Oezbekistan - Kyrgyzstan

Een ruw bergachtig landschap bij zonsopgang in Kirgizië

Geschreven door Jozef.

Traject: Oezbekistan: Tashkent, Khiva, Buckara, Samarkand en terug naar Tashkent
             Kyrgyzstan:  Bishkek, Chychkan, Kyzyl-Oi, Naryn, Cholpon-Ata, Karakol en terug naar Bishkek

Inleiding

Ik reisde met mijn partner als onmisbare hulp bij het voortduwen en trappen op- en af helpen van de rolstoel.
Het werd een individuele reis in Oezbekistan, ter plaatse via internet georganiseerd in Kyrgyzstan.
De internationale vluchten en 1 binnenlandse vlucht boekten we bij Joker Antwerpen.
We vlogen met Turkish Airlines en Uzbekistan Airways. Het zijn allebei doorsnee maatschappijen zonder uitschieters of  minpunten.                          

Transport

-    heen en terug naar de bestemming: het vliegtuig kostte € 666,11 + 130,35 taksen p/p
-    ter plaatse: het vliegtuig kostte Tashkent - Urgench ) € 163,00 + 40,65 taksen p/p
                                                  Tashkent - Bishkek  ) voor deze 2 vluchten
                   in Oezbekistan verplaatsten we ons per taxi(gedeeld of niet) en in Kyrgyzstan hadden we een landarrangement transport inbegrepen.
Voor de gedetailleerde lijst van de kosten van het vervoer  zie: Kosten van het transport ter plaatse.

Logies

In de mate van het mogelijke kiezen we steeds voor kleine hotelletjes.

Geldzaken

Deze reis kostte € 2.550,80 p/p  alles inbegrepen ook het visum voor beide landen.
Het levenspeil in beide landen ligt vrij laag. Oezbekistan lijkt iets minder arm, maar je vindt er meer wrakken van auto’s dan in Kyrgyzstan, waar dan weer heel veel ingevoerde tweedehands wagens uit Duitsland rondtoeren.
In Oezbekistan is voornamelijk het logies vrij duur prijs/kwaliteit.
In Kyrgyzstan is het een wagen met chauffeur verre van goedkoop.
We betaalden met lokale munt, ter plaatse gewisseld voor euro.
In Oezbekistan krijg je een heel pak bankbriefjes voor onze euro’s. Het hoogste bankbiljet is er één van 1.000 Sum, wat overeenkomt met +/- 0,50 €. Je zeult dan de ganse tijd met een hoop papier, dat je niet in het hotel kunt laten.
In Kyrgyzstan is het veel eenvoudiger. Er zijn wel briefjes van 1.000 Som, maar dat is +/- € 18.
We wisselden bij de bank in het hotel in Tashkent en kregen voor 1 € = 2028 Sum.
In Bishkek is het best te wisselen in de Sovjetstraat. Je moet er wel uitkijken en vergelijken, want ieder kantoor kan andere tarieven hanteren. We kregen voor 1 € = 55,95 Som.
Of je zwart kon wisselen is ons niet bekend en zouden we afraden, want dan heb je geen bewijzen en kan je het restant aan Sum of Som niet terug omwisselen (zeker in Oezbekistan).

Infobronnen

Lonely Planet van Centraal Azië 2007 bevat goede plannetjes, maar de prijzen zijn reeds achterhaald. De kaartjes uit LP zijn heel gedetailleerd en nuttig.
1 reisverslag van Wegwijzer Reisinfo(Gos 152) was het enige dat enigszins kon van dienst zijn, maar bij nader inzien hielp het ons weinig vooruit.

Inreisvoorwaarden

Voor deze reis hadden we een paspoort en visum nodig.
Paspoort vraag je aan op de gemeente, het visum van Oezbekistan op de ambassade in Brussel: F.D. Rooseveltlaan 99, 1050 Elsene, tel.: 02/672.88.44
Website: www.uzbekistan.be
Kostprijs: 70,00 € voor 14 dagen
Je vult een visa application form in en dat doe je bij je paspoort. Je krijgt een overschrijvingsformulier mee en na de storting op de bank neem je een kopie van het uittreksel als bewijs en de week nadien is het visum klaar. Je moet wel twee maal naar Brussel.
Verder heb je nog een ingevulde application form nodig.
Het visum voor Kyrgyzstan kan je bij aankomst op de luchthaven van Bishkek krijgen, na het invullen van een application form (ter plaatse ter beschikking) en na betaling van US$ 35,00.

Reisverzekering

Naast Eurocross van het ziekenfonds nemen we altijd de VAB-reisverzekering.
Kostprijs € 68,40(85,50 – 20% korting als lid van Wegwijzer).

Gezondheid

Buiten wat reizigersdiarree hadden we geen problemen. We namen geen bijzondere voorzorgen op het vlak van gezondheid, zoals vaccinaties.
Andere gezondheidstip: Was steeds je handen voor je eet. Zo voorkom je heel wat ongemakken.

Klimaat

Hoe was het klimaat in je reisperiode? In Oezbekistan was het bloedheet maar een droge hitte verdraag je iets beter. Het ware beter geweest in de maand mei. In Kyrgyzstan daarentegen vielen de temperaturen best te mee, op Bishkek na, zeker op grotere hoogten.  

Taal

In Oezbekistan lukte het vrij goed met Engels, maar in Kyrgyzstan komt een mondje Russisch goed van pas.

Fotografie/film

We nemen nog steeds dia’s, omdat we vinden dat digitale foto’s nog altijd niet zo zuiver zijn wanneer je ze wilt vergroten. We nemen altijd voldoende voorraad mee, want ter plaatse zijn diafilms niet altijd te krijgen.

Communicatie

Eenmaal in het hotel in Tashkent via internet. Internet is in beide landen schaars te vinden en internationale telefoons zijn peperduur.

Waardering

Beide landen zijn een meevaller geworden, Oezbekistan op cultureel vlak en Kyrgyzstan op het vlak van ongerepte natuur.

Nog enkele gegevens over onszelf:
Wij zijn Jozef Somers (°1941) en Marie-Claire Meesemaecker (°1950)
Adres: Kard. Cardijnstraat 52, 2840 Rumst
Telefoon: 03/888.04.56
E-mail: somers.jozef@skynet.be en somersjozef@hotmail.com
Neem gerust contact met ons op. Ik ben als mindervalide en persoon op rust meestal thuis te vinden, maar mijn spraak is niet altijd goed verstaanbaar. Daarom is het aangewezen ons te contacteren na 18u, dan kan mijn echtgenote, Marie-Claire, de geïnteresseerden te woord staan.

Logies: adres, prijs en toegankelijkheid

De  in  de  lijst  van  het logies en de restaurants opgegeven toegankelijkheid is louter bedoeld voor minder mobiele personen of voor rolstoelgebruikers. De algemene gegevens zijn even goed van tel voor de modale reiziger.

Oezbekistan

          JV LLC “Movarounnah” Hotel Poytaht
          Movarounnahr Street 4, 700010 Tashkent, Republic of Uzbekistan
          Tel.: + 998/71-120.8660          Fax: + 998/71-120.8668
          Website: www.poytaht.uz
          E-mail: info@poytaht.uz

Het  hotel  ligt in volle centrum van Tashkent en op loopafstand van de voornaamste bezienswaardigheden. Wij  betaalden  er  cash US$ 60 per  nacht  voor  een grote dubbele kamer met twin  beds  en  een  grote  badkamer  met ligbad en onderrijdbare lavabo en een gewoon toilet zonder  wandbeugels  maar  met  de buizen van de centrale verwarming in de buurt, ontbijt in buffetvorm  en  taksen inbegrepen. De deur van de badkamer was te smal voor een rolstoel. Ik reed tot tegen de deuropening, dan uit de rolstoel en te voet erin en de rolstoel werd dan door Marie-Claire  binnen gezet en ik kon terug zitten. Het naar buiten komen verliep andersom en was iets makkelijker. Bij de ingang van het hotel zijn er een drietal treden en een hellend vlak. Binnen  is  het  vlak  tot  bij  de  smalle  lift. Het  logies  is  goed prijs/kwaliteit. Naast de balie bevindt  zich  een  filiaal  van de officiële bank en dat is gemakkelijk om vreemde valuta om te zetten in Sum. We hadden er via internet gereserveerd, maar niets betaald op voorhand.

          Hotel Shaherezada
          Islam Khodja Street 35, 741400 Khiva, Republic of Uzbekistan
          Tel.: +  998/62-375.9565        Fax: +  998/62-375.9539        Mobile: + 998/62-5177775
          Website: www.khivashaherezada.com
          E-mail: info@khivashaherezada.com

Dit  logies  ligt  net  binnen  de  zuidelijke  poort  van  Khiva tegen de Islom Hoja Minaret. We betaalden  er  cash  US$ 40  voor  een  grote  dubbele  kamer  met  douche en toilet, ontbijt en taksen  inbegrepen. We  konden  een  kamer  op  het  gelijkvloers  betrekken. De  deur  van  de badkamer  was weer eens te smal en ik moest mij behelpen met een stoel. Bij de inkom van het logies  zijn  een  drietal hoge  treden, waarvoor  we  altijd  de  hulp moesten inroepen van een gedienstig persoon. In het hotel wordt alleen ontbijt geserveerd. De reservatie was telefonisch gebeurd, omdat de e-mail niet beantwoord werd.

