiang en we hebben er overnacht in het Ronjiang Hotel.

Het was vandaag een rotdag met heel veel regen, een dag om vlug te vergeten.

Vrijdag 18/05 Rongjiang – Kaili

We  konden  starten  om 8.30u en  bezochten als eerste de grootste drumtower van Guizhou in Chejiang(Xijiang). Hij  staat  even  buiten het centrum van Ronjiang, maar stelt niet echt veel voor  in vergelijking met de vele drumtorens die we de dorpen zagen. Misschien komt hij beter over  met  een  blauwe  hemel als achtergrond, maar dat geluk hadden wij niet. Er is een hoge overstap  bij  de  inkom, verder  liggen voor het merendeel hellingen naast de treden. Hoeveel de inkomprijs bedraagt, weet ik niet, er was niemand te zien bij de ingang.

We  hielden  een  stop bij het Shui People dorp, een arm en heel primitief dorp. Een bijzonder kenmerk  van  het  Shui  People  dorp is de bronzen trom, die uitermate kostbaar is en bij speciale  gelegenheden  slaan  de  Shui op deze trom. Bij grote festivals van de Shui minderheden kan  je  de  bronzen  trom dans, de  buffel  gevecht  dans  en de Lusheng dans zien. Zij worden overal  in  het dorp opgevoerd. Het was voor mij  niet bereikbaar, want de toegang loopt over een  steil  hellend  bospaadje. Er  komen  weinig  toeristen, want  het  is  vrij   onbekend. Voor Simon  was  dit  dorp  een  must, want hij kocht er een draagdoek voor baby’s??? geborduurd met   prachtige  kleuren, waarvan  hij beweerde dat hij er in zijn thuishaven Guiyang het dubbele  kon  voor  krijgen. Na  dit dorp kwam Yangle aan de beurt. Hier was een typische  markt  aan de gang. Je ziet er veel Miao vrouwen in hun kleurrijke klederdracht. De markt was  voor  mij goed haalbaar. De Mount Thunder God is een pas van 2.200m met prachtige  rijstterrassen, die  wij  over  moesten  om  in  het  Datang  Shortskirt  Miao  dorp  te  komen. Het  dorp  bevindt zich  aan  de  voet  van  de  Leigong  berg. Je  wordt  er  begroet  door de vriendelijke  dorpsbewoners. Hun  zilveren  sieraden  laten  een  diepe indruk op u na. Het is eveneens  een prachtig dorp met mooi versierde toegangspoorten. Het  dorp is redelijk goed  bereikbaar  tot op  het  centrale  plein. Daar  heb ik, onder grote belangstelling van de plaatselijke bevolking, op Marie-Claire gewacht.

Als  laatste  stop  voor  vandaag  stond  het Langde Miao dorp(zilveren hoofddeksels) op  het programma. Het  is  een prachtig dorp, maar toch zo toeristisch, zeker voor de vele Chinezen. Het  is  het  meest  toeristische  dorp in de omgeving van Kaili. De  dorpelingen  dragen lange rokken, vandaar  hun  naam “Long  Skirt  Miao”. Er leven rond de 500 inwoners in tien families, daardoor is het Langde Miao dorp betrekkelijk klein. Om  op het centrale plein te  komen had  ik  de  hulp  nodig  van  enkele stoere mannen, die mij met rolstoel en al een op hoge trap konden  dragen  en  verder  langs  een  te  smal  pad  tot op het plein rijden. We hebben er het geluk  gehad  een  voorstelling van een plaatselijke groep te kunnen  meemaken. Er  werd  een  inkom  gevraagd  van  CNY 50, daarin was de normale inkom van CNY 20 begrepen. Het was een heel kleurrijk spektakel. Na het optreden word je als het ware overvallen door heel agressieve verkoopsters. Nadien zetten we onze tocht verder  naar Kaili voor  overnachting. Na  het  inchecken  trokken  we  erop  uit  en  verkenden  we  de onmiddellijke omgeving van het hotel. Onderweg word je regelmatig lastig gevallen door straatverkoopsters, die hun waar kost  wat kost aan de man trachten te brengen. Ze lopen eventueel mee tot aan de inkom  van  het hotel, waar ze zonder pardon weggezonden worden.

Bijna  de  ganse  dag  was  het  zwaar  bewolkt. Vanaf Langde kregen we een waterzonnetje te zien.

Zaterdag 19/05 Omgeving Kaili

Vertrek  om 8.30u  en  eens  buiten  de  stad liep het traject een lange tijd over een bar slechte weg, de  naam  gravelroad  of  piste zelfs niet waard. Zulke weg is goed om wagenziek te worden. In  Quigman  een  Miao Strongholds dorp hielden we onze eerste stop. Eén van de meest kenmerkende  dingen  hier  zijn, dat  de  gasten  die  een  huis  bezoeken, getuigen zijn van het ganse  proces  van  het  maken van de traditionele Miao kleding. De voornaamste traditionele stof voor de kleding is de zelfgemaakte geweven stof. Het meest verspreide lokale lied “Cotton Song” geeft  het  volledige proces weer van het katoenzaad, de zaad keuze, de landbewerking, het zaaien, de katoenoogst, het spinnen, het kleuren en het weven. In ieder huis kan je de verftonnen  zien voor het kleuren van de katoenen stof. Dit soort van verfton is gemaakt van ceder houten  planken, ongeveer 75cm hoog en met 1 meter doormeter. De verftonnen moeten staan, want het duurt ongeveer een maand om het kleurenproces tot een goed einde te brengen.
Je  kan  met  de auto tot op het dorpsplein via een steile weg met kinderkopjes. Daar verzamelen  de  plaatselijke  vrouwen  en  stellen er hun zelfgemaakte handwerken tentoon en trachten die aan de man te brengen. Ze zijn niet echt opdringerig. Het dorp is zeker de moeite, maar ik heb  het  van  beneden  moeten  aanschouwen. Het  ligt tegen de flanken van een heuvel. Steile hellingen en trappen hielden me weer eens tegen.

Shiqiao Miao Village  was  onze volgende stop en het is bekend om het papier maken. Van de vezels van de moerbeiboom dat eerst twee dagen geweekt wordt, vervolgens worden  de harde  en  zwarte  stippen  met  de  hand  verwijderd. Daarna wordt de massa gedurende twee dagen  gekookt  en als alles gaar is, wordt er een soort lijm toegevoegd, nadat de brij is fijngestampt. Daarna  wordt  deze  pap  in  een  grote  stenen rechthoekige kuip gegoten en wordt er op een speciale  manier  vel  per  vel  papier  gemaakt. De  vellen worden netjes op mekaar gelegd en later in massa gedroogd. Wanneer het papier voldoende droog is, worden de vellen heel voorzichtig  uit  elkaar  gehaald  en  eventueel  versneden  op een gewenst formaat. Het maken van papier  op deze wijze heeft een geschiedenis achter de rug van meer dan 1.000 jaar. De plaatselijke  bevolking  kan  dit  procédé  in stand houden door gebruik te maken van verschillende planten naast de moerbeiboom.

We  hielden  een  korte  stop in het Bouji Longskirt Miao dorp. Eveneens een Miao dorp, dat  enkel  bereikbaar  is  via een smal en moeilijk begaanbaar pad. Dan heb je twee treden en een  overdekte  wind & regenbrug. Zo  bereik  je het dorp. In vergelijking met andere Miao dorpen  is   dit  maar  heel gewoon. Ik ben er niet kunnen komen, maar een plaatselijk groepje is op de parking voor mij komen muziek spelen en danspasjes komen uitvoeren.

