Zuid-Amerika: van Rio via Iguazu en de Punahoogvlakte naar Buenos Aires

De blauwe lucht en de heuvels spiegelen in het heldere water.

Geschreven door Jozef.

Traject: Rio de Janeiro, Foz do Iguaçu, Puerto Iguazu, Salta, Tolar Grande, Antofagasta de la Sierra, Tinogasta, Villa Union, Barreal, Uspallata, Mendoza, Buenos Aires

Periode: Van 16/04 tot 09/05/2016

Algemene informatie

Transport

We boekten transport (vliegtuig) naar Rio de Janeiro en terug uit Buenos Aires bij Airstop voor de internationale vlucht en binnenlandse vluchten bij Joker.

De vervoermaatschappijen: Internationaal KLM en Alitalia, binnenlandse TAM en Aerolinas Argentinas

De service op de vlucht Brussel -Amsterdam -Rio de Janeiro was de service prima. De service op de vlucht Rio de Janeiro - Foz do Iguaçu , Puerto Iguazu - Salta, Mendoza - Buenos Aires was OK.

De service op de vlucht Buenos Aires - Rome met Alitalia was ondermaats, de korte vlucht naar Brussel verliep gewoon.

Vliegtuig: Kostprijs Brussel -Amsterdam -Rio de Janeiro

 Buenos Aires -Rome -Brussel

€ 179,00 vlucht

€ 503,79 luchthaventaks

 € 12,00 dossierkosten

 totaal € 694,79 p/p

Rio de Janeiro -Foz do Iguaçu € 167,00 + 09,46 taks = 176,46

2 vluchten: Puerto Iguazu -Salta

 Mendoza -Buenos Aires € 323,00 + 49,55 taks = 372,55

 Totaal voor de drie vluchten 549,01 p/p

Geen dossierkosten bij Joker als lid van Wegwijzer.

Een annulatieverzekering nemen we niet meer op een vlucht. Die is begrepen in het pakket van MasterCard en dat scheelt ons jaarlijks ettelijke euro’s.

Ter plaatse: De rondreis deden we in een 4x4 van Salta tot Mendoza met een huurwagen met chauffeur/gids. De tour werd geboekt bij Heart of Argentina, gerund door Jan Letinga.

Gegevens Heart of Agentina Travel: Website: www.heart-of-argentina-travel.nl

 E-mail: info@heart-of-argentina-travel.com

Het kostenplaatje voor de 11-daagse tocht bedroeg € 4.100 waarin 4 overnachtingen begrepen waren.

Cielos Andinos verzorgde de trip met Mariano Arias als chauffeur/gids. Hij is meer gids dan chauffeur en ijn geld meer dan waard. Rechtstreeks bij hen boeken kan, dan moet je hen wel ter plaatse het volle bedrag cash betalen.

Gegevens Cielos Andinos: Website: www.cielosandinos.com

 E-mail: info@cielosandinos.com

Logies

We kozen hotels en guesthouses of het beste voorhanden.

Geldzaken

De prijzen zijn min of meer met hier te vergelijken.

Wij betaalden voornamelijk met cash Argentijnse pesos, in Mendoza en Buenos Aires betaalden we voor grotere bedragen met MasterCard.

De koers: 1 € = +/- 4,00 BRL

 1 € = +/- ARS 16,10 gemakshalve 1 euro = 16 ARS of R$

Je kunt euro’s wisselen in banken of wisselkantoren aan +/- gelijke koers. Op enkele plaatsen kan je met je kredietkaart terecht, enkel in de grotere steden.

Het zwart wisselen wordt afgeraden, er worden valse biljetten verspreid. In Salta, Mendoza en Buenos Aires wordt je regelmatig aangesproken in winkelstraten met: Cambio dolares.

Infobronnen

We gebruikten voor Rio de ANWB reisgids. Voor Argentinië gebruikten we een Roadatlas van Firestone van 2012 van de chauffeur.

Wij raadpleegden ook meerdere websites, enkel de nuttige zijn in het verslag te vinden.

Inreisvoorwaarden

Paspoort dat nog minstens 3 maanden geldig is vanaf aankomst in het land. Een visum is niet nodig voor een verblijf minder dan 3 maand.

Reisverzekering

Naast Eurocross van het ziekenfonds hebben we altijd de reisverzekering van VTB zonder wagen. Deze reisverzekering kostte € 83,19(€ 104,00 - 20% als lid van Wegwijzer).

Veiligheid

Rio de Janeiro is vrij veilig voor de toerist. In drukbezochte plaatsen moet je wel op je spullen letten, gauwdieven zijn alom tegenwoordig. Overal word je er op gewezen op te letten voor diefstal. Bezienswaardigheden doe je er best in groep, zelfs als individuele reiziger. De Iguazu watervallen zijn veilig zowel in Brazilië als in Argentinië.

Argentinië is op dit vlak gemakkelijker, maar bij massabijeenkomsten of op druk bezochte plaatsen moet ook op je spullen letten.

Gezondheid

Tegen het Zika virus is Deet momenteel het enige afdoende middel, buiten lange mouwen en een lange broek.

Klimaat

Over het algemeen was het klimaat goed houdbaar. Het was warm, maar het is een droge warmte. In het hooggebergte was het minder warm, we hadden meestal mooi weer met veel zon maar er blies steeds een strakke wind.

Taal

De officiële taal is in Brazilië Portugees en in Argentinië Spaans. Op toeristische plaatsen kan je soms terecht met Engels.

Fotografie/Film

We namen digitale foto’s.

Communicatie

Via internet: Met Skype kost een gesprek niets, je moet dan zorgen voor een laptop of tablet.

Via e-mail: Wifi is in de grotere steden in de hotels voorhanden, soms staat er een PC in de lobby van het hotel. Cybercafés zijn weinig te vinden maar er zijn er nog.

Beoordeling

Algemeen was deze reis heel erg geslaagd. Van de prachtige natuur genoten we met volle teugen. Het weer viel niet altijd mee, de schuld van El Niño?

Aandachtspunten

In mijn vrij verslag heb ik voornamelijk aandacht voor reizen met een handicap.

Over onszelf: wij zijn Jozef Somers en Marie-Claire Meesemaecker

Engelsenlaan 185

9600 Ronse

Tel.: 055/31.55.73 E-mail: somers.jozef@skynet.be en somersjozef@outlook.com

Andere reizigers mogen gerust contact met ons opnemen. Als mindervalide en persoon op rust ben ik veel thuis. Mijn spraak wordt niet altijd goed verstaan, daarom is het aangewezen vooraf contact op te nemen via mail, om af te spreken wanneer je bij ons terecht kunt. Meestal lukt het na 19u, dan kan Marie-Claire geïnteresseerden te woord staan om inlichtingen en tips door te geven.

Logies: ligging, toegankelijkheid en prijs

De algemene gegevens van het logies tellen voor iedereen. Daarbij geef ik de toegankelijkheid, die bedoeld is voor minder mobiele mensen en rolstoelgebruikers, die nog uit hun rolstoel kunnen en die met de hulp van een vaste steun nog enkele stappen kunnen zetten. Het overgrote deel van hotels waar wij verbleven heeft geen kamer met aangepaste badkamer. Als een logies een kamer met aangepaste badkamer heeft en je wil over zulke kamer kunnen beschikken, doe je er best aan met het logies in kwestie via internet contact op te nemen en je wensen voor te leggen. De modale reiziger heeft meer de mogelijkheid een goedloper alternatief op te zoeken, reserveren is in Argentinië niet echt noodzakelijk in deze periode van het jaar. Roken is in de meeste hotels niet meer toegelaten.

Ik zelf kan nog zelfstandig uit de rolstoel komen om te douchen, naar het toilet te gaan en in een wagen te stappen. Iedere handicap is niet dezelfde.

 

* Hotel Ibis Copacabana Posto 2 5/5

 R. Mln Viveiros De Castro 134, Copacabana

 Tel.: + 51/21-321.811.50

 Website: www.hotelibis.com/hotel/6497 -ibis-copacabana-posto-2

 E-mail: H6497-RE@ACCOR.COM.BR

Het hotel ligt op enkele blokken van Copacabana strand. In de onmiddellijke omgeving is er een bushalte van meerdere stadslijnen. Je komt erin zonder drempels, de schuifdeur gaat automatisch open. In de vrij ruime kamer was een dubbel bed, airco, een kleine frigo en een safe. In de ruime aangepaste badkamer was een lavabo, een verhoogd toilet met beugels, een inloopdouche met losse sproeier en vast badzitje en een haardroger. In de lobby staan 2 PC’s ten behoeve van de gasten. We boekten het hotel rechtstreeks via hun site en betaalden ter plaatse met MasterCard BRL 1.202/€ 305,73 In de tuin is een openluchtzwembad. Het hotel verdient aanbeveling vooral door zijn ligging.

* San Martin Resort & Spa 5/5

 Rodovia das Cataratas, km 21, Parque Nacional, Foz do Iguaçu(Parana),

 85855-750 Brazil

 Tel.: + 55/453.521.80.88

 Website: www.hotelsanmartin.com

Het hotel ligt op een 200-tal meter van de ingang van het Parque das Aves en 300 m van de ingang van Foz do Iguaçu. Je komt erin zonder drempels. De kamers liggen verspreid in het complex. Voor de gang naar onze kamer lag een vrij steil hellend vlak. De kamer was niet al te groot en omvatte 2 aparte bedden, airco, een kleine frigo en een safe. In de smalle badkamer was een lavabo, een gewoon toilet, een open douche met losse sproeier en een haardroger. Aan het restaurant zijn een 8-tal treden. We boekten het logies via en betaalden vooraf met MasterCard BRL 275/€ 64,10 taksen en ontbijt inbegrepen. Er staan 2 PC’s in één van de gangen. Het hotel heeft 1 kamer met een grote aangepaste badkamer, maar met een dubbel bed. Er is een openluchtzwembad in de tropische tuin. Ik geef een 5/5 voor de ligging, het resort is meer een vergane glorie met 5 sterren.

 * El Pueblito Iguazu 4/5

 Ruta 12 km 3, Puerto Iguazu

 Tel.: + 54/3757.424500

 Website: www.elpueblitoiguazu.com

 E-mail: info@elpueblitoiguazu.com

Het logies ligt even buiten het centrum van Iguazu. Er is een busstop van een lijnbus die naar de watervallen gaat, zij rijdt om de 20’ en met wat geluk is zij rolstoeltoegankelijk. Je komt in het logies zonder drempels. We kregen een heel ruime kamer op het gelijkvloers, die omvatte 2 aparte bedden, airco, een kleine frigo en en safe. In de smalle badkamer was een lavabo, een gewoon toilet, een ligbad met losse sproeier en een douchecel met vaste sproeier. We boekten het logies via Booking.com en betaalden met MasterCard US$ 196,02 /€ 175,05 taksen en ontbijt inbegrepen voor 2 nachten. De betaling werd automatisch uitgevoerd via Bookings.com. Het openluchtzwembad geeft een verwaarloosde indruk. Je wordt er vriendelijk onthaald en ontvangt een welkomstdrankje, al dan niet alcohol vrij.

* Delvino Boutique Hotel 5/5

 Ameghino 555, 4400 Salta

 Tel.: + 54/387.432.0092

 Website: www.hoteldelvinosalta.com.ar

 E-mail: hotel@delvinosalta.com0ar

Het hotel ligt in het centrum van Salta op 8 blokken van de Plaza. Je komt erin zonder drempels. We hadden een kamer op het gelijkvloers met een dubbel bed,safe, airco en dubbele lavabo. In de badkamer was een gewoon toilet en een open douche met vaste sproeier. We boekten het logies via Booking.com en betaalden vooraf met MasterCard US$ 86,52/€ 80,33 ontbijt en taksen inbegrepen.

* Hosteria Municipal Casa Andina 3/5

 Tolar Grande

 Website: www.casaandina.gob.ar E-mail: reservas@casaandina.gob.ar

Het logies ligt in het centrum van het stadje. Je komt erin zonder drempels. We beschikten over een kamer met 2 aparte bedden. Naast de kamer was een kleine ingerichte keuken en een zithoek, een tafel en 4 stoelen en een elektrisch vuurtje. De badkamer met te smalle deur had een lavabo, een gewoon toilet en een douche met vaste sproeier. Er worden geen maaltijden geserveerd, je moet er zelf voor instaan. Het logies was inbegrepen in het landarrangement. De prijs voor een dubbele kamer zonder ontbijt is AR$ 790/€ 49,38

* Hosteria Municipal 3/5

 Antofagasta de la Sierra

 Tel.: + 54/383.547.2001

Het logies ligt in het centrum van het dorp. Je komt erin zonder drempels. In de vrij ruime kamer hadden we een dubbel bed + een enkel bed en een elektrisch vuurtje. In de ruime badkamer, met te smalle deur, was een lavabo, een gewoon toilet en een douche met vaste sproeier en een haardroger. Wij vinden het logies uitgeleefd en het restaurant ervan erg duur. Het logies was inbegrepen in het landarrangement. De prijs voor een dubbele kamer met een simpel ontbijt is AR$ 550/€ 34,38

* Hosteria El Peñon 4/5

 Tel.: + 54/387.1551.171252

 Website: www.hosteriaelpenon.com

 E-mail: info@hosteriaelpenon.com

Het logies bevindt zich in het onooglijk klein dorpje El Peñon. Bij de inkom zijn enkele treden en een steil hellend vlak. Verder is het volledig vlak. De vrij ruime kamer had 2 aparte bedden. In de badkamer was een lavabo, een gewoon toilet en een douche met een overstap van 10 cm en een vaste sproeier. Warm water is er enkel ’s avonds. De gemeente snijdt de elektriciteit af om middernacht. ’s Morgens geen licht, alleen in de keuken en het restaurant met een generator. Er is een noodlamp op de kamer, die werkt na het wegvallen van de stroom. Het avondmaal wordt pas geserveerd na 20.30u, het is een vast menu voor alle gasten en verschilt van dag tot dag. Het verblijf was inbegrepen in het landarrangement. De prijs van een dubbele kamer met ontbijt is US$ 119

* El Zorro Gris 4/5

 Santa Rosa 1100, Tinogasta

 Tel.: + 54/383.742.1179 GSM: + 54/383.1543.75012

 Website: www.elzorrogris.com.ar

Het domein ligt een 5-tal kilometer buiten Tinogasta. Voor de kamer is een kort hellend vlak. We hadden er 2 aparte bedden. In de badkamer met nauwe deur was een lavabo, een gewoon toilet en een douche met losse sproeier. We boekten het logies via Booking.com en betaalden ter plaatse cash AR$ 1.429/€ 87 een degelijk ontbijt en taksen inbegrepen. De avondmalen waren OK, maar geen hoogvliegers. Het complex wordt uitgebaat door Spaanse Basken, die reeds ettelijke jaren in Argentinië wonen. Je bent er in een familiale sfeer.

