IJsland, land van contrasten

Grillige klippen in azuurblauwe zee.

Reykanjesta

Geschreven door Jozef.

Een reis langs de Ringroad en de westelijke fjorden, van 16/06 tot 05/07/2019
Traject: Brussel, Keflavik, Reykjavik, Keldur, Kalfafell, Höfn, Hrafnabjorg, Husavik, Myvatn,  Olafsfjördur, Hvammstangi, Drangsnes, Isafjördur, Hnjötur, Grundarfjördur,  Fossatùn, Gardur, Keflavik, Brussel
Deze reis maakte ik met mijn partner als chauffeur en als onmisbare hulp bij het voortduwen van de rolstoel.

Praktisch

Als rolstoelgebruiker

Om aan onverwachte kleine problemen te verhelpen aan je rolstoel, neem je best wat herstelmateriaal mee, zoals enkele sleutels, schroevendraaier (klein formaat) met bits, plakgerief en pomp. Die zaken steek je best niet in de handbagage maar in de bagage die je incheckt.
Op mijn rolstoel zitten reeds jaren krypton banden (volle banden) en daardoor is het probleem met platrijden van de baan. Het is in ieder geval een zorg minder. Op mijn nieuwste rolstoel zijn vooraan de kleine wieltjes met volle velgen en dikkere bandjes gemonteerd.
Als je een Europese andersvaliden parkeerkaart hebt, neem ze mee of een kopie ervan. Als je een kopie neemt, doe het in kleur en langs beide kanten, de twee netjes op mekaar plakken en laten plastificeren. Zij kan overal gebruikt worden en bespaart je de uitgave aan parkeermeters.

Vervoer

Bij reisbureau Connections boekten we een vlucht met Icelandair. Icelandair deed zijn uiterste best om het ons zo aangenaam mogelijk te maken. De service aan boord was prima. Over de zitplaatsen op de vluchten mochten we niet klagen.

Heen en terug naar de bestemming

vliegtuig kostte € 148,50 vlucht + 124,50 taksen, totaal € 273,00 p/p
16/06 Brussel - Reykjavik 14.00u-15.15u, vliegtijd 3.15u
Vlucht uitgevoerd door Icelandair, met Boeing 757-200, vluchtnummer FI 555
05/07 Reykjavik - Brussel 07.40u-12.45u, vliegtijd 3.05u
Vlucht uitgevoerd door Icelandair met Boeing 767-300 ER, vluchtnummer FI554
Het toestel was gehuurd van de Portugese maatschappij Euro Atlantic Airways.

Ter plaatse

wagenhuur kostte € 989,00 met een all risk verzekering + een meerprijs voor een upgrade € 410,00, wat de totale wagenhuur bracht op € 1.308,00 voor 19 dagen.
Connections wist heel goed dat we een middenklasse wagen nodig hebben en reserveerde een Hyundai I20, wagen waar de rolstoel en de bagage niet in konden. Zowel Connections als Sunny Cars schuiven de fout in onze schoenen en willen de prijs van de upgrade niet teniet doen. Als er geen positief resultaat komt, boeken we in de toekomst niets meer bij Connections en Sunny Cars.

Reisroute

16/06 Brussel - Keflavik
17/06 Keflavik - Reykjavik
18/06 Reykjavik - Keldur
19/06 Keldur - Landmannalaugar - Keldur
20/06 Keldur - Kalfafell
21/06 Omgeving Kalfafell
22/06 Kalfafell - Höfn
23/06 Höfn - Hrafnabjörg
24/06 Hrafnabjörg - Husavik
25/06 Husavik - Myvatn
26/06 Omgeving Myvatn
27/06 Myvatn - Olafsfjordur
28/06 Olafsfjordur - Hvammstangi
29/06 Hvammstangi - Dragsnes
30/06 Dragsnes - Isafjördur
01/07 Isafjördur - Hnjötur
02/07 Hnjötur - Grundarfjördur
03/07 Grundarfjördur - Fossatun
04/07 Fossatun - Gardur
05/07 Gardur - Keflavik - Brussel
Totaal gereden op 18 dagen: 4.376 km. Totaal bedrag en verbruik benzine: ISK Dit komt neer op +/- ISK per liter.
Daguitstap met Reykjavik Excursions naar Landmanalagar ISK 12.000/€ 88,51.
Ferry van Brjànslaekur op de Westfjorden naar Stykkisholmur in West-IJsland ISK 14.980 of € 111,60 voor ons twee.

Tijdzone

In IJsland is het in onze zomertijd 2 uur vroeger dan in de Benelux. In de wintertijd is het er 1 uur vroeger. IJsland heeft geen zomertijd.

Financiën

De munteenheid in IJsland is de IJslandse kroon (ISK). Betalen deden wij met MasterCard en met cash ISK voor kleine uitgaven en soms bij tanken.

Klimaat

IJsland ligt beneden de noordpoolcirkel en heeft een gematigd koel zeeklimaat. De ruige kusten staan meestal onder invloed van de warme, uit het zuidwesten komende golfstroom.
Uit het noorden komt de koude Oostgroenlandse golfstroom. Meestal heeft die minder invloed dan de warme golfstroom, als hij wel invloed uitoefent, komen in de noordelijke fjorden ijsschotsen drijven. Het kan zelfs voorkomen in de zomer. Het temperatuurverschil tussen winter en zomer is betrekkelijk klein, het kwik haalt dan temperaturen van -1 tot 10 graden Celsius. Het weer kan soms vlug omslaan. Een stralende hemel kan in een kwartier veranderen in een hevige regenbui. Een druilerige dag kan zo omslaan in een prachtige namiddag. In de zomer wordt er nauwelijks donker, om niet te zeggen helemaal niet.
We hadden voor het merendeel van de tijd mooi weer, ’s avonds koelde het meestal flink af. Op de kleine drie weken kenden we een vijftal mindere dagen. De temperatuur schommelde tussen 9°en 20°C. Het voelt warmer aan dan bij ons, zelfs 9° is heel draaglijk als er geen wind is.

Accommodatie

Logies is vrij duur in IJsland, kamperen is uiteraard het goedkoopste. Wij kozen uit noodzaak voor accommodaties die min of meer lukten met een rolstoel.

Verzekeringen

De reisverzekering van VAB-VTB kost € 88,80 (€ 111 - 20% als lid van Wegwijzer) voor een jaar gezinspolis zonder wagen. Het ziekenfonds betaalt geen medische kosten meer via Eurocross buiten de Europese Gemeenschap (sinds 2017).

Elektriciteit

De netspanning in IJsland is 230 Volt. Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard zijn of niet. Je hebt geen verloopstekker nodig.

Tanken

Zeker nooit overslaan met tanken. Telkens je een benzinestation tegenkomt, moet je benzine  inslaan, ongeacht hoeveel je nog hebt. Benzinestations liggen er niet voor het rapen.

Handbagage

De regels voor de handbagage zijn nog steeds dezelfde. Dus nog altijd geen vloeistoffen, gels, pasta’s, zalfjes en scherpe voorwerpen zoals nagelknippers, knipmessen en schroevendraaiers in je handbagage stoppen. Zulke zaken horen in de bagage die je incheckt. Op sommige luchthavens word je van kop tot teen gecontroleerd.

Veiligheid

Er zijn geen specifieke risico’s verbonden aan reizen naar IJsland. Men dient wel rekening te houden, dat het risico op een vulkaanuitbarstingen nooit uit te sluiten valt (raadpleeg de rubrieken transport, klimaat en natuurrampen.
We hebben nooit een onveilig gevoel gehad. Als je de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen neemt is de veiligheid goed te overzien.

Vaccinaties en gezondheid

Vaccinaties zijn niet echt vereist voor IJsland. Water uit de kraan is heel veilig en is zelfs beter dan flessenwater dat we hier kopen. Je moet dan wel zorgen dat je de kraan naar de koude kant zet, want warm water komt rechtstreeks van de geisers en heeft een zwavelgeur mee.
Op vlak van gezondheid zijn zorgen uit den boze. Heb je toch even een probleem met je gezondheid, dan wordt je heel goed opgevangen en verzorgd. Er hangt natuurlijk een behoorlijk prijskaartje aan vast, maar VAB vergoedt alles na afleveren van de nodige bewijsstukken. Het duurt enkele weken eer het dossier is afgehandeld, maar er is een grote tussenkomst.

Infobronnen

We haalden veel info uit Bradt Iceland 4e uitgave: ISBN 9781784 770440
Dolinicus Ihsland: ISBN 9789025 764074
Trotter IJsland: ISBN 9789401 1449564
en Michelin Toeristische Wegenkaart van IJsland
Op het internet is wel wat info te vinden over IJsland, o.a. op Reisgenie IJsland.

Inreisvoorwaarden

IJsland behoort tot de Schengen groep. Voor ons volstond dus paspoort of identiteitskaart.

Waardering

Deze reis was voor ons een meevaller qua natuur.
Enkele gegevens over onszelf: wij zijn
Jozef Somers en Marie-Claire Meesemaecker
Adres: Engelsenlaan 185, 9600 Ronse
Telefoon: 055/31.55.73
E-mail: somers.jozef@skynet.be en somersjozef@outlook.com
Andere reizigers mogen contact opnemen. Als andersvalide en persoon op rust ben ik meestal thuis. Mijn spraak wordt niet altijd door iedereen verstaan, daarom is het aangewezen ons te contacteren na 18u. Marie-Claire kan dan geïnteresseerden te woord staan. Een andere mogelijkheid is vooraf een dag en uur af te spreken via mail.

Logies: ligging, toegankelijkheid en prijs

De algemene gegevens van het logies tellen voor iedereen. Daarbij geef ik de toegankelijkheid, die bedoeld is voor minder mobiele mensen en rolstoelgebruikers, die nog uit hun rolstoel kunnen en die met de hulp van een vaste steun nog enkele stappen kunnen zetten. Het vergrote deel van hotels of guesthouses waar wij verbleven heeft minstens 1 kamer met aangepaste badkamer en de meeste bedden zijn vrij hoog. Als je wil zeker zijn over zulke kamer te kunnen beschikken, doe je er best aan met het logies in kwestie telefonisch contact op te nemen en je wensen voor te leggen.
Tussen haakjes geef telkens een tevredenheidsscore.

Svitan Guesthouse & Apartments, Tùngata 10, 230 Keflavik (3/5)
 Tel.: + 354/663.12.659
Dit logies ligt in het centrum van Keflavik. Het was wel even zoeken en toen we het gevonden hadden, bleek er niemand aanwezig. Na enkele ogenblikken verscheen de dame van het onderhoud. Zij heeft ons kunnen verder helpen. Bij de ingang zijn 2 kleine treden, die met de hulp van een derde konden overwonnen worden. We hadden er een kleine kamer met twee bedden. Ik kon niet in de kleine badkamer, wel in het gemeenschappelijk deel. We boekten het logies via Booking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard € 121,64 inclusief taksen en een simpel ontbijt. Het was er netjes maar er zijn betere accommodaties in de buurt, zoals de Lighthouse Inn in Gardur.

Downtown Reykjavik Apartments, Raud0anaranstigur 31, Reykjavik (5/5)
 Tel.: + 354/445.6777
Deze accommodatie ligt ongeveer in het centrum van Reykjavik. Je komt erin zonder drempel. Een grote lift voert je naar de gewenste verdieping. We hadden een vrij ruim appartement met twee slaapkamers, volledig ingerichte keuken, zithoek en een ruime badkamer. In de badkamer was een lavabo, een gewoon toilet zonder beugels en een inloopdouche met vaste sproeier. We boekten het logies via Booking.com en betaalden vooraf € 111,44 met MasterCard, inclusief taksen maar zonder ontbijt. Het is een aanrader qua ligging. De prijs was zo laag, omdat we het logies herboekt hadden zonder annulatie mogelijkheid.

Hotel Selid, Selid, 851 Keldur (5/5)
 Tel.: + 354/487.8790
Het hotel ligt op de hoofdbaan op een 15 km van Hella. Bij de inkom is er 1 opstapje, verder is het vlak. We hadden een ruime kamer met twee bedden. De badkamer omvatte een lavabo, een verhoogd toilet met beugels en een inloopdouche met losse sproeier en badstoel. We boekten het hotel via Booking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard € 340 voor twee nachten, taksen en ontbijtbuffet inbegrepen. Het is een aanrader als je in de buurt overnacht. De manager is vriendelijk en heel behulpzaam.

Fosshotel Nupar, Nupar, 880 Kalfafrll (3/5)
 Tel.: + 354/517.3080
Het hotel ligt op de R 1 ergens te midden van niets. Je moet goed opletten, of je bent er voorbij. Je komt erin zonder drempel, de deur opent automatisch. Het is een enorm en modern complex. De kamers zijn allen op het gelijkvloers en zijn niet te groot en er is slechts 1 met een min of meer aangepaste badkamer. In de kleine kamer hadden we twee bedden. De piepkleine badkamer had een lavabo, een gewoon toilet met 1 beugel en een kleine inloopdouche met losse sproeier. We boekten het hotel via Booking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard € 520,00 voor twee nachten, taksen en ontbijtbuffet inbegrepen. Een overnachting in dit hotel is vrij duur, zeker als je ziet wat je er maar voor krijgt. Het is een grote keten, die over lijken gaat. Zij doen aan graaicultuur. We kunnen het zeker niet aanbevelen, maar je hebt in de buurt geen andere mogelijkheid. Ik geef een 3/5 voor prijs/kwaliteit. Het restaurant levert goede maaltijden af, maar is vrij duur.

Milk Factory, Dalbraut 2, 780 Höfn (4/5)
 Tel.: + 354/478.8900
Het logies ligt bij het binnenkomen van Höfn aan de rechterkant van de weg. Bij de ingang is een trap en ook een hellend vlak. Eens binnen is het volledig vlak. In de ruime kamer hadden we een breed dubbel bed. De badkamer omvatte een lavabo, een verhoogd toilet zonder beugels en een inloopdouche met losse sproeier. We boekten hier via Booking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard € 245,00 taksen en ontbijtbuffet inbegrepen.

Litlabjarg Guesthouse, Litlabjarg 701, Hrafnabjorg (5/5)
Het logies ligt in het klein gehucht Litlabjarg. Er is een hoge opstap aan de inkom, verder is het vlak. De kamer was niet al te groot, we hadden er twee bedden. In het gedeelde sanitair was een lavabo, een gewoon toilet zonder beugels en een ligbad met losse sproeier. We boekten het guesthouse via Booking.com, de betaling gebeurde automatisch via de MasterCard voor een bedrag van ISK 23.400/€ 168,08 taksen en ontbijt inbegrepen. De dame die het guesthouse runt is heel vriendelijk en gedienstig. We moesten haar bellen als we hulp nodig hadden. We kunnen het zeker aanbevelen.