Vandaag was het de ganse dag vrij zonnig, zeker in de late namiddag in Kaili.
Terug  in  Kaili  heb  ik  bij  een  kapper  mijn  baard  laten bijknippen voor CNY 3 onder veel belangstelling van de aanwezige Chinezen. Overnachting in Kaili in het Grand Dragon Hotel.

Zondag 20/05 Kaili – Guiyang – Kunming

Vandaag deden we het wat kalmer aan en pas tegen 9u vertrokken we naar de zondagmarkt in Kaili, de Sunday Bazaar. In  menige  brochures  hadden  we  deze markt als bijzonder gezien, maar  voor  ons  was  het  maar  heel  gewoon. Je  merkt  er  bijna geen minderheden meer en diegenen die er toch rondlopen wonen in Kaili zelf. We waren dan  ook  vlug uitgekeken op de mensenmassa. Misschien  hebben  wij  in  het  verleden  reeds te veel typische markten gezien, vandaar dat deze niet zo speciaal overkwam.

Na  de  markt  verlieten  we Kaili en we stevenden af op het Nanhui Longskirt Miao Village. Het  is  de  tegenhanger  van  Langde en hun festivals zijn fascinerend. Zij willen de bezoekers een onverhoopt aangename verrassing bezorgen. Het is een prachtig dorp, maar voor ons wat té toeristisch. Er ligt een goed, maar steil pad tot bijna aan de kerk. Daar  gaat  het  pad  over in een dertigtal lage brede treden, maar daarna begint  het klimmen pas. Even voorbij de kerk zijn er dan nog een massa gewone treden Ik heb aan  Marie-Claire  gevraagd om mij beneden de  trap  te  laten  staan. Ik  zou  er  wel  wachten op haar terugkeer. Nochtans  zou het wel de  moeite  geweest  zijn, want  er  was  op  het centrale plein achter de kerk een dansvoorstelling  aan  de  gang met optredens van een plaatselijke groep  in  prachtige  klederdracht. Ik kon het Marie-Claire  niet  aandoen  om  mij in mijn rolstoel tot boven te helpen. Het zou een te zware karwei  geweest  zijn. In  dit  dorp  wonen 130 christenen en iedere zondag is er in de kerk een eucharistieviering.

Na  Nanhui  Long-skirt Miao Village zetten we koers naar het Jidaho Village. Dit dorp ligt op amper 2km van  Langde. Het was Simon ontgaan om er halt te houden, vandaar dat hij er ons terug  moest  naartoe  brengen. Er  is nog praktisch geen toerisme  te  bespeuren. Je  vindt  er  authentieke “rice barns” of  rijstschuren. Het is een oud dorp  en het ligt tussen de rijstvelden en de rivier. Voor mij was het weer  eens niet bereikbaar wegens  een  steile  helling, maar  ik  heb getracht om er een glimp van op te vangen vanuit de wagen. Het  is volgens Marie-Claire typischer dan Langde, zeker omdat je er geen toeristen tegen het lijf loopt.

We  zetten  onze  tocht  verder  naar  Guiyang, hoofdstad  van de provincie Guizhou, voor een kort  bezoek aan Jiaxiulou. Jiaxiulou is gebouwd in 1598 en is het symbool van Guiyang. Het wordt in de volksmond het “Landmark” van Guiyang genoemd en de inwoners van deze stad gaan er prat op. Dit  park ligt in het volle centrum van Guiyang aan de oever van de rivier. In  het  prachtig  en goed onderhouden park staan meerdere paviljoenen die dienst doen als theehuizen, die je kunt  bezoeken en je kan er thee drinken, tenminste als je niet  in een rolstoel zit. Er zijn menige  treden  als obstakel. Er wordt bij het eerste theehuis een inkom  gevraagd  van  CNY 5 p/p.

Rond 5u  lieten we Simon de chauffeur oproepen, want het werd stilaan tijd om naar de luchthaven  te  rijden  voor  de  vlucht  van  Guiyang  naar Kunming en afscheid te nemen van onze twee  compagnons. We hadden beiden toch een ganse week als gezelschap gehad. Het inchecken verliep vlot, zeker met de hulp van onze gids, Simon.

De ganse dag hebben we genoten van een deugddoend zonnetje.

We  vertrokken  om 19.40u  en  waren  in  Kunming om 20.35u, maar het duurde nog een hele tijd  eer  we  uit  het  vliegtuig  en  uit  de  luchthaven  waren. Met  de  airportbus zijn we naar Kunming centrum gereden, tenminste naar een busstation in het centrum. Daar charterden we een  taxi  op  meter naar het alom bekende Camellia Hotel. Na het inchecken was het hoogtijd om  de  innerlijke mens te versterken, maar veel keuze hadden wij er niet echt. In de overdekte tuin kan je enkel een sandwich en pizza’s krijgen. We kozen voor het laatste.  

Maandag 21/05 Kunming en omgeving

Omstreeks 8.30u zijn  we  uit  het hotel vertrokken op stap in de stad van de eeuwige lente. Op de  hoofdbaan  hebben  we een taxi gecharterd om bij de Golden Temple te geraken. De Gouden  Tempel of Jin Dian is een daoïstisch bouwwerk. Hij ligt op de Mingfeshan(heuvel), 11km ten  NO  van  de  stad. Veel  trappen  leiden naar het monument en ze gaan door drie Hemelse Poorten, tot  de 4e poort  toegang  geeft  tot  het  complex. Her  en der verspreid zijn er enkele fraaie  tempels. De  Gouden  Tempel zelf is een zeseneenhalf meter hoog bronzen gebouw, dat 300 ton weegt. De ondergrond  is van Dali-marmer. Hij dateert van 1890. Tijdens de moslimopstand  werd een eerste in brons gegoten constructie uit 1670 vernietigd. Ook binnen is alles uit  koper. De  benaming “gouden” werd  gegeven  wegens  de  schittering in de zon. Vooraan prijkt  een  met  water gevulde urn met een stenen vis met open bek. Wie hierin een muntje kan werpen, zal  alle  geluk  beleven, volgens de legende. Naast de tempel staat een 600 jaar oude cameliaboom, die in februari honderden bloemen biedt en door vele dichters bezongen wordt. Je kunt hier en daar trappen omzeilen door hellende vlakken te nemen en zo zie je als rolstoeler  toch  al iets meer. Na ons bezoek aan het complex  vroegen  we aan de portier om een taxi te  bellen, want  er  stonden  er  geen  bij  de uitgang. Het  duurde  wel  even eer de brave man verstond wat we wilden, maar na een kwartier kwam een taxi aangebold.

Van  de  Golden  Temple  lieten we ons naar de Bamboo Temple of Gongzhu Si voeren. Deze tempel  staat 12km  ten  NW  van de stad. Hij plakt tegen de helling van de Yuanshan. Volgens de  legende werd hij gebouwd in 638 om een wonderbaarlijke gebeurtenis te herdenken. Twee prinsen  achtervolgden een neushoorn in het bos. Toen het dier plots verdween, verschenen er monniken  gewapend  met  bamboestokken. Zij verdwenen ook plots, maar ze lieten de stokken achter, die  in  één dag zoveel blaadjes kregen, dat ze in het bos veranderden in qing-bamboe. De  tempel  is  gewijd  aan  de zenboeddhisten. Hij werd herhaaldelijk verwoest en herbouwd. Het  nu  bestaande  bouwwerk  bevat  500  Arhats(Luohan  in  het  Chinees) uit  de  19e  eeuw, gemaakt door beeldhouwer Li Guangxiu uit Sichuan. Elk beeld weerspiegelt bestaande personen  en  stelt  de  boeddhistische  deugden voor. Volgens het geloof moet de bezoeker de rij afgaan  en  de beelden tellen tot hij aan zijn leeftijd komt. Die Arhat stelt dan zijn karakter voor. De  tempel  bevat  ook  3 grote boeddhabeelden, Sakyamuni, de Boeddhadokter en Amithaba, de Boeddha van het Oneindig Licht. Het is ook een mooi complex met verschillende kleurrijke tempels. Uiteraard  zijn  trappen  hier  onontbeerlijk, maar  als  je  wat  uitkijkt  kan  je er wel enkele omzeilen. Op die manier kon ik de tempels van dichtbij bewonderen.

