Rollend door Thailand en Cambodja

Jozef lacht ons toe door een ingang van de tempel, met een hoge drempel.

 

Geschreven door Jozef.

Traject: Bangkok, Siem Reap, Chiang Mai, Lamphun, Chiang Rai, Lamâng, Chiang Mai, Bangkok Periode: van 03/01 tot 27/01/2017

Praktische info

Transport

We boekten via internet op Skyscanner de vlucht H/T Bangkok, internationaal KLM. De vluchten ter plaatse zijn geboekt via internet bij Airasia.

De service op de vlucht Brussel - Amsterdam - Bangkok was prima. De service op de vlucht Bangkok - Siem Reap , Siem Reap - Chiang Mai en Chiang Mai - Bangkok was OK. De service op de vlucht Bangkok - Amsterdam liet te wensen over.

Vliegtuig: Brussel - Amsterdam - Bangkok € 290,25 vlucht

€ 271,45 luchthaventaks

€ 11,18 kosten MasterCard

Totaal € 572,88 p/p

Bangkok - Siem Reap € 167,00

Siem Reap via Bangkok - Chiang Mai 2.609,50 THB € 69,31

Chiang Mai - Bangkok € 323,00

Totaal voor de drie vluchten € 559,31 p/p

Een annulatieverzekering nemen we niet meer op een vlucht. Die is begrepen in het pakket van MasterCard en dat scheelt ons jaarlijks ettelijke euro’s.

Logies

We verbleven in hotels, uit noodzaak door mijn handicap.

Geldzaken

De prijzen zijn min of meer met hier te vergelijken. In Thailand betaalden we cash met Thai Baht voor kleine uitgaven, met MasterCard voor de hotels en in Cambodja in dollars en soms met MasterCard in restaurants. In Thailand 1 € = tussen 34,75 en 37,50 THB. Je kunt euro’s en dollars wisselen in banken of wisselkantoren aan +/- gelijke koers. Op veel plaatsen kan je met je kredietkaart terecht. ATM’s zijn voldoende aanwezig in beide landen.

Infobronnen

We gebruikten voor Bangkok de stadsgids van Take a Trip en de stadsplannetjes die we konden bemachtigen.

Inreisvoorwaarden

Je hebt een paspoort nodig dat nog minstens 3 maanden geldig is vanaf aankomst in het land. Een visum voor Thailand is niet nodig voor een verblijf minder dan 3 maand.

Het visum voor Cambodja kan je in Brussel ophalen, of in Bangkok in Khao San Road of bij aankomst op de luchthaven in Siem Reap. Bij de laatste mogelijkheid moet je er niet op wachten, enkel een formulier invullen en betalen.

Reisverzekering

Naast Eurocross van het ziekenfonds hebben we altijd de reisverzekering van VTB zonder wagen. Deze reisverzekering kostte € 83,19 (€ 104,00 - 20% als lid van Wegwijzer).

Veiligheid

Thailand en Cambodja zijn vrij veilig voor de toerist. In drukbezochte plaatsen moet je wel op je spullen letten, gauwdieven zijn alom tegenwoordig.

Gezondheid

Let erop altijd flessenwater te drinken uit afgesloten flessen.

Klimaat

Over het algemeen moet het klimaat goed zijn. Het was de eerste week minder goed weer, zon kwam er amper aan te pas. Vanaf de tweede week kregen we zon tot het einde van het verlof. Het is een droge warmte en redelijk houdbaar.

Taal

Op toeristische plaatsen kan je terecht met Engels.

Communicatie

Met WhatsApp kost een gesprek niets, met Skype is het ook gratis, je moet dan zorgen voor een laptop of tablet. Via e-mail: Wifi is in de hotels meestal voorhanden, soms staat er een PC in de lobby van het hotel. Cybercafés zijn weinig te vinden, maar er zijn er nog.

Waardering

Alles samen vonden we het een geslaagde reis. Van de prachtige tempels genoten we met volle teugen. De vriendelijke bevolking is altijd tot helpen bereid. De aanwezigheid van de vele Chinezen was vervelend.

 

Enkele gegevens over ons

Jozef Somers en Marie-Claire Meesemaecker

Engelsenlaan 185

9600 Ronse

Tel.: 055/31.55.73 E-mail: somers.jozef@skynet.be en somersjozef@outlook.com

Andere reizigers mogen contact met ons opnemen. Als mindervalide en persoon op rust ben ik veel thuis. Mijn spraak wordt niet altijd goed verstaan, daarom is het aangewezen vooraf contact op te nemen via mail, om af te spreken wanneer je bij ons terecht kunt. Meestal lukt het na 19u, dan kan Marie-Claire geïnteresseerden te woord staan om inlichtingen en tips door te geven.

Logies: ligging, toegankelijkheid en prijs

Hotel Ibis Bangkok Riverside 5/5

27 Soi Charoen Nakhon, 17 Chamoen Nakhon Rd. Blanglamphulang, Khlongsarn, 10600 Bangkok Tel.: + 66/2-6592888 Fax: + 66/2-6592889 Website: www.ibis.com E-mail: ibis_erewan@accor.com

Het Hotel Ibis Bangkok Riverside ligt niet echt centraal, maar niet ver verwijderd van de Sky Train. Een Free Shuttle van het hotel, niet rolstoeltoegankelijk, kan je tot het station brengen. Bij de inkom is er 1 opstap, die je even verderop kunt omzeilen met een hellend vlak. De deur opent automatisch en het is verder vlak tot bij de grote liften. We reserveerden er een kamer met twee bedden en een aangepaste badkamer. De badkamer was OK, de bedden niet. De manager gaf ons een upgrade, we konden tegen een kleine vergoeding beschikken over twee aanpalende kamers gescheiden door een tussendeur. In de ene kamer hadden we naast de twee bedden de beschikking over een gewone badkamer, de andere een dubbel bed en een aangepaste badkamer met een lavabo, een gewoon toilet met een beugel tegen de muur, een open douche met vaste zit en losse sproeier en een haardroger. Beide kamers hebben airco,safe, een kleine frigo en een waterkoker. We boekten het hotel via Booking.com en betaalden vooraf met MasterCard € 354,82 een degelijk uitgebreid ontbijtbuffet inbegrepen. De toeslag voor de 2e kamer bedroeg 90 THB/€ 5,30 per nacht. Het restaurant voor ontbijt, lunch en avondmaal ligt in het achterste deel van het hotel. Je kunt ook plaats nemen op het open terras met zicht op de Chao Phraya rivier. Er is een groot openlucht zwembad. In het hotel staan drie PC’s ter beschikking net voor het restaurant, vaak bemand door jongelui voor spelletjes.

Spring Palace Boutique Hotel 5/5

Thmor Meas Rd., Siem Reap, Cambodja Tel.: + 855/12-311-588 Website: www.springpalace.asia E-mail: info@springpalace.asia

Het hotel ligt +/- 1,5 Km van Pub Street. Buiten de aanwezigheid van de Chinezen is het er rustig om te verblijven. Bij de in ingang zijn er drie treden op en evenveel af, hulp wordt geboden door het personeel. Aan de inkom van de grote kamer zijn twee enkele opstapjes. In de kamer hadden we twee bedden, airco, kleine frigo en een waterkoker. Om in de badkamer te kunnen werd de deur verwijderd. Ze omvatte een lavabo, een gewoon toilet, een douchecabine met overstap en vaste sproeier en een ligbad met losse sproeier. De ontbijtruimte bereik je via drie treden, hulp werd telkens geboden. We boekten het logies via Booking.com en de betaling van US$ 420 gebeurde automatisch via MasterCard, het ontbijt is inbegrepen. De kamers liggen verspreid rondom het openlucht zwembad, dat toegankelijk is van 12u tot 22u en wordt soms intensief gebruikt. Na 18u word je gratis vervoer naar Pub Street aangeboden door het hotel. Tuk Tuks staan paraat bij de inkom. Het is een echte aanrader in Siem Reap.

Rimping Village

13/2 Soi 2, Chiangmai-Lamphun Rd., Chiang Mai 50000 Tel.: + 66/53-243-915 Fax: + 66/53-247-944 Website: www.rimpingvillage.com E-mail: rimpingvillage@gmail.com

We hadden er gereserveerd via Expedia.nl en betaalden vooraf met MasterCard € 385,80 met ontbijt inbegrepen. Bij aankomst stelden we vast dat het logies niet lukte, ik kon niet in de kleine badkamer. De zoektocht naar een andere overnachtingplaats kon van start gaan.

Chang Thai House 5/5

6/2 Rakeang Road/Soi 2 T Haiya A Muang, Chiang Mai 50100 Tel.: + 66/53.449.026-7 Fax: + 66/53.449.019 E-mail: info@changthaihouse.co.th Website: www.changthaihouse.com

Het logies ligt op een 10-tal minuten lopen van de Night Bazar en vrij dicht bij de omwalling van de oude stad. Bij de inkom zijn een drietal treden, verder is het vlak tot bij de lift. Om de ruime kamer, meer bepaald een loft op de 6e verdieping, te bereiken zijn er twee opstapjes. In de kamer hadden we een breed dubbel bed, frigo, fan, airco, een waterkoker en een zithoek. Om in de open badkamer te komen is er een klein trapje. Zij omvat een lavabo, een gewoon toilet, een open douche met vaste sproeier en een ligbad met losse sproeier en jacuzzi. Om de ontbijtruimte te bereiken heb je enkele opstapjes, avondmalen worden er niet geserveerd. Er is in Chiang Mai hiervoor mogelijkheid genoeg. We hadden er niets gereserveerd, doordat het niet lukte in Rimping Village, waren we genoodzaakt ander logies te zoeken en kwamen hier terecht. Het was een goede gok. In Chang Thai House is het personeel heel vriendelijk en altijd paraat om te helpen aan de trap bij de inkom. Het is een aanrader in Chiang Mai.

Golden Jade Suvarnabuhmi 3/5

869 Lat Krabang Rd., Lat Krabang, Bangkok 10520 Tel.: + 66/2-181-2525 Fax: + 66/2-181-2544 Website: www.goldenjade-suvarnabhumi.com E-mail: info@goldenjade-suvarnabhumi.com

Het hotel bevindt zich op 15’ van de internationale luchthaven Suvarnabuhmi. Bij de inkom ligt naast de trap een hellend vlak. Verder is het vlak tot bij de grote lift. Aan de inkom van de ruime kamer is een opstapje. We hadden er een breed dubbel bed, frigo en airco. Aan de inkom van de badkamer is een klein trapje. Ze omvatte een lavabo, een gewoon toilet en een douchecabine met vast zitje en losse sproeier. Wij boekten het hotel via Booking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard 900 THB/€ 23,00 zonder ontbijt. Het kost 200 THB p/p. Het hotel is volledig op de Chinese cultuur gericht en dit was niet naar onze zin. Het avondmaal à la carte was goed, het ontbijt echt Chinees. Toast en een ei in eender welke vorm moest je bestellen, het ei was dan nog niet uitgebakken. We boekten het logies voornamelijk voor zijn ligging dichtbij de luchthaven. Op regelmatige tijdstippen rijdt een shuttlebusje van het hotel naar de luchthaven tegen 150 THB per koppel. Als het kan, logeer dan in een ander hotel. Wij kozen ervoor voor de ligging dichtbij de internationale luchthaven en de prijs.

Vluchten

Internationale

03/01 Vlucht Brussel - Amsterdam 14.45u-15.35u, vliegtijd 0.50u

Vlucht verzorgd door KLM met Fokker 70, vluchtnummer KL1726

03/01 Vlucht Amsterdam - Bangkok 17.45u-10.20u, vliegtijd 10.35u

Vlucht verzorgd door KLM met Boeing 777, vluchtnummer KL875

11/01 Vlucht Bangkok - Siem Reap 14.35u-15.45u, vliegtijd 1.10u

Vlucht verzorgd door Airasia met Airbus A320-200, vluchtnummer FD614

18/01 Vlucht Siem Reap - Bangkok 11.45u-12.50u, vliegtijd 1.05u

Vlucht verzorgd door Airasia met Airbus A320-200, vluchtnummer FD611

27/01 Vlucht Bangkok - Amsterdam 12.35u-18.50u, vliegtijd 12.15u

Vlucht verzorgd door KLM met Boeing 777, vluchtnummer KL876

Vlucht Amsterdam - Brussel 21.20u-22.10u, vliegtijd 0.50u

Vlucht verzorgd door KLM met Embraer 170/190, vluchtnummer KL1733

Binnenlandse

18/01 Vlucht Bangkok - Chiang Mai 14.50u-16.05u, vliegtijd 1.15u

Vlucht verzorgd door Airasia met Airbus A320-200, vluchtnummer FD3445

26/01 Vlucht Chiang Mai - Bangkok 17.40u-18.45u, vliegtijd 1.05u

Vlucht verzorgd door Airasia met Airbus A320-200, vluchtnummer FD3432

 

Algemene informatie

* Vervoer in Bangkok, Siem Reap en Chiang Mai

In Bangkok heb je verschillende mogelijkheden qua vervoer, metro, Skytrain, taxi’s of Tuk Tuks.

In Siem Reap ben je voor het overgrote deel aangewezen op Tuk Tuks.

In Chiang Mai heb je naast taxi’s, songthaews en Tuk Tuks.

* Lage kostenmaatschappijen Thailand

Bangkok Airways, dochtermaatschappij van Thai Airways, vliegt van Suvamabhumi naar meerdere bestemmingen in Thailand. International wordt gevlogen op meerdere Aziatische bestemmingen. Op Melbourne wordt ook gevlogen.

Nok Air is opgericht door Thai International en Trung en vliegt van Don Muang naar meerdere bestemmingen in Thailand. Internationaal op Rangoon Ho Chi Minh en Hanoi.