Skogar Sunset Guesthouse, Skogar 2, Husavik (5/5)
 Tel.: + 354/845.3757
Het guesthouse ligt een 12-tal kilometer buiten Husavik op de R 87 richting Myvatn. Je komt erin zonder drempel. We hadden er een grote kamer met twee bedden en een kleine keuken. In de ruime totaal aangepaste badkamer was een lavabo, een verhoogd toilet met beugels, een inloopdouche met losse sproeier en badzitje en een haardroger. We boekten het logies via Booking.com en betaalden ter plaatse € 156,41 taksen inbegrepen maar zonder ontbijt. We kunnen dit logies ten stelligste aan iedereen aanbevelen. Wil je er een aangepaste kamer, wees er dan vlug bij, er is maar één. De drie andere zijn goed voor modale reizigers.

Elda Guesthouse, Hellubraun 9, 600 Myvatn (4/5)
 Tel.: + 354/464.4220
Het guesthouse bevindt zich aan de noordoost zijde van het meer. De straat van het logies is net voor de kleine supermarkt, komende vanuit het noorden. Je komt erin zonder drempel. We hadden een piepkleine kamer met twee bedden en een lavabo. De gemeenschappelijke badkamer was deels aangepast en heeft een verhoogd toilet met beugels en een kleine douchecabine met losse sproeier. We boekten het guesthouse via Booking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard € 376,11 voor twee nachten, taksen en een goed ontbijtbuffet inbegrepen. Als er geen groepen verblijven is het er heel rustig.

Brimnes Hotel & Cabines, Bylgjubygod 2, Olafsfjordur (5/5)
 Tel.: + 354/863.3889
Het logies ligt ietwat afgelegen in Olafsfjordur aan de oever van de rivier. Er zijn twee treden aan de inkom van de chalet. Die was helemaal in orde voor andersvaliden en had naast een zithoek, een eetkamer, een ingerichte keuken , een slaapkamer met een breed dubbel bed en een badkamer met een lavabo, een gewoon toilet zonder beugels en een douchecabine met losse sproeier. We boekten het logies via Booking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard ISK 22.840 of € 164,15 taksen inbegrepen maar zonder ontbijt. Dat kostte ISK 1.800/€ 13,00 p/p, wij zorgden er zelf voor. Het is een familiezaak die verder wordt gezet van vader op zijn zonen.

Hotel Hvammstangi Guesthouse, Nordurbaut 1, Hvammstangi (5/5)
 Tel.: + 354/855.1303
Het guesthouse ligt in het centrum van Hvammstangi. Er is 1 opstap bij de inkom, verder is alles vlak. We hadden er een ruime kamer met twee bedden. In de badkamer was een lavabo, een verhoogd toilet met beugels , een haardroger en een douche met losse sproeier en badzitje. We boekten het logies via Booking.com en betaalden ter plaatse € 218,85 met MasterCard, taksen en een goed ontbijtbuffet inbegrepen

Malarhorn Guesthouse, Grundargata 17, Drangsnes (5/5)
 Tel.: + 354/547.1010
Het logies ligt net buiten het centrum van Dragsnes. Waar nodig liggen hellende vlakken. We konden beschikken over een grote kamer met twee bedden. We hadden ook een keuken, zithoek en tafel met vier stoelen. In de ruime badkamer was een lavabo, een verhoogd toilet met beugels, een haardroger en een inloopdouche met losse sproeier en zitje. We boekten het logies via Booking.com, de betaling gebeurde enkele dagen vooraf met MasterCard voor een bedrag van € 179,10 taksen en een degelijk ontbijtbuffet inbegrepen. Dit logies kunnen we ten stelligste aanbevelen aan iedereen.

Hotel Horn, Austurvegur 2, Isafjördur (3/5)
 Tel.: + 354/456.4111
Het hotel ligt in het centrum van Isalfjördur naast de supermarkt Netto. De receptie voor dit logies is in het nabij gelegen hotel Isalfjördur. Hotel Horn kom je in zonder drempel, maar via een deur met een zware pomp. een lift brengt je bij de juiste verdieping. De kamer was niet al te groot en had twee bedden. De kleine badkamer omvatte een lavabo, een verhoogd toilet met beugels en een inloopdouche met vaste sproeier. We boekten het hotel via Booking.com en betaalden ter plaatse in Hotel Isafjördur ISK 24.298/€ 179,89 taksen en ontbijtbuffet inbegrepen. Het ontbijt moest genomen worden in het Hotel Isafjördur. Dit laatste leek ons een betere locatie, maar zij hebben geen aangepaste kamer.

Hotel Làtrabjarg, By R 615, Kollivikutvegur, Onlygshöfn (4/5)
 Tel.: + 354/456.5020
Het hotel ligt op de gravel kustweg R 615. Je komt erin zonder drempel, waar nodig zijn hellende vlakken voorzien. We hadden een ruime kamer met twee bedden. In de badkamer was een lavabo, een gewoon toilet zonder beugels en een inloopdouche met losse sproeier en badstoel. We boekten het hotel via Booking.com. Het bedrag van de overnachting € 204,11 werd enkele dagen voor onze aankomst betaald met de MasterCard. De locatie is goed maar te duur voor wat het is.
 
Grundarfjördur B&B, Nesvegur (zonder nummer), 350 Grundarfjördur (5/5)
 Tel.: + 354/894.4070
De B&B ligt ongeveer aan de haven van Grundarfjordur. Je komt in de kamer zonder drempel. We beschikten over een heel ruime kamer met twee beddenverwarming en ijskast. In de badkamer was een lavabo, een verhoogd toilet met beugels, een haardroger en een inloop-douche met vaste en losse sproeier en vast zitje. We boekten dit logies via Booking.com en de overnachting werd voor onze aankomst betaald met MasterCard voor € 199,00 taksen en ontbijt inbegrepen. Het was er kraaknet en leek splinternieuw. Het is een aanrader als je in de buurt moet overnachten.

Fossatùn Country Hotel, Fossatùn, 311 Fossatùn (5/5)
 Tel.: + 354/893.9733
Het hotel ligt op de R 50 links van de weg richting Reykholt. Je komt erin zonder drempels, waar nodig ligt een hellend vlak. We hadden een vrij ruime kamer met een dubbel bed, ijskast en verwarming. In de badkamer was een lavabo, een verhoogd toilet zonder beugels en een inloopdouche met vaste en losse sproeier. We boekten het hotel via Booking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard ISK 18.800/€ 120,70 taksen en ontbijtbuffet inbegrepen. Het is een echte aanrader. Het personeel is vriendelijk en heel gedienstig.

Lighthouse Inn, Nordurfjossavegur 2, 250 Gardur (5/5)
 Tel.: + 354/860.7890
Het hotel ligt ietwat afgelegen op het einde van het schiereiland Reykjanes. Bij de inkom is een opstapje van 5 cm. Verder is het complex vlak. De inkomdeur heeft een vrij zware pomp. We hadden er een heel ruime kamer met een breed dubbel bed. In de badkamer was een lavabo, een verhoogd toilet met beugels, een inloopdouche met losse sproeier en vast badzitje en een haardroger. We boekten het hotel via Booking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard ISK 22.250/€ 159,74 taksen en ontbijt inbegrepen. Het logies is een echte aanrader, zeker wanneer je een vroege vlucht voor de boeg hebt. Het is amper een kwartier rijden naar de luchthaven.

Reisverslag

Zondag 16/06 Vlucht Brussel - Reykjavik Airport (Keflavik)

Klokslag 10.30u stopte de taxi van Soetens Airport Services uit Ronse. Er werd geladen en we konden op stap. Een uur later waren we reeds op de luchthaven Brussels Airport. Het inchecken verliep vlekkeloos, net als de security. Na het inchecken passeerden we eerst bij de dienst assistentie, om aangifte te doen en assistentie te vragen bij het aan boord gaan. Net voor de inscheping verschenen twee assistenten. Ze reden me door de slurf naar het vliegtuig, verzetten me van mijn rolstoel op een smal stoeltje en brachten me op mijn plaats. De piloot verliet zijn parkeerplaats op het aangegeven uur en landde op de luchthaven van Reykjavik ook op het exacte uur zoals voorzien. De assistentie deed zijn werk naar behoren en bracht ons bij de bagageband. Gelukkig was de bagage compleet.
Een eerste vereiste was een beetje euro’s wisselen, waarna we de verhuurmaatschappij Budget opzochten. Het had heel wat voeten in de aarde eer alles geregeld was. We vroegen en kregen assistentie mee, om de gepaste wagen op te halen. Als we de wagen zagen, een Hyundai I20, wisten we het reeds. Hij was niet geschikt, de rolstoel en de bagage kon er niet in. Marie-Claire moest terug en een ruimer exemplaar vragen. Het werd een VW Golf, voor de upgrade werd een slordige € 410 gevraagd. Het was de meerprijs betalen of ter plaatse blijven staan, veel keuze werd ons niet gelaten. Vermits we thuis ook met een VW Golf rijden, werd het iets makkelijker. Enig nadeel qua ruimte in de koffer was het noodzakelijke reservewiel. Dat nam veel plaats in voor de rolstoel. Het is Marie-Claire toch gelukt. We konden vertrekken, een totaal nieuw avontuur tegemoet.
Vermits de internationale luchthaven in Keflavik ligt, hadden we er een guesthouse geboekt. We checkten in in het Svitan Guesthouse, tenminste dat wilden we doen, maar vonden er aanvankelijk niemand. Na enkele minuten verscheen de dame, die instaat voor het onderhoud. Zij heeft ons kunnen verder helpen. Al onze spullen werden gelost en we konden starten. Veel zat er voor vandaag niet meer in en het weer was ook niet zo schitterend, daarom zochten we vrij vroeg in Keflavik een restaurant op. Het werd een simpel Chinees restaurant, gelegen in de hoofdstraat. De maaltijd was goed, niet duur maar we hebben al beter gegeten. Nadien trokken we ons terug in het guesthouse.

Vandaag 31 km gereden, we genoten volop van de zon bij 14°.

Maandag 17/06 Keflavik - Reykjavik via R 41

Vandaag 17/06 Nationale feestdag
Sight-seeing Schiereiland Reykjanes: Lavavelden en kleine vissersdorpjes
* We sloegen in de omgeving van Hafnarfjördur rechts af naar de R 42.
* Kleifarvatn is het grootste meer van Reykjanes, het is 97m diep. Het is mooi. Hier zagen we de eerste lupinen langs de kant van de weg. Op de verdere route kwamen we die meer tegen.
 Een klein schiereiland halfweg het meer, Syndristapi is het mooiste.
* Krysivik: hier kom je in hete bronnengebied, Seltun. Het mooiste deel is rechts van de weg. Er loopt een pad op planken.
* Graenavatn is een groen meer in een explosiekrater (46m diep). Vanaf hier naar Austuringjahvir is het 30’ wandelen naar een zeer actieve hete bron.
* Strandarkrikja: via de R 427
Op het einde van de R 42 links afslaan. Deze weg een 2-tal kilometer volgen, het kerkje staat links van de weg op een heuveltje. Het is mooi maar sober zowel buiten als het interieur.
* Blue Lagoon: (open 8-22u) heeft een restaurant. Het meer is aangelegd in een lavaveld, het is bekend om zijn heilzame werking. We hebben het niet bezocht, de inkom is vrij duur en we waren niet zinnens erin te baden.
Via Hofnarfjordur, fotogenieke haven en Kapavogur - Reykjavik.
Sight-seeing Reykjavik
* Hallgrims kirkja is de grootste kerk van IJsland. Ze heeft een 75 m hoge toren, je kunt met een lift naar boven, betalend en het is in de rij aanschuiven, Je hebt er een mooi zicht over de stad. We zijn er niet aan begonnen.

Hallgrims kirkja is een indrukwekkende kerk met hoge, smalle ramen. * Oud centrum: oude huisjes met gekleurde gevels, gelegen tussen de haven en het Tjermin meer.
 - Toeristisch Infocenter: Tjarnargata 11, gelegen in het stadhuis: 8-22u
* Vissershaven: hier heb je een mooi zicht op Mount Esja. Er worden visdiners gegeven in de cafés (verbouwde badhuizen)
 - Whales of Iceland: levensgrote walvissen: 10-18u
 - Holapartid is een overdekte vlooienmarkt
 - Harpa Concert & Congrescentrum, met een futuristische gevel: 8-24u.  Goed om te lunchen en koffie te drinken, van hieruit vertrekt de Hop-On-Hop-Off bus.
* Langavegur: is een langgerekte winkelstraat in het volle centrum van de stad.
* Kringlan: shoppingmall met 70 winkels, op 10’ van het stadscentrum. Er is een gratis busje vanaf Harpa Tourist Infocenter.
In het centrum van Reykjavik was een massa mensen op de been. Ter gelegenheid van de nationale feestdag kwam iedereen naar buiten. Het zonnige weer zal er wel voor iets tussen zitten. Alle terrasjes en restaurants waren druk bezet. We hadden de wagen geparkeerd aan de basiliek en vanaf daar afgedaald tot in de haven. Onderweg namen we een lunch in het restaurant Basiliek, we aten er een eerste maal Fish & Chips en het was lekker. Voor de terugtocht werd deels de hulp ingeroepen van vrijwilligers, om een handje toe te steken. De weg terug loopt omhoog. Op die manier bereikten we vrij vlug de wagen en konden we intrekken in ons appartement.

Vandaag 171 km gereden, volop zon bij 15°.

Dinsdag 18/06 Reykjavik - Keldur

* We namen de weg naar het zuiden richting Hafravatn via de R 431. We namen niet de afslag links naar Hafravatn, maar gingen verder op de R 435 naar Nesjavellir.
We volgden de R 360 langs de oevers van het Pingvallavtnmeer tot aan de kruising met de
 R 36 en gingen verder naar
* Pingvellir N.P.: bezoekerscentrum op 500 m van de R 36: 9-18.30u – gratis. Als je 4 km doorrijdt, kom je op de kruising met de R 361 het Infocentrum tegen (8-17u)
 Pingvellir is één van de drie nationale parken van IJsland. De verzakking vormt de geometrische grens tussen het Europese en het Noord-Amerikaanse continent. Het is een breuklijn tussen 2 continentale platen, de Allmannagja kloof. Deze plaats is voor de IJslanders een historisch belangrijke plaats. Hier kwam in 930 de Vikingen volksvertegenwoordiging, het Alping, voor het eerst bijeen. Dit duurde tot 1798.
Er is hier een mooie 20 m hoge waterval op de Öxarà rivier, de Oxararfoss.
* Verder naar Geysir/Strokkur via de R 365 naar Laugarvatn.
* Bruarfoss is een bijzonder mooie waterval tussen Laugarvatn en Geysir afslag Midhuss Kogarn 3 km nemen. Het is een wandeling van 1 tot 2u, je hebt een mooi zicht op deze waterval van op de brug.
* Geysir: spuit om de 1 à 2 maal per dag enkele meters hoog.