Bij  het  buitenkomen  van  de  Bamboo  Temple  hadden  we  geluk. Er  stond  “toevallig” een minibusje  klaar  en  na  wat  over  en weer gepalaver geraakten we akkoord over de prijs. We zouden  met  deze chauffeur de tocht naar de Western Hills maken met stops aan twee tempels en  een  lange  rustpauze  aan  de  Western Hills(Xi Shan). Huating Si is het grootste tempelcomplex van Kunming met een prachtige inkompoort en mooie tempels. Er zijn natuurlijk  ook de nodige  trappen, hoe  zou het anders kunnen, maar bij de hoofdtempel geraak je door opzij te gaan over een hellende weg die naar achter  leid. Hier  kregen  we enkele regendruppels en bijna  de  ganse  dag, of wat er van  restte  bleef het kwakkelweer. We vervolgden onze weg en stopten even bij Taihua Si, die 2km  verder  gelegen  is. We  vonden  het  niet  echt  de  moeite  om te bezoeken. Het lijkt een vervallen  complex  en één van de ingangen was zelfs afgesloten. Marie-Claire is even de trap opgegaan  om  een  vluchtig kijkje te nemen, maar ze was binnen de kortste keren weer aan de wagen.

Nu  bereikten  we  het eindpunt van de rit de Western Hills. Hier vertrekt een stoeltjes lift, een  enkele  rit  kost CNY 25  en bij het uitstappen betaal je nog eens CNY 30 voor de Air Corridor en  Dragon  Gate  op  de Western Hills. Ik ben beneden gebleven, want een stoeltjes lift is aan een  rolstoeler  niet  besteed. Boven heb je bij helder weer een mooi panorama over Kunming. Op  de  terugweg, via  een  smal pad en trappen, kom je Sanqing Si tegen, een groep van tempels, hallen en  paviljoenen. Deze tempel is het daoïstisch tempelcomplex van de Drie Zuivere Wijzen. Het  is gebouwd in de 14e eeuw als zomerverblijf voor Liang, een Mongoolse vorst. In de 18e eeuw  werd  het complex gerenoveerd. Bij terugkomst van Marie-Claire was het ondertussen 17u  geworden, iedereen  had  het  domein  reeds  verlaten  en  onze chauffeur vond het   stilaan welletjes. Hij  was  al enkele keren zenuwachtig komen kijken of Marie-Claire nog niet terug was. Hij  wilde  terug naar Kunming en wij uiteraard ook. Een gans uur hebben we over het traject  gedaan  wegens  files  tijdens  het  spitsuur. Als we goed en wel in het hotel waren, zochten  wij  een  goed en rustig restaurant op. Dicht tegen het hotel leek er een goede locatie te  zijn, maar  bij  het  binnengaan hoorden we helse muziek en dat is niks voor ons. Het is een grote  zaal gevuld met Chinese toeristen, die hier kwamen genieten van muziek en dans van de minderheden  uit  de  streek. Dan  maar de baan op en aan de oversteekbrug ontdekten we het restaurant  Mamafu’s. In  de  reisgidsen  wordt  dit  eethuis  algemeen  vermeld  als een goed restaurant  beschreven. Er  zaten  menige  westerse  toeristen, dus  kon het niet slecht zijn. We moeten  het  beamen, het  valt heel goed mee. Het is er niet duur en de geserveerde maaltijden zijn prima, wat moet je nog meer hebben.
 
Dinsdag 22/05 Kunming

Om 8.30u  zijn  we  met de gratis shuttlebus van het Camellia Hotel vertrokken naar het treinstation, waar  we naast de Eastern Clocktower eerst een busticket moesten kopen, om daarna met de lijnbus, die daar vertrekt, naar het Stenen Woud(inkom CNY 160) in Shi Lin te rijden. Deze  diensten  vertrekken  om  het  half  uur  en  een  enkele  rit  kost  CNY 22. De  reistijd  is +/- 2 uur. Het busstation in  Shi Lin  is op een 500m van de ingang van het Stenen Woud gelegen. Deze afstand is dus heel gemakkelijk te voet te overbruggen.

De  Ring  Road  is  redelijk  goed  te doen. De weg is voldoende breed en tamelijk effen geplaveid. Door  de  breedte  van  de weg kan je gemakkelijk de beste plekjes uitkiezen om verder te gaan. Hij  golft  hier en daar fel, maar hulp is nooit ver weg. Zeker in de voormiddag is er een massa  op de been. De kleine zijpaadjes zijn dikwijls taboe, omdat je daar vlug trappen of een hobbelig  pad  hebt. Van op de Ring Road kan je het overgrote deel van het Stenen Woud zien. Er  rijden  elektrische  autootjes, die  je  tegen  betaling rondrijden over het circuit. Zij volgen een vaste route en op de beste plaatsen wordt gestopt om de toeristen de gelegenheid te geven foto’s  te  nemen. De  prijs voor de rondrit kan ik helaas niet geven. Wij hebben het gevraagd, maar  zoals  op vele plaatsen in China verstonden de plaatselijke schonen ons jammer genoeg niet  of  onvoldoende. We  konden  er  twee  optredens  meemaken  van de Sani-minderheden. Tegen 16.30u  hielden  we  het er voor bekeken. We zochten het busstation op voor de terugrit naar  Kunming. Moe  maar  voldaan  lieten  we  ons  in  de kussens van de bus neervallen. We hebben  vandaag  het  geluk  gehad  om  het  Stenen  Woud  te  kunnen  bezoeken   onder   een stralende zon. Het was ’s avonds goed merkbaar aan onze rode kleur. Tot hiertoe zijn er maar weinig  zulke  mooie dagen geweest tijdens ons verblijf in China. Bij de thuiskomst hebben we het  fotomateriaal  op  de  kamer  gedeponeerd en zijn we terug naar het restaurant Mamafu’s gaan eten. Het was er de dag tevoren te lekker om er niet terug te keren.

Woensdag 23/05 Kunming – Lijiang

Vertrek  uit  het  hotel  om 8.40u en met een taxi lieten we ons naar de Bank of China brengen om  euro’s  te  wisselen voor yuan. De bank was bij aankomst nog niet open en daar trachtten de  zwartwisselaars  van  te profiteren. Je krijgt bij hen een betere koers, maar we zijn er toch niet  op ingegaan. Je weet maar nooit dat er vals geld mee gemoeid is. Telkens wij een bedrag groter  dan  CNY 100  betaalden, werd  het geld meermaals vanonder tot boven en van achter naar voor gecontroleerd. Naar het watermerk werd ook grondig gekeken. In de bank zijn onze euro’s  ook  heel  zorgvuldig  nagekeken. Er  mag best geen kreukje of een omgeplooid hoekje zijn of het briefje wordt niet aanvaard.