Thai Air Asia vliegt van Don Muang naar meerdere bestemmingen in Thailand. Internationaal wodt gevlogen op enkele Aziatische bestemmingen.

Lion Thai Air vliegt tussen Bangkok en Chiang Mai Kan Air vliegt van Chiang Mai naar verschillende bestemmingen in Thailand.

* Tijdzone

In Thailand en Cambodja is het 6 uur later dan in België (winteruur). Met het zomeruur is het bij de 2 bestemmingen 5 uur later.

* Financiën

In Bangkok hebben wij een eerste keer euro’s gewisseld bij aankomst op de luchthaven tegen een koers: 1 euro = 34,75 THB. Later in Bangkok bij Western Union aan de Wat Pho kregen we 36,99 en in Chiang Mai op 19/01 37,50 voor 1 euro.

Bij aankomst op de internationale luchthaven in Bangkok is het verstandig om niet direct bij het eerste wisselkantoor euro’s of dollars te wisselen. In Siem Reap betalen toeristen met US$, eventuele teruggaven zijn in Riel, waar je niets aan hebt. 4.000 Riel = +/- 1 US$. Er zijn in de steden voldoende ATM’s, ook in Siem Reap die dan dollars geven.

* Klimaat

Wij hadden de eerste week pech met het weer, tijdens het verblijf in Bangkok zagen we op een grijze hemel. Zon kwam er amper aan te pas. Bij vertrek uit Bangkok scheen de zon en het bleef mooi weer tot we terug in Bangkok waren. Normaal heb je deze tijd van het jaar volop zonneschijn met temperaturen van 25° en meer.

* Telefoon en internet

Als je wil bellen vanuit Thailand of Cambodja, schaf dan een sim-kaart van het land aan. De kostprijs van een gesprek is ons onbekend. Wat internet betreft, cybercafé’s zijn hier en daar te vinden. Ook hiervan kennen we geen tarieven. In veel logementen vind je nu gratis Wifi en soms een PC in de lobby. WhatsApp brengt de oplossing.

* Accommodatie

Logies is er in elke prijsklasse, wil je iets meer luxe, kies dan een iets beter logies.

* Restaurants

Er wordt een fooi verwacht van 10% in de restaurants in Thailand. In Cambodja is het tot hiertoe ongekend.

* Verzekeringen

Buiten Eurocross van de mutualiteit hebben wij altijd de reisverzekering van V.A.B. zonder wagen. Als lid van Wegwijzer heb je die goedkoper(zie algemene info Wegwijzer).

* Elektriciteit

De netspanning in Thailand is 220 Volt en in Cambodja 250 Volt. De stopcontacten zijn in Thailand zoals hier, Cambodja hanteert een ander systeem, waardoor een verloopstekker soms nuttig kan zijn.

* Handbagage

De regels voor de handbagage zijn nog steeds dezelfde. Dus nog altijd geen vloeistoffen, gels, pasta’s, zalfjes en scherpe voorwerpen zoals nagelknippers, knipmessen en schroevendraaiers in je handbagage stoppen. Zulke zaken horen in de bagage die je incheckt. Op sommige luchthavens word je van kop tot teen gecontroleerd.

* Veiligheid

Thailand en Cambodja zijn vrij veilig voor de toerist. Je moet weliswaar altijd en overal op je hoede zijn voor gauwdieven, zeker in drukke straten, op druk gebruikt openbaar vervoer en op druk bezochte plaatsen.

* Vaccinaties en gezondheid

Inentingen zijn niet verplicht. Medicijnen tegen maag- en darmklachten zijn aan te raden. Wees voorzichtig met koude dranken en grote temperatuurverschillen tussen hotel (airco) en buitentemperaturen. Bescherm je tegen de zon met zonnecrème en een hoedje of pet. Wij nemen altijd een vrij uitgebreide reisapotheek mee en hebben weinig of geen hinder. In de droge en koele periode, onze winter, zijn antimalaria pillen overbodig. In andere periodes kan het nodig zijn.

* Als rolstoelgebruiker

Om aan onverwachte kleine problemen te verhelpen aan je rolstoel, neem je best wat herstelmateriaal mee zoals enkele sleutels, een schroevendraaier(klein formaat) met bits, plakgerief en pomp. Die zaken steek je best niet in de handbagage, maar in de bagage die je incheckt. Op mijn rolstoel zitten reeds jaren krypton banden (zonder lucht) en daardoor is het probleem van platrijden van de baan. Het is in ieder geval een zorg minder. Op mijn nieuwste rolstoelen zijn vooraan de kleine wieltjes volle velgen en dikkere bandjes gemonteerd.

Reisverslag: Thailand - Cambodja 03/01 - 27/01/2017

Dag 1. Dinsdag 03/01

Om 11u stopte de taxi van Soetens Airport Services voor de deur voor de rit naar Brussels Airport. Goed op tijd kwamen we er aan en de chauffeur vergezelde ons tot aan de balie. We konden onmiddellijk inchecken, maar het loopt nog mank in Brussel. De plaatsen op de lange vlucht konden er niet worden toegewezen, dit moest in Amsterdam gebeuren. Na aangifte bij de dienst assistentie trokken we verder naar passencontrole en veiligheid. Nu op naar de gate en aftellen naar het aan boord gaan. Een goed half uur voor vertrek verschenen 2 assistenten, met een smal rolstoeltje. Het inschepen verliep naar behoren, de piloot verliet zijn plaats op het voorziene uur. Een 50’ later landden wij in Amsterdam. Met een trappenklimmer werd ik uit het toestel gereden, overgeplaatst in mijn rolstoel en in het immense luchthavengebouw gezet bij de dienst assistentie. Het werd er wachten op volgende helpers. Vermits wij nog geen plaatsen kregen, werd de transitbalie van KLM opgezocht. Het was vlug in kannen en kruiken, we konden met een gerust gemoed vertrekken. De veiligheidscontrole stelde niet veel voor, we waren in Brussel grondig gecheckt en dat volstond waarschijnlijk.

Op deze vlucht, die met een kwartier vertraging vertrok, zaten we in het midden op rij 30 net achter het scherm en vrij dicht bij het toilet.

Dag 2. Woensdag 04/01 - Bangkok

Luchthaven Suvamabhumi International Airport ligt op 38km van het centrum, taxi’s en Airportbussen vind je bij de uitgang.

Taxi’s : Aan te vragen op level 1

Op meter (start op 35 THB) - 300 tot 400 THB + 50 THB airporttax

Airport Express Bus: Vertrekt op level 1, de bussen zijn niet rolstoeltoegankelijk.

Vervoer:

- BST (Skytrain): www.bts.co.th kost tussen 15 en 52 THB

- MRT (Metro): Prijzen tussen 16 en 40 THB. Rolstoeltoegankelijk met liften. Meestal gebruikt om naar de nieuwe wijken te gaan

Na een voortreffelijke vlucht zette de piloot de ijzeren vogel aan de grond om 10.20u, nog altijd een kwartier later dan gepland. De assistentie leverde prima werk, op korte tijd liepen we door de gangen van de internationale luchthaven. Eerst passencontrole bij de immigratiedienst en pas daarna konden we de bagage ophalen.

Voor we het gebouw verlieten wilden we een klein bedrag aan euro’s omwisselen voor Thaise Baht, € 100 = 3.487 THB. De koers was er echt laag, zonder plaatselijke munt konden we het hotel niet bereiken. Buiten was het even wachten op een grote taxi, waar de bagage en de rolstoel samen inpasten. De chauffeur wou een prijs afspreken, we stonden erop de rit op meter te doen. We kwamen tot een akkoord mits betaling van de airporttax en de tolweg. We betaalden 395 THB/€ 11,33(op meter 270 + 50 Airporttax + 75 Toll)

Het inchecken in het hotel liep in het begin vrij stroef. Eens de manager er zich mee bemoeide, was het vlug in kannen en kruiken. Net op de kamer werd op de deur geklopt, wij dachten aan het personeel, we stonden stomverbaasd bij het zien van een bevriend koppel uit Hasselt. Samen hebben we op het terras aan de oever van de Chao Phraya rivier genoten van een verfrissing. Bij het afscheid spraken we af elkaar terug te ontmoeten in Chiang Mai, plaats en uur zouden we later wel regelen. De rest van de dag werd besteed aan het installeren op de kamer, in de vroege avond vleiden we ons neer op het terras voor een eerste avondmaal in Thailand en in het hotel. Hiervoor werd 400 THB/€ 11,47 op de kamerrekening gezet. Het bedrag was voor ons twee, drank inbegrepen. Nadien werd het bedtijd, we wilden morgen met frisse moed aan het bezoek van Bangkok kunnen beginnen.

Dag 3. 05/01 Donderdag

De gevraagde taxi voerde ons van het hotel à Wat Arun voor 90 THB/€ 2,58

* Wat Arun of Tempel van de dageraad

8.00/8.30-17.30/18.00u - 50 THB/€ 1,43 p/p, andersvaliden gratis

Het tempelcomplex is gebouwd onder Rama I en Rama II en is genoemd naar de Indische god van de dageraad Aruna.

De Wat Arun heeft een 79 meter hoge prang, is een vinger vormige toren en symboliseert de hindoeïstisch-boeddhistische kosmologie. Deze stijl is afkomstig van de Khmer architectuur en is daardoor uniek in Thailand. Rond de grote prang of pagode staan kleinere pagodes en vier maandops. Hij is rijkelijk versierd met ingelegde stukjes veelkleurig porselein, die in de zon blinken. Koning Rama II ligt hier begraven. Hij is prachtig en op zijn mooist bij zonsopgang of zonsondergang. De grote prang staat momenteel in de steigers en is daardoor minder aantrekkelijk. De meeste pagodes staan afgezet, je kunt ze niet meer op.

Ferry Wat Arun tot buurt Wat Pho: 8 THB/€ 0,23 p/p

* Wat Pho

8.00/8.30-18.30/19.30u - 100 THB of € 2,88 p/p

Bereikbaar met de ferry en uitstappen aan de riviertaxi Tha Tien. De ferry kon ik aan de Wat Arun op met de hulp van bereidwillige toeristen. Er zijn enkele treden en een loopplank naar de ferry met dwars latten. Onmogelijk te doen zonder hulp.

De Wat Pho is de oudste en grootste tempel van Bangkok. Hij is wereldberoemd door het immens verguld beeld van een liggende Boeddha, die de overgang naar het nirvana symboliseert. Het van bladgoud voorziene beeld is 46 m lang en 15 m hoog, met opvallend grote voeten. Op het terrein staan vele kapellen, paviljoenen en torens met religieuze relikwieën, overal blinkt goud. De Wat Pho is de oudste plek in Thailand waar onderricht in boeddhisme wordt gegeven. Er worden ook opleidingen in Thaise massage gegeven, deze vorm van traditionele geneeskunde is nog altijd zeer populair.

Het is een enorm complex, op de meeste plaatsen liggen aan de doorgangen hellende vlakken, wat bezoek met een rolstoel mogelijk maakt. Aan de Liggende Boeddha (Reclining Buddha) riepen we de hulp in van enkele toeristen om de treden op en af te komen. Om je schoenen op te bergen, stelt men nu zakjes ter beschikking. Je zet ze erin en neemt het zakje met je schoeisel gewoon mee naar de uitgang. In een uithoek zijn toiletten, ook 1 volledig aangepast met beugels. De schuifdeur is op slot, maar de bewaker is alert en opent vlug.

We genoten van een lunch in de buurt van de Wat Pho en betaalden 195 THB/€ 5,60 cash, het was lekker maar niet heel erg verzorgd. Er zijn niet al te veel eethuizen in de buurt.

Na de lunch schoven we mee aan bij een wisselkantoor in de buurt. Voor € 200 kregen we 7.393 THB, wat heel wat meer was dan op de luchthaven.

Van de Wat Pho trokken we te voet verder naar de Wat Rachapradit.

* Wat Rachapradit

Gratis inkom, open 8-18u.

Het is een compacte tempel, gebouwd in 1864 op een oude koffieplantage. Ze werd opgekocht door koning Rama IV om ze om te vormen tot een tempel van Dhammayutika Nykaya een strenge boeddhistische orde door hem zelf gesticht, zodat de mensen die in het Groot Paleis woonden, een meditatieplaats hadden dicht bij hun woning. Het is een mooi complex, maar moeilijk te doen met een rolstoel door de vele treden.

Voor het avondmaal bleven we in de buurt n nestelden ons in het Restaurant Sala Arun aan de boorden van de Chao Phraya rivier.

Hun gegevens: Website: www.salaarun.com E-mail: service@salaarun.com Tel.: + 66/2622.2932

Het is een mooie locatie, maar er wordt een lange wachttijd gehanteerd. De maaltijd was lekker en vrij duur in verhouding van het geserveerde. We betaalden 1.088 THB/€ 29,39 cash voor ons twee, drank inbegrepen. Na de maaltijd charterden we een taxi in de buurt van Wat Pho à hotel voor 65 THB/€ 1,86

’s Morgens was het mooi weer, na de middag werd het zwaar bewolkt maar het bleef droog.

Dag 4. 06/01 Vrijdag

De gevraagde taxi bracht ons van het hotel naar Royal Barges voor 100 THB/€ 2,87

* Royal Barges

Inkom 100 THB/€ 2,87 andersvaliden gratis.

De taxichauffeur stopte op een binnenkoer van het leger. Enkele militairen hielpen ons om bij de hangar met de Royal Barges te komen. De normale inkom is via het water, de boten meren er aan en via een houten pad kom je ter plaatse. De Royal Barges blijven een toeristische attractie en zijn goed onderhouden. Zij worden heel zelden nog te water gelaten, enkel bij heel belangrijke religieuze of nationale evenementen. Na de crematie van koning Bhumibol zullen ze waarschijnlijk naar buiten gehaald worden.