De Geysir in actie. * Strokkur: spuit om 4 tot 8 min, 10 tot 20 m hoog.
Stokkur werd na een aardbeving in 1789 actief en bleef 100 jaar tot uitbarstingen komen. Door een aardbeving in 1896 werd de watertoevoer van de geiser geblokkeerd. In 1963 werd de waterweg door de lokale bevolking schoongemaakt, sedert dan heeft de geiser regelmatig erupties. De geiser is  23 m diep en daar heeft het water een temperatuur van 120°. Door de heersende druk gaat het water niet koken. Op 16m diepte is de druk laag genoeg en kan het water tot dampvorm overgaan. Beiden maken deel uit van een geothermisch veld en liggen naast elkaar. Het kan er heel druk zijn. Er is een bezoekerscentrum, een tankstation (waarschijnlijk vrij duur), een souvenirwinkel, een restaurant, een cafetaria, een hotel en een camping. Er ligt een degelijk pad naar beide geisers dat omhoog loopt. Het was er koud door de ijzig koude wind.
* Gullfoss: 10 km ten oosten van Geysir is één van de mooiste watervallen van IJsland, 32 m hoog, Het water valt in een 2,5 km lange nauwe kloof. De brede waterval is gratis te bezoeken. Het water valt in twee trappen 32 m naar beneden in een kloof. De trappen worden gevormd door harde lagen  basalt, afgewisseld door zachtere materialen. De kloof is meer dan 70 m diep, 20 m breed en 2,5 km lang.

Een groepje mensen bij de waterval tonen hoe reusachtig Gullfoss wel is. Op de bovenste parking is een cafetaria en een infocentrum, je hebt er een prachtig uitzicht. De onderste parking is meer gericht op personen die minder goed te been zijn of rolstoelgebruikers. Het pad is goed berijdbaar en je ziet de waterval in zijn volle glorie. Het is ook bereikbaar via een houten trap vanaf de bovenste parking.
 * Skàholt bevindt zich aan de R 31 (volg vanuit Gullfoss de R 35) 25 km ten zuiden van Geysir. Boerderij en kerk (kathedraal: 9-19u, het is een mooie krypte, inkom ISK 500/€3,60 . De kerk staat op een heuveltje en is moeilijk bereikbaar met een rolstoel. Het domein en de kerk zijn goed onderhouden.
* Kerid is een mooie 55 m trechtervormige krater, deels gevuld met groenkleurig water. De krater is ontstaan door het instorten van een kleine magmakamer na een uitbarsting 3.000 jaar geleden. Het is een onderdeel van een kratercomplex Tjarnarholar. Kerid ligt op 50 m van de R 35, er is een kleine parking en een degelijk pad, zodat je zelfs als rolstoelgebruiker over de kraterrand kunt kijken. De inkom is € 3 p/p
* Via Selfoss en Hella naar Keldur
 - Supermarkt Kronan: Selfoss 10-20u, je hebt er een enorme keuze en redelijke prijzen, het is een vrij grote supermarkt.
 - Keldur: 15 km ten noordoosten van Hella via R 264, de laatste kilometers zijn onverhard. In Keldur checkten we in in het Hotel Selid. We werden vriendelijk ontvangen door de  vrouwelijke manager/receptioniste en naar de kamer geleid. Het avondmaal gebruikten we in hotel. het was lekker maar vrij duur.

Vandaag 298 km gereden, volop zon bij 12°

Woensdag 19/06 Hella - Landmannalaugar - Hella

Vandaag trok Marie-Claire er alleen op uit met een georganiseerde tour van Reykjavik Excursions. De tour was van thuis via internet geboekt en via MasterCard betaald voor een bedrag van ISK 12.000/€ 88,51.
Vertrek Hella-Kjarval Supermarkt: 10u (9.45u). Marie-Claire was ruim op tijd ter plaatse en kon meteen in de bus als die er aankwam.
Terug van Landmannalaugar: 16u (15.45u) Tijd in Landmannalaugar 3.30u

Een paar wandelaars volgen een kronkelend pad tussen de lavastenen. * Meenemen of aantrekken: warme kledij (muts, handschoenen, bergschoenen), eten en drinken in rugzakje.
* Bij het informatiebureau zijn er wandelgidsen verkrijgbaar (ISK 300/€2,16 ): de wandelpaden zijn aangegeven in de juiste kleuren in overeenstemming met de wandelpaaltjes.
De wandeling in het Laugahraun lavaveld is een loop van 4,3 km. Vertrek juist voorbij de kampeerhut en de toiletten. De weg loopt omhoog naar het lavaveld en komt verder uit in een mooie vallei, gaat verder naar de voet van de Brinnistunsolda met modderpoelen. Ze namen dan de Graenagil Trail terug naar het Laugahraun lavaveld via de Graunagil (green gorge). Van hier kan je, de weg splitst, de Blàhnujur beklimmen. De weg stopt bij de rivier.
Marie-Claire heeft genoten van haar uitstap, ze vond het niet echt nodig om warme kledij aan te trekken. Ze heeft het enorm warm gehad. Rond 19u was zij terug in het hotel en na een korte opfrisbeurt werd richting Hella gereden, om in een restaurant aan de rechterkant van de weg te stoppen. De Fish & Chips was er lekker. De keet was niet echt uitnodigend.

Vandaag 77 km gereden, afwisselend zon en bewolking en veel wind bij 10°C.

Donderdag 20/06 Keldur - Kalfafell

* Seljalandsfoss 65 m: R 1 daarna de R 249 richting Porsmork, 20 km voorbij Hvolsvillur. De waterval wordt vaak op veel foto’s en kalenders afgebeeld en is één van de bekendste watervallen van IJsland. Je kunt achter de waterval lopen. Door het opstuivende water is een regenjas of paraplu geen overbodige luxe. Het pad is daardoor vaak erg glibberig. Het is de enige waterval in IJsland die ’s nachts verlicht is. Je kunt nog 500 m verder gaan over begroeide rotsen met andere watervallen o.a. Gljufrafoss, half verborgen in een kloof.
* Skogafoss is een zeer mooie waterval, de grootste van IJsland, 60m hoog en 25m breed. Je ziet de waterval vanaf de weg. Van de afslag is het een paar honderd meter tot de grote parking. Van de parkeerplaats heb je al een prachtig zicht op de waterval.

Skogafoss is een hoge waterval. Je kunt tot bij de waterval gaan en ook via een steile metalen trap van 380 treden naar boven gaan. Boven is een platform, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op de waterval en de omgeving. Op het punt van de parking het dichtst bij de waterval is links een goed Skogafoss waterval aangelegd pad op fijne kiezel. Goed haalbaar met een rolstoel, maar er moet plaats vrij zijn.
* Eyjafjallajökull: 10 km ten westen van Skogar aan de R 1, de top van de vulkaan is goed te zien bij mooi weer. Er is een grote parking. Toen wij er waren hing er veel mist, van het mooi uitzicht schoot niet veel over.
* Sölheimsjökull: Toegang via de R 1 en dan via een onverharde weg tot aan de rand van de gletsjer. Er is een kleine parking en vanaf daar is het zeker 20’ lopen naar de ijstong. Je moet nog terug en tel daar de tijd van foto’s nemen bij, dan zit je gemakkelijk aan een volledig uur. De gletsjer is een uitloper van de grote Myrdalsjökull. Er ligt een degelijk stijgend pad in grove gravel, moeilijk haalbaar met een rolstoel. Bij aankomst hadden we lichte regen, na een kwartier was het opgeklaard en zagen we terug op een helblauwe hemel.

Het water sleet een groot gat in de klif.

* Dyrhölaey: Ga op de R 1 en neem rechts de R 218 (6 km), een zeerots met boog. In deze 120 m hoge klif zit een gat waarin de zee vrij spel heeft. Door zeelui wordt dit gat ook wel Portland genoemd. Er nestelen veel puffins (papegaaiduikers) op Dyrhölaey. Het is beschermd gebied sedert 1978. In 1910 is er een vuurtoren gebouwd, die in 1927 vervangen is. Vlak voor Dyrhölaey, na het toegangshek, krijg je mooie turfsteenformaties, bereikbaar na een korte wandeling. Ga in Dyrhölaey  rechtdoor naar de vogelrotsen. Links van de parking kan je veel papegaaiduikers spotten en het zwarte zandstrand (rechts) zien. Afslag rechts steil naar boven (2 km). Je hebt er het mooiste zicht op het gat in de rots.
Tochtjes met amfibievoertuigen (Tel. 437.8500 898.6800)
* Vik: Tourist Information; 11-20u, het ligt in een oud winkelpand 19e eeuw. Vik ligt aan een gitzwart strand met ten westen de Reynisdrangar, zwarte 66 m hoge basaltzuilen in zee. Oorspronkelijk was Vik een vissersdorp, maar door de afwezigheid van een haven en de gevaarlijke kust, die aan veel zeelui het leven kostte, werd het vanaf 1887 een handelsplaats. Aan het strand staat een monument ter herinnering aan de omgekomen zeelieden. De nabij gelegen Reynisfall (340 m hoog) is een geliefde plek voor vogelspotters. In de zomer komen er veel vogelsoorten voor, waaronder de papegaaiduiker. De vogelrotsen zijn bereikbaar via de R 215 aan de andere kant van de berg. Aan de westkant van de berg zijn bij Gardar basaltgrotten te zien. Je vindt er ondiepe grotten en fraaie basaltformaties.

Het zwarte strand van Vik, met puntige klippen aan de horizon. * Reynisvellir is een mooi kerkje uit 1859, het staat even voor het eindpunt van de weg.
* Fjadrargljüfur is een mooie kloof in de Fjadrà-rivier. Het is bereikbaar via de R 206 richting Raki (3,5 km). Je kunt het grasland links van de weg oversteken of vlak na de boerderij Hunkulakar niet rechtsaf, maar nog 900 m doorrijden richting Holtboerderij. Van de parking met infobord is net voor het bruggetje een voetpad naar rechts. Het is een nauwe kloof, 2 km lang met 100 m hoge rotswanden.
Na dit laatste werd het stilaan tijd om het Fosshotel in Nupar op te zoeken. Het viel ons ietwat tegen. De kamer was klein en de badkamer amper aangepast en daarvoor betaalden we een hoge prijs van € 260,00 ontbijtbuffet inbegrepen. Het avondmaal namen we ook hier, het was lekker maar de schotels waren niet te groot.

Vandaag 241 km gereden, afwisselend zon en bewolking bij 15°C.

Vrijdag 21/06 Omgeving Kalfafell

* Nupsstadur is een piepklein turfkerkje uit de 17e eeuw. Het is niet meer bereikbaar, het staat op privé domein en dat is afgesloten met een hek.
* Hundafoss: op 1,5 km van het infocentrum start een wandeling 30 minuten heen en terug. Het lukt niet met een rolstoel. Je kunt een combinatie maken van Hundafoss en Svartifoss.
* Svartifoss (Zwarte waterval) is een mooie waterval van 20 m hoog omgeven door prachtige kolommen zwart basalt. Ze ligt in Skaftafell, onderdeel van het Vatnajökull Nationaal Park. De basaltkolommen zijn ontstaan door lava die zeer lang heeft  kunnen afkoelen, waardoor het gesmolten gesteente heeft kunnen kristalliseren. Een wandeling van 1u tot 1.30u heen en terug naar de Svartifoss waterval vanaf het bezoekerscentrum in Skaftafell is zeker de moeite waard, maar lukt niet met een rolstoel.

Waterval komt van hoog tussen de zwarte basaltrotsen naar beneden. * Skaftafell National Park: ingang via de R 998
 Bezoekerscentrum: 9 -18u, er is een filmzaal en er zijn kaarten te koop.
* Skaftafellsjokull: een wandeling vanaf het infocentrum (1u lus) is deels rolstoeltoegankelijk. Na 700 m loopt het pad plots vrij steil naar beneden. Ik ben er gestopt en heb Marie-Claire gevraagd alleen verder te gaan en er zoveel mogelijk van te genieten. Je loopt de hele tijd tussen bloemenvelden, paddenstoelen en fluitende vogels. Op de terugweg, die iets omhoog loopt, kregen we hulp van enkele Israëlische jonge dames, die het duwwerk van Marie-Claire overnamen. Terug aan het infocentrum zochten we de cafetaria op, om er de lunch te verorberen.

Schitterende sneeuwtoppen op de achtergrond, schrale graslanden op de voorgrond. * Hof heeft een mooi turfkerkje uit 1884 met een grasdak. Het is omgeven door een schilderachtig kerkhof. Hof heeft verder twee hotels, Adventure Hotel en Vesturhus Hotel. voor het overige valt er niets te beleven.
* Ingolfshögdi National Reserve is een alleenstaande kaap van 70m op 10 km ten zuidoosten van Hof. In Fagurhöls kan je bij de boerderij Hofsnes een tour boeken naar Ingolfspafdi, papegaaiduikers, duur 2.30u, € 66 p/p. Het is een mooie plek: 10.15u-15.30u, met tractor met platte kar of 4 x 4.
Je hebt een mooi zicht op Öraefajokull. We hebben het niet gedaan, ten eerste voor de prijs en met een rolstoel zou het niet lukken.
* Vatnajokull National Park (www.vatnajokulsthjod.gardur.is) is de grootste gletsjer van IJsland.
Op de parking vind je toiletten, ook voor rolstoelgebruikers. Toegang tot het Nationaal Park is gratis. De parking is betalend.

Gletsjer. * Svinafullsjokull ligt 2 km in het zuidoosten van het infocentrum, gletsjerberg van de Vatnajökull. De gletsjer is bereikbaar via een onverharde weg van 2 km, het kan met eigen wagen, de weg ligt met veel putten tot aan de gletsjer.
Op de R 1 word je gewaarschuwd voor het gevaar op vallende rotsbrokken. We hebben niet het risico willen lopen tot het einde te rijden. Marie-Claire deed de rest te voet. Als je beneden komt is er nog een klein weggetje van 5 minuten. Onderweg reed een jong koppeltje haar voorbij, die even later met veel gebaren teken deden om een heuveltje op te gaan. Wat ze daar te zien kreeg was onbeschrijflijk mooi, de witte ijsschotsen die in het blauwe meer drijven, gaven een groot contrast weer tegen de blauwe hemel. Het was zeker genietbaar. Na haar uitgebreid bezoek aan de gletsjer had zij het geluk te kunnen terugkeren in de wagen van een jonge Portugees koppel uit Lissabon.
Kort na de middag en na het bezoek aan Skaftafellsjokull had het geen zin, de regen viel er met bakken uit en de lucht zat helemaal toe. We reden er voorbij en bezochten eerst Hof. Bij terugkeer scheen de zon volop en keken we op een blauwe hemel.
Het avondeten namen we een tweede keer noodgedwongen in het Fosshotel.

Vandaag 150 km gereden, zon tot 14u, dan plensbui tot 16.15u en terug volop zon bij 11°C.