          Sultan Hotel
          B. Naqshbandi Street 100, 200118 Bukhara, Republic of Uzbekistan
          Tel.: + 998/65-224.2435          Fax: + 998/65-224.3490
          Website: www.bukhara-sultanhotel.com
          E-mail: info@bukhara-sultanhotel.com en sultan.bukhara@gmail.com en        
                        hotelsultan@gmail.com

Het  Sultan  Hotel  ligt in volle centrum van Bukhara tegenover het Lyabi-Hauz. We betaalden er  cash US$ 55  voor  een  vrij  grote  dubbele  kamer met douche en toilet(gewoon en zonder wandbeugels), een  goed  en  verzorgd ontbijt en taksen inbegrepen. De badkamer was eerder klein, maar  de  deur  was  voldoende breed. We kregen een rustige kamer op het gelijkvloers. Bij  de  inkom  van  het  hotel  zijn  een 8-tal treden. Het personeel stond steeds paraat om mij boven  of  beneden  te  krijgen. Om de kamer te bereiken moesten we één enkel trapje op. Er is geen lift om op de eerste verdieping te komen. Het hotel is recent geopend in januari 2008. Er was niets op voorhand gereserveerd.

          Sherdor Hotel
          M. Koshgari Street 91, 703000 Samarkand, Republic of Uzbekistan
          Tel.: + 998/62-333.633        Fax: + 998/62-332.818        Mobile: + 998/62-239.070
          Website: www.sherdor.com
          E-mail: info@sherdor.com  

Het Sherdor Hotel ligt op een tiental minuten stappen van het Registan plein. We betaalden er US$ 50  voor  een  vrij grote dubbele kamer met douche en toilet(gewoon en zonder wandbeugels), ontbijtbuffet  en  taksen  inbegrepen. Er  zijn  menige  kamers  op het gelijkvloers. Bij de  inkom  van het hotel is er één hoge trede en verderop is het zo goed als vlak tot aan de kamer, waar  er weer een opstap is. Aan de badkamer heb je ook nog een opstap van +/- 20cm, die je moeilijk  alleen  kunt  overbruggen. In  dit  logies  kan je uitstappen regelen, maar hun prijs is nogal hoog en alles wordt in US$ geprijsd. Via internet hadden we hier gereserveerd.  

Kyrgyzstan

          Silk Road Lodge
          Abdumomunova Street 229, 720033 Bishkek, Kyrgyzstan
          Tel.: + 996/312-66.11.29          Fax: + 996/312-66.16.55
          Website: www.silkroad.com.kg
          E-mail: silkroad@celestial.com.kg  

De  Silk Road Lodge ligt ergens in het centrum van Bishkek. Ik kan er geen exacte plaats voor aangeven, Bishkek  kwam  ons  over  als  een  chaotische  stad  waar  wij  zelf moeilijk een lijn konden  in  trekken. Het  was  ten  andere  voor ons geen probleem, we beschikten er over een wagen  met chauffeur en die chauffeur was er één uit de duizend. We hebben de prijs voor een kamer  als  de onze gezien(€ 120,00 voor een suite), maar wij betaalden er niets, de georganiseerde  toer  was  in  all-in formule, zelfs de drank aan tafel was inbegrepen. We beschikten er over  een  heel  ruime  dubbele  kamer  met  ligbad  en  toilet(gewone hoogte en zonder wandbeugels). Het  was  een  suite  en  die  hadden  ze  voor ons voorzien vanwege de rolstoel. Elke deuropening  in  het  hotel  heeft  er  een  kleine  overstap  van +/- 3cm. Bij  de  inkom van het  hotel zijn een aantal treden en een steil hellend vlak. De receptie is gemakkelijk bereikbaar en     
om  bij  de  kamers komen is er een smalle en korte lift. Ik kon er enkel in zonder beensteunen.  Alles is hier in euro geprijsd en niet goedkoop.

          Oson Motel gelegen schuin tegenover Ak Ilbirs Hotel
          Chychkan, Kyrgyzstan

Het  Oson  Motel ligt in een prachtige natuurlijke omgeving, maar meer adresgegevens heb ik van  dit  logies  niet. Het  is  de  aangewezen  plek  voor  wandelingen, wat  wij  uiteraard niet kunnen. We  betrokken  een gans appartement met salon, slaapkamer en badkamer. Het is iets uitgeleefd. Naar  het  zeggen van de uitbaters bestaat het logies nog niet zo heel lang. De prijs voor  de  kamer  met  ontbijt kan ik niet meedelen, die zat begrepen in de georganiseerde toer. De  deuren  waren  allen  breed genoeg. Om in het logeergedeelte te komen moet je een zestal treden omhoog. Na de treden is het volledig vlak.

          Celestial Mountains Guesthouse
          Razzakova 42, Naryn, Kyrgyzstan
          Tel.: + 996/312-21.25.62          Fax: + 996/312-61.04.02
          E-mail: celest@infotel.kg

Het  Celestial  Mountain  Guesthouse  ligt  net  niet  buiten  Naryn. We  kregen  er de grootste kamer en dat stelde ook niet veel voor. De badkamer was goed te doen en had een onderrijdbare  lavabo, een  kantelspiegel  en  een  gesloten  douchecabine. De  prijs  van  de kamer met ontbijt  en  taksen is € 30. Bij de inkom van het logies zijn een 5-tal treden en om bij de kamer te  komen  nog  eens  vier. Na  deze  laatste treden was het vlak tot de kamer, met uitzondering van de kleine overstappen aan de deuren.    

          Rapture Guesthouse
          Cholpon-Ata, Kyrgyzstan
          Tel.: + 996/555-740871, 347977, 774779, + 996/772-424887, + 996/773-779557
          E-mail: caliner@mail.ru

Het  Rapture  Guesthouse  ligt  vrij rustig even buiten het centrum van Cholpon-Ata. Ik heb er niet  meer  gegevens  van, want het adreskaartje is volledig in het Russisch. We hadden er een vrij  grote  kamer  op het gelijkvloers, maar de meeste kamers zijn op de verdiepingen en er is geen  lift. Bij  de  inkom  moet  je  over een te smal bruggetje en dan ben je in de voortuin. Om binnen  te  gaan is er een trap van een tiental treden. Er wordt hulp geboden na het te vragen. De  prijs  van  de  kamer is US$ 50 p/p drie maaltijden inbegrepen. Er is mogelijkheid om een  minibus te huren met chauffeur aan US$ 0,50 per km.

          Jamilya’s B&B
          Shopokova 34B, Karakol, Kyrgyzstan
          Tel.: + 996/3922-4.30.19
          E-mail: kemelov@hotmail.com

Het Jamilya’s B & B is redelijk gemakkelijk te vinden, maar je moet de weg kennen. De eerste keer  dat  we  het  wilden bereiken, heeft Slawa, onze chauffeur, water en bloed gezweet en hij kent  dan  nog  de  taal. De ene persoon stuurde ons rechts, terwijl een volgende dan weer zei, neen  het  is  links. Het  ligt  niet echt in het centrum, maar ook weer niet ver ervan af.  Er zijn kamers  met gemeenschappelijk sanitair in het huis, maar wij kregen een grote dubbele kamer in een nieuw gedeelte met aparte douche en apart toilet. Alleen de zoon des huizes sliep naast ons  en  hij  maakte  ook  gebruik van het sanitair. Bij de inkom zijn drie hoge treden en om de kamer en het sanitair in te gaan is er telkens een opstap van +/- 20cm.

Restaurants: adres, toegankelijkheid en prijs

Oezbekistan

          Restaurant van het Hotel Poytaht(adres zie bij logies)

Het  restaurant is op het gelijkvloers en van uit de kamer bereikbaar via de lift. Het is er goed tafelen  maar vrij prijzig. De menukaart is in twee talen opgesteld. Wij betaalden er cash voor een  voortreffelijke  maaltijd 44.620 Sum. Bij  de  prijzen op de menukaart moet je 15% taksen en service bijtellen en dat maakt het extra duur, maar dat heb je met chiquere restaurants.

          Restaurant Bistro
          Moyarounnakr 33, 700010 Tashkent, Republic of Uzbekistan
          Tel.: + 998/71-152.11.12

Dit  Italiaans  aandoend  restaurant  ligt  op wandelafstand van het Poytaht Hotel. In goed 10 minuten  ben  je  ter  plaatse. Je moet dan wel het hectische verkeer trotseren, want ze stoppen niet  voor  voetgangers. Het restaurant ligt een beetje achterin en is bereikbaar zonder treden. Je kan er kiezen ofwel buiten zitten in open lucht of binnen, maar daar was het verschrikkelijk warm. De  menukaart  is  in  twee talen opgesteld. Voor 1 beefsteak met frieten, een pizza en 3 Cola’s betaalden we cash 31.900 Sum. Het was goed, maar de wachttijd was er lang.

          Restaurant Zarafshon Chaikana
          Madrassa Tolib Maxsum
          Islom Hoja, 741400 Khiva, Republic of Uzbekistan
          Tel.: + 998/62-375.70.51          GSM: + 998/62-518.10.90

Het  restaurant  ligt  iets  voorbij  het Shaherezada Hotel binnen de muren van Oud-Khiva. Er wordt  enkel  de  Oezbeekse  keuken opgediend en dan nog voornamelijk die van Khiva. Om in het  restaurant  te  komen  moet je enkel twee kleine drempels over. De eettent is volledig vlak. Er is geen menukaart, er wordt enkel een dagschotel geserveerd. We betaalden daarvoor cash met een grote fles bier en een Cola  18.000 Sum.

          Alloqali Khan Medressa 741400 Khiva, Republic of Uzbekistan

Deze  Medressa  ligt in het hartje van Khiva. Alle dagen worden er folkloristische voorstellingen gegeven. Voor  aanvang  van  het  spektakel  wordt  een  traditionele maaltijd geserveerd. Start  van  het  gebeuren  rond 19.30u. Het  is vrij moeilijk om binnen te gaan met een rolstoel door de vele treden, maar de aanwezigen waren zo vriendelijk en behulpzaam dat de klus vlug geklaard  was. De  voorstelling  samen  met de maaltijd kostte 13.500 Sum p/p. Er wordt voor iedereen dezelfde maaltijd geserveerd.