Liefhebbers van fijn houtsnijwerk komen in dit museum zeker aan hun trekken. Je kunt er acht van de Koninklijke binnenvaartschepen bewonderen. De boten zijn met de hand uit gigantische stukken teak gehouwen en beelden belangrijke mythische figuren uit. De figuren zijn belegd met bladgoud en versierd met stukjes glas, die het geheel een schitterend effect geven. Er zijn minstens 50 roeiers nodig om een vaartuig in gang te krijgen.

In de buurt van Royal Barges namen we een taxi naar het Nationaal Museum voor 60 THB/€ 1,72

* Nationaal Museum: ***

Open: 9.00-16.00u, inkom 200 THB, andersvaliden gratis.

Je kunt er komen met de riviertaxi tot Tha Chang, dan kom je er via een smalle houten pad.

Het museum is beroemd om zijn collectie Zuidoost-Aziatische kunst en dat in 2 imposante gebouwen die zelf al de moeite waard zijn. De Buddhaisawankapel stamt uit 1787 en heeft talrijke schilderingen uit de Bangkok tijd. Het Wang Na Paleis is ook uit de 18e eeuw. De galerij met de Koninklijke begrafeniskoetsen is bijzonder, die zoals de tempels extreem versierd zijn. Het museum ligt in de oude stad aan de Chao Phraya rivier.

Van het Nationaal Museum gingen we het te voet richting Koninklijk Paleis, waar we de grote menigte konden gadeslaan, die in lange rijen en voor 99% in het zwart gekleed, geduldig aanschoven om hun geliefde koning een laatste hulde te brengen. Uit nieuwsgierigheid liepen we langs de verschillende eten- en drankstalletjes. Eerst werd ons een busje water aangeboden, iets verder deelden scouts kleine borden eten uit. Hierin deelden we ook mee. Je kunt het niet voorstellen dat België ook zo op zijn kop zou staan bij het overlijden van een koning. Bij het overlijden van koning Boudewijn was er een massa mensen op de been om hem een laatste groet te brengen. Die rouw duurde maar enkele dagen en geen jaar zoals nu in Thailand. We wilden reeds een glimp opvangen van het Koninklijk Paleis, het was zonder de vrouwelijke security gerekend. Die stuurde ons zonder pardon wandelen. We waren er ook niet op gekleed met een short en blote benen zijn er taboe.

Van het Koninklijk Paleis naar Khao San Road is een eindje stappen.

* Khao San Road

Je kunt er komen met de riviertaxi en uitstappen bij Tha Samphuya. Wij legden de weg van de buurt van het Groot Paleis te voert af. Khao San Road blijft nog altijd een beetje een wijk van rugzaktoeristen. De mogelijkheid bestaat er nog altijd om een visum te regelen voor de naburige landen. Het gonst er van het leven. Je kunt je er op een terras genieten van een ijsje en drank is er in overvloed. Aan een reizend stalletje kochten we versneden ananas in een plastieken zakje voor 20 THB/€ 0,54 en genoten op een terras van een kokosnootijsje. Na het invallen van de duisternis stopte Marie-Claire bij één van de vele massagesalons en liet voeten en benen duchtig onder handen nemen. Zij betaalde voor een half uur 150 THB/€ 4,05 cash. Daarna nestelden we ons op het terras van een goed bezet restaurant en betaalden er 550 THB/€ 14,86 cash voor ons twee. Het was lekker. Ons buikje rond gegeten, verlieten we de levendige buurt en namen een taxi naar het hotel, hiervoor betaalden we 100 THB/€ 2,87 cash.

Het was de ganse dag bewolkt maar het bleef droog.

Dag 5. 07/01 Zaterdag

De gevraagde taxi voerde ons van het hotel à Wat Ratchabophit voor 90 THB/€ 2,43

* Wat Rachabophit

Open: 8-17u, gratis

De tempel staat in de omgeving van Wat Suthat, over de Klong Lot. Deze historische tempel werd door koning Rama V in 1869 gebouwd. De Wat Rachabophit is een harmonie van traditionele Thaise architectuur en een interieur in westerse stijl. Waarschijnlijk de enige in zijn soort. De tempel is ook de begraafplaats van de leden van de Koninklijke familie. Hun as wordt hier bewaard.

Er zijn verschillende treden en overstappen, het lukt met wat hulp.

Te voet ging het van Wat Rachabophit naar Wat Suthat in 5’

* Wat Suthat

Gratis inkom

Koning Rama I startte de bouw van de Wat Suthat Tempel in 1807, maar Rama III voltooide het bouwsel. Het staat aangeschreven als Bangkok stijl of Rattanakosin stijl, met uitbundige architectuur die herinnert aan de voormalige hoofdstad Ayutthaya. Rama I haalde zelf een acht meter hoog bronzen Boeddhabeeld uit Sukhotai. De schilderingen in de grote troonzaal zijn de grootste van Bangkok. Buiten de zaal staan 156 gouden Boeddhabeelden. In het belangrijkste wordt de as van Rama VII bewaard.

De Wat Suthat is waarschijnlijk vooral bekend vanwege de Giant Swing (Grote Schommel). Hij bevindt zich net buiten het complex van de tempel op een pleintje. Er werden in het verleden ceremonies gehouden, waarbij een soort boot aan het kader van de schommel hing, die dan fel bewogen werd. Het heeft geleid tot een aantal ongevallen, uiteindelijk is men met de ceremonies gestopt. Trouwers komen er vaak voor foto’s. Er zijn enkele overstappen en er liggen hier en daar hellende vlakken. Hij is een bezoek waard.

* Wat Saket Ratcha Wora Maha Wihan op de Golden Mount

Inkom 20 THB/€ 0,54

Phu Khao Thong of Golden Mount is een steile heuvel in de buurt van Wat Saket. Het is een kunstmatige heuvel. Onder het bewind van koning Rama III werd beslist een stoepa te bouwen. De stoepa stortte echter tijdens het bouwen in elkaar, omdat de zachte grond onvoldoende steun gaf. De modder en bakstenen heuvel werd een halve eeuw met rust gelaten, waarbij de vorm van een natuurlijke heuvel ontstond, die almaar meer overwoekerd raakte door onkruid. Sedert dan leek het op een natuurlijke heuvel en kreeg het de naam “Phu Khao” of Gouden Berg. Tenslotte werd er onder het bewind van koning Rama IV een kleinere stoepa gebouwd op de heuveltop. In de jaren ’40 werden om de heuvel betonnen muren gebouwd, om mogelijke erosie te voorkomen. Er is jaarlijks in november een belangrijk festival in Wat Saket, dat o.a. een processie met kaarslicht omvat.

Phu Khao Thong is uitgegroeid tot een zeer populaire toeristische attractie in Bangkok, de tempel zelf wordt minder bezocht. De 76 meter hoge toren verwijst naar de mythische berg Meru. Tot ver in de 19e eeuw was dit een crematorium voor de armen. Hun lichamen werden hier aan honden en gieren gevoerd zoals bij de Zoriasters.

De tempel ligt ietwat uit de route als het over toeristische attracties gaat. De voornaamste bezienswaardigheden liggen op een steenworp van elkaar. De tempel trekt het ganse jaar bezoekers. Je hebt boven aan de Wat Saket een uitzicht op een deel van Bangkok. Het is een stevige klim met op sommige plekken trappen. Het loont de moeite, maar het is niet haalbaar met een rolstoel.

Beneden aan de Golden Mount namen we een taxi à Wat Benchamabophit: 65 THB/€ 1,76

* Wat Benchamabophit (Marmeren tempel) ***

Open 6.00-17.00u, 20 THB/€ 0,54

Het is één van de mooiste tempels in Bangkok en een heel toeristische attractie. De tempel is de laatste grote tempel die gebouwd is in Bangkok en toont de Europese invloeden die Koning Rama V in 1899 liet inspireren. Hij is ontworpen door Prins Naris en gebouwd met Italiaans Cararamarmer. De gebrandschilderde ramen en de enorme verzameling Boeddha-beelden in de galerij, die Rama V bijeen gespaard heeft, zijn prachtig.

Het meest bijzondere is een met parelmoer ingelegde deur, die uit de resten van Ayutthaya is gered. Het tempelcomplex is vlak, aan de tempel zelf zijn een 10-tal treden. De tempel wordt heel veel bezocht, het was er heel druk door de vele Chinezen.

Aan de Wat Benchamabophit was het lang wachten op een bereidwillige chauffeur om ons naar de Wat Traimit te voeren. Het was druk, daardoor liep de meter hoog op tot 140 THB of € 3,78 op sommige plaatsen stond het verkeer stil.

* Wat Traimit met Gouden Boeddha

Open 8-17u, Inkom 40 THB/€ 1,07

De tempel bevindt zich in de omgeving van het station Hua Lamphong. Het belangrijkste in de tempel is het 3 meter hoge en 5,5 ton zware gouden Boeddhabeeld. Het is niet verguld, maar volledig in goud gemaakt. Het is hiermee het grootste gouden beeld ter wereld. Het werd pas in 1955 bij toeval ontdekt. Bij de verhuis van het beeld vielen er brokken sierpleister af. De gouden ondergrond werd zichtbaar. Delen van het gips kan je aan de linkerkant van het gouden beeld zien.

We waren er tegen sluitingstijd, er restte heel weinig tijd om de Boeddha te aanschouwen. Hij staat op de vierde verdieping, je kunt met trappen naar boven of de lift nemen. De tempel waar de Boeddha staat heeft een 10-tal treden. Het is er druk, maar niemand doet enige moeite om te helpen. Ik heb het beeld van de Boeddha van beneden de trap aanschouwd. We zouden wel eens terugkomen op een vroeger tijdstip.

Van Wat Traimit stapten we naar de Chinese wijk, waar we in Charoen Krang tot bij het Grand China Hotel wandelden. Op de terugtocht stapten we in een zijstraat een plaatselijk Chinees restaurant binnen voor het avondeten. Voor een lekkere maaltijd betaalden we cash 400 THB/€ 10,67 voor ons twee. Bij het buitengaan namen we een taxi van Chinatown naar het hotel en betaalden 65 THB/€ 1,76

Voor de tweede dag op rij was het de ganse dag bewolkt, nu en dan viel er wat fijne regen.

Dag 6. 08/01 Zondag

De gevraagde taxi bracht ons van het hotel naar de andere kant van Bangkok, Chatuchak Weekend Market 310 THB/€ 8,38

* Weekend Market in wijk Chatuchak Metro

Chatuchak Park - exit 1 WE-market 9-18u, Za en Zo

Het merendeel van de grote markt is overdekt en een mengelmoes van producten. Je vindt er bijna alles, souvenirs mogen natuurlijk niet ontbreken. De vele eetstalletjes zitten overvol, het zijn vooral streekgerechten die geserveerd worden en dan meestal in kommetjes, die je uitslurpt met shopsticks en in het beste geval een lepel. We kregen er een fikse tropische bui te verwerken, gelukkig konden we in het overdekte gedeelte schuilen.

In de onmiddellijke buurt van de markt namen we de metro tot aan Terminal 21. De stop die wij moesten in het oog houden was Sukhumvit en daar exit 3 nemen. Hij is bereikbaar via een hellend vlak en liften. Je wordt verder geholpen door mensen van de veiligheid, zowel bij vertrek als bij aankomst in het gewenste station. Zulke luxe kennen we hier niet.

- Shoppingmall Terminal 21

Sukhumvit Soi 19-21 - open 10.00-22.00u

Ieder verdiep heeft zijn eigen thema (landen uit gans de wereld). De shoppingmall telt 9 verdiepingen, op het 5e verdiep is de food court: beste van Bangkok. We liepen enkele verdiepingen af, om uiteindelijk te stoppen op het vijfde. Je hebt er keuze te over, wij hielden het bij een simpele lunch en betaalden 304 THB/€ 8,17 met MasterCard.

Na de lunch verlieten we het pand en zochten de weg naar het station van de Skytrain van Terminal 21. Om er te komen spraken we voorbijgangers aan, de ene wees ons links en een andere dan weer rechts. Best is het zelf uit te zoeken.

Bij het verlaten van de Shoppingmall namen we de Skytrain in het station Terminal 21 naar Erawan Shrine, we betaalden 37 THB/€ 1,00 p/p

* Erawan Shrine

Het populaire Hindu heiligdom is opgedragen aan de god Brahma en Erewan, zijn olifant. Het schrijn dateert van 1956 en staat aan het Grand Hyatt Erewan Hotel. In 2006 werd het door een verwarde man vernield, die ter plaatse door omstanders werd gedood. Het beeld werd gerestaureerd en 2 maanden later op dezelfde plaats teruggezet. Er wordt veel gebeden, bloemen geofferd en wierook gebrand dat het een lieve lust is. Aanhangers huren Thaise dansgroepen in, om hun gebeden verhoord te krijgen. Op een klein overdekt podium zingen en dansen de ingehuurde groepen na iedere offergave, persoonlijk overhandigd door vrome passanten. Het schrijn is volledig bedekt met bloemenkransen.

Je ziet het schrijn reeds van op een wandelbrug als je het station verlaat, je merkt de samenscholing bij het schrijn. Om eraan te komen, dien je een hele weg af te leggen via de omliggende winkels en hier en daar eens vragen.

Uitgekeken op het godvruchtige tafereel, zochten we een taxi op, om naar het hotel terug te keren. De taxi van de buurt van het Erewan Shrine naar het hotel kostte 50 THB/€ 1,35

Van het avondmaal genoten we in het hotel, Marie-Claire ging voor het buffet, ik hield het bij à la carte. Samen betaalden we met MasterCard 868,99 THB/€ 23,17 drank inbegrepen.