Zaterdag 22/06 Kalfafell - Höfn

* Fjallsàrlon: 10 km voor Jokutsàrlon, mooie plek. Meteen na de Hrula rivier een zijweggetje naar links volgen. Bij de splitsing links houden, achteraf via dezelfde weg terug. Het is een vrij goede gravel en goed te doen met een gewone wagen. Het gletsjermeer ligt niet ver van het nationaal park Skaftafell en het bekendere en grotere Jokulsarlon. Van het gletsjermeer Breidàrlon stroomt een kleine rivier in Fjallsàrlon.
* Jokulsarlon bevindt zich aan de voet van ringweg 1. Het gletsjermeer is vrij jong, het is pas in 1935 ontstaan en groeide vrij vlug van 7,9 km² in 1975 tot minstens 23 km² nu door het afsmelten van de gletsjers. Met een diepte van circa 250 m is het het diepste meer van het land. Je hebt een mooi uitzicht van op de parking op het gletsjermeer met tal van ijsschotsen van op de gletsjer. De grote parking is bezaaid met grove kiezel, wat rijden met een rolstoel moeilijk maakt.

Helblauw gletsjermeer met ijsschotsen.

Het uitzicht is fenomenaal, je kunt er lang naar kijken. Op de kleinere parking krijg je andere zichten op de ijsschotsen. Op de parking net over de brug heb je een mooi zicht op ijsschotsen die onder de brug door naar open zee drijven.
* Breidamerkurjokull is 190 m diep en 15 km² groot. Je hebt een mooi zicht vanaf het lage heuveltje bij de steiger en cafetaria. Op een bank aan het cafetaria gebruikten we onze meegebrachte lunch. We hadden er een zicht op het regelmatig vertrek van amfibievoertuigen, voor een korte tocht op het meer.
Op 800 m hier vandaan heb je ongeveer hetzelfde uitzicht en het is er minder druk. Na de brug de wagen parkeren en de heuveltjes aan de rechterkant oversteken via de oostelijke oever van de lagune tot aan de voet van de gletsjer. Grote kolonie roofmeeuwen en noordsternen. Het is mooi op het einde van de dag.
* Skàlafell en Skàlafellsjökull: Gletsjertong van de Vatnajökull.
* Flàajokull: Gletsjertong van de Vatnajökull, het is gemakkelijk bereikbaar vanaf de R 1 via een zijweg. Het begint even ten oosten van de boerderij Holmus.
* Höfn is de hoofdplaats van het zuidoosten, het is een vissersplaats gekend om zijn zeekreeften.
 Tourist Information Center: 8-20u, Hofnarbrant 25 (hoofdstraat). Het is gehuisvest in de oude winkel Gamlabrid
Na incheck in het logies Milk Factory zochten we een restaurant op. Het werd de Pizzeria Ishusia. De geserveerde pizza’s waren lekker en de wachttijd viel best mee.

Vandaag 235 km gereden, volop zon bij 14°

Zondag 23/06 Höfn - Hrafnabjerg

Dit is de weg naar de Oostfjorden. Er zijn vaak grote kudden rendieren te zien, nu niet. Het iseen gebied waar mooie stenen te vinden zijn.
* Stokkones:
 Vlak voor de kust liggen enkele rotseilandjes, waar vaak zeehonden te zien zijn. Het strand van Stokkones is privé terrein. Er moet inkom betaald worden, ISK 900/€ 6,47 p/p. Van dit geld onderhoudt de eigenaar de weg. Op het eindpunt moet je nog een eindje te voet verder, wat niet lukt met een rolstoel. Op Stokkones staat een Vikingdorp, dat als filmset gebouwd werd voor een IJslandse film die toen (2010) niet gefilmd is. Het nagebouwd dorp staat op het grondgebied van een lokale boer. Tegen een kleine vergoeding laat hij bezoekers er ronddwalen.

* Djùpivogur is een vissersplaatsje en de oudste handelsplaats, dat ligt tussen Berufjördur en Hamarsfjördur. Er staan oude gebouwen bij de haven die dateren uit de tijd dat de Denen er de handel beheersten van 1788 tot 1920. Langabùd is het oudste gebouw (1790), een oud pakhuis aan de haven, nu museum: 10-18u
Voor de kust ligt het onbewoonde eilandje Papey. Mooi zicht op het eilandje en de zuidoostkust bij mooi weer.
* Berufjördur is de mooiste fjord van IJsland. Berufjördur ligt tussen de twee fjorden Hamarfjördur en  Breidalsvik. Deze fjord is circa 20 km lang en 2 tot 5 km breed. Aan de fjord staat een houten kerkje uit 1938. Het heeft het een mooi altaarstuk en preekstoel uit 1690. Ernaast is een klein folksmuseum.

Buitenzicht van het kerkje. Het lijkt meer op een houten chalet, witgeschilderd met rood dak. * Neem voorbij Breiddalork de R 96 kustweg.
* Stödvarfjördur is een aardig vissersplaatsje met Stenen museum: 9-18u, ISK 1.500/€ 10,80 p/p . Het kerkje wordt nu gebruikt als overnachtingplaats.
* Fàskrùdofjördur is een Frans erfgoed, Tourist Information, Budaugur 8.
 - De Franse wijk ligt langs de fjord enkele meter van de hoofdstraat, er staan gerenoveerde huizen. Het waren Fransen uit Gravelines.
 - Museum van de Fransen in IJsland: Hofnagata 12, links van de weg: 10-18u, het wordt beheerd door het Fosshotel aan de overkant.
- De begraafplaats van de Franse zeelieden ligt iets voor bij het dorp aan de rechterkant. Het staat aangegeven met een bord en bevindt zich beneden de weg aan het water.

Het fjord weerspiegelt in het water. Op de oever staan paarse bloemen (lupinen). * Mjöifjordur bereik je vanuit Reydarfjördur via een tunnel op de R 1 richting Egilsstader. De weg loopt naar Brekka. Het is een bijzonder mooie, lange, smalle fjord met tal van watervallen aan het einde van de fjord in de Hafsà rivier. Er is een afdaling van 18%. We zijn aan de weg begonnen en gestopt na de waarschuwing ‘enkel voor 4x4 voertuigen’.
* Egilstadir: Tourist Information: Vlakbij de camping. Het is de belangrijkste plaats van Oost-IJsland.
 - Fardagafoss is een waterval op de Midhùsàa rivier, die vanuit de ontoegankelijke hoogvlakte Fjardarheidi naar Lagarfljot loopt. De waterval ligt wat verscholen en is via een pad bereikbaar, 40 minuten heen en terug. Stroomopwaarts zijn nog twee watervallen. Ze ligt op de R 93 richting Seydisfjordur, bijna 2 km na de afslag van de R 94.
 - Op de weg naar Seydisfjordur liggen verschillende watervallen o.a. Hàifoss, Gufufoss. Je moet goed uitkijken, ze zijn niet allen zichtbaar van de weg.
* Seydisfjordur: Er staan mooie oude huizen, omgeven door hoge steile bergen. Hier leggen de veerboten aan van het Europese vasteland. Er is een Tourist Information in het busstation vlakbij de haven. Het is een prachtige route door het hooggebergte, met op de hoogste toppen nog veel sneeuw.
 - Skoftfell: Austurvegur 42, tentoonstellingsruimte; aanrader.
 - Tvisöngur: boven het dorp heb je een fantastisch uitzicht over de fjorden.
Na een korte stop in Seydisfjordur vatten we de terugtocht aan en stevenden af op onze overnachtingplaats in Litlabjarg, het Litlabjarg Guesthouse. We hadden de uitbaatster verwittigd dat we iets later zouden zijn en gevraagd of we een avondmaal konden gebruiken in het guesthouse. Het geserveerde was een lokaal recept, het was te doen.

Vandaag 391 km gereden, volop zon bij 14° tot zelfs 19°

Maandag 24/06 Hrafnabjorg - Husavik

Via Jokuldalur en Jokuldalsheidi. Op de oude ringweg R 901 ligt de boerderij Modrudalur, een kerkje uit 1949. Dit kerkje werd gebouwd door een boer, het altaarstuk is ook van zijn hand. Je hebt er mooie zichten in zuidwestelijke richting. Aan de afslag naar de boerderij stond een bord “4x4 aangeraden”. Daarop reden we verder en namen de 2e afslag, de weg was hier een eindje geasfalteerd.
* Jokunorg Gùfur N.P.: Canyon is 25 km lang, 500 m breed en 100m diep.
 - Dettifoss is de grootste waterval van IJsland en Europa, ze is 44 m hoog en 100 m breed en is wat waterverplaatsing betreft de krachtigste waterval van Europa. Via de R 862 aan de westkant met parking, 40 minuten heen en terug stappen.

De waterval gezien vanaf de bovenkant. Via de R 864 aan de oostkant is een betere weg en je bent dichter bij de waterval. Als je stroomopwaarts vanaf Dettifoss de oever volgt, heb je een mooie voettocht van 1,5 km, je doet er +/- 30 minuten over. In de buurt van Dettifoss zijn twee kleinere watervallen, circa 1 km stroomopwaarts de brede Selfoss, ze is 11m hoog, die uit tien naast elkaar liggende watervallen bestaat. De tweede waterval is de Hofragilsfoss, die 2 km stroomafwaarts ligt en 27 m hoog is. De weg is deels twijfelachtig. We zijn gestopt op de parking. Het pad loopt door mooie basaltformaties. Op de parking van de Dettifoss waterval zijn twee mobiele toiletten. Beide watervallen kan je combineren, het wordt dan een wandeling van 1.45u. Het lukt niet met een rolstoel.
* Vesturdalur: Van hier kan je mooie wandelingen maken, vertrek aan de camping, gelegen tussen Dettifoss en Asbyrgi.
* Hljodaklettar, Echo Rocks: Het bijzondere gebied vol basaltrotsen is een tijd geleden gevormd door de lava van de vulkaan Raudholar. Wat overbleef na het natuurgeweld is een gebied vol rotsen met bijzondere zeshoeken en spiralen. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door de samentrekking van het gesteente na het afkoelingsproces van de hete lava.
* Kirkhjan: De kerk bevindt zich in een grot en gelijkt op een stenen golf.
* Tröllid Trail is een plug die recht omhoog steekt naast de rivier.
* Kastoli is een rots in de vorm van een kasteel.
* Eyjon eiland: Hier heb je verschillende soorten kleine bronnen en meertjes, gelegen in een rond plateau tussen hoge kliffen.
 Al deze punten liggen op een en dezelfde wandeling. Het lukt niet met een rolstoel. Volg de rivier en je komt bij Karl & Kerling, twee trollen aan het water.

* Asbyrgi is gelegen op de R 862 en verder de R 85 rechts, 4 km lange V-vormige kloof met steile rotswanden van 100m hoog.
 De Park Information Service is gelegen bij het tankstation: 9-19un bij begin van de kloof. Wandelkaarten zijn er verkrijgbaar, er zijn 20 verschillende wandelingen.
 Pad A2: Hier heb je een mooi zicht op de bergen van Eyjon. Er is ook een wandeling naar een meertje. Op de rotsen nestelen vogels (Noorse stormvogels) en op de bodem vind je prachtige bloemen. De parking vind je via een weggetje bijna achter de kloof.
 Asbyrgi is ontstaan als gevolg van een verwoestende overstroming na de uitbarsting van de vulkaan onder de Vatnajökull ijskap duizenden jaren geleden. Er loopt een weggetje naar het einde van de kloof, waar een parking is. Vanaf hier kan je een wandeling maken door het berkenbos en er is een platform met uitzicht op het meertje.
* We reden verder via het schiereiland Tjornes. Steile rotskust waar in het broedseizoen grote aantallen papegaaiduikers en andere zeevogels broeden. In de omgeving van Ronnos is een mooi uitzichtpunt op de Oxarfjördur fjord.
Op het einde van de dag zochten we het gereserveerde Skogar Sunset Guesthouse op, waarna we terugkeerden naar Husavik en binnenstapten in het restaurant
Gamli Baukur, Hafnarstett 9, Tel.: + 354/464.2442 E-mail: gamlibaukur@gamlibaukur.is
Het restaurant bevindt zich aan de haven. Je kunt erin via een hellend vlak om de hoek. We hebben er een degelijke maaltijd voorgeschoteld gekregen.

Vandaag 295 km gereden, 13° en bewolkt in het binnenland, aan de kust volop zon bij 15°C.

Dinsdag 25/06 Husavik - Myvatn

* Husavik ligt aan de Skjàlfandi baai. Met net iets meer dan 2.000 inwoners heeft het stadje de bijnaam Whale watching hoofdstad van IJsland , naast de stad Akureyri, die ook wel hoofdstad van het noorden genoemd wordt. Husavik is de laatste jaren aanzienlijk aan populariteit toegenomen, zowel onder de IJslanders als onder buitenlandse toeristen. Hiervoor zijn verschillende redenen, het is een commercieel centrum van handel en diensten in de regio en bovendien is het een mooie stad, gelegen in een bijzonder mooie omgeving. Als ‘cherry on the pie’ biedt Husavik een verscheidenheid aan recreatieve mogelijkheden.
De haven van Husavik ligt in het centrum van de stad en was ooit de bedrijvige motor van een vissersplaatsje. De vissersvloot is in de loop van de jaren fel ingekrompen en heeft plaatsgemaakt voor bedrijfjes die Whale watching tours organiseren. Uit de haven vertrekken dagelijks talloze boten met toeristen. Sinds 1995 hebben de walvisuitstapjes een belangrijke plaats ingenomen in de lokale economie.
Het Bureau van toerisme ligt in het Walvismuseum, boven de haven in de hoofdstraat Hafnarstett: open 8.30-18.30u.

Het skelet van een walvis in het museum.

* Walvismuseum: inkom ISK 2.000/€ 14,40 p/p, + 65 ISK 1.600/€ 11,50. Er is een verdieping en geen lift, daarom gratis voor rolstoelgebruikers. Het is een echte aanrader.
* Walvissajan: Aan de dokken liggen de boten voor whale watching
 Gintle Giants: met vissersboot +/- 3u, ISK 10.000/€ 71,95 p/p
 North Sailing: oudste bedrijf, vissersnoot, meren ook aan bij papegaaiduikers.
 Salka: heeft slechts 1 bootvoor 42 passagiers, sfeer is iets gemoedelijker.
* Kerk, hoofdstraat, Gardarbraut: 10-18u
 Het is één van de mooiste kerken van IJsland uit 1906. Heeft een preekstoel en een mooi interieur. Voor bezoek de sleutel vragen naast de kerk in de bookshop.
Het beeld dat we hadden in Husavik, deed ons terugdenken aan Ushuaia. Het was er koud, er blies een ijzig koude wind, de lucht was grijs en aan de overkant van de fjord lag sneeuw op de bergen.
Van Husavik naar Myvatn: 59 km
* Hverir ligt aan de voet van de Namafjall (432m) op 6 km ten oosten van Reykjaklid. Het is een kleurrijk gebied met stoompluimen, solfataren, fumorolen en kokende modderpoelen. Je kunt dichtbij de parking een plateau op, vanwaar je een prachtig zicht hebt over het solfatarengebied. De geur van rotte eieren moet je erbij nemen. Let wel op als je over het terrein loopt, de bodem is niet overal even stevig, blijf zeker op het min of meer afgebakend pad.