          Nadir Divanbegi Medressa
          Naqshbandi Street tegenover het Sultan Hotel, 200118 Bukhara, Rep. of Uzbekistan

Deze  Medressa  ligt  in  hartje Bukhara naast het grote waterbekken in het centrum. Ook hier startte  om 19u  stipt  een  traditionele  voorstelling, maar  spijtig  genoeg  gaat het evenement hier  gepaard  met  een  prachtige  modeshow. Tijdens  de  voorstelling wordt een traditioneel avondmaal  geserveerd. Om  er  in te komen heb je enkele treden, maar altijd één tegelijk. We betaalden  vooraf  voor  de  voorstelling 8.000 Sum p/p  en  voor  de maaltijd 10.500 Sum p/p. Ook hier wordt voor elke bezoeker hetzelfde opgediend.

          Lyabi-Hauz
          Naqshbandi Street 100, 200118 Bukhara, Republic of Uzbekistan
          Tel.: + 998/65-224.50.70          Fax: + 998/65-224.27.25

Lyabi-Hauz  ligt  aan  het grote waterbekken in hartje Bukhara en tegenover het Sultan Hotel. Om  er  te komen moet je een trapje op en een terug af. De tafels staan langs de boord van de grote  poel verspreid, beschut tegen de felle stralen van de zon onder de vele oude bomen. Het is  er, zeker bij  valavond, gezellig tafelen. Er is een menukaart in twee talen. We betaalden er cash voor een redelijke maaltijd 19.000 Sum voor ons twee.

          Restaurant Bella Italia
          Naqshbandi Street 125B, 200118 Bukhara, Republic of Uzbekistan
          Tel.: + 998/65-224.33.46
          E-mail: ferre22@bk.ru

Dit  restaurant ligt even buiten het centrum van Bukhara. Aan de ingang zijn er enkele treden. Het  is  een  gezellig eethuis in Italiaanse stijl en er worden voornamelijk Italiaanse gerechten geserveerd. De menukaart is alleen in het Engels. Wij betaalden er cash 11.300 Sum voor een pizza, spagetti, mineraal water en bier.

          Café Minzifa, 200118 Bukhara, Republic of Uzbekistan
          Tel.: + 998/65-224.61.75

Het restaurant ligt in het centrum van Bukhara in de Joodse wijk. Bij de ingang is er slechts 1 opstapje  en een deur die in twee delen open kan. De menukaart is in twee talen opgesteld. We betaalden  er  cash 17.000 Sum  voor  een voortreffelijke lunch. Het is er goed en niet te duur.  Je kan plaatsnemen binnen op het gelijkvloers met airco of op het dakterras.

          Restaurant Venezia
          A Jomiy Street, 703000 Samarkand, Republic of Uzbekistan
          Tel.: + 998/62-233.43.22

Het  restaurant  ligt  net  achter  het  Sherdor  Hotel. Het  is  wel een heel eind gaan, want het woonblok  is  verre  van klein. Bij de ingang van het gezellige eethuis is er een overstap en om binnen  te  gaan  nog  één. Er  wordt hulp geboden door het personeel. Er is een menukaart in twee  talen. We  betaalden  er cash gemiddeld 16.600 Sum voor een goede en verzorgde maaltijd voor ons twee. De wachttijd is behoorlijk lang.

          Restaurant Astoria
          M. Koshgari Street, 703000 Samarkand, Republic of Uzbekistan

Dit restaurant ligt in dezelfde straat als het Sherdor Hotel, maar een heel eind ervandaan. Bij de  ingang  van het gebouw zijn ettelijke treden en de bediening had absoluut geen kennis van  het heffen van een rolstoel. Er is een menukaart in twee talen, maar het Engels komt blijkbaar niet  overeen  met  het  Russisch. We kregen niet wat we vroegen en het was dan nog niet goed klaargemaakt. We  hebben  er  enkel  betaald  wat we opgegeten hebben en het kostte ons toch nog 15.000 Sum. Dit restaurant vinden wij zeker geen aanrader.

          Restaurant Staraya Alba
          703000 Samarkand, Republic of Uzbekistan

Het  restaurant ligt tegen het Sherdor Hotel. Bij het buitenkomen van het hotel ga je linksaf en daarna  op het einde van de straat rechtsaf en je bent er. Ik heb er niet meer gegevens van. Bij de  ingang  zijn  er  twee  hoge  treden en een kleine overstap, verder is het volledig vlak. Er is een  menukaart  in  gebrekkig Engels(beter dan niks) en in het Russisch. We betaalden er cash 15.400 voor een kleine maar goede maaltijd voor ons twee.

Kyrgyzstan

          Restaurant van Silk Road Lodge(adres zie bij logies)

Het  restaurant  is  gemakkelijk  bereikbaar  met  de lift en het bevindt zich in de kelderverdieping. De  maaltijden  zijn  er  prima  maar  niet goedkoop en in euro geprijsd. Er is een menukaart in het Engels. Wat we er moesten betalen, weten we niet, want de georganiseerde toer in Kyrgyzstan was all-in.
          Restaurant van het Oson Motel(adres zie bij logies)

Het  restaurant  heeft bij de ingang 1 trapje, verder is het vlak en je moet op de banken aan de tafels  inschuiven. De menukaart was hier alleen in het Russisch. De prijs van het gelag kan ik niet  meedelen. Alles  werd door de chauffeur betaald. De keuken in dit restaurant stelt niet zo heel veel voor.

          Restaurant Celestial Mountains Guesthouse(adres zie bij logies)

Om  in het restaurant te komen moet je menige treden af en dan nog via een smal trapgat. Het was  alles  behalve gemakkelijk. Er wordt voor iedere gast hetzelfde menu voorgeschoteld, het menu van de dag. Onze chauffeur betaalde hier ook.

          Kench Café
          Tel.: + 996/3922-2.07.07

Het restaurant ligt ergens in het centrum van Karakol. Meer adresgegevens heb ik er niet van, maar  het  is alom gekend. Het heeft een open terras, waar je onder een parasol kunt genieten van  een  heerlijke  maaltijd. De  wachttijd  is  er  niet  al  te  lang. Er  is een menukaart in het Engels en een in het Russisch. Het gelag werd door onze chauffeur betaald.

Vluchten

Internationale vluchten
11/06 Brussel - Istanbul 11.15u - 15.35u, vliegtijd 3.20u
          Aankomst Istanbul Ataturk Intl Airport met Boeing 737-800 van Turkish Airlines,
          vluchtnummer TK 1938
11/06 Istanbul - Tashkent 18.35u - 01.10u(12/06), vliegtijd 4.35u
          Aankomst Tashkent Vostochny Airport met Boeing 737-800 van Turkish Airlines,
          vluchtnummer TK 1370
25/06 Tashkent - Bishkek 05.15u - 07.40u, vliegtijd 1.25u
          Aankomst Bishkek Intl Airport met Avroliner RJ100 van Uzbekistan Airways,
          vluchtnummer HY 777
05/07 Bishkek - Istanbul 5.55u - 8.45u, vliegtijd 5.50u
          Aankomst Istanbul Ataturk Intl Airport met Boeing 737-800 van Turkish Airlines,
          vluchtnummer TK 1349
05/07 Istanbul - Brussel 14.05u - 16.30u, vliegtijd 3.2u
          Aankomst Brussel met Boeing 737-800 van Turkish Airlines, vluchtnummer TK 1939

Binnenlandse vlucht
130/06 Tashkent - Urgench 15.40u - 17.20u, vliegtijd 1.40u, vluchtnummer HY 1059
            Aankomst Urgench Airport met Boeing 757-200 van Uzbekistan Airways,
Kosten van het transport ter plaatse

Oezbekistan
Taxi van de luchthaven in Tashkent naar Poytaht Hotel …………………………… US$ 15  
Taxi van het hotel naar Khast Imom …………………………………………………..  Sum   4.000
Taxi van Chorsu Bazaar naar het hotel ………………………………………………. Sum   2.000
Taxi van het hotel naar Navoi Park …………………………………………………… Sum   2.500
Taxi terug naar het hotel ……………………………………………………………….. Sum   2.000
Taxi van het hotel naar de luchthaven(domestic) …………………………………… Sum   7.000
Transport van de luchthaven van Urgench naar het hotel in Khiva ……………… US$ 15
Transport van Khiva naar Bukhara …………………………………………………… US$ 60
Taxi voor een halve dag(+/-) ………………………………………………………….. Sum 30.000
Transport van Bukhara naar Samarkand ……………………………………………  US$ 100
Taxi van het Registanplein naar het restaurant Venezia …………………………..  Sum   2.000
Taxi van het Sherdor Hotel naar het Registan plein ……………………………….. Sum   2.000
Taxi van het Registanplein naar het hotel …………………………………………...  Sum   2.000
Taxi van het hotel naar Guri Emir ……………………………………………………  Sum   2.000
Taxi van Guri Emir naar het restaurant Astoria …………………………………...  Sum   2.000
Taxi van het restaurant Astoria naar het hotel ……………………………………..  Sum   1.000
Taxi van het hotel naar de omgeving van Siab Bazaar ……………………………  Sum   3.000                                                                 
Taxi van Shah-I-Zinda naar Afronab ………………………………………………..  Sum   1.000    
Taxi van Afroniab naar het hotel …………………………………………………….  Sum   4.000
Taxi heen en terug naar het Registanplein ………………………………………….. Sum  4.000
Taxi van het hotel naar de taxistand voor Urgut …………………………………..  Sum   2.000
Gedeelde taxi naar Urgut 2 x 2.500 Sum …………………………………………...  Sum   5.000
Gedeelde taxi van Urgut naar Samarkand 2 x 2.500 Sum ………………………..  Sum   5.000
Taxi van het Registan naar het hotel ………………………………………………..  Sum   2.000
Taxi van restaurant Venezia naar Umarbank ……………………………………..   Sum   2.000
Taxi van Umarbank naar Hoja Ismael-al-Bukhara ……………………………….  Sum   5.000
Taxi terug naar Umarbank ……………………………………………………………  Sum  2.000
Taxi van Umarbank naar het hotel …………………………………………………..  Sum  2.000
Taxi van het hotel naar de taxistand voor Shakhrisabz …………………………..  Sum   2.000
Gedeelde taxi naar Shakhrisabz(Kitap) 2 x 5.000 = ……………………………..   Sum 10.000
Taxi van Ak Sarai naar Kitap ………………………………………………………..  Sum   2.000
Gedeelde taxi van Shakhrisabz(Kitap) naar Samarkand 2 x 5.000 = ……….…   Sum 10.000
Transport van Samarkand naar Tashkent ………………………………………….  US$ 50
Taxi van Poytaht Hotel naar de luchthaven ………………………………………..  Sum   6.500

