Beeldig Belgrado (Servië)

Een witte toren steekt uit boven de enorme burcht.

Geschreven door Pieter - Op vriendenbezoek in Belgrado merken we dat de lente een ideaal seizoen is om de Servische hoofdstad te ontdekken. Net als zowat de hele stad, genieten we in openlucht: parken, terrassen en pleinen vind je tot ’s avonds laat druk bevolkt.
Over de rolstoeltoegankelijkheid is de toeristische dienst heel eerlijk: je vindt hellende vlakken aan de belangrijkste kruispunten en verschillende winkels en cafeetjes zijn drempelloos, maar dat is het voorlopig zowat. We voelen wel dat Belgrado druk in de weer is om een nieuwe toeristische trekpleister te worden, met aandacht voor iedereen. Overal zie je bouwwerven en worden straten heraangelegd, waardoor ik wel een paar keer uit de rolstoel moet om een paar meter met de krukken te wandelen.

Hoogtepunten van onze citytrip:
* Kuieren langs de oever van de rivier Sava. Op het perfect aangelegde wandelpad, tussen groen en historische monumenten, waan je je ver van het stedelijke gewoel. Vlakbij ligt het uitstekende restaurant Usce, dat bereikbaar is met lichthellende vlakken.
* In de winkelwandelstraten van het stadscentrum ligt voor de meeste inwoners de klemtoon op wandelen. Maar een terrasje in de zon blijkt ook voor hen onweerstaanbaar. Het pompeuze decor van koffiehuis “Ruski Tsar” brengt je even in het gezelschap van alle Russische tsaren en hun opvolgers (we zagen ook een portret van Poetin). De versgebakken taartjes zijn overheerlijk. Er is een toegankelijk toilet.
* Kalamegdan: Het 18de-eeuwse fort en verschillende herdenkingsplaatsen herinneren eraan dat het hoogste punt van de stad meermaals het toneel van hevige oorlogen vormde. Nu vindt jong en oud in het grote park een plekje om te genieten van het adembenemende uitzicht.

Witte herenhuizen langs één van de chiquere lanen van de Servische hoofdstad.

Boulevard in Belgrado.

Wegwijzers in Cyrillisch schrift en in het Engels naar verschillende hotels en attracties.

Een snelcursus Cyrillisch schrift, dankzij de wegwijzers langs de straat.

Een terrasje doen met Servische vrienden. De vriendin is rolstoeler.

Op vriendenbezoek.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
3
Gemiddeld: 2.5 (2 stemmen)