Cultuurreis naar West-Maleisië

Een moskee met gouden koepels en minaretten, omgeven door kokospalmen.

Geschreven door Jozef
 27/01 tot 17/02/2024
Traject: Brussel, Doha, Kuala Lumpur, Melaka, Penang, Kota Bharu, Kuala Terengganu, Kuala Lumpur, Doha, Brussel

Tip: Voor alle praktische info over Maleisië en voor hotelbesprekingen scroll je naar beneden, tot onder het reisverslag.

Zaterdag 27/01 Brussel-Doha

We werden rond 10.30u opgehaald door Taxi De Meyer uit Oudenaarde om te vertrekken naar de luchthaven Brussels Airport, waar we goed op tijd aankwamen voor de vlucht van 14.50u naar Doha. Het inchecken, de aangifte bij de dienst assistentie, de passencontrole en de security verliepen vrij vlot. We konden uitkijken naar de boarding en het vertrek. Goed op tijd verschenen twee assistenten aan de gate en begeleidden ons naar het vliegtuig en deponeerden mij op de voor mij aangewezen plaats. Precies op het voorziene tijdstip verliet de piloot zijn standplaats, om te taxiën naar de vertrekplaats. Bijna onmiddellijk zette de piloot het toestel op volle kracht vooruit en weg waren we, een zoveelste nieuw avontuur tegemoet.

Zondag 28/01 Doha-Kuala Lumpur

Na een goede vlucht van 6.15u landden we in Doha. We hadden een overstaptijd van 2.20u wat ideaal is. De assistentie was vlug ter plaatse en kweet zich correct van het werk en hielp ons naar de volgende gate. Daar was het aftellen tot we aan boord konden. De assistenten waren hier vrij stipt op tijd, om mij veilig in het vliegtuig te deponeren. Om 01.30u werd het startschot gegeven voor jet vertrek van Doha naar Kuala Lumpur, waar we na nog een goede vlucht van 7.25u landden. Deze vlucht werd uitgevoerd door Malaysia Airlines. Na de romp-slomp van passencontrole en migratie, konden we weg naar de uitgang en een pre-paid ticket kopen voor een taxi. We betaalden MYR 223/€ 43,65 voor de rit. Het nam wel wat tijd in beslag om aan een taxi te geraken, één waar ik gemakkelijk in kon plaatsnemen. Het was een brute chauffeur, hij vloog van het ene baanvak naar het andere. We lieten een zucht wanneer hij stopte bij het Sheraton Imperial Kuala Lumpur Hotel.
 
Het inchecken in het hotel verliep vlot, een liftboy nam ons mee naar de kamer. We startten met een rustperiode, het was nodig na de lange vlieguren. In de vroege avond zochten we het restaurant op, om iets klein over de lippen te kunnen krijgen. We hielden het bij een soep met wat stokbrood, en of het smaakte. Hierna zochten we wat info op over het hotel, de omgeving en de mogelijkheden van vervoer in Kuala Lumpur.

Maandag 29/01 Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is een veelzijdige hoofdstad vol interessante attracties en bezienswaardigheden, een mengelmoes van moderne wolkenkrabbers en authentieke kraampjes langs de weg. Baan je een weg door Chinatown of bewonder het uitzicht vanuit de KL Tower. Kuala Lumpur is voor een Aziatische stad redelijk schoon, vooral het toeristische centrum. Uiteraard zijn er ook plekken waar kakkerlakken en ratten over straat lopen, het blijft een tropische bestemming. De basisindruk is die van een moderne vrij nette stad, vol wolkenkrabbers en leven op straat.
 
*  Historisch centrum
*  Koloniaal District: met openbaar vervoer
 - Groene lijn (Monorail): vertrek Medan Tuanku
 - Bruine lijn (lijn 5) naar Majid Jamek richting Sentuc Timur (LRT) is beter
 - Bruine lijn: station Sultan Ismail (LRT) rechtstreeks naar Majid Jamek
 - Jamek Moskee: ingang Jalan Tun Perak
 8.30u-12.30u//14.30u-16u (1894-1897)
Sultan Abdul Samad Jamek Moskee gelegen aan de samenvloeiing van de Klang en Gombak rivieren
 
* Voormalig hooggerechtshof (mooi oud gebouw): Old Court Building
Het oud gebouw van het Hooggerechtshof is een uitzonderlijk gebouw op het Merdekaplein. Het werd in 1915 geopend om de nieuwe rechtbanken te huisvesten, aangezien de bestaande rechtbanken in Bukit Mukama ontoereikend bleken.
 - Steek Jalan Raya over
 - Old City Hall (1904): stadhuis: muzikale shows, Moghul architectuur
 
* St. Mary’s Cathedral: meestal open, is Anglikaans. Het is de kathedraal van het bisdom West-Maleisië. Het is de bisschoppelijke zetel van de Anglicaanse bisschop van West-Maleisië en de moederkerk van het bisdom.
Toen wij er kwamen was de kathedraal gesloten voor werkzaamheden en renovatie.

De kerk is een wit gebouw met rode daken. Op één van de gevels prijkt het jaartal 1804.  
* Dataran Merdeka of Merdika Square is het onafhankelijkheidsplein en het hart van het koloniaal district van Kuala Lumpur. Op dit grote grasveld werd in 1957 de onafhankelijkheid van Maleisië uitgeroepen. Het Merdekaplein ligt tegenover het Sultan Abdul Samad gebouw. Het is de historische plaats waar de Union Flag gestreken werd en de Maleise vlag voor het eerst gehesen werd rond middernacht op 31 augustus 1957. Vanaf dan is Merdeka Square de plaats voor jaarlijkse de Merdeka parade. Het plein is een historisch plek, waar Malaya zijn onafhankelijkheid verklaarde.
* De vlaggenmast van 100 meter waaraan de vlag van Maleisië hangt is de hoogste ter wereld. Hij staat midden op Merdeka Square.
 
* Royal Selangor Club (Engelse elite): Tudor stijl
Aan Merdeka Square ligt de Royal Selangor Club, één van de eerste sportieve clubs van Maleisië en nu nog populair onder expats die in KL wonen. De club biedt diverse sportfaciliteiten en daarbij verschillende recreatieve bezigheden voor clubleden. Het grote grasveld hoorde in het verleden bij de sportclub, maar is na een ruil met KL City Hall overgedragen aan de hoofdstad.

Een rij kleine witte gebouwen rond een groot grasveld. * Maleisië heeft inwoners van verschillende religies, die onderling goed met elkaar omgaan. De oudste moskee van de stad is de Jamek moskee. De Moorse cultuur zie je ook in deze moskee. Als toerist kan je de moskee bezoeken, maar er gelden kledingsvoorschriften. Armen en benen moeten bedekt zijn en vrouwen moeten een hoofddoek dragen.
 
* KL City Gallery (hier staat “I love KL” in het rood)
 De KL City Gallery (KLCG) is strategisch gelegen in het hart van de erfgoedenclave van Kuala Lumpur, Dataram Merdeka. Het is gevestigd in een historisch gebouw, dat in 1899 tijdens het Britse koloniaal bestuur gebouwd werd als drukkerij.
 
* Art-deco fontein (Horse Fountain) of Victoria Old Post Office
In het hart van de koloniale wijk staat op het Merdeka-plein de oude paardenfontein, die in 1897 geplaatst werd. Volgens historicus J. Gullick werd het in 1897 opgericht als aandenken aan Steve Harper, een populaire politie-inspecteur bij de militaire politie van Selangor, vandaar de bijnaam “Cop’s Fountain”.

De fontein heeft drie plateaus met aan de basis gebeeldhouwde figuren.

Het Victoria Old Post Office is ongetwijfeld één van de meest spectaculaire postkantoren ooit gebouwd, werd in 1907 geopend. Het nieuwe postkantoor heeft net als zijn buren een Mughal ontwerp, hoewel het geen koepels heeft, en past harmonieus bij het naastgelegen Sultan Abdul Samad gebouw.

* National Textielmuseum: 1905, 9-18u, vrije inkom
 Het Nationaal Textiel Museum was oorspronkelijk een spoorwegstation en ligt voorbij de Lebuh Pasar Besar. Dit relatief nieuw museum werd binnenin donker gemaakt om het tentoongesteld textiel te helpen beschermen tegen de felle zon. Wat van dit museum een must maakt, is het feit dat de kunst van het maken van textiel een uitstervend beroep is, waardoor het maken van bijzonder textiel tegenwoordig almaar ongewoner wordt. Er is een expo van textiel en kostuums in Mughal stijl.

* Chinatown: Sri Mahamariamman Tempel (Zuid-Indische Tamil Tempel)
 Aangezien de Chinezen Kuala Lumpur officieel opgericht hebben, is het niet vreemd dat er nog een groot aantal Chinezen in de stad leeft. Chinatown is een levendige wijk, vooral bij Petaling Street kan je lekker eten en winkelen. Het is een plek waar het gebruis nooit stopt. Dag en nacht blijven bezoekers naar Petaling Street komen om van het beroemde streetfood te genieten of om koopjes te doen. Petaling Street is een winkelparadijs als je bij koopwaar wil afdingen.

 kleurige afbeelding van verschillende hindoegoden. * Sri Maha Sakthi Mohambigai Amman Tempel is niet eenvoudig om die te vinden. De tempel biedt een uniek zicht. De tempel zou het meest gerespecteerde hindoeïstische heiligdom zijn in Maleisië. Veel bezoekers komen naar deze tempel vanwege de ingewikkelde beelden van hindoegoden en spirituele meesters. Het kunstwerk van de binnen- en buitenkant van de tempel maakt het heiligdom een bezoek waard. Hij is gebouwd ter ere van de godin Mohambigai. Veel toeristen komen er voor de kleurrijke bloemenstalletjes en de eindeloze stroom gelovigen die de godin Mahambigai komen aanbidden.
 
* Central Market: over de brug van de twee rivieren.
 De Central Market mag je zeker niet missen. Het bevindt zich in Pasar Seni en bestaat al lang. Het werd voor het eerst opgericht in 1888, op een steenworp van Chinatown. De locatie van Central Market is zo strategisch dat je deze plek onmogelijk kunt missen. Het openbaar vervoer verbindt de Centrale Markt met alle belangrijke bezienswaardigheden.
- Ga van Central Market naar metrostation Parar Seni en neem lijn 5 richting Putra Hights  (1 stop) tot KL Central en neem daar lijn 2 richting Tanjung Malim (1 stop) tot Kuala Lumpur station, een zeer mooi oud treinstation.
 
* Masjid Negara: 9-18u, anno 1965, Nationale Moskee
De belangrijkste kenmerken zijn de ranke minaret van 73 m hoog en een 16-puntig stervormige koepel, die lijkt op een open paraplu, terwijl de minaretten op een geplooide parasol lijken.

We zien de witte minaret (smalle toren) afsteken tegen de blauwe hemel. Ook de koepel die op een groene paraplu lijkt, staat een stukje op de foto.

Het is één van de meest indrukwekkende religieuze bouwwerken van Kuala Lumpur. Het is een modern staaltje van islamitische architectuur met een opvallende blauwe en groene koepel, omringd door prachtige tuinen en fonteinen. Bezoekers mogen erin mits het volgen van bepaalde voorschriften: schoenen uit, armen en benen bedekken, vrouwen dragen een hoofddoek en rolstoelen zijn er taboe (de wielen zijn niet rein). Ondanks al die regels is het toch de moeite om zover mogelijk binnen te gaan. Ik wachtte bij de inkom op de terugkomst van Marie-Claire.
 
* Nationaal Museum (Muzium Negara): 9-18u
 Te bereiken via aangegeven wandelpaden vanaf KL Sentral Station
 Er zijn 4 galerijen: 2 & 5 hebben 2 zalen voor bezoek o.a. oertijd en hedendaagse tijd
 Heb je interesse in de geschiedenis van Maleisië, bezoek dan zeker het nationaal museum.  De geschiedenis gaat hier terug tot het stenen tijdperk, met voorwerpen zoals wapens, munten en boeddha’s. De tafel waarop het verdrag van Pangkor getekend is, is één van de belangrijkste eigendommen van het museum.
 
* Merdeka station: Merdeka PNB 118 toren, de 2e hoogste toren ter wereld na Burg Khalifa. De toren bereikt een hoogte van 678,90 m en telt 118 verdiepingen met een veelzijdige ruitvormige gevel en een uniek torenspitsontwerp.

De smalle Merdeka-toren weerspiegelt op een grillige manier de wolkenlucht.

Merdeka 118 ligt op een toplocatie in de onmiddellijke buurt van veel spoorwegnetwerken in de stad: Merdeka MRT, twee LRT-stations en de monorail. PNB is de afkorting van Permodalan Nasional Berhad,  het grootste fondsbeheerbedrijf van Maleisië en de eigenaar van de toren. De beste manier om de toren te bereiken is met de metro. Je kunt de Sungai-Kajanglijn nemen en stoppen bij Merdeka MRT-station. Buiten het station ga je in enkele minuten naar de locatie van de toren. Liften brengen je in geen tijd naar één van de observatiedekken, waar je een prachtig overzicht  hebt op de wijde omgeving.
 
- Neem lijn 8 (Monorail) in KL Sentral en stap af in Bukot Bintang met Tengkat Tong-Shine  Changkat Bukit Bintang
Bukit Bintang of Golden Triangle is een benaming voor het toeristische centrum van KL Jalan Alor: streetfood is een unieke eetbestemming in het hart van Kuala Lumpur (KL).

Gezellige drukte tussen de eet- en drankstandjes in Jalan Alor. Boven de straat hangen rode lampions.

Het karakter van de stad verandert als je de straat in gaat. Weg van de moderne winkelcentra, alles wordt er vervangen door iets dat op vervlogen tijden lijkt. Overdag kan het reeds druk zijn met vooral locals die er komen lunchen, maar als de zon onder gaat, bruist de straat van energie. Het stond ooit bekend als rosse buurt, restanten hiervan zijn hier en daar nog zichtbaar. Na verschillende facelifts is de straat letterlijk veranderd in een eetstraat. Het karakter van de straat leidt zijn eigen leven en je komt duidelijk iets te kort, als je niet naar Jalan Alor gaat. Het is synoniem voor goed eten, zo goed zelfs dat er veel protesten waren, toen de autoriteiten de straat een andere naam gaven. Wij kwamen er twee maal met een grab en hebben er telkens lekker gegeten.
 
* Pavilion KL Mall is één van de populairste malls van KL. Het ligt in de wijk Bukit Bintang en telt ruim 450 winkels.
Neem lijn 8 richting Titiwangsa naar Medan Tuanku en naar het hotel (2 stops).

Dinsdag 30/01 Batu Caves, Petronas Twin Towers KL CC

* Batu Caves: 13 km ten/noorden van KL. Bereikbaar met KTM Komuter vanuit KL Sentral,  alle 15 à 30’/ 30’ (North Trains)
De Catedral Cave is de grootste grot, is 400 m lang en 100 m hoog en staat vol met altaren. De grot is bereikbaar via een hoge trap van 272 treden. Onder aan de trap staat een 42 m hoog gouden standbeeld van de oorlogsgod Lord Murugan.

Gouden beeld van de oorlogsgod met een speer torent hoog uit boven de gelovigen.

De tempels zijn ter ere van hem gebouwd. Het is een heilige plaats. In de grot wordt jaarlijks het hindoeïstische Thaipusamfestival gevierd. Achteraan bevindt zich een Rama-beeld.
 - Ramayana Cave: 8-18u, inkom beneden naast beeld van Murugan.
De meest spectaculair verfraaide grot in de Batu grotten, de Ramayana grot, toont de mythologie van Ramayana. De grot beeldt het verhaal en het leven uit van Lord Rama. Het komt tot leven met kleurrijke verlichting en beelden langs de muren. Inkom RM 5
* Sri Subramaniam Swamy Tempel: 8-19u, vrije toegang, boven aan de trappen.
 De Batu Caves zijn één van de meest populaire bezienswaardigheden in de omgeving van Kuala Lumpur. Circa 15 km ten noorden van de hoofdstad liggen een aantal Hindoetempels. Het speciale aan de tempels is dat ze in een grot staan, die zeker 400 m lang is en een 100-tal m hoog. De ingang is te bereiken via een meer dan 270 treden lange trap, een ferme klim. De trap is vaak druk bezet, gelovigen van alle leeftijden gaan naar de grotten om er de  dagelijkse rituelen bij te wonen. Boven in de grot is het lekker koel en staan er meerdere kleurrijke tempels.
 Let wel op de apen die hier rondlopen, ze zijn soms leuk, maar kunnen soms erg brutaal en  agressief zijn vanwege het vele eten dat ze dagelijks krijgen. De Batu Caves zijn dagelijks geopend van 07-21.00 uur. Neem voor je de trap opgaat een flesje water mee en ga best op  een doordeweekse dag, dan is het een stuk rustiger.
 