* Hotel Don Remo 5/5

 Ruta 76, Barrio San José, 5350 Villa Union, La Rioja

 Tel.: + 54/938.255.209.58

 Website: www.hoteldonremo.com.ar

Het hotel ligt even buiten het langgerekte centrum van Villa Union. Er ligt een hellend om de kamers te bereiken. De kamer was ruim en we hadden 2 aparte bedden en airco die ook als verwarming dienst doet. In de badkamer was een lavabo, een gewoon toilet en een douche met vaste sproeier. Aan het restaurant is een hoge trede. We boekten het hotel via en betaalden ter plaatse cash AR$ 500/€ 31,25 taksen en ontbijt inbegrepen. Het hotel is geopend in 2013 en een aanrader in Villa Union.

* El Mirador a los Andes 5/5

 Calle Florida S/N, Barreal

 Tel.: + 54/ 264.8441.082 GSM: + 54/11.15.3503.9596

 Website: www.lacasadefeli.com.ar

 E-mail: casadefeli@yahoo.com

Het logies ligt buiten de bebouwde kom van Barreal en was met de GPS moeilijk te vinden. Bij navraag aan de omwonenden kwamen wij van een kale reis thuis. We zijn terecht gekomen door de uitbaatster te bellen op haar GSM. Je komt in de kamers na een opstapje. We hadden er een heel ruime kamer, feitelijk een appartement met een ingerichte keuken, 2 slaapkamers, een zithoek en een badkamer. In de slaapkamer stonden 3 bedden en in de keuken hing de airco die voor warmte zorgde. In de badkamer was een lavabo, een gewoon toilet en een douche met vaste sproeier en een overstap. We boekten er via Agoda en betaalden ter plaatse cash AR$ 800/€ 50,00 . Er worden geen maaltijden geserveerd, de eigenaars waren zo vriendelijk ons een degelijk maal en ontbijt aan te bieden zonder meerkost. Er is een openlucht-zwembad in de tuin. Het is een echte aanrader en het heeft zijn naam zeker niet gestolen. We stonden op met een prachtig uitzicht op de besneeuwde cordillera. Meer konden we niet verlangen.

* Cabañas Palacios Uspallata 2/5

 Tel.: + 54/9.2624.420578 GSM: + 54/9.961.5917739

 Website: www.cabanaspalacios.com

 E-mail: contacto@cabanaspalacios.com

De cabañas bevinden zich in volle centrum van Uspallata. Je komt erin zonder drempels. De cabaña heeft een keuken, een slaapkamer met een dubbel bed en elektrische verwarming. In de badkamer was een lavabo, een gewoon toilet en een douche met vaste sproeier. Er worden geen maaltijden geserveerd. Het geheel oogt niet erg netjes en is naar onze mening te duur voor wat je in de plaats krijgt. We boekten er rechtstreeks via een form en betaalden ter plaatse cash AR$ 800/€ 50,00. Het is absoluut geen aanrader in Uspallata.

* Hotel Cordon del Plata 5/5

 9 de Julio 1539, 5500 Mendoza

 Tel.: + 54/261.423.0250

 Website: www.hotelcordondelplata.com.ar

 E-mail: reservas@hotelcordondelplata.com.ar

Het hotel ligt in het centrum van Mendoza. Je komt erin zonder drempels. Om bij de lift te komen, moet je een trapje af, dan is het vlak. We beschikten er over een ruim appartement met een grote zithoek, een ruime kamer met een breed dubbel bed, airco/verwarming en een frigo. De badkamerdeur werd weggenomen, zo kon ik erin met mijn rolstoel. Ze omvatte een lavabo, een gewoon toilet, haardroger en een ligbad met vaste sproeier. We boekten het hotel via Booking.com en betaalden ter plaatse cash AR$ 1.598/€ 100,00 voor 2 nachten, een degelijk ontbijt en taksen inbegrepen. Het is een ietwat verouderd hotel, onze kamer lag van achter maar het lawaai van de receptie en de TV drong tot daar door. De andere kamers zijn waarschijnlijk minder lawaaierig, maar lukten niet met de rolstoel.

* Gran Hotel de la Paix, Buenos Aires

 Rivadavia 1155, 1033 Buenos Aires

 Tel.: + 54/11.4381.8061

 Website: www.granhoteldelapaix.com.ar

 E-mail: info@granhoteldelapaix.com.ar

Het hotel ligt in het volle centrum van Buenos Aires, op 1 blok van de Avenida 9 de Julio en van de Avenida de Mayo. Je komt erin na een kleine drempel, dan is het vlak tot bij de smalle liftdeur. Ze was net breed genoeg voor de rolstoel. We hadden een heel ruime kamer met 3 aparte bedden, airco, frigo en centrale verwarming. In de ruime badkamer was een lavabo, een gewoon toilet met beugels, haardroger en een open douche met vast zitje en losse sproeier. We boekten het hotel via Bookings.com en betaalden vooraf met MasterCard € 111,32 voor 2 nachten, taksen en een degelijk ontbijt inbegrepen. Voor het restaurant moesten we even buiten en een volgende deur terug binnen. Je kunt langs binnen, maar niet met een rolstoel wegens treden.

Vervoer

Internationale vluchten

16/04 Brussel - Amsterdam, 07.24u - 08.50u, vluchtduur 1.26u

 Vlucht verzorgd door KLM met Fokker 70, vluchtnummer KL1722

16/04 Amsterdam - Rio de Janeiro, 11.50u - 17.45u, vluchtduur 11.35u

 Vlucht verzorgd door KLM met Boeing 787, vluchtnummer KL705

08/05 Buenos Aires - Rome, 12.40u - 5.55u, vluchtduur 13.15u

 Vlucht verzorgd door Alitalia met Boeing 777-200, vluchtnummer AZ681

09/05 Rome - Brussel, 08.20u - 10.30u, vluchtduur 2.10u

 Vlucht verzorgd door Alitalia met Airbus 316, vluchtnummer AZ156

Binnenlandse vluchten

20/04 Rio de Janeiro - Foz de Iguaçu, 10.15u - 12.10u, vluchtduur 1.55u

 Vlucht verzorgd door TAM met Airbus A320, vluchtnummer JJ 3188

23/04 Puerto Iguazu - Salta, 11.20u - 13.25u, vluchtduur 2.05u

 Vlucht verzorgd door Austral met Embraer 190, vluchtnr. AR 2814

06/05 Mendoza - Buenos Aires, 10.20u - 11.55u, vluchtduur 1.35u

 Vlucht verzorgd door Austral met Embraer 190, vluchtnr. AR 2429

Vervoer ter plaatse

Taxi luchthaven Rio de Janeiro - Ibis Hotek Copacabana Posto 2 BRL 70/€ 23

Taxi Ibis Hotel - Jardim Botanico BRL 30/€ 10

Taxi Jardim Botanico - Pao Acucar BRL 36/€ 12

Taxi Cosme Velho - Estaçao Paincras BRL 31/€ 7,74

Minibus tot boven aan Corcovada BRL 26/€ 6,49 p/p

Minibus Estaçao Paincras - Cosme Velho BRL 25/€ 6,24 p/p

Metroticket naar Cinelandia BRL 4,10 /€ 1,00 p/p

Metroticket Cinelandia - Copacabana BRL 4,10/€ 1,00 p/p

Taxi Ibis Hotel Copacabana Ppsto 2 - luchthaven Rio de Janeiro BRL 50/€ 12,48

Taxi Hotel San Martin Foz do Iguaçu - Hotel Pueblito Iguazu BRL 80/€ 19,97

Taxi Hotel Pueblito Iguazu - Cataratas Iguazu AR$ 150/€ 9,37

Bus Cataratas Iguazu - Hotel Pueblito Iguazu AR$ 65/€ 4,06 p/p

Taxi luchthaven Salta- Boutique Hotel Delvino AR$ 190/€ 11,87

11-daagse tocht met een 4x4 naar de Puna en verder tot Mendoza € 4.100,00

De trip was geboekt bij Heart of Argentina en uitgevoerd door Cielos Andinos

Taxi Hotel Cordon del Plata in Mendoza - luchthaven AR$ 160/€ 10

Taxi luchthaven Buenos Aires - Gran Hotel de la Paix AR$ 120/€ 7,50

Taxi hotel - La Boca AR$ 105/€ 6,56

Taxi La Boca - San Telmo AR$ 70/€ 4,37

Taxi hotel internationale luchthaven Buenos Aires AR$ 550/€ 34,37

Praktische informatie

* Transfer luchthaven Rio de Janeiro

 - Bus Real: Rijdt om de 20’, zij doet +/- 60’ over het traject naar het centrum van Rio.

 De bus zou rolstoeltoegankelijk zijn. Je vindt de bussen buiten de luchthaven rechts.

 - Radio taxi: Blauwe, groene en witte taxi’s

 Regular meter taxi: Vooraf vaste prijs afspreken.

* Tijdzone

 - In Brazilië(Rio de Janeiro en Foz de Iguaçu) en in Argentinië is het 4 uur vroeger dan in  België (winteruur). Met het zomeruur is het bij de 3 bestemmingen 5 uur vroeger.

* Financiën

 - In Brazilië hebben wij een eerste keer euro’s gewisseld bij aankomst op de luchthaven tegen een slechte koers: 1 euro = 3 BRL. Enkele dagen later wisselden we in een Casa de Cambio aan een veel gunstiger koers: 1 euro = 4,10 BRL.

 - In Argentinië kon je tot voor kort wisselen op de zwarte markt tegen een vrij gunstige koers. De nieuwe president heeft dit systeem volledig afgeschaft. De officiële koers ligt nu  beter dan voorheen, wisselen in banken of in een Casa de Cambio mag weinig verschil op leveren. De beste koers heb je in Buenos Aires, Salta en Mendoza, op die plaatsen hebben  wij de wisselkoers vernomen. Zwart wisselen wordt ten stelligste afgeraden. Je kunt een betere koers krijgen, maar er zijn valse peso’s in omloop.

 - Er zijn in de steden voldoende ATM’s, je kunt vaak niet meer dan 1.000 pesos per dag pinnen. Houdt hier rekening mee, als je in één keer een groter bedrag wil afhalen. In Buenos Aires en andere grote steden kan je in de meeste winkels, hotels en restaurants terecht met je kredietkaart. In sommige gevallen wordt 10% aangerekend bij gebruik van een kredietkaart.

 - Bij aankomst op de internationale luchthaven in Buenos Aires is het verstandig om niet direct bij het eerste wisselkantoor euro’s of dollars te wisselen. De kantoren zoals Global Exchange hanteren minder goede koersen. De Banco de la Nacion en de Banco Plano hebben filialen in de aankomsthal en hanteren over het algemeen redelijke koersen. Op andere luchthavens kan het anders zijn, wissel dan zo weinig mogelijk en doe het over in de stad.

* Klimaat

 - Normaal is het in deze periode van het jaar prachtig weer met veel zonneschijn en temperaturen van 25° en meer. In Rio de Janeiro en Foz do Iguaçu hadden we 32°. In Salta was het mooi weer met +/- 25° bij aankomst. In het hooggebergte was waarschijnlijk El Niño de spelbreker. Het weer was niet normaal wat het in die periode zou moeten zijn.

* Telefoon en internet

 - Als je wil bellen vanuit Brazilië of Argentinië, schaf dan een sim-kaart van het land aan.  De kostprijs van een gesprek is ons onbekend. Wat internet betreft, cybercafé’s zijn hier en daar te vinden. Ook hiervan kennen we geen tarieven. In veel logementen vind je nu gratis Wifi en soms een PC in de lobby.

* Accommodatie

 - Wil je ietwat netjes overnachten, kies dan iets betere logies uit. De kleinere hotelletjes zijn niet altijd aan onze normen aangepast.

* Openingstijden winkels

 - Buiten de grote steden is het gebruikelijk dat winkels tijdens de middag sluiten. Zij gaan doorgaans open 8-9u tot 13u en openen terug van 16u tot 21u. Veel winkels en vooral supermarkten en kiosken zijn op zondagmorgen ook open.

* Restaurants

 - Er wordt een fooi verwacht van 10% in de restaurants in Argentinië.

* Verzekeringen

 - Buiten Eurocross hebben wij altijd de reisverzekering van VAB zonder wagen. Als lid van  Wegwijzer heb je die goedkoper (zie algemene info Wegwijzer).

* Elektriciteit

 - De netspanning in Rio de Janeiro is 110/120 Volt. De stopcontacten zijn van het Franse  type. Een verloopstekker kan nuttig zijn.

 De netspanning in Argentinië is zoals bij ons 220 Volt. Hier is een verloopstekker nuttig, de stopcontacten hebben meestal kleine gaatjes..

* Handbagage

 - De regels voor de handbagage zijn nog steeds dezelfde. Dus nog altijd geen vloeistoffen, gels, pasta’s, zalfjes en scherpe voorwerpen zoals nagelknippers, knipmessen en schroevendraaiers in je handbagage stoppen. Zulke zaken horen in de bagage die je incheckt. Op sommige luchthavens wordt je van kop tot teen gecontroleerd.

* Veiligheid

 - In Zuid-Amerika is het altijd opletten geblazen qua veiligheid. Loop als toerist niet te pronken met al je juwelen. Probeer je te gedragen net als de plaatselijke bevolking. Je moet weliswaar altijd en overal op je hoede zijn voor gauwdieven, zeker in drukke straten en op pleinen, op druk gebruikt openbaar vervoer en op druk bezochte plaatsen. Argentinië is waarschijnlijk veiliger dan Brazilië.

 In Argentinië is de truc met “vogelpoep” of “mosterd”, waarbij je niets vermoedend over straat gaat en ineens een soort smurrie in je nek gegooid wordt. In de consternatie die ontstaat, waarbij je je wilt schoonmaken en je spullen afdoet, pakken gewiekste criminelen je tas of apparatuur. Als je dit overkomt, loop dan gewoon door en ga naar een café of restaurant om jezelf proper te maken.

Toeristen met problemen kunnen zich in de hoofdstad richten tothet bureau van de toeristenpolitie, dat zich bevindt op de Avenida Corrientes 436 in het microcentrum van de stad.

Het commissariaat is ook gratis bereikbaar vanuit het ganse land op 0800/999-5000 of aan de hand van het lokale nummer 4346-5748. Het landelijke noodnummer is 101.

* Vaccinaties en gezondheid

 - Inentingen zijn niet verplicht. Medicijnen tegen maag- en darmklachten zijn aan te raden. Wees voorzichtig met koude dranken en grote temperatuurverschillen tussen hotel (airco) en buitentemperaturen. Bescherm je tegen de zon met zonnecrème en een hoedje of pet. Wij nemen altijd een vrij uitgebreide reisapotheek mee en hebben weinig of geen hinder.

Met het nieuwe Zika virus heb je een zorg meer. Regelmatig smeren met Deet en lange mouwen en een lange broek houden de venijnige beestjes op een afstand. Soms is het moeilijk je hieraan te houden door de hoge temperatuur.

 De afgelopen jaren is de dengue-mug weer opgedoken in grote delen van Argentinië. Een muggenbeet van een besmette mug kan je ernstig ziek maken en je vakantie verprutsen. Het regelmatig gebruik van Deet-houdende antimuggen crème of lotion is belangrijk.