Bij  het  buitenkomen  van  de  bank  lieten  we  ons  met een taxi naar Yuantong Si, de oudste tempel  van  Kunming  brengen. De  oorspronkelijke  tempel  is  uit de 3e eeuw, maar hij werd herbouwd in de 14e eeuw en gerenoveerd in 1986. Het achthoekig  of  octogonaal  paviljoen is door  water omgeven en de tempel bevat bronzen Boeddhabeelden. De houten balken zijn versierd  met  drakenmotieven. In  het  park bloeien bloemen en bomen het ganse jaar door. Normaal  is  er  CNY 4 inkom  te  betalen, maar  met de rolstoel in het  vizier, heeft men het waarschijnlijk  uit  het  oog  verloren  en  is men het vergeten te vragen. Het complex met meerdere tempeltjes is een pareltje. Het is  voor  rolstoelen  bijna  helemaal  toegankelijk  gemaakt  met  hellende  vlakken. Het  is  maar  in  enkele  tempels dat je moeilijker binnen kunt vanwege een paar treden, maar de medebezoekers zijn steeds bereid, na  een  vraag  om  wat  hulp, om  een  handje  toe  te  steken. De vrouwen hebben dan meestal  de meeste “power”. De mannen hebben die blijkbaar niet of ze doen alsof.

Na  Yuantong  Si  kwam het Old Quarter aan de beurt. We lieten ons door de taxi afzetten aan de  Bird  Market. Het  is een typisch Chinese vogelmarkt en de standhouders stallen trots hun vogeltjes uit, meestal in prachtige houten kooitjes. De Chinezen genieten van de zang van hun sierlijke  beestjes. De Flower Market leunt aan bij de vogelmarkt en is prachtig door de bonte mengeling  van kleuren van de tropische bloemen en planten. De geur van de bloemen komt je van ver tegemoet.

Nu  wandelden  we  gewoon  verder  en  we  belandden  zo  in  de  Moslimwijk  met  Wuyi Lu, Dongfung Lu  en Renming Zhonglu. Het is echt een typische moslim wijk met eetstalletjes en kleine  winkeltjes met allerlei prularia. Door verder te wandelen belandden we in een nieuwer gedeelte  van  Kunming. Het ganse traject dat we aflegden is autovrij. Zo kwamen we aan een oud  gerestaureerd  huis. Het  is  nu  ingericht  als  een  klasse restaurant en zeker een bezoek waard. Het heet “Fantastic House” en het is +/- 100 jaar oud. Je kan rustig op de binnenkoer of  in  één  van  de  vele  plaatsen op het gelijkvloers of op de twee verdiepingen plaats nemen. Dit  eethuis  straalt  iets nostalgisch uit. Na onze late lunch zetten wij onze weg te voet verder. Zo  kwamen  we  op  één van de lanen met platanen de blinden tegen, die je tegen betaling een deugddoende  massage  geven. Wij  hadden  wel  gelezen  dat  blinden  massage geven op verschillende  plekken  in  Kunming, maar  nu  konden  we  ze  met eigen ogen aan het werk zien. Vermits  Marie-Claire  hier  en  daar  regelmatig  wat  stram  is en last heeft van pijn, was dat voor haar een goede gelegenheid voor een goede massagebeurt en zij doen het prima.

We hebben Kunming kunnen zien met prachtig weer.

Tegen  iets voor 16u moesten we terug in het Camellia Hotel zijn om onze bagage op te halen. We  hadden  de  gratis  shuttlebus  van 16.30u  gereserveerd  om  ons  naar de luchthaven van Kunming  te  brengen. Dit  is  een  goede  service  van  het  Camellia  Hotel. Bij het inchecken werden  er  weer  eens  problemen  gemaakt  over  mijn  rolstoel. Ik  zou  hem  met  de gewone bagage  moeten  inchecken, maar  daar  doe ik niet aan mee. Als je ziet hoe brutaal de bagage wordt  behandeld, dan  houd  ik mijn hart vast wanneer mijn karos er zou tussen belanden. De kans  is  reëel dat er stukken gemaakt worden en dan komt het verder verloop van onze vakantie in het gedrang. Na  lang over en weer gepraat was het toch OK en kon ik in mijn eigen rolwagen zelfs  tot  in  het  vliegtuig. Daar  werd hij vooraan in verzekerde bewaring gestald. De piloot  zette  het  toestel  in  beweging  op  het  voorziene  uur(18.50u), maar  we   stonden  10 minuten  in  de  file  om  te  mogen  opstijgen. We  landden  in Lijiang om 20.20u en we waren  reeds uit de luchthaven  om 20.30u  met  bagage  en al. De airportbus vertrok bijna onmiddellijk  daarna  naar  het  centrum  en  zette  ons af in één van de 4 busstations van Lijiang. Daar namen we een taxi  naar  de  grens met Old Lijiang en vanaf daar werd de bagage in een bakfiets gestopt en ging de rit te voet verder tot aan het hotel.

We  hadden  hier  voor  vier  nachten  via  internet geboekt, maar bij het zien van al de treden, hebben  we  wijselijk  besloten  om hooguit 1 nacht te blijven. De kamer was groot genoeg, de badkamer kon er door maar had een hoge opstap, maar de treden deden ons de das om. Daar kwam  dan  nog  bij  dat  het  ontbijt niet in het hotel kon genomen worden. Het is in een disco iets  verderop  dat  je  moet  gaan ontbijten en daar zijn dan ook weer enkele treden. Voor ons hoefde  het  hier niet meer. Na het inchecken zijn we nog een toertje gaan maken op zoek naar meer  geschikt  logies, dat we binnen de kortste keren konden vastleggen. We zouden morgenvroeg  verhuizen  naar  het  Grand Lijiang Hotel. Voor  vandaag lukte het niet, want het hotel was volgeboekt.

Donderdag 24/05 Lijiang

Om 8.30u startte Marie-Claire met de verhuis van de bagage en later van mij en al het andere naar onze nieuwe stek. Het Grand Lijiang Hotel is wel sfeerloos, maar het was voor ons meer geschikt. Het  hotel  is  gelegen  aan de rand van de oude stad, dus ver moesten we niet lopen. Na  het  inchecken  werd  het  hoogtijd  om  naar  de Black Dragon Pool te vertrekken. Het is, volgens  de  receptie  van het hotel, maar 10 minuten stappen. Maar voor ons leek het wel iets meer. We  hadden  dan  ook  niet  de rechte weg gevolgd. Wij hadden de baan genomen en dat is  een  ommetje, maar  gemakkelijker om te rijden met de rolstoel. Het weer zat in ieder geval mee, want  de  zon  liet  zich  van haar beste kant zien en er hingen alleen enkele witte wolken. We  zagen  de  besneeuwde  bergtoppen  niet  aan  het  meer, maar  het  uitzicht  was  er   toch prachtig. Je moet er  wel  geduld  oefenen  eer  je  de  kans  krijgt  om een kiekje te nemen. De Chinezen  willen  allemaal  een  voor  een  op de foto en dan is het wachten geblazen. Het pad rond  het  meer  ligt  behoorlijk  goed, maar in sommige paviljoenen ben ik niet kunnen komen door de treden.

Nadat  we  dit  park  uitgebreid  uitgekamd hadden, werd het tijd om terug te keren en aan het bezoek  van Old Lijiang(autovrij) te beginnen. In Old Lijiang zie je nog veel Naxi’s in klederdracht. Hetgeen  ons  vervelend overkwam, waren de vele winkeltjes. Je loopt van de ene naar de  andere. Gesloten  huizen  zijn  er  nauwelijks nog te vinden. Een voordeel heb je er wel, de verkopers  laten  je  rustig  kijken. Tot  op  dit  ogenblik  zijn  ze nog niet agressief. We hebben zowat  alle  straten  doorlopen, zoals  Dong Da Jie, Xingyi Jie, Xinhua Jie  en  Sijong Jie. In Xinhua Jie  ligt  een beetje hogerop de Wanfu LuPagode en Lion Hill. Van op de pagode heb je  een  mooi  panorama  over  Old Lijiang, tenminste  over  de  daken. Het  is  wel een deftige klim  en  deze  was  voor  mij  niet  weggelegd. Op  het  centrale  plein  komen  de  ouderen  in traditionele  klederdracht  alle  dagen  bijeen. Ze  kunnen  er  rustig  met elkaar een babbeltje slaan  en deinzen er niet voor terug om te poseren voor een foto. Sommigen steken nadien hun  hand uit voor een kleine tip. Het was pas in de late namiddag dat de zon het liet afweten en er enkele  regendruppels  vielen. Het  viel al bij al nogal mee. Tegen 19u werd het stilaan tijd om uit  te  zien  naar  iets  eetbaars  en  zo  belandden  we in het restaurant Mamafu’s. Het is van dezelfde  groep als het gelijknamige eethuis in Kunming. Vermits het hier aanschuiven was en wachten  op  een vrij plaatsje, moest het er wel goed zijn en dat was het dan ook. Nadien werd het stilaan tijd om onder de wol te kruipen, want morgen kwam er een andere dag.