* KL CC - Petronas Twin Towers, Park 20 ha. Neem vanuit KL Sentral (LRT lijn 5 - Gombak tot KL CC
 - Petronas Twin Towers: 10-18u
 Zij steken 452 m uit boven Suria KLCC Mall. De 2 torens komen samen op de 41e en 42e verdieping. Een observatiedek ligt op de 86e verdieping, de torens tellen 88 verdiepingen. Deze torens vormen één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kuala Lumpur.
De Petronas Twin Towers waren met zijn 88 verdiepingen lange tijd het hoogste gebouw ter  wereld. Ze hebben die plek moeten afgeven, maar het uitzicht wordt er niet minder mooi op.
De twee identieke torens zijn het mooist van de buitenkant, vooral ’s avonds als zij verlicht  zijn. Wil je op de brug staan die de twee torens verbindt, dan heb je één van de 1.200 beschikbare toegangskaarten nodig. De brug bevindt zich op de 42e verdieping, van waar je  een groot deel van de stad kunt zien.
 
* KL Convention Center: Aquaria KL
 Bereikbaar via een ondergrondse voetgangerstunnel vanaf Syria KLCC
 Er rijdt een Hop-on/Hop-off bus tussen 9-18u met vertrekpunt Sunger Wang Plaza, dichtbij de monorail Bukit Bintang
 Er is ook een avondcircuit, vertrek om 20u, ik, Jozef, betaal een kindertarief als rolstoeler.

Woensdag 31/01 Lake Gardens en omgeving ten westen van het Koloniaal District

- Afstappen bij KL Train Station en de onderdoorgang naar de KTM building of met taxi, wat duurder is.
 
* Butterfly Park: Jalan Cenderawasch: open 8-18u.
Er is een vijver met grote koi en een insectenmuseum. Het vlinderpark in KL heeft meer dan 5.000 exotische vlinders van diverse grootte en kleuren. Ze zwerven door het Butterfly Park, waar een enorm net dat hoog boven het park gespannen is, een uniek vrij vliegend concept biedt. Dit unieke concept zorgt ervoor dat de vlinders zich vrij en op natuurlijke wijze kunnen voortplanten. Het biedt bezoekers tegelijkertijd de mogelijkheid om deze prachtige geschenken van de natuur in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te waarderen. Het Butterfly Park is zeker een bezoek waard.

* Taman Burung Bird Park: zelfde adres als hierboven: 9-18u, er is een Hop-on/Hop-off bus  nr.22
 Het is het grootste ter wereld met een netwerk van vijvers en stroompjes. Een bezoek duurt 1.30u tot 2u, het is deels rolstoeltoegankelijk. Inkom: RM 85/€ 16,91 per persoon
 Het vogelpark van KL is een populaire bestemming voor ecotoerisme in het land. Het beschikt over een verbazingwekkende collectie van 3.000 kleurrijke vogels van meer dan 200 soorten, zowel inheemse als buitenlandse. Het KL Bird Park beschikt over een concept van vrije vlucht, bekend als de grootste inloopvolière ter wereld, die bezoekers een unieke kans biedt omringd te worden door vrij vliegende vogels. Het vrije vluchtconcept en het weelderig groen maken talrijk broedplaatsen mogelijk.
Wij hebben volop genoten van het mooie vogelpark, het is zeker zijn geld waard.
 
* Orchid & Hibiscus Gardens: zelfde adres, gratis, het was tijdelijk gesloten.
 800 verschillende soorten orchideeën. Bunga Raya is de Maleise nationale bloem (Hibiscus).
 
* Late namiddag: Menora KL Tower 10-22u, bereikbaar via Monorail 1 halte voorbij het hotel (Bukit Nana). Observatiedek op 276 m, Sky Deck op 421 m, inkom RM 60/€ 11,95 per persoon.
De Menara KL Tower is één van de hoogste commumunicatietorens ter wereld. Hij is 421 m hoog en is vanwege het schitterend uitkijkplatform een populaire attractie in het centrum van de stad. De Menara toren staat dan nog op een heuvel, waardoor hij boven de Petronas Twin Towers uit torent. De toren herbergt een aantal communicatie- en zendfaciliteiten. De toren kan de meest extreme windvlagen aan en als je helemaal boven op de toren staat, merk je bijna niets van de wind.
Je kunt bij de KL Tower met de lift naar het observatieplatform op een hoogte van 276 m, om daar achter glas van een schitterend 360° uitzicht te genieten. Boven het observatieplatform is het Sky Deck, een openlucht uitkijkplatform, waar je met de lift naartoe kunt. Boven op de top is een klein restaurantje met een terrasje, waar je iets kunt eten en drinken, maar schrik niet van de hoge prijzen. Het is het waard met zo’n uitzicht.

Uitzicht van op de Menara Tower. We herkennen het groene dak van Masjid Negara.

We namen er goed de tijd om rond te lopen en te genieten van de mooie zichten rondom.
Na al deze bezoeken begon onze maag tegen te pruttelen en we namen een grab om naar Food-street te gaan. Er is meer dan genoeg keuze en je weet niet direct welk menu te nemen. Wat we op ons bord kregen was in ieder geval lekker. Na de maaltijd zochten we vervoer om naar het hotel terug te keren na een mooi gevulde dag.

Donderdag 01/02 ½ dag Kuala Lumpur, ½ dag Kuala Lumpur naar Melaka

* Taman Eko Rimba KL (Jalan Puncak)
Canopy Walk: is een stukje oerwoud in de stad.
Taman Eko Rimba KL is gratis te bezoeken. Dit semiverborgen juweeltje ligt op slechts drie kilometer van het hart van KL. Als je maar kort in KL bent en niet de luxe hebt om een uitstapje naar tropisch bos te maken, dan is dit park perfect voor een kort uitstapje. Het pad is kort, op 20’ kan je het pad volledig gezien hebben. Na de ingang ligt via een steil pad een loopbrug, die je boven de bossen brengt.

Rolstoeler Jozef poseert aan het begin van de boomtoppenwandeling.

Het bovendeel is voor een klein stukje te doen met een rolstoel. We zijn op de loopbrug geweest tot het eerste knooppunt, daar gaat het pad verder via een draaitrap. Samen wilden we er aan beginnen, maar moesten noodgedwongen afhaken en terugkeren. Het kleine park  heeft Marie-Claire alleen moeten bezoeken en heeft ervan genoten. Na de korte tocht had zij dringend nood aan drinken. Het is in de bossen heel warm en vochtig.
 
 ½ dag Kuala Lumpur-Melaka: 147 km
Onmiddellijk na terugkeer van onze uitstap, vertrokken we in het hotel in Kuala Lumpur met een taxi, prijs RM 300/€ 58,82. De rit verliep naar behoren, de chauffeur deed er een tweetal uren over door het drukke verkeer.
Het inchecken in het Hotel Ibis Melaka ging vrij vlot en na installatie op de kamer startten we met een eerste verkenning van Melaka. In het oude centrum maakten we een wandeling langs de Melaka Rivier. Langs beide oevers heb je een wandelpad met op veel plaatsen kleine bars. Het wordt er echt gezellig als de zon achter de horizon verdwenen is. De andere straten in de buurt mogen er ook best zijn en vervelen zal er hier niet vlug bij zijn. We nestelden ons op het terras van een kleine eetgelegenheid en bestelden waar we zin in hadden. Het is een uitbater man uit Gallicië, zijn echtgenote houdt zich bezig met de bezoekers waar nodig. Gegevens: Salud Tapas, Jalan Tun 94, Heeren Street, Melaka, Tel.: + 60/6.282.9881
We hebben er een lekkere paella gegeten met de nodige drank en daarna een klein onderonsje met de uitbater gehad. De keuken serveert Mediteraan en Spaanse gerechten, die allen zeer lekker zijn en mooi gepresenteerd worden.
Na verloop van tijd hielden we het voor bekeken en verlieten het etablissement, om terug te keren naar het hotel via het heel drukke centrum. Het was drukker dan gewoonlijk, nu reden er veel riksja’s met zijspan en er was veel lawaai van helse muziek en toeters en bellen. Het was soms moeilijk om er door te geraken. Het was waarschijnlijk de voorbode van het Chinees Nieuwjaar en daar hadden we niet op gerekend. We zijn toch in het hotel geraakt..

Vrijdag 02/02 Centrum Melaka

½ dag Koloniaal Centrum (Dutch Square)
Het oude centrum van Melaka, ook Historic Town Center genoemd, is een ‘must see’ bij een bezoek aan deze stad. je bindt er oude gebouwen, musea, en bijzondere architectuur.
* Stadthuys: 9-17.30u, 17e eeuws Hollands, inkom RM 10/€ 1,96.
Het Stadthuys is één van de mooiste dingen in Melaka. Het bestaat uit verschillende gebouwen o.a. Museum van Ethnografie: inkom RM 20/€ 3,92. Het wordt beschouwd als één van de oudste Nederlandse gebouwen in het oosten. Het is een bezoek waard voor de gebouwen.
Bij de inkom is een vrij hoge trap, daardoor is Marie-Claire alleen moeten gaan.
Binnen het historisch centrum kan je te voet gaan of een riksja nemen. Voor enkele ringit rijdt deze je het ganse centrum door.
 
* Christ Church: 9-16u, anno 1753, (Protestants), inkom vrij.
 Tegenover het Stadthuys staat de Christ Church, ook gebouwd door de Nederlandse bezetters. Op Dutch Square, ook het rode plein genoemd, staat  de rood-witte kerk, oorspronkelijk een Nederlands Hervormde kerk, maar nu een Anglicaanse kerk.

De kerk, de klokkentoren en het Stadthuys, allemaal in hetzelfde rood met witte details.

Ze is zelfs gebouwd met bakstenen uit Zeeland. Het is een bekende bezienswaardigheid in het oude centrum. De kerk kan je nog steeds gratis bezoeken om het oude interieur te bewonderen. Je komt erin zonder drempel, de doorgang is vrij smal.

* Hollands kerkhof werd voor het eerst gebruikt aan het einde van de 17e eeuw, toen de Nederlanders aan de macht waren. Hoewel de eerste gebruikers Nederlanders waren, lijkt
 het erop dat er meer Britse dan Nederlandse graven zijn. De meeste personen die er begraven werden, waren Brits marinepersoneel of vrouwen van legerofficieren. Er resten maar enkele graven, die vervallen overkomen.
 
* Porta de Santiago of A Famosa Fort (1511)
Dichtbij het Stadthuys en de Christ Church vind je de Porta de Santiago. Het is niet gebouwd door Nederlanders maar door Portugezen als fort. Het besloeg ooit de ganse heuvel, nu staat er alleen nog de poort. De overblijfselen van het fort zijn één van de oudste Europese die je kunt vinden in Azië.
 
* Istana Kboultanan: 9-17.30u
Het Paleis van de Sultan is een teakhouten replica van het echte paleis van Sultan Mansur uit de 15e eeuw. Het is opgebouwd volgens de traditionele bouwtechniek met bijhorend materiaal. Tegenwoordig huist in het paleis een cultureel centrum. Bij de inkom is een trap, waardoor Marie-Claire weer eens alleen binnen kon.
 
* St. Paul’s Church is met een trap en ligt achter de Porta de Santuago op een heuvel, je hebt er mooie zichten op Melaka. De kerk is gebouwd door de Portugezen en was onderdeel van het fort. In 1641 werd het door de Nederlanders veroverd, waarna het de bovenkerk werd genoemd. Tegenwoordig is de kerk een ruïne en je vindt een aantal graftombes met oud-Nederlandse teksten. Marie-Claire heeft een poging gedaan om de heuvel te beklimmen, maar hield het vlug voor bekeken. Het was veel te warm.
 
* Maritiem Museum: 9-17.30u
In deze replica van een Portugees Cargo schip “Flor de Mar” kom je meer te weten over de koloniale geschiedenis van Melaka. Het Maritiem Museum is gevestigd in een Portugees slagschip dat in de 16e eeuw voor de kust van Melaka gezonken is.

Indrukwekkend gerestaureerd zeilschip waar nu het Maritiem Museum ondergebracht is.

Het schip ligt aan de kade op de rivier. Je komt er door de rivieroever te volgen, je ziet het museumschip al van ver voor anker liggen. We hebben het schip zien liggen, maar zijn er niet in gaan kijken. Een vrij hoge smalle trap hield mij weer eens tegen.
 
½ dag China Town
* Jalan Harg Jebat (Jonkerstraat)
Huizen in laterutsteen. Bekijk ook de huizen die achterin liggen,  (vr-za-zo van 19u tot middernacht), verkeersvrij.
Van kokosijs tot visballetjes met curry, van ananastaart tot straatkunst, er is zoveel te doen op Jonker Street Night Market. Dankzij de koloniale charme en de bezienswaardigheden kan je nog steeds een uitstekend avontuur beleven in Melaka zonder de avondmarkt te bezoeken, maar als je in Melaka bent, tracht dan je reis zo te plannen dat die samenvalt met  de avondmarkt in Jonker Street. Jonker Street loopt door het hart van Melaka en is de belangrijkste straat van Chinatown. Door de week is de straat heel rustig, maar in het weekend is de straat afgesloten voor verkeer en een 400-tal nachtmarktkraampjes in Jonker Street openen hun deuren met traditioneel handwerk en de lokale Nyonya-keuken. De drukste tijd van het jaar om Jonker Street Night Market te bezoeken is rond het Chinees Nieuwjaar, meestal in februari.
 
* Jalan Tun Tan Cheng Lock (Herenhuizen)
Het zijn voorouder-huizen van de Baba-Nyong gemeenschap
 Chic Onestral House: nr 117, Zeer mooi buitenaanzicht: lichtgroen met gouden koepel. Het is eigendom van één van de rijkste families van Melaka.
 Nr 125: is vervallen
 Nr 8: hier kan men zien hoe oude woningen worden gerestaureerd over de eeuwen heen,
 Open 11-18u, gratis
 Nr 108: Straits Chinese Jewelry Museum
Het is de woonst van de Chan familie, Chinese koopman, Baba architectuur, het is een mooi huis.
 Nr 48-50: Baba & Nyoya Heritage Museum, betalend: RM 18/€ 3,53, open: wo-zo 10-17u
Het zijn drie aaneensluitende huizen, toebehorend aan één familie, de familie Chan. Er woonden vier generaties voor het in maart 1985 geopend werd als museum. Het is een mix van Chinese en Europse stijl.

Houtsnijwerk in het museum. Het tafereel stelt vogels, herten en honden voor.  

Het museum wordt nog steeds beheerd door de familie. Hun visie is om gemeenschappen te verbinden met de geschiedenis en cultuur van de Peranakan geschiedenis in Maleisië.
 Huis nrs. 48-50 werden gebruikt als de belangrijkste hoeve, nr.52 was voor bedienden. Het interieur van het huis geeft veel aanwijzingen voor Nederlandse, Portugese, Maleisische en koloniale invloeden. Het vroegste bestaan van de familie in Melaka dateert van begin van de 19e eeuw, met oorsprong in de provincie Tong’An in Fujian in Zuid-China. Nu zijn de nazaten van de familie aan de zevende generatie toe.
 
* Jalan Tukang Emas (Harmony Street-Goldsmith Street)
Ching Hoon Teng Tempel is de oudste Taoistische tempel van Maleisië en een prachtig staaltje van Chinese bouwkunst. De tempel is rijkelijk versierd en je kunt blijven kijken naar alle details. Gans het tempelcomplex is gebouwd volgens het Feng Shui principe. Op blote voeten ga je binnen en kan je de altaren met wierook, kunstige schilderingen en gedetailleerde afbeeldingen bewonderen.
 
* Sri Poygatha Vinayagar Tempel (1780)
Vlak bij de Ching Hoon Teng Tempel liggen de kleurrijke hindoeïstische tempel Sri Poygatha Vinayagar Tempel en de islamitische Kampong Kling Moskee. Een goed voorbeeld van hoe verschillende godsdiensten naast elkaar kunnen leven.
 
* Masjid Kangpung Kling: anno 1748
De moskee ligt ook aan de Jalan Tukang Emas (Harmony Street/Goldsmith Street vanwege de nabijheid van de Sri Poygatha Vinayagar Tempel. Het oorspronkelijk bouwwerk werd door Indische moslimhandelaars gebouwd en was een houten gebouw, dat later herbouwd werd in baksteen. Het architecturaal ontwerp van de moskee is een mix russen Sumatraans, Chinees, Hindoeïstisch en Melaka-Maleisisch. Een structuur in pagode-stijl vormt de minaret en is, gecombineerd met enkele Moorse elementen, een mooi voorbeeld van Oost ontmoet West design. Het interieur is voorzien van enkele Engelse en Portugese geglazuurde tegels, Korinthische zuilen en bogen, een Victoriaanse kroonluchter en een mix van hindoeïstische, Chinese en Maleise decoratieve elementen.
 