Warmwaterbronnen verzonken in het vlakke landschap. Het gebied is gemakkelijk bereikbaar, het ligt naast de ringweg, 6 km ten oosten van Myvatn.
* Krafla: om er te komen rijd je na Hverir nog 200m verder en dan links afslaan naar de R 863. Het gebied rond Krafla is de voorbije eeuwen meermaals actief geweest. Van recentere datum zijn een reeks aardbevingen van 1975 en 1984. Tijdens 9 erupties ontstond een kloof van circa 7,5 km en de lava die er uit kwam, werd bekend als Kröfluedar of Vuren van Krafla. Het zijn deze uitbarstingen geweest die de warme lavavelden bij Leirhnjuùkur nog doen roken. De lavavelden liggen 500 m voorbij de geometrische centrale links.
Vanaf de parking slingert een gemarkeerd pad, met gele paaltjes, zich door het hart van één van de gestolde lavastromen van de Krafla. De magmakamer van de Krafla ligt op een vrij geringe diepte van 3 km onder de berg en is verbonden met het noordzuid eruptiegebied ten westen van de berg. De caldera is een kleine 10 km breed. Het is een maanlandschap met solfataren en gestold basalt. Het pad lukt weer eens niet met een rolstoel.

* Viti kratermeer bevindt zich iets voorbij de parking van Leirhnjùkur, aan het eind van de weg, 7 km van de R 1. Het is een explosiekrater met een doorsnede van 300 m, hij is gevuld met water. Vanaf de  kraterrand heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Over de rand omheen lopen kan blijkbaar in 40 minuten tot 1 uur.

Jozef poseert voor het felblauwe kratermeer.  Marie-Claire is aan de forse klim begonnen, eens boven is zij teruggekeerd. Er was te veel wind op de kraterrand. Er ligt nochtans een degelijk pad naar boven.
 * Grjotagja is een kleine lavagrot, 2 km ten oosten van Reykyahlid. In het verleden kon je er baden in het thermale water dat door de grot stroomt. Door vulkanische activiteit is de temperatuur van het water opgelopen tot boven 50°C, wat baden onmogelijk en gevaarlijk maakt. Voor de ingang zie je ook een waarschuwing voor vallende stenen en rotsen. In de grot ziet het er ook niet al te veilig uit. Het water koelt nu stilaan af, maar het is nog altijd erg warm om erin te baden. Sommigen proberen het weer, maar het is riskant. De lavagrot is vrij toegankelijk, maar wees goed voorbereid. Neem zelf een handdoek, badkleding en een hoofdlamp of zaklamp mee. Een toorts kan ook, want in de grot zijn standaards geplaatst om ze in te bevestigen. Een helm is ook aan te bevelen, het blijft een grot.
Vanaf de weg is het enkele minuten gaan, maar bij de grot aangekomen rest niets anders dan je kleding uit te trekken en het warme water in te gaan. Je waant je in een andere wereld. Marie-Claire is er niet aan begonnen, dit liet ze aan de waaghalzen over.
Voor het avondeten kozen we nu het restaurant Gamli Bearinn in Reykjahlid. De juiste locatie ontsnapt mij, maar veel is er niet te vinden rond het meer. Het was er lekker, maar vrij duur voor wat je op je bord krijgt.

Vandaag 117 km gereden, in Husavik zwaar bewolkt bij 14°, in Myvatn volop zon bij 17°, aan de krater was het zonnig en heel veel wind.

Woensdag 26/06 Omgeving Myvatn

* Myvatnmeer wordt ook muggenmeer genoemd, lengte rond het meer 42 km. Er is een rijk vogelleven.
Tourist Information: Hraunvegur 8, Retkyahlid, ligt naast Stase Food Shop. Myvarn ligt binnen een actief vulkanisch gebied. Het is ontstaan als gevolg van meerdere vulkaanuitbarstingen. Niet ver van het meer heb je prachtige geothermische bronnen, lavavelden, Zicht op het Myvatn-meer pseudokraters en kratermeren. Op diverse plekken zie je zwaveldampen uit de bodem komen. Het is een goede locatie voor vogelliefhebbers, een enorme hoeveelheid bijzondere vogels trekt jaarlijks in het broedseizoen naar dit gebied.

Zicht op het Myvatn-meer.  * Dimmuborgir is een natuurreservaat. Het gebied kenmerkt zich door zeer grillige en grote rotsformaties, die bestaan uit vulkanisch gesteente dat ontstond bij vulkanische uitbarstingen van +/- 3.000 jaar geleden. Het afgekoelde lava lag op een zachte onderlaag en als die weggespoeld was,  stortte het lavadak in. Het is duidelijk waarom dit gebied deze naam draagt. De rotsformaties hebben veel weg van Dimmuborgir natuurreservaat een oud, vervallen en grimmig kasteel. Toeristen mogen de paden niet verlaten, de tere natuur is vlug beschadigd. Er loopt een pad vanaf de parking vrij steil omhoog. Eens in de site loopt er een goed aangelegd golvend pad verder. Er zijn verschillende wandelingen, allen gemerkt met paaltjes in verschillende kleuren. De gele route is de kortste. Het is helemaal te doen met een rolstoel, als je kunt beroep doen op voldoende hulp voor duwen bij een klim en tegenhouden bij felle daling. Je loopt door imposante lavaformaties. Het is gratis te bezoeken van 10u-19u. In de souvenirshop/cafetaria kan je terecht tijdens de openinguren. Het is ook open voor het diner.
Witte route +/- 1.15u is de langste wandeling. 2 km zuidwest van Hverfjall: uitkijktoren

Het Dimmuborgir natuurreservaat. * Hverfjall is een kegelvulkaan van 312 m hoog, met een diameter +/- 1 km en een diepte van 140 m. De vulkaan is een 2.500 jaar geleden in een aantal dagen ontstaan. De uitgestoten lava koelde vrijwel onmiddellijk af, waardoor de ringvormige vulkaan helemaal uit tetra, as en fijn gruis is opgebouwd. In het midden van de vulkaan ligt een kleine asheuvel. De kraterwand is via twee vrij gemakkelijke wegen te beklimmen, een wandeling rondom levert fraaie panorama’s over het Myvatnmeer op. Het is best via de noordkant parking, de zuidkant is moeilijker. Het is een steile klim naar de krater (20 à 30’). Rond de krater gaan kan in 1u tot 1.15u.
Bereikbaar via een onverharde weg van 2 km, die afbuigt van de R 1 ten zuiden van Vogar.
* Höfdi is een schiereiland aan het Myvatnmeer, lavablokken rijzen op uit het doorschijnend water van het meer. Er is een kleine parking langs de R 848 aan de zuidwestkant. Je kunt er vogels spotten en er staan verschillende soorten bomen. De paden lukken niet met een rolstoel, ze lopen tussen bomen en struiken.
Höfdi is een prachtig natuurgebied, waar je mooie wandelingen kunt maken. Vroeger was er een lavameer, de enorme rotspilaren, die uit het water steken, zijn er de overblijfselen van. Er zijn enkele mooie uitzichtpunten, waar je fantastische zichten hebt op het meer en de omgeving.
* Pseudokraters: gelegen in Skulustadir, 2 km voor het meer. Rond het Myvatn-meerheb je meerdere pseudokraters. Het zijn kleine kraters van 10 m tot 40 m hoogte. Pseudokraters zijn niet verbonden met magmakamers of lavatunnels. Een pseudokrater ontstaat wanneer vulkanisch as een meertje  bedekt. Het water eronder verdampt door de hitte en kan niet weg door de laag as. Onder grote druk vindt er dan een ontploffing plaats, wat als gevolg een kleine krater achterlaat. Ze hebben geen kraterpijp. Er is een wandeling van 1u naar deze vreemde, met gras begroeide, zacht gewelfde krater,  die in het meer uitsteekt. Een vrij vlak goed pad leidt naar de kraters. Vanaf de weg zie je min of meer hetzelfde.

Wandelpad rond de pseudokrater, die eruitziet als een heuvel waarvan de top ingezakt is. In de late namiddag ging het terug naar Dimmuborgir, waar we het restaurant opzochten voor het avondeten. De keuken levert goede maaltijden af. Het is een echte aanrader rond het Myvatn-meer.

Vandaag 76 km gereden, volop zon en tot 24° en in de late namiddag veel wind.

Donderdag 27/06 Myvatn - Olafsfjordur

* Godafoss of “Waterfall of Gods” is 30 m breed en stort zich 12 m diep. Het lavaveld waar de waterval doorloopt is 7.000 jaar oud. Ze heeft haar naam te danken aan de hoofdboer van Ljosavatn, een boerderij in de buurt van de waterval. Als hij thuiskwam van de jaarlijkse vergadering van Aldin, heeft hij de afgodenbeelden uit zijn tempel hier in het water gegooid. Hij had besloten het christelijk geloof aan te nemen. Ze ligt dichtbij de R 1, circa 58 km van Reykjahlid tussen Myvatn en Akureyri. Aan de boerderij is een benzinestation, café, restaurant en winkeltje. Je hebt er een goed zicht op vanaf een voetgangersbrug en je kunt een stuk afdalen, om dichterbij te komen. De paden zijn rolstoeltoegankelijk. Je komt langs deze weg dichtbij de waterval. Ze loopt in een halve cirkel. Ze is mooi zonder echt spectaculair te zijn.

Marie-Claire bij het meer aan de voet van de Godafoss. * Laufas: 30 km ten noorden van Akureyri in de landelijke gemeente Grytubakki. De geschiedenis van de turfboerderij gaat terug tot in de Middeleeuwen. De boerderij is regelmatig verbouwd. In zijn huidige vorm is zij verbouwd tussen 1853 en 1882. Sedert 1936 zijn de boerderij en de pastorie niet meer bewoond. De boerderij is omgebouwd tot museum en herbergt een prachtige collectie huishoudelijke artikelen en landbouwwerktuigen, die gebruikt werden Huizen en kerkje in Laufas aan het begin van de 20e eeuw. De kerk werd gebouwd in 1865, binnen staat een preekstoel uit 1698 van gekleurd houtsnijwerk. Ernaast staat een gezellig cafeetje.
Om er te komen, neem je de R 83 rechts en daarna de R 835 Jamli Baerinn Laufàs. Je moet onmiddellijk rechts afslaan aan de rotonde na de tunnel. Er is een rolstoeltoegankelijk pad vanaf de kleine parking.

Kerk en huizen, bedekt met graszoden, in Laufas.

* Akureyri is de 4e grootste stad van IJsland, gelegen aan de westoever van Eyjafjördur. Het Touristen Bureau ligt in het cultureel centrum, een donkere ronde bouw aan het water. Gratis brochure van de stad en gratis parkeerkaart aanvragen. Als rolstoelgebruiker met een andersvaliden parkeerkaart heb je in Akureyri geen andere kaart nodig. Akureyri wordt ook de hoofdstad van het noorden genoemd, het ligt aan de Eyjafjördur, wat fjord met het eiland betekent. De stad heeft niet alleen visindustrie, ook andere industrieën zoals landbouw, zuivel, textiel, chocolade, dranken en toerisme. Akureyri heeft een haven waar cruiseschepen kunnen aanmeren, verschillende musea, een vliegveld en een skigebied met meerdere liften. Het openbaar vervoer is gratis voor iedereen. De stad is omgeven door bergen, die beschermen de stad tegen de sterke wind. Er heerst meer een landklimaat dan een zeeklimaat, hierdoor is het klimaat relatief mild. In het centrum van Akureyri vind je oude historische gebouwen, zoals kerken, een oud theater, en ziekenhuis en een school.
 - De grote kerk staat in het volle centrum. Aan het Kea Hotel gaat een hoge trap naar de kerk omhoog. Je kunt met de wagen ook hogerop rijden en parkeren bij de ingang. De kerk zou het grootste kerkorgel van IJsland bezitten, voor ons was dat in de kerk in Reykjavik groter. De kerk heeft prachtige glas in loodramen. Vanaf het plateau aan de kerk heb je een mooi zicht op de stad.
 - Hofnarstraeti is de grootste winkelstraat, nr.11 Laxdalshùs.
 - Je kunt gaan voor het observeren van walvissen met Keliseatours, Ambassador Akureyri: vertrek uit de haven tegenover het centrum +/- 12.000 ISK. Duur 3u, 1 tot 3 afvaarten per dag.
In het cultureel centrum in Akureyri boekte Marie-Claire voor haar een Whale Watching Tour in Dalvik. Ze was er vast van overtuigd, dat het daar goedkoper zou zijn, niet dus. Ze betaalde cash ISK 9.990/€ 71,88 voor de trip.
* Dalvik: 43 km ten noorden van Akureyri. Dalvik is een klein vissersstadje op de westoever van Eyjafjördur. Het logo van de gemeente Dalvikurbiggö toont drie bergen, die de drie plaatsjes voorstellen waaruit het samengesteld is. Er wonen nog geen 1.400 personen in Dalvik en de lokale economie draait vooral om visserij en handel. Dalvik heeft een toeristische infodienst. De walvisobservatie is hier even duur als in Husavik, maar minder toeristisch, duur 3u. Ze hebben 2 boten voor respectievelijk 40 en 60 passagiers.

Walvisstaart boven de golven. Om 14.45u stonden we in Dalvik aan het bureau voor de Whale Watching Tour van Arctic Sea Tours paraat. Enkele minuten later stopte een bus. Voor de deelnemers konden instappen, werden enkele instructies gegeven en aan iedereen een waterdichte overall gegeven. Voor ze de bus ingingen, moest iedereen dit pak aantrekken. Na een kwartiertje met de bus konden zij aan boord van een kleine trailer. Bijna onmiddellijk zagen ze de eerste walvissen, tenminste hun staarten. Hoe verder ze vorderden, hoe Walvisstaart boven water meer mastodonten zich vertoonden. Op het einde van de trip werden vishengels bovengehaald en konden de aanwezigen naar vis hengelen. Marie-Claire vond dit eerst een belachelijk spel. Toen ze zag dat de vis vlug beet, waagde zij ook haar kans en in geen tijd had ze een kanjer van een kabeljauw aan de haak van wel 60 cm. Tegen 18.30u waren ze terug en werd de vangst gegrild en verdeeld onder de deelnemers. Marie-Claire vond het een geslaagde onderneming, ze had er van genoten. De ganse tijd hield ik mij in de wagen bezig met het bijwerken van nota’s en met het invullen van kruiswoordraadsels.

Marie-Claire met haar zelf gevangen kabeljauw. Na het inchecken in onze chalet in het Brimnes Hotel & Cabines, genoten we van een lekkere pizza in het centrum van het dorp.

Vandaag 277 km gereden, volop zon bij 17°C.