Kyrgyzstan
In Kyrgyzstan boekten we een georganiseerde toer van een tiental dagen, waarin
het transport per 4 x4 wagen, de overnachtingen, alle eetmalen en de bijhorende
dranken en alle inkomgelden begrepen waren. De toer kostte voor ons beiden  € 1.748,00         

Praktische informatie

Elektriciteit

De  stopcontacten  in  beide  landen  zijn  zoals bij ons 2-polig, maar nog zonder aarding. Het voltage  ligt  tussen 220 en 240 Volt wisselstroom. Een verloopstekkerkan nuttig zijn op plaatsen waar je enkel met de dunne pinnen kunt werken, anders hoeft het niet.

Handbagage

De  controle op de handbagage is nog steeds niet versoepeld. Daarom neem geen vloeistoffen, geen  gels  of  zalfjes  en  indien  toch  nodig  niet in grotere mate dan per 100ml en verpakt in hermetisch  afgesloten  doorkijk plastieken zak, geen scherpe voorwerpen zelfs geen piepklein nagelknippertje  mee  in  de  handbagage. Ze  worden  onherroepelijk bij de security in beslag genomen.

Prentbriefkaarten en postzegels

Wij  kochten  prentbriefkaarten  en  postzegels  in  het  winkeltje in het hotel in Tashkent(Oezbekistan). In  de  voornaamste steden zijn die overal verkrijgbaar in de vele souvenirshops. In Kyrgyzstan hebben we er geen gezien, behalve in het toeristenbureau CBT in Karakol.

Enkele prijzen

Wisselkoers: 1 euro = +/- 2.028 Sum(Oezbekistan) en 56,95 Som(Kyrgyzstan)
Benzine 900 Sum/L(Oezbekistan) en 28,10 Som/L(Kyrgyzstan)
Diesel                                                 35 Som/L(Kyrgyzstan)
Paardenmelk in Kyrgyzstan 18 Som/L

Als rolstoelgebruiker

Onverwachte  problemen  aan de rolstoel kan je oplossen door het meenemen van wat herstelmateriaal  zoals  sleutels, schroevendraaiers(klein  formaat), plakgerief  en  pomp. Die  kleine dingen  deponeer  je  best  in  de  bagage  die  je  incheckt. Zulke  zaken horen niet in je handbagage. Ze  worden  ook  als  wapens  beschouwd. Op  mijn  rolstoel zitten reeds enkele jaren krypton  banden(zonder lucht) en  daardoor  rijd  ik  niet  meer  plat. Het is in ieder geval een zorg minder.

Veiligheid

Beide  landen  zijn  vrij  veilig. Criminaliteit is momenteel weinig te bespeuren. Oezbekistan is zelfs  een  ware  politiestaat. Overal zie je politie opduiken, zoals op iedere hoek van de straat en  bij  de  bezienswaardigheden  staan zij zelfs min of meer in voor het naleven van de ticketverkoop. Een iets minder veilige streek  is het gebied tegen Kyrgyzstan in het noordwesten. Er komen daar wel eens schermutselingen voor tussen de verschillende etnische groepen.

Reisroute

11/06 Vlucht Brussel via Istanbul naar Tashkent
12/06 Tashkent
13/06 S.S. Tashkent en na de middag vlucht naar Urgench en verder naar Khiva
14/06 S.S. Khiva
15/06 Khiva - Bukhara per taxi
16/06 S.S. Bukhara
17/06 S.S. Bukhara
18/06 Omgeving Bukhara
19/06 Bukhara - Samarkand met taxi
20/06 S.S. Samarkand
21/06 S.S. Samarkand
22/06 Daguitstap naar Urgut(markt) en daarna naar Hoja Ismail
23/06 Daguitstap naar Shakrhisabz per gedeelte taxi
24/06 Samarkand - Tashkent met taxi
25/06 Vroege vlucht Tashkent - Bishkek en incheck in het hotel en even rusten S.S. Bishkek
26/06 Bishkek - Chychkan
27/06 Chychkan - Naryn
28/06 Daguitstap vanuit Naryn naar het Song-Kül Lake
29/06 Daguitstap vanuit Naryn naar Tash-Rabat
30/06 Naryn - Cholpon-Ata
01/07 Cholpon-Ata - Karakol
02/07 Daguitstap vanuit Karakol naar Jeti Oghüz
03/07 Daguitstap vanuit Karakol
04/07 Karakol - Bishkek
05/07 Vlucht Bishkek via Istanbul naar Brussel

Bezienswaardigheden: inkom en toegankelijkheid

Oezbekistan

In  Oezbekistan namen we steeds maar één inkomticket voor ons twee. Wij gaan er van uit dat mindervalide  personen  gratis  toegang  hebben  tot de bezienswaardigheden. Het verliep niet altijd zonder morren, maar het lukte wel.

Tashkent:
Khast Imom: Mubarek Library Museum: Was momenteel gesloten.
                      Barakhon Medressa: Geen inkom, is enkel te bereiken met een trap.
                      Mausoleum Abu Bakr Kaffai Shoshi : Geen inkom, het is zo goed als vlak.
Kulkedash Medressa : Inkom 1.000 Sum p/p, er  zijn  enkele  treden  bij de inkom en verder is
                                     het vlak.
Juma moskee : Niet toegankelijk voor niet moslims.
Navoi Park: People’s Friendship Palace en Oily Majlis(parlement) :
                     Kijken  mag  en  foto’s  nemen  is  toegestaan. De  kinderen  spelen  er zelfs in de
                     vijver voor het paleis.
Amir Timur Square met standbeeld : Geen  inkom, het  is  een  openbaar monument dat je zo  
                                                              kan zien staan van op de straat.
Mustaqillik Maydoni : Geen toegang voor het publiek. Je kan en mag er maar van op afstand
                                      en achter de hekkens naar kijken, foto’s zijn toegestaan.
Senaat : Je ziet het witte gebouw van op de baan en vanaf daar mag je er foto’s van nemen.

Khiva: Algemene  inkom  tot  Khiva 10.000 Sum p/p, tickets  aan  de westelijke poort. Khiva is
            een  prachtig oud stadje, maar met een rolstoel moeilijk te doen door de vele treden en    
            overstappen aan de verschillende medressa’s en moskeeën..
Pahlavan Mahmoud : Inkom 1.000 Sum p/p  extra  bovenop  het algemeen inkomticket. Bij de
                                     ingang  zijn  een  15-tal  treden  en  verder  is  het  vlak  op  een   enkel
                                     opstapje na.
Serghozi Khan Medressa : Geen aparte inkom, er zijn enkele treden bij de ingang.
Islom-Hoja Medressa en minaret : Geen  aparte inkom, bij de ingang is er 1 trapje en verder  
                                                          is het vlak. De minaret is te beklimmen met trappen.
Aq moskee : Geen inkom, bij de inkom zijn een vijftal treden.
Kutlimurodinoh Medressa : Geen aparte inkom, bij de inkom zijn er enkele treden.
Dekhon Bazaar : Geen  inkom, de  bazaar  is  vrij  moeilijk  door  putten in de weg en hier en
                             daar treden die opduiken.
Tosh-Hovli Palace : Geen aparte inkom, voor zover ik mij herinner zijn hier weinig treden.
Alloquli Khan Medressa : Geen  aparte  inkom voor bezoek, maar wel voor de folkloristische    
                                           dans- en  zangvoorstelling met  eten 13.500 Sum p/p. Bij de ingang       
                                           zijn een 15-tal treden, maar er is altijd iemand die wil helpen.
Kuhna Ark Palace  : Inkom 1.000 Sum p/p extra. Er zijn enkele treden bij de ingang.
Juma Masjid(vrijdagmoskee) : Geen aparte inkom. Bij de ingang is er een trapje en verder is
                                                   het vlak. De minaret beklimmen is met een trap.
Qozi-Kalon Medressa : Geen aparte inkom. Bij de ingang zijn enkele treden en een overstap.
                                       