* Masjid Kampung Hulu: 5-22u, anno 1728
Het is de oudste moskee die nog in zijn originele staat is in Maleisië met Sumatraanse invloeden. De moskee werd gebouwd tijdens de Nederlandse overheersing van Melaka. De moskee zou gebouwd zijn door Datuk Haji Shamsuddin, een Chinese moslim.
 
* Kampung Morten: stilt houses (paalwoningen)
Villa Sentosa: 10-12.30u//14.30-19.30u, een gift is welkom, het is 90 jaar oud en museum van 1923. Er is een supermooi gelegen wandelpad. Het dorp is waarschijnlijk het enige  overgebleven Maleisisch dorp aan de Melaka rivier, dat nog altijd zijn oude charme behouden heeft, ondanks het feit dat het binnen de grenzen van het stadscentrum ligt. Het is meer een levend museum dan een Maleis dorp.
Wij zijn er tot dichtbij gevaren tijdens de riviercruise en op die manier hadden we enig idee van de omgeving.
 
* St. Peter’s Church: 7.30-13u, anno 1710, gratis
 Het is de oudste actieve rooms-katholieke kerk van Maleisië, gebouwd door Portugese inwoners tijdens de Nederlandse bezetting van Melaka. De kerk bevindt zich aan het einde van Jalan Bendahara. Het is een mooie witte kerk en combineert oosterse en westerse architectuur. Vlakbij de kerk staat een albasten beeld van de Heer vóór de Wederopstanding.

Zaterdag 03/02 Omgeving Melaka, boottocht

* Portugese wijk: 3,6 km, +/- 1,5 min met Grab
 Jalan Merdeka of Dutch Square
Er wordt Kristong gesproken, een mix van Portugees en Maleis.
 
* Boottocht op de Melaka-rivier: prijs RM 30/€ 5,88 per persoon
Dwars door het historisch centrum loopt een rivier, die uitmondt in zee. Bij de brug tussen Dutch Square en Chinatown stapten we in een riviercruiseboot. De boottocht duurt iets langer dan een half uur. Vanuit de boot zie je de stad uit een heel ander perspectief.

Foto vanuit een rivierboot. We zien een reuzenrad, wolkenkrabbers en een brug over de rivier.  

Wij vonden het een welkome afwisseling tussen cultuur en een stukje natuur. De riviercruise gaat tot bij de bocht aan Kampong Morten, waar er gekeerd wordt. We hebben ervan genoten.

* Masjid Selat Melaka (drijvende moskee) of Melaka Straits Mosque
Het is gelegen op het Melaka eiland: +/- 4 km, en gebouwd op palen boven de Straat van Melaka. Het is een prachtige moskee die lijkt te drijven op het water. Ze is meestal niet open voor vreemdelingen, wij mochten erin mits een aantal voorschriften en verboden. We hebben de moskee alleen langs buiten gezien.

De moskee is op een platform vlak boven het water gebouwd, zodat het gebouw lijkt te drijven.

Het is best bij zonsondergang, als het avondgebed begint, zakt de zon achter de horizon en kleurt de lucht roze en oranje. Bij de ingang volg de waterkant naar links naar het uitzichtplatform voor de zonsondergang.

Voor het avondeten kozen wij het Restaurant Gravy Baby Melaka, Lorong Hang Jebat 2.
Het is een leuk restaurant aan de rivier bij Jonker Street. Er worden heerlijke gerechten geserveerd en de bediening is heel vriendelijk. Na de maaltijd verlieten we dit pand en keerden naar het hotel terug.

Zondag 04/02 Melakka-Kuala Lumpur en Kuala Lumpur-Penang

Bij aankomst op de luchthaven in Melaka wilden we inchecken voor de vlucht naar Penang. Bij de incheckbalie werd gevraagd of ik kon stappen, niet dus. Daarop kregen we te horen dat de vlucht niet kon doorgaan en we een andere vlucht moesten nemen via Kuala Lumpur. Noodgedwongen hebben we twee nieuwe vluchten moeten boeken, één Melaka-Kuala Lumpur en de andere Kuala Lumpur-Penang. Het was een extra kost van RM 2.004,08/€ 397,71 + extra kosten van RM 63,60/€ 12,62 voor de boeking. Het brak ons zuur op, maar de reis moest kunnen voortgaan.
 
Bus 401E (shuttle bus) en bus 102 van de luchthaven naar George Town, 1u, taxirit 30’ +/- €16, de taxi was min of meer rolstoeltoegankelijk.
 
Bij aankomst in het Noordin Mews Heritage Hotel leek het een aangenaam verblijf, maar dit sloeg vlug om in een verblijf dat voor ons absoluut niet kon. De kamer was groot genoeg, maar om in het bed te gaan, moest je erin klauteren tot achteraan. De badkamer was ook zeker niet ideaal. Ze was klein en je moest een trede naar beneden. De manager maakte er niet zo veel van en nam de beslissing om voor ons, samen met Marie-Claire, ander logies te zoeken dat aan onze verwachtingen voldeed. Na meer dan een uur was het in kannen en kruiken, de meerprijs voor The Prestige Hotel Penang nam zij volledig voor haar rekening. Dit hotel was echt prima, volledig aangepast en de ligging was ideaal. We konden niets beter wensen.
Na installatie op de kamer vroegen we info over Penang en omgeving, die we prompt toegestopt kregen. Er was ook een uitgebreid gedetailleerd plannetje bij, zo konden we alles gemakkelijk terugvinden. Tegen het avondeten zochten we een plaats in het restaurant en bestelden iets dat we dachten dat lekker was. Nadien was het stilaan bedtijd.

Maandag 05/02 Georgetown - Koloniaal district: deel 1

Vervoer: Taxi’s zijn vrij duur, je moet altijd een prijs afspreken.
- Taxi; My Rapid: aangepast voor rolstoelgebruikers, 04-238.1214
- Free Cat Bus: tussen 6.00u en 23.40u, alle 15’ à 30’
 * Vertrek Komtar East-stop 13
 Komtar Timor
* Stop bij station 18 (Kota Cornwallis), het voorlaatste station van de Free Cat Bus. Je komt er uit bij het Fort Cornwallis.
 
Van het hotel trokken we te voet naar het oude centrum, in het voorbijgaan stopten we bij
* Penang Global: Toeristisch bureau 8B, Eerste verdiep: The Whiteaways Arcade Lebuh
 Pantai, George Town, open: ma-vr 9.00-17.00
 Penang Global Tourism is opgericht om toerisme in Penang te promoten, op de markt te  brengen en te genereren. Het is een toeristisch bureau dat dient als centraal punt voor de coördinatie van alle toeristische activiteiten, PGT zoals het liefkozend genoemd wordt, werkt nauw samen met verschillende belangrijke spelers in de toeristusche sector in binnen- en buitenland. De bekendheid heeft bijgedragen aan de populariteit van Penang als bestemming en favoriete thuisbasis voor velen van over heel de wereld.
 
* Penang Hill Heritage Trail: De wandeling naar Penang Hill begint bij de parkeerplaats aan Temple Road.
 
* Street-Art: Wat je zeker niet mag missen in George Town is een nieuw cultureel hoogtepunt zoals straatkunst (Street Art) en kunstinstallaties die een inkijk geven in het kleurrijke karakter van de stad.
 
* Klokkentoren: De Jubile Clock Tower ook bekend als Queen Victoria Memotial Clock Tower, is de beroemdste klokkentoren op het eiland Penang. Hij staat aan de westkant van King Edward Place in het hart van George Town. Hij werd gebouwd in opdracht van een Chinese miljonair uit Penang, Cheah Chen Eok, ter herdenking van het diamanten jubileum van Queen Victoria.
 
* Fort Cornwallis (1786) staat iets voorbij de klokkentoren. In Georgetown vind je het grootste fort van Maleisië. Het fort biedt een fascinerend beeld van het koloniaal verleden van Penang. Het werd eind 18e eeuw gebouwd om Penang te beschermen tegen piraten en de Maleisische staat Kedah. Het fort is nooit aangevallen en goed bewaard gebleven. Je kunt er het Sen Rambar kanon zien, dat in Nederland gegoten is, het is herkenbaar aan het VOC-embleem dat er op bevestigd is. Voor ons stelde het niet zo heel veel voor, maar een kijkje nemen kost niet veel moeite. Inkom fort RM 20/€ 3,92 per persoon
 
* City Hall (Stadhuis): anno 1879, het is een wit-geel Brits administratief gebouw, dat nu dienst doet als zetel van de gemeenteraad van Penang. Het is het oudste gemeentelijk gebouw van de stad, aangezien het ooit de gemeentelijke commissie van Georgetown huisvestte.
 
* Hooggerechtshof van Penang is opgericht in 1808, hier is met het Maleisisch rechtssysteem gestart.
Het gebouw, in Palladaanse stijl, bevindt zich in Light Street in Penang. Tot op vandaag staat het Hooggerechtshof aan de top van de hiërarchie van de rechtbanken in Penang. Het oorspronkelijke hooggerechtsgebouw stond in Fort Cornwallis, maar werd later verplaatst naar de plaats waar het Hooggerechtshof van Penang nu staat. Het staat in de nabijheid van de City Hall en Fort Cornwallis.

Statig wit gebouw, het hooggerechtshof van Penang.

* St. George Church: 10-12u//14-16u, anno 1818
Het is de oudste speciaal gebouwde Anglicaanse kerk in Zuidoost-Azië. De kerk werd in 2023 verheven tot pro-kathedraal. De kerk bevindt zich op de hoek van Farquhar Street en Jalan Masjid Kapitan Kelling. Omringd door majestueuze mahoniebomen, weerspiegeld de St. George Church sterk Georgische Palladaanse invloeden. Het buitenzicht is mooi, binnen is de kerk maar heel simpel. Er is een trap aan de inkom.
 
* Cathedral of the Assumption, Hemelvaartkerk
De Hemelvaartkerk werd in 1786 gesticht door pater Garnault. De kerk werd zo genoemd omdat de rooms-katholieke Euraziatische gemeenschap aan de vooravond van het Feest van Hemelvaart naar Penang kwam vanuit Kuala Kedah. De huidige kerk, met aangrenzende pastorie, werd gebouwd door pater Marissol. De kerk was van 1955 tot 2003 ook de zetel van het bisdom Penang.
De Hemelvaartkerk ziet er vrij smal uit, met hoge ronde deuren.

* Cheong Fatt Tze Mansion (Hakka Chinezen),
Er zijn rondleidingen: 11-14-15.30 (1u): het is betalend RM 25/ € 4,90 per persoon
Dit huis uit de 19e eeuw was eigendom van een Hollandse Oost-Indische magnaat. Als je eens een historische woning in Penang wilt verkennen, dan is een bezoek aan het authentieke Blue Mansion zeker de moeite waard. Het twee verdiepingen tellende herenhuis is beter gekend als Cheong Fatt Tze Mansion.

Aan de voorkant is alleen de benedenverdieping van de Blue Mansion felblauw geschilderd. Hoger zien we lichtblauw houtsnijwerk en een roze bovenverdieping. De ambitieuze heer Cheong had goede hoop dat zijn herenhuis in staat zou zijn tenminste 9 generaties aan nakomelingen een thuis te geven. In het verleden heeft het huis als kantoor en woonhuis gediend Cheng Fatt Tze Mansion of Blue Mansion voor Cheong en zijn familie. De mansion is gebouwd op basis van de principes van de Fengshui. Zo kan door de 5 open binnenplaatsen alles wat buiten is binnenkomen licht, lucht, zon en sterren.
Blue Mansion Hotel is hier nu ondergebracht met Zuid-Chinees en Europese invloeden.Wij hebben getracht er zoveel mogelijk van te genieten, het was niet altijd gemakkelijk door de grote massa. Marie-Claire werd er nerveus van. Ik heb alleen de beneden verdieping kunnen bewonderen. Er is geen lift.
 
* Hainan tempel (Lebuh Muntri)
De Hainan tempel is een Chinese tempel, gewijd aan de beschermgod van de zeevarenden, Ma Chor Po, ook Mazu genoemd. De tempel is gebouwd in Hainan-stijl. Deze grote Chinese tempel staat om de hoek van Cheong Fatt Tze. De tempel, formeel Thean Ho Keong of de Tempel van de Hemelse Koningen genoemd, werd gesticht iets vóór 1866. De tempel is opgedragen aan Mar Chor,ook een beschermgod van de zeevarenden. Het interieur is prachtig, er zijn enkele overstappen.
 
* Masjid Kapitan Keling Moskee (13-17u)
Het is de oudste en grootste historische moskee van Penang. Deze moskee is vernoemd naar het hoofd van de Indische moslimgemeenschap eind 18e eeuw. Gelegen in de drukke straten van Buckingham Street en Pitt Street (Jalan Masjid Kapitan Keling), is de architectuur van de Kapitan Keling moskee werkelijk een streling voor het oog.

Buitenzicht op de sprookjesachtige Kapitan Keling-moskee.

De moskee is prachtig in het wit geschilderd en versierd met gele koepels, halve manen en sterren in Mughal-stijl. ‘s Avonds is de moskee Masjid Kapitan Keling mooi verlicht. Hoewel de toegang gratis is, is de eredienst niet toegankelijk.
 
* Peranakan Mansion: 9.30-17u, anno 1890
 De mansion ligt in de Church Street in Penang. Het is een museum dat het unieke culturele erfgoed van de Peranakan tentoonstelt. Het werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd door Kapitan Cina Chung Keng Kwee, een zakenmagnaat die beroemd werd door de mijnindustrie. Het Penang Peranakan landhuis is nagebouwd om de weelderige levensstijl te tonen van Babas en Nyonyas en hun gebruiken en tradities. Het museum toont ook Peranakan -antiek en verzamelobjecten. Het kan er heel druk zijn, dan is het niet echt aangenaam om te bezoeken. Naast het huis staat een tempel ter ere van Chung, kapitan China van Perok, één van de rijkste mannen van Penang in de laat 19e eeuw.
 
* Kuan Yin Teng Tempel (Goddess of Mercy Temple): 7-19u, vrije inkom,
Het is de oudste en levendigste tempel van Georgetown (anno 1801). Het is een traditie in Maleisië dat de Chinezen aan de vooravond van Chinees Nieuwjaar een tempel bezoeken voor zegeningen en offers voor de godin Kuan Yin, zodat hun gezondheid en geluk het ganse jaar behouden kan blijven. Boeddha en Kuan Yin hebben hun respectievelijke volgelingen, waarbij sommigen suggereren dat Kuan Yin in sommige opzichten Boeddha overtrof, omdat ze haar gelovigen met veel liefde en mededogen overlaadde. Wij namen er alleen enkele foto’s.

Slingers met tientallen rode lampions hangen boven het tempelplein.  
* Sri Mahamaiamman tempel, 8-12u/16-21u
Deze tempel staat bekend als de meest populaire in het land. De tempel werd gebouwd nadat de Indiase gemeenschap zich realiseerde dat er behoefte was aan een goede tempelruimte om de goden te aanbidden. Na veel uitbreiding en renovatie werd de huidige tempel voltooid. Hij staat na bijna twee eeuwen nog altijd overeind. De schoonheid van de tempel is het uitgebreide kunstwerk, bekend als gopuram. Subramaniam, Durga, en Ganapathy zijn slechts enkele van de goden die in deze tempel worden aanbeden. Alle sculpturen tonen duidelijk het vakmanschap van de kunstenaars. Er zijn twee ingangen, één in de Lebuh Queen (Queen Street) in het LittleIndia gebied. De toegang is vrij.
Naar de avond toe zochten wij een plaatsje in een restaurant in deze wijk. Het werd het Bangrak Thai Authentic restaurant. Wij betaalden er met MasterCard voor een voortreffelijke maaltijd RM 84,80/€ 16,97. Na het eten ging het richting hotel.