Vrijdag 25/05 Lijiang & Baisha

Om 9u zijn we uit het hotel vertrokken met een minibusje, dat we de avond tevoren  konden op de  kop  tikken, voor  een  trip  van  een  ganse dag voor  CNY 100 all-in. De chauffeur was de zuster  van  de  receptioniste  van  het  hotel. Zij  had  het  voor ons in orde gebracht de avond voordien. De  korte ritten gaan door landelijk China. In Suhe(4km van Lijiang) is het nieuwe gedeelte zoals Old Lijiang, maar met bredere straten en nieuwere en mooie huizen. Het ganse  dorp  is  geplaveid  met  grote  granieten  stenen, moeilijk berijdbaar maar gemakkelijker dan Old Lijiang. Het is  pas  over  de brug(heel moeilijk vanwege het oude wegdek met putten) dat  het  authentieke  deel  van  Suhe  begint  en  dat  is  tot op heden meer intact gebleven dan Old Lijiang. Aan onze chauffeur hadden we een goede gids, zij is hier geboren. Zonder iemand die er wat bekend is, kom je moeilijker in het oude centrum. Je kan best vragen naar Siefang Jie.

Na  Suhe  kwam  Baisha aan de beurt. Onze driver stopte aan de grote parking en stuurde ons naar  een inkompoort. Wij dachten, dat is het dorp Baisha, maar niets was minder waar. Hier is  de  ingang van een cultureel complex met het Dagobi Paleis en de Liuli Tempel. De eigenlijke  inkomprijs is CNY 30, maar daarboven moet je een conserveringstaks van CNY 40 betalen. Naar  we  er  vernamen  moesten  we die taks reeds betaald hebben in Lijiang, maar daar heeft  er niemand met een woord over gerept. In dit complex zijn er meerdere paviljoenen met oude  fresco’s. In  de  Cing Xu Tempel  wordt  dan  weer  een vroegere koning vereerd. In het Dagobi Paleis  bevinden  zich de mooiste fresco’s. De Liuli Tempel staat helemaal achteraan het complex en is zeker de moeite om zien. Ik ben in geen enkel gebouw kunnen komen wegens de treden en een hoge overstap. In de Liuli Tempel heb ik een glimp kunnen opvangen van het prachtige zittende Boeddhabeeld.

Na  het  culturele  kwam het oude Baisha. Het is een dorp zoals Old Lijiang met winkeltjes en restaurantjes, maar  in  de  vroegte  nog niet al te druk. De Naxi bevolking, zeker de ouderen, lopen of zitten ergens te keuvelen in traditionele klederdracht. In Baisha wilden we toch zeker
de  wereldberoemde Dr. Ho niet missen. Hij vroeg zeer geïnteresseerd om welke ziekte het bij mij gaat en hij heeft mij aan een kort onderzoek onderworpen. Daarna is hij begonnen met de bereiding  van  kruiden  om  mijn  bloedsomloop  te  bevorderen. Dr. Ho en zijn zoon leken de spierziekte  A.L.S.  te  kennen, na  opzoeking  in  een  medisch  woordenboek  Engels-Chinees. Prins Filip en prinses Mathilde  zijn op hun Chinareis bij hem op bezoek geweest. Hij toonde trots  de  foto’s  met  hen. Na  het  nemen van enkele kiekjes, hebben we afscheid genomen van Dr. Ho en zijn familie en Baisha verlaten.

Na  Baisha stevenden we af op de Jade Peak Temple(5km van Baisha, Yufeng Si). Het is een mooie  Lama tempel. Ter  plaatse  is  de  weg ernaartoe is vrij moeilijk en bezaaid met kinder-kopjes  en  hij  stijgt  behoorlijk. Hogerop zijn er trappen. Aan deze klim ben ik niet begonnen. Het zou moordend geweest zijn voor Marie-Claire, voor mij en voor de rolstoel.

Eenmaal  terug  in  Lijiang  hebben we al ons fotomateriaal achtergelaten op de kamer en zijn de  oude stad ingetrokken. Er was nu precies meer volk op de been dan gisteren, maar nu was het vrijdagavond en dan begint voor de Chinezen ook het weekend. Je kon er letterlijk over de koppen  lopen. Voor  ons  avondmaal  kozen  we, na  lang  aarzelen, terug voor het restaurant Mamafu’s. Na  het  deugddoend  maal  werd  het  stilaan  tijd  om  huiswaarts  te  keren, want morgen zou het vroeg dag zijn.

Het is vandaag een prachtige dag geweest met veel zon.

Zaterdag 26/05 Lijiang en omgeving

Vermits  de  chauffeur  was  meegevallen  de  dag  voordien, besloten  we  om  haar de kans te geven  ons  nogmaals te vervoeren. We waren akkoord voor CNY 300 voor een ganse dag met een  lange  stop  aan  de Jade Dragon Snow Mountain(35km van Lijiang) en dan doorrijden naar de Tiger Leaping Gorge  en  tot  aan het uitkijkpunt in Dayu, met onderweg een fotostop aan de White River.  

Om 7u  gaven  wij  het  startsein  en tegen 8.55u waren we op de grote parking voor de kabelbaan  naar  de  Jade Dragon Snow Mountain. Daar moet je eerst de tickets  nemen, CNY 80 p/p voor  het  park  en  CNY 160 p/p voor de kabellift. In het ticketoffice kan je dikke vesten en zuurstofflessen  huren. De  prijs  hiervan  moet  ik  schuldig  blijven, wij  hebben  er  niet naar gevraagd. Van  het  ticketoffice  ga  je  naar  de  bus, die  je  tot  bij  de  kabelbaan brengt. We hebben  navraag  gedaan  of het zou lukken met een rolstoel in  de  kabellift  en we kregen een njet. Aan de kabellift zijn we tot de vaststelling gekomen dat zulks onmogelijk was. De cabines zijn voorzien voor 6 personen, drie aan iedere kant, maar de cabine kan niet stil gezet worden en dan wordt het een probleem. Daar komt nog bij dat de deuren van de cabines niet ver open gaan. Ik  zou  er  moeilijk in geraken, laat staan mijn rolstoel. Er is geen plaats voorzien voor zulk  vehikel. Boven  heb  je  een  adembenemend, letterlijk  en  figuurlijk, uitzicht  op  de   besneeuwde  bergtoppen, tenminste  wanneer  de  mist wat opgetrokken is. De hoogte bij het uitstappen  van  de  telecabine  is 4.506m. Er staat, zowel beneden als boven, een ellen lange file om in de kabellift te geraken. Ik heb mij ergens uit de weg geparkeerd en de opkomende en de dalende  toeristen  gadegeslagen. Vele  Chinezen  liepen  met  een  zuurstoffles  in de aanslag, maar wat wil je, ze roken allemaal als Turken.