Bukhara :
Char Minar : Inkom????, om  er  te  komen  moet  je  een  steile  helling  of  een trap af. Eens
                       beneden is alles zo goed als vlak.
Nadir Divanbegi Medressa : Geen  inkom, bij de ingang is er 1 klein trapje en aan de binnenkoer  nog  een. Verder  is  het  vlak  en  heel gemakkelijk met een
                                               rolstoel. Folkloristische  dansvoorstelling  met  eten 18.500 Sum
                                               per  persoon. Het  kan  ook  zonder  maaltijd  en  dan  is de prijs
                                               8.000 Sum p/p.  
Ark : Inkom 2.700 Sum p/p, bij  de ingang van de Ark ligt een steil hellend vlak geplaveid met
          Ronde  kasseien. Het  is  moeilijk  haalbaar  met 1  begeleider. In  het  complex zelf zijn
          meerdere treden.
Mir-i-Arab Medressa : Geen inkom, maar ook niet te bezoeken. Er is een trap aan de ingang.
Kalon Moskee & minaret : Geen inkom en er zijn 3 treden bij de ingang.
Taqi Zaragon Bazaar : Geen inkom en je kunt er zonder oneffenheden door wandelen.
Ulughbek Medressa : Geen inkom, er zijn enkele treden bij de ingang.
Abdul Aziz Khan Medressa : Geen  inkom, er  is één trede bij de ingang. Momenteel gesloten
                                                wegens restauratiewerken.
Bolo-Hauz Moskee & minaret : Geen  inkom, er  is  één  opstapje  om op het plateau voor de
                                                     moskee te komen. Bezoek niet toegelaten voor niet moslims.
Lyabi-Hauz : Geen inkom, je kan er in zonder veel oneffenheden.
Ismail Samani Mausoleum : Geen  inkom, voor zover ik mij herinner zijn er enkele treden bij
                                                de ingang.
Faizullah Khojaev House : Inkom 3.000 Sum p/p en 1.500 Sum voor foto’s, bij de ingang zijn
                                             een  vijftal  moeilijke  treden. Om in het huis zelf te komen moet je
                                             over overstappen.
Chasma Ajub Mausoleum : Geen inkom, er is slechts één trapje bij de ingang.
Abdullah Khan Medressa : Geen  inkom, je  kan  er  in zonder oneffenheden. Ze is momenteel
                                              in restauratie.
Chor-Bakr : Inkom 2.000 Sum p/p, het  hele  complex  is  vrij  vlak, om   in   de   verschillende
                     mausolea te komen moet je enkele treden doen.
Emir’s zomerpaleis(Sitorai Mohi Hosa, Star-and-Moon Garden) :
                    Inkom 3.900 Sum p/p  en 1.700 Sum  voor foto’s, bij de ingang van het paleis zijn
                    een  zestal  treden  en  een  deur  die  te  smal  is. Er  kan  wel  een   andere   deur
                    geopend worden, maar daarvoor heb je de toelating van de politie nodig, die dan
                    met de sleutel de deur opent. De uitgang is via dezelfde deur.
Bakhautdin Naqshband Mausoleum : Inkom 2.000 Sum p/p, het  complex  is zo goed als vlak
                                                               en waar oneffenheden zijn, ligt er een hellend vlak.
Samarkand:
Registan : Inkom tot het Registanplein 6.500 Sum p/p, ticket één dag geldig zonder datum.
Sher Dor Medressa(Lion) :
                    Geen  aparte inkom. Er ligt een schuine helling voor de medressa, die je met hulp
                    op  kan  en  via  een  ommetje kom je er bij. Daar heb je nog een drietal treden en
                    een  hoge  overstap. De  binnenkoer is geplaveid met grote granieten blokken met
                    brede voegen, dus moeilijk om er over te rijden.
Ulughbek Medressa : Geen  aparte  inkom. Bij  de  ingang  heb je vier hoge treden en daarna
                                    een hoge overstap. De binnenkoer is mooi geplaveid.
Tilla-Kari Medressa(Gold covered) :
                    Geen  aparte  inkom. Het hellend vlak te midden van Registan loopt recht op deze
                    medressa. Je  kan  er  in zonder trap, maar binnen moet je wel enkele treden naar   
                    beneden. De binnenkoer is te doen.
Gur-i Amir Mausoleum : Inkom 3.800 Sum p/p. Enkel bij de ingang is er een stel treden.
Ak-Saray : Inkom 1.000 Sum p/p. Er zijn enkele treden bij de ingang.
Bibi Khanym Moskee :
                    Inkom 3.800  Sum p/p    voor    de    moskee, 3.000  Sum   voor   het   mausoleum,                            
                    2.500 Sum voor video en 500 Sum voor foto’s. er zijn enkele treden bij de ingang,
                     voor de rest is het complex vrij vlak.
Siab Bazaar : Geen inkom en de ganse markt ligt redelijk goed geplaveid.
Shah-I-Zinda : Inkom 2.800 Sum  p/p en 1.000 Sum voor foto’s. Bij de ingang zijn een tiental
                          treden  en verderop zie je tegen een trap aan van juist geteld 40 treden. Met 4
                          personen ben ik op en af gedragen.
Afrosiab : Geen inkom.
Hazrat-Hizr Moskee : Inkom 2.500 Sum  p/p. De  moskee  ligt  op  een  heuvel  en  om  in   de
                                     moskee te gaan heb je enkele treden.
Sound and Light show op Registan : Inkom  3.000 p/p, voor   de    show    wordt    er    plaats         
                                                             genomen op de trappen voor het Registanplein.
Shakhrisabz:
Ak-Saray Palace : Inkom 1.500 Sum  p/p. Om  bij  de  overblijfselen  te  komen  heb je hier en
                               daar een enkel trapje.
Kok Gumbaz : Inkom 1.500 Sum p/p. Er zijn enkele treden bij de ingang.
Gumbazi Seyidan : Geen inkom. Bij de ingang is er een trapje.
Mausoleum van Sheikh Shamseddin Kulyal : Geen inkom. Bij de ingang is er een trapje.
Khazrati-Imam complex met het graf van Jehangir :
Geen inkom. Om bij dit complex te komen, moet je ettelijke treden naar beneden.

Kyrgyzstan

In  Kyrgyzstan  waren  de  inkomgelden  begrepen  in  de  toer, vandaar  heb  ik  maar  enkele  betaalde toegangen kunnen achterhalen.

Bishkek:
H. Drie-eenheid Kathedraal : Geen  inkom. Bij  de  ingang  van  de  kerk  zijn  een  drietal   treden.
                                                      Verder is het vlak tot bij het oudere gedeelte, daar is één trapje.
Ala Archa : Inkom 50 Som p/p. De asfaltweg loopt 2,5 km voorbij de ingang en gaat daar over in een
                      bospad  en dus niet te doen met een rolstoel. De weg loopt hier en daar flink op, zodat je
                      best een stevige begeleider kunt gebruiken.
Citadel in Koshay Korgon : Inkom 50 Som p/p. De  omzeggens  totaal verwoeste site is met een rolstoel  gewoon  niet te doen. Je moet, om het te bereiken, door vrij hoog
                                                  gras  en  de  bodem  is  nogal  drassig. Dan  moet  je  in  mul zand naar
                                                  boven   klauteren  om  enig  idee  te  hebben  van  wat  de  citadel   ooit
                                                  geweest is. Het loont niet echt de moeite voor een stop.
Tash Rabat : Inkom 50 Som p/p. De  karavaanrustplaats  is  vrij gemakkelijk bereikbaar, maar in het
                        gebouw  is de vloer bezaaid met grote rotsblokken, die min of meer geëffend zijn. Het is
                        voor de begeleider een hele opgave om er met een rolstoel over te rijden zonder
                        breuken te hebben aan de rolstoel.
Gebied Issyk-Köl Lake : Inkom 50 Som p/p, personenauto 40 Som, minibus 100 Som en voor een           
                                            bus of truck of truck 200 Som.
N. P. Karakol : Inkom 250 Som p/p  en 50 Som voor een gewone wagen. Je kan er in wandelen, maar
                            de afstanden zijn groot en de wegen zijn niet goed.
Memorial complex Nicolai Przewalski :
                    Inkom 50 Som p/p. Het park is goed toegankelijk, maar om in het museum te komen moet
                      je  enkele  treden  op. Het  museum  zelf  is vlak en goed haalbaar. Je krijgt er een goede
                      uitleg over het leven en het werk van deze man.
Burana Tower Complex : Geen  inkom en het complex is vlak. De toren beklimmen(deels) is via een
                                               steile trap met hoge treden en er is geen verlichting.

Reisverslag Oezbekistan - Kyrgyzstan 11/06 tot 05/07/2008

           Oezbekistan parel van de Zijderoute

Woensdag 11/06 Brussel via Istanbul naar Tashkent

          Om 8u  stond  de  bestelde  taxi voor de deur. De chauffeur wou absoluut niet het risico lopen  om  te  laat  toe te komen in Zaventem door eventuele files op de E19. Het viel best mee en we waren daardoor veel te vroeg op de luchthaven. Het inchecken verliep vlot en zo ook de security-check, maar  de  vlucht  vertrok  met  twee  uur vertraging. Er was een defect aan het vliegtuig  dat  van  Istanbul moest komen, vandaar. We  landden pas om 18.10u in Istanbul en de  volgende  vlucht ging om 18.35u. In looppas ging het naar de gate en we vreesden voor de bagage, want met minder dan 30 minuten komt het gewoonlijk niet goed. We moesten nog veel geduld  hebben  eer  we  met een hoger-lager in het vliegtuig gebracht werden. Na een tweede goede vlucht arriveerden we veilig en wel in Tashkent op 12/06 om 1.10u. De formaliteiten bij het  binnenkomen  van  Oezbekistan verliepen redelijk vlot én onze bagage was er, oef. Bij het buitenkomen  van de luchthaven stond een chauffeur van het Poytaht Hotel ons op te wachten. We  hadden  bij  het  boeken, via  internet, de transfer naar het hotel gevraagd. Na een rit van +/- 30 minuten  stopte  de chauffeur aan Poytaht Hotel. De reservatie was juist geboekt en we konden snel de kamer betrekken voor een broodnodige nachtrust.    

