Slovenië van onder tot boven

Een breed effen pad leidt bezoekers door de sfeervol verlichte grot.

 

Geschreven door An.

Ik ga 'regelmatig' naar Slovenië - heb daar vrienden wonen. Vorig jaar was het eerste jaar in een rolstoel en aangezien mijn vriend mee was hebben we de 'toerist uitgehangen'.

Wij verbleven in Globel, een weinig interessant dorpje maar met hele mooie en toegankelijke wandelwegen en in de buurt heb je op korte afstand wel leuke zaken om te bezoeken.

Verder hebben we een bezoekje gebracht aan de grotten van Postojna. Op de website van die grotten vind je niet veel informatie over de toegankelijkheid. Dat was in eerste instantie ook ons struikelblok: een vrij 'dure' bezichtiging en wat als het zogenaamde toegankelijke stuk nu eens zou tegenvallen?

Toen we daar aan kwamen werden we echter verrast, want in plaats van de volle pot moesten mijn vriend en ik slechts 1 euro betalen. Ze hadden een toegankelijk stuk, maar wij besloten om de ganse route doorheen de grotten te doen. Dit werd ons afgeraden, maar bleek goed te doen. Alles was bereikbaar, af en toe waren enkele steile stukken, maar mijn vriend had helemaal geen probleem om mij te duwen. Geen enkele trap!
Ook mijn hulphond mocht hier mee.

Van hieruit zijn we naar de Predjama burcht gereden, deze hebben we echter binnenin niet bezocht. We hebben er niet naar gevraagd, maar van buiten was het duidelijk dat deze niet toegankelijk was. Ook van de parking naar de burcht was het even zoeken naar een toegankelijke weg. Eenmaal in het dorp konden we vanop een terras genieten van het uitzicht van de burcht en een rollenspel dat men op een grasveld speelde.

Daarna zijn we naar Lake Cerknica geweest, ook hier was alles goed te doen met de rolstoel (en het Freewheel).

In Lipica zijn we naar een stoeterij geweest waar de beroemde Lippizaner paarden gekweekt worden. Ook gans deze tocht (Engelstalige gids) is rolstoeltoegankelijk, maar daar kan ik me niet meer van herinneren of we de gewone prijs moesten betalen.

Van daaruit zijn we verder naar Koper gereden om een namiddag op het strand te genieten van de zon. Het zijn steenstranden en vorig jaar kon ik nog niet zwemmen dus heb ik geen aandacht besteed aan hoe in en uit de zee te geraken, maar er is een grote ligweide met goed aangelegde paden en toegankelijke toiletten. Boven in het kasteel wandelen om het uitzicht te bewonderen is ook niet mogelijk, maar dat kun je iets lager op de begane grond van het kasteel dan weer wel.

In Ljubljana heb ik ook geen probleem ondervonden naar toegankelijkheid toe. Het was soms zoeken naar een toegankelijk toilet in een café, maar niet meer of minder dan hier in België. Ze staan ook erg open om te helpen. Hier hebben we het kasteel van Ljubljana bezocht en ook hier mochten we gratis binnen. Het kasteel zelf is toegankelijk (ook een toegankelijk toilet, al moesten ze zoeken naar de sleutel). Daar heb ik één expositie niet kunnen bezoeken omdat deze in de kelders waren.  

Ook in Bled kun je mooie wandelingen doen.
In Triglav National Park kun je ook vrij goed rond gaan met de rolstoel, maar eerder in een beperkter deel van het park (zoals je kunt verwachten van nationale parken in de Alpen).

Algemeen vonden we de toegankelijkheid zeer goed (voor manuele rolstoelen) en de gratis/goedkopere toegang die je krijgt als toerist is mooi meegenomen!

Zonsopgang bij een bankje langs het bergpad.

 

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
3
Gemiddeld: 3 (1 stem)