Tegen 11.30u  konden we de tocht verder zetten. Het overgrote deel van de weg is in erbarmelijke staat. Er liggen  rivier keien en dat hobbelt vreselijk en het is niet goed voor de vering en de  banden  van de wagen. Aan de White River is Marie-Claire de nodige kiekjes gaan nemen van  de  verschillende poelen. In deze poelen staan twee flink uitgedoste yaks voor het publiek te  pronken. Na  ongeveer  twee  uur rijden kwamen we op het eindpunt aan het viewpoint van de Tiger Leaping Gorge. Via  een  redelijk pad kom je er. Het is heel indrukwekkend. Je hoort het  geraas van het kolkende water. Marie-Claire is nog even verder afgedaald in de kloof. Na een  verblijf  van  ongeveer 1 uur  vatten  wij  de  terugrit aan, om in Lijiang aan te komen om 18u. De  rit  duurt  in  totaal  drie  uur  zonder haltes. Na iedere bocht verschijnt er een ander prachtig panorama.

Het is een schitterende dag geweest met veel zon tot ’s avonds toe.

Zondag 27/05 Lijiang – Dali

Om 8.30u  zijn  we  met een  taxi(CNY 10) vertrokken naar het busstation voor de lijnbus naar Dali(CNY 55). Het  vertrek  van de bus was om 8.40u, om dan eerst in een ander busstation in Lijiang te stoppen. Daar zijn  we om 9.10u gestart. Het zijn moderne bussen met redelijk hoge treden, maar  met  wat  hulp lukte het mij prima. We waren in Dali rond 13u met een stop van 30 minuten. Om  precies 12u  stoppen  de bussen en is het lunchtijd. Op de parking had je ook de  mogelijkheid  om naar het toilet te gaan. Marie-Claire is er geweest en ze vertelde mij, dat aan  de  hurktoiletten  geen  deuren  hangen. Je ziet je soortgenoten gehurkt zitten. Er zijn wel lage  muurtjes  tussen de verschillende toiletten, maar daar moet je het mee doen. De toiletten zelf  zijn  gewoon  gaten  in de vloer en je ziet de gier onder je weglopen. Wij zouden zulks een levende WC kunnen noemen.

Wij  dachten  dat  de  bus tot aan het oude centrum zou rijden en we vroegen aan de chauffeur om  te  stoppen aan het Jim’s Tibetan Hotel. De man zei verwonderd dat de enige stop in Old Dali deze  was  en die was nog wel even buiten Old Dali. We zijn er dan maar afgestapt, in de hoop vervoer naar het hotel te  vinden. Maar geen nood de Chinezen zijn  op dat gebied nogal vindingrijk. Er  stonden inderdaad minibusjes gereed, die ons wilden vervoeren voor CNY 25, wat  wij  veel  te  veel  vonden. We trachtten de kat uit de boom te kijken en we dachten: ze komen  wel  terug. Dat  was  verkeerd  gerekend, want  ze  vertrokken  allen  op  één na. Met die chauffeur  zijn we tot een akkoord gekomen voor CNY 15. De  route Lijiang - Dali loopt langs  mooie heuvels en veel rijstvelden, waar de rijstboeren bezig waren met het uitplanten  van  de  rijst. Ze  waren  met  velen  op  de rijstvelden aan het werk, maar een lijnbus stopt niet om een paar mooie foto’s te nemen.

Na  het inchecken in het hotel zijn we op verkenning gegaan in Old Dali. Het is minder toeristisch  dan  Lijiang, maar  er  zijn  even  goed  winkeltjes. Het is er wel aangenamer en minder rumoerig. Toevallig  hebben we op een pleintje, ergens achterin en tegenover het Sakura café, een  optreden  kunnen  meemaken  van  een  groep  minderheden. In  deze  buurt  zijn  er  veel gezellige  restaurantjes. Het  Jim’s  Tibetan  Hotel  is  het  dichtst  bij  de South Gate gelegen. Naarmate  je  door  het  oude  centrum  wandelt, kom  je  op Huguo Lu en Renmin Lu, die de eerste  kruist. Die  twee straten zijn zowat de voornaamste in Old Dali. Als je tot helemaal ten einde gaat in Huguo Lu, kom je automatisch aan de North Gate uit.

In  Renmin  Lu  liepen we toevallig een Belg tegen het lijf, die er van plan is om tegen volgend jaar  een  ontmoetingsplaats  voor  Vlamingen  uit te bouwen op het nr. 241. Zijn bedoeling is, dat  je er, naast een babbel, kunt genieten van enkele Belgische biersoorten, pannenkoeken en Brusselse  wafels  met  slagroom  eten. Jan  De  Cock  en  zijn  Chinese  vrouw  staan  voor de uitbating in.
Zijn gegevens zijn: Zijn naam is Jan De Cock
                               Zijn ontmoetingsplaats heet De Hoop
                               Het is te vinden in Renmin Lu 241, Old Dali, Yunnan, China
                               GSM: 13718879360
                               E-mail: 1jandecock@gmail.com .
De  leverancier  van  het bier zal een zekere Morel zijn van de gelijknamige groep van restaurants. Je  vindt  info  over  de  groep  op: www.morelsgroup.com . We hebben lang met Jan en zijn  vrouw  over  een  en ander gepraat en nadien zijn we samen terug naar onze stek gewandeld. Daar namen we ons avondmaal en later werd het bedtijd.

De ganse dag was het mooi weer met veel zon.

Maandag 28/05 Omgeving Dali

We hadden de dag tevoren met een chauffeur afgesproken om vandaag een trip te maken naar de markt in Shaping(30km van Dali), Zhoucheng en Xizhou voor CNY 100. We  zijn vertrokken  om 8.45u  naar  Shaping. In  Shaping is het een heel typische markt met veel Bai minderheden in  kleurige klederdracht. Om bij de markt te komen is het is wel een deftige klim en als je  een  zijpaadje  neemt, ligt  de weg erbarmelijk slecht. Maar wij vonden het zeker de moeite waard  en  we  kregen  duwhulp van onze begeleider. Na de markt in Shaping kwam Zoucheng aan  de beurt. Het is een typisch Bai-dorp, maar wij hadden beter verwacht. Xizhou lag op de terugweg  en  wilden we niet overslaan. Het dorp is best aardig. Er staat een oud Bai-huis dat te  bezoeken  is  mits  betaling  van CNY 50. We zijn er een kijkje gaan nemen, maar het is zijn geld zeker niet waard. Het is één en al winkel, de Chinezen hebben dat graag, en voor de  rest  is  er  nog  weinig  authentiek te bespeuren. Er was een voorstelling van Bai-dansen, maar dat was meer een klucht en het was  voor ons niet echt te genieten. Op de terugweg naar Old Dali  is  de chauffeur nog gestopt aan de Drie Pagodes, gewoon om er foto’s te kunnen van  nemen. We  zijn  er  niet  binnen  geweest, maar  zoals  vele westerlingen hebben we het complex  van  buiten af bekeken, foto’s genomen en dat was het. De inkomprijs van CNY 121 leek ons wat te hoog en de lust was er bij ons af.

Omstreeks 13.45u  waren  we  weer in Dali en zijn we terug de oude stad ingetrokken. Zo konden we onze lunch nemen en onze dorst laven. Bij het Yunnan Café hebben we transport kunnen  regelen  voor  de  dag erna. Voor CNY 180  zouden we een ganse dag op toer gaan langs het Erhai-meer  met stops bij de voornaamste bezienswaardigheden. Eer we deze prijs bedongen hadden, was er een behoorlijke tijd verstreken. De persoon in kwestie die de zaak met ons moest regelen, wilde eerst zijn  meerdere  raadplegen over het bedrag dat wij vooropstelden. We zijn voor het avondeten op het terras van het Yunnan Café blijven zitten.

We  hebben  vandaag  een prachtige dag gehad met veel zon, maar in de late namiddag moesten de hemelsluizen toch heel even opengaan.

