Roemenië nodigt je uit

Twee torens en het koepeldak van de orthodoxe kathedraal, tegen een achtergrond van besneeuwde bergtoppen.

 

Gastvrij onthaal

In 1989 opende Roemenië zijn grenzen voor de wereld. Nu doet het land ook inspanningen om mensen met een beperking een fijne vakantie te bieden. De website Accessible Romania vertelt je wat je zoal mag verwachten. De informatie komt van een organisatie die toegankelijk toerisme in Roemenië onderzoekt en promoot, in samenwerking met reisbureau Sano Touring. In de blog-rubriek lees je artikels over de toegankelijke troeven binnen en buiten de hoofdstad Boekarest. Deze website is er in het Roemeens, Engels, Duits en Frans.

Timisoara voor iedereen update.

In het westen van Roemenië ligt de universiteitsstad Timisoara, een kleurige en levendige stad met een rijke geschiedenis. Onder de naam Timisoara4All wil de stad een gastvrije en toegankelijke bestemming voor iedereen zijn. Sinds 2023 zijn er opleidingen voor gidsen en toerisme-professionals en onderzoek naar de toegankelijkheid van musea?. Brochures met nuttige info in verschillende leesvormen en een digitale kaart, maar ook voelmaquettes maken het aanbod letterlijk en figuurlijk tastbaar. De vorderingen kun je in verschillende talen volgen op de website van Timisoara4All (link gaat naar de Engelstalige versie).

Parkeerkaart

Gebruik je de auto, op reis in Roemenië? Vergeet je blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap niet. Het Europese model (met pasfoto) geeft je in heel de Europese Unie, en ook in sommige landen daarbuiten, het recht om op een voorbehouden plaats te parkeren. Let wel: dat betekent niet dat je overal onbeperkt in de tijd en/of gratis mag blijven staan. Op deze website vind je een ruim overzicht. Informatie beschikbaar in het Engels.

Europese handicapkaart

Sinds eind 2017 kun je in Roemenië met de European Disability Card (EDC) bewijzen dat je een erkende handicap hebt. Daardoor krijg je makkelijker toegang tot eventuele aanpassingen of kortingen die een attractie voorbehoudt aan bezoekers met een handicap. De kaart is enkel bruikbaar in de sfeer van cultuur en vrije tijd. België is één van de eerste landen waar deze kaart uitgegeven wordt. Meer info: www.eudisabilitycard.be.

Heb jij nog tips voor toegankelijke vakantie in Roemenië? Laat het zeker weten.