Dinsdag 06/02 Noordelijk deel Penang

* Botanische tuinen: 6 km ten westen van centraal Georgetown, anno 1884, 5-20u, gratis.
Te bereiken met Rapid Penang Bus Route 10 met vertrek Jalan Ria (Komtar)
De botanische tuinen van Penang omvatten een mooi aangelegd park met tropische bomen, kleurrijke bloemen en plantenbakken. De tuinen werden aangelegd door een Britse liefhebber van planten en vormen tot nu nog altijd het geliefkoosde decor van lokale bewoners.
De Pokok Pukul Lima of Samanea Saman: De leeftijd van deze plant is ruim 130 jaar en is één van de kenmerkende planten bij de hoofdingang van de tuinen.
De Canon Ball Tree is een snelgroeiende boom met een hoogte van 25 m. De bladeren van deze boom hebben een levensduur van circa 6 maanden, waarna ze snel afvallen. Het is een opmerkelijke bloeiende boom met roze-rode, wasachtige bloemen.
De Argus-fazantboom, Asam Klung, Senkuang, Sekuan is de grootste bladverliezende boom die 31 m hoog wordt met een ronde kroon en een sterke stam als hij oud is.
De Candle Tree is een groenblijvende boom met bruine stam. De bloemen van deze boom zijn groot, solitair, klokvormig en wit van kleur. De vruchten zijn geel als ze rijp zijn.
De ebbenboom is een groenblijvende, stevige en schaduwrijke, wijdverspreide boom met dichte donkergroene glanzende bladeren en een compacte koepelvormige iconische kroon.
We hebben volop genoten van de prachtige aangelegde tuinen met een varia aan bomen, planten en bloemen.
 
* Entopia by Penang Butterfly Farm; 9-18u, inkom RM 55/€ 10,78 per persoon
Eén van de attracties in Penang is de prachtige vlindertuin Entopia Butterfly Farm. Het is een open ruimte, waar vlinders vrij kunnen rondvliegen. Het is niet alleen een toeristische vlindertuin, er wordt ook onderzoek naar vlinders gedaan.

Een witte vlinder met donkere tekening op de vleugels zit op een rode bloem.

De vlindertuin herbergt circa 15.000 vlinders, met in totaal 120 verschillende vlindersoorten. Naast vlinders heb je nog diverse andere interessante soorten, zoals insecten, reptielen en nog meer. De tuin is schitterend ontworpen met prachtige planten, mooie Vlinder in de Entopia Penang Butterfly Farm watervallen en een wandelpad dat er doorheen loopt. Omdat het leefgebied van de tropische vlinders zo goed mogelijk wordt nagebootst, is het erg vochtig en warm in de open ruimte. Kleed je dus luchtig en neem voldoende water mee.
 
* Teluk Bahang: vanuit Komtar: bus 101-102
 - Tropical Spice Garden, Batu Ferringhi: 9-18u, 1 à 2u, inkom RM 20/€ 3,92 per persoon
Deze botanische tuin legt zich toe op op het onder de aandacht brengen van de diversiteit en het belang van de specerijen en kruiden uit de regio. De tuin is ontworpen om zowel mooi als leerzaam te zijn, met een scala aan attracties en activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden. Hoogtepunten van de tuin: Spice Terraces, Bamboetuin, Siertuin en het Spice Museum.
Er zijn 3 verschillende looptrails en er is een Thais restaurant (Three Monkey). Het loont om er een bezoek aan te brengen.
Batu Ferrenghi: bus 101 alle 20-30’ naar Kontar rijden, 1u
bus 102 om het uur
 
Hier stopte voor ons het afleggen van de bezoeken en keerden we naar het hotel terug, waar we na een opfrisbeurt aan tafel gingen voor het avondeten.

Woensdag 07/02 Penang-Kuala Kangsar: 103 km

Met privé vervoer
* Masjid Ubudiah, 1913-1917, met koninklijk mausoleum (Perak-vorsten)
De Ubudiah Moskee in Perak (zie foto aan het begin van dit reisverslag) werd ontworpen door Arthur Benison Hubback. Ernaast op hetzelfde domein staat het prachtige koninklijk mausoleum op Jalan Istana in Bukit Chandan. De moskee werd gebouwd tijdens het bewind van de 28e sultan van Perak, sultan Idris Murshidul Adzam Shah I Ibni Almarhum Raja Bendahara Alang Iskandar Teja, die opdracht gaf tot de bouw van de moskee, als dank voor het herstel van zijn ziekte, die hem ooit teisterde. Zowel de moskee als het mausoleum zijn Masjid Ubudiah gewoon prachtig en zeker een bezoek waard. Het is een moskee met gouden koepels en minaretten omgeven door kokospalmen, die een betoverend zicht creëren. De moskee is nu een symbool van trots voor de bevolking van de staat Perak.
 
* Istana Iskandanariah (Sultan Paleis) is een marmeren paleis met uivormige gouden koepels in Art-deco. Het is het koninklijk paleis van het Perak Sultanaat en de residentie van de sultan van Perak sinds de voltooiing. De constructie van het gebouw is gebaseerd op de architectuur van West-Azië De uivormige koepels en minaretten geven het een fascinerende uitstraling. Je kunt het niet bezoeken en het ligt wat verborgen binnen het omheinde terrein van het paleis.
 
* Baitul Anur
In de onmiddellijke buurt van de Ubudiah Moskee ligt het traditionele herenhuis van Baitul Anur.

Ruime villa met op de achtergrond het gouden dak van de moskee. Het is de voormalige residentie van Raja Kechil Al Rachid, de prins van Perak. Het landhuis is door de prins gebouwd voor zijn derde vrouw. Als je er aankomt oogt het heel mooi, maar dichterbij zie je dat het stilaan in verval is. Ondanks dat is het toch de moeite voor een bezoek. Marie-Claire is er alleen naartoe gegaan en heeft het bezocht. Voor mij lukte het niet, er zijn een aantal treden.
 
* Rumah Meor:
Een kleine gemeenschap gedijt nog steeds in de omgeving van het paleis, je vindt er nog een handvol traditionele Maleisische woningen. Eén van hen is de goed bewaard gebleven Rumah Meor, op slechts een steenworp van de Ubudiah moskee. Oorspronkelijk was het eigendom van de klerken van de Sultan van Perak. Er zijn verhoogde vloeren om wateroverlast te voorkomen en wilde dieren op afstand te houden.
 
* Centrum: De Clocktower is strategisch gelegen in het midden van het centrale verkeersplein van de stad. Hij is voltooid in 1939 als aandenken van de kroning van Koning George VI. De structuur had oorspronkelijk een torenklok aan de bovenkant met vier wijzerplaten tegenover de vier hoofdstraten van Kuala Kangsar. In de loop der jaren werd de Clock Tower gezien als het middelpunt om gelegenheden en evenementen te vieren in de stad.
 
* Koninklijke wijk (Bukit Chandan)
 - Sultan Asian Shah Gallery: tijdelijk gesloten
 - Paleis van de Sultan van Perak, is heel mooi van buiten.
 
* De eerste rubberboom van Maleisië staat in het centrum van Kuala Kangsar en vermits we er voorbij kwamen, werd er een korte stop ingelast. De staat Perak staat bekend als één van de grootste rubberexporteurs van Maleisië. Rubberzaden werden voor het eerst overgebracht vanuit Londen in 1877 en in Kuala Kangsar werden er 7 geplant. Slecht één rubberboom is bewaard gebleven en die staat afgesloten voor het districtkantoor van Kuala Kangsar, ter herdenking van de rubbergeschiedenis van de stad.
 
* Perak Royal Museum (vroegere Istana Kenangan Paleis, anno 1920, 9.30u-17u
Het is een voorbeeld van een Maleis huis volledig in hout, zonder nagels. Je ziet goed het nauwgezette vakmanschap in het gebouw. Het is ontworpen met verfijnd houtsnijwerk op het dak en de muren met contrasterende kleuren geel en wit.
 
* Railway Station Kuala Kangsar is één van de weinige nieuwe treinstations langs het Ipoh-Padang Besar Electrified Double Track Project met islamitische architectuur. Het treinstation ligt op circa 2 km van de hoofdstad Kuala Kangsar.
 
* Spoorwegbrug: De Victoria Bridge is een stalen brug in het dorp Karai. Het is de locatie van de oudste en meest opmerkelijke brug van Maleisië. De enkelsporige brug is gebouwd in 1897 om de tinmijnindustrie van Perak te ondersteunen. Ze heeft een overspanning van 300 m over de Perak rivier. Het is een nostalgische charme, die je doet denken aan de spoorwegen in de oude klassieke films. De brug wordt niet meer gebruikt voor treinverkeer, de voetgangersbrug is nog steeds open voor het publiek.

De brug is een enorme metalen constructie met bakstenen bruggenhoofden.

Donderdag 08/02 Penang Hill, Kek Lok Si Tempel - Penang

* Penang Hill: 6.30u-23u, alle 15’ (5 min)
Een taxi, RM 23/€ 4,51, bracht ons van het hotel naar het dorpje Air Itam, dat vlakbij het treinstation voor Penang Hill ligt. Je kunt ook met bus 204 gaan, die vertrekt vanaf Weld Quai en stopt in Air Itam. Aan de kassa kocht Marie-Claire een ticket RM 40/€ 7,84 voor de rit H/T, voor andersvaliden gratis. Er staat soms een lange rij te wachten om de trein te nemen, er is ook een Priority Lane waar rolstoelgebruikers terecht kunnen, de lange rij overslaat en waar je meteen in de volgende trein meekan. Een ticket voor de Priority Lane kost normaal RM 80/€ 15,69 per persoon, voor rolstoelers is dit niet van tel.
 
Handige tips: Bezoek Penang Hill bij voorkeur op een zonnige dag. Let erop dat het op Penang Hill op het einde van de middag flink kan regenen. Draag comfortabele schoenen als je de top van Penang Hill verkent. Neem voldoende contanten mee, er is geen pinautomaat op de top. Probeer aan de onderkant van de trein te zitten voor het beste uitzicht. Reizigers met een handicap reizen gratis met de Penang Hill-spoorweg. Er zijn rolstoelvriendelijke poorten en hellingen en het personeel helpt bij in- en uitstappen.
 
Eigenlijk is het treinritje naar de top van Penang Hill het hoogtepunt van een bezoek. Het is een attractie op zich: onderweg kom je huisjes van de lokalen tegen met een schitterend uitzicht op Georgetown.
De funicular werd in gebruik genomen in 1923. Het treintje was oorspronkelijk niet voor toeristen, maar om goederen naar boven te brengen voor de lokale bewoners die op de berg en langs de berghelling wonen. Na een gebruik van 87 jaar is de oorspronkelijke versie vervangen door een moderne opvolger. Per rit kunnen 100 personen vervoerd worden in de moderne trein met airco, in een 10-tal minuten ga je van Bukit Bendera Station (Lower Penang Hill Station) over iets meer dan 2 km naar het Upper Penang Hill Station.
Op de berg kan je wandelen en heb je enkele mooie uitzichtpunten. Een schitterend uitzicht heb je vanaf het Sky Deck bij het Upper Penang Hill Station. Hier bevinden zich een kleine hindoetempel, hier heb je weer een schitterend uitzicht op het eiland Penang en een moskee. Iets verder kom je bij The Habitat Penang Hill. Je gaat dan via de Langur Way-Canopy Walk, een 1,6 km lang wandelpad, naar Curtis Crest Treetop Walk, een verhoogd platform met schitterend 360° uitzicht boven de bomen. Het is 12 m hoog, je loopt er over een lengte van 100 m, het ligt op 820 meter hoogte. Met zijn natuurpad, iconische boomtop loopbrug en een luifelbrug die uitzonderlijke regenwoudervaringen biedt. Je moet er wel moeite voor doen en ettelijke treden overwinnen. Marie-Claire is er alleen aan begonnen en heeft er zoveel mogelijk van genoten, ondanks haar hoogtevrees. De vele treden hielden mij beneden.
Aan het einde van ons uitgebreid bezoek aan Penang Hill namen we het treintje naar bene-den. Eens buiten was het wachten op een taxi, om naar de volgende bestemming te gaan. De taxi aan uitgang Penang Hill naar Hek Lok Si Tempel kostte RM 10/€ 1,96.

* Kek Lok Si Tempel: 8.30u-18u, anno 1890, 193 treden, vrije toegang, lift RM 3/€ 0,59 per persoon
Het is de grootste Boeddhistische tempel van Maleisië, met onder andere de Ten Thousand Buddhas Pagode. Deze tempel staat bekend als het juweel in de kroon van historische tempels in Maleisië en is geïdentificeerd als één van de grootste en mooiste tempelcomplexen in Zuidoost-Azië.

Opmerkelijk aan het Boeddhabeeld is dat het 14 armen heeft.

De prachtige afbeeldingen van Boeddha en de honderden betekenisvolle beeldhouwwerken, sculpturen en muurschilderingen binnen en buiten zijn erfgoedschatten van boeddhistische beschaving. We reden naar het hoogste punt met de taxi, het einde van de kabellift. De lift vertrekt bij het beeld van de god Guanyin.
Hier zie je meerdere gebedszalen en een paviljoen met drie niveaus, elke niveau is gebouwd in verschillende bouwstijlen, Chinees, Thais en Birmees. Je kunt de schoonheid van de tempel in je opnemen. Je komt door gebedszalen, voorbij standbeelden, tuinen en pagodes, die na elke hoek verschijnen. Vergeet niet omhoog te kijken naar de plafonds, die sierlijk gemaakt zijn en een genot zijn om naar te kijken. Op een bepaalde plaats kan je een stuk naar beneden met een shuttle busje. We hadden veel moeite om verder aan een taxi te geraken.
Terug in de bewoonde wereld charterden we een grab voor RM 23/€ 4,51 om te komen bij de

* Chinese Clan Jetties (7): Hakko Chinezen, Old Chinese Settlement.
Het is een gemeenschap van paalwoningen, gebouwd op het water door Chinezen uit de provincie Fiyian.

Rij van elegante huisjes langs een houten looppad. De huizen waren verbonden door houten loopplanken. Chew Jetty ligt in het midden en is het grootste. Ga naar rechts, het is authentieker en er is minder volk.
Het is er zeer mooi ’s avonds met de verlichte lantaarns. In de Clan Jetties vind je het contrast tussen het lokale leven en de moderne ontwikkeling van Georgetown. Houten paalwoningen, die boven het water uitrijzen, zijn hier gebouwd door verschillende clans en staan bekend als “Clan Jetties of Penang”. De Clan Jetties vind je langs Pengkalan Weld.
 
Rechtover de Clan Jetties is een grote zaal met ettelijke eettententen, waar je vrij goedkoop een maaltijd kunt bestellen. Wij hebben er ons aan gewaagd en het was eetbaar. We aten er een nasi goreng (fried rice) met grote garnalen voor RM 10/€ 1,96 per persoon en één maal spring rolls voor RM 15/2,94 voor ons twee.

Vrijdag 09/02 Georgetown: Koloniaal district: deel 2, Komtar

Met 101, 103, 104, afstappen Jalan Kelawei
* Wat Chaiya Mongkalaram (Thaise tempel, liggende Boeddha, 7-17.30u
Deze tempel is de populairste boeddhistische tempel in Thaise stijl in Maleisië. Hij ligt in Lorong Birma op een 6-tal km van centraal Georgetown. Het bekendst kenmerk van de tempel is een 33 meter lang liggende Boeddhabeeld, dat in het hoofdheiligdom gehuisvest is.
Toen het in de jaren zestig gebouwd werd, was het de grootste liggende Boeddha in Maleisië, maar is sindsdien ingehaald door Wat Photivihan, gelegen nabij de Thaise grens in Kelantan, met een 40 meter lang beeld.
 
 De tempel ligt tegenover de
* Dharmikarma tempel (Birmese tempel): 8-17u
 Het goede aan veel boeddhistische tempels in Maleisië is dat het lijkt alsof ze voortdurend uitgebreid en verbeterd worden. De tempels krijgen met de jaren meer versieringen en de architectuur wordt sierlijker. Het lijkt zeker het geval met de Birmese tempel, aangezien op 15 mei 2011 een nieuwe Gouden klokkentoren werd toegevoegd en ingewijd. De Bell Tower telt 4 verdiepingen. De begane grond en de 1e verdieping zijn bekleed met reliëfafbeeldingen van oude boeddhistische heiligdommen, terwijl de 2 bovenste beelden bevatten van Boeddha, Kuan Yin en verschillende devi’s, allen gemaakt door Birmese kunstenaars.
 
* Komtar (Komplex Tun Abdul Razak): 249 m
 68 verdiepingen toren met kantoorgebouwen en vertrekpunt van bussen.
Een architectonisch icoon: het heeft een observatiedek Rainbow Skywalk met 360° panoramische zichten op de top, Er is een restaurant en een bistro naast de “Rainbow Skywalk’. Het was ooit het hoogste gebouw in Zuidoost-Azië. Het is best gekend als Komtar en het is de hoogste wolkenkrabber van Penang en het uitgangspunt, waarop de lokale bevolking zich oriënteert.
Toen de Maleisische federale in de jaren zestig de status van vrijhaven introk, begon George Town achteruit te gaan. Om dit te verzachten, bedacht de tweede minister van Penang, wijlen Tun Dr. Lim Chong Eu, een grootschalig project dat administratieve, transport- en detailhandelsactiviteiten in één complex zou consolideren. Dit zou bekend worden als Komtar, genoemd naar de toenmalige Maleisische premier Tun Abdul Razak.