Kraanwater is in Argentinië in principe overal drinkbaar, de consumptie ervan wordt toch afgeraden. Gebotteld water vraagt de voorkeur.

Hoogteziekte: Pas op met fysieke inspanningen op grote hoogte(> 2.400m). Om de symptomen te vermijden nemen wij de dag voordien reeds de medicatie Diamox in.

* Als rolstoelgebruiker

 - Om aan onverwachte kleine problemen te verhelpen aan je rolstoel, neem je best wat herstelmateriaal mee zoals enkele sleutels, een schroevendraaier(klein formaat) met bits, plakgerief en pomp. Die zaken steek je best niet in de handbagage, maar in de bagage die je incheckt. Op mijn rolstoel zitten reeds jaren krypton banden(zonder lucht) en daardoor is het probleem van platrijden van de baan. Het is in ieder geval een zorg minder. Op mijn nieuwste rolstoelen zijn vooraan de kleine wieltjes volle velgen en dikkere bandjes gemonteerd.

 Indien je een Europese andersvaliden parkeerkaart(blauwe kaart met foto) bezit, neem ze mee of een kopie ervan. Wanneer je een kopie neemt, doe het in kleur en langs beide kanten, de twee netjes op mekaar plakken en laten plastificeren. Zij kan in het vakantieland gebruikt worden en bespaart je ettelijke euro’s.

Reisverslag: Van Rio via Iguazu en de Punahoogvlakte naar Buenos Aires

Zaterdag 16/04

Stipt om 4.30u stopte de taxi voor de deur. Er werd geladen en we konden naar Brussel vertrekken, een nieuw avontuur tegemoet. De chauffeur vergezelde ons op de luchthaven naar de voorlopige tent, voor een eerste controle van de paspoorten en de vliegtickets. Hier was het wachten op een assistent. Een volgende plaats was de security check voor alle bezittingen. Met dit achter de rug konden we met een assistent naar de incheckbalie. De vlucht naar Amsterdam was OK. Voor de vlucht naar Rio konden zij geen plaatsen geven. Na de aanslag op 22 maart was het systeem ontregeld. De korte vlucht, met vertrek om 8.00u en aankomst om 8.50u, verliep naar behoren, de assistentie in Brussel en Amsterdam was prima. Aan de gate op Amsterdam vroegen wij een plaats dicht bij de toiletten en kregen die sowieso toegewezen. Dit is nu eenmaal de goede service van KLM.

De Boeing 787 Dreamliner verliet Amsterdam met een kleine vertraging om 11.10u, na een vlucht van 11.35u landden we behouden in Rio de Janeiro op het voorziene uur van 17.45u. Met een assistent werkten we de formaliteiten af, namen de bagage mee, zochten een wisselkantoor op en trokken naar buiten. De klaarstaande bussen hadden geen plateaulift. Er zat niets anders op dan een grote taxi te nemen. Daardoor betaalden we heel wat meer dan met de bus, maar wat doe je er aan als je met een rolstoel reist. Op een half uur legden we de afstand van de luchthaven naar het Hotel Ibis Copacabana Posto 2 af. Het inchecken verliep vlot, we konden de verloren slaap inhalen, om morgen met nieuwe moed aan de bezoeken van Rio te beginnen.

Zondag 17/04 Rio de Janeiro

Met taxi naar Jardim Botanico

* Jardim Botanico ***: Open 8-17u

 Inkom BRL 10/€ 2,50 p/p, andersvaliden BRL 5/€ 1,25

 Bezoek 3 à 4 uur

 Een elektrisch wagentje is ter beschikking van andersvaliden en personen die minder goed te been zijn. Hiervoor aanmelden in het Visitor Center. Het personeel zorgt voor de rondrit.

De botanische tuin van Rio is een oase van rust. In de tropische temperaturen groeien talloze bomen en planten uit Zuid-Amerika, maar er zijn ook uitheemse soorten te bewonderen. Hij stamt uit 1808 en is door de Portugese koning John VI opgezet. In de tuin wordt ook onderzoek gedaan naar planten zoals bromelia’s en orchideeën, maar ook vleesetende planten.

Met taxi van Jardim Botanico naar Praia Vermelha

* Pao de Acùcar ***: 8-21u - kabelbaan tot 19.50u

 Inkom: BRL 44/€ 11,00(50% korting 60+)

 - 2 etappes: Rit 1: Naar Morro de Urca: 2 à 3 min.

 Heliponto: helicopter landingsplaats

 Rit 2: Pao do Acùcar: 396m

 Prachtig zicht op Copacabana en de Corcovado. De Pao do Acùcar is met zijn 396 meter hoogte een opvallend kegelvormige rots. Het is één van de 7 kegelrotsen die in en rond Rio liggen. Wat je nu nog ziet, zijn de restanten van een immens gebergte. De top is bereikbaar via een 1.400 m lange kabelbaan.

Je hebt er een panorama op Rio, zijn stranden en op de Corcovado. Op Morro de Urca zijn meer mogelijkheden dan op Pao do Acùcar. Je vindt er een eetstalletje en hebt er een zicht op Copacabana aan 1 kant. Waar het nodig is, is een lift die door het personeel bediend wordt.

* Praia Vermelha: 300 m naar rechts vanaf het station van de kabelbaan. Mooi zandstrand maar heel druk voor de middag.  Mooi om foto’s te maken van de Suikerbroodberg.

 Lunch aan een stalletje langs het strand.

* Terra Brasilis: Het is het enige openlucht restaurant van Rio de Janeiro en bevindt zich aan de Praia Vermelho. Je hebt er een zeer mooi zicht op het strand. Het is er zelfbediening met live muziek, maar niet goedkoop en enkel  ’s avonds geopend.

We namen een taxi en lieten ons brengen naar het Copacabana Palace Hotel. Hier begonnen we aan een wandeling langs de Avenida Atlantica langs het strand in Copacabana. Naar de avond toe zochten we het “por kilo” restaurant Siqueira Grill op.

Gegevens: Siqueira Grill

 Rua Siqueira Campos 16B, Copacabana, Rio de Janeiro

 Tel.: + 55/21.2255.3446

 Website: www.suqueiragrill.com.br

 E-mail: siqueiragrill@yahoo.com.br

Open: alle dagen van 11-24u. Braziliaanse keuken en grill. Buffet, Wifi, mogelijkheid om op het terras plaats te nemen. Het is er lekker maar niet goedkoop. Het restaurant ligt in een zijstraat van de Avenida Atlantica.

We startten ons verlof met prachtig zomers weer en genoten van een temperatuur van 32°.

Maandag 18/04 Rio de Janeiro

* Corcovado: *** Bezoek ½ dag. Met een taxi van het hotel naar Cosme Velho. Hier heb je de keuze, verder gaan met een taxi  naar Estaçao Paineiras, met onderweg een stop bij Morro  Dona Marta(385 m), of het tandrad nemen. Op Morro Dona Marta heb je gegarandeerd een prachtig uitzicht op Rio de Janeiro. Zeer mooie plek voor fotografen en minder druk dan de Corcovado (goed alternatief als de Corcovado in de mist gehuld is).

 - Vanaf Esteçào Paineiras dan verder met een minibus, sommige zijn rolstoeltoegankelijk met een plateaulift. De rit duurt +/- 10’, zij rijden tussen 8-18u

 Prijs: BRL 26/€ 6,50 p8p WE 38/€ 9,51

 Vanaf Cosme Velho - Estaçào Trem Corcovado

 - Met tandradbaan: 8.30-18.30u, prijs: BRL 56/€ 14,00 p/p geen korting

 Rechts plaats nemen voor de mooie zichten. Nadeel hier is dat het tandrad nergens stopt. Boven aangekomen, heb je eerst nog een lift naar een platform, dan volgt een hoge roltrap  naar het beeld. Het hulpvaardig personeel bracht mij in mijn rolstoel de roltrap op tot aan de voet van de Christus. Het is gewoon overweldigend, het werkte op mijn emoties dat ik in een rolstoel tot net onder het reusachtige beeld kon komen.

De terugweg gebeurt in omgekeerde zin. We namen boven een minibus - Estaçao Paineiras, daar hoopten we vlug een taxi te kunnen strikken. Er waren weinig taxi’s te bespeuren en de chauffeurs die er waren, wilden de rit naar Cosme Velho doen voor BRL 60/€ 15,00. Dat von-den we al te gortig. Na enige tijd werd toch een chauffeur bereid gevonden ons naar beneden te voeren voor BRL 25/€ 6,25. In Cosme Velho namen we de bus 584 naar Ipanema. Van hier startte een lange wandeling langs het strand tot in Leblon.

De wijk Leblon is bewoond door de rijkste en belangrijkste personen van Rio. Het strand is er iets rustiger dan het trendy strand van Ipanema. Er komen meer moeders met kinderen. In de late namiddag zochten we het Leblon Shopping Center op. Na verloop van tijd stopten we bij een fastfood restaurant en genoten er van een voortreffelijk avondmaal. Op de terugweg namen we bus 415 naar Copacabana en zochten onze stek op.

Voor de tweede dag op rij genoten we van een stralende zon met 32°.

Dinsdag 19/04 Rio de Janeiro

Vertrek uit het hotel naar het metrostation Estaçao Arcoverde, waar enkele roltrappen je op het gewenste perron brengen. Bij twijfel word je vriendelijk geholpen door het personeel. Andersvaliden reizen gratis, de begeleider betaalt. Voor het centrum uitstappen in het station Cinelandia Exit A, waar een lift je boven brengt.

* Centrum: Rio Free Walking Tour: Niet op zondag

Website: www.riofreewalkingtour.com.br

E-mail: info@riofreewalkingtour.com.br

Tel.: + 55/98600-2593 GSM: + 55/99374-8893

Samenkomst en vertrek aan het Teatro Municipal. Van maandag tot vrijdag om +/- 9.30u, er wordt gegidst in het Engels, Portugees en Spaans. Kijk uit naar personen met een gele T-shirt en een gele paraplu. Van dinsdag tot vrijdag om 14u gaat een Free Walking Tour door aan de haven. Op zaterdag is dit om 10u.

 - Teatro Municipal: buiten aanzicht

 - Catedral Sào Sebastiào: De kathedraal is speciaal van vorm, zij heeft een natuurlijke ventilatie, biedt plaats aan 5.000 zit- en evenveel staanplaatsen.

 - Praça Tiradentes

 - Real Gabinete Portugùes de Leitura: 9-18u, enkel buiten aanzicht

 Rua Luis Camdes 30

 - Arcos da Lapa of Aquaducto da Carioca

 - Cinelandia

 - Traveza do Comércio: Links van het plein, het is een handelssteeg.

 - Escadaria Szlaron: De kleurrijke trap verbindt de wijk Lapa met de hoger gelegen wijk Santa Teresa. De treden zijn door de Chileense kunstenaar Jorge Selaron bedekt met kleurrijke tegels. Hij begon ermee in 1990 en was tot zijn dood op 10 januari 2013 nog altijd bezig zijn werk te verbeteren. De trap werd een toeristische attractie.

 - Confeitaria Colombo: 9-20u

 Rua Gonçalves Dias 32: De patisserie stamt uit de tijd van de Belle Epoque. Je waant je in een ver verleden. Een bezoek hieraan is een must in Rio. Personen die van zoete dingen houden, moeten er zeker eens binnengaan en van de aangeboden patisserie proeven. Wij zijn het niet, maar hebben ons wel laten verwennen.

 - Convento de Santo Antonio en Sao Francisco do Penitencia:

 Het klooster Santo Antonio en de kerk Sao Francisco do Penitencia liggen naast elkaar, ze  zijn bereikbaar met een lift na een korte tunnel. De ene is vrij sober, de andere is overladen barok.

 - N.S. de Candelaria: 7.30-16u - mooi

 - Traveza do Comercio: Wijk met winkels en restaurants.

Tegen valavond waren we terug in het hotel, waar we informeerden naar een degelijk en niet te duur restaurant. Zij verwezen ons naar het “por kilo”

Temporarte Restaurante:

Avenida Nossa Senhora de Copacabana 1250

Tel.: + 55/21-2267-1149

Website: www.temporarte.com.br E-mail: clientetemporarte@gmail.com

Je hebt er, als je wil, een heel uitgebreid buffet met koude en warme gerechten. Het is een aanrader wanneer je in de buurt bent en op zoek bent naar een restaurant. Het is niet zo goedkoop, het hangt af van je eetlust.

De ganse dag was de zon van de partij, soms zochten we schaduwplekjes op. De 32° bleven.

Woensdag 20/04 Rio de Janeiro - Foz do Iguaçu

Na het ontbijt werd het tijd om te vertrekken naar de luchthaven van Rio. De taxi hadden we gisteren reeds besteld en de taximan verscheen goed op tijd. In een tijd van 40’ waren we op onze bestemming en dat voor BRL 50/€ 12,50. Het inchecken ging vlot en een assistent loodste ons door de security naar de gate. Het inschepen verliep naar behoren, net als de vlucht naar Foz do Iguaçu. We verlieten Rio om 10.15u en waren in Foz om 12.10u. Het was vroe-ger dan voorzien, de ingewonnen tijd kwam goed van pas voor een bezoek aan het vogelpark in Foz. Een assistent begeleide ons naar buiten, waar we werden opgewacht door een taxi, door het hotel betaald.

Marie-Claire heeft weer eens een rondleiding van het hotel gehad en meerdere kamers gezien, eer we onze intrek konden nemen. We hadden reeds maanden vooraf een kamer met aangepaste badkamer gereserveerd. Die was vrij, maar had een smal dubbel bed. We hebben ons uiteindelijk op een gewone kamer met twee aparte bedden geïnstalleerd.

Het was nog vrij vroeg in de namiddag en niksen is niet aan ons besteed. Daarom besloten we naar het nabije vogelpark te gaan. Het is op amper 200 m van het Resort gelegen.

* Parque das Aves: ***

Website: www.parquedasaves.com.br

E-mail: comercial@parquedasaves.com.br

Tel.: + 55/45-3529-8282

Open 8.30-17.00u - inkom BRL30/€ 7,50 p/p, andersvaliden en begeleider BRL 15/€ 3,75

Het vogelpark ligt een 300 m van het N.P. das Cataratas en op een 200 m van het Resort San Martin.

Bezoek: +/- 2 uur, wij deden er langer over maar namen er heel veel foto’s.

Het park gaat over een afstand van 1.800 m door tropisch regenwoud en is een bezoek meer dan waard.

Het vogelpark is in 1994 opgericht met als doel de plaatselijke natuur te beschermen en een broedplaats te vormen voor bedreigde exotische vogelsoorten. De meeste vogels zijn afkomstig van andere dierentuinen, zijn herstellende of gevangen voor het fokken. Momenteel heeft het park 17 ha oerwoud tot zijn beschikking en wordt het nationaal beschermd door het Braziliaans Instituut voor Milieu en Natuurlijke Rijkdommen(IBAMA). Het telt meer dan 1.000 vogels, bestaande uit veelal beschermde Zuid-Amerikaanse vogelsoorten met in het bijzonder Ara’s, Toekans en Flamingo’s. Hiermee is het Parque das Aves tot nu toe het grootste vogelpark van Zuid-Amerika. Bezoekers kunnen in de vrije natuur of door volières lopen om de vogels van dichtbij te bewonderen.