De ganse dag was het overtrokken, op de weekend markt kregen we een fikse tropische bui te verwerken. Tijdens de plensbui hielden we ons beschut in het overdekt gedeelte.

Dag 7. 09/01 Maandag

De gevraagde taxi voerde ons van het hotel à Koninkkijk Paleis 85 THB/€ 2,30

* Koninklijk Paleis: ****

Open: 8.30-16u, inkom 500 THB

Je kunt vanuit Krung Thonburi met de Skytrain naar Saphan Taksin, daar de riviertaxi nemen tot Tha Chang. In het paleis zijn shorts taboe en schouders moeten bedekt zijn.

Het Koninklijk Paleis is een stad binnen een stad. De bouw begon in 1782, het jaar dat Rama I de macht overnam. Het paleis was vroeger de residentie van de Koninklijke familie. Nu worden er alleen nog ceremonies gehouden. Een deel van het paleis is voor het publiek afgesloten, het heilige der heiligen niet.

De ingang wordt bewaakt door enkele yakshis (mythische reuzenstandbeelden van 5 m).

- Hermit, de kluizenaar: Bij de ingang word je aangestaard door een beeld van een kluizenaar. Hij wordt veronderstelt genezende krachten te bezitten. Ik heb het niet ondervonden.

- Wat Phra Kaew, Tempel van de Smaragden Boeddha

Op het domein van het Koninklijk Paleis bevindt zich deze indrukwekkende tempel. Hierin staat het meest vereerde beeldje van Thailand, de Smaragden Boeddha. Het beeldje van jade meet 66 cm en krijgt van de koning ieder seizoen een andere mantel. De geschiedenis van het beeldje gaat volgens de overlevering terug tot 43 voor Christus, helemaal zeker is dit niet. Rondom de tempel staan verschillende mythologische figuren, allen overdadig versierd met gekleurde tegels, bladgoud en spiegelglas inlegwerk. Binnen op de muur verhalen muurschilderingen over het leven van Boeddha.

- Phra Sri Rattana is de grote gouden chedi links van de inkom in Sri Lanka stijl. Bij mooi weer blinkt hij in de zon.

- Phra Mondop: Rama I bouwde in Thaise stijl een bibliotheek in het midden van het complex genaamd Phra Mondop. Het gebouw heeft enkele deuren met mooie sculpturen, boekenkasten met de Tripitaca (heilige boeddhistische manuscripten), naga’s met hoofden van mens en draak en afbeeldingen van Chakri koningen.

- Prasat Phra Thep Bidon: In de 19e eeuw werd het Royal Pantheon gebouwd in Khmer stijl. Het is slechts 1 dag per jaar open in de maand oktober op de dag van de herdenking van de Chakri dynastie.

- Maquette Angkor Wat: Links van de tempel met de Smaragden Boeddha staat boven aan een trap een getrouwe weergave van Angkor Wat, het heiligste van de Cambodjaanse heiligdommen.

Door het overlijden van koning Bhumibol waren er in de omgeving meer mensen van de veiligheid aanwezig dan normaal. Wij stonden paraat om binnen te gaan en moesten wachten tot stipt 8.30u eer de mensenzee zich in beweging mocht zetten richting ingang. Daar moet je dan nog je ticket kopen. Er werd niet gedrumd en de massa viel best mee. Een tegenvaller was het weer. De mooie gebouwen ogen minder mooi onder een grijze hemel. Nu en dan viel er een spatje regen. Buiten het weer waren de vele Chinezen de rustverstoorders. Zij roepen dat je het tot in China kan horen en ze zijn met velen.

Na enkele uren op het domein zegden we hier vaarwel en zochten de ferry op in de buurt van de Wat Pho om de Wat Arun te bereiken, we betaalden 8 THB/€ 0,23 p/p.

Aan de Wat Arun stapten we de riviertaxi op richting Oriental Hotel, de prijs hiervoor was 15 THB/€ 0,41 p/p. Hulp bij inschepen en van boort gaan werd door de bemanning geboden. De halte heet Thai Oriental.

* Oriental Hotel

Het was en blijft nog altijd een mooi koloniaal hotel, maar wordt stilaan een vergane glorie met een prijskaartje dat kan tellen en niet voor ons is weggelegd. We hebben er eens rondgekeken en daarna buitengegaan. We gingen nu richting de wijk Taksim en zochten er een degelijk restaurant. Hoe we ook zochten, er viel niet veel bijzonders te bespeuren. Zo zijn we voor één keer beland in een Mc Donalds. Het is gevestigd in een winkelcomplex en bereikbaar via een 10-tal treden. De bewaker in de buurt kwam ter hulp en riep nog een tweede en derde persoon om te helpen. Na enkele minuten konden we eindelijk aan de toog aanschuiven. We kennen er al niet veel van hun gerechten en hier stond alles alleen in het Thais aangegeven, wel met een foto. We bestelden een Big Mac en een frisdrank (uiteraard Cola). Als je honger hebt, smaakt zelfs een maaltijd bij Mc Donalds. Het bijzonderste was, dat we niet met een lege maag naar het hotel moesten. We betaalden er 349 THB/€ 9,30 cash. Bij het buitengaan herhaalde zich hetzelfde ritueel als toen we aankwamen. Dezelfde personen schoten in actie, één van hen zocht zelfs een taxi voor ons. Op die manier waren we vlug vertrokken en bij het hotel. De taxi van de wijk Taksin naar het hotel kostte 90 THB/€ 2,43

Het bleef voor de zoveelste dag op rij overtrokken en in het begin viel er zelfs lichte regen. Zon hebben we vandaag niet gezien.

Dag 8. 10/01 Dinsdag

Na het ontbijt vroegen we in het hotel een taxi om de Wat Traimit opnieuw te kunnen bezoeken. Op de meter kwam een bedrag van 90 THB/€ 2,43.

* Wat Traimit

Vermits we er enkele dagen voordien waren en ik de Gouden Boeddha heb kunnen aanschouwen, ging Marie-Claire nu via de trappen naar boven. De mensenzee verdrong zich aan de ingang van de tempel, fotograferen was uiterst moeilijk. Je moet dan heel geduldig wachten op een moment dat niemand voor je lens loopt.

Van de Wat Traimit gingen we te voet verder naar de Wat Mongkon Kamalawat.

* Wat Mangkon Kamalawat

Charoen Krung Road

De Wat Mongkon is een Chinese Mahayana-boeddhistische tempel. Hij werd gebouwd in 1871 door Sok Hong en heette aanvankelijk Wat Leng Noei Yi. De naam werd veranderd door koning Rama V. In de tempel staat een beeld van Sakyamuni Boeddha, in Chinese stijl gemaakt. In de hal zijn beelden te zien van de Vier Hemelse Koningen. De tempel heeft 3 paviljoenen, waarvan één gewijd is aan Guanyin. We stapten waarschijnlijk de verkeerde richting uit, hij was voor ons moeilijk te vinden. Het is een mooie tempel met hier en daar opstappen en overstappen. Hulp werd telkens geboden door andere bezoekers. Het is de grootste tempel in deze wijk.

We namen de metro in de buurt van Wat Traimit naar Silom Road 19 THB/€ 0,51 p/p

* Silom Road

Op Silom Road stapten we het Silom Complex binnen en snuisterden op alle verdiepingen in het aanbod. Voor ons viel er niet veel te rapen, waardoor we het pand vlug verlieten. We verlieten Silom Road niet zomaar, in het kleine restaurant Yumsaap Silom genoten we van een lunch. Hiervoor betaalden we 337 THB/€ 8,99 cash, drank inbegrepen. Het is een echt piepklein restaurantje, de kok levert prima werk af.

Van Silom Road legden we de weg naar Patpong te voet af, om er de avondmarkt op Soi 1 en 2 met een bezoek te vereren.

Patpong is overbekend bij de meeste toeristen. Het is een berucht overblijfsel van de Vietnam oorlog. In deze straatjes gingen de soldaten op stap, op verlof uit Vietnam. Heel snel ontwikkelde zich hier een nachtleven met veel shows, maar ook met veel prostituees. Dit laatste tiert er welig, ook met kinderen, die aan een paal wiebelen, enkel gekleed met een slipje en een beha. Het is kinderarbeid, waarvoor een oogje wordt dichtgeknepen door de overheid. Daarom is dit uitgaansoord vaak verguisd. In de wijk zijn ook veel bars en restaurants, waar dit soort praktijken niet plaatsvinden. In vroeger jaren was het een plezier om hier rond te dolen. Nu wordt op de avondmarkt enkel nog rommel verkocht, die moet dienst doen als souvenir. Moe geslenterd zetten we ons neer op een vrij plaatsje op een terras en laafden onze dorst. We betaalden er 270 THB/€ 7,20 cash. Van het avondmaal genoten we op Suriwongse Road in een klein restaurant en hiervoor betaalden we 514 THB/€ 13,99 cash.

Na het avondmaal charterden we een taxi in de buurt van Patpong om naar onze vaste stek terug te keren. Op de meter stond 70 THB/€ 1,89

’s Morgens lichte regen tot 10 uur, daarna bleef het droog maar overtrokken.

Dag 9. 11/01 Woensdag

Na een laatste ontbijt in het Ibis Hotel in Bangkok rekenden we af en wachtten de taxi af, die gisteren reeds was gevraagd. Precies op het afgesproken uur stopte de grote taxi, er werd geladen en afscheid genomen van het vriendelijk personeel. We konden op pad naar de luchthaven Don Muang voor de vlucht met Air Asia naar Siem Reap. De chauffeur toonde fier zijn verzameling bankbriefjes van overal ter wereld. Hij ging er zodanig in op, dat hij geen aandacht meer schonk aan het drukke verkeer. Een kleine onoplettendheid was genoeg en pats tegen een voorligger. De wagen voor ons leek niet al te veel schade te hebben, met onze taxi was het slechter gesteld. De chauffeur kon amper zijn deur openen en bij het uitstappen merkten we dat het motorkap omhoog was geduwd. Het chassis zal een flinke dreun gekregen hebben. Gelukkig waren er geen gewonden. Een eerste bekommernis voor ons was, het op tijd bereiken van de luchthaven. Op korte tijd was dit euvel opgelost, een tweede wagen van de firma kwam ons uit de nood helpen. Bij vertrek zette de chauffeur zijn meter op, maar dekte hem af, om zo tegen een forfaitair bedrag ter bestemming te komen. Bij het uitladen kon ik de meterstand even zien, aan de hand hiervan en daarbij de stand van de vorige taxi, betaalden we hem 500 THB/€ 13,51

Het inchecken liep van een leien dakje, de assistentie was een ander paar mouwen. We moesten er even op wachten. Bij het aan boord gaan, werd gebruik gemaakt van een hoger-lager en een smal rolstoeltje. Dit laatste was niet echt nodig als het vliegend personeel mij op de eerste rij had laten plaatsnemen. Het werd de derde met een hoop moeilijkheden er bovenop. De vlucht naar Siem Reap vertrok om 14.35u, of een half uur later dan aanvankelijk voorzien. Aankomst om 15.45u, hier werd op dezelfde manier te werk gegaan als in Bangkok. De assistent leidde ons naar binnen, ontving het ingevulde formulier voor het visum samen met een pasfoto van elk en US$ 60 (30 p/p). Het formulier ontvingen we in het vliegtuig, we vulden het in voor de landing. Na deze kleine rompslomp konden we verder naar de passencontrole en pas daarna de bagage ophalen. Euro’s omzetten naar Riel is niet nodig, in Cambodja betalen toeristen enkel met US$, is het bedrag kleiner dan 1$, dan krijg je Riel terug waar je niets kunt mee aanvangen. Het is dan goed voor de vele sukkelaars die je tegenkomt in Pub Street.

Het Spring Palace Hotel bood gratis vervoer aan van de luchthaven naar het hotel. Om geen fouten te maken hadden wij hen verwittigd, dat ik in een rolstoel zit. De bagage en de rolstoel samen met ons twee zouden nooit in een Tuk Tuk kunnen. Wat we gevreesd hadden, kwam uit. Een Tuk Tuk chauffeur wachtte ons op. Hij zag onmiddellijk in dat het onmogelijk was en belde het hotel voor een wagen. Na even wachten, verscheen een minibus. Het is moeilijk instappen maar met hulp lukte het en de bagage en de rolstoel konden mee. Het inchecken in het hotel ging vlot en het personeel bracht mij de trap op en af, op weg naar onze kamer. Het was ondertussen late namiddag en we hielden het verder rustig. Rond 19.30u zochten we het restaurant op en genoten van een eerste maaltijd op Cambodjaanse bodem en of het smaakte. We betaalden hiervoor US$ 23,10/€ 22,00 met Master-Card. Nadien trokken wij ons terug op de kamer, namen een verfrissende douche en doken tussen de lakens.

In Bangkok was het nu volop zon, een weer dat werd voortgezet in Siem Reap.

CAMBODJA

Algemeen Siem Reap

- 1 dagpas: US$ 20 pasfoto is niet nodig, die wordt bij aankoop van een pas gemaakt - 3 dagenpas: US$ 40 idem als hierboven - 7 dagenpas: US$ 60 idem als hierboven   Tuk Tuk: Small Tour: $ 15 per dag Angkor Wat, Angkor Tom, Ta Phrom, Ta Keo, Prasat Kravan en Bantaey Kdei: Big Tour: $ 20 per dag Phreah Khan, Ta Som, Pre Rup, Shrah Sang, East Mebon, Neak Pean en zonsondergang op Phnom Bakheng: Fiets: 1 à 3 $, Elektrisch 5 $

Dag 10. 12/01 Donderdag

Na het ontbijt vertrok Marie-Claire met een Tuk Tuk, die zijn standplaats heeft bij het hotel voor de Small Tour, prijs US$ 15/€ 14,28. Een eerste vereiste was de aanschaf van een zeven dagen pas voor de tempels van Angkor.