* Hock Teik Cheng Sin Tempel: inkom RM 12/€ 2,36
De tempel is toegewijd aan Tua Peh Kong, god van de voorspoed, het is de meest aanbeden god in Maleisië. Het buitenzicht is mooi, de verdieping ook, maar lukt niet met een rolstoel. De tempel is een lust voor het oog, met zijn beroemde architectuur, prachtige sculpturen, fascinerende muurschilderingen en religieuze taoïstische symbolen. Beschouwd als één van de grootste schatten van Penang, moet deze taoïstische tempel zeker op je reisroute staan.
Deze tempel is de weerspiegeling van de tradities en rituelen opgedragen aan één van hun belangrijkste goden, Tua Pek Kong.

* Cheah Kongsi: ingang via Armenian Street
Cheah Kongsi is het hoofdkwartier van de Cheah Clan in Penang. De oprichters van de Cheah Clan Association kwamen eind 17e eeuw naar Penang vanuit het dorp Sek Tong Seah in de provincie Fujian in China.

De feestelijke rode kleur en de typische daken kenmerken de Chinese stijl van de tempel.

Mensen uit dit deel van China worden soms Hokkien genoemd en de Cheah Clan is één van de vijf Hokkien-groepen, die clanverenigingen in Penang vormden.

* Khoo Kongsi: gesloten voor Chineees Nieuwjaar

De Yap Kongsi tempel, gezien van de straatzijde.

* Yap Kongsi tempel: 8-18u, gelijkt op een Europese villa met links Ciji tempel (Choo Chee Klong). Deze tempel is gebouwd door de Yap-clan, één van de oudste Hokkien-clans van Penang en vereert de godheid Tua Sai Yah. Als de bouw voltooid was, was de tempel met uitgebreid houtsnijwerk, ingewikkelde keramische tegels en levendige dakversieringen, waarbij elementen van Art Deco werden gecombineerd met de kenmerkende Straits Chinese stijl. Blauwe draken, een groen dak en muren versierd met parels zijn hier allemaal te bewonderen. Van bijzonder belang zijn de drie porseleinen figuren bovenop het dak, die geluk, rijkdom en gezondheid symboliseren. Hoewel de toegang beperkt is, kunnen bezoekers de aangrenzende Choo Chay Keong verkennen, gebouwd in een meer traditionele Kongsi stijl.
 
* Teochew Puppet & Opera House, Mor Gun Club, Armenian Street: 10-18u
Eén van de overblijvende traditionele sociale clubs (boven), beneden Poppenspel-shows (1u). Teochew opera-artiest mevrouw Ling Goh is de directeur van het Teochew Puppet and Opera House. Mevrouw Goh is geboren in een Teochew poppengroepfamilie en is bedreven in het bespelen van traditionele Teochew muziekinstrumenten en het manipuleren van poppen met ijzeren staven. Ze richtte in 2009 ook de Kim Giak Low Choon Teochew Opera Troupe op. Het Teochew Puppet and Opera House begon in 2021 met de exploitatie van een café, waar traditionele Teochew-gerechten geserveerd worden. Operavoorstellingen zijn ook beschikbaar, als je vooraf reserveert.

* Sek Tek Tong Cheah Kongsi, of kortweg Cheah Kongsi is de oudste van de vijf grote Hokkien-clan gemeenschappen in Penang, die in de 19e eeuw samen een Hokkien-wijk vormden rond de Tua Tek Kong tempel in Armenian Street. Deze clans werden gevormd voor zelfverdediging en wederzijdse steun. Cheah Si Hok Haw Kong Kongsi is één van de minder gekende maar niet minder belangrijke leden van de Armenian Street Heritage Enclave.

* Kew Leong Tong Lim (Kongsi)
De “Hal van de Negen Draken” in Lebuh Ah Quee is een clanhuis dat na de bouw veel gerenoveerd is. Bij de ingang van de Kongsi staat een oud heiligdom gewijd aan Mar Chor. Er zijn 3 clanhuizen in Penang, Kew Leong Tong Lim Kongsi is de belangrijkste van de 3 Lim-clanhuizen. De Lim-clan is één van de vijf belangrijkste Hokkien-clans in Penang. De
Lim Kongsi is niet toegankelijk voor het publiek, hoewel bezoekers met toestemming wel naar binnen mogen als de poorten open zijn.
 
* Sun Yat Sen Myseum: 9-17u, inkom RM 10/€ 1,96 per persoon
Het museum biedt een uniek kijkje in een traditioneel Penang Peranakan erfgoedhuis. Het Herenhuis met historisch interieur en een intieme binnentuin, is toonbeeld van tropische architectuur. Het museum kijkt uit op een weelderig, groen park aan de rustige kant van de beroemde Lebuh Armenian, de populairste toeristenstraat in Georgetown. Het museum herbergt een permanente expo over Dr. Sun Yat Sen als jonge revolutionair in ballingschap.
Vanaf deze plek organiseerde hij in 1910 de Tweede Guangzhou opstand, voordat hij president werd van het moderne China. Het is gelegen in een mooi gerestaureerd winkelhuis.
Ter info:
- Chinese handelshuizen: stijlen
- De oudste vanaf 1840 (Zuid-Chna)
- 1890 (electicsme): combinatiestijl, gevel versierd met tegels, boven zijn gesloten luiken
- 1900: Art-deco
- 1950: Moderne stijl
Vandaag, vrijdag, waren alle horeca zaken gesloten, alleen drank was verkrijgbaar. In het hotel konden we het avondmaal gebruiken, enkel na reservatie en dit alles door het Chinees Nieuwjaar. De maaltijd was in buffetvorm, beter dan anders en het heeft ons gesmaakt.

Zaterdag 10/02 Penang-Kuala Lumpur-Kota Bharu

Taxi van het hotel in Penang naar de luchthaven RM 70/€ 13,73
We wilden in Penang inchecken voor de vlucht naar Kota Bharu, maar vermits ik geen trappen kan doen, werd de vlucht geannuleerd. We werden genoodzaakt nieuwe vluchten te boeken en vliegen over KL en dan verder naar de eindbestemming. Het werd een meerkost van RM 2.000,08/€ 397,71 voor ons twee. We hebben een poging gedaan om de meerkost te recupereren via Booking.com, omdat we daar de originele vlucht geboekt hadden. Het werd een maat voor niets.
De vluchten verliepen vlekkeloos, maar namen meer tijd in beslag door de overstap in KL, die niet gepland was. Vertrek in Penang om 11u aankomst KL 12u, vertrek KL 13u, aankomst Kota Bharu 14u. Bij aankomst in Kota Bharu werd een taxi genomen naar het Hotel Ibis Styles, we betaalden hiervoor RM 30/€ 5,88
Sultan Ismail Petra Airport ligt op 20’ van de stad.
Taxi’s hanteren vaste prijzen. Kota Bharu, de hoofdstad van Kelantan, het is voor 93% moslim. Het grappigste is dat Kota Bharu letterkijk betekent ‘New City’, terwijl het één van de oudste steden van het land is. Het ligt in het minder bezochte oosten van Maleisië. Hierdoor is het er niet zo druk als in de grote steden en is het één van de meest authentieke steden van het land. Aangepaste kledij is er vereist, lange broek en T-shirt.
Het inchecken ging vlot en de manager was heel vriendelijk en behulpzaam. We kregen er veel info over wat er zoal te doen en te zien is in de stad. Na installatie op de kamer waagden we een eerste stap in het centrum van Kota Bharu. Op het eerste zicht viel er niet veel te beleven, het was zondag vandaag en velen namen dan een dagje vrij. Na wat rond te toeren in het centrum en na enkele afbeeldingen van Street Art bewonderd te hebben, trachtten we iets eetbaars te vinden. Uiteindelijk lukte het aan een klein stalletje, waar we amper een kleine pizza konden naar binnen werken met een fles niet te fris water. Andere dranken waren niet voorradig.

Zondag 11/02 Kota Bharu: Historisch centrum

* Start bij het onafhankelijkheidsplein met Britse Klokkentoren Padang Merdeka
Kijk uit naar Street Art inJalan Ismail en Jalan Dato Pati.
Je vindt er kledij en ambachtswinkels: batik, zilver en edelstenen.

Muurschildering van een legerhelicopter, vluchtende burgers en een gewonde die weggedragen wordt. De Street Art in Kota Bharu is zeker de moeite en je vindt het op elk voorradig plekje. Aanvankelijk lijken kunst geschilderd op de muur van Jalan Dato Pati erg mooi en aardig. Door de tijd en het weer begint het schilderwerk er minder goed uit te zien en is het in verval, omdat het niet goed behandeld is en niet onderhouden. Jammer dat sommige schilderijen echt verwaarloosd zijn, terwijl andere nog in prima staat verkeren. De Street Art van Kota Bharu is echter nog altijd één van de trekpleisters in deze stad.
 
* Sultan Ismail Petra Arch is een grote boog in het centrum van Kota Bharu, een dubbele toegangspoort die uitkijkt op Jalan Sultanah Zainab. Het werd opgericht ter herdenking van de verklaring van Kota Bharu als culturele stad, die de Maleisische cultuur tentoonstelt. De poort leidt naar een plaats die ooit het terrein was van het Kota Bharu Grand Palace, waar vroeger stierengevechten gehouden werden.
 
* Istana Koto Lama: Jalan Sultanah Zainab is niet zo speciaal.
Dit paleis ligt aan Jalan Sultanah Zainab aan de oever van de Kelantan rivier. Het was in het begin van de 19e eeuw de officiële residentie van de heersers van Kelantan. De nabijheid van de rivier maakte het gevoelig voor overstromingen. Het paleis werd gebruikt tot 1840, toen een nieuw paleis, nu bekend als Istana Balai Besar, gebouwd werd om het verder landinwaarts van de rivier te vervangen.
 
* Istana Balai Besar: anno 1842, inkom RM 2/0,39 per persoon
Het is de officiële residentie van de vroegere sultans. Istana Balai Besar kan bogen op de oudste plaats in Maleisië. De unieke Grote Zaal wordt nog steeds gebruikt voor Koninklijke ceremonies. Het paleis dient ook als instelling om het Maleisisch erfgoed en tradities te behouden. Muhammad Saleh, een vakman uit Terengganu, is geaccrediteerd voor het fijne werk. Toen Muhammad Saleh aangeprezen werd als de meest bekwame vakman in Kelantan, kreeg hij de opdracht om een structureel kunstwerk te maken. Zijn uitmuntend vakmanschap en de wonderen van zijn werken zijn nog altijd te bewonderen., omdat ze door de jaren ongedeerd bleven. De buitenkant kan je zien, best van de overkant voor het mooi zicht.
 
* Istana Jahar: 8.30u-16.45u, naast Istana Balai Besar, inkom RM 4/€ 0,78 per persoon
Het is het museum van de Kelantonese traditie en gebruiken: anno 1855. Het is een wapenzaal met oude katoen, binnen fotografie is er verboden. Het was de officiële residentie van de Kelantan regeerders rond 1840, gemaakt in Chengal hout. Het heeft luxueus houtsnijwerk dat het vakmanschap van de Kelantanezen toont. Het paleis is nu omgebouwd tot museum. Het werd in 1981 omgebouwd tot het Kelantan Traditional Royal Ceremonies Museum. Het bevat tentoonstellingen over de geschiedenis van het Kelantan Sultanaat van het begin tot heden. Dit paleis, dat doordrenkt is van geschiedenis, is een perfect voorbeeld van Maleis architectonisch erfgoed.
 
* Masjid Negeri (Muhammadi Staats Moskee) anno 1867, ook Masjid Besar genoemd anno 1920, vrije toegang.

Anders dan de moskeeën tot hiertoe, blijkt dit een modern gebouw zonder minaret of koepel. Zich wenden tot het International Islamic Center in Taman Hijau, 100 m van de moskee. De moskee was oorspronkelijk een houten gebouw, voordat deze verplaatst werd, vanwege de dreiging van frequente overstromingen. Momenteel is de moskee 10.600 m² groot en biedt plaats aan 2.400 gelovigen. De moskee wordt bestuurt door de Islamitische Religieuze
Raad en de Maleisische gebruiken van Kelantan. De moskee bevindt zich in het noordelijk deel van Padang Merdeka. Merdela Square, ook bekend als plein van de Onafhankelijkheid, is de plaats waar op 31 augustus1957 de onafhankelijkheid van Malaya uitgeroepen werd. De plaats van het Merdeka-plein was een drooggelegd land. Het was oorspronkelijk de locatie van een drijvende markt.
In het midden van het plein staat een Kota Bharu cenotaaf, gedenkteken voor de gesneuvelden van Kelantan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hier werd het lijk van een lokale rebel, Tok Janggut Pahlawan Kelantan, in 1915 ondersteboven opgehangen.
 
* Kelantan islamitisch Museum, ook bekend als Syura Hall: anno 1902, 8.30u-16.45u
 vrije toegang, vrijdag gesloten
Het is een muntgroene villa ten westen van de moskee. Oorspronkelijk werd dit huis gebouwd als residentie van de Eerste Minister van Kelantan, Encik Hassan bin Mohd Salleh, die diende tussen 1900-1920. In overeenstemming met zijn hoge status, werd het huis gebouwd met tropisch hardhout van de beste kwaliteit, plaatselijk bekend als Cengalhout. Delen van de muren zijn voorzien van decoratieve gesneden panelen in massief reliëf, bekend als Janda Berhias, een methode die populair is aan de oostkust van het schiereiland.
 
* War Memorial Museum: 8.30u-16.45u, anno 1922, inkom RM 2/€ 0,39 per persoon
Het is een geel gebouw waar vroeger de Mercantile Bank (Kerapu Bank) gevestigd was.Het werd tijdens de Japanse bezetting gebruikt door de beruchte Kempeitai, de Japanse militaire politie. De kluizen werden tijdens de oorlog omgebouwd tot gevangeniscellen en er werden martelingen uitgevoerd op het terrein. Na de oorlog werd het gebouw terug als bank gebruikt. Mercantile Bank werd in 1959 overgenomen door The Hongkong and Shanghai Bank.

Straaljager en kanonnen in het oorlogsmuseum. Buitententoonstellingen omvatten een replica van een bunker van het type dat tijdens de oorlog overal langs de kustlijn van Kelantan aangetroffen werd, samen met gepantserde voertuigen en landtransport, dat vóór de onafhankelijkheid gebruikt werd.

* Menara Jam Tambaton D’Raja of Royal Mooring Clock Tower is een 45 meter hoge klokkentoren in het centrum van Kota Bharu, die open is voor het publiek. Bovenop de toren heb je een observatiepunt, vanwaar je een goed uitzicht hebt op de stad en de Kelantan rivier en Padang Merdeka. Er zijn drie uitzichtplatformen.

* Istana Batu, Kelantan Koninklijk museum: 8.30u-16.45u, anno 1939, het is een bescheiden bungalow ten noorden van Istana Jahar. Het is een geel stenen gebouw dat in 1939 gebouwd werd als huwelijkscadeau voor sultan Yahya Petra en zijn bruid Raja Perumpuan Zainab II en de kleinzoon van Mohammed IV. Het werd tot 1960 gebruikt als officiële residentie en daarna een tijdje als gastenpaleis.

Fontein in de kasteeltuin, gelijkend op een bloem met opengevouwen bladeren. Het werd in 1991 omgebouwd tot museum, maar heeft nog altijd de sfeer van een huis. Veel kamers verkeren nog in dezelfde toestand zoals ze verlaten zijn.
Inkom: RM 2/€ 0,39 per persoon.
 
* Kampung Kraftangan: 9-17u, bevindt zich tegenover Istana Batu, vrije toegang.
 - Handicraft Village: je vindt er giftshops, rotan manden en lokale producten.
 - Handicraft Museum (klein): 8.30u-16.45u, deze vind je op de boven verdieping.
Dit Craft Village is gevestigd in een complex, dat opgebouwd is in traditionele stijl van houten elementen. Het omringt een plein met in het midden een fontein, in de vorm van een sirih-blad. Het wordt gebruikt als zakencentrum voor de verkoop van songkat, batik, zilver- en handwerk. Het werd opgericht om de ambachten, traditionele sporten en recreatieve activiteiten van Kelantan onder de aandacht te brengen.
 
