Roemenië nodigt je uit

Twee torens en het koepeldak van de orthodoxe kathedraal, tegen een achtergrond van besneeuwde bergtoppen.

 

Gastvrij onthaal

In 1989 opende Roemenië zijn grenzen voor de wereld. Nu doet het land ook inspanningen om mensen met een beperking een fijne vakantie te bieden. De website Accessible Romania vertelt je wat je zoal mag verwachten. De informatie komt van een organisatie die toegankelijk toerisme in Roemenië onderzoekt en promoot, in samenwerking met reisbureau Sano Touring. In de blog-rubriek lees je artikels over de toegankelijke troeven binnen en buiten de hoofdstad Boekarest. Deze website is er in het Roemeens, Engels, Duits en Frans.

Parkeerkaart

Gebruik je de auto, op reis in Roemenië? Vergeet je blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap niet. Het Europese model (met pasfoto) geeft je in heel de Europese Unie, en ook in sommige landen daarbuiten, het recht om op een voorbehouden plaats te parkeren. Let wel: dat betekent niet dat je overal onbeperkt in de tijd en/of gratis mag blijven staan. Op deze website vind je een ruim overzicht. Informatie beschikbaar in het Engels.

Europese handicapkaart

Sinds eind 2017 kun je in Roemenië met de European Disability Card (EDC) bewijzen dat je een erkende handicap hebt. Daardoor krijg je makkelijker toegang tot eventuele aanpassingen of kortingen die een attractie voorbehoudt aan bezoekers met een handicap. De kaart is enkel bruikbaar in de sfeer van cultuur en vrije tijd. België is één van de eerste landen waar deze kaart uitgegeven wordt. Meer info: www.eudisabilitycard.be.

Heb jij nog tips voor toegankelijke vakantie in Roemenië? Laat het zeker weten.