Na een uitgebreid bezoek aan het vogelpark keerden we terug naar het hotel, waar we onze mailbox probeerden te checken. Net zoals in Rio lukte het ons hier ook niet. Het werd dan even gezellig niets doen dan genieten van het mooie weer en de natuur rondom ons en wachten tot het restaurant zou opengaan.

Het was weer een zonovergoten dag, we zochten schaduwrijke plekjes op in het vogelpark.

Donderdag 21/04 Foz de Iguaçu - Puerto Iguazu

Foz do Iguaçu: Open 9-17u

Wij gingen te voet vanuit het hotel naar de ingang, die amper 300 m ver was.

Vanuit de Terminal de Enibes kan je met de bus naar de ingang van de watervallen.

Inkom: BRL 56/€ 14,00 p/p (kan met creditkaart)

Dubbeldek bussen brengen je van de inkom naar de watervallen, om de 20’. Stap uit bij de stop “The Path of the Falls” aan het Hotel das Cataratas en volg dit pad van 1.200 m langs de watervallen tot het eindpunt met panoramalift. Met een rolstoel kan dit niet door de treden onderweg en moet je tot het eindpunt meerijden. Daar kom je via een hellend vlak bij de lift, die je tot vlakbij een hoge waterval brengt.

Duur bezoek Braziliaanse kant 2 tot 4 uur, naargelang de tijd gespendeerd aan fotografie. Zeker meenemen op deze tocht: Picknick en een plastieken zak om over de camera te trekken tegen de spatten. Rond het middaguur schoven we aan bij een eetstalletje en bestelden broodjes gezond met een drankje. We betaalden hiervoor BRL 39/€ 9,75

Bij het verlaten van het park namen we een taxi naar het hotel voor BRL 5/€ 1,25 waarna we aanstalten maakten om uit te checken. We kregen van de manager hiervoor tijd tot 14u en het was nu rond 14.30u. We bestelden een taxi voor transport naar het Hotel Pueblito Iguazu in Puerto Iguazu. Voor BRL 80/ € 20,00 wou hij ons vervoeren, de wachttijd en de formaliteiten aan beide grensposten inbegrepen.

Bij aankomst werden we vergast op een frisse welkomstdrank. Het inchecken nam weer heel wat tijd in beslag. Marie-Claire ging, zoals meestal, eerst de kamer controleren of het wel lukte met de rolstoel om in de badkamer te komen. De badkamerdeur was net breed genoeg. Na het inchecken vertrok Marie-Claire met de lijnbus naar Puerto Iguazu om euro’s om te zetten naar Argentijnse peso’s. De koers was er niet zo gunstig, voor 1 euro kreeg zij AR$ 15 en wij hoopten op minstens 16. Met een klein bedrag konden wij ons redden tot in Salta.

De watervallen aan de Braziliaanse kant hebben we gezien onder een stralende zon. Bij aankomst aan het Hotel Pueblito Iguazu werden we gezegend met een fikse tropische bui, daardoor werd het heel wat frisser.

Vrijdag 22/04 Puerto Iguazu

* Cataratas de Iguazu: **** Open 8-18u

 Website: www.iguazuargentina.com E-mail: info@iguazuargentina.com

 Tel.: + 54/3757-491469

* Busstop op Ruta 12 naar het park, om de 20’ is er een bus, al dan niet rolstoeltoegankelijk.

* Inkom AR$ 330 – Andersvaliden en begeleider vrije toegang

 - Plannetje vragen in het visitor center.

* Rainforest Train: 3,7km

 Vertrekt voorbij het Nature Interpretation Center(Central Train Station)

* Estacion Cataratas: Het treintje is rolstoeltoegankelijk, er kan 1 rolstoel per traject mee.

* Green Trail(Sendero Verde): Rolstoeltoegankelijk circuit van 650 m zonder treden.

* Circuito Superior: Vertrekt op +/- 200 m van het Estacion Cataratas.  Circuit van 1.750 m zonder treden, duur bezoek +/- 2 uur. Bezoek toegelaten tot 17u. Toiletten en een bar zijn te vinden op 50 m van de uitgang van het Circuito Superior.

* Circuito Inferior:  Neem het pad dat met het rolstoelembleem staat aangegeven. Circuit van 1.700 m zonder treden, duur bezoek +/- 1 uur.

 De Bosetti waterval en Iguazu Canyon zijn rolstoeltoegankelijk. 1/3 van de weg is niet rolstoeltoegankelijk.

* Isla San Martin: Niet rolstoeltoegankelijk, kosteloze oversteek. Op het ogenblik van ons bezoek was het veer niet in werking door teveel aan water.

* Macuco Trail: 7km H/T - omgeving Central Train Station

 De eerste 3 km zijn rolstoeltoegankelijk, de laatste 500 m zijn moeilijk tot middelmatig.

* Garganta del Diablo: Het meest spectaculaire deel van de Cataratas de Iguazu is de Garganta del Diablo. Het water valt hier meer dan 80 meter naar beneden in een hoefijzervormige opening van ruim 150 meter breed en 700 meter lang. Door de kracht van het vallende water ontstaat er een permanente nevelwolk boven de Garganta del Diablo. Het is goed zichtbaar van de balkons op het wandelcircuit.

 ’s Avonds zie je er regenbogen, gedurende de dag ook naargelang de stand van de zon en in hoever de opspattende vochtdeeltjes worden weggeblazen door de wind. Je moet het treintje nemen in het Estacion Cataratas en rijden tot Estacion Garganta del Diablo. Het is een eindstation. Het laatste vertrek is om 17u, nazien op de website. Hier begint de 1.100m voetbrug naar de Garganta del Diablo. Circuit zonder treden.

De Iguazu watervallen moet je gezien hebben in beide landen. Het één kan niet zonder het ander. Vooral aan de Argentijnse kant van de watervallen moet je opletten voor vraatzuchtige neusberen. Zij lopen vrij rond in de natuur en troepen soms samen aan de picknickplaatsen, waar zij het gemunt hebben op al wat los ligt en eetbaar is. Het zijn agressieve beestjes en vallen soms onverwacht en heel snel aan.

Meer avontuurlijke personen hebben de mogelijkheid om tochten te maken via

Iguazu Jungle Office:

Website: www.iguazujungle.com E-mail: info@iguazujungle.com

Tel.: + 54/3757-421696

We vertrokken onder een grijze hemel, maar het bleef droog. Toen we aan de wandeling van het Circuito Inferior bezig waren, kregen we een fikse tropische bui te verwerken en schuilen kan je er nergens. Drijfnat zochten we op het einde beschutting. De rangers waren zo vriendelijk ons naar de inkom te voeren, waar we plastieken regenmantels konden aanschaffen. Na de aankoop werden we terug gebracht naar het Estacion Cataratas, waar we aan het Circuito Superior begonnen. Intussen was het opgehouden met regenen. De rest van de dag kregen we zelfs de zon nog te zien, zeker aan de Garganta del Diablo. Ondanks het minder goede weer, hebben we er toch van genoten.

Zaterdag 23/04 Pueto Iguazu - Salta

Onmiddellijk na het ontbijt maakten we aanstalten om het hotel te verlaten. We bestelden een taxi voor vervoer naar de luchthaven. Voor AR$ 90/€ 5,62 p/p werden we er met een minibus naartoe gebracht. Het inchecken verliep vlot en onmiddellijk stond een assistent klaar om ons te begeleiden naar de security en de gate. Het is een kleine luchthaven en veel valt er niet te beleven. De piloot vertrok om 11.40u het toestel en na een goede vlucht, landden we in Salta, 20’ vroeger dan voorzien om 13.25u. Ook hier was een assistent vlug ter plaatse. Na het ophalen van de bagage, zochten we de uitgang op en probeerden een vrije taxi te pakken te krijgen. Elke taximan zei, dat de bagage en de rolstoel niet samen kon geladen worden. Het werd wachten op een bereidwillige chauffeur. Na enige tijd dook die op, er werd geladen op onze manier, 1 valies in de koffer samen met de rolstoel en de andere valies binnen in het voertuig naast Marie-Claire. De koffer werd dicht gehouden met een snoer en weg waren wij, op weg naar Salta. Een prijs afspreken naar het centrum lukte niet, hij reed wel op de meter. Die zagen we met rasse schreden omhooggaan, op onze bestemming stond er AR$ 190/€ 11,88 op de meter. Vermits wij de omgeving niet kennen, profiteert menig taxichauffeur ervan om een langere weg te nemen. We gingen er nu niet over klagen, we waren ter plaatse en dat was het enige wat nu telde.

Het inchecken ging vlot en we kregen een Torontes, een wit wijntje uit de streek, aangeboden. Het verwonderde ons niets, het logies heet niet zomaar Delvino Boutique Hotel. Na de welkomstdrink en een overzicht van ons programma met Mariano van Cielos Andinos verlieten wij het pand en trokken naar het centrale plein op een 8-tal blokken van het hotel.

Wat ons voornamelijk opviel, was de massale aanwezigheid van politie in het straatbeeld. Op de plaza kon je er niet naast zien en aan de bezienswaardigheden waren zij ook goed vertegenwoordigd.

* Siteseeing Salta - La Linda (1.152 m)

 - Iglesia San Francisco: 17-21u - 2 blokken van de Plaza in de Calle Caseros op een hoek. De kerk is misschien wel het beste voorbeeld van de prachtige architectuur van Salta. Met haar roze-gele voorgevel en de 53 meter hoge toren is deze kerk niet te missen. Er is een klein museum met religieuze kunst in gevestigd. Naast de trap is een hellend vlak aangebracht. ’s Avonds is de kerk mooi verlicht.

 - Convento de San Bernardo: Het klooster is niet te bezoeken, het is een slotklooster.

 - Catedral Basilico de Salta y Sanctuario del Señor y la Virgen del Milagro: 17-20.15u

De neokoloniale roze kathedraal uit 1878 staat te pronken op de Plaza 9 de Julio. De drie belangrijkste historische figuren liggen er begraven, waarvan Martin Miiguel de Güemes de bekendste is. Het hoge barokke altaar trekt de meeste aandacht.

 - Museo de Arqueologia de Alta Montaña(MAAM): *** Open Di.-Zo. 11-19.30u

 Website: www.maam.gob.ar

 E-mail: museo@maam.gob.ar en esculas@maam.gob.ar

 Tel.: + 54/387-437-0592

 In dit museum staat de Incacultuur centraal. Het topstuk is het gemummificeerde lichaam van een vijftienjarig meisje, één van de drie kinderen die in 1999 werden ontdekt op 6.700 m hoogte op een bevroren plek in de Llullaillaco vulkaan. De kinderen zijn meer dan 500 jaar geleden geofferd aan de Inca-goden, samen met ruim 140 objecten. De gouden en zilveren sculpturen, schelpen en textielwerken worden tentoongesteld in het museum. De interactieve tentoonstelling leert de bezoekers veel over de geschiedenis, kledij, eetgewoonten en rituelen van de Inca’s en hun invloed in Noord-Argentinië.

 - Cerro San Bernardo: met téléférique AR$ 150

 De kabelbaan gaat alle dagen van 10u tot 19u

 Website: www.telefericosanbernardo.com

 Tel.: + 54/387-431-0641

Vertrek aan het Güemes Monument in het Parque San Martin. Je kunt evengoed te voet de beklimming aanvangen voor een schitterend uitzicht over de ganse stad en omgeving. Het beste uitzicht heb je vanaf het cafeetje op de top van de berg, waar je goed kunt zien hoe de stad is opgebouwd en waar je ook uitkijkt op de omliggende valleien en bergen.

Na enkele bezienswaardigheden hielden we het voor bekeken en stopten op de Plaza bij Grido, een ijssalon met open terras. Bij een temperatuur van rond 20° kan dit smaken. Later trachtten we in het Restaurant El Salar del Convento, Caseros 444 het avondmaal te nuttigen. Het was een verkeerde gok, het restaurant is pas open na 20 uur. Naar het schijnt is het er lekker en niet duur. Ten einde raad stapten we binnen in een galerij op de Plaza. Hier waren twee eetgelegenheden en konden we de honger stillen voor 20 uur. Het was er ook lekker en even duur als in een gewoon restaurant.

We vertrokken in Puerto Iguazu met prachtig weer. In Salta was het hetzelfde maar iets minder warm. Onze T-shirt en korte broek konden we aanhouden in Salta. Na zonsondergang werd het behoorlijk frisser.

Zondag 24/04 Salta - Tolar Grande (3.508m)

Na het ontbijt verschenen 2 Mariano’s op het toneel. Met de oudste hadden we gisteren een regeling getroffen. Hij zou voor de nodige Argentijnse peso’s zorgen en wij betaalden hem het overeenstemmend bedrag in euro’s tegen een koers van 16,10 voor 1 euro. Na dit te hebben geregeld, konden wij op pad, een nieuw avontuur tegemoet.

We hielden een korte stop in Santa Rosa de Tastil, de verdere route is prachtig en loopt door een mooi landschap naar Abra Blanca(4.080 m), een hoge bergpas.

* San Antonio de los Cobres: Stop voor lunch in een plaatselijk restaurant, waarna we aan de tocht begonnen naar El Viaducto La Polvorilla. San Antonio de los Cobres is een klein mijnstadje op 3.750 meter met een 3.500 inwoners. In de koloniale tijd was het een tussenstop voor het handelsverkeer vanuit Argentinië via de Puna de Atacama in Chili door naar Lima. Tegenwoordig is San Antonio vooral bekend als bestemming van de Tren a las Nubes.

* Viaducto La Polvorilla

Het viaduct La Polvorilla is een gigantische stalen spoorbrug van 60 meter hoog en 220 meter lang. Ze is gebouwd tussen 1925 en 1950 over de Rio San Antonio de los Cobres. Met het hoogste punt bij Abra Cgorillos is de spoorlijn één van de hoogste operationele spoorlijnen ter wereld. In Salta vertrekt “El tren a las Nubes” voor een rondreis van 16 uur. De treinreis biedt niet alleen een prachtig uitzicht over tabaksplantages en boerderijen. Bij het viaduct La Polvorilla bevindt de trein zich op 4.200 meter hoogte. Jaarlijks maken zo’n 30.000 toeristen deze treinreis, die gaat van april tot november.

* Abra del Gallo(4.630 m): De bergpas ligt tussen San Antonio de los Cobres en Santa Rosa de los Pastos Grandes. Een groot deel van de weg is gravel, het laatste stuk is vrij zanderig. Op de top is er een mooi uitzicht op de Nevada Cuenca in het westen.

* Santa Rosa de los Pastos Grandes is een klein dorpje in het westen van de provincie Salta, ongeveer in het centrum van de Puna op ca. 4.000 m hoogte en praktisch aan de voet van de Quevar vulkaan.