* Small Tour

- Boeddha hoofd in Bayon stijl

Dit hoofd van Boeddha is een voorsmaakje van wat in de archeologische site van Angkor voor je klaarstaat. De Bayon stijl is een typisch voorbeeld van de late 13e en de vroege 14e eeuwse religieuze kunst onder het bewind van koning Jayvarman VII. De sculpturen zijn vaak vermengde boeddhistische en hindoeïstische elementen. Een voorbeeld is de diadeem. Een variant van deze hoofdband werd door Vishnu gedragen als een teken van de hoogste macht van de godheid.

- Angkor Thom is een ommuurd gedeelte van de ruïnestad Angkor. De ommuring van het centrale deel werd in de 12e eeuw gebouwd in opdracht van koning Jayavarman VII. In Angkor Thom zijn een aantal van de bekendste ruïnes te vinden:

- Prasat Bayon is in tegenstelling tot Angkor Wat is dit een boeddhistische tempel. Jayavarman was in tegenstelling tot zijn voorgangers en nakomelingen een Boeddhistische koning. Vandaar de dubbele stijl die te herkennen is in de Bayon tempel. Zoals in Angkor Wat is de Bayon tempel ook omgeven door bas-reliëfs. Aangezien de bevolking niet kon lezen, moest de koning zijn oorlogsverhalen op een andere wijze kunnen doorvertellen. De bas-reliëfs moesten met de wijzer worden meegelezen.

- Baphuon werd rond 1150 gebouwd en omvat 3 terrassen. Koning Udayadityavarman II droeg de tempel op aan de hindoe god Shiva. In de 20e eeuw stortte een groot deel van de tempel in. In 1960 werd een eerste poging voor restauratie gedaan, maar het Khmerregime stond verdere bouw niet toe. In 1996 werd een tweede poging ondernomen.

- Phimeanakas Tempel werd rond 962 gebouwd door koning Rajendravarman in de relatief onbekende Khleang stijl. Later werd de tempel herbouwd door Suryavarman II, nu in hindoe stijl. Een deel van de tempel is voorgoed ten onder gegaan. De tempel stond in het ommuurde Royal Palace.

- Terrace of the Leper King, dit opvallende terras van 7 m hoog stamt uit de 12e eeuw. De naam komt van een beeld, waarvan lang werd gedacht dat het een melaatse koning voorstelt. Door erosie was het beeld erg aangetast, wat een mogelijke verklaring voor de naam kan zijn.

- Ta Nei is gebouwd onder het bewind van Jayavarman VII. De tempel was gewijd aan Boeddha.

- Ta Keo is onafgewerkt en één van de grote raadsels van Angkor. Hij werd rond 1000 gebouwd door Jayavarman V. De tempel heeft diverse versierselen, het meeste is nooit afgewerkt. Wetenschappers weten niet waarom hun werk niet is voltooid.

- Ta Phrom is bekend geworden door films als Tomb Raider. Er groeien wurgvijgen tussen de eeuwenoude stenen en de natuur balanceert tussen vernietiging en behoud. Sommige delen zijn ondoordringbaar, terwijl andere toegankelijk zijn via smalle doorgangen. Zaklamp en kompas zijn geen overbodige luxe bij het bezoek, maar je kunt ook een gids inhuren.

- Banteay Kdei werd door Jayavarman VII in boeddhistische stijl gebouwd. Het is onbekend aan wie de tempel opgedragen is, omdat de tempel geen inscripties heeft. Bijzonder is dat deze tempel van geen goede kwaliteit is, de bouw toont fouten maar ook de zandsteen is van mindere kwaliteit. Bij de ingang zijn garuda’s te zien.

Aan dit alles spendeerde Marie-Claire de ganse dag. Ik hield mij in het hotel bezig met het lezen van de info over Angkor in de reisgids. In de late namiddag was Marie-Claire terug, moe maar voldaan. Ze had met de Tuk Tuk chauffeur reeds een afspraak gemaakt voor de Grand Tour voor morgen.

Tegen 18u charterden we een Tuk Tuk aan het hotel om Pub Street een eerste keer te gaan verkennen. Het krioelt er van de toeristen, die zich met velen verdringen aan de uitnodigende terrassen. Eens gezeten, word je regelmatig lastig gevallen door opdringerige verkopers van allerlei snuisterijen. Er lopen, kruipen en rijden ook veel sukkelaars, slachtoffers van landijnen. Je kunt ze even negeren, uiteindelijk moet je er wel naar kijken. Rond 19.30u zochten we een vrij plaatsje in een restaurant waar we met MasterCard konden betalen. We opteerden voor de Red Piano, café/restaurant gerund door een Belg. Het restaurant is gevestigd op een hoek in de Pub Street. We zijn er opgestapt, er wordt enkel cash US$ ontvangen. Het werd uiteindelijk The Soup Dragon Restaurant in Pub Street. Het is een Vietnamees restaurant. Voor een degelijke maaltijd betaalden we met MasterCard US$ 16,28/€ 15,51 drank inbegrepen.

Goed voldaan verlieten we het pand, om nog even rond te neuzen in de omliggende straten. Na enige tijd hielden we het voor bekeken en spraken een Tuk Tuk chauffeur aan om ons van het centrum naar het hotel te voeren voor US$ 2/€ 1,90

Regelmatig spelen andersvaliden, mannen die een lidmaat of een deel ervan kwijtraakten en blinden, op een open plek in het drukke centrum van Siem Reap. Weer of geen weer, zij spelen verder. Het is zielig om zien. Heel weinig toeristen geven hen een klein steuntje, zij blijven altijd lachen en spelen.

Gans de dag was de zon in alle hevigheid van de partij bij +/- 33°.

Dag 11. 13/01 Vrijdag

Na het ontbijt vertrok Marie-Claire, nu was het programma de Grand Tour met Tuk Tuk voor US$ 20/€ 19,05

* Grand Tour

- Waterlelies en South Khleang

- Preah Khan is gebouwd in de 12e eeuw voor koning Jayavarman VII om zijn vader te eren. Het was het centrum van een belangrijke organisatie met bijna 100.000 ambtenaren en andere personeelsleden. De tempel is vrij vlak van design, met een basisplan van opeenvolgende rechthoekige galerijen rond een boeddhistisch heiligdom. Net als de nabijgelegen Ta Phrom is Preah Khan voor het merendeel onaangeroerd met bomen en andere vegetatie die tussen de ruïnes groeien.

- Neak Poan (watertempel) is een kunstmatig aangelegd eiland met een boeddhistische tempel. Het is oorspronkelijk ontworpen om medische doeleinden. De ouderen geloofden dat als zieken erin baden, dit helend zou werken en de zieken zouden genezen.

- Ta Som is gebouwd op het einde van de 12e eeuw voor koning Jayavarman VII. De koning droeg de tempel op aan zijn vader Dharanindravarman II, die koning was van het Khmer-rijk van 1150 tot 1160. De tempel bestaat uit één enkel heiligdom op één niveau en omgeven door muren. Net als de nabijgelegen Preah Khan en Ta Prohm is er van de vegetatie niets weggedaan. De wilde flora groeit welig tussen de ruïnes.

- East Mebon kenmerkt zich door de verschillende grote olifanten, die uit steen zijn gehouwen. Ze staan op verschillende punten en op de hoeken van dit prachtige complex.

Sommige delen van de tempel worden door stutbalken ondersteund, anders zou het ingestort of omgevallen zijn. Het complex bevat 1 hoofdtoren en 4 kleinere eromheen. Vroeger stond de tempel midden in een kunstmatig meer, hij was alleen per bootje bereikbaar.

- Pre Rup werd in opdracht van koning Rajendravarman II in 961 gebouwd. Doordat hij met grote bakstenen is gebouwd, heeft hij een oranje/gele kleur, in tegenstelling tot de meeste andere tempels die in zandsteen zijn opgetrokken. Pre Rup is een Hindoe tempel aan de god Shiva opgedragen. Er zijn aanwijzingen gevonden dat de tempel ooit als begraafplaats voor de koningen van het Khmerrijk gebruikt werd.

- Prasat Kravan is een kleine 10e eeuwse tempel, die bestaat uit 5 rode bakstenen torens op een gemeenschappelijk terras. De tempel was gewijd aan de god Vishnu. De site werd van de welige plantengroei ontdaan door Henri Marchal en George Trouve. Daarna werden de torens gerestaureerd van 1962 tot 1966.

Toen Marie-Claire terug was van haar avontuur in de tempels, laste zij even een rustpauze in, waarna een frisse duik in het zwembad welkom was. Rond 19u zochten we het restaurant van het hotel op voor het avondeten. We lieten hiervoor US$ 16,25/€ 15,47 op de algemene rekening zetten. Onder de maaltijd gutste een tropische bui tegen de ruiten. Het duurde gelukkig niet lang. We bereikten later droog de kamer, het was even opgefrist.

Het was een zonnige dag, het was +/- 32°.

Dag 12. 14/01 Zaterdag

Citytour Siem Reap met Tuk Tuk voor US$ 12/€ 11,43

* Nationaal Museum: ***

Inkom US$ 12 p/p, andersvaliden US$ 8

Het museum is meer dan de moeite en is volledig rolstoeltoegankelijk. Vanaf de straat ligt er een hellend vlak naar de ticketbalie, waar je niet zomaar voorbij loopt. Op het gelijkvloers is enkel een shop, een cafetaria en toiletten. De eerste verdieping bereik je via een lang hellend vlak, er is geen lift voor bezoekers. Op de verdieping staan veel authentieke stukken uit de verschillende tempels rond Siem Reap. Zij zijn hier naartoe overgebracht om verdere vernieling te voorkomen.

* Killing Fields

Het bevindt zich op weg naar Angkor Wat aan de linker kant van de weg in het complex van de Wat Thmei. Er is een klein gebouw, waarin schedels en beenderen worden bewaard van slachtoffers van de Rode Khmer. Rechts van de tempel staan twee panelen waarop enkele foto’s en wat uitleg over hetgeen de Rode Khmers hebben aangericht. Tuk Tuk chauffeurs kennen het allemaal. Als je de Killing Fields tegen Phnom Penh gezien hebt, vergaat dit in het niets.

* Wat Preah Prohm Rath

Gratis inkom

De oorsprong van Wat Preah Prohm Rath dateert uit de 16e eeuw. Het klooster werd gebouwd ter ere van Preah Ang Changhan Hoi. Deze monnik leefde van 1358 tot 1456. Volgens de legende kwam hij hier aan wal, nadat zijn boot doormidden werd gebeten door een Siamese krokodil. Een overladen replica van zijn vaartuig staat op een open pleintje voor de pagode. Binnen in de Preah Vihar is een liggende Boeddha gemaakt van de houtrestanten van zijn boot.

* Civil War Museum

Inkom US$ 5/€ 4,75 p/p

Het Civil War Museum bevindt zich op de Nationale weg N 6, op weg naar de luchthaven. Er staan tanks en ander oorlogstuig uit de tijd van de schermutselingen met de Rode Khmer her en der verspreid op het domein. Met wat geluk kan je aansluiten bij een groep, een gids geeft uitleg en toont zelfs de schrapnels die nog in zijn ledematen zitten. Stilaan groeien zij er uit, het kan jaren duren. Hij loopt schijnbaar gewoon, de werkelijkheid is anders. Op een gegeven ogenblik toonde hij zijn kunstbeen, het geeft een akelig gevoel. Er liggen nog steeds heel wat landmijnen verspreid over Cambodja. Volgens de gids 2,5 per inwoner. Het zal nog jaren duren eer alle landmijnen onschadelijk zijn gemaakt. Iedere maand vallen er nog slachtoffers, meestal jonge kinderen, die niets vermoedend in de velden spelen en op de mijnen trappen. In het beste geval verliezen zij een arm of been, er vallen ook regelmatig dodelijke slachtoffers.

We hielden het vandaag voor bekeken, het was genoeg geweest en lieten de Tuk Tuk stoppen aan Pub Street voor een uitgebreide wandeling door de drukke straten. Bij valavond wou Marie-Claire de Cambodjaanse massage uitproberen. We stapten een massagesalon binnen en een jonge dame startte met haar werk. Ze was net bezig, toen de hemelsluizen werden opengezet. In geen tijd stonden de straten blank, er was geen doorkomen aan. Gelukkig zaten we droog en tegen het einde van de massagetijd waren de straten zo goed als opgedroogd. We genoten verder van een mooie avond, het was weer eens opgefrist.

De innerlijke mens heeft soms nood aan voedsel, daarvoor zetten we ons neer op het terras van het Restaurant Le Tigre du Papier in de buurt van Pub Street. Voor een voortreffelijke maaltijd betaalden we met MasterCard US$ 21/€ 20,14 drank inbegrepen. Nadien kregen we nog trek in een ijsje, daarvoor betaalden we met MasterCard US$ 7,50/€ 7,19

Nadat het dessert was naar binnen gewerkt, vroegen we een Tuk Tuk om naar het hotel terug te keren. Hun vraagprijs werd met de dag hoger, maar als je hier even bent, weet je dat je er niet meer dan US$ 2/€ 1,90 moet aan geven.

Voor de zoveelste dag op rij was het prachtig weer met een stralende zon, in de vroege avond gutste de regen met bakken uit de hemel. Daarna was het veel aangenamer.

