Japan: een rijzende zon voor reizende mensen

Dit wit kasteel is één van de bekendste van Japan.

 

Algemeen

Uit eigen ervaring

Toen rolstoelgebruiker Josh Grisdale in 2000 voor het eerst Japan bezocht, werd hij dolverliefd op het land. Intussen woont en werkt hij er. In zijn vrije tijd reist hij zijn nieuwe thuisland rond. Informatie over  toegankelijkheid vond hij vooral in het Japans, dus besloot hij zelf tips in het Engels te sprokkelen op Accessible Japan. Vervoer, toegankelijke toiletten, hotels, bezienswaardigheden,... maar ook tips voor wie een assistentie- of geleidehond meebrengt vind je hier. In zijn blog schrijft Josh over het leven met diverse handicaps. Bovendien krijg je een handige cursus basis-Japans met veel nuttige woorden voor reizigers met een beperking (ook voor wie een voedselallergie heeft).

Op rolletjes

Het Wakakoma Independent Living Information Center laat de reizende rolstoelgebruiker alle hoeken en kanten van Japan zien. Vervoer, logies, bezienswaardigheden, assistentie en allerlei praktische weetjes over het (toeristisch) leven in dit fascinerende land: het komt allemaal aan bod. De site is beschikbaar in het Engels.

Parkeerkaart

Gebruik je de auto, op reis in Japan? Vergeet je blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap niet. Het Europese model (met pasfoto) geeft je in heel de Europese Unie, maar dus ook in sommige landen daarbuiten, het recht om op een voorbehouden plaats te parkeren. Let wel: dat betekent niet dat je overal onbeperkt in de tijd en/of gratis mag blijven staan. Op deze website vind je een ruim overzicht. Informatie beschikbaar in het Engels.

App

Wheelog! is een app waar rolstoelers elkaar informeren over de toegankelijkheid van toeristische plaatsen. Speciaal is dat je er niet alleen aanraders en knelpunten terugvindt, maar rolstoelers kunnen ook een route uitstippelen. Zo verneem je van locals waar je best oversteekt en hoe je bepaalde obstakels omzeilt. De app bestaat zowel voor iOS als Android. Als je hem op je smartphone installeert, laat je niet afschrikken door de Japanse tekst: de app werkt ook in het Engels.

Steden

Tokyo

Ga je naar de Japanse hoofdstad? Een goed begin is deze portaalsite met veel informatie over de toegankelijkheid van accommodatie, bezienswaardigheden, vervoer en nog veel meer. Je vindt ook contactgegevens van toeristische informatiediensten die je verder wegwijs maken. Alles is in het Engels beschikbaar.

Naast een gratis website heeft Accessible Japan (zie hoger, "Uit eigen ervaring") sinds 2017 ook een toeristische reisgids te koop over de toegankelijkheid in Tokyo. Het boek is zowel gedrukt als digitaal beschikbaar en in het Engels geschreven. Edities over andere Japanse steden staan ook op stapel.

Niemand minder dan het Japanse Rode Kruis bekijkt de hoofdstad van het land van de Rijzende Zon met een toegankelijkheidsbril. Je vindt er ondermeer info over attracties, musea en eetadresjes in Tokyo. De Engelse versie dateert van mei 2015.

 

Was jij al in Japan? Jouw toegankelijke reistips zijn heel welkom!