* Central Market (Pasar Siti Khadija)
Het is de bekendste markt van Kota Bharu, gelegen in Buluh Kubu in het centrum van de stad. De eerste steen werd gelegd door Tengku Razaleigh Hamzah, een Kelantanese prins die ook minister van financiën was. Ze telt 3 verdiepingen: Beneden: groenten en fruit, boven: batik en zilver. De meeste verkopers zijn vrouwen. Het is een favoriete tussenstop voor fotografen, omdat de kleurrijke items die te koop zijn en de kleding van kopers en verkopers geweldige fotomomenten bieden. Het is in ieder geval een levendige markt, je kunt het vergelijken met wat wij een plaatselijke braderie of markt noemen. Je komt er een varia aan producten tegen en je moet niet verbaasd staan kijken, als je een bloemist heerlijk ruikende bloemen verkoopt en naast hem een visboer vis aan het fileren is.
Er langs gaan is zeker de moeite, je ziet er dingen gebeuren die bij ons reeds lang verleden tijd zijn.
 
* State Museum (Negeri): 9-16.45u, betalend, Jalan Hospital, het is niet zo speciaal.
Het museum is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Kota Bharu. In 1988 werd het interieur van het gebouw gerenoveerd door een extra halve verdieping en kamers toe te voegen voor de museumtentoonstelling. Het werd geopend op 6 augustus 1990 door Kelantan Sultan Ismael Petra.

Maandag 12/02 Omgeving Kota Bharu

Trip naar het grensgebied met lokale taxi
Vertrek Kota Bharu R. 134
* Masjid Ar-Rahman is een soennitische moskee in Kota Bharu. Het unieke karakter van de architectonische gravures van deze moskee in Kampung Pulau Gajah Sabak verbaast elk oog dat ernaar kijkt, waardoor het Masjid Ar-Rahman een nieuwe attractie wordt voor de toeristische sector in deze staat.

Voorgevel van de Ar Rahman-moskee, met blauwe koepels tussen twee minaretten.

Hoewel details over rolstoelvoorzieningen niet beschikbaar zijn, gaat de moskee er prat op, dat ze voor iedereen toegankelijk is en er voor zorgt dat iedereen aan de eredienst kan deelnemen. De moskee streeft er echter naar een gastvrije omgeving te bieden voor iedereen ongeacht hun fysieke mogelijkheden.

* Wat Phothrihan (Kampong Jambi), 9.30u-18.30u
Waar bij de Wat Machimmaran een zittende Boeddha is, is bij de Phothrihan een 40 m liggende Boeddha, zoals je die ook in Bangkok vindt. Het is de grootste liggende Boeddha van Maleisië. Hij ligt min of meer open en bloot, maar wel overdekt.

* Wat Kok Seraya Wanaram
Tot de belangrijkste bezienswaardigheid van de Wat Kok Seraya Wanaram behoren het Guan Yin Bodhisattva standbeeld en ook een enorme gouden stoepa, gebouwd in het Wat Kok Seraya-complex. Er is meer gebouwd in het klooster, zoals enkele tempels met verschillende Boeddhabeelden (Vihara), een school voornamelijk voor lessen Thais en Boeddhisme en accommodatie voor monniken. Het is één van de vele kloosters in de wijk Tumpat. Deze tempel is binnen mooier dan Wat Phothrihan.

* Wat Machimmaran is een zittende Boeddha, 30 m hoog, 9-18u  (gesloten tussen 12-14u)
Het is één van de belangrijkste tempels in de regio en staat bekend om het grootste zittend Boeddhabeeld en één van de grootste Boeddhabeelden van Zuidoost-Azië is.

Huizenhoog Boeddhabeeld. Een paar mensen in de voorgrond maken duidelijk hoe enorm dit beeld is.

Gigantisch en kleurrijk wordt Boeddha hier afgebeeld met gekruiste benen op een lotusblad, die het dak van de tempel vormt. De gesloten ogen roepen een vreemdheid op bij de toeschouwers. Blijkbaar zijn de lippen in goudverf of zelfs met goud bedekt. De aanwezigheid van dit Boeddhabeeld siert de plek met gratie en grootsheid en is het belangrijkste hoogtepunt van de tempel. Het standbeeld is hol met kamers en hokjes, om urnen op te slaan met as van overleden boeddhisten. Men kan op het dakterras klimmen.

* Pengkalan Kubor is een grensstadje met Thailand op een 25-tal kilometer van Kota Bharu in de richting van Tumpat. Reeds meer dan 300 jaar word de tempel gebruikt om te bidden en te mediteren. Het ganse jaar door zijn er verschillende festivals en feesten, waaronder de jaarlijkse Wesak Day. Pikulthong werd in 1996 bekend met de voltooiing en toewijding van de staande Boeddha, een 10 m hoog beeld, dat een populaire toeristische attractie geworden is. Maleisië en Thailand worden gescheiden door de Golok-rivier, die hier circa 500 m breed is. Veel van de bewoners aan beide zijden van de rivier hebben verwantschapsbanden en zijn zowel moslim als boeddhist. Pengkalan Kubor heeft een belastingvrije zone, waar gebruiksgoederen tegen zeer redelijke prijzen verkocht worden. Over dag brengt een ferry passagiers over de rivier naar Tak Bai teen betaling van RM 0,50/€ 0,10.
Per veertocht kunnen er een 20-tal passagiers mee met wagen, fiets of tevoet. We zijn tot bij de ferry zijn we gereden, maar niet uitgestapt en verder gereden naat de volgende bestemming.

* Pantai Sri Tujuh Tumpat is een klein schiereiland met het Museum Wau, een klein vliegermuseum dat verschillende soorten vliegers toont, die populair zijn in Kelantan en elders in Maleisië. Het museum is zeker de moeite om een bezoek te brengen, eventueel in combinatie met een uitstapje naar dit populaire strand. Als je geluk hebt, zie je misschien een demonstratie door een ervaren vakman hoe de vliegers gemaakt worden. Er zijn ook vliegers uit andere landen zoals Japan, Thailand en Cambodja te zien. De aantrekkingskracht van Muzium Wau is de ligging naast een pittoresk vissersdorp en grenzend aan één van de beste stranden van Kelantan.  Inkom; RM 4/€ 0,78 per persoon.

Een zijden vlieger uit het Museum Wau, met bloemenversiering.

* Wat Pikulthong Vararam: er staat mooi staande Boeddha.
Naast de visvijver staan veel vereerde beelden vnn Phra Pikanet, Phra Nang Kwak, Phra Rahu, Phra Mae Thorani, Phra Lersi en Chuchok. Het is zeker de moeite er een stop in te lassen.
 
* Wat Mai Suwankiri, Drakenboottempel is een drijvende tempel naast het dorp Kampung Bukit Tanah.
De huidige tempel beslaat 4 hectare met een prachtige Drakenboot. De heilige vihara drakenboot leverde het de bijnaam ‘Ketik Perahu Naga’ op. Je zou versteld kunnen staan van de prachtige Drakenboot en de gigantische proporties van het hoofdgebouw. De drakenboot is geheel omringd door water en 4 Naga’s als bewaker naast de Drakenboot. Binnen in de boot heb je prachtige muurschilderingen. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheid in de hal, is het wassen beeld van Phor Than Di, een charismatische abt, die vereerd wordt door de gemeenschap. Je kunt het onvergankelijk lichaam van Phor Than Di in dit interessante gebouw zien.
Je staat gewoon verstomd van de geweldige pracht, die van het geheel uitgaat. Je weet niet waar eerst kijken, zo overweldigend is de tempel. Het is meer dan de moeite om de tempel te bezoeken.

Achterzijde van de Drakenboottempel. Aan de andere kant zien we de rug van een gouden Boeddhabeeld.

Kustlijn: ten noorden en noordoosten van Kota Bharu
* Suri Eiland: een taxi bracht ons naar Kuala Besar, 20’-30’, dan moest het verder met een boot 15’-20’, het eiland telt een 500-tal bewoners. Als je in Kota Bharo bent, mag je zeker de drijvende markt niet missen op Pulau Suri. Om het eiland te bereiken, moeten bezoekers aan boord van een boot gaan, aangeboden door lokale exploitanten. Vanaf de Kuala Besar steiger duurt de boottocht ongeveer 15 minuten, prijs RM 10/€ 1,96 H/T per persoon.
Je kunt ook gaan via de Kok Majid Jetty, de overtocht duurt hier bijna 40 minuten voor de prijs van RM 5/€ 0,98 per persoon.
Er zijn tientallen handelaars die een verscheidenheid aan populaire gerechten uit de Kelantan-gemeenschap aan de man trachten te brengen in een sfeer van een markt aan het water. Er wordt naast verse vis ook zeevruchten aangeboden, het merendeel wordt gebakken aangeboden. Er zijn ook de traditionele zoetwaren, zoals kokosgelei, melakasuiker, honing, traditionele cakes en nipah kerabu. Naast het eten dat in de sampan verkocht wordt, zijn er ook kleine kraampjes die een varia verkopen zoals fruit, verse ingrediënten, chips en zelfs sjaals, dit alles tegen goedkope prijzen.
Marie-Claire was gebroken als ze uit de boot kwam, het was een lage zitbank op een blote plank. Ik heb op de kade op haar terugkomst gewacht.

* Panthai Cahaya Butan (Moonlight Beach)
Het nu beroemde Panthai Cahaya, voorheen bekend als Panthai Cinta Berahi (Strand van de Gepassioneerde Liefde), blijft een populaire plek voor een romantische avondwandeling. Lokale verkopers bieden een scala aan versnaperingen en eten in Hawker-stijl voor wie meer trek heeft dan hartstocht. Het is een idyllisch strand in een boog, niet ver van de Thaise grens en in de schaduw van kokospalmen, is de weg die naar het strand van Panthai Cahaya Butan leidt, omzoomd met winkels en batik fabrieken, een authentiek en gaaf stukje Maleisië. Buiten de batik shops vind je er veel seafood restaurants en coconut milkshake bars.

Verhuurstandje van kleurige vliegers op het strand.

* Pantai Dasar Sabak ligt op 15 km ten zuiden van Kota Bharu. De kustlijn is hier omgeven met grote blokken steen, die dienst doen als waterkering.
 
* Pantai Senok is een zeer populaire bestemming onder de lokale bewoners. Het staat bekend om zijn schilderachtige, met pijnbomen omzoomde paden langs de kust. Hier heb je naast een idyllisch strand veel kokospalmen. De dennenbomen , ook bekend als Casuarina equisetifomia bomen, netjes opgesteld, om een pad te vormen, prikkelen altijd iedereen zodra ze Senok Beach bereiken.
De bomen zijn enkele jaren geleden geplant door Staatsbosbeheer, voornamelijk om kusterosie en overstromingen te voorkomen. Nu plukken de bezoekers de vruchten, aangezien de bomen nu allen volwassen en hoog zijn en een schilderachtig uitzicht vormen aan het strand en een adembenemend landschap aanbieden in Pantai Senok.
Niet te vergeten is het zandstrand bij het dennenbos, het strand is zanderig en over het algemeen vrij zuiver. Bezoekers kunnen een wandeling maken langs het strand en genieten van de zeebries aan de oostkust. Het strand is de perfecte plaats om te picknicken, foto’s te maken, pootje te baden en te relaxen.

* Kampung Laut
Masjid Kampung Laut is de oudste moskee van Kelantan gelegen in Nilan Puri, op 10 km ten zuiden van Kota Bharu. De moskee is momenteel gevestigd in Nilam Puri, het was niet de oorspronkelijke locatie van de moskee. Ze werd oorspronkelijk gebouwd in Kampung Laut, vandaar de naam, aan de oever van de Kelantan rivier. Helaas werd ze ernstig beschadigd bij een grote overstroming in 1967. De moskee werd voor het grootste deel verwoest. Ze werd verplaatst naar Nilan Puri en de meeste bouwmaterialen afkomstig van de oorspronkelijke structuur.

* Night Market: oude centrum (dichtbij Istana Balai Besar, Jalan Pintu Pong
De Central Market is de bekendste markt, maar het lekkerste eten vind je op de Night Market. Zoals elke grote stad heeft Kota Bharu een Night Market. Je kunt er de lekkerste gerechten proeven en smullen. Gemarineerde kip op bamboespiesjes, alle soorten nasi, gebakken flatbread, alles is hier te koop.

Dinsdag 13/02 Kota Bharu-Kuala Terengganu: 160 km

Taxi gereserveerd in het hotel voor de rit Kota Bharu - Kuala Terengganu RM 350/€ 68,63.
- Bezienswaardigheden liggen ver uit elkaar
- Bus Cas Liges (BasBondar): verzorgt een heritage tour op basis van Hop-on/Hop-off
 Twee verschillende routes rijden naar de voornaamste attracties. Ze vertrekken bij het grote busstation Jalan Masjid Abidin of Jalan Sultan Ismail.
- Luchthaven (Lapangan Terbang Sultan Mahmud op 14 km van de stad
- Tourist Malaysia Regional Office: 5e Floor, Menara Yayasan Islam Terengganu, Jalan
 Sultan Omar, Tel: + 60/9.622.1433
 Jalan Kampung Daik
 Plannetje “Chinatown Heritage Trail”                    
Eén van de grote trekpleisters bij een bezoek aan Kuala Terengganu is dat het zoveel diversiteit biedt. Naast zandstranden vind je er ook een mix van Chinese en Maleisische cultuur, dankzij de aanzienlijke lokale Chinese gemeenschap.
Na het inchecken in het hotel startten we met een bezoek aan de Drawbridge. Een grab bracht ons aan goede kant van de brug, waar we gemakkelijk met een lift naar de top konden.

* Jambatan Angkot Kuala Terengganu (Drawbridge), het is een ophaalbrug, de brug is 638 m lang, 24 m breed.
Na betalen van de inkom: RM 30/€ 5,88 per persoon, rolstoeler gratis. Het uitzicht is geweldig. Op een bepaalde plaats kan je een zicht recht onder u hebben op een glazen bodem. Het is een belevenis op zich, ik heb ervan genoten. Ik ben er op geweest zonder probleem, Marie-Claire niet door haar hoogtevrees. Van bovenaf biedt de Terengganu Drawbridge een uitzonderlijk uitkijkpunt, waardoor bezoekers kunnen genieten van een panoramisch zicht op Kuala Terengganu.

De vier torens langs de brug priemen als dikke naalden in de hemel.

De glazen  wanden op de bovenverdieping bieden een ongeëvenaard perspectief en een uniek kijkje op het levendige leven beneden. De ophaalbrug biedt niet alleen adembenemende zichten, maar zijn ook een voorbeeld van de architectonische innnovatie van de ophaalbrug. Ze bieden een veilige en verbluffende manier om de structuur van de brug en het omliggende landschap te ervaren.
Na het uitgebreid bezoek aan de brug, werd de promenade langs de waterkant het volgende punt. Je kunt er in alle rust een heel eind stappen en genieten van het uitzicht op de Drawbridge. Tot slot klampten we, met veel moeite, een grab aan om terug te keren naar het hotel en er wat orde op zaken te stellen. Na die klus zochten we een eerste keer het restaurant in voor het avondmaal. Er was niet teveel keuze op het menu, maar het geserveerde maal was lekker.

Woensdag 14/02 Terengganu: Muzium Negeri Terengganu in Kampung Losong

* Terengganu State Museum: 9-17u, inkom: RM 10/€ 1,96 per persoon.
Het is gelegen op 6 km ten westen van de stad, Bukit Losong. Het complex telt vier buildings met negen galeries met traditioneel design.
Naast de rivier liggen twee voorbeelden van zeilboten en een collectie van kleine, mooi versierde vissersboten o.a. Istana Tengku Long (1888) RM 15/€ 2,94 + andersvaliden gratis.
Muzium Negeri Terengganu is het officiële staatsmuseum van Terengganu en wordt beschouwd als één van de grootste van Maleisië. Het is eigenlijk meer een museumcomplex en bestaat uit enkele afzonderlijke gebouwen, waaronder het Maritiem Museum en een aantal levensgrote replica’s van traditionele huizen. Er is ook een Koninklijke Galerie, een Islamitische Galerie, een Ambachtengalerie, een Natuurlijke Galerie, een Nationale Galerie, een Textiel Galerie, een Kunstnijverheidsgalerie, een Petroleum Galerie, een Historische Galerie, een Seafaring & Trade Glerie en een Fisheries & Marine Galerie.
We namen een grab van het hotel naar het museum voor RM 9/€ 1,76
Het Terengganu State Museum Complex wordt aangeprezen als het grootste museumcomplex in Zuidoost-Azië. Je komt er meer te weten over de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van de staat. Je ziet er ook zelden geziene vintage voertuigen.
De gebouwen zijn niet oud, het museum werd pas in 1996 geopend. Het zijn betonnen muren, maar het verfijnde vakmanschap en de brede zadeldaken geven het museum een zeer indrukwekkende uitstraling. Het ganse museum staat op betonnen palen boven aangelegde tuinen en vijvers. Het museum is binnen verdeeld over 9 galerijen. De inhoud voldoet niet helemaal aan de buitenkant.
We startten het bezoek met de vele typische huizen over het immense terrein verspreid en we kregen een goeide uitleg over de bouw en het gebruik van de huizen. Het was heel interessant, het weer was min of meer een tegenvaller, het regende met tussenpozen en dat was jammer. De jonge dame die ons begeleide deed haar uiterste best om het aangenaam te maken.
Na het buitendeel werden de enorme zalen binnen aangepakt. We vonden het mooi, maar voor ons niet zo speciaal. Er zijn veel lege ruimten, die ooit zullen opgevuld worden.
Als we genoeg hadden gezien in het enorme complex, proberden we een grab te bemachtigen om ons van het museum naar het centrum te voeren. Kostprijs RM 7/€ 1,37

* Oude stad:
Bukit Puteri is een klein park met kleine heuvel (Princessenheuvel) en lighthouse. Men kan naar boven via Bazaar Warisan en Sultan Zainal.
Bukit Puteri ligt in de buurt van Istana Maziah, één van de paleizen van Terengganu, het postkantoor en Pasar Payang, de belangrijkste markt van Kuala Terengganu. Aan de voet van de heuvel ligt Bazaar Warisan, waar verschillende traditionele ambachtelijke producten verkocht worden. De heuvel bestaat al van in de 16e eeuw. Hij was belangrijk als uitkijkpunt voor het controleren van vijanden, vooral zij die van over zee kwamen. Op de top van de heuvel vind je de ruïnes van een fort, dat vermoedelijk uir de 19e eeuw stamt. Van het fort blijft niet veel meer over, behalve wat ceremoniële bellen en kanonnen.