Vrijdag 28/06 Olafsfjordur - Hvammstagi

* Siglufjördur is het meest noordelijke stadje van IJsland en de hoofdstad van de haringvisserij. De Tourist Information bevindt zich in het stadhuis aan het hoofdplein. Het museum is open 10-18u, inkom ISK 1.500/€ 10,80. Toen wij er waren, waren er feestelijkheden aan de gang.
Er zijn enkele tunnels tussen Olafsfjördur en Siglufjördur, 1 van 7 en 4 km en een volgende van 850 m.
* Hofsos is een vissersplaatsje. Op het schiereilandje Podarhofdi: puffins. Hofsos is één van de oudste handelsplaatsen van IJsland. Er is een natuurlijke haven, waardoor het dan ook één van de oudste commerciële havens van het land heeft die uit de 16e eeuw dateert. De visserij was lange tijd de belangrijkste economische tak, maar de laatste jaren neemt het belang van toerisme toe. Ten zuiden ligt een mooie basaltformatie, bereikbaar via een voetpad schuin tegenover de kerk +/- 5 minuten lopen.
* Gröf is een turfkerkje eind 17e eeuw. Het is een heel klein kerkje, na bezoek het hek sluiten.
* Holar is het geestelijk centrum van IJsland (Luthers). Het is een groot domein en heeft buiten de kathedraal een agricultureel college dat werd gesticht in 1882. In 2003 werd het verheven tot Universiteits College Holar. We zijn er geweest, maar veel zie er niet van. Je bereikt het via de R 767 vanaf de R 76.
 - Holadomkirkja: 10-18u, de kerk is kathedraal sedert 1909, nadat zij haar status verloor in 1801. De kathedraal is de officiële kerk van de bisschop van Holar. De toren van de kathedraal staat apart, op het domein staan enkele mooie turfhuisjes broederlijk naast elkaar.
* Saudarkrokur: Odalgata, is de hoofdstraat, hier en in de naburige straten staan kleurrijke huisjes. Het oudste huis staat in Lindayota 13, Villa Nova: staat aan het noord einde van Adalgata.
 Saudarkrokur is na Akureyri de grootste stad van het noordwesten van IJsland en je vindt er logies, restaurants, tankstations, banken en grootwarenhuizen. In de stad zijn enkele musea gevestigd, ook de houten Saudàrkrokskirkja uit 1892 is een bezoek waard.
* Glanbaer: R 75 Turfboerderij 18e-19e eeuw, 2 houten huizen
 Eén van de bekendste turfboerderijen: ISK 1.600/€ 11,50, het is erg mooi.
* Varmahlid: Tourust Information in het N 1 tankstation: 10-18u
Varmahlid ligt aan de zuidoostelijke helling van de 111m hoge Reykjarhöll heuvel. Zowel de  aanduiding “varma” als “reykja” (rook) duiden op de aanwezigheid van geothermische warmte. Varmahlid heeft circa 125 inwoners, in het schooltje is een natuurhistorisch museum.

 - Vidimyrarkirkja: richting Blonduis en sla na 1,5 km linksaf: 9-18u, ISK 1.000/€ 7,20
Het kerkje staat vlakbij Varmahlid en is rond 1834 gebouwd uit drijfhout, turf en gras. Het kerkje wordt gezien als één van de puurste en mooiste voorbeelden van traditionele IJslandse architectuur. De grasmat en de turf worden regelmatig vernieuwd. Het hout is grotendeels origineel. Het interieur van de kerk is bekleed met ongeverfde houten panelen. Ze wordt nu beheerd door het Nationaal Museum, maar doet ook nog dienst als parochiekerk.
* Pingeyrar: Volg de R 721, één van de grootste en belangrijkste boerderijen van het district. Er staat een pittoresk kerkje uit 1864-1877 met een mooi 15e eeuws altaarstuk.
* Blöndùos: Textielmuseum, het Heimmilisönadarsagnid: 10-17u, ISK 1.200/€ 8,65. Een gedeelte van de collectie is door Halidora Bjarnardottir samengesteld. Je ziet er fijn borduurwerk en traditionele kledij, het is interessant.
* Je kunt een lus maken in Blöndùos via R 731, R 726 en R 724 die uitkomt bij Brekka, naar het visrijk meer Svnavatn.
* Kolufoss waterval is bereikbaar via de R 715 zuid, er staan borden op de R 1. Na de afslag is het 6 km landinwaarts. De Kolufoss waterval is een 8-tal meter hoog en ligt in de indrukwekkende Koluglùfur kloof.
* Schiereiland Vatsnes: De Vatnsnesvegur (Vatnsnesweg). R 711 loopt bijna helemaal rond het schiereiland en sluit aan op de R 1, de Ring Road. Aan de noordoostelijke kant van het schiereiland is vanaf de weg in de Hùnafjördur de drakenrots Hvitserkur te zien, een rots in zee die wat weg heeft van een drinkende draak.

Het schiereiland Vatsnes blijkt een natuurlijk standbeeld. * Osar is schitterend gelegen in een opgeknapte boerderij, is nu jeugdherberg. Tegenover de jeugdherberg ligt een pad dat naar beneden gaat (20 minuten heen en terug). Op de zandbanken liggen grote aantallen zeehonden.
De dag liep op zijn einde en we stevenden af op Hvammstangi, waar we incheckten in het Hotel Hvammstangi. Na installatie op de kamer trokken we erop uit en zochten een restaurant op voor het avondmaal. Het werd Restaurant Sjàvarborg. Aan de inkom is een hoge trap, waarop een buiten rolstoellift is gemonteerd. Het restaurant is tegen de waterkant aan een loskade. We hebben er voortreffelijk gegeten.

Vandaag 354 km gereden, zwaar bewolkt bij 14°C.

Zaterdag 29/06 Hvammstangi - Drangsnes

Neem tussen Stadur en Bru de R 68 noord
* Holmavik is de grootste plaats in Strandir en fungeert als een commercieel centrum voor de omgeving. Holmavik heeft weinig te bieden. Wie daarvoor belangstelling heeft, kan een kijkje nemen bij Galdrasyning & Ströndum, een museum over heksenvervolging en tovenarij van rond de 17e eeuw op IJsland in het algemeen en Strandir in het bijzonder.
Vissersboten (garnaal) liggen aan de kade. Cafe Rus: Je vindt hier alles wat je nodig hebt.
 De Tourist Information ligt in het heksenmuseum, Hofdagata 8-10, ISK 950/€ 6,85.

* Drangsnes ligt aan de noordoostelijke oever van Steingrimsfjördur dichtbij Holmavik. De  belangrijkste bronnen van inkomsten zijn de visserij en de visverwerkende industrie. Aan de kust ligt de rots Kerling (Oude vrouw). Volgens de overlevering is het een vrouwelijke trol, die in steen veranderde. Personen met en rijke fantasie herkennen er een menselijk silhouet in. Iets buiten de kust ligt het eilandje Grimsey, dat dienst doet als weide en het heeft de grootste kolonie papegaaiduikers (puffins) ter wereld. Het Malahorn Guesthouse maakt uitstappen naar Grimsey, zij hebben zelf een boot, waarmee ze de overtocht maken. De oversteek duurt 10 minuten met vertrek om 13.30u, +/- ISK 8.000/€ 57,55 p/p (korting voor hotelgasten). Toen wij er waren kon de boottocht niet doorgaan, de zee was te onstuimig.
Bij aankomst in Drangsnes checkten we in het Malarhorn Hotel in, installeerden alles in de kamer en trokken er op uit om de omgeving te verkennen.
* Kluka: Iets verder dan Dragnes. Het is een herbouwde tovenaarshut met boerderijtje. Er is een warme bron Grendarlaug.
* Kaldrananes: Kerkje uit de tweede helft van de 19e eeuw.
* Godafoss is een kleine waterval, niet ver van de weg en achter de verlaten haringfabriek, ze valt in een diepe kloof.
* Djupavik bereik je van uit Drangsnes via de R 645 die overgaat op de R 643. De weg loopt nog verder tot Ingölsfjordur via de R 647-649. Dit laatste stuk gravel hebben we niet gedaan, de weg werd te slecht.
 Djupavik bereik je na circa twee uur rijden over een bar slechte weg. In Djupavik vind je een hotel, een tiental huizen en een verlaten haringfabriek. Er worden dagelijks rondleidingen gegeven, die een goed beeld geven van het leven van de mensen, die hier tot circa 1960 woonden en werkten. Vandaag de dag kan je een bezoek brengen aan de voormalige haringfabriek, die de belangrijkste bron van inkomsten was van dit gebied. In het voormalige onderkomen van de vrouwen is sinds 1985 een hotel gevestigd.
Marie-Claire is even binnen geweest in het hotel, het zat propvol gasten, die genoten van een  heerlijke koffie.
Daarna hebben we de terugweg aangevat en bij aankomst in het hotel hebben we ons wat opgefrist en ons naar het restaurant begeven. Het ligt op de 1e verdieping en er is een zeer trage lift. De maaltijd was lekker en uitgebreid. In het restaurant maakten we kennis met een koppel Vlamingen. Het ene woord bracht het andere mee, ze zijn meegegaan naar de kamer en bleven er rustig zitten keuvelen. Het werd een gezellig onderonsje.

Vandaag 313 km gereden, overtrokken en later zwaar bewolkt bij 8°, later zonnig en in de late namiddag kregen we een helder blauwe lucht.

Zondag 30/06 Dragsnes - Isalfjördur

Volg de R 643 en verder de R 61 naar Isalfjordur.
* Reykjanes warmwater bad ligt net naast het hotel, neemt de afslag rechts om er te komen.
* Vatnafjordur heeft een klein mooi kerkje en enkele loodsen voor het drogen van vis. Neem  hiervoor een afslag rechts.
* Skötufjordur: Boerderijtje Litlibaer (1895) is een mooi gerestaureerde turfboerderij, geopend voor het publiek van half mei tot half september: open 10-17u. Het werd in gebruik genomen in 1895 en er woonden 20 personen. Het werd bewoond tot 1969, de bewoners leefden van de visserij en de landbouw. De gerenoveerde hoeve staat onder toezicht van het Nationaal Museum van IJsland.
Littibaer neemt je mee naar de tijd dat de IJslanders leefden van een eenvoudig plattelandsleven. Wat de plaats speciaal maakt, is dat de familie die er vroeger woonde, het nu in de zomermaanden beheert als een gezellig café. Probeer er de wafels met slagroom en rabarberconfituur. Het is moeilijk bereikbaar met een rolstoel, er zijn treden voor de ingang.

De turfboerderij is een zwartgeschilderd houten gebouw met gras op het dak. Marie-Claire is even een kijkje gaan nemen. Even voor je Alftafjördur bereikt, heb je, met wat geluk, kans op het spotten van zeerobben. Iets voor Sudàvik is een uitkijkpunt voor dezelfde dieren. In Hvitanes, 2 km meer naar het noorden, kan je zeehonden spotten, die op de rotsen luilekker liggen te zonnen.
* Alftafjördur is een kleine fjord met aan het einde van de vallei een mooie kloof en enkele mooie watervallen. We hebben de watervallen vanaf de weg gezien en er niet dichterbij geweest.
* Sudàvik: Melrakkasetur (Arctic Fox Center)gewijd aan de Arctic Fox (poolvos): 9-18u. Inkom ISK 1.200/€ 8,65 p/p. Marie-Claire heeft het bezocht, voor mij was het niet haalbaar. Het zijn allemaal heel kleine plaatsjes, waar je met een rolstoel niet kunt in bewegen. Voor het overige is Sudàvik niet zo speciaal.
* Isafjördur: Belangrijkste handels- en vissersplaats van de Westfjorden. Tourist Information: Zo. 10-15u, zeer informatief. Isafjördur is de hoofdstad en ook de grootste stad van de regio Westfjorden. Visserij is de belangrijkste bron van inkomsten. Een deel van de stad ligt op een vlakke zandplaat in de Skutulsfjördur fjord. Ondanks de weinige inwoners straalt het stadje een echte stedelijke sfeer uit. Je vindt er kleurrijke smalle straatjes en oude huizen uit de 18e en 19e eeuw.
 - Nedstakaupstad is de oude haven met de oudste huizen van IJsland en longhouse o.a. het Tjöruhùs (1744) is nu een visrestaurant en het Turnhùs is een maritiem museum.
Het oudste huis van IJsland staat in Isalfjördur en is gebouwd in 1734, het is een onderdeel van het plaatselijke volksmuseum.
 - De nieuwe haven is levendiger en heeft een actieve Ferry pier.
 - De meest gekende building is het Kultuurhuis (Sofnakund) nu bibliotheek.
 - Fjord Kirkjubölslid met Kirkjubdafall (75m)
 - Eyrarfall (724m): Zeer mooi (1/2 dag).  Volgt de rivierbedding van de Hnifodalur.
* Bolungàvik: 13 km ten noorden van Isafjördur. Het dorp is al vanaf de kolonisatie van IJsland een vissersdorp. Nu is er een goede haven, in het verleden was aanmeren een hachelijke karwei, die aan meerdere zeelui het leven kostte. Het heeft een Natuurhistorisch museum met een verzameling opgezette dieren o.a. een ijsbeer en even buiten het dorp ligt het als openlucht museum ingerichte nagemaakte visserskamp Osvör: ISK 950/€ 6,85 p/p.
Ga vrijwel direct na het verlaten van de tunnel naar rechts, langs de weg naar Osvör. Het is een vissersdorp met 2 houten gebouwtjes met grasdaken, waaronder de vis hangt te drogen en een oude boot: Zo 10-17u. Het kan niet met een rolstoel, je daalt af over gras.

* Bolafjall (638 m) in het noordwesten van Bolungàvik op de R 630. De route met de wagen is smal en steil. De weg is slecht en 2 maanden open (juli/aug). Je kunt ook te voet naar boven (1u). Mooi zicht op Hornstrandir.
* Sùdureyri: Sùgandafjördur is de smalste fjord van IJsland (R 65). Vis is hier het hart van de toeristische activiteit. Geleide bezoeken aan een visfabriek. Het heeft een ultra hip restaurant, Fisherman Hotel, bereikbaar via een tunnel, 8,5 km van  Isafjördur.
Op het einde van de dag trokken we in in het Hotel Horn. Het inchecken hadden we bij aankomst in Isalfjördur reeds gedaan in Hotel Isalfjördur, behorend tot dezelfde groep. Van het avondeten genoten we in het restaurant Husid, gelegen achter het N 1 tankstation. Het was lekker.

Vandaag 280 km gereden, overtrokken tot 13u, dan licht bewolkt met zon bij 8°C.

Maandag 01/07 Isafjördur - Hnjötur

Neem de R 60 zuidwaarts, ga na +/ 30 km (Myrar) naar rechts op de R 624.
* Dingeyri is mooi gelegen aan de Dyrafjördur fjord. Je hebt er een zicht op de Kaldbakur, met zijn 998 m is het de hoogste berg van de Westfjorden. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op het gebied, ook wel de IJslandse Alpen genoemd.
* Hrafnoeyri is een oud dorp op 17 km van Dingeyri. Het dorp is genoemd naar één van de vroegste bewoners , Hrafn Sveinbjarnason, die er in de 12e eeuw woonde. Hij was niet de beroemdste inwoner van het gebied. Het was ook de geboorteplaats van Jön Siguröson, de vader van IJslands streven naar onafhankelijkheid van Denemarken. In Hrafnoeyri is een Museum Jön Sigurdson aan hem gewijd: open 11-18u, inkom ISK 1.200/€ 8,65
Er staat een mooi rood-wit kerkje en met gras begroeide huisjes (1886). Ernaast is een leuk cafeetje met turfdaken.
* Dynjandi waterval (Fjallfoss): 100 m hoog
 Het is de grootste van 7 watervallen in de buurt. Vanaf de parking is het +/- 30’ lopen naar de voet van de waterval. Het water stroomt van de Dynjanisheidi hoogvlakte in de Dynjandisi rivier en stort daarna trapsgewijs in de Dynjandi waterval. Het is de grootste waterval in de westfjorden. Ze is 100 m hoog, boven 30 m breed en Dynjandi waterval beneden 60 m breed. Je kunt het een waterval in taartvorm noemen of een bruidsluier. Je kunt naar de top voor een prachtig zicht op de fjord. Er loopt een goed wandelpad van de parking naar de waterval. Je hebt al een goed zicht op de waterval van op de parking.

