Veilig door het toegankelijke Warschau (Polen)

De metro in Warschau met gidslijn aan de rand van het perron.

Geschreven door Emily - Ik genoot begin juli samen met mijn vriend Jelle van enkele dagen Warschau. Deze stad is echt een aanrader.

Wat me vooral zo aansprak was de toegankelijkheid van de stad en de vriendelijkheid van de mensen daar. Overal lagen geleide lijnen voor blinde personen en voor mensen in een rolstoel was er altijd mogelijkheid om een trap op / af te gaan. Dit door een platvorm aan de kant van de trap, twee lijnen op de trap waar men de rolstoel op kan rijden of liften.

Wat me ook vooral opviel was dat iedere lift spraak en braille knoppen had. Bij heel drukke kruispunten was er geen mogelijkheid om over te steken via zebrapaden, maar moest je ondergronds gaan. Wat het zeer veilig maakt voor over te steken. Ook de geleide lijnen leiden naar zo’n oversteekplaats. ’s Avonds staat er ook security in deze tunnels, waardoor het altijd veilig en aangenaam aanvoelt om daar door te wandelen.

Het openbaar vervoer (tram, bus, metro, trein) is daar ook enorm goed georganiseerd. Er zijn constant vele bussen, trams en metro’s die je naar overal in de stad kunnen brengen. De metro stopt daar bijvoorbeeld ook over heel het perron, waardoor er altijd een deur vlakbij in de buurt is. In het centraal station van Warschau waren er ook grote borden op ooghoogte die aantoonden waar de trein exact ging stoppen en waar de eerste klasse wagon zich bevond. Wanneer ik daar een tram of bus opstapte met mijn witte stok, zorgden de mensen daar dat de eerste stoel die ik tegenkwam leeg was. Hierdoor had ik altijd plaats. Voor mij hoeft dit nu op zich niet, maar dit toont wel hoe attent en oplettend de mensen daar zijn. Anderzijds laten ze je ook met rust, zodat je je kunt concentreren op de baan. Bij een vraag als je hen aanspreekt, zullen ze wel proberen je zo goed mogelijk te helpen.

Buiten de toegankelijkheid is Warschau ook een heel mooie stad, met veel cultuur en groen. Er zijn enkele parkjes, een vernieuwd shopping center en een heel mooie straat met cafétjes en restaurants die je leiden naar de oude stad van Warschau. Ook zijn er talrijke musea. Als je het mij vraagt echt de moeite waard om eens naar toe te gaan.

De gezellige straat die leidt naar de oude stad.

De gezellige straat die leidt naar de oude stad.

Het bord op ooghoogte dat duidelijke info geeft over de 2 volgende treinen.

Het bord op ooghoogte dat duidelijke info geeft over de 2 volgende treinen.

Tunnel met winkeltjes en een gidslijn voor blinden.

Tunnel met winkeltjes en een gidslijn voor blinden.

Trap met links een elektrische platform voor rolstoelers.

Trap met links een elektrische platform voor rolstoelers.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
5
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)