Donderdag 12/06 Uitslapen en ½ dag siteseeing Tashkent

Oezbekistan ligt  in   Centraal-Azië   en   grenst   aan   Kazahkstan, Kyrgyzstan, Tajikistan,
                     Afghanistan  en  Turkmenistan. Het  land  beleefde een rijke geschiedenis en  een         
                     bloeiende  cultuurperiode  tot  de  komst  van  de  Mongolen. Oezbekistan  heette
                     toen  Mawarannahr(land achter  de  rivieren). Het strekte zich uit tussen de Amu  
                     Darya en  de Syr Darya rivier, alsmede het gebied van Khorasan, ten zuiden van
                     Amu Darya. Mawarannahr  speelde  vooral na de Arabische bezetting een belangrijke rol in het sociale en culturele leven van Centraal-Azië.

Tashkent: Tijdens  haar  woelige  periode  kreeg  Tashkent, als  kruispunt  van  de  Aziatische
                 transportroutes, diverse  namen  toebedacht. Zij    heette  Chac, Shash  en  Binkent.
                 Tijdens  de  opstand  van  de  bolsjevieken  tegen de Russische tsaar, werden helaas
                 veel  gebouwen  vernield. In  1966  volgde  er  bovendien  een  vernietigende  aardbeving. Toch  is  Tashkent  de  belangrijkste  stad  van  de hele Centraal-Aziatische
                 regio.

          Na   een  verkwikkend  ontbijt   was   de   eerste   bekommernis   euro’s   wisselen   voor Oezbeekse Sum. Het liep van een leien dakje, want in de lobby van het hotel is een klein filiaal van  de  officiële  bank  van  Oezbekistan  gevestigd. Met  een  heel pak papier trokken wij ons terug  in  de kamer, om de pakjes onder mekaar te verdelen in de foto- en cameratassen. Voor € 500,00 kregen we ongeveer 2.000.000 Sum en de hoogste waarde was 1.000 Sum.

          Na  deze karwei trokken we er op uit om Tashkent een beetje te verkennen. Aan de balie van  het  hotel  hadden  we  de  kortste  weg  naar  de  voornaamste  plekken gevraagd, die we wilden  bezoeken. We vroegen aan de balie van het hotel om een taxi te bestellen om te starten met  het  Khast Imom Complex  met het Mubarek Library Museum, de Barakhom Medressa en  het  Mausoleum  Abu  Bakr  Kaffal  Shoshi. Het  is  een   prachtig   onderhouden   nieuw complex. Het  Mubarek  Library  Museum was gesloten, maar de Medressa en het Mausoleum hebben  we  kunnen  bezoeken. Na  een  uitgebreid  bezoek  zochten  we  een  taxi om ons naar Shorsu te  brengen. Toen  we  wilden betalen, werden we hiervoor bedankt. De chauffeur wou voor  de  rit  geen  geld  aannemen  en  daar  boven  op  gaf  hij  zelfs  nog een T-shirt van zijn favoriete voetbalclub cadeau.

          We  namen  er  eerst een kijkje in de Kulkedash Medressa. Deze medressa is nog steeds  in  gebruik  en we kregen er een uitstekende uitleg over het geheel van de vriendelijke portier. De  Juma Moskee  of  vrijdagmoskee  ligt  er  vlakbij, maar  is  niet   toegankelijk   voor   niet moslims. De  Shorsu Bazaar  wilden  we  niet  overslaan. Het is nog een typische markt, waar een  bonte  mengeling  van  mensen in kleurige kledij rondslentert, om dan nog niet te spreken van  de  verkopers. De  ene  is  al  wat  fotogenieker  dan  de  andere  en voor velen was ik een schietschijf, want  een  rolstoel  zien  ze hier waarschijnlijk niet zo vaak. Aan de bazaar is een overdekte  hal  verbonden, maar  we zijn er niet geweest vanwege de vele treden. Het werd nu stilaan  tijd om huiswaarts te keren. Taxi’s waren er in deze omgeving voldoende en zo waren we vlug terug in het hotel, waar we ons avondmaal nuttigden.

Het   was een  zonnige  dag  en  geen  wolkje te bespeuren aan de azuurblauwe hemel met een temperatuur van +/- 38°.

Vrijdag 13/06 ½ dag s.s. Tashkent en vlucht Tashkent - Urgench en verder tot Khiva

          Rond 10u  zijn  we uit het hotel te voet vertrokken naar Amir Timur Square in de buurt van ons logies.

Amir  Timur  of  Timur Lenk  beweerde  een  afstammeling  te  zijn  van  Dzjengis  Khan. Hij trachtte  Dzjengis  Khan  te  evenaren  door  eerst(vanaf 1364) Transoxanië  te  onderwerpen, daarna  niet  alleen Iran, Mesopotamië, Armenië en Georgië onder de voet te lopen, maar ook Rusland, Litouwen, India  en   Syrië  binnen   te   vallen. Berucht  is  hij   in  Turkije   om   zijn vernietigende  tocht  door  Anatolië, die  resulteerde  in  de gevangenschap en executie van de Ottomaanse  Sultan  Beyazid I. Het  gevolg  was  dat  het  Ottomaanse  rijk  ruim 15 jaar geen sultan  had  en  in  kleine  stukken  verdeeld  werd. Tevens  is Timur verantwoordelijk voor het plunderen, verbranden  en  het  moorden van de bevolking van destijds Ankara en oostwaarts, overigens  iets  wat  hij  deed  in  elk  veroverd gebied. Dit leidde uiteindelijk tot de val van de Gouden  Horde, die  gesticht  werd  door  de  kleinzoon  van  Dzjengis  Khan  in  het   huidige Transoxanië, de  Kaukasus, Bessarabië  en  de  Oeral. Timur  was een wreed en nietsontziend heerser. Hij  was een op zijn eigen gedachtengoed gerichte fanatieke moslim, die verantwoordelijk was  voor het ter dood brengen van naar schatting 7 tot 10 miljoen mensen. Vrijwel alle christenen  in  zijn  rijk, dat  een groot deel van Azië omvatte, werden systematisch uitgeroeid. Enkel  in  de bergen van het huidige Irak ontsnapte een klein aantal. De christenen waren niet zijn  enige  slachtoffers, iedereen  die  er  van  verdacht  werd  de  heerser  in de weg te staan, deelde hun lot.

          Van Amir Timur Square trokken we te voet verder naar Mustaqillik Maydoni(Independance Square) met de Senaat. Na uitgebreid bezoek aan de omgeving charterden we daar een taxi  naar  het  Navoi  Park, met  het  People’s  Friendship  Palace  dat  je  zelfs   dicht   kunt benaderen. Aan  de  voorzijde  van  dit  gebouw spuiten menige fonteinen in de grote vijver en dat brengt er welkome afkoeling. Het parlement Oliy Majlis staat dan weer goed afgeschermd voor het publiek achter een ijzeren hek. Na een fotosessie aan beide monumenten trachtten we een  taxi te bemachtigen. Twee Oezbeken snelden ons ter hulp om een vrije taxi tot stilstand te brengen  en al vlug konden we de terugrit naar het Poytaht Hotel aanvatten.

          Om 14.15u  stond  de  taxi  gereed  om ons naar de luchthaven van Tashkent te brengen voor  de  vlucht  naar Urgench. Het was een kleine Daewoo Matiz waar de rolstoel en al onze bagage  in  moest  en het werd kunst en vliegwerk om deze klus te klaren. De chauffeur wist er zelf  geen  raad  mee en dan zeker met de rolstoel. Het is Marie-Claire toch gelukt om er alles in  te  krijgen. De man stopte met zijn wagen op een goede honderd meter van het luchthavengebouw  en  wij  snapten zijn bedoeling niet. Met hand en tand trachtte hij uit te leggen, dat er geen  mogelijkheid  was  om  ons  dichterbij  te deponeren. Na de korte wandeling stonden we weer  versteld, er  was  maar  één mogelijkheid om het gebouw te betreden en dat was via een resem  treden  en  een  heel  steil  hellend  vlak. Met de bagage lukte het gemakkelijk, maar de rolstoel  met  mij  er  in was andere koek. Met de hulp van enkele bereidwillige bezoekers was het  toch  vlug  opgelost en konden we naar de incheckbalie. We hadden snel de instapkaarten en  we  konden  aftellen  tot we aan boord mochten. Met een hoger-lager werd ik in het toestel gehesen  en  vermits  er  geen  smal  rolstoeltje  voorhanden  was, ben  ik  met  de hulp van de bemanning  te  voet  tot  mijn  plaats  gegaan. Ik werd op de eerste rij neergezet(business). De piloot  startte  goed op tijd en we kregen een goede service op de vlucht. Rond 16.50u stonden we  in  Urgench aan  de grond. Ik werd in de rolstoel van de trap gedragen door enkele sterke mannen  en  dan  was  het  wachten  op  de  bagage, die  met  een  open  vrachtwagen  van het  vliegtuig   gebracht  werd  en  op  de  tarmac  gelost. Marie-Claire  moest  de  labeltjes van de valiezen tonen, eer we ze mochten in bezit nemen.