Overzicht over de getrapte waterval. * Bij de kruising van de R60/R63 de weg volgen naar Byànslaekur tot Fkökalumdur: Vatnsfjördur Nature Reserve.
* Bildudalur is een piepklein dorpje, het ligt aan de zuidkant van de Amarfjördur fjord. Bildadalur ligt op een smalle strook land tussen de fjord en de voet van de steile Bildudalsfjall berg geklemd. Bildudalur is een populaire bestemming voor visreizen.
* Patrecksfjördur is een haven ten noorden van de fjord. Tourist Information: Adalstraeti 62. Het is een vissersstadje met circa 650 inwoners. Het ligt aan de noordzijde van de gelijknamige fjord en is gebouwd op twee zandbanken. Het is het grootste plaatsje op de meest westelijke punt van IJsland en dus ook van Europa.
* Gardar: Op de splitsing van de R 62/612 ligt een oud metalen roestkleurig schip (1912).
* Hnjotur: Egill Olafsson Museum, 10-18u, volksmuseum. Hnjotur zijn we voorbijgereden, het ligt gewoon op de te volgen weg.
* We volgden de kustweg 615 tot Kollsvik en keerden terug. We zijn een eind op de smalle bochtige weg gereden en dan teruggekeerd. We vonden het te riskant.
* Breidavik heeft een mooi geel strand, je ziet het vanaf de weg. Het is goed voor een avondwandeling. Er staat een mooi houten kerkje.
* Latravik: Ruïnes van vissershutten.
* Làtrabjarg bereik je na 22 km vanaf de splitsing, volg de R 612 tot op het einde. Op weg naar het uiterste punt kwamen we voorbij het Hotel Latrabjarg. De uitbater liep buiten en we stopten om in te checken, waarna we de weg verder zetten en probeerden van de mooie natuur te genieten.
 Bjargtangar is het meest westelijke puntje van IJsland en wordt ook gezien als het meest westelijke puntje van Europa. Vanaf de vuurtoren gaat een wandelpad naar Làtrabjarg. Deze plaats is een paradijs voor vogelliefhebbers. Het is één van de grootste en bekendste vogelkliffen van IJsland. De 14 kilometer lange en 440 m hoge kliffen worden in de zomer bewoond door o.a. papegaaiduikers, jan-van-genten en noordse stormvogels, drieteenmeeuwen, zeekoeten en alken. Van op de parking heb je een mooi uitzicht, maar hier vind je geen puffins. In de omgeving van Storud vind je de grootste concentratie. Kom tegen 22u. Het pad lukt niet met een rolstoel. De bodem is op verschillende plekken nogal los, omdat papegaaiduikers ondergrondse holen maken. Pas dus goed op, dat je hierdoor geen misstap maakt en van de klif valt. Om de papegaaiduikers te fotograferen van dichtbij, moet je soms halsbrekende toeren uithalen. Marie-Claire zag een man over de rotswand hangen, vastgebonden met een touw aan een pin in de grond vastgezet.
De weg naar Làtrabjarg is een circa 36 km lange onverharde weg. Vergeet niet te tanken voor je naar Làtrabjarg gaat, er zijn geen benzinestations in dit gebied. De dichtstbijzijnde plaats hiervoor is Patrecksfjördur (60 km). Aan de onverharde weg naar Làtrabjarg zijn in Breidavik o.a. een hotel en een camping te vinden.
* Papegaaiduikers
 Het zijn één van de weinige vogelsoorten die in staat zijn om verschillende kleine visjes kruislings in hun snavel te dragen, dankzij een unieke scharnier in hun snavel. Hierdoor kunnen de boven- en onderkant van de snavel elkaar onder verschillende hoeken raken, in plaats van recht omhoog te sluiten. De tong van de papegaaiduiker kan de vis tegen het gehemelte duwen, terwijl hij zijn snavel opent om nog meer vis te vangen.

Close-up van een papegaaiduiker (puffin). Het zijn heel sociale vogels, ze vormen immense kolonies. De grootste bekende kolonie zijn de Atlantische en bevindt zich bij de Westmann-eilanden in IJsland. In 2009 werd de kolonie geschat op een 4 miljoen vogels, met samen 1 miljoen nesten. Als zij boos worden, maken zij zich groter, spreiden hun vleugels en openen hun bek, terwijl ze stampen met hun poten, om er zo meer angstaanjagend uit te zien. In gevechten met soortgenoten proberen opponenten vaak elkaars snavel te sluiten en slaan ze elkaar met hun vleugels en poten. Om te tonen dat ze geen ruzie zoeken, zal een papegaaiduiker, die het nest van een soortgenoot passeert, zijn snavel tegen de borst drukken en vlug doorlopen, om aan te tonen dat hij enkel voorbijkomt. Een papegaaiduiker die zijn nest bewaakt, tracht een wat militaire indruk te maken, rechtopstaand met de kop naar beneden en trage bewegingen makend met zijn poten. Wanneer een papegaaiduiker een eerste keer aan land komt, neemt hij dikwijls de “ik zoek geen ruzie” houding aan, deze keer met één poot voor de andere en de vleugels wijd open. Dit zorgt ervoor dat hij zich bij de kolonie mag voegen en niet meteen weggejaagd wordt na een lange vlucht. Papegaaiduikers leven in het wild een 20-tal jaren. Het oudste bekende exemplaar werd 36 jaar. Er leven naar ruime schatting vermoedelijk wereldwijd tussen 3 en 6 miljoen papegaaiduikers.
Na het genieten door Marie-Claire van het uitzicht en de enkele papegaaiduikers, keerden we terug naar het logies, fristen ons wat op en zochten het restaurant op. Een keuzemenu was er niet, alle gasten werd hetzelfde menu voorgeschoteld. Het was lekker maar niet al teveel en de prijs swingde de pan uit.

Vandaag 291 km gereden, volop zon bij 12°C.

Dinsdag 02/07 Hnjotur - Grundarfjordur

* Raudasandur bereik je via de R 614, aan het einde van deze route krijg je een steile afdaling met haarspeldbochten op grind en een smalle weg. Het is een 10 km lange kuststrook. Het is een lagune met zilt water en rood zand. Het is heel mooi bij valavond. Beneden aan de splitsing gaat de weg links  naar de camping, waar veel motorhomes bijeen stonden en vanwaar je een wandeling kunt maken naar het strand. Beschik je over voldoende tijd, dan kan je er mooie wandelingen maken. Aan de splitsing naar rechts, gaat de weg naar Sausbaer. Het is een mini plaatsje met een mooi kerkje en ernaast een gezellig koffiehuisje met terras. Je bereikt het na 4 km.

Smal strand langs de rotsen aan de kust.

* Brjànslaekur bestaat uit niet meer dan een kerkje en enkele boerderijen. Het is ook de aanlegplaats van de ferry tussen de westfjorden en Stykkisholmur op het Snaefellsnes schiereiland. Twee keer per dag vaart de Baldur tussen beide plaatsen over de Breidarfjördur heen en weer. Ongeveer halfweg legt de veerboot even aan op het eilandje Flatey.
 We hebben de tickets voor de ferry online besteld via de website en betaald met MasterCard voor boeking van de ferry, tik bij Google Ferry Brjanslaekur-Stykkiholmur in en je kunt de gewenste veerdienst ingeven, boeken en betalen. Wij hadden de boot van 12.15u geboekt. Er wordt gevraagd je minstens 30’ voor vertrek aan te melden in het bureel tegenover de aanlegsteiger. Wij boekten de boot van 12.15u. Kostprijs ticket ISK 14.980/€ 111,60 voor een auto met 2 personen: ISK 4.610/€ 33,16 p/p + ISK 5.760/ € 41,44 voor de wagen. Duurtijd overvaart +/- 2.30u. Terwijl Marie-Claire de wagen in het ruim reed, bracht de bemanning mij in mijn rolstoel aan boord via een loopbrug. Gedurende de overvaart genoten we van een prachtig weer en kregen mooie vergezichten voorgeschoteld van het Snaefellsnes schiereiland.
* Stykkisholmur: Belangrijke en actieve haven van IJsland. Tourist Office: 9-17u (Egilhùs), Boyarbaut 4, bij het zwembad, bij binnenkomst van de stad.
Stykkisholmur wordt vaak de hoofdstad van het schiereiland Snaefellsnes genoemd. De belangrijkste bron van inkomsten zijn de visserij en het toerisme. Het Norska Huslà is het oudste huis in de stad, het staat in Hofnargata 5 en is als volksmuseum open tussen 11-17u, inkom ISK 1.000/€ 7,19. In het stadje zie je nog meer gerenoveerde huisjes uit de 19e en de 20e eeuw. Skolastigur is een straat met oude huizen in gekleurd hout. De kerk is grijs-blauw.
 - Bonus is een supermarkt naast het zwembad, open 10-19.30u
 - Laeknishus (1896)

* Sùgandisey is een rotsachtig eilandje voor de kust van Stykkisholmur, er staat een vuurtoren, die ook bekend staat onder de naam “Stykkiö”, Het Stuk. Het eilandje is via een dam met het vasteland verbonden. Van op de top van de rots heb je een mooi uitzicht.
* Helgafell is een historische heilige kleine berg van 73 m ten zuiden van Stykkisholmur, zijweggetje van de R 58. Op de top liggen de resten van een muur, die deel uitmaakte van een nabij gelegen tempel ter ere van de dondergod Thor, die hier stond aan het einde van de 12e eeuw. Vanaf de top heb je een mooi zicht op de vele eilandjes in de baai.
* Berserkjahraun: 4.000 jaar oud lavaveld op de R 577, 100 m naar het oosten van de zijweg naar Bjarnarhofn. Dit surrealistisch lavaveld, het zou genoemd naar de twee broers Halli en Leiknir, die een pad maakten door het lavaveld en daarna door hun baas werden vermoord. Het ligt halfweg tussen Stykkisholmur en Grundarfjördur. Omdat het niet oud is, heeft het allerlei grillige vormen. Het wordt nog eens extra betoverend door de kleur- en textuurcontrasten van het gesteente en het dikke mos.
* Bjarnarhöfn: Boerderij: 9-19u, inkom ISK 1.200/€ 8,65 p/p. Het ligt aan de rand van het  Berserkjahraun lavaveld, op 22 km van Stykkisholmur.

Vissersboot in het haaienmuseum. In de vertrekken van de boerderij is het Hàkarlasafnid of haaienmuseum ondergebracht. Het is een familiezaak en één van de broers geeft een degelijke uiteenzetting van de haaienvangst vroeger en nu. In het verleden gingen zij zelf op haaienvangst, nu niet meer en worden de haaien die vissers in hun netten krijgen, netjes bij hen afgeleverd. In het haaienmuseum kom je meer te weten over de geschiedenis van het gebied, zie je een oude haaivissersboot en harpoenen en kan je het echte IJsland zelf proeven door Hàkari te eten. Of proef wat gedroogde vis, als je op veilig wil spelen. Bjarnarhöfn produceert en verkoopt de meest krachtige delicatesse van IJsland ‘Hàkari’, gefermenteerde en geparfumeerde Groenlandse haai en gedroogde vis.
* Grundarfjördur is de 2e haven van het land voor de export van vis, er zijn drie visfabrieken en dokken. Je vindt er historische straten, Tourist Office: Grundargata 35 - 10-18u
De stad ligt in een prachtige fjord, omgeven door spectaculaire bergen, die het gebied een alpinistische uitstraling geven. De stad heeft een leuk café (Emil). Niet ver uit het centrum van Grundarfjördur ligt de vulkanische berg Kinkjufell (463m).

De vulkanische berg en de waterval die er ontspringt.

Ondanks zijn geringe hoogte is de berg door het vele gruis moeilijk te beklimmen en heeft al aan menig klimmer het leven gekost. Hij staat aan de rand van het water en is heel fotogeniek. Er is aan de overkant de relatief onbekende kleine waterval Kirkjufellfoss. Een wandeling rond de berg kan in 2 tot 3u, ga bij laag water, dan kan je over het strand lopen. Het pad begint rechts van de weg bij de westelijke uitgang van het stadje. In de buurt liggen o.a. Mnt. Klokkur (380m) en Mnt. Eyrarfjall (352m).
Bij aankomst in Grundarfjördur zochten we eerst de B&B Grundarfjördur op, checkten in, zetten de bagage op de kamer en vertrokken naar de overbekende Kinkjufell. Na een uitgebreid bezoek en de nodige kiekjes dropen we terug af naar het stadje. Het werd tijd voor het avondeten, waarvan we genoten in het restaurant van de B&B, Làki Hafnarkaffi. De pizza was heel lekker.

Vandaag 176 km gereden, west fjorden volop zon bij 11°, op het schiereiland zon bij 14°C.

Woensdag 03/07 Grundarfjordur - Fössatùn

* Olafsvik: Maritiem museum: Sjàvarsafn 10-18u.
Het stadje ligt ingesloten tussen de berg Enni (410 m) en de kust. Het stadje is met stip één van de meest typische IJslandse vissersdorpjes op Snaefellsnes. In alle straten en steegjes hangt de sterke geur van vers gevangen vis. Het stadje kijkt uit over de Breidarfjördur fjord.
Behalve een kerk met een bijzondere architectuur, het oudste gebouw Gamla Pakkhusid (het oude pakhuis), een solide houten gebouw uit 1841 dat nu als toeristenbureau dienst doet en een mooi watervalletje heeft Olafsvik niet zo veel te bieden.
* Rif is in vergelijking met Olafsvik een ontzettend klein dorpje, een vissersplaatsje aan de  Breidarfjördur fjord. Dichtbij Rif vind je de Svödufoss waterval. Als je in het centrum van Rif staat, zie je de waterval al in de verte. Ze klettert over rotsen en stenen van grote hoogte naar beneden. De waterval is 10 m hoog en valt naar beneden van een prachtige basalt kolomklif. Tussen Rif en Hellissandur staat een bijzonder kerkje met de naam Injaldsholl. Ze staat midden in een veld vol lupinen en is in meerdere films als setting gebruikt. In de kerk vind je een schilderij, waar je het mogelijke bezoek aan IJsland door Chritpher Columbus in 1477, op kunt bewonderen. In Rif vind je de grootste kolonie sternvogels van IJsland.
* Hellissandur is het meest westelijk dorp aan de westkust
* Snarfellsjokull N.P.: Oude vulkaan 1.446m
 - Tourist Office in Hellnar: 10-17u
 Info over wandelingen en trektochten. We kregen te horen dat de toegankelijkheid op de R 570 vandaag niet ideaal was vanwege het regenweer. Het bezoek aan het Nationaal Park viel letterlijk in het water. We hebben zomin de krater als de Snaefellsjökull gletsjser gezien, alles lag in de dikke wolken.
* Strand van Skardvik: via de R 579, het pad loopt naar 2 vuurtorens.