* Salar de Pocitos is een vrij klein zoutmeer waarop we enkele flamingo’s spotten.

* Disierto del Laberinto is een woestijn van fossiele duinen, +/- 10 miljoen jaren oud, bestaande uit duizenden kleine pieken van klei en gips.

* Tolar Grande: De eindbestemming van de dag. In dit onooglijk klein dorp hebben we inkopen moeten doen voor het avondmaal. Het enige restaurant is pas open om 20.30u en dat vonden wij vrij laat. In Tolar Grande is een kleine zoutvlakte de “Salina de Tolar Grande”.

Het was mooi weer bij vertrek in Salta, later reden we onder een grijze hemel en was er veel wind, die het ook kouder maakte.

Maandag 25/04 Tolar Grande - Antofagasta de la Sierra (3.323 m)

* Ojos de Mar bevindt zich even buiten Tolar Grande. Het zijn twee waterpoelen, de ene met een roodachtige kleur en de andere blauwachtig. Het komt best tot zijn recht met felle zon en dat geluk hadden wij er niet. Het rode was in ieder geval prachtig. De wind blies hier ook fel. Je rijdt door een prachtig landschap iets voor de Salar de Arizaro.

* Salar de Arizaro is het zesde grootste zoutmeer ter wereld en het tweede grootste van Argentinië, gelegen tussen Tolar Grande en Caipe.

* Cono de Arita: Deze bijna perfecte piramide stijgt onverwacht in het midden van de Salar de Arizaro 122 meter de lucht in. Het ligt op een 70 kilometer van Tolar Grande. De naam “Cono de Arita” komt uit de Aymara taal, waarbij Arita scherp betekent. Cono de Arita is natuurlijk ontstaan en vermoedelijk een kleine vulkaan, die nooit krachtig genoeg was om tot uitbarsting te komen en dan ook nooit lava uitstootte of een krater ontwikkelde. Alles rondom de kegel is zwart zout, dat naar de oppervlakte gebracht is door oude magma stromen.

* Vega de Arita ligt links van de weg in de buurt van de Salar de Arizaro. De enige begroeiing die je er ziet, zijn geelgroene planten die weinig vocht nodig hebben.

* Oasis & Salar Antofalla is een 150 Km lange en 12 Km brede oase, waar de quinoa’s welig groeien. Het is voor een deel een witte zoutvlakte, die dan weer heel dor oogt. In de rotsformaties zie je veel kleurige kristallen blinken in het zonlicht.

* Ojos del Campo zijn drie kleine gekleurde lagunes in de Salar de Antofalla, elk van de waterpoelen heeft een bepaalde kleur: blauw, groen en oranje.      

* Abra y Vega de los Colorados is een groene vallei. Je kunt er veel watervogels en vicuñas spotten. In de Calalaste vallei zie je veel bofedales, llaretas en als dieren de schichtige maar vicuñas.

We hadden de ganse dag af te rekenen met een grijze hemel en er blies een wind, die het dan ook veel kouder maakte.

Tegen zonsondergang kwamen we aan in Antofagasta en namen onze intrek in het Hosteria Municipal, het stelde niet veel voor maar was het beste voorhanden in het dorp. De kamer viel mee, het avondmaal stelde niet veel voor en was duur.

Dinsdag 26/04 Antofasta de la Sierra - El Peñon

Salar del Hombre Muerto *** : De weg ernaartoe is een prachtige route, je gaat over een bergpas van 4.750 meter. Onderweg zie je op een bepaald moment in de diepte de Laguna Cara. In de Salar del Hombre Muerto worden verschillende grondstoffen gewonnen, waaronder lithium, natriumchloride, kalium, sulfaat, borat, borax en andere minder belangrijke componenten zoals rubidium en broom.

De rit heen en terug naar de Salar del Hombre Muerto nam zoveel tijd in beslag, dat er voor vandaag geen tijd restte om naar andere bestemmingen te rijden. Er kwam nog bij dat Mariano het weer niet ten volle betrouwde. Er was teveel wind en die kan buiten fijn zand ook stenen meevoeren en daardoor kunnen enkele ruiten sneuvelen. Enkele jaren geleden heeft hij zoiets voorgehad en hier vind je geen Carglass in de buurt. In Antofagasta stopten we bij een restaurant om de honger te stillen, daarna zetten we koers naar de lodge in El Peñon.

In de lodge in El Peñon was het lekker warm bij het open haardvuur. Na installatie op de kamer was het badtijd, nu was er warm water voorradig. Nadien deden we een gezellig praatje met een man uit Tucuman. In zijn kinderjaren heeft hij samen met een Gentenaar gestudeerd. Aan bepaalde gezegdes konden we opmaken dat zijn vriend uit het Gentse afkomstig was. Omstreeks 20.30u konden wij aan tafel voor het avondmaal.

We genoten de ganse dag van zonneschijn, maar bleef enorm waaien.

Woensdag 27/04 Omgeving El Peñon

Voor de tocht naar Campo de Piedra Pomez is een 4x4 geen overbodige vereiste. Je moet hier en daar door mul zand en met een gewone wagen rijd je onverbiddelijk vast. Ik heb Mariano kunnen gadeslaan, hij verlegde enkele keren in 4x4. We zijn er heelhuids geraakt.

* Campo de Piedra Pomez *** lijkt van op een afstand op een zoutvlakte of zelfs op een gletsjer. Naarmate je dichterbij komt, zie je pas wat de natuur hier heeft neergepoot na vele jaren. Stoom die werkte op de lava uitbarstingen en vooral de wind hebben ervoor gezorgd dat we dit fenomeen kunnen bewonderen. Je merkt hier wat erosie kan teweegbrengen en het landschap veranderd nog regelmatig. Het is een mooi staaltje van moeder natuur, een ware doolhof en enkel weggelegd voor personen met goede benen. Het lukt niet met een rolstoel, je moet hier en daardoor mul zand en soms klauteren op de omhoogstekende rotsblokken. Je kunt het enkel van op afstand bekijken.

Na een uitgebreid bezoek aan Campo de Piedra Pomez door Marie-Claire keerden op onze stappen terug, om aan een volgend avontuur te beginnen. Op weg naar Volcan Galan kwamen we voorbij

* Laguna del Caire een kleine maar mooi zoutmeer.

* Laguna Grande

* Laguna Pavellon ongeveer zoals de Laguna del Caire.

* Caldera del Volcan Galan *** Het is de grootste krater in de wereld met een diameter van 34 Km. De laatste uitbarsting is reeds 2.200.000 jaren geleden. Als je in de krater bent, ben je op 4.770 meter. De Laguna Diamante bevindt zich in de krater. Op deze lagune spotten we enkele flamingo’s.

Op grote delen van de route naar Volcan Galan is de weg bar slecht en vorder je tegen amper 10 Km/uur. Aan de Laguna Diamante spendeerden we even tijd om de meegebrachte lunch te verorberen in de vrije natuur.

We sloten een goed gevulde dag af in de lodge in El Peñon, waar wij bijna de enige gasten waren. Het avondmaal kon vandaag heel wat vroeger geserveerd worden. Precies om 20u werden we verwittigd dat we aan tafel konden. Het lamastoofvlees was goed bereid. Dit hebben we tevoren nooit op ons bord gekregen.

We genoten de ganse dag van overvloedige zonneschijn. Zonnebrand olie was er geen overbodige luxe. Mariano smeerde zelfs meer dan Marie-Claire.

Donderdag 28/04 El Peñon - Tinogasta (1.255m)

Na een heel simpel ontbijt met oud brood en enkele koekjes en na de afrekening, verlieten we de lodge en zegden El Peñon vaarwel.

* La Resrva de Biosfera Laguna Blanca is een langgerekt zoutmeer, het uitzicht erop is mooi. Het eindigt min of meer aan een grote zandduin. Het is in het leven geroepen om de populatie van de vicañas te vrijwaren.

* Quebrada de Indalecio is prachtig en ligt net na El Bolson. Je komt er via RN 43 en 40

* Belén : Hier hielden we halt voor de lunch in Hotel Belén. Goed, verzorgd en niet duur.

 Hotel Belén, Belgrano & Gobernor Cubas, Belén

 Tel.: + 54/383-5461-501 Website: www.hotelbelen.com.ar

* Londres: Landelijk dorp even voorbij Belén met adobe huizen, verder niets te zien.

* El Shincal de Quimivel**, La Huella: Inca Ruïnes in Chincal op 5 Km van Londres.

 Inkom: AR$ 50/€ 3,13 p/p, open:

 Je bereikt de ruïnes van El Chincal door in Londres op de RN 40 de pijlen, die de richting aangeven, te volgen.

Na het bezoek aan El Chincal zat de dag er op. We stevenden af op Tinogasta om in te trekken in El Zorro Gris. Hoezeer de GPS ook zijn best deed, hij vond het niet. We hebben een site-seeing van Tinogasta gehad zonder de lodge te vinden. Mariano dacht het te weten, het moest gewoon op de weg naar Fiambala liggen. Na meer dan een uur zoeken kwamen we terecht in de lodge. Het inchecken ging vrij vlot, we konden zelfs een tweede kamer gebruiken als we wilden. Rond 20.30u mochten we aan tafel en werd een goede maaltijd geserveerd.

We hadden de ganse dag volop zon, maar er blies een felle wind. Daardoor voelde het minder warm aan.

Vrijdag 29/04 Omgeving Tinogasta

Na het ontbijt verlieten we de lodge om een ander stuk mooie natuur in te trekken. De Ruta 60 of beter La Ruta de los Seismiles(de weg van de zesduizenders) is gewoon prachtig. Regelmatig heb je spectaculaire zichten en om de 100 meter zou je moeten stoppen om te fotograferen.

De naam “La Ruta de los Seismiles” wordt gegeven omdat in dit deel van de Cordillera de los Andes Catamarqueña een groot aantal bergtoppen boven 6.000 m te vinden zijn. Over een afstand van 50 kilometer van Tinogasta tot Fiambala loopt ook La Ruta del Adobe. Het gebruik van adobe was en blijft nog altijd een oude architectonische traditie, dat gebruik maakt van lokale materialen zoals modder, stro en mest voor de bouw van gebouwen.

*Termas de Fiambala: In Fiambala zijn we gestopt bij het politiebureau om ons te vergewissen of de Monte Pissis bereikbaar was. Wat we tevoren reeds vernamen van Mariano, werd er bevestigd. De weg naar de Mont Pissis was afgesloten door hevige sneeuwval van enkele dagen voordien. De weg is nu een ijspiste. Geen enkel voertuig mocht de tocht naar de vulkaan maken, wij hadden erop gerekend. Moeder natuur is hier ook onvoorspelbaar. In de thermale baden gaan zou ons te veel tijd doen verliezen en we zagen er niet onmiddellijk het nut van in. Vanaf hier volgden we de Ruta 60 de los Seismiles tot we in Tinogasta terugkeerden.

* Quebrada de Las Angosturas is een smalle kloof die door de Sierra de Navàes gaat. Je hebt prachtige zichten, waaronder de zichten hieronder. De quebrada heeft een heel gamma aan kleuren, variërend van rood, roze, grijs, geel enz. Het is zowat het kleurrijkste deel van de reis. De Chaschuil rivier biedt het landschap een extraatje.

* Valle de Chaschuil begint aan het einde van de Quebrada de Las Angosturas. We zijn hier op 3.000 m hoogte. De Valle de Chaschuil wordt in de volksmond ook “Cerro colorado” genoemd. In het kristalheldere water van de rivier leven “cangrejos del rio”, rivierkrabben. Zij behoren tot de familie van de Aeglidoe. Om ze te vinden, moet je gewoon in de rivier een kei oplichten en zij komen te voorschijn.

In de Valle de Chaschuil vind je refugio’s langs de weg. Ze zijn uitgerust met een telefoon via satelliet verbinding. Ze zijn bedoeld als interventiesysteem om personen in nood voort te helpen. Het is vergelijkbaar met onze wegenwacht maar minder uitgebreid. In totaal zijn er zes langs deze route. Ze zijn er om de circa 25 kilometer.

* Volcan Incahuasi (6.621 m) De vulkaan ligt op de grensscheiding van de provincie Catamarca en de regio Atacama in Chili. Je komt er voorbij als je deze route volgt. Hij steekt hoog boven het omliggende gebergte uit.

* Quebrada de los Losas

* Pissis Volcano *** is de moeite. Wij hebben het traject niet kunnen doen, de route was afgesloten. De dagen voordien had het er teveel gesneeuwd, die was beginnen smelten en verspreidde zich over de weg, wat een spekglad wegdek tot gevolg had. In een politiebureel in Fiambala vroegen we naar de recentste situatie, hun antwoord was idem.

* Cerro San Francisco hebben we in de verte kunnen aanschouwen. De besneeuwde top lag te schitteren in het felle zonlicht. Volcan San Francisco is hier heel goed zichtbaar met zijn besneeuwde top.

* Cerro Incahuasi ligt op de grens met Chili. We waren goed op weg naar de Cerro Incahiasi, maar de grenswachters dachten er anders over. In Las Grutas was een ketting over de weg gespannen. Tot hier mochten we komen maar geen meter verder. De doorgang naar Chili was afgesloten door hevige sneeuwval juist over de grens. Volgens de grenswacht er was er wel 60 cm sneeuw gevallen de laatste dagen. Hij wist niet wanneer de baan terug zou opengesteld worden. Mariano sloeg een praatje met één van de wachters, in de tussen tijd schoot Marie-Claire enkele foto’s van de natuur en de aanwezige vicuñas. We moesten er rechtsomkeer maken.

Een stop werd ingelast na terugkeer vanaf de Argentijnse grenspost. Het Hosteria Cortaderas leek de enige mogelijkheid hier in de buurt voor een lunchpauze.

Hosteria Cortaderas, Ruta Nacional 60, Cortaderas

Website: www.complejocortaderas.com.ar

E-mail: complejo.hosteria.cortaderas@gmail.com

Tel.: + 54/381-156-621487 GSM: + 54/3838-154-00222

Het restaurant is voorzien voor grote groepen en straalt geen gezelligheid uit. Het is eerder een koele bedoening. De wachttijd viel wat tegen, de maaltijd was prima maar vrij duur. We betaalden voor ons twee AR$ 300/€ 18,75 drank en taksen inbegrepen, maar zonder fooi.

We vervolgden onze weg en hielden halt bij Iglesia San Pedro in Fiambala. Het is een simpele kerk gebouwd in 1770 door Capitan Carrizo. Het buitenzicht is niet zo speciaal, het interieur daarentegen mag er best wezen en is een bezoek waard. Ze bevindt zich op RN 60 bij het binnenkomen van Fiamvala. In Fiambala is ook een oud fort.