* Istana Maziah: Koninklijk Paleis, anno 1897
Paleis van de Sultan, gelegen op de oostelijke flank van de heuvel. Het ligt tegen de moskee. Het paleis telt 2 verdiepingen en is opvallend koffiebruin van kleur. Het is een mix van moderne en traditionele architectuur met hoge luiken, die lijken op een Frans kasteel. Circa 20 Maleise en Chinese arbeiders, bedreven in kunst, houtbewerking en timmerwerk waren betrokken bij de bouw van Istana Maziah.

Het Koninklijk paleis, gezien van achter het smeedijzeren hek.

* Masjid Zainal Abidin of Masjid Terapung: witte moskee met Royal Mausoleum
Het is één van de oudste moskeeën van Terengganu. Decoraties zoals verschillende kalligrafische houtsnijwerken van verzen uit de Koran, gebeden en arabesken werden op de toegangsdeuren en roosters van de moskee gesneden.
De Zainal Abidin moskee is de centrale moskee in Kuala Terengganu en neemt een prominente plaats in de stad in. De moskee is een ode aan de klassieke islamitische architectuur en is stralend wit geschilderd. Ze is gemakkelijk erkenbaar aan de negen glimmende koepels en de sierlijke tralievensters. Dit betekent dat je binnen kunt zien hoe het licht over de vloeren schijnt. Ze ligt boven een prachtig kunstmatig meer, dat water uit de nabijgelegen rivier de Ibai gebruikt. Het is vooral rond zonsondergang prachtig om te zien.
Zowel de lokale bevolking als toeristen komen hier om foto’s te schieten van het glinsterende witte bouwwerk, dat weerspiegeld wordt in het heldere water van het meer. Je kunt de moskee altijd bezoeken, zelfs niet moslims,zolang je maar bescheiden gekleed bent.
 
* Pasar Payang 2 is de belangrijkste markt van Kuala Terengganu (Centrale Markt) gelegen aan de rivier. De markt biedt een verscheidenheid aan verse lokale producten, traditionele snuisterijen, snacks, textiel, handwerk en meer. De nabijgelegen Water Heritage Bazaar is een andere must-vitit voor bezoekers aan Terengganu, omdat het een interessante selectie aan winkels heeft, die allerlei lokale handwerken en delicatessen verkopen. Je vindt er stalletjes die keropak (gedroogde vispasta) verkopen.

* Chinatown (Kampung Cina)
 Kampung Cina werd op het einde van de 19e eeuw opgericht door de Chinese gemeenschap en was in zijn hoogdagen een belangrijk centrum van commerciële activiteiten. Nu zijn de schilderachtige straten van het 200 oude dorp bezaaid met traditionele winkeltjes en huizen die in Chinese stijl zijn gebouwd. Je kunt hier door de kronkelige straatjes slenteren en genieten van de bezienswaardigheden. Dit stadsdeel is ook een erfgoed dat deel uitmaakt van Unesco.
Nu werd het de hoogste tijd voor een verfrissende lunchpauze, die we hielden in The Brasserie. We genoten er van een verfrissende drank en namen de gelegenheid te baat om iets klein naar binnen te werken. We betaalden er met MasterCard RM 67/€ 13,14 voor ons twee, drank inbegrepen. Het is een vrij nieuw etablissement met mogelijkheid om te overnachten. Het was er in ieder geval heel netjes en het geserveerde heel verzorgd.

* Teck Soon Heritage House (soms open voor publiek), Pottenbakkershuis
Je herkent het Teck Soon Heritage House al voor je het ziet, want het is in drie verschillende tinten blauw geschilderd. Het huis staat in het historische Chinatown en was vroeger waarschijnlijk onderdeel van de beroemde Teck Soon Trading Company. Tegenwoordig is het omgebouwd tot museum, dat je alles vertelt over de geschiedenis van de Chinese cultuur in Kuala Terengganu, ook wel Peranakan os Straat van Chinese cultuur genoemd.

* Ho Ann Kiong Tempel: 7.30u-19.30u, 1796-1823, vrije ingang
In Kampung China, het Chinatown-gebied van Kuala Terengganu staat de boeddhistische Ho Ann Kiong Tempel, één van de meest bezochte plekken in de stad.

Kleurig beschilderd Boeddhabeeld, omringd met offergaven. Deze tempel is de belangrijkste gebedsplaats voor de boeddhistische gemeenschap hier en is een ware explosie van kleuren. Zeker de moeite om zien is de rijkelijk versierde binnenplaats, die gevuld is met aromatische wierook en het kleurrijke interieur. De verschillende kleuren symboliseren de diversiteit in Kuala Terengganu. De tempel is gewijd aan de goden van de zee (Masu).

* Chinatown Arch, Turtle Alley (schildpaddensteeg) is een charmante smalle doorgang versierd met verbluffende mozaïeken van schildpadden. Deze artistieke steeg draagt zorg voor het vergroten van het bewustzijn van schildpadbescherming en heeft levendige ingewikkelde  mozaïeken op muren en vloeren. Het is een favoriete plek voor fotografen en milieuliefhebbers en biedt een mix van kunst en belangenbehartiging. Het ligt aan de linkerkant van de Dragon Arch en verbindt de hoofdstraat van Chinatown met de rivier. De muren zijn aan de ene kant gevuld met schildpadmozaïeken en aan de andere kant met metalen plaatreproducties van het sprookjesboek “Little Turtle Messenger”, in het Engels, Maleis en Chinees.
Bovendien is de hele loopbrug geplaveid met schildpadmozaïeken. Er zijn herkenningspunten aan beide kanten. Eén daarvan is een standbeeld van een schildpad en aan het andere uiteinde een groot mozaïek van 2 groene schildpadden zwemmend in een zeegrasbed.

* Tin Hou Kong Tempel
Eetgelegenheid: Medan Ber’s Kitchen (centraal)
Terengganu laksa (dikke seafood soep met curry en cocos) en Golden Dragon bier te verkrijgen
Als alle bezoeken afgerond waren, keerden we naar het hotel terug, waar we na een opfrisbeurt aan tafel gingen voor het avondeten. We betaalden RM 69,30/€ 13,59 voor een degelijke maaltijd voor ons twee, dranken inbegrepen.

Donderdag 15/02 Terengganu

* Terengganu: - Pulau Duyong
 - Islamitische beschaving gelegen op 2,5 km van het centrum
 
* Pulau Duyong
Taxi van het hotel naar Pulou Duyong RM 80/€ 15,69
Als je zin hebt in een uitstapje buiten het centrum van Kuala Terengganu, ga dan naar Pulau Duyong. Het is het grootste eiland in de riviermonding tegenover de stad. Het eiland staat bekend om zijn vissersbotenbouwbedrijven. Je kunt er zien hoe de boten al eeuwenlang op vrijwel dezelfde manier en met hetzelfde gereedschap gebouwd worden.
 
* Viewpoint Kuala Terengganu Waterfront
Het waterfront in Kuala Terengganu is een levendig en schilderachtig gebied, perfect voor ontspannen wandelingen en om van het uitzicht te genieten. De waterkant heeft prachtig aangelegde wandelpaden en zitplaatsen en een verscheidenheid aan winkels en eetstalletjes.
Je kunt er genieten van de lokale lekkernijen, het uitzicht op de rivier opnemen en culturele evenementen bijwonen, die soms in het gebied gehouden worden. De waterkant is een populaire plek voor zowel de lokale bevolking als voor toeristen en biedt een pittoreske omgeving om te ontspannen en te verkennen.

* Boatyarts: juist over de brug zie je het maken van traditionele boten

* Viewpoint op de Kristalmoskee

* Kota Lama Duyung: traditioneel Maleis huis (oud fort).
Kota Lama Duyung of het oude Duyung Fort is een erfgoedgebouw op Pulau Duyung Kecil. Ondaks de naam, die afgeleid is van de hoge muren eromheen, is het geen fort maar eerder een residentie. Het werd gebouwd door Dato Biji Sura, een hoge officier die werkte voor de deelstaatregering van Terengganu. Het is een uniek erfgoedgebouw en één van de best bewaarde in zijn soort. Het is een samensmelting van verschillende bouwstijlen. Je ziet er vier verschillende soorten daken. Ze weerspiegelen de verschillende stijlen van traditionele Maleisische huizen aan de oostkust.
Kristalmoskee en Taman Tamadan Islam (Islamitisch beschavingspark)

* Kristalmoskee: anno 2008, gratis
De Kristalmoskee staat in het Maleis bekend als Masjid Kristal en wordt beschouwd als één van de mooiste islamitische gebedshuizen in Maleisië. Ze is volledig in staal en gekleurd glas, ’s avonds is ze mooi verlicht, ze is prachtig buten. De moskee dankt zijn naam aan de grote kristallen kroonluchter, die de belangrijkste gebedsruimte verlicht. Het is één van de modernste moskeeën in zijn soort. Binnen is er zelfs WiFi, zodat gelovigen elektronische versies van de Koran kunnen lezen.

Aan de rand van het water glanst de Kristal moskee, zelfs onder deze grijze lucht.

Als je in de mogelijkheid bent, kun je ook ’s avonds de moskee bezoeken. Ze is dan verlicht en gehuld in een uitbundige kleurenpracht zoals roze, geel blauw en groen. Hierdoor schittert de moskee onder de donkere hemel. Het is gewoon prachtig.
In de buurt van de Kristalmoskee heb je de mogelijkheid een bootcruise te maken met zicht op de moskee. Wij hebben het niet gedaan wegens tijdgebrek.
 
* Taman Tamadan Islam (Islamitisch beschavingspark), miniatuur modellen van beroemde Islamitische monumenten uit heel de wereld, gelegen aan de overzijde van de rivier, inkom RM 16/€ 3,19 per persoon.
Eén van de meest bijzondere attracties in Kuala Terengganu is Taman Tamadan Islam, een islamitisch themapark dat vlak bij het belangrijkste museum van de stad ligt. Met de mooiste aspecten van de islamitische architectuur is het Islamic Civilisation Park in Pulau Wan Man één van de belangrijkste attracties van de staat. De glimmende staal- en kristalstructuur van Masjid Kristal vormt het middelpunt, terwijl het ontzagwekkende Monument Park replica’s bevat van de meest beroemde islamitische gebouwen ter wereld, zoals de Rotskoepel van Palestina en de Taj Mahal in India. Het is fascinerend voor iedereen die interesse heeft voor islamitische architectuur en geschiedenis. De Kristalmoskee staat in de onmiddellijke buurt, zodat je beiden tegelijkertijd kunt bezoeken. Het is zeker de moeite en een bezoek waard.
Na het bezoek van Marie-Claire aan het themapark, raakten we aan de praat met enkele Oeigoeren die hier op verlof waren. Er werd over meerdere thema’s gesproken en in het bijzonder Oekraïne en Israel/Gaza strook. Het werd een heel interessant gesprek, dat we na enige tijd moesten afbreken, omdat zij verder moesten.
Na het uitgebreid bezoek aan de Kristalmoskee en het themapark namen we een Grab naar de Tengku Tengah Zaharah Moskee: kostprijs RM 16/€ 3,14

* Tengku Tengah Zaharah Moskee of Masjid Terapung: anno 1994, 6 km ten westen van het centrum. Je hebt er een mooie weerspiegeling in het water en zonsondergang, traditioneel wit design, ze staat op palen in de lagune. Deze moskee is één van de eerste drijvende moskeeën, die ooit in Maleisië gebouwd zijn. De moskee fascineert vooral door zijn  setting en compositie van postmoderne architectuur, die met succes weergegeven is in een traditioneel architectonisch ontwerp van een moskee. De moskee zweeft als het ware boven de lagune van de Ibai-rivier en ligt vlakbij de monding.

Volledig witte moskee, met minaret en koepeldaken.

De moskee is een ode aan de klassieke islamitische architectuur. Het is vooral prachtig om te zien rond zonsondergang. Zowel de lokale bevolking als toeristen komen er foto’s maken van het glinsterende witte bouwwerk, dat weerspiegelt in het heldere water van het meer.
De bouw van de moskee werd gestimuleerd door de voormalige sultan van Terengganu, Sultan Mahmud Al-Muktafi Bikkah Shah Al-Haj en vernoemd naar zijn moeder, Tengku Intan Zahaah, de voormalige Sultanah van Terengganu.
 
Na het bezoek aan deze moskee vroegen we aan een stalletje een taxi, om ons van de moskee naar het hotel te voeren. Kost voor de rit RM 25/€ 4,90.
In het hotel schoven we aan voor het avondeten, na een opfrisbeurt en betaalden hiervoor met MasterCard RM 73,10/€ 14,33 voor ons twee, drank inbegrepen.

Vrijdag 16/02 Kuala Terengganu-Kuala Lumpur-Doha

Aan de receptie vroegen we om later te mogen uitchecken, zodat we na de middag tijd hadden om ons nog wat op te frissen. We kregen bijna onmiddellijk een goedkeuring en konden met een gerust gemoed nog van een laatste lunch genieten voor het vertrek naar de luchthaven. Hiervoor betaalden we met MasterCard RM 36/€ 7,06. We hadden een taxi besteld voor afhaling rond 15u, de prijs hiervoor is mij ontgaan. Veel zal het niet geweest zijn, want het was een korte rit. Het inchecken ging vrij vlot en ook de security liep van een leien dakje. De bagage werd niet alleen naar Kuala Lumpur gestuurd, maar verder naar Doha en Brussel. Dit was voor ons een zorg minder. Aan de gate werd het wachten tot de boarding zou starten. Tegen die tijd daagden twee assistenten op en voerden ons over de tarmac naar het vliegtuig. Een plateaulift stond er gereed en de transfer was vlug geklaard. Goed op tijd startte de piloot de grote vogel en na circa een uur waren we in Kuala Lumpur.
In Kuala Lumpur hadden we heel wat tijd tussen de twee vluchten. Vermits het inchecken in Kuala Terengganu reeds gebeurde, hadden we hier geen bagage en konden we vrij rondlopen tot de boarding. We konden als eersten aan boord gaan en hadden een vrij goed plaats gekregen, na aanvraag. De vliegduur van Kuala Lumpur naar Doha was 7.40u, er kwam precies geen einde aan. In Doha ging het uitstappen vlot en we werden naar de volgende gate via een treintje begeleid. We hadden er even tijd om langs de tax-free shops te slenteren.

Zaterdag 17/02 Doha-Brussel

De assistentie kwam goed op tijd om in te schepen in de laatste grote vogel. Het grondpersoneel was hier verre van vriendelijk. Het nam veel tijd in beslag eer we aan boord mochten en dan was er een discussie over de zitplaats. We konden niet naast mekaar zitten en dit is wel een noodzaak, want ik kan alleen niet veel doen. Het is na lang over en weer gepraat in orde gekomen. Een medepassagier, die samen met zijn vriendin op terugreis waren naar huis, stond de plaats van de vriendin af, zo zaten we toch naast mekaar. De vlucht verliep heel rustig met weinig turbulentie. Na circa 6.55u landden we veilig en wel in Brussel. Een assistent bracht ons naar de bagageband en na de grenscontrole konden we verder naar de uitgang, waar de chauffeur van Taxi De Meyer uit Oudenaarde ons stond op te wachten. Er werd geladen en we konden aan de laatste kilometers beginnen, richting huiswaarts.
 