Okerkleurig zand op het strand.  Na 2 km afslag naar links nemen (Hvabrauf). Meer naar het noorden staat een oranje seinpaal, die naar het schiereiland Ondverdanes gaat. Terug op de hoofdweg zie je: Saxholl, een explosiekrater die bereikbaar is via een onverharde weg (10 minuten heen en terug). Het is een uitstekende bezienswaardigheid voor personen die niet te ver willen wandelen. De krater is circa 100 m hoog, een goed wandelpad en een trap trachten de beklimming zo gemakkelijk mogelijk te maken. Op de top van de krater krijg je een ongelofelijk uitzicht op de Atlantische Oceaan en het uitgestrekte Neshraun lavaveld op het schiereiland. Marie-Claire is met de trap gestart, maar na enkele meter teruggekeerd. Felle regen en hevige wind hielden haar tegen. Het was een echte rotdag.
* Holaholar is een lavaheuvel (113 m) die bestaat uit een aantal kraters o.a. Beradalur. Het ligt op een zijweggetje, na afslag links aanhouden, op 400 m van de weg.
* Lavagrotten van Vatnshellir
Open 10u-18u, inkom ISK 3.500/€ 25,18 p/p, het kan niet met rolstoel, wenteltrap naar beneden. Bezoek kan enkel met gids, vertrek om het uur, duur rondleiding +/- 1u.
Via een wenteltrap daal je af in de 200 m lange grot. De grot ontstond een 8.000-tal jaren geleden bij het uitbarsten van een vulkaan. In de grotten heb je mooie kleuren. Toen wij er kwamen was de groep van 12u voltallig. De enige optie voor een rondleiding was een uur wachten, dat had Marie-Claire er niet voor over.
* Londrangar zijn twee lavarotsen twee indrukwekkende zuilen van 61 en 75m hoog. De zuilen zijn een overblijfsel van een vulkaan, die voor het merendeel is weggeërodeerd. Er loopt een pad van de parking naar het uitzichtpunt over de kust en Londrangar. Er ligt ook de vogelrots Dùfubjarg, een vogelrots waar o.a. papegaaiduikers en noordse stormvogels broeden. Hier is nu de Tourist Information van het Snaefellsjökull N.P.: open 10u-17u. het is niet meer in Hellnar zoals voorheen.
* Hellnar: Visitor Center: R 570 navragen
Het heeft een piepklein cafeetje, boerderij (Laugarbrekka), kerkje en begraafplaats. Aan het einde van de weg vind je lavarotsen (Gatklettur). Hier begint de strondin trail (2,5 km - 45’ tot 1u) naar Arnastapi over het lavaveld Hellnahvaun. Deze rotskust bestaat uit zeer grillige rotsformaties. Het is een mooi en een aanrader.
* Arnastapi: Basalt en trol van Arnastapi.
Er ligt een houten platform van waar je een goed overzicht hebt op de prachtige zuilvormige basalt- en rotsformaties. Het platform is gebouwd op lava. Je kunt er wandelen langs de vogelrotsen, die wit gekleurd zijn van de guano (vogelpoep in de volksmond). Je komt via een goed aangelegd pad bij het trolachtige monument Trolachtig monument Bàrdur. Hier nestelen veel zeevogels in het gras. Marie-Claire heeft het aan den lijve ondervonden, ze wou een kortere weg nemen door het gras en werd door vele vogels aangevallen en tot bloedens toe gepikt.

Het monument lijkt op een stenen huisje met in het midden een schoorsteen. * In het gehucht Budir, een voormalige handelsnederzetting, staan nu enkel een hotel en een zwart houten kerkje (1847), Bùdakirkja. De kerk is zwart omdat de buitenkant met pek is ingewreven, zoals de romp van een boot. Dit om het te beschermen tegen de harde IJslandse elementen. Het werkt vrij goed, gebouwen die op deze manier behandeld zijn, overleven gemakkelijk 100 jaar. Het kerkje is gebouwd in 1847 en helemaal herbouwd in 1985.

 Je hebt een mooi zicht op de Maelifell, ten westen ligt het Bùdakraun lavaveld van de krater  Bùdaklettur .
 Het Bùdahraun lavaveld staat bekend om zijn rijke flora met circa 130 verschillende soorten planten. Ze omvatten zeldzame en beschermde soorten. Het oostelijk deel van het lavaveld is sedert 1977 een officieel natuurreservaat. In het noordwesten ligt Bùdaheller, een 70 m lange lavatunnel. Dwars over het lavaveld loopt een voetpaadje: 2u heen en terug.

* Bjarnarfoss waterval: Ligt op R 54
 De waterval valt vanaf de berg Maelifell in twee delen 70 m naar beneden. Het bovenste deel is soms moeilijk te zien bij felle wind. Je ziet dan een dun streepje water van de klif vallen, de rest wordt als een spray weggeblazen. Ze is goed te zien vanaf de R 54.

Na dit laatste zochten we het logies op in Fossatùn. Na het inchecken en een opfrisbeurt deponeerde Marie-Claire de bagage op de kamer en trokken we naar het restaurant van het hotel. De maaltijd was heel lekker en niet duur. Er worden hier eerlijke prijzen gehanteerd.
Bijna de ganse dag zagen we op een grijs wolkendek met veel regen tot na de middag. We konden niet echt genieten van de prachtige natuur op het Snaefellsnes schiereiland, jammer.

Vandaag 261 km gereden, 11° en zwaar bewolkt met regen tot 14u, om 16.30u terug regen en na 20.30u volop zon.

Donderdag 04/07 Fossatùn - Gardur

Na een uitgebreid ontbijt vertrokken we in de richting van Reykholt.
* Deildartunguhver is een warme bron. De doorstroomsnelheid van het water is één van de hoogste ter wereld, 180 liter per seconde met een temperatuur van 98° Celsius. De nabij gelegen plaatsen Borganes en Akranes krijgen het grootste gedeelte van het water voor de centrale verwarming uit Deildartunguhver. De warme bron is bereikbaar via een goed pad, dat ook best lukt met een rolstoel. Het staat vrij goed aangegeven op de weg. Het ligt iets voor Reykholt.
* Reykholt is volledig gewijd aan de herinnering van Sturluson, schrijver van Egils Saga. Er staat hier een standbeeld van de schrijver. Het is een onooglijk klein dorpje, niet de moeite er een stop in te lassen.
* Wat Hraunfossar zo speciaal maakt, is dat het water, voor het naar beneden stort, onder de grond door kanalen van lava van het lavaveld Hallmundarhraun loopt. Hierdoor zie je niet een rivier die naar beneden stort, zoals bij veel andere watervallen, maar in plaats daarvan lijkt het water uit het niets uit de wand te verschijnen. Extra mooi is dat de waterval ruim 900 meter breed is en je overal stroompjes water uit de zijwand ziet komen. Het water is kraakhelder en hierdoor mooi blauw van kleur. Het komt omdat het water door het poreuse lavagesteente gefilterd wordt en het reeds schoon gletsjerwater is van de Langjökul gletsjer.
* Barnafoss ligt een 50-tal meter stroomopwaarts van de Hraunfossar op de Hvità rivier. Bij Barnafoss gaat al het gletsjerwater door een versmalling, dat een prachtige kolkende waterval vormt. Omdat het water zo’n mooie blauwe kleur heeft, lijkt het wel op een wildwaterbaan in een pretpark. Van de parking bij Hraunfossar ga je in 5 minuten naar Barnafoss. Je kunt de rivier oversteken via een loopbrug, zodat je van op meerdere plekken van het uitzicht op de waterval kunt genieten. Je hebt bij Hraunfossar en ook bij Barnafoss meerdere uitkijkplatformen voor een goed zicht op beide watervallen. Bij de parkeerplaats heb je ook een infobalie en openbare toiletten, een kleine gift wordt op prijs gesteld. Beiden liggen aan de R 518 op 20 km van Reykholt. De wandelpaden lukken niet met een rolstoel. Beiden zijn niet zo speciaal.

Waterval met bergrivier onder een brug. * Hùsafell is een groene oase in een klein bos. Het ligt in de buurt van Borgarnes.
* Grot van Vidgelmir is enkel met gids via de Ilyotstunga boerderij. Een gravel van 8 km. In de omgeving kan je mooie wandelingen maken o.a. naar de Baejarfell (578 m).
* Borgarnes: Tourist Ofice, in de Netto Supermarkt, Borgabraut 58-60, het ligt aan het kruispunt als je Borgarnes binnenrijdt: open 9-17u.

* Orkanes: - Folkloremuseum: 10-17u.
 - Lighthouse is één van de oudste vuurtorens van IJsland: 10-12u. Je hebt een mooi zicht op Akrafjall. Er loopt een onverharde weg naast de R 51.
* Hvalfjördur: Neem voor de fjord de R 47 rond de Walvisfjord, het is een mooie route. Tegenwoordig hoef je niet meer rond de fjord, de Hvalfjördurtunnel van 5,6 km brengt je in enkele minuten aan de overzijde van de fjord i.p.v. meer dan een uur. De mooie zichten gaan dan aan je voorbij.
Schiereiland Reykjanes:
* Sandgerdi: ten zuiden van het stenen kerkje (1826) Kvalsnes kirkja. Het is een mooi gekleurd kerkje. Het wordt door velen bezocht.
* Bridge between continents (Kloof tussen twee continenten: Een 20 m lange voetbrug over een kloof. Er ligt een goed pad naar de brug, het loopt langzaam omhoog. Het is de scheiding tussen het Noord-Amerikaanse en het Euraziatische continent. Het is niet zo speciaal, maar we wilden dit toch niet missen.
* Gunnuhver ligt in het meest zuidelijke puntje van Reykjanes. Het is de grootste geothermale modderpoel van IJsland. Dit natuurlijke wonder is genoemd naar de geest Gunna.

Dampende modderpoel.  Volgens de legende terroriseerde deze geest de hele boel, totdat een priester haar gevangen zette in de kokend hete modderpoel. Gunnuhver doet ook dienst als krachtcentrale.
 Uit het kunstmatig aangelegd meertje wordt zout gewonnen, twee vliegen in één klap. Je hebt er zwavelbronnen en modderpoelen en een grote kolonie sternvogels. De geur van rotte eieren die vrijkomt door de rook, moet je erbij nemen. Er ligt een pad op grint dat stijgt, het is vrij moeilijk met een rolstoel. Het wordt niet zo goed aangegeven.
* Reykjanesta (foto bij de titel) is het meest zuidwestelijke punt van Reykjanes. In de zee, net voor de kust, staat de 52 m hoge rots Karl, wat oude man betekent. Alleen voor het mooie uitzicht is het een stop meer dan waard. Bij helder weer is het eilandje Eldey zichtbaar. Dit eilandje ligt een 14 km uit de kust en herbergt een grote kolonie jan-van-genten. Enkel met een speciale toestemming kan je het eiland bezoeken.
* Hafnaberg is een 20 m tot 30 m hoge vogelrots, er is een gemarkeerd voetpad dat van de hoofdweg naar de vogelrots loopt. Het staat aangegeven op een parking langs de weg. Je moet goed opletten of je bent er voorbij. Het is een lange wandeling naar de vogelrots. Voor Marie-Claire was dit iets te ver.
* Grindavik: vissersdorp
 Museum Vikingaheimar: er ligt een volledige vissersboot.
 In Grindavik zochten we een restaurant op voor het avondeten. Het werd Fish House Bar & Grill, Hafnargata 6. De wachttijd was kort, de maaltijd daarentegen ondermaats en de drank was niet gekoeld. Het restaurant is zeker geen aanrader. We zaten er ook alleen in een grote ruimte.
In de vroege namiddag zijn we binnen geweest in het Lighthouse Inn in Gardur om in te checken, waarna we het deel van het schiereiland verkenden dat we de eerste dag niet hadden kunnen doen. Nadien keerden we terug naar het logies. Marie-Claire droeg een laatste maal de bagage uit de wagen en struikelde over een opstapje van amper 5 cm. Ze had het niet gezien. Het gevolg was een heel pijnlijke hand, die stilaan begon op te zwellen. Met een pijnstiller is zij in bed gegaan.

Vandaag 310 km gereden, zwaar bewolkt met regen van 13u tot 15.15u, daarna volop zon bij 11°C.

Vrijdag 05/07 Gardur - luchthaven Reykjavik

Vandaag 9 km gereden, volop zon bij 9° om 5.40u.
Het was vroeg opstaan geblazen, we moesten rond 5.30u op de luchthaven zijn voor de vlucht van 7.40u naar Brussel en eerst moest de wagen binnengeleverd worden. Met een shuttle wou men ons naar de vertrekhal brengen, dit lukte niet voor mij door de hoge instap. Dan maar terug de bagage in onze huurwagen en weg waren wij.
Het inchecken verliep vrij vlot en een assistent was snel ter plaatse en begeleidde ons door de passencontrole en security, om ons dan te droppen bij de juiste gate. Tegen de tijd van instappen verschenen twee assistenten met een smal rolstoeltje. Aan het toestel ging Marie-Claire al vooraf, om te zien of de plaats wel een goede was. Het was OK, we hadden meer dan genoeg beenruimte. Het vliegtuig was amper half gevuld toen we vertrokken, iedereen kon ruimschoots een plaats uitkiezen. Op het voorziene uur verlieten we Reykjavik en na een goede vlucht van 3.15u landden we in Brussel. Alle passagiers waren allang uit het vliegtuig, terwijl wij geduldig zaten te wachten op assistentie. Van de bemanning vernamen we na enige tijd, dat Reykjavik niets had doorgegeven voor assistentie. Na een goed uur wachten verschenen twee assistenten en konden we eindelijk opstappen. Marie-Claire had tijdens de lange wachttijd Dirk van Soetens Airport Services verwittigd van de fout. Hij is geduldig blijven wachten. In zijn bijzijn waren we vlug bij zijn wagen en na een uurtje waren we veilig en wel terug thuis.

Slotconclusie

Voor wandelaars en natuurliefhebbers is IJsland een bijzonder goede bestemming. Je kunt er naar hartenlust van de prachtige natuur genieten. Je moet wel wat geluk hebben met het weer, de weergoden moeten je goed gezind zijn. Wij hadden over het algemeen prachtig weer met temperaturen van 9° tot zelfs 20° en zon. De 9° voelt veel warmer aan, het is zoals bij ons rond de 15°. Het zuidelijk deel van IJsland wordt platgelopen door toeristen. Hoger dan Vik is het veel rustiger, de grote massa toeristen gaat niet veel verder. In de westfjorden ben je zo goed als alleen, op enkelingen na en het is er prachtig.
 Eind goed, al goed

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
5
Gemiddeld: 5 (1 stem)