Van Gogh bezichtigen in het Kroeller-Mueller museum (Apeldoorn)

Een van de kunstwerken in het park achter het Kroeller Moeller museum

Een van de kunstwerken in het park achter het Kroeller Moeller museum.

Geschreven door Sam.

Mijn echtgenote en ik bezochten het Kröller-Müller Museum in april 2016; we verbleven 2 nachten in gastronomisch hotel De Echoput. Ik ben gebruiker van een manuele rolstoel en kan nog een beetje stappen mits hulp.

In het Kröller-Müller Museum vind je de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld: bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. In de Van Gogh Galerij zijn in wisselende opstelling circa 40 werken van Vincent van Gogh te zien. Daarnaast zie je er topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Achter het museum ligt een van de grootste beeldentuinen van Europa met ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe.

Zeker een aanrader als je het mij vraagt...

Kroeller Moeller museum met motorische of visuele beperking

Het museum is goed toegankelijk met een rolstoel. Een scootmobiel is toegestaan in museum en beeldentuin. Een segway is alleen toegestaan in de beeldentuin. In het museum zijn rolstoelen, rollators en kinderbuggy’s te leen. Deze zijn gratis, maar niet te reserveren. Hulphonden zijn toegestaan in het park, het museum en de beeldentuin. Er is 1 aangepast toilet aanwezig in het museum.

Kom je met een begeleider, dan hoeft die geen entree te betalen.

Het museum ligt in het Park de Hoge Veluwe bij Apeldoorn. Heb je een blauwe parkeerkaart, dan kun je gratis parkeren in het park of op een rolstoelparkeerplaats bij het museum; je meldt je aan bij de parkwachter aan de toegang van het park. Er zijn er zes aangepaste parkeerplaatsen. De afstand tot de hoofdingang van het museum is 175 meter.

De beeldentuin rond het museum is grotendeels toegankelijk met een rolstoel of scootmobiel. Er zijn ook onverharde paden, die niet geschikt zijn voor rolstoel- of scootmobielgebruikers.

Op verzoek kan er een speciale rondleiding georganiseerd worden voor blinden en slechtzienden. Een begeleider vertelt dan over de betekenis van een werk, het materiaal en de vormen. Bezoekers krijgen de gelegenheid om (met handschoenen aan) een paar beelden aan raken. Zo kun je zelf voelen en raden wat de vorm is van die kunstwerken.

Meer informatie m.b.t. toegankelijkheid vind je hier: https://krollermuller.nl/toegankelijkheid

Hotel Echoput

Hotel Echoput (http://www.echoput.nl/) ligt op de weg van Apeldoorn en Amersfoort, niet ver van het (koninklijk) Paleis Het Loo. Het hotel, het restaurant en de kamers zijn toegankelijk maar er zijn wel enkele aandachtspunten...

Er is een rolstoelparkeerplaats aan de ingang; deze is weliswaar smal en ligt op een helling. Naast de trappen (rechts) naar de hoofdingang is er een helling aangelegd, maar die is (gevaarlijk/veel te) steil, en onmogelijk zonder hulp te gebruiken met een manuele rolstoel. Er is ook een plateaulift links (een beetje weggestoken en zonder signalisatie) maar hiervoor moet je eerst naar de balie (eventueel een probleem als je zonder begeleider op weg bent). Toen wij er waren werkte het liftje niet :-|

Opmerkelijk was ook de reactie van het hotel toen ik vroeg naar een rolstoeltoegankelijke kamer. Er was wel degelijk een aangepaste kamer (ik heb die niet gezien maar gezien onze (gewone) kamer al heel goed was geloof ik hen wel), maar dit was een een-persoonskamer met een tussendeur naar een aangrenzende tweepersoonskamer. Als klap op de vuurpijl kon men de combinatie rolstoeltoegankelijke kamer + aangrenzende kamer aanbieden voor een meerprijs van 95 euro per nacht, maar het ontbijt voor die extra kamer mochten we laten vallen :) Ik heb voor alle zekerheid nog eens gevraagd of ze echt verwachtten dat we een extra kamer zouden boeken; toen bleek dat het niet om een grap ging hebben we toch maar de "gewone" kamer geboekt, die trouwens perfect toegankelijk was voor mij (ruim, met inloopdouche). Personen met een handicap en ook nog een partner, dat is blijkbaar niet zo evident in Nederland ;)

Voor de rest was het hotel (en bijhorend restaurant) zeker in orde!

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 4 (1 stem)