 Eind goed, al goed

Praktische informatie

* Belangrijke telefoonnummers
Algemeen alarmnummer: 999, brandweer: 994, politie en ambulance: 999, toeristenpolitie: 03-21634422, Europees noodnummer: 112

* Tijdzone
In Maleisië is het in onze wintertijd 7.00 uur later dan in de Benelux. In de zomertijd is het er 6.00 uur later. Maleisië heeft geen verschil in zomer- of wintertijd.

* Financiën
De munteenheid in Maleisië is de Maleisische Ringit (MYR). 1 euro = +- 5,10 MYR, de koers wijzigt iedere dag en hangt af van de dollarkoers.
Algemeen liggen de prijzen goedkoper dan in België. Logies in betere hotels is duur volgens de normen van het land.
We betaalden met MasterCard en cash voor kleine uitgaven.
In Maleisië is niet echt het gebruikelijk een fooi te geven. Is de bediening uitstekend, dan is een fooi geven heel normaal.

* Klimaat
November, december, januari en februari zijn de beste maanden voor reizen naar Maleisië. Hiermee vermijd je de extreem hete maanden en de maanden met veel neerslag.
Voor ons was het de meeste dagen ’s morgens iets minder warm en overdag veel zon. In Melaka en Penang was het soms drukkend warm, maar meestal hadden we ganse dagen een azuurblauwe hemel met veel zon.

* Taal
Maleis is de officiële taal in Maleisië. Daarnaast worden ook een aantal andere talen  gesproken. In de toeristische sector kan je ook in het Engels geholpen worden.

* Accommodatie
Logies is vrij normaal van prijs, tenminste voor ons westerse toeristen. Wij kozen uit noodzaak voor accommodaties die min of meer te doen waren met een rolstoel.
 
* Reisverzekering
Onze reisverzekering van VTB kost € 125,00 voor een jaar gezinspolis zonder wagen. Het ziekenfonds betaalt geen medische kosten meer via Eurocross buiten de Europese Gemeenschap en dit sinds 1 januari 2017.

* Elektriciteit
 De netspanning in Maleisië is 230 Volt. Stopcontacten kunnen verschillen met de onze. Een verloopstekker kan nuttig zijn. Wij hebben er geen probleem mee gehad, de verloopstekker hadden we niet nodig.

* Inreisvoorwaarden
Paspoort, een visum is niet vereist voor reizen tot 90 dagen.

* Handbagage
De regels voor de handbagage zijn nog steeds dezelfde. Dus nog altijd geen vloeistoffen, gels, pasta’s, zalfjes en scherpe voorwerpen zoals nagelknippers, knipmessen en schroevendraaiers in je handbagage stoppen. Zulke zaken horen in de bagage die je incheckt.
Op sommige luchthavens word je van kop tot teen gecontroleerd.

* Veiligheid
 Maleisië is vrij veilig voor de toerist.

* Vaccinaties en gezondheid
Vaccinaties voor Maleisië kunnen nuttig zijn. Raadpleeg hiervoor de huisdokter of het Tropisch Instituut in Antwerpen. Water uit de kraan is niet veilig. Koop dus altijd water in afgesloten flessen. Zo heb je minst kans op ongemakken zoals diarree.
Op vlak van gezondheid zijn zorgen niet nodig. Heb je toch even een probleem met je gezondheid, dan wordt geprobeerd je goed op te vangen en te verzorgen, zeker in de steden. Onze verzekeraar vergoedt alles na afleveren van de nodige bewijsstukken. Het duurt enkele weken eer het dossier is afgehandeld, maar er is een grote tussenkomst.

* Als rolstoelgebruiker
Om onverwachte kleine problemen te verhelpen aan je rolstoel, neem je best wat plakgerief en pomp mee. Herstelmateriaal zoals enkele sleutels, schroevendraaier (klein formaat) met bits. Die zaken steek je best niet in de handbagage maar in de bagage die je incheckt.
Op mijn rolstoel zitten reeds jaren krypton banden (volle banden) en daardoor is het probleem met platrijden van de baan. Het is in ieder geval een zorg minder. Op mijn nieuwste rolstoel zijn vooraan de kleine wieltjes met volle dikkere bandjes gemonteerd.

* Gebruik invalidenparkeerkaart:
Als je in het bezit bent van een blauwe parkeerkaart, neem die dan mee naar Maleisië. Bij aankoop van tickets wordt veelal naar je parkeerkaart gevraagd. Bij vertoon van de kaart ga je meestal gratis binnen, of tegen verminderde betaling.
Transport
De internationale vluchten boekten we bij Qatar Airways. De maatschappij deed zijn uiterste best om het ons zo aangenaam mogelijk te maken. De service aan boord was prima. Over de zitplaatsen op de vluchten mochten we niet klagen.
- Heen en terug kostte de vliegreis € 840,46 vlucht per persoon, taksen inbegrepen.
- Ter plaatse: openbaar vervoer in Kuala Lumpur (bussen en metro), taxi’s op andere plaatsen en met een Grab voor kleinere ritten.
- Luchthaven - Kuala Lumpur (KL) 1u, 50 Km ten zuiden
 Taxi’s: - Grab
 - Vaste prijzen met coupon aan te kopen in de aankomsthal (tussen 75 & 100 MYR)
 Expresstrein - Kuala Lumpur Centraal: 30’
- Vervoer in Kuala Lumpur
 LRT (Light Rail Transit): lijn 3-5
 MRT (Mass Transit Rapid): lijn 9-12
 Monorail
 KTM Komuter (Naar Batu Caves)
 Rapid KL busses:
 Neem een prepaid Touch’n Go Pass: Aankoop in verschillende stations (blauw/geel logo)
 Ze kunnen worden opgeladen door het personeel.
 
Vluchten
27/01 Brussel 14.50u-Doha 23.10u, vluchtnummer QR194
 Vlucht uitgevoerd door Qatar Airways met Airbus A350-900
28/01 Doha 01.30u-Kuala Lumpur 13.58u (28/01), vluchtnummer QR4991
 Vlucht uitgevoerd door Qatar Airways met Airbus A350-900
04/02 Kuala Lumpur 13.50u-Penang 14.50u, vluchtnummer MH1148
 Vlucht uitgevoerd door Malaysua Airlines met Boeing 737-800
10/02 Penang 10.35u-Kuala Lumpur 11,40u, vluchtnummer MH1143
 Vlucht uitgevoerd door Malaysia Airlines met Boeing 737-800
10/02 Kuala Lumpur 13,00u-Kota Bharu 14,05u, vluchtnummer MH7320
 Vlucht uitgevoerd door Malaysia Airlines met 737-800
16/02 Kuala Terengganu 17.10u-Kuala Lumpur 18.15u, vluchtnummer MH1335
 Vlucht uitgevoerd door Malaysia Airlines met Boeing 737-800
16/02 Kuala Lumpur 21.40u-Doha 23.40u, vluchtnummer QR4990
 Vlucht uitgevoerd door Qatar Airways met Airbus A350-900
17/02 Doha 02.10u-Brussel 07.00u, vluchtnummer QR195
 Vlucht uitgevoerd door Qatar Airways met Boeing 787
 
Kosten vervoer ter plaatse
28/01 Taxi luchthaven - Sheraton Imperial Kuala Lumpur Hotel RM 223/€ 43,73
29/01 4 Metroticketten RM 4,80/€ 0,94
29/01 Taxi - hotel RM 20/€ 3,92
30/01 Metro Batu Caves H/T met 2 personen RM 10,40/€ 2,04
 31/01 Taxi - Menara Tower RM 14/€ 2,75
31/01 Taxi - Food Street RM 15/€ 2,94
01/02 Grab van hotel - Taman Eko Rimba RM 12/€ 2,35
 Grab RM 6/€ 1,18
 Taxi hotel - Hotel Ibis Melaka RM 300/€ 58,82
02/02 Grab RM 5/€ 0,98
03/02 Grab hotel - centrum Kuala Lumpur RM 10/€ 1,96
 Boottocht Melaka 2 x R 30 RM 60/€ 11,76
 Grab hotel - Floating Mosque RM 10/€ 1,96
 Taxi Floating Mosque - hotel RM 21/€ 4,12
 Taxi hotel Melaka - luchthaven RM 250/€ 49,02
06/02 Grab RM 17/€ 3,33
 Grab centrum - Entopia RM 30/€ 5,88
 Rapidbus - centrum 2 x R 1,40 RM 2,80/€ 0,55
 Taxi Batu Ferrenghi - hotel RM 25/€ 4,90
07/02 Daguitstap met huurauto met chauffeur RM 636/€ 124,71
08/02 Taxi hotel - Penang Hill RM 23/€ 4,51
 Taxi Penang Hill - Kew Jetty RM 40/€ 7,84
09/02 Grab hotel - Thai Tempel RM 15/€ 2,94
 Grab Thai Tempel - Jetty RM 12/€ 2,35
10/02 Taxi hotel - luchthaven Penang RM 70/€ 13,73
 Taxi luchthaven - hotel Kota Bharu RM 30/€ 5,88
11/02 Taxi RM 200/€ 39,22
 Grab - moskee H/T in Kota Bharu RM 30/€ 5,88
13/02 Taxi Kota Bharu - Terengganu Raia Hotel RM 350/€ 68,63
 Grab hotel - Dawbridge RM 10/€ 1,96
 Grab Drawbridge - Promenade aan het water RM 8/€ 1,57
 Grab Promenade - hotel RM 11/€ 2,16
14/02 Grab hotel - museum Kuala Tderengganu RM 9/€ 1,76
 Grab museum - centrum RM 7/€ 1,37
15/02 Taxi hotel - Pulai Duyong RM 80/€ 15,69
 Grab - Tengku Tengah Zaharah Moskee RM 13/€ 2,55
 Taxi moskee - hotel RM 25/€ 4,90
 
Algemeen
Info website: www.veelzijdigmaleisie.nl
 
Communicatie
Via je GSM kan je je mails checken en verzenden. Via WhattsApp bel je gratis naar familie, vrienden en kennissen. Je moet dan wel internet hebben.
Let wel op dat je de roaming van je smartphone afzet. Je mag alleen je GSM  gebruiken via de Wifi van een hotel, anders kom je voor hoge kosten staan..
 
Waardering:
Deze reis was voor ons een meevaller qua cultuur.
 
Enkele gegevens over ons
Wij zijn Jozef Somers en Marie-Claire Meesemaecker, Engelsenlaan 185, 9600 Ronse
Telefoon: 055/31.55.73
E-mail: somers.jozef@skynet.be
Andere reizigers mogen contact opnemen. Als andersvalide en persoon op rust ben ik meestal thuis. Mijn spraak wordt niet altijd door iedereen verstaan, daarom is het aangewezen ons te contacteren na 18u. Marie-Claire kan dan geïnteresseerden te woord staan. Een andere mogelijkheid is vooraf een dag en uur af te spreken via mail.

Logies: ligging, toegankelijkheid en prijs

(met onze persoonlijke waardering /5)

Sheraton Imperial Kuala Lumpur Hotel ***** 5/5
 Jalan Sultan Ismail, Chow Kit, 50250 Kuala Lumpur, Malaysia
 Tel.: + 60/3.2717.9900 Fax: + 60/3.271.9999
 
Het hotel is goed gelegen in het centrum van Kuala Lumpur. Je komt erin zonder drempel en de deur wordt voor je geopend bij aankomst en vertrek. De metro is slechts op een twintigtal minuten lopen om die te bereiken. We hadden een ruime kamer op de tweede verdieping met een breed dubbel bed, airco en ijskast. In de grote badkamer was een lavabo, een verhoogd toilet met beugels en een douchecabine met losse sproeier, beugels en een brede deur bij de inkom. Een plastieken stoel werd na aanvraag gebracht. Eén nadeel: in de badkamer, als je een douche genomen had, stond een deel van de kamer onder water. Het ontbijtbuffet is enorm uitgebreid. Er is een buitenzwembad. Wij kozen het hotel niet alleen voor het uitzicht. De bereikbaarheid van de metro speelde een belangrijke rol. Gratis Wifi in gans het hotel. We boekten het hotel via Booking.com en betaalden ter plaatse voor 4 nachten met MasterCard MYR 2.186/€ 429,06, taksen en een degelijk en uitgebreid ontbijtbuffet inbegrepen.
 
 Hotel Ibis Melaka 249 Jalan Bendahara, 75100 Melaka, Malatsia **** 4/5
 Tel.: + 60/6.222.8888 Fax/ + 60/222.8899 E-mail: H9101@accor.com
 
Het hotel ligt net buiten het centrum van Melaka, slechts op een kwartier stappen en de weg is zo goed als vlak. Je komt erin met een trap of een hellend vlak. Er is een grote lift. De kamer was niet al te groot en rook niet fris. In de kamer hadden we een vrij smal dubbel bed, airco en een kleine ijskast. In de badkamer was een lavabo, een verhoogd toilet met beugels en een open douche met losse sproeier en een klein zitje. Er was ook een strijkijzer met strijkplank. Het hotel is meer aangewezen op Chinese toeristen. Het is goed te zien bij het ontbijt, dat we niet konden nemen wanneer het voor ons best uitkwam. Chinezen gaan voor. Gratis Wifi in gans het hotel. We boekten het hotel via Booking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard voor drie nachten MYR 1.235,44/€ 242,49, taksen en ontbijt inbegrepen.
 
 The Prestige Hotel Penang ***** 8 Gat Lebuh Gereja, 10300 Penang, Malaysia 5/5
 Tel.: + 60/4.217.5888 E-mail: enquri@theprestige.com.my
Het hotel ligt op 1,4 km van het centrum op de uiterste westpunt van Georgetown. Je komt erin zonder drempel en het is vlak tot bij de grote lift. Wij hadden een ruime kamer op de 2e verdieping met twee bedden, lavabo, airco, frigo en safe. In de badkamer was een gewoon toilet zonder beugels en een open douche met losse sproeier en vaste badzit. De boeking gebeurde via Hotel Noordin Mews, de boeking in dit logies hebben we geannuleerd, het kon er gewoon niet, de meerprijs werd door Hotel Noordin Mews betaald. Wij boekten het Hotel Noordin Mews via Booking.com en betaalden MYR 3.231,65/€ 634,30 met MastterCard voor 6 nachten, taksen en een degelijk en uitgebreid ontbijtbuffet inbegrepen. Er is Wifi in gans het hotel. Er is een buitenzwembad.
 
 Hotel Ibis Styles Kota Bharu ****
 Lot 184 Lorong Minyak Gas Off Jalan Sultanah Zainah, 15050 Kota Bharu, Malaysia
 Tel.: + 60/9.740.8080 Fax: + 60/9.740.4080 E-mail: H9928@accor.com
Het hotel ligt op een uithoek van Kota Bharu. Je komt erin met een lang hellend vlak en een draaideur, die je zelf moet openen. Binnen is het vlak tot bij de liften, die je op de gewenste verdieping brengen. We hadden een vrij kleine kamer met een dubbel bed, frigo, airco en strijkijzer met strijkplank. In de kleine badkamer was een lavabo, een verhoogt toilet met 1 beugel en een open douche met losse sproeier. Een plastieken stoel werd gebracht na aanvraag. We boekten het hotel via Booking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard MYR 1.042,76/€ 20467 voor vier nachten, taksen en ontbijt inbegrepen. Er is Wifi in gans het hotel. Er is een buitenzwembad op het dak. De manager is heel vriendelijk en behulpzaam, maar vaak niet bereikbaar.
 
 Raia Hotel & Convention Center Terengganu ****
 Jalan Lapangan Terbang Gong Badak, 21300 Kuala Terengganu, Malaysia
 Tel.: + 60/9.668.6666 E-mail: info@raiahoteks.com.my
Het hotel ligt een heel eind buiten het centrum van Terengganu. Je komt erin zonder drempel, maar via een vrij lang hellend vlak. Het personeel springt graag in de bres en helpt je naar binnen. Hier is het vlak tot bij de grote liften, die je op de gewenste verdieping brengen. We hadden een ruime kamer met twee bedden; airco en ijskast. In de kamer stond ook een koffiezet. In de badkamer was een lavabo, een gewoon toilet met beugels en een open douche met vaste sproeier, een haardroger en een plastieken stoel. We boekten het hotel via Bookking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard MYR 1.124,71/€ 220,76 voor drie nachten, taksen en ontbijt inbegrepen. Er zijn drie buitenzwembaden. Gratis Wifi in gans het complex.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Nog geen stemmen