          Reeds  geruime tijd deed er een man veel moeite om ons naar Khiva te vervoeren, maar hij  vroeg  te veel. We zijn uiteindelijk toch met hem tot een akkoord gekomen en  voor US$ 15  wou  hij  ons  in  zijn  wrak  van  een Lada naar het hotel in Khiva brengen. Bij ieder stoplicht moest  hij  zijn vehikel terug opstarten en zijn contact bengelde ergens onderaan in de wagen. Omstreeks 19u  konden we inchecken in het hotel Shaherezada. Wanneer al onze spullen goed  en  wel  in  de  kamer  gedeponeerd  waren, zochten  we  het  restaurant Zarafshon Chaikara, tegen de Islom-Hoja Medressa, op. Er  wordt alleen de plaatselijke keuken geserveerd, je  kan  het een dagschotel noemen, maar niet die van Xavier Waterslaegers van F.C. De kampioenen, want  het is voor iedereen gelijk. Na het eten werd het stilaan bedtijd, want morgen wilden we vroeg op pad gaan om de grootste hitte voor te zijn.

Het werd een zonovergoten dag zowel in Tashkent als in Khiva met zeker 36°.            

Zaterdag 14/06 Siteseeing Khiva

Khiva : Net  als  Bukhara  wordt  Khiva  beschouwd  als  een openlucht stadsmuseum. Khiva  
               bestaat al 9000 jaar, maar de stad bereikte haar huidige omvang pas in  de 19e eeuw
               als  laatste  oase in de Kyzyl-Kum woestijn. De oase was een ultieme stopplaats voor
               de  Russische  slavenhandelaars. Khiva  telt  40.000 inwoners en  ligt 450km verwijderd  van  Bukhara. Het  is  een  stad  met nauwe steegjes, straten en diverse binnenplaatsen  met tuinen. De oase behield haar eigen typisch oriëntaalse sfeer. Dat geldt
               vooral  voor  Ichon-Qala, het  oude  stadsdeel. Het  is  ook daar dat de belangrijkste
               monumenten  te  vinden  zijn, zoals  de  citadel  Kunya  Ark en het Tosh-Hovli paleis,
               residentie van de Khan. Andere blikvangersvan het oude stadsdeel zijn Kalta-Minor  
               (1835) en  Islam-Khoja  minaretten, de  Juma moskee met haar 216 versierde houten
                pilaren. De stad is nog omgeven door een met klei gebouwde stadsmuur.

          We  namen  ons  ontbijt  zo  vroeg  mogelijk en rond 8u konden we op stap in Khiva. We hebben  omzeggens  alle  bezienswaardigheden  bezocht  of  minstens  van  buiten af gezien in Ichon-Qala(open van 9u tot 18u), te  beginnen  met Pahlavon Mahmoud Mausoleum(aparte inkom 1.000 Sum), één  van  de  mooiste  gebouwen  van  Khiva, daarna in volgorde Serghozi Medressa, Islom-Hoja Medressa  en minaret, Aq moskee, Kutlimurodinok Medressa met het platform, Dekhon Bazaar, typisch  maar  niet  altijd  gemakkelijk  door  putten  in  de  weg en treden  die  regelmatig  opduiken, toch  een bezoek waard, Tosh-Hovli Palace, Alloquli Khan Medressa, iedere  avond folkloristische avond met zang en dans en met plaatselijk avondmaal (13.500 Sum p/p), Alloquli Khan Bazaar, te  vergelijken  met  de Dekhon Bazaar, Kunya Ark Palace (kan  beklommen  worden  en  je  hebt  een  mooi  uitzicht  over  de  ganse stad), Juma moskee(je   kunt   er   ook  naar  boven), Qozi-Kalon  Medressa, Mohammed  Rakhim  Khan Medressa  en  tot slot de Kalta Minor minaret. Het best is om bij de start van het bezoek naar de westelijke poort te gaan voor aankoop van een algemeen ticket(10.000 Sum p/p) voor bijna de  ganse  oude  stad. Er  is  een  Tourist  Information  gehuisvest  en  zij kunnen zorgen voor gidsen  aan  US$ 5/uur. Wij  hebben  alles  afgelopen  zonder  gids. Ichon-Qala  omvat zestien medressa’s.

             Khiva  is  een  prachtig klein stadje met mooie medressa’s en andere gebouwen, maar met  een  rolstoel  is het heel moeilijk te doen door de vele treden in de straten en overstappen aan  de verschillende medressa’s. De bevolking is nochtans heel vriendelijk en behulpzaam en daardoor  heb  ik  het  grootste  deel  van  de  stad  kunnen  bezichtigen. De  minaretten heb ik natuurlijk  niet  beklommen. Bij  het  avondmaal  konden  we  genieten van zang en dans in de Alloquli Khan Medressa. We hadden een schitterende dag met soms te veel zon bij 38°.

Zondag 15/06 Khiva - Urgench - Buchara(+/- 450km)

          We  waren  gisteren  met een chauffeur tot een akkoord gekomen voor het transport van Khiva naar Bukhara. Hij sprak enkel Russisch en we kwamen met hem overheen om ons tot in Bukhara  te  brengen  voor  US$ 60. Om  8.45u  konden  we  de  tocht  door  een  vlakke dorre woestijn  aanvatten. Er  is  werkelijk  niets  te  zien  dan  zand  en  hier en daar enkele magere kamelen, grazend  aan  het weinige dat er nog groeit. Onderweg zijn we enkel gestopt voor de lunch  in  een  schamel  wegrestaurant. Wij  aten  er een slaatje met brood, maar de chauffeur bestelde  een schotel vlees. Toen zijn maaltijd gebracht werd, keerden onze magen bij het zien van  een  dikke vetlaag aan het vlees en in geen tijd werkte de man dit alles naar binnen. Rond 14u  waren  we  in  Bukhara en kon de zoektocht beginnen naar het logies, dat we via internet hadden vastgelegd bij:
          Akhbar House, 22 Eshoni Pir
          Tel.: + 998/65-224.21.12    Fax: + 998/65-224.51.97    GSM: + 998/65-191.21.12
          E-mail: akbar_house@yahoo.com  
 Marie-Claire  is  binnengegaan  en  ze  moest vaststellen, dat deze slaapgelegenheid voor ons niet  kon  door  de  vele  treden  en  te  smalle  deuren. Dit  guesthouse  heeft  de   charme   uit vervlogen  tijden  niet verloren. De eigenaar en tevens uitbater begreep het probleem en hij is zelfs meegegaan naar het nabijgelegen Sultan Hotel. Dit logies heeft wel een resem treden bij de  inkom(+/- 10), maar  binnen  is  alles  voor ons vlak op een klein trapje na. De kamer was ideaal  en  we  betaalden er niet meer dan in Akhbar House, dat dan weer meer typisch is dan het  hotel. Deze  locatie  is  pas geopend in januari 2008. Bij de afrekening vroeg de chauffeur boven  het afgesproken bedrag nog 10.000 Sum, want volgens hem was de rit ten einde bij het binnenkomen  van  de  stad. Na  veel  over en weer gepraat, is hij opgestapt met de US$ 60 en geen cent meer.

Bukhara begon  te  groeien  in  de  8ste en  de  9de eeuw, zowat  800 jaar  na  Tashkent. Twee    
                   eeuwen  bleef  zij  een centrum van een machtig rijk beheersen tot de komst van de
                   Oezbeken (Shaybaniden  dynastie) en  zij  beleefde het hoogtepunt van haar macht
                   Als  Khanaat  in  de 17de eeuw. Bukhara, Buxoro  in het Oezbeeks of Boxara in het
                   Tataars, is één van de belangrijkste steden van Oezbekistan.

          Na  installatie  in  het  hotel  trokken we er op uit voor een eerste verkenning in de stad. We  zochten  eerst  de  Char-Minar met  zijn  vier  minaretten  op. Deze medressa werd pas in 1807 gebouwd door kalief Niiazkul. Char-Minar betekent de “Vier minaretten”. De bouwheer liet  in het complex een binnenhof en een vijvertje aanleggen en het wordt dan ook bestempeld als  de  Zomermoskee. We  konden er enkel foto’s nemen van buiten af, want het was gesloten. Terug  in  het  centrum  kwam  de  Nadir Divanbegi Medressa aan  de  beurt. Het is een mooi gebouw, dat  prachtig  gerestaureerd  is  en  nu  degelijk  onderhouden  wordt. Iedere    avond worden  hier  folkloristische  dansen  opgevoerd, tenminste  wanneer  er  voldoende   toeristen aanwezig  zijn. We slenterden verder naar de Kukeldash Medressa en namen een kijkje in het restaurant  Lyabi-Hauz  langs de oevers van de vijver in hartje Bukhara. We zetten ons uiteindelijk neer aan een tafeltje  tegen het verfrissende water en bestelden ons avondmaal. Het was lekker, maar  bij  de  vleessaté  was, naar  onze  westerse  normen, te  veel  vet  en  de   frieten zwommen in de olie, wat niet bevorderlijk is voor het krijgen van diarree.

Het was vandaag een snikhete dag, we kregen zeker 40°. Tijdens de rit door de dorre woestijn hadden we rond 43°.