Dinsdag 29/05 Omgeving Dali

Om 8.30u  was  de  man  van  gisteren  aan het hotel en voor de eerste maal in China met een doodgewone auto. Hij was meegekomen omdat de chauffeur niet al te veel Engels begreep en sprak. Hij  fungeerde  bij  ons  dan  ook  deels  als  tolk  en gids, te meer omdat hij echt van de streek  afkomstig  is, die  we  nu  wilden bezoeken. We vertrokken richting Xiaguan(de nieuwe stad Dali)en de toer ging via de zuidpunt van het Erhai-meer tot in Wase.

Qingbi Xi  is een mooi complex met achteraan een prachtig oud tempeltje volledig in marmer. Als  je  langs  de  hoofdingang binnen gaat, heb je veel trappen, maar je kan met de wagen tot bijna  boven  rijden. Vanaf die plek is het goed haalbaar. De Snakebone pagode is iets verder gelegen  en  bevindt zich op 11km ten zuiden van Old Dali. De pagode is 30,70m hoog, telt 13 verdiepingen  en  is  gebouwd  in 836 in het eerste jaar van de regering van de Tang Dynastie onder  keizer  Kaicheng. Later  zijn  er  de  bijhorende  tempels, waarin een Birmese Boeddha staat, gebouwd. De  pagode  staat  wel  een  honderd  tal meter van het tempelcomplex verwijderd. Voor de tempels zijn er veel trappen.

We  vervolgden  onze  weg  en zo kwamen we bij de Tianjing Ge of The Mirror Pavillion. Het  is  een prachtige pagode aan de oevers van het Erhai-meer. De inkom bedraagt RMB 10 en je komt  er  alleen  via  een heel stel treden. Ik heb er van op de weg zo goed en zo kwaad als het kan  naar  gekeken. De Uwajin Si  staat  in de buurt van de vorige. Je moet gewoon een beetje meer  afdalen  naar  het meer toe, maar er zijn daar evengoed treden. Het is een heel prachtig tempeltje en zeker een bezoek waard.

Na deze bezoeken zijn we bij de gids thuis uitgenodigd. Het was voor ons een hele belevenis te zien  hoe  simpel  de  mensen  hier gehuisvest zijn. Luxe hebben ze hier niet, maar wel een TV. Voor de familie van de gids was  het  ook een nieuw evenement. Een langneus met een rolstoel hadden  zij  nog  nooit  op  bezoek  gehad. Aan  westerlingen zijn ze wel gewoon, want de gids komt  regelmatig  met  zijn  mensen  bij  zijn  familie  op  bezoek. Bijna  de  ganse  familie was vertegenwoordigd, twee  grootmoeders, zijn moeder, zijn vrouw en zijn dochtertje. We hebben van  de  gelegenheid gebruik gemaakt om enkele familiekiekjes te nemen voor ons en voor hun familiealbum. Ze stonden er zeker niet afkerig tegenover en allemaal zonder winstbejag.

Na  dit  vrij  lange  oponthoud  ging  het  verder naar Xiao Putuo Island met het gelijknamige tempeltje. Meer  dan  een  fotostop kan je er niet verwachten, want het eilandje is niet toegankelijk. Op  de  parking  tegenover  het  tempeltje  ontmoetten  we  4 Nederlanders, die aan een  fietstocht  rond  het  meer bezig waren. Zij hadden de boot genomen in Dali en ze hadden zich  laten  overzetten naar de Tianjing Ge. Vanaf die plek wilden zij naar de markt in Wase, die er  vandaag  niet  was, pech. Volgens onze gids is het nog een heel typische markt, waarop je nog veel  kleurrijke  klederdrachten  kunt  bewonderen. Wij  zijn  toch  maar  tot  in Wase gereden, gevolgd  door  het  vierspan. Vermits er niets te doen was in het dorp, was ons verblijf ter  plaatse  vlug  afgerond. Er  zijn  nog enkele oude inkompoorten te zien, maar voor de rest  is  het  een  dorp  zoals  vele  andere, wanneer er geen markt is. Dit was het eindpunt van onze toer.

Op  de terugweg zijn we, samen met onze noorderburen, terug bij de gastvrije familie gestopt. Onze  vriendelijke  gids  had  een  boot  gecharterd voor de ganse ploeg en van uit zijn woonst moesten  we  vertrekken  richting kade. Het was die naam niet echt waard, maar we geraakten met  veel  hulp  beneden  én in de boot op het Erhai-meer. Het was een vrij moeilijke afdaling, maar de plaatselijke bevolking wist van aanpakken en heeft mij veilig en wel aan boort gekregen. De  overvaart was een welkome verpozing en het briesje op de boot deed deugd, want het was  vandaag warm geweest met heel veel zon. Bij terugkomst in Dali hadden we afgesproken met  de  Hollanders om iets te gaan drinken. Zo gebeurde en op die manier konden we mekaar ook een beetje leren kennen en de verschillende reiservaringen uitwisselen. Na dit kort onderonsje met onze noorderburen, namen we afscheid en wensten we wederkerig een goed verloop van  de  verdere  reis in China. Wij trokken ons nu terug en gingen richting hotel, waar we het avondmaal nuttigden. Marie-Claire  is  nog  terug  de stad ingegaan om de prachtig verlichte stadspoorten op de gevoelige plaat vast te leggen.

Woensdag 30/05 Dali – Kunming – Hong Kong

We  hadden  de  dag voordien met de gids afgesproken om ons naar de luchthaven van Dali te voeren. Op  het  afgesproken  uur(8u) was hij present. Vlug de koffers en de rolwagen geladen en  we  konden vertrekken. Onder een stralende hemel hebben we afscheid genomen van Dali. Het  inchecken  ging  vrij vlot en de boarding verliep via een trap, want er is geen slurf. Het is een kleine luchthaven zoiets als bij ons Deurne, maar er kunnen wel grotere toestellen landen. Daar  zag  het grondpersoneel het even niet zitten. Waarschijnlijk komen hier nooit rolstoelen op  de  tarmac. We  hebben  hen  er  zelf moeten op wijzen, dat zij meer mannen, ze stonden er met twee, nodig hadden om mij in mijn karos boven te krijgen. Dat hielp en in geen tijd was ik ter  plaatse  en werd ik afgeleverd en gesetteld in de eerste zetel in business class. Meer moest het  voor  mij  niet  zijn. Dat  was  een  prima  service  van  de  bemanning  van China Eastern Airlines. We  hadden op een vorige vlucht, met deze maatschappij, gesakkerd, omdat de zetels in het toestel meer dan aan vervanging toe waren. Het viel nu best mee.

Na  aankomst  in  Kunming  om 10.45u  was  het  wachten  om in te checken voor de volgende vlucht  van  Kunming  naar  Hong Kong  tot 13.45u. Vermits  we  China gingen verlaten, hadden  we  geen  Yuan meer nodig en Marie-Claire ging naar de bank op de luchthaven. Zij ving er  bot, want  in  het  luchthavengebouw  was  er  geen  bank  te  bespeuren. Ze werd buiten de luchthaven  verwezen  naar  de  Bank of China. Ze had maar pas het gebouw verlaten, toen er een  hevig  onweer  losbarstte. Drijfnat kwam zij in de bank toe en daar deed de loketbediende  moeilijk, omdat  zij  haar  ontvangstbewijs  van  de  Yuan  niet  mee  had. Zonder   te   kunnen  wisselen  moest  zij  bij mij terug komen. Ik staarde haar verdwaasd aan, want ik wist niet wat  er  met  haar  gebeurd  was. Het  ontvangstbewijs  werd  uit  de bagage genomen en daarna is Marie-Claire  op  haar  stappen  weergekeerd naar diezelfde  bank. Zonder nog te willen aanschuiven, eiste zij nu onmiddellijk Hong Kong dollar i.p.v. Yuan. Het is haar gelukt.