Dag 13. 15/01 Zondag

Marie-Claire vertrok na het ontbijt met een Tuk Tuk naar Beng Mealea voor US$ 35/€ 33,33

* Beng Mealea Inkom US$ 5, niet begrepen in het algemeen ticket.

Het is naast Ta Prohm en Pre Rup één van de mooiste tempels in het Angkor gebied. Het is een lange rit naar de tempel, het is 77 Km van Siem Reap. Beng Mealea is één van de grootste tempels van het Khmerrijk. Het complex is totaal overwoekerd door de jungle, grote delen liggen in puin. In het tempelcomplex kom je mooie afbeeldingen en andere details tegen. Er zijn loopbruggen gebouwd, waarover je kunt lopen. Het is zeker de lange rit waard.

Na weer een vermoeiende dag namen we een Tuk Tuk van het hotel naar Pub Street. De zoektocht naar een vrij plaatsje op een terras was vrij moeilijk. Het werd uiteindelijk het Restau-rant Easy Speaking Cambodian BBQ. Voor een degelijk maal betaalden we met MasterCard US$ 20,50/€ 19,66 drank inbegrepen.

Met een goed gevuld buikje vertrokken we met een Tuk Tuk van centrum naar het hotel US$2/€ 1,90.

Het kon blijkbaar niet op, de zon bleef haar werk de ganse dag doen.

Dag 14. 16/01 Maandag

Na het ontbijt vertrokken we samen met een Tuk Tuk met als verste punt de site van Bantea Srei. De uitstap kostte US$ 30/€ 28,57

* Landmine Museum

Inkom US$ 10/€ 9,50 p/p

Het bevindt zich in de buurt van Banteay Srei en is meer dan de moeite om het te bezoeken. Je leert er iets over de gruwel, die de landmijnen aanbrachten en het nog steeds doen. Iedere maand vallen er nog slachtoffers, soms met afgerukte ledematen maar ook doden en dan nog meestal spelende kinderen, zich van geen kwaad bewust.

* Banteay Srei

Inkom vervat in het algemeen ticket

De tempel is opgebouwd met lage muren en bestaat grotendeels uit rode zandsteen, een steensoort die zich uitstekend leent voor het decoratief muursnijwerk, dat je u nog kunt bewonderen. Banteay Srei betekent “Citadel van de vrouw” en er wordt beweerd, dat de reliëfs op de muren zo nauwkeurig en fijntjes zijn, dat ze alleen door vrouwenhanden kunnen gesneden zijn. De goed bewaard gebleven reliëfsnijwerken in de centraal gelegen gebouwen laten taferelen uit oude Hindoe verhalen zien.

* Butterfly Center

Inkom US$ 5 p/p.

We hebben het bezocht op de terugweg van Bantea Srei. Het is mooi maar niet speciaal.

* Banteay Samre

Banteay Samre is zo genoemd naar de Samre, een oud volk uit Indochina. De tempel is met hetzelfde gesteente gebouwd als Banteay Srei, waarschijnlijk ook in dezelfde periode.

* Kbal Spean of Valley of a Thousand Lingas

Van het startpunt, parkeerplaats met eettentjes, ga je circa 45’ naar het bovenste deel van de rivier. Vergeet niet voldoende water mee naar boven te nemen. Het pad is goed begaanbaar, op sommige plekken heb je een felle klim, die op zich is goed te doen is, je hoeft niet over een topconditie te beschikken. De laatste bezoekers worden toegelaten tot 15.30u. Het is hierom aan te raden er ’s morgens naartoe te gaan. Boven zie je onmiddellijk de mooiste afbeeldingen die uit de stenen gehouwen zijn in de rivierbedding. De lingas werden in de rivierbedding gemaakt, om het water vruchtbaar te maken. Marie-Claire heeft de klim op haar palmares geschreven, zij vond het een hele belevenis. Voor de Cambodjaanse mensen is dit meer een bedevaartsoord.

Terug in Siem Reap lieten we de chauffeur ons naar de omgeving van Pub Street voeren. Hier was meer te beleven dan in het hotel. in de vroege avond zochten we een plaatsje om rustig van het avondmaal te genieten, in zover dat mogelijk is in Pub Street. Het werd ditmaal het Restaurant Temple Coffee & Bakery. Het is er rustig tot iets voor 20u, dan start er heel luide muziek en tegen mekaar iets zeggen, kan dan niet meer. voor een overheerlijke maaltijd betaalden we met MasterCard US$ 26,75/€ 25,44 voor ons twee, drank inbegrepen.

Na de maaltijd bleven we nog even in de nabije omgeving, waarna we een Tuk Tuk charterden om van Pub Street naar het hotel te rijden voor US$ 2/€ 1,90

Vandaag was het zwaar bewolkt, de zon liet zich af en toe even zien.

Dag 15. 17/01 Dinsdag

Na het ontbijt werd het zwembad gebruikt, de ligzetels kwamen nadien goed van pas. Voor het overige was het deze voormiddag platte rust tot aan de lunch.

Marie-Claire vertrok na de lunch met een Tuk Tuk voor de zonsondergang en betaalde de chauffeur US$ 12/€ 11,43. Zij bezocht achtereenvolgend Bayon, Phnom Bakong en Angkor Wat.

Marie-Claire was pas terug als het donker was. Een mooie zonsondergang had zij niet gehad, de zon verschool zich achter een grote dikke wolk. Pub Street hadden we reeds voldoende gezien, daarom besloten we het avondeten in het hotel te nemen. De voortreffelijke maaltijd kostte US$ 14,50/€ 13,78 voor ons twee, drank inbegrepen.

Gisteren nam de zon haar vrije dag, vandaag was zij terug van de partij.

Dag 16. 18/01 Woensdag

Na het ontbijt werd er afgerekend in het hotel en de bagage naar de lobby gebracht. We werden door de free shuttle van het hotel naar de luchthaven gevoerd om 9.45u. Bij aankomst op de luchthaven moeten al je bezittingen groot en klein door de scanner. Verder is er nog weinig controle. Een assistent begeleidde ons naar de gate. Het instappen gebeurde met een hoger-lager. We vertrokken in Siem Reap naar Bangkok op het vooraf gestelde uur, om in Bangkok te landen om 12.45u. Hier werd ook een hoger-lager ingezet, wat vrij vlot verliep.

Een assistent loodste ons door de passencontrole, waarna hij ons bij de volgende gate bracht voor de vlucht naar Chiang Mai. Hetzelfde scenario speelde zich af bij het instappen als bij aankomst, maar dan in omgekeerde volgorde. De start werd stipt gegeven om 14.50u om te landen in Chiang Mai om 16.05u. Hier werd met een slurf gewerkt, wat heel wat makkelijker was en vlugger gaat. Een assistent vergezelde ons naar de bagageband en na het ophalen van de bagage ook naar de uitgang. Met de chauffeur van een songthaew werd een prijs afgesproken van 150 THB/€ 4,05 voor de rit naar het Rimping Village Hotel.

Bij aankomst werden we hartelijk onthaald met een drankje. Bij het zien van kamer en vooral de badkamer, was het voor ons reeds voorbij. Waar moesten we nu naartoe, thuis hadden we op internet gezien dat de betaalbare hotels in Chiang Mai volzet waren in de periode dat wij er waren. Marie-Claire is van Rimping Village met een Tuk Tuk op zoek gegaan naar een geschikt hotel en betaalde de chauffeur hiervoor 100 THB/€ 2,70. Het werd het Chang Thai House, een hotel dat wat achterin ligt en dus vrij rustig. Uiteindelijk konden we met een songthaew van het Rimping Village à Chang Thai House, hiervoor werd 200 THB/€ 5,41 neergeteld.

In het hotel informeerden we naar een goed restaurant in de buurt. Zij prezen het restaurant Gekko Garden Pub & Restaurant aan. Het is gelegen op de hoek van Doncha Road en Kamphang Road en bijna rechtover het Imperial Mae Ping Hotel. Het is een eindje lopen, maar het was de moeite waard. Wij namen Fish & Chips en drank en we betaalden hiervoor cash 348 THB/€ 9,28. Op Tripadvisor zijn de meningen uiteenlopend van heel goed tot bar slecht. Bij dit laatste merkte ik dat zij oesters en schaaldieren hadden gegeten. Volgens ons doe je dit best niet in Chiang Mai. Bij ons is het niet bij die ene keer gebleven, smaken verschillen.

In Siem Reap straalde de zon, in Chiang Mai zette zij haar werk gewoon voort.

Dag 17. 19/01 Donderdag - Chiang Mai, de roos van het noorden

We legden de weg naar de Wat Sri Suphan te voet af vanaf het hotel in +/- 30’.

* Wat Sri Suphan is een zilveren tempel met mooie kleuren. Hij schittert in het zonlicht. De tempel is gelegen op Wualai Road. Hij werd gebouwd in de regeerperiode van koning Mueang Kaeo van de Mangrai dynastie. Voor de architectuur werd de Lanna stijl gebruikt, met metselwerk, decoratief snijwerk in aluminium en zilver.

De voettocht werd verder gezet naar de Wat Phra Singh

* Wat Phra Singh ligt in het westen van de oude ommuurde stad. De hoofdingang, door Singhs(leeuwen) bewaakt, ligt aan het einde van de hoofdstraat van Chiang Mai. De tempel huisvest een heel belangrijk Boeddhabeeld, de Phra Boeddha Singh, waaraan de tempel zijn naam te danken heeft. De herkomst van het beeld is onbekend, volgens een legende is hij gemaakt naar het voorbeeld van de leeuw Shakya, een beeld dat zich in de Mahabodhi Tempel in Bodgaya (India) bevond, maar dat is verloren gegaan. Elk jaar tijdens het songkran festival wordt het beeld uit de Wihan Lai Kham gehaald en in processie door de straten van Chiang Mai gevoerd, waarbij het beeld door de gelovigen geëerd wordt door het met water te besprenkelen.

We vervolgden naar de volgende tempel, de Wat Chedi Luang.

* Wat Chedi Luang

Open 8-17u, inkom gratis

Het complex ligt in het centrum van de stad, dichtbij de zondagbazaar. Aanvankelijk stonden er 3 tempels: Wat Chedi Luang, Wat Ho Tham en Wat Sukmin. De tempel werd in de 14e eeuw gesticht, toen koning Saen Muang Ma hier de as van zijn vader wilde bewaren. Na 10 jaar werken, bleven de gebouwen onvoltooid. Toen de koning stierf, zette zijn weduwe de bouw voort. Koning Tikokarat voltooide het in het midden van de 15e eeuw. Het bouwwerk was toen 82 m hoog en was hiermee het hoogste gebouw van het Lanna koninkrijk. In 1468 werd de Smaragden Boeddha in een nis geplaatst naar het oosten gericht. Na de aardbeving in 1545 stortte de chedi deels in, waardoor hij 30 m lager werd. Enkele jaren later werd de Smaragden Boeddha overgebracht naar Luang Prabang.

* Wat Phan Tao

Open 8-17u, gratis inkom

Het is een oude tempel die naast de Wat Chedi Luang staat. Hij is bekend om zijn prachtige Wihan (ontvangsthal) in Lanna stijl volledig in teakhout gemaakt. Hij diende als troonzaal tijdens het bewind van koning Mahotara Prateth. Nu staat de heilige Phan Tao Boeddha er opgesteld in een schrijn.

We liepen nu al de ganse dag, de Wat Chiang Man kon er nog even bij.

* Wat Chiang Man

Open 8-17u, gratis inkom.

Het tempelcomplex bevindt zich op 1 km van het centrum.Wat Chia ng Man werd in 1297 als eerste gebouwd op de plaats die door koning Mengrai gebruikt werd als kamp tijdens de bouw van de nieuwe stad Chiang Mai. Het oudste bouwwerk van het tempelcomplex is de Chedi Chang Lom (Olifanten chedi).

Moe geslenterd zetten we ons neer in het Restaurant Mamory Delicious

11/2 Ratchamankla Road Tel.: + 66/89.435.2331 E-mail: mamorydelicious@gmail.com

Je wordt er goed ontvangen, de geserveerde maaltijd was heel lekker en de wachttijd was niet lang. De diensters zijn er uiterst vriendelijk en behulpzaam. We kunnen het restaurant ten stelligste aanbevelen. We genoten nog even na, voor we besloten een Tuk Tuk te nemen in de buurt van het restaurant Mamory naar de Night Bazaar 80 THB/€ 2,16

We sloten de dag af op het terras van het grote Imperial Mae Ping Hotel. We hebben er ooit Nieuwjaar gevierd samen met vrienden uit Edegem en we wilden het nog eens herbeleven. Het hotel heeft het buitenterras heraangelegd, het is kleiner geworden en minder gezellig. Nu we er toch waren, zijn we gebleven en hebben er van een ijsje genoten. Hiervoor betaalden we 320 THB/€ 8,54 cash. Nadien zijn we het interieur gaan bewonderen en dat viel niet echt mee. Het hotel is stilaan aan renovatie toe, zeker na jaren in gebruik. Van het hotel naar ons logies is maar een 5-tal minuten wandelen. Een Tuk Tuk konden we er niet voor aanspreken.

We genoten nogmaals van een overheerlijke zon, soms werd het zelfs iets te warm.

Dag 18. 20/01 Vrijdag

Met een songthaew vertrokken we uit het hotel voor een ganse dag naar Doi Suthep en enkele andere tempels voor 1.400 THB/€ 37,84

* Wat Suan Dawk

Inkom gratis.

Hier bevinden zich de Koninklijke graven. Het complex is niet zo speciaal. De plaats met de Koninklijke graven is ommuurd, zodat je er enkel een zicht op hebt van verder weg. Het is volledig vlak.

* Wat U Mong Thera Yan

Inkom gratis.