Maandag 16/06 Siteseeing Bukhara

          We namen het ontbijt zo vroeg mogelijk, weer eens om de grootste hitte voor te zijn. We zouden  vandaag  Bukhara  afwerken, te  beginnen  met  de  Ark. Het   was   wel   een   eindje stappen, maar  we  hebben  het te voet bereikt. De Ark, de versterkte burcht van Bukhara, was 34.675 m²  groot. Het   bevatte    paleizen, gebouwen, stallen, ambachtswoningen, een wapenarsenaal, slaapzalen  voor  de soldaten en een gevangenis. Het is door het Rode leger gebombardeerd  in  1920  en  er  rest  nog  amper  een  vierde van de oorspronkelijke gebouwen.  De restauratie  is  in volle gang, maar tot hiertoe is alleen de Westpoort in 1921 in zijn oorspronkelijke  staat  teruggebracht. De huidige citadel is het complex dat door de Shaybaniden werd herbouwd. Tegenover de  Ark  bevindt  zich  de watertoren, die kan of kon beklommen worden en  waarvan  je  een mooi panorama moet hebben op de directe omgeving. Er is een buitenlift, maar  die  is  blijkbaar  niet  meer  in  gebruik. Het  gedrocht  kan wel een goede opknapbeurt gebruiken, want  het  ijzeren  monument  is  een  en  al  roest. Na  de  Ark  volgde  Mir-i-Arab Medressa. We  waren  van  plan deze medressa te bezoeken en met de hulp van enkele bereidwillige  Oezbeken was  ik  de  trap  op  geraakt en daar stopte het voor ons. Dit gebouw is niet toegankelijk  voor  toeristen, dat  had  iemand tevoren wel kunnen zeggen. De Kalon Moskee, tegenover  de  vorige, is  wel  toegankelijk  voor  ons  en  je kan er in met één enkel trapje. De Ulughbek Medressa heeft dan weer een pracht van een gevel. De Abdul Aziz Khan Medressa is  momenteel in restauratie en bezoek wordt geweerd. De Taqi-Zargaron Bazaar is het overblijfsel   van   een   karavaanserai  en  er  zijn  veel  souvenirwinkeltjes  in  ondergebracht. De Bolo-Hauz Moskee heeft  dan  weer  een  simpele  gevel  en  het prachtig geschilderd plafond wordt  gedragen  door mooi uitgesneden houten pilaren. Het interieur zelf stelt niet veel voor,  er zijn enkel witgekalkte muren. Links voor de moskee siert een kleine maar prachtige minaret het geheel.    

          Na  de  Bolo-Hauz moskee hielden wij het even voor bekeken en we vleiden ons neer op het  terras  van  een  restaurant  in  de  buurt. We  aten  er  onze  lunch en verpoosden er in de schaduw  van  de  bomen. Na  de  lunch  zochten  we  terug het centrum op, om in Lyabi-Hauz verder  te  verpozen  en  te genieten van een frisse fruitsap van vers fruit. Iets na 18u verlieten we  onze  aangename  stek  om  plaats  te  gaan  nemen  in  de  nabij gelegen Nadir Divanbegi Medressa  voor  de  folkloristische  dansvoorstelling. Voor  en  tijdens  de  opvoering wordt je bediend van plaatselijke gerechten. Je kan ook de voorstelling bijwonen zonder avondmaal en dat  kost  je  een  heel  pak  minder. Er  wordt  afwisselend  gedanst  en  kleding  geshowd. De opvoering begint  stipt  om 19u en duurt juist één uur. Nadien was het buiten nog te goed om reeds op de kamer te gaan zitten. De zon was de ganse dag van de partij met 38°.

Dinsdag 17/06 Westelijk deel van Bukhara

          We  trokken er op uit om het westelijk deel van Bukhara te bezoeken. Met een taxi reden we  naar het Ismail Samani Mausoleum. Het buitenzicht vonden wij het mooiste. Het mausoleum  ligt  in  een  mooi  park  en  er is zelfs een speeltuin aangelegd voor de kinderen. Hierna volgde  het Chasma-Ayub Mausoleum. Hier is het buitenzicht ook het beste, want binnen valt weinig  te  beleven. Aan  dit  mausoleum  charterden   we  een  taxi  naar  de  Abdullah  Khan Medressa. De  voorgevel  is  prachtig. Restauratiewerken zijn volop aan de gang. De  binnenkoer  is niet zo speciaal. De Modari Medressa ligt er recht tegenover en is heel gemakkelijk te bezoeken. Slechts één enkel opstapje en je bent binnen. De binnenkoer stelt ook niet al te  veel  voor. Bij  het  buitenkomen  van  de  Modari  Medressa  vroegen  we  aan   enkele   aanwezige  Oezbeken  waar  we  aan  een  taxi  konden geraken. Eén van hen stelde voor om ons met  zijn wagen  te  brengen  waar  we  zijn  wilden. Zo  bereikten we in ijltempo het Fayzulla Khojaev House. Onze  chauffeur  deed  zijn  uiterste  best  om  mij binnen in het huis te krijgen. Aan de ingang  zijn  er  enkele  moeilijke  treden, maar  hij is in het huis hulp gaan zoeken. Het is een prachtig  oud  huis, dat  de tand des tijds goed doorstaan heeft. De gevel op het terras is mooi geschilderd  en  het  plafond, dat  gestut  wordt  door  uitgesneden  houten  pilaren, is gewoon prachtig. Het  interieur  is  overweldigend  mooi. Dit  huis  was de verblijfplaats van de eerste president  van  Oezbekistan. Na dit bezoek vroeg de man waar hij ons mocht naartoe brengen. Voor  ons  zat de dag er zowat op en we vroegen om halt te houden bij het restaurant tegen de Bolo-Hauz moskee, waar we gisteren ook verpoosden. Toen we de brave man wilden  betalen, weigerde  hij  dat  pertinent. Hij  vond  het  zijn  plicht   ons   te   helpen. In  België   is   zoiets meestal ondenkbaar.

          Na  een rustpauze in een café ging het richting centrum en hielden er een korte siësta in het  hotel, waarna  we  op  een  wandeling in het centrum het Akbar House binnengingen. We wilden niet nalaten er een bezoek te brengen en we werden er met open armen ontvangen. Het kwam  zelfs  zo  ver  dat  we  absoluut  zouden moeten blijven voor het avondeten. Dat aanbod konden  we niet aannemen. In ieder geval bracht het ene woord het andere mee en zo kwamen we  op  het  transport  Bukhara - Samarkand. De  eigenaar kende een vriend die dat karweitje wel  wilde  opknappen. Hij  wist  er  geen prijs van, maar het zou zeker niet meer zijn dan met andere  chauffeurs. We  kwamen tot een akkoord en zo hadden we binnen de kortste keren ons vervoer  naar  Samarkand. Voor  het  avondeten  kozen we nu het restaurant Bella Italia, even buiten het centrum. Het was vandaag snikheet en zeker 45°.              

Woensdag 18/06 Omgeving Bukhara

          Om  8.45u  stond  de chauffeur gereed voor de daguitstap in de omgeving van Bukhara. De  eerste  stop  was  aan  Chor Bakr. Het  ligt  op  6 km  ten  westen van Bukhara. Het is een prachtig  gerestaureerd  complex  met  een  mooie  moskeeën  en  menige  grote   en   kleinere mausolea en graftombes. Het ganse complex is vrij gemakkelijk te bezoeken, hier en daar is er wel  een  opstapje. Ik  heb  niet  de  moeite  gedaan om in de verschillende mausolea binnen te gaan. Ze  hebben  allen  de  nodige  treden  bij  de  inkom. Het  is  zeker  de  moeite  om  het te bezoeken. Van   Chor  Bakr   reden   we  naar  het  Emir’s  Zomerpaleis(Sitorai  Mohi  Hosa, Star-and-Moon Garden). Het  ligt  op  6 km  ten  noorden  van Bukhara. Dat mooi paleis met  een  prachtig  interieur, behoorde  toe  aan de laatste Emir Alim Khan. De buitenkant is sober en  het  interieur  is  opzichtig, maar  wij vonden het een juweeltje. Elke kamer is verschillend, maar  alles  is  beschilderd  tot  zelfs  de  deuren toe. Het is een museum dat gevuld is met alle
geschenken, die  de  emir  kreeg  op zijn reizen. Vijftig meter verder ligt zijn harem. De laatste Khan  verstopte  er  300  vrouwen. In  de  vroegere harem is nu een museum van borduurwerk met suzani’s en wandtapijten gevestigd. Een deel ervan wordt te koop aangeboden. De laatste emir  stierf  in  1952  in  Afghanistan. Het  park  is  niets  speciaal, het kon beter onderhouden
worden. Als  laatste  op  deze  uitstap  kwam  het  Bakhautdin  Naqshband  Mausoleum(Defi  heiligdom  in  het  dorpje Kasri). De man wiens graf zich hier bevindt was de beroemde soefi Bakhautdin Naqshbandi, waarnaar het  complex  genoemd  is. Het  is  een  goed onderhouden complex  en  de  paden  zijn  mooi  aangelegd. Je  komt slechts enkele lage treden tegen op het parcours. Soms  krijg  je  zelfs  hellende  vlakken. De  binnenkoer  met  de  graftombe  van  de heilige  man  is  prachtig  en omgeven door  galerijen met mooi beschilderde plafonds, ondersteund  door  fraai uitgesneden houten pilaren. Men  is  volop bezig met het bijwerken van het schilderwerk en het wordt zo nauwkeurig mogelijk in zijn oorspronkelijke staat gerestaureerd. Na  een  uitgebreid  bezoek  aan dit mausoleum, maakten we rechtsomkeer naar Bukhara voor een siësta, we vluchtten voor de extreme hitte.

          Na  een  pauze zochten we het restaurant Minzifa op midden de Joodse wijk. Het is een echte  doolhof  en  je  vindt  het  bijna  niet. We  hebben  het een paar keer moeten vragen aan toevallige  voorbijgangers. Je  kunt  er  terecht  op het terras op de eerste verdieping of plaats nemen  beneden  maar  dan  binnen  en  daar  het  genot hebben van de frisse airco. Wij kozen voor  het  laatste. De  maaltijd  was  er  goed  en  niet  al  te  duur, maar er wordt een enorme wachttijd  gehanteerd. Nadien  trachtten we een bezoek te brengen aan de synagoge, maar die is  reeds  jaren gesloten. Wat rondslenteren was het enige wat ons restte, want we hadden alle bezienswaardigheden  gehad. Voor het avondeten kozen we terug voor het Lyabi-Hauz. Het is er  goed  en  niet ver van ons hotel in Bukhara. We konden genieten of