Het  werd  nu  stilaan tijd om in te checken. Het ging traag vooruit, maar alles was OK. Bij de security  dook  er  dan  weer  een  groot probleem op. Voor hen moest ik zonder pardon uit de rolstoel, want  volgens hen was hij taboe. Ik moest hem maar gewoon inchecken bij de andere bagage  en dat terwijl ik reeds een label ontvangen had aan de incheckdesk. Zij bleven op hun standpunt  en  ik zeker. Als ik mijn karos op de band laat meedraaien, schiet er niet veel goeds van  over. Uiteindelijk  heeft men er iemand van de luchtvaartmaatschappij bijgehaald en dan was  het  vlug  in  kannen en kruiken en mochten we naar de gate. De boarding verliep vlekkeloos  en  zo ook de vlucht. Om 17.55u zijn we geland en na het ophalen van de bagage zijn we met de airportbus in de buurt van het hotel aangekomen rond 19u.

Aan  de  receptie  van  het Stanford Hillview Hotel schrok Rickie zich een bult en zei: waarom heb  je  niet  gebeld, dan  had  ik  jullie komen afhalen aan de bushalte. Hij wilde ons een heel goede  kamer  geven  op de eerste verdieping. Bij het binnenkomen was de kamer OK, de badkamer  is  in  zoverre  aangepast: een  verhoogd  toilet met wandbeugels en een onderrijdbare lavabo, maar  met een hoog ligbad. De kamer is meer dan groot genoeg, maar het dubbel bed was  vrij  smal en dat is dan weer een probleem. We hebben maar geopteerd voor een gewone kamer  met  twin  bedden. Als  alles  afgeleverd  was, gingen we nog een laatste maal naar het waterfront om er te genieten van de lasershow, die net aan de gang was. Nadien zijn we in het Spaghetti House gaan eten en daarna konden we beginnen aan onze heel korte nachtrust.

Donderdag 31/05 Hong Kong – Brussel

Na een heel korte nacht pakten wij de bagage samen om naar de luchthaven te vertrekken. We hadden  een taxi besteld (de airportbus rijdt zo vroeg in de morgen niet) tegen 4.30u, om tegen iets na vijf uur op de luchthaven van Lantau aan te komen. Ik heb thuis gemerkt dat er wel een airportbus  rijdt tijdens de nachtelijke uren, maar de precieze haltes en de prijs moet ik schuldig  blijven. We  waren precies op tijd, want onze vlucht zou om 7.15u vertrekken. Het inchecken ging zonder de minste problemen. We kregen de plaats toegewezen, die we gevraagd hadden  en  daarna was het wachten tot de boarding. Een goed half uur voor vertrek werd ik door de  assistent van de luchthaven naar mijn plaats gebracht en met een klein half uur vertraging gingen wij de lucht in. Na een rustige vlucht landden wij op London Heathrow om 13.20u.

Het  was  nu  wachten op de aansluitende vlucht naar Brussel. Onze vlucht was gepland en de boardingpassen  gaven  dat  ook  aan, om 16.25u. Op  London Heathrow is een redelijk goede opvang  van  kinderen, personen die slecht te been zijn, rolstoelgebruikers en slechtzienden of blinden. Zij  worden  bij het uitstappen opgevangen en naar een centraal punt gebracht. Daar houdt  de  dispatching  de  vertrekuren van de verschillende passagiers bij. Het normale is dat er  op  tijd  wordt  vertrokken  naar  de  gate, maar  drie kwartier voor vertrek hadden we nog niemand  gezien. Plots  dook  er  toch één van de oude assistenten op en bracht ons met de lift naar  beneden. We moesten niet van terminal wisselen, maar het instappen moest via een trap en  dan  gebruiken  ze  hier  liever  een  vrachtwagen met een hoger-lager systeem. Er stonden reeds  enkele  wachtenden  voor  ons, toen  de chauffeur van de truck bezorgd binnen stormde met  te  zeggen: er is een  probleempje, de lift van de truck werkt niet. Eén van de verantwoordelijken  werd  er bij gehaald en die persoon zei kortweg tegen ons: jullie zullen een volgende vlucht moeten nemen, want de geplande kunnen jullie niet halen. Wij waren er natuurlijk  niet  mee  gediend  en  hevig  protest  van  onze  kant  was  het  gevolg. Er was geen onderuitkomen aan, deze  vlucht  kon niet meer en de volgende naar Brussel ging omstreeks 19u door. Met de GSM van de man hebben we Thierry, onze  jongste  zoon, verwittigd dat hij zoveel later  maar  op  de luchthaven moest zijn om ons op te pikken. Als tegenprestatie offreerde de man ons een etentje in de VIP-lounge, wat we gretig aannamen.

We  verbleven  nu  reeds een hele tijd in betere kringen, maar ons geduld raakte stilaan op. Er restte  nog  amper  een  half  uur  voor  het  vertrek  van  de volgende vlucht en we zagen geen beweging. Plots  dook  een  donkerkleurig  persoon  op  samen met het heerschap dat ons hier had  gebracht. Vermits  de  tijd  begon  te  dringen, zette mijn assistent het bijna op een lopen. Marie-Claire kon dat tempo niet aan en zwalpte een heel eind achterop. De verantwoordelijke liet  haar  aan  haar  lot over in plaats van een caddy ter hulp te roepen vragen. Dat had haar veel moeite gespaard. Ik trachtte mijn begeleider tot bedaren te brengen en vroeg hem om iets minder  vlug  te  gaan. Daar  had  de  man  geen  oren  naar. Na   ongeveer   twintig   minuten bereikten  we  de  gate, waar  de  boarding ging starten. Hij moest nu vlug de boardingpassen hebben  en hij stoof naar beneden richting vliegtuig. Marie-Claire vroeg hem nu ook nog eens om  wat  minder vlug te  lopen  en  blijkbaar was voor hem de maat vol. Hij liet mij onbeheerd achter, keerde  zich  om  en  zei: doe het nu maar zelf, van goede service gesproken!!!!! In het vliegtuig  deden we ons verhaal en de stewardess gaf ons een klachtenformulier om in te vullen en  te  verzenden  naar  British  Airways. We  weten  uit  ervaring  wat  er  met  zulke klachten gebeurt: classement vertical. Niemand  neemt  aanstoot  aan  zulk  voorval, maar  als  het niet echt moet, vliegen wij niet meer via London Heathrow. De vlucht naar Brussel verliep vlekkeloos  en  bij  aankomst konden we naar de bagage claim. Onze bagage stond natuurlijk nog in Londen, want  de tijd tussen de gemiste vlucht en de andere was veel te kort. In de loop van de volgende  dag  bracht  een  bode  van  de  luchthaven  al  ons hebben en houden en konden we uitpakken.

                    Eind goed, al goed

Slotconclusie

Als  je plannen hebt om China te bezoeken, wacht er best niet te lang mee. De bij ons gekende plekken  zijn  uiteraard  het  meest  toeristisch, ook voor   de   Chinezen. Op   plaatsen   zoals  Yangshuo, Lijiang  en  Dali  is  het  koppen  lopen  zeker in het weekend. De Chinezen hebben  dan  ook  vrijaf  en  velen van hen zijn er financieel op vooruit gegaan en kunnen zich uitstapjes  van  enkele  dagen  veroorloven. Hadden  we  geweten  wat  we  nu weten, dan hadden we waarschijnlijk voor een andere bestemming gekozen. Hong Kong en Guizhou waren  goed  en  de  rest viel tegen door de mensenmassa, maar we hebben prachtige dingen gezien.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)