Het is een woudtempel op weg naar de Doi Suthep.

De chauffeur stalde de songthaew op een kleine parking. Er staan enkele stalletjes met frisdrank en vers voorgesneden sappig fruit. Het is nog een eind te voet naar de tempel en de weg loopt vrij steil op. De woudtempel ligt tegen de flank van een berg op weg naar de meer gekende Doi Suthep. De wandeling op weg naar het tempelcomplex gaat door een door bomen overschaduwde weg, die wat verkoeling brengen. Bij de ingang van het complex zijn een aantal treden. Door de steile klim en de treden is de tempel niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

* Wat Phrathat Doi Suthep

16 km van Chiang Mai - 30 THB - Lift 20 THB

De tempel wordt meestal kortweg Doi Suthep genoemd, al is dit de naam van de berg waarop hij gebouwd is. De tempel wordt door de Thaise bevolking als heilig beschouwd. Je hebt er een prachtig uitzicht op de stad en hij is in trek zowel bij de Thai als bij buitenlandse toeristen.

- Legende van de witte olifant

Volgens de legende had een monnik een droom, waarin god hem vroeg naar Pang Cha te gaan en te zoeken naar een relikwie. Hij vertrok en vond een been, waarvan men beweert dat het een schouderbeen is van Boeddha. De relikwie vertoonde magische krachten, het gloeide, was in staat te verdwijnen, het kon uit zichzelf bewegen en zich vermenigvuldigen. De monnik nam de relikwie mee naar koning Dharmmaraja, die toen over Sukhotai heerste.

Parkeren in de onmiddellijke buurt is een groot probleem. De chauffeur van de songthaew dropte ons in de buurt van de lift, gaf zijn GSM-nummer en reed naar een vrij plaatsje. Met je inkomticket kan je met een lift naar het eerste platform. Wil je hogerop, dan zijn er treden en op 1 plaats een vrij steile hellende vlakken. Hulp is er aangewezen.

* Wat Yet Yot

4 km van het centrum - Indische Tempel

De tempel is gemodelleerd naar de Mahabhoditempel in Bodhgaya, in India, waar wordt verondersteld, dat Boeddha daar zijn verlichting ontvangen heeft. Het is een voorbeeld van een Thaise boeddhistische tempel, die anders is dan de andere tempels in Thailand. Hij wordt weinig bezocht.

In de vroege avond zochten we de buurt van de Night Bazaar op en deden in de buurt een gok qua restaurant.

Het werd Restaurant Lemongrass

Loi Kroh Road, Tel.: + 66/85.757.6337

Het geserveerde was prima, we betaalden er 1.584 THB/€ 42,59 cash voor ons twee, drank inbegrepen. Het restaurant is open van 16u tot 23u, zondag gesloten.

Het was zonnig bij een 30°.

Dag 19. 21/01 Zaterdag

We hadden gisteren in de binnenstad een daguitstap geboekt naar Lamphun en Lampang met een gewone wagen, met vertrek aan het hotel om 7.30u. Wij stonden beneden gereed en de ingehuurde chauffeur was stipt op tijd, maar maakte veel kabaal. Hij zou ons enkel naar Lamphun of naar Lampang brengen. Volgens hem konden beiden niet in 1 dag. Dit gezegd zijnde, zei hij “good bye” en vertrok. We belden de dame van het reisbureau, zij zat er heel erg mee verveeld, maar daarmee waren we geen stap verder. Ze is ons het betaalde bedrag komen terugbrengen en ze verontschuldigde zich nog enkele keren voor het ongemak. We bleven niet zomaar bij de pakken zitten en gingen op stap in de hoop een Tuk Tuk op de kop te kunnen tikken. Op de hoek van de grotere straat hadden we reeds prijs. Na wat afpingelen deed hij de rit naar Lamphun voor 1.000 THB/€ 27,02 Onderweg naar Lamphun liet hij reeds doorschemeren dat de rit niet te lang mocht duren. Hij moest rond 13u aan de luchthaven zijn. Hij had de rit beter niet aangenomen. Wij probeerden er ons niet te veel van aan te trekken en genoten van het landleven onderweg.

Lamphun: 26 km van Chiang Mai

* Wat Phra That Hariphunchai

De tempel is gebouwd in de 11e eeuw, de centrale stoepa wordt geacht afkomstig te zijn uit de 9e eeuw. De ongewone piramidevormige 46 meter hoge Chedi Suwanna is gebouwd in de Dvaravata stijl uit de Haripunchal periode. Er wordt aangenomen dat het model van de stoepa van de nabijgelegen Wat Kukut, de bouwers inspiratie gegeven heeft. Er liggen hellende vlakken, de tempel is goed te doen met een rolstoel. Het is een mooie tempel.

Na de eerste tempel stopte de chauffeur bij een mooie tempel met een prachtige voorgevel. Bij de inkom hiervan zijn enkele treden. De naam is ons onbekend.

* Wat Kukut

Wat Chama Devi is beter gekend als Wat Kukut. Hij is opgericht door de Mon in 755. Hij heeft een ongewone Chedi in piramidevorm en stond model voor de naburige chedi, hierboven genoemd. Hij is mooi.

* Wiang Kum Kan (Wat Chedi Liam)

Deze bevindt zich op 5 km ten zuiden van Chiang Mai. De chedi is misschien de meest interessante structuur in de oude stad. De tempel heeft een ongewone langgerekte vierkanten chedi. Het is in feite een kopie van een soortgelijke chedi bij de Wat Cham Devi. Er staan 60 Boeddhabeeldjes in nissen rondom de chedi, als aandenken aan 60 Mengrai vrouwen.

Terug in Chiang Mai zochten we het Lai Thai Guesthouse op voor de lunch. We betaalden er cash 308 THB/€ 8,21 voor ons twee, drank inbegrepen. Het guesthouse was vroeger een ontmoetingsplaats voor rugzaktoeristen en het is nog altijd een goedkoop logies. Marie-Claire is met een Nederlandse naar haar kamer gaan zien, het is echt heel simpel en niet netjes.

Bij het verlaten van het Lai Thai Guesthouse was het de bedoeling een wandeling te maken en Thapae Road tot aan de brug over de Mae Ping rivier te verkennen. Toevallig merkten we in de buurt een klein reisbureau. De voorgestelde prijs voor een rit naar Lampang en Chiang Rai viel mee. De prijzen zijn overal ongeveer dezelfde. We vroegen of we er zeker mochten van zijn overmorgen een wagen te zien. Hij verzekerde het ten stelligste, het zijn eigen chauffeurs die de ritten verzorgen. Hoop doet leven.

We stapten op richting Thapae Gate en verder de straat met dezelfde naam in. Op een hoek zagen we een Money Changer en de koers viel heel goed mee. Marie-Claire twijfelde, maar heeft toch mijn raad gevolgd. We waren nu weer even gerust. De eerste bezienswaardigheid was de Wat Mahawan.

* Wat Mahawan

heeft een mooie witte stoepa in Mae Hong Son stijl. Het is een mooie tempel met gebouwen in Lanna en Birmese stijl en met veel sculpturen van mythische wezens. De tempel staat op Thaphae Road links niet ver van Thapae Gate net voorbij Soi 5.

* Wat Buppharam

staat op Thapae Road links op een 500 meter van Thapae Gate. De Wat Buppharam is nauw met het voormalige koningshuis van Chiang Mai verbonden. De tempel werd in 1487 door koning Phra Mueang Kaeo gesticht op de plaats van het paleis van zijn grootvader koning Tilokarat. Toen de stad in 1561 door de Birmezen werd ingenomen, werd de tempel door Mon monniken ingenomen, waardoor de tempel ook wel als Wat Mon bekend stond. In de 19e eeuw werd de tempel in opdracht van de prinsen van Chiang Mai gerestaureerd. In 1819 liet koning Thamma Langka de witte Wihan restaureren. Enkele jaren later liet koning Kawilorot Surlyawong de grote Wihan bouwen.

Voor we het hotel opzochten, namen we de tijd om een deugddoend ijsje te verorberen, en of het smaakte. We betaalden hiervoor 245 THB/€ 6,53 cash voor ons twee.

De zon was de ganse dag van de partij.

Dag 20. 22/01 Zondag

We deden de daguitstap met dezelfde songthaew naar Doi Inthanon voor 2.000 THB/€ 54,05

* Doi Inthanon N.P.

Inkom 300 THB/€ 8,00 - ligt op 90 km van Chiang Mai

De hoogste berg van Thailand stond bekend als Doi Luang, maar kreeg later de naam van één van de laatste koningen van Chiang Mai. Koning Inthanon was een conservatief persoon en een voorloper in het behoud van de bossen in Noord-Thailand. Hij zag in hoe belangrijk Doi Luang was voor de rivieren in Thailand. Op zijn verzoek werd zijn as na zijn dood in 1887 op de top van de berg geplaatst. Er is nu een kleine gedenkplaats waar zijn as wordt bewaard.

- Pagodes van de Koning en koningin staan boven op de top van Doi Inthanon. De Koninklijke tweelingtempels zijn door de luchtmacht gebouwd, ter ere van de 60e verjaardag van de koning en koningin in 1987 en 1992. De donkere bruin getinte tempel is gebouwd voor de koning en heet Phra Mahathat Chedi Nophamethandol. De tempel met de lichtblauwe, paarsachtige gloed is de Phra Mahathat Chedi Nopphol- Pagode Queen Sirikit bhumsiri en is gebouwd voor de koningin. Het domein rond de tempels is mooi onderhouden en versierd met bloemen.

Op 58 km Van Chiang Mai ligt Chim Tong met zijn

* Wat Phra That Si Chom Tong

Open 8-17u

De chedi is gebouwd rond 749. Het is de meest heilige Boeddhistische tempel in Noord-Thailand. Volgens de legende is er een relikwie van Boeddha gevonden in de vorm van een stukje schedel. Het is op die plaats dat de chedi werd gebouwd.

* Ban Rai Pai Ngam

Open 9-17u

Het is best bekend om zijn van traditionele weefkunst van hoge kwaliteit. Het werk wordt in huiselijke kring gedaan. De natuurlijk geverfde katoen stoffen worden ter plaatse tentoongesteld. Er is mogelijkheid tot aankoop.

* Watervallen Mae Ya en Mae Klang

De watervallen zijn mooi, de allermooiste en gemakkelijkst bereikbare is de Nam Tok Mae Klang. Naast deze waterval heb je nog de kleinere watervallen Nam Tok Wachiratan en Nam Tok Siriphum, die het bezoeken waard zijn.

Terug in Chiang Mai lieten we de chauffeur van de songthaew naar het door ons gekende restaurant Gekko Garden brengen. We genoten er voor de tweede keer van een heerlijke maaltijd tegen heel democratische prijzen. We betaalden er cash 420 THB/€ 11,20 voor ons twee, drank inbegrepen.

Voor de zoveelste dag op rij genoten we van zalig zomerweer met een temperatuur van 30°.

Dag 21. 23/01 Maandag

Daguitstap met minibus naar Lampang voor 2.300 THB/€ 62,16

* Wat Phra That Lampang Luang

Open 7.30-17u, Gratis inkom.

Het is een tempel uit de 15e eeuw. Voor de hoofdingang is een hoge trap. In de Wihan Phra That staat een beeld van een zittende Boeddha. In de Wihan Luang staan vijf beelden van Boeddha. In de Wihan Nam Tan vind je muurschilderingen. Het is een vrij druk bezochte tempel en een stop meer dan waard. Hij is langs een zijingang bereikbaar met de wagen, hier zijn geen treden.

* Wat Chedi Sao Lang

Gratis inkom.

Sao betekent “20” in het dialect van Noord-Thailand. In het complex vind je dan ook 20 middelgrote chedi’s. Ze zijn een mix van Birmese en Lanna stijlen en er is een kleine tempel in het tempelcomplex met een Boeddhabeeld in Chiang Saen stijl. De plaatselijke bevolking beweert, dat het tellen van de 20 chedi’s, je geluk brengt. Van superstitie gesproken. Het complex blinkt van de overmatige kitsch, hij schittert in de stralende zon. Het complex is vlak, de tempel zelf heeft enkele treden.

* Wat Phra Kaeo Don Tao Suchadaram

Inkom 20 THB//€ 0,53 p/p

De naam betekent “klooster van de Smaragden Boeddha”. Het is de belangrijkste tempel in Lampang. De tempel werd gesticht door de eerste Mon heerser van de stad. De Smaragden Boeddha stond er in een schrijn opgesteld van 1434 tot 1468, dan heeft koning Tilokaraj het verplaatst naar de Wat Phra Singh in Chiang Mai. De chedi in Mon stijl zou een haar bevatten van Boeddha. Hij wordt geflankeerd door een mondop in Birmese stijl.

* Baan Sao Nak

Open 10-17u, inkom 50THB/€ 1,33 p/p

Er staan enkele mooie traditionele huizen in teak in Lanna stijl. Het is een stop waard, met een rolstoel is het niet haalbaar vanwege de treden. Het buitenzicht kan natuurlijk wel.

* Wat Sri Chum

Open tijdens de dag, inkom 20 THB/€ 0,53 p/p, Tipawan Road

Het is de grootste tempel in Birmese stijl in Thailand. Tot de brand in 1992 werd hij als één van de meest indrukwekkende tempels van het koninkrijk beschouwd. Er werd met de bouw gestart in 1897, na de brand werd zo vlug mogelijk de reconstructie gestart. Het gerucht doet de ronde, dat een monnik per ongeluk zijn deken te dicht bij een elektrisch vuur zou gelegd hebben.