De Iglesia de Nuestra Señora de Andacollo staat verlaten in het veld in het plaatsje La Falda net voor Tinogasta. Het dorp of gehucht ligt er nu verlaten bij, maar was destijds de eerste nederzetting in dit gebied. Door het verleggen van de loop van de Abaucàn rivier, kwam er waterschaarste, waarna de inwoners wegtrokken naar andere gebieden. De kapel is opgetrokken in neoklassieke stijl. De bouwdatum is erg onzeker, het moet ergens in de eerste helft van de 19e eeuw zijn en is daarmee de meest moderne op de Ruta de Adobe. Het is één van de eerste kerken met twee torens en &n van de meest karakteristieke. Jaarlijks zijn er bedevaarten naar de kapel, die duizenden pelgrims trekt. De Lieve Vrouw is de patroonheilige van het grensgebied en wordt gevierd op 26 december.

Na een kort kerkbezoek zochten we El Zorro Gris terug op. We werden nu verwelkomd door de moeder, die ook voor een voortreffelijke maaltijd zorgde.

De ganse dag was de zon onze metgezel en dat was aangenaam. De wind was hier ook veel minder.

Zaterdag 30/04 Tinogasta - Villa Union(138m)

Op de Ruta Nacional 40 kwamen we voorbij San Blas de los Sauces, Al Pacinche, Salica, San Blas, Los Robles, Las Tales en Cuchàn. Vervolgens kwamen Pituil, Chilecito en Vanocasta aan de beurt en ook Sañogasta.

De stad Chilecito werd gesticht op19 februari 1715 door de Spaanse kolonisator Domingo de Castro y Bazàn met de naam van Villa Santa Rita, die later veranderd werd in Villa Argentina en nog later naar Chilecito.

* Cuesta de Miranda: De mythische Cuesta de Miranda is een smalle kronkelende bergweg op de RN 40. Het hoogste punt is 2.040 m, is 40 kilometer lang en gaat over een bergpas tussen de Sierra de Sañogasta en de Sierra de Famatina. Hij volgt zo de oude Incaweg tussen Chilecito en Villa Union. De weergoden waren ons niet gunstig gezind, het mooiste deel hebben we gezien onder een grijze hemel.

Na de middag werd gestopt voor een lunchpauze. Ditmaal werd hiervoor de nodige tijd uitgetrokken, omdat we reeds in Villa Union waren. Na een smakelijke lunch in het Restaurante Parilla zochten we het Hotel Don Remo op, checkten in en genoten in de tuin van de deugddoende zon. Tegen 18u werd het stilaan te tijd om ons terug te trekken, de zon begon te zakken, waardoor het frisser werd. Tegen 20.30u konden we aan tafel voor het avondmaal.

We hadden volop zon, in de Cuesta de Miranda daarentegen moesten we het stellen met een grijze lucht en mist in de bergen. In Villa Union was het dan weer aangenaam toeven in een deugddoende zon.

Zondag 01/05 Villa Union - Laguna Brava/Sur - Villa Union

Met het ontbijt achter de rug verlieten we het hotel, maar niet zonder het opvragen van de bestelde sandwiches voor deze middag.

In Vinchina is de kans reëel, dat je verplicht bent te stoppen om minstens een inkom te betalen en zelfs in het uiterste geval een gids mee te nemen en hiervoor AR$ 450/€ 28,13 neer te tellen. De ontvangers duiken op aan het einde van de langgerekte stad. De plaatselijke bevolking heeft dit in leven geroepen, om individuen aan werk te helpen. Mariano legde hen uit dat hij reisleider is en zij geloofden hem. Daardoor kwamen wij er van af met het betalen van de inkom AR$ 30/€ 1,88 p/p.

Quebrada de la Troya*** begint enkele kilometer voorbij Vinchina. In de kloof zijn uitzonderlijke rotsformaties gevormd. Zij wordt gevormd door de Vinchina rivier, ook vermiljoenen rivier genoemd. Het landschap is mooi maar eentonig grijs en bruin. Fotostops werden ingelast.

Laguna Brava*** begint even voorbij de quebrada de la Troya en is een natuurlijk reservaat in 1980 gecreëerd voor het instant houden van het bestand van de vicuñas en guanacos, die met uitsterven bedreigd waren. Het reservaat kreeg de naam Laguna Brava toebedeeld, omdat het zoutmeer het grootste is in het gebied met een lengte van 17 km en een breedte van 4 km. Naast vicuñas en guanacos zijn ook diersoorten beschermd, waaronder enkele soorten eenden, Amerikaanse gouden plevieren, buizerdarenden, valken, vossen en poema’s.

* Punta del Agua: Hier spotten we meerdere vicuñas.

* Quebrada de Santo Domingo is prachtig om door te rijden.

* Quebrada El Peñon is zowat vergelijkbaar met de Quebrada de Santo Domingo. Je zit er ook op grote hoogte.

* Regugio El Peñon is een kleine schuilplaats, destijds gebouwd voor rondtrekkende herders met hun kudde en voor kooplui van mineralen op doorreis naar Chili. Het is opgetrokken met keien, waartussen een mengsel van kalk en klei werd gelegd. Het zijn kleine ronde bouwsels met een doormeter van 5 m en 3,5 m hoog. Het gaf enige beschutting tegen de wind maar niet tegen de vrieskou. Er was geen deur om de meeste kou buiten te houden. Buiten dit klein schuiloord zijn er nog 12 andere gebouwd waaronder de Refugio Mulas Muertas.

Hier werd ooit het skelet teruggevonden van een doodgevroren persoon. Er ligt nog schoeisel nog in de deuropening als herinnering aan de doodgevroren persoon en als waarschuwing voor andere mensen.

* Laguna met de vulkanen Bonete Chico, Velado en Pissis: In de lagune heb je een zicht op de drie vernoemde vulkanen met hun besneeuwde toppen.

Na een lunchpauze zat voor ons dag er op en keerden we terug naar Villa Union voor een korte rust in het hotel.

We konden de ganse dag genieten van zonneschijn, bij terugkeer naar Villa Union werd het hoe langer hoe meer bewolkt maar het bleef droog.

Maandag 02/05 Villa Union - Barreal (1.626m) - Ruta 40

Na ontbijt en afrekening in het hotel zetten we onze weg voort op Ruta 40.

* Guandacol en Cuesta de Huaco is een prachtige omgeving, ideaal voor avontuurlijk toerisme zoals wandelen en paardrijden. De route die afdaalt langs de Huaco rivier tot de Digue los Cauquenes, loopt naar het stadje Jàchal. Een beetje verderop ligt de camping La Cienaga, waar je in alle rust kunt genieten van de kleurrijke bergen en de groene oase gevoed door de Huaco rivier. Je komt bijna automatisch in de Quebrada de Jachal.

* Quebrada de Jàchal

* San José de Jàchal met Iglesia de (Cristo Negro): In de kerk staat een Christusbeeld met een lederen kleed. De kerk stelt niet veel voor en het lederen kleed is aan vervanging toe. Je ziet hier en daar bijgewerkte scheurtjes. Het is geen stop waard.

* Embalse Cuesta del Viento ***: Het groenachtig gekleurde water en het fantastisch uitzicht op de omgeving maakt van het kunstmatige meer iets speciaal. Het is net alsof je voor een groene spiegel staat. Elk jaar komen er duizenden toeristen op af. Er wordt veel aan kitesurfen, windsurfen en zeilen gedaan, gezien de constante wind die er is. Het staat bekend als één van de beste plekken om deze sport te beoefenen.

* Los Templos del Viento bevinden zich in de onmiddellijke buurt.

* Rodeo is één van de belangrijkste stadjes met adobe huizen in het noorden na San Jose de Jàchal.

In Las Flores werd gestopt voor de lunch. Het geserveerde was lekker maar vrij duur. Voor ons beiden betaalden we AR$ 360/€ 22,50 wat voor deze streek zeker meer dan genoeg is. Je kunt het restaurant in via een hellend vlak, dit is het positieve ervan.

* Iglesia is een pittoresk dorpje. De groene agrarische plantages, met als achtergrond de imposante Cordillera de los Andes, wordt afgewisseld met Creoolse ranches en Italiaanse herenhuizen.

* Calingasta: De paus is hier in het kerkje geweest, met een groot spandoek aan de gevel van het kerkje wordt het aangegeven. De dorpelingen zijn er erg trots op. Het is de Capilla de Nuestra Señora del Carmen. De Cerro El Calvario met de mummies hebben we gelaten voor wat het was.

* Cerro El Alcazar *** hebben we in de late namiddag bezocht. Bij mooi weer is dit het beste ogenblik om er te komen en foto’s te nemen. De zon geeft de gele bergen dan een prachtige gloed. Het ligt net voor het binnenkomen van Barreal en het zou jammer zijn als je het voorbij rijdt en het niet gezien hebt.

Dit was het laatste wapenfeit voor vandaag. We stevenden nu af op Barreal om in te trekken in ons volgende verblijfplaats El Mirador de los Andes. Het heeft heel wat moeite gekost om het te vinden, we werden nadien door de eigenaars echt in de watten gelegd. Zij zorgden voor het avondmaal en zouden ons ook een ontbijt bezorgen en dat allemaal zonder ons hiervoor iets extra aan te rekenen. Het is zeker aan te bevelen.

We genoten de ganse dag van een stralende zon en weinig of geen wind.

Dinsdag 03/05 Barreal - N.P. Aconcagua - Uspallata (2.039m)

Toen we ’s morgens de deur opendeden, stonden wij verdwaasd en met open mond te kijken. Het logies heeft inderdaad zijn naam niet gestolen. Je hebt een prachtig uitzicht op de ganse range van de Cordillera de los Andes met zijn besneeuwde bergtoppen. Het uitzicht was adembenemend mooi.

* Parque Nacional El Leoncito ***: Toegang gratis.

 Website: www.elleoncito.gob.ar E-mail: elleoncito@apn.gov.ar

 Het is er mogelijk om verschillende wandelingen te maken, korte van een 2-tal kilometer en langere tot zelfs van enkele uren. Mariano is het park ingereden en gestopt bij het bezoekerscentrum voor registratie(verplicht) en is dan verder gereden tot aan El Sendero.

Marie-Claire is er een wandeling begonnen van een 2-tal kilometer door de vrije natuur en door de sneeuw. Het bracht haar bij de Cascada Paisajes de Agua. Mariano is tot daar gereden, zo kon ik er ook een glimp van opvangen. De wandelingen zijn niet haalbaar met een rolstoel, er zijn geen echte paden aangelegd.

* Parque Provincial Aconcagua 6.961 m *****

Na het parkeren van de wagen, nam Mariano ons mee naar het Centro de Visitantes voor aankoop inkomtickets AR$ 20/€ 1,25 p/p voor het park. Andersvalide personen en hun begeleider hebben gratis toegang. Warm aangekleed startten we de tocht, die een 2-tal kilometer over een betonnen weg loopt tot aan een tweede parking. Hier vertrekt een wandeling naar de Laguna Los Horcones 2.950 m. Het gletsjermeer wordt gevoed door smeltwater van de Tolosa berg. De wandeling loopt bij aanvang over treden en verder moest Marie-Claire door de sneeuw ploeteren. Met een rolstoel was er geen beginnen aan. Mariano heeft mij eerst tot aan de tweede parking gereden. Hij wou mij echt nog even verder rijden tot het uiteindelijk stokte. De laag smeltende sneeuw was te dik en ik heb geen sneeuwkettingen of spijkerbanden op de rolstoel. Bij terugkomst werd ik door een fotograaf van Asociated Press aangesproken. De man vond het een geweldige uitdaging, een persoon in een rolstoel te zien in de sneeuw aan de voet van de Aconcagua. Hij wou mij in mijn rolstoel op de gevoelige plaat vastleggen en vroeg toestemming. Van Mariano vernamen we de dag daarop dat hij het bericht met foto’s ontvangen had.

* Las Cuevas en Monumento del Cristo Redentor

Het is de Paso Internacional Los Libertadores, ook Cristo Redentor genoemd. Aan de Argentijnse kant loopt de weg lichtjes bergop tot de tunnel. De Chileense kant is heel wat anders. Het is een smalle weg met veel bochten.

Mariano gaf te kennen, dat het geen zin had verder te rijden naar het monument. Het is gewoon op de grens met Chili en het staat net voorbij de tunnel aan de grenspost. Wij hielden voet bij stuk en aan zijn manier van rijden, merkten we dat het met tegenzin was. Het begin van de tunnel kwam in zicht en geen monument te bespeuren. Het staat op Chileens grondgebied voorbij de tunnel. We zijn gekeerd en hebben de terugtocht aangevat.

Punta del Inca (2.740 m) ***

Iets na 15u waren we aan deze site en we wilden de innerlijke mens versterken. Het was verkeerd gerekend, zelfs Mariano als Argentijn, dacht er niet aan dat restaurants vanaf 15u hun deuren sluiten tot in de vroege avond. In een winkeltje konden we wat koekjes en drank kopen en daar moesten we het mee stellen tot in Uspallata, onze eindbestemming voor vandaag. Nu we hier toch waren, maakten we van de gelegenheid gebruik om Punta del Inca met een kort bezoek te vereren. Je komt er via een pad achter de restaurants en dan moet je het spoor over. Aan de reling kan je een glimp opvangen van de natuurlijke boog, El Puenta del Inca, in de diepte, die over een rivier gaat.

Het station Punta del Inca was in de koloniale tijd een verplichte stop voor reizigers en de post naar Chili. Nu is het spoor reeds jaren in onbruik en van het station blijven enkel de sporen over. Op de terugweg merkten we hier en daar resten van de spoorlijn in vervallen toestand en het blijft zo staan tot de natuur de rails en overkappingen verwoest heeft.

Bij aankomst in Uspallata zochten we eerst een restaurant op. In volle centrum van het stadje vonden we vlug de

Parillada San Cayetano, Ruta 7 S/N, Uspallata

 Tel.: + 54/261-698-3468

Het restaurant ligt in het volle centrum van Uspallata op de kruising van twee hoofdwegen. Je komt erin zonder drempels. Het is er gezellig tafelen in een overdekte open ruimte. Twee koks staan regelmatig aan de grill om vlees te roosteren. Je hebt de keuze tussen verschillende vleessoorten, kip en vis. De porties zijn er, zoals in heel Argentinië trouwens, heel ruim gemeten. Wij als westerlingen krijgen de enorme grote portie vlees gewoonlijk niet naar binnen gewerkt. Voor een heel lekkere maaltijd betaalden wij voor drie personen, wij betaalden eens per uitzondering voor Mariano, AR$ 500/€ 31,25 drank en fooien inbegrepen.

Na ons buikje rond te hebben gegeten, werd het tijd om het logies voor volgende nacht op te zoeken. De Cabañas Palacio Uspallata hadden we ons heel wat beter voorgesteld. Het was er niet groot en alles behalve netjes. In de keukenkast stonden zelfs nog vuile tassen en borden. De eigenaar werd erbij geroepen, hij deed of zijn neus bloedde en bolde het af. We zijn er gebleven, we hadden weinig andere keuze. Zo zie je dat je niet altijd exacte info krijgt via internet en dat papier verduldig is.

De ganse dag waren de weergoden met ons. De Aconcagua hebben we in volle glorie kunnen bewonderen. De besneeuwde bergtop glinsterde in de zon. De rest van de dag was de zon eveneens van de partij. Het was een mooie afsluiter van het hooggebergte.

Woensdag 04/05 Uspallata - Mendoza (746 m)

We verorberden als ontbijt wat we nog in ons bezit hadden, betaalden ons verblijf en zegden Uspallata vaarwel.

* Color Mountain:

Je vindt ze op 5 km van Uspallata, we hadden er meer van verwacht.

Even verder kwamen we bij de overblijfselen van de Minas de Paramillas en als eerste zagen we een mijningang met nog resten van een mijnspoor en de ruïnes van de verblijven van de mijnarbeiders. Je kunt je hierdoor enig idee vormen in welke erbarmelijke toestand de mijnwerkers moesten werken en overleven in hun schamele vertrekken met weinig of geen beschutting tegen de vrieskou. Veel rest er niet meer van.

* Cruz de Paramillos is het hoogste punt in deze heuvels met 3.200 m. Rond de jaren 1700 baatten de Jezuïeten de zilvermijn uit, zij bouwden een kleine stenen kapel en gaven het kruis dezelfde naam als de zilvermijn.

* Ruta de los Caracoles kom je bijna automatisch op, als je aan Cruz de Paramillos vertrekt Richting Mendoza. De gravelweg met een aantal scherpe haarspeldbochten loopt vrij steil naar beneden. De uitzichten zijn prachtig. Bijna op het einde van de Ruta de los Caracoles kom je aan de Termas de Villavicenio

 Website: www.villavicencio.com.ar E-mail: turismo.villavicencio.@danone.com Tel.: + 54/261-499-2004

 Je kunt het bezoeken zonder in de baden te gaan. Wij zijn er gewoon voorbij gereden.

* Wijngoed Carina E is gelegen in Maipu op enkele kilometer van Mendoza. Mits betaling kan je verschillende wijnsoorten proeven, natuurlijk altijd met het oog op verkoop.

 Gegevens: Bodega Carina E

 Videla Aranda 2899, Cruz de Piedra, Maipu, Mendoza

 Website: www.carinaevinos.com Email: carinae@carinaevinos.com

 Tel.: + 54/261-499-0470 GSM: + 54/261-554-5422

 Marie-Claire deed haar best met het proeven van de verschillende wijnsoorten en vond de witte Torontes wijn één van de betere. Hij is zoet maar niet té en fruitig en de prijs hiervoor was AR$ 115/€ 7,20 per fles.

* Embalse Potrerillos op RN 7 richting Mendoza met in de verte een zicht op Cordon del Plata, wat deel uitmaakt van de Cordillera Frontal, parallel met de Cordillera Principal samen met de Cordillera del Tigre. Met de bouw van de dam is gestart in 1999 door het consortium Pescarmona Metallurgical Industries(IMPSA) en Castellone om de stroom van het water te controleren, elektriciteit op te wekken en voor irrigatie van de regio. De dam werd geopend in 2001, daarna begon het kunstmatige meer zich te vullen. De waterkrachtcentrale werd in 2003 ingehuldigd. Het ligt op 1.380 meter en het strekt zich uit over een oppervlakte van 900 hectare. Als je aan de dam bent, heb je een mooi uitzicht op de Cordon del Plata met zijn besneeuwde bergpieken. Het is gewoon prachtig.

We naderden nu Mendoza in een ijltempo en stopten voor lunch bij het

Restaurante Piacere Chacras, Mitre 1444, Lujàn de Cuyo, Mendoza

Tel.: + 54/261-496-0925 GSM: + 54/261-15-683-8548

Website: www.piacere.com.ar Email: info@piacere.com.ar

Het is er verzorgd, de keuken levert prima werk af, het is er normaal van prijs en het is open ook na 15 uur. Wij betaalden er AR$ 373/€ 23,31 voor ons drie, drank en fooien inbegrepen. Nu ons buikje was rond gegeten, werd het stilaan tijd om het hotel in Mendoza op te zoeken.

Mariano kent Mendoza blijkbaar vrij goed, want zonder maar 1 keer te moeten vragen stopte hij bij Hotel Cordon del Plata. De bagage werd in de lobby samengezet en we namen afscheid van onze trouwe gids/chauffeur Mariano. Het inchecken kon vlug achter de rug geweest zijn, als de liftdeur breed genoeg was geweest. Nu werd het even puzzelen door het personeel, er werd zelfs naar andere hotels gebeld, tot plots iemand op de idee kwam, dat een andere lift een veel bredere instap had. Na ongeveer een uur kwam er een oplossing uit de bus. Het resultaat was een suite met een heel ruime kamer. Eind goed, al goed.

Na installatie op de kamer, zetten we een stapje in de wereld van Mendoza. Veel bijzonders viel er niet te zien. Tegen 20.30u zochten we het restaurant van het hotel op. Veel keuze was er niet op de menukaart, het bestelde was OK en niet té duur. Voor ons twee betaalden we AR$ 269/€ 16,81 drank en fooi inbegrepen.

De ganse dag was de zon overvloedig van de partij.

Op de rondrit van Salta over de Puna tot Mendoza reed Mariano 3.680 kilometer.

Donderdag 05/05 Mendoza

Na een degelijk ontbijt verkenden we het grote centrum van Mendoza onder een grijze hemel.

De meeste stoepen hebben hellende vlakken aan de oversteekplaatsen. De stoepen zelf liggen er heel slecht bij. Een losgekomen of gebarsten tegel wordt niet vervangen.

* Plaza Independencia: Het zou mooi kunnen zijn, maar is verwaarloosd. Het is het centrale plein.

* Plaza España: De tegeltjes zijn mooi, hier en daar is er eentje weg en wordt niet vervangen. Het oogt min of meer zoals in Andalusië maar dan niet onderhouden.

* Iglesia, Convento y Basilica de San Francisco: 9-13u

 

 - Vitgen del Cuyo

* Parque General San Martin: Hier kom je bijna automatisch voorbij, het is het kloppend hart van Mendoza, het ligt echt centraal maar is niet speciaal. Het is een vrij groot park met bomen, struiken, een standbeeld van General San Martin en enkele kleine fonteintjes. Alles ligt er verwaarloosd bij.

Voor de lunch kozen we het Restaurante Mr. Black op. Het is gelegen op Paseo Sarmientos 73 in de buurt van Avenida Las Heras en Avenida San Martin verwijderd. Voor een hartige hap betaalden we voor ons beiden AR$ 174/€ 10,88 drank inbegrepen. Het is geen hoogvlieger. De Paseo Sarmiento is een volledige autovrije wandelstraat.

* Shopping: Voor shopping in Mendoza moet je in Avenida los Heras zijn. Zij noemen het de straat van de toeristen, door de vele shops die je er vindt. Bijna alles is er te koop.

Moe geslenterd zochten we een rustig plaatsje voor het avondmaal. In de autovrije straat Peotonal Sarmiento zochten we een vrij tafeltje in het Restaurante Kamchatka.

Gegevens: Peotonal Sarmiento 26

 Tel.: + 54/261-425-2354

 Open: Ma-Za 8.30u-24.00u

In deze rustige straat zijn meerdere eet- en drankgelegenheden. Voor een simpele maaltijd betaalden we AR$ 170/€ 10,62 voor ons beiden, drank inbegrepen. Nu ons buikje gevuld was, werd het tijd om naar onze stek terug te keren.

De ganse dag verliep onder een grijze hemel, het bleef droog maar het was niet warm.

In Mendoza is een Casa de Cambio in Avenida Santiago op de hoek met Avenida San Martin. Is die gesloten, dan heb je overmatig kans op zwart wisselen. Je wordt in deze buurt hiervoor regelmatig aangesproken met “Cambio Dollar o euro”. Je moet er voorzichtig mee omspringen, er zijn valse biljetten van 100 peso in omloop. Voor kleine hoeveelheden is het minder een probleem. Wij hebben voor 50 euro gewisseld en hadden geen probleem.

Als je niet in Mendoza hoeft te zijn, laat de stad dan links liggen. Het weinige dat er te zien is, staat er verloederd bij.

Vrijdag 06/05 Mendoza - Buenos Aires

Voor het ontbijt in het hotel Cordon del Plata hadden we reeds een taxi besteld om ons naar de luchthaven te brengen voor de vlucht Mendoza - Buenos Aires. De luchthaven van Mendoza ligt op 6 km van het centrum.

Neem in Buenos Aires bij aankomst op de luchthaven een remise (prepaid taxi) naar het hotel.

Buenos Aires

Er rijdt een Hop-On Hop-Off half open dubbeldek toeristenbus in Buenos Aires.

Website: www.bsas4U.com E-mail: info@bsas4u.com Tel.: + 54/11-3221-0041

Prijs: 24-uur ticket: AR$ 350/€ 21,88 p/p, 48-uur ticket AR$ 470/€ 29,38 p/p, andersvaliden gratis mits voorlegging bewijs handicap(zelfs al zien zij je in een rolstoel). De bus is rolstoel-toegankelijk.

De rit duurt +/- 3.30u zonder stops. Er zijn 25 stops voorzien op het traject bij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het eerste vertrek is om 8.40u, het laatste om 19u, telkens om de 20 minuten. De route kan gewijzigd worden naargelang het verkeer en eventuele verkeersblokkades. Er zijn Audio gidsen beschikbaar in 4 talen, Spaans, Portugees, Frans en Engels.

Buenos Aires is de stad van de tango en het voetbal en van beroemdheden als Carlos Gardel, Diego Maradona, Evita en Jorge Luis Borges. Als er één stad gemaakt is voor de woorden ‘melancholie’ en ‘romantiek’ dan is het Buenos Aires. De straatjes zijn bezaaid met prachtige bars en cafe’s, waar oude Argentijnse mannetjes hun koffie drinken en op de achtergrond tangomuziek weerklinkt. Naast deze vertrouwde waarden is de stad in beweging en blijft ze verrassen met nieuwe restaurantjes en een duizelingwekkend aantal culturele plekken.

Grandeur en vergane glorie

Niet zelden hoor je dat Buenos Aires Europees aanvoelt. Inderdaad, de Franse architectonische invloeden zijn duidelijk zichtbaar in de gebouwen, de brede boulevards en de enorme pleinen. De stad werd gebouwd aan de hand van de stadsplattegrond van Parijs en de titel “Het Parijs van Zuid-Amerika” komt niet uit de lucht vallen. De hoofdstad Buenos Aires ontwikkelde zich in het begin van de 20e eeuw tot een waar kunst- en cultuurcentrum en het is tot op heden nog het geval.

Door politieke chaos en mismanagement is economische en politieke malaise een tweede natuur geworden voor de porteños. De enorme pieken en dalen maken Argentinië en zijn hoofdstad in ieder geval nooit saai. Kijk wat dat betreft niet raar op, als je in een massademonstratie terecht komt op de Plaza de Mayo, het centrale plein van de stad waar Argentijnen traditiegetrouw samenkomen om hun onvrede te uiten.

Bakermat van de tango

De beroemdste tangozanger is Carlos Gardel, een nationale held die samen met Evita en Maradona een heilige drie-eenheid vormt in Argentinië. Gardel voegde niet alleen poëtische teksten toe aan de tangomuziek, hij maakte het ook geliefd bij het grote publiek. Gardel kwam om bij een vliegtuigongeval, dompelde het land in diepe rouw en die dag pleegden meerdere vrouwen zelfmoord, omdat een leven zonder Gardel volgens hen geen zin meer had. Een andere tangolegende is Astor Piazzola. Hij creëerde in de jaren 60 de “tango nuevo”, een nieuwe tangostroming bestaande uit de bandoneon en elementen van jazz en klassieke muziek. Het kan nog actueler, Gustavo Santaolalla met zijn band Bajofondo steekt de tango in een nieuw jasje, door het te mengen met housemuziek. De bekendste tangowijken zijn La Boca en San Telmo, waar de tango regelmatig op straat wordt gedanst.

Voetbal als religie, Maradona als God

Nergens ter wereld wordt voetbal zo intens beleefd als in het land van Diego Armando Maradona. De passie en het fanatisme die je in de Argentijnse stadions tegenkomt is enig in de wereld. De bekendste clubs van de stad zijn Boca Juniors en River Plate. Boca is van origine de volksclub, terwijl River meer een elite club is, duidelijk verankerd n hun bijnaam “Los Millionarios”. Hoogtepunt van het seizoen is de “superclàsico”, de onderlinge confrontatie tussen de twee grootmachten. Een week lang praat niemand over iets anders en de stad verdeelt zich meer dan ooit in een blauw-geel(Boca) en een wit-rood(River). Andere grote clubs zijn Racing Club en Independiente, twee aartsrivalen die op een steenworp van elkaar liggen in de wijk Avellaneda. Argentinos Juniors is ook een belangrijke club, Diego Maradona begon hier zijn loopbaan. Iedere wijk heeft zijn eigen club, in de hoogste afdeling spelen twaalf teams uit Buenos Aires.

San Telmo, met zijn elegante koloniale architectuur, is de wijk van de antiquiteitenhandelaars en kunstenaars. De toenmalige achterbuurt trok in de jaren zestig talloze kunstenaars en intellectuelen, die het gebied weer lieten opleven. Naast de ateliers en antiekwinkels lokt de wijk met zijn restaurants en zondagse vlooienmarkt op de Plaza Dorega veel toeristen. De stadswijk beschikt ook over de oudste en bekendste tangokroegen zoals Michelangelo, La Casa Blanca en La Casa Rosada. Talrijke statige oude gebouwen zijn nu gerestaureerd en huisvesten nachtclubs, boetieks en ateliers. Hier lieten de rijke graanhandelaren hun prachtige huizen bouwen midden de 19e eeuw. Toen de gele koorts epidemie zich in 1877 aandiende, trokken de rijken weg en namen armen hun intrek in de kleine paleizen. In deze heerlijke buurt vind je het oudste huis, de oudste kerk en de oudste apotheek van de stad.

La Boca gelegen aan de oude haven, bekoort met zijn kleurrijke van hout en golfplaten gemaakte huizen. Het is de traditionele woonplaats van de arbeiders, de immigranten uit Genua, de vissers n de plaats waar de mensen van Buenos Aires elkaar ontmoeten om te dineren en te dansen. De authentieke tangodans en de Argentijnse-Italiaanse kookkunst maken dit ook een eersterangs bezienswaardigheid voor de bezoekers. Het straatje “Caminito” is één van de grote trekpleisters van de beroemde wijk. Het voetbalstadion La Bombonera van de Boca Juniors, de club van Diego Maradona, is een andere topattractie en staat midden in deze typische volkswijk..

Het chique Buenos Aires: La Recoleta en Palermo

Eén van de mooiste wijken van Buenos Aires is La Recoleta. In de noordelijke wijk waar de Nederlandse koningin Maxima opgroeide, is El Cementario de Recoleta een bekende attractie. Tal van prominenten waaronder Evita Peron liggen er begraven. De uitgestrekte boulevards waaraan prachtige gebouwen, geïnspireerd op Franse architectuur, prijken, zijn een bezoek waard. Als je nog een wijk opschuift, kom je uit in het veelzijdige Palermo, een ruimtelijke en trendy wijk. Het is ook een hippe uitgaanswijk met een groot aanbod aan discotheken, die vooral rond de Plaza Serano geconcentreerd zijn, net als een aantal van de beste steak-restaurants van de stad. In het weekend zijn de parken van Palermo het domein van Argentijnse families, die er komen picknicken.