* Wat Sri Rong Muang

Open 7-17u, Gratis inkom

Hij staat in de Takroi Noi Road en heeft aan de buitenzijde mooi houtsnijwerk in kleur. De tempel is mooi en zeer rijk versierd. Hij is gebouwd door Birmese immigranten aan het begin van de 20e eeuw. Het is Shan stijl met Lanna invloeden.

* Wat Phra Yuen

is een oude tempel uit de 11e eeuw, hij staat op circa 1 Km ten oosten van het oude centrum van Lamphun. De enorme Chedi met grote vierkante basis en vier hoge staande Boeddhabeelden dateert van het begin van de 20e eeuw. Vermits de Tuk Tuk chauffeur enkele dagen voordien niet langer in Lamphun wou blijven, schoot het bezoek aan deze tempel er gewoon over.

Terug in Chiang Mai strekten we de benen, tenminste Marie-Claire, ik zit de ganse dag in mijn rolstoel, en gingen op stap in de oude stad. Als onze maag begon te grollen, zochten we een restaurant op. Het werd Restaurant The Red Lion, 123 Loi Krob Road, Night Bazaar

Tel.: + 66/53.818.847 E-mail: Kevin@redlionpubchiangmai.com

Het was er gezellig tafelen, de bediening was prima, de geserveerde maaltijden konden beter. We betaalden er cash 665 THB/€ 17,73 voor ons twee, dranken inbegrepen.

Het weer kon niet meer stuk, jammer dat we er niets konden van meebrengen naar het thuisfront.

Dag 22. 24/01 Dinsdag

Daguitstap met minibus naar Chiang Rai met een minibus voor 3.300 THB/€ 89,19

Chiang Rai: 200 km van Chiang Mai (3 uur)

* Wat Rong Khun - White Temple

Open 8.00 - 18.00u Inkom 50 THB/€ 1,33 p/p

Deze tempel is een hedendaagse onconventionele tempel. Hij is ontworpen door Chalermchai Kositpipat in 1997. De tempel is gebouwd in een witte kleur om de reinheid van Boeddha weer te geven. Met witte mozaïek wordt de wijsheid van Boeddha weerspiegeld. Naar verwachting zal het tempelcomplex pas rond 2070 volledig afgerond zijn. Het complex zal dan uit 9 gebouwen bestaan, ieder gebouw heeft een eigen betekenis. Bij een aardbeving op 5 mei 2014 in het noorden van Thailand is Wat Rong Khun zwaar beschadigd geraakt. De tempel bevindt zich op 13km ten zuiden van Chiang Rai.

* Chinese tempel Huay Phra Valeng Temple

Lunch in de buurt van het Black House, voor de lunch namen we een groentesoep met stukjes brood. Het was eetbaar maar niet speciaal. We betaalden hiervoor 135 THB/€ 3,60

* Baan Dam Museum - Black House

Inkom 80 THB/€ 2,13

Even buiten Chiang Rai vind je het heel excentrieke Baan Dam Museum. Op het domein staan meerdere gebouwen, die voor het merendeel gebouwd zijn met natuurlijke producten. De versieringen bestaan voornamelijk uit horens, geweien, dierenschedels en beenderen. Het is speciaal, maar loont de moeite om het te bezoeken. Het park en zijn eclectische inhoud is het levenswerk van de lokale en landelijk bekende kunstenaar Thawan Duchance.

* Wat Phra Kaeo

Open 9-17u, gratis inkom

Deze tempel in Chiang Rai maakt aanspraak als zijnde de oorspronkelijke Wat Phra Kaeo. De Smaragden Boeddha zou hier als eerste hebben gestaan. Wanneer de tempel precies gebouwd is, is niet geweten, waarschijnlijk rond de oprichting van de stad. De oorspronkelijke naam was Wat Pa Yia, wat wil zeggen “geel bamboebos”, naar de bamboe die welig groeide in het gebied.

* Mae Kajan Hot Spring

is een heetwaterbron langs de kant van de weg. Je ziet de stoom uit de put komen en je hoort het heet water opborrelen. Het stelt niet veel voor, maar wordt vrij druk bezocht, gezien de vele eethuizen, bars en zelfs souvenirwinkeltjes.

Voor de derde keer kozen we in Chiang Mai voor het restaurant Gekko Garden. Het is er goed eten, niet te duur en niet ver van onze vaste stek.

De zon was weer eens overvloedig aanwezig.

Dag 23. 25/01 Woensdag

Met dezelfde songthaew als enkele dagen voordien deden we een daguitstap naar Queen Sirikit Botanical Garden, Orchid & Butterfly Farm 1.200 THB/€ 32,43

* Queen Sirikit Botanic Garden

Open 8.30-16.30u, inkom 100 THB/€ 2,67 voor de wagen en 40 THB/€ 1,07 p/p. Tel.: + 66/53.841.000 Website: www.qsbg.org E-mail: bgo@qsbg.org

De Botanic Garden ligt even voorbij het Mae Sa Elephant Camp. De tuin is geopend in 1992 en wordt onderhouden onder de auspiciën van het Thai Ministry of Natural Resources and Environment. Het heeft als doel het bevorderen van botanisch onderzoek, van biodiversiteit en van natuurlijke plantaardige hulpbronnen. De oorspronkelijke naam Mae Sa Botanic Garden, het werd omgedoopt naar Sirikit, koningin van Thailand in 1994. Het Mae Sa Elephant Camp hebben we nu niet bezocht.

* Orchid & Butterfly Farm

Open 7.30-17u, inkom 80 THB/€ 2,13 p/p 3/1 Moo 7, Sameang Road, Mae Rim District, Chiang Mai Tel.: + 66/53.298.771

De Orchid Farm heeft een kleine maar levendige collectie orchideeën variabel van vorm, grootte en kleur, samen met een mooie vlinderverzameling, waardoor het een geweldige plek is om foto’s te nemen. Ben je er rond lunchtijd, geen probleem, je kunt er genieten van een Thais buffet met een goede selectie van smakelijke maaltijden tegen democratische prijzen. In de souvenirshop worden sieraden met orchideemotieven aangeboden. Je kunt er ook orchideeplantjes aanschaffen, het probleem is dan wel, hoe geraakt het goed en wel thuis.

Terug in Chiang Mai lieten we de songthaew stoppen in de buurt van de Night Bazaar en wandelden tot het restaurant Mamory Delicisious om er een tweede keer het avondmaal te gebruiken. Het was even lekker als de eerste keer. We betaalden cash 506 THB/€ 13,49 voor ons twee, drank inbegrepen.

De zon scheen vandaag ook weer overvloedig, bij een temperatuur rond 30°.

Dag 24. 26/01 Donderdag

Na het ontbijt en het beneden brengen van de bagage charterden we een Tuk Tuk om richting Bosang te gaan voor enkele Handicrafts. Voor een halve dag betaalden we 500 THB/€ 13,51. Het bleef bij een enkele bedrijfstak, de “umbrellas”, waar je nog altijd het fijne schilderwerk kunt bewonderen. Tegenwoordig hebben zij voorbeelden die je Smartphone kunnen sieren.

Terug in Chiang Mai vroegen we te stoppen bij het door ons vaak bezochte Gekko Garden Restaurant. Voor we naar de luchthaven gingen, wilden we nog iets in de mond steken, want het was hierna nog lang eer we aan een maaltijd zouden geraken. We betaalden voor de lunch 253 THB/€ 6,75 cash, drank inbegrepen. Met een goed gevuld buikje stevenden we op het hotel af en wachtten er op de songthaew die we gisteren besteld hadden. Hij verscheen op het gewenste uur, er werd geladen, afscheid genomen en we konden vertrekken. Voor de rit van het hotel naar luchthaven Chiang Mai betaalden we cash 200 THB/€ 5,41

Het inchecken verliep vlot en een assistent loodste ons voorbij de veiligheidsdienst en tot bij de gate. Het aan boord gaan verliep zoals bij aankomst met een hoger-lager. De eerste rij werd voor ons voorbehouden. Met 10’ vertraging zijn we vertrokken, de aankomst in Bangkok was op het voorziene uur. De assistenten stonden ons op te wachten aan de uitgang van het vliegtuig. Pas als iedereen het toestel verlaten had, kwamen zij in actie. Via de slurf ging het vooruit. Na het ophalen van de bagage, kwam het er op aan een grote taxi te vinden voor de rit naar het Golden Jade Suvamibhumi Hotel in de buurt van de Suvamabhumi internationale luchthaven. De chauffeur wou de rit tegen een afgesproken prijs doen, wij niet. De meter werd opgezet en weg waren we. Uiteindelijk betaalden we voor de rit 565 THB/€ 15,27

Detail van het bedrag 420 op de meter + 50 Airporttax + 25 Toll + 70 Toll = 565

We sloten het verlof af met een stralende zon, beter konden we niet wensen.

Dag 25. 27/01 Vrijdag

Het ontbijt hebben we gelaten voor wat het was. Je kon er enkel warme Chinese kost krijgen. Toasten en eieren waren met moeite verkrijgbaar op aanvraag. De gebakken eieren waren nog half lopend en daardoor niet erg smakelijk. Hiervoor zouden we 200 THB/€ 5,33 p/p moeten neertellen. We checkten uit en wachtten op het vervoer van het hotel naar Suvamabhumi International Airport. Gisteren hadden we de reservatie hiervoor gedaan bij de receptie. Een shuttle van het hotel, die regelmatig op en af rijdt tussen het hotel en de luchthaven en je tegen betaling van 150 THB/€ 4,05 per koppel meeneemt op het vooraf afgesproken uur. Het heeft heel wat moeite gekost om mij veilig in de minibus te tillen. Na enkele pogingen is het gelukt met de hulp van medepassagiers, de Thaise mannen hebben blijkbaar geen spieren.

Aan de incheckbalie doken er weer eens problemen op, aangaande het toewijzen van de plaatsen op de grote vlucht. We vragen altijd plaatsen net achter een scherm en dicht bij de toiletten. Het grondpersoneel kon die niet geven, zij waren blijkbaar reeds ingenomen door personen die online hadden ingecheckt. In het vliegtuig kan dan wel gewisseld worden, nu wou de bemanning er hun handen niet aan vuil maken. We moesten op de toegewezen zitjes plaatsnemen ofwel een volgende vlucht nemen. Die manier van werken zijn we niet gewoon van KLM.

De vlucht vertrok met een vertraging van een half uur, tijd die niet werd goedgemaakt onderweg. Ze verliep naar behoren en de bemanning liet zich nog amper zien. Slechts voor het hoogstnodige kwamen zij langs. Toen ik na enkele uren de bemanning vroeg om naar het toilet te gaan, duurde het nog een hele tijd eer er een smal rolstoeltje te voorschijn kwam. Zonder hulp lukt het niet om bij het toilet te komen, Marie-Claire samen met een medepassagier kweten zich van deze taak. De vlucht verliep verder naar behoren.

Bij aankomst in Amsterdam voerde een assistent ons naar een wachtzaaltje van de dienst assistentie. Een balie van KLM was vlakbij. We deden er ons verhaal, waar een verslag werd van opgemaakt. We zouden er nog bericht over krijgen. Na de wachttijd in het zaaltje nam een assistent ons mee naar de gate. Het was een heel eind stappen en van de ene lift naar de andere. Het loopt allemaal gesmeerd. Met een trappenloper werd ik in het toestel gereden en op mijn plaats gezet. Deze vlucht verliep vlekkeloos. In Brussel stonden de assistenten ons op te wachten. Een prima service die niet altijd lukt. Na de passencontrole en het ophalen van de bagage, konden we naar de uitgang. De chauffeur van Airport Service Soetens stond ons op te wachten. In geen tijd was de wagen geladen en vertrokken we huiswaarts. Enkele dagen na thuiskomst ontvingen we een mail van KLM. Zij vonden dat we recht hadden op een compensatie voor het ongemak en zij boden ons nu een voucher aan van € 250,00 te gebruiken voor februari 2018. We gaan ons best doen om hem te kunnen benutten.

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens

Eindconclusie

Na ongeveer 25 jaar wilden we nog eens terug naar Bangkok, Chiang Mai en Siem Reap voor de tempels van Angkor. De tempels en paleizen in Bangkok en Chiang Mai blijven mooi, maar minder mooi over door de aanwezigheid van de vele Russen en vooral Chinezen. Die laatste groep loopt heel ongemanierd door de bezienswaardigheden en zij storen zich niet aan andere toeristen. Zij doen ongestoord hun ding en trekken zich niets aan van een ander. Zij denken dat de wereld aan hun voeten ligt nu zij het land uit mogen en daarbij over voldoende geld beschikken. In de tempels van Angkor zijn het enkel Chinezen, maar evenzeer in een grote massa. Ganse dagen ergerde Marie-Claire er zich aan tot vervelens toe, zeker als je degelijke foto’s wil nemen. Veel helpt het natuurlijk niet. Door het massatoerisme gaat er veel verloren.

Als rolstoelgebruiker kan je in Bangkok en Chiang Mai bijna alles zien zoals ieder ander. Hier en daar moet er wel geholpen worden, zoals bij treden en de veerboten. Voor het merendeel is dit geen probleem. De site van Angkor is andere koek. Het zijn ruïnes en de paden liggen er meestal niet al te best bij. Als je niet meer uit je rolstoel kunt, is het onbegonnen werk en kom je er beter niet. Ik kan nog op mijn benen staan, maar dat is het dan. Ik ben naar geen enkele tempel meegegaan maar wijselijk in het hotel gebleven.

Al bij al was het een deugddoend en betrekkelijk aangenaam tussendoortje, weg uit het koude thuisland.

Een groepje mensen met een handicap bespelen traditionele muziekinstrumenten.

 

Tempelcomplex met een gouden stupa/chedi (toren)

 

De witte tempel schittert als sneeuw tegen de blauwe lucht.

 

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
5
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)