Na het inchecken in Gran Hotel de la Paix in Rivadavia en na installatie op de kamer trokken we erop uit in het Microcentro van de stad.

- Teatro Colon, Cerrito 628 ****

 Tel.: + 54/11.4378.7127

 Website: www.teatrocolon.org.ar E-mail: visitasguiadas@teatrocolon.org.ar

 Begeleid bezoek: 9-17u, elke 15’ een andere groep(Spaans, Engels en Frans)

 Inkom AR$ 200/€ 12,50 p/p, andersvaliden en begeleider gratis – Duur bezoek 1 uur

Het Teatro Colon met zijn Europese bouwstijl is één van de bekendste bakens van de stad en het symbool van het culturele leven. De wereldwijd bekende instelling heeft goede akoestische eigenschappen. Het theater staat gerangschikt op de derde plaats in de wereld. Het komt na de Scala van Milaan en de Symphonie Hall in Boston. Het hoofdauditorium, zes verdiepingen hoog, biedt plaats voor meer dan 3.500 bezoekers. Een begeleide rondleiding geeft je enig idee van het ontstaan en de geschiedenis van het theater. Het is een “must” als je in Buenos Aires bent. Wij hebben het kunnen bezoeken op de derde keer dat we deze stad aandeden. De twee vorige keren was het gesloten, wegens een vakbondsactie en de volgende keer door verbouwingswerken. We konden aansluiten bij een Engelstalige groep om 15u.

- Cafe Tortini, Avenida de Mayo 825 ***

 Tel.: + 54/11.4342.4328

 Website: www.cafetortini.com

 E-mail: tortini@cafetortoni.com.ar

Cafe Tortini bevindt zich op Avenida de Mayo 825 en is ingehuldigd in 1858 door een Franse immigrant Touan. Het kreeg de naam Tortini naar een Parijs café met dezelfde naam op de Boulevard des Italiens, waar de elite van de Parissiense cultuur bijeenkwam in de 19e eeuw. Het café zelf werd geinspireerd door de “ Fin de Siècle” koffiehuizen. Café Tortini werd geselecteerd door UCityGuides als één van de tien mooiste cafés in de wereld.

Wij namen er onze tijd om van de schoonheid te kunnen genieten onder het verorberen van een lekker stukje van de goede patisserie. Het kostte ons AR$ 196/€ 12,25 voor twee stukjes en dan nog zonder drank. Goedkoop is het niet, maar je krijgt er heel wat voor in de plaats. Het café is te mooi om er zomaar voorbij te lopen.

We keerden op onze stappen terug, verfristen ons even in de badkamer, deponeerden het fotomateriaal op de kamer en verlieten het logies, om terug de Avenida de Mayo op te zoeken en meer bepaald het Restaurante Plaza Asturias. De twee vorige keren dat we in Buenos Aires verbleven, zijn wij er geweest en het was zeker voor herhaling vatbaar. Je waant je in Spaans Asturië. Tegen de zoldering hangen vele hespen te drogen. Het gaat niet vroeger open dan 20u, maar het is het wachten waard. Reserveren is niet echt nodig, tenzij je een bepaalde tafel wil.

Restaurante Plaza Asturias, Avenida de Mayo 1199

Tel.: + 54/11.4382.7334

Website: www.plazaasturias.com E-mail: plazaasturias@gmail.com

Voor een goede en verzorgde maaltijd betaalden we met MasterCars AR$ 500/€ 31,25 dranken en fooien inbegrepen. Het is er de gewoonte in het restaurant na de maaltijd een slaapmutsje te serveren, een lekkere Limoncello. Van oorsprong is deze drank Italiaans, maar vermits er veel Italianen in Argentinië wonen, is het niet zo speciaal.

We verlieten Mendoza onder een grijze hemel, in Buenos Aires was het niet anders, maar het bleef droog.

Zaterdag 07/05 Buenos Aires

Het ontbijt achter de kiezen verlieten we het Gran Hotel de la Paix. Aan de receptie vroegen we een taxi, om ons naar de kleurrijke wijk La Boca te voeren. De taxirit op meter kostte ons AR$ 105/€ 6,56 de taximeter werd opgezet bij het instappen en bleef verder lopen tot de betaling van de rit. La Boca is nog altijd een heel aparte kleurrijke wijk. Reeds vroeg komen de toeristen er in grote aantallen toegestroomd. Wat je er voorheen niet zag verschijnen, waren de hele horden Chinezen of andere spleetogen, met het fototoestel of een selfie stick in de aanslag. Op het huis op de hoek van Caminito staat nu een afbeelding van Paus Franciscus de menigte toe te wuiven. Voor ons was de wijk nu minder interessant, er staan teveel kraampjes met een varia aan prularia opgesteld in de straten. Iemand die de wijk voor het eerst ziet, vindt het misschien kunnen. Nep tangodanseressen komen tegen de mannen aanleunen en leggen hun met gatenkousen bedekte benen over de benen van de mannen, met de bedoeling er een foto van te nemen voor een grote fooi. Blijkbaar viel het in de smaak van de Aziaten, zij gierden het luidkeels uit

We charterden na wat apegapen in de kleurrijke wijk een taxi, om ons naar de wijk San Telmo te brengen. San Telmo is de wijk bij uitstek voor de tango. Op Plaza Dorega wordt in de loop van de voormiddag en ook nog erna door een koppel de tango gedanst. Wij hadden het geluk er te zijn rond 11u en alles werd in gereedheid gebracht voor een eerste tangobeurt. Rond de middag werd er uiteindelijk gestart. We hadden een plaatsje aan een tafel op het plein en namen de gelegenheid te baat om er in de deugddoende zon van een lunch te genieten. We hielden het bij een sandwich met kaas en hesp en een drankje en betaalden AR$ 220/€ 13,75 Als er enkele nummers waren opgevoerd, kwam een persoon met een hoed rond voor een fooi voor het koppel. Bijna onmiddellijk hierna stond aan de andere kant van het plein nog een koppel klaar om aan hun tangovoorstelling te beginnen. Wij kennen nu niet zo veel van de tango, maar merkten wel dat het eerste koppel een meer professionele tango had gedanst.

We hadden nu genoeg van de tango genoten en wandelden richting Plaza de Mayo, die de naam kreeg ter ere van de stichters van Argentijnse Republiek, die er in mei 1810 de onafhankelijkheid van het land verklaarden. Het plein met palmen, een centraal standbeeld en historische gebouwen uit het koloniale tijdperk, ligt er nu slecht onderhouden bij. Hier vinden alle belangrijke betogingen plaats(die van de Dwaze Moeders, die tegen de gruweldaden van het militaire bewind in de jaren zeventig protesteerden). Het plein kan als het bezige centrum van Argentinië beschouwd worden. Hier qtaat het Casa Rosada, het beroemde lichtroze kleu-rige gebouw, dat in 1894 is opgericht en sedert 1910 bekendstaat als zetel van de Argentijnse regering. Het Casa Rosada wordt door een eregarde bewaakt. Om zeven uur ’s avonds halen deze soldaten de nationale blauw-witte vlag binnen. Het Cabildo, de raadzaal van Buenos Aires uit 1751, is de plaats waar de onafhankelijkheid van het land beraamd werd. Het gebouw heeft een museum met meubelen en voorwerpen uit het koloniaal verleden.

Er was nu ook een betoging aan de gang was. De aanwezige jongeren demonstreerden voor legalisatie van “wiet”, door de overheid in Argentinië als illegaal bestempeld. Van de Plaza de Mayo werd in een lange stoet vertrokken richting van de Avenida 9 de Julio, sinds 1936 de breedste straat ter wereld. Overal was politie aanwezig, om het verkeer tegen te houden en de menigte in het oog te houden. Wij volgden de menigte en spraken een deelnemer aan. Volgens hem is wiet geen drug, maar de meesten liepen er toch stoned of minstens verdwaasd bij, ondertussen dronken zij van een grote fles bier en zowel mannen als vrouwen met kleine kinderen. Zonder veel oponthoud bereikten we de Avenida 9 de Julio,

De Obelisco op de Avenida 9 de Julio stond te genieten van een deugddoende zonneschijn en wij genoten ervan mee. In het weekend is dit een drukbezochte plek voor de inwoners van Buenos Aires.

Op de kleine graspleintjes kunnen de kinderen veilig hun gang gaan, onder het toeziend oog van hun ouders. Van de obelisk is het een boogscheut naar de Calle Florida met de Galeria Pacifico, één van het meest belangrijke en duurste winkelcentrum van Buenos Aires op de hoek van Calle Florida en de Avenida Cordoba, een strategische plaats in de stad. In een deel van het ge-bouw is het prestigieuze Centro Cultural Borges gevestigd. Stilaan moe geslenterd, zochten we een rustige plek om wat op adem te komen. In gans de straat was niets waar we even kon-den uitblazen. In één van de zijstraten kwamen we bij de Tienda de Café.

Tienda de Café, Avenida Corrientes 687

Tel.: + 54/11.5353.3046

Website: www.tiendadecafe.com.ar E-mail: hola@tiendadecafe.com.ar

We genoten er in alle rust van een gebakje en een lekkere chocomousse en een espresso en betaalden cash AR$ 208/€ 13,00 Uitgerust vatten we de terugtocht naar het hotel aan.

Goed uitgerust verlieten we het koffiehuis en begaven ons stilaan naar het hotel terug. We brachten de koffers al gereed voor morgen, in zover dit lukte. Een laatste douche werd genomen, waarna we het hotel verlieten voor het avondmaal. Dit maal kozen we voor een restaurant dichtbij het hotel, Restaueante El Hispano

Restaurante El Hispano, Salta 20, Esquina Rivasavia/Capital Federal

Tel.: + 54/11.4383.6072 Website: www.hispanorestaurante.com.ar

Bij aanvang waren wij er de enige gasten, naarmate het later op de avond werd liep de zaak behoorlijk vol. Voor een paella betaalden we AR$ 539/€ 33,69 drank en fooien inbegrepen. We hebben al betere schotels opgediend gekregen en dat voor de laatste avond in Buenos Aires. Het slaapmutsje Limoncello werd ons hier ook aangeboden. We namen afscheid in het restaurant, zochten onze stek terug op en doken het bed in voor de laatste keer in Argentinië.

Het was eerst bewolkt, rond het middaguur werd het zonnig maar fris, naar de avond toe was de hemel blauw en werd het aangenaam buiten.                                                                      

Zondag 08/05 Buenos Aires - Rome

Voor we aan de ontbijttafel gingen, werd aan de receptie een taxi besteld voor de rit naar de luchthaven. Na het ontbijt werd de bagage in de lobby gedeponeerd en bijna onmiddellijk hierop kwam een taximan binnengestapt. Er werd geladen, we namen afscheid van het vriendelijk personeel en zetten koers naar de Ministro Pistarini Intl’ Airport Ezeiza. In een goede 20’ reed de chauffeur ons via de autopista naar de vertrekhal op de luchthaven. Voor de rit betaalden we cash AR$ 550/€ 34,38. De chauffeur zorgde voor een trolley en vertrok.

Het inchecken verliep eerst heel stroef. De manager van Alitalia werd erbij geroepen en zou het moeten klaren, maar deed het niet zomaar. Hij moest eerst zijn meerdere raadplegen en pas dan werd het licht op groen gezet voor de plaatsaanwijzing. Daarna liep het vrij vlot, het was wachten op een assistent. Na enkele minuten daagde die op. Met zijn hulp kwamen we vlug voorbij de passencontrole en de veiligheidsdiensten. Het werd nu aftellen om aan boord te gaan. Omstreeks 12.15u dook de assistent terug op en nam ons onmiddellijk mee naar de slurf. Het was nog even wachten op een tweede persoon, om het tilwerk veilig te laten verlopen. Ik werd neergezet in de midden rij net achter de toiletten. Idealer kan ik het niet wensen.

Stipt op tijd werd de slurf weggereden en het toestel weggetrokken. Zonder in de file te moeten wachten, zette de piloot de motoren op volle kracht vooruit en weg waren wij op weg naar Rome. De vlucht verliep naar behoren, de service aan boord was ondermaats. Wanneer met drank werd rondgekomen en je vroeg iets dat toevallig niet op de kar stond, dan kregen we een vies gezicht als antwoord.

Maandag 09/05 Rome - Brussel

We landden in Rome op het voorziene uur. Het toestel was al lang leeg en ik wachtte nog op mijn redders. Na een goed kwartier doken zij op, tilden mij op, zetten mij in een smal rolstoeltje en reden mij een hoger-lager in. Hiermee werd een ganse rit gedaan, tot we uiteindelijk aan de juiste terminal uitkwamen. Eens in het gebouw werden wij overgeleverd aan een andere assistent, die ons naar de gate voor vertrek naar Brussel voerde. Rond 7.50u werd met het inschepen gestart en precies om 8.20u zette de piloot het toestel in gang. Met een korte wachttijd voor de startbaan zijn we kunnen vertrekken, om na een goede vlucht in Brussel te landen om 10.35u zoals voorzien. De assistentie was vrij vlug paraat, met zijn hulp kwamen we snel bij de bagageband, passeerden we de passencontrole en ging het via een doolhof van gangen naar de uitgang. Hier stond een chauffeur van Taxi Saelens ons op te wachten. Hiermee sloten we een overwegend mooie natuurreis af.

Eind goed, al goed.

Eindconclusie

Het hoogtepunt van deze reis was ongetwijfeld de adembenemend prachtige natuur van de Puna hoogvlakte. De georganiseerde rondrit was vrij duur maar wat je er tegenover stond, is onvergetelijk. Rio de Janeiro kwam ons over als een heel aangename stad, tenminste wat wij ervan gezien hebben. De bezienswaardigheden in Rio vielen goed in de smaak. Het was wel heel druk op de Corcovado en de Suikerberg. De Iguazu watervallen, zowel aan de Braziliaanse als de Argentijnse kant zijn een lust voor het oog en zijn niet te versmaden. Salta en omgeving heeft veel te bieden, Mendoza daarentegen vonden wij maar niets, maar smaken verschillen, Buenos Aires is en blijft het Parijs van Zuid-Amerika. Het is er aangenaam toeven, de bevolking is er heel vriendelijk en je hebt er mogelijkheden zat om er langer te verblijven.

Aan de voet van het reuzegrote beroemde beeld zit een glunderende Jozef in zijn rolstoel.
De natuurlijke piramide rijst uit boven de zoutvlakte.
De vicuña lijkt wat op een lama of een alpaca.
Gids Mariano duwt de rolstoel van Jozef door de sneeuw. Op de achtergrond, besneeuwde bergtoppen.
Het interieur van het café voert je helemaal terug naar het einde van de 19de eeuw.

 

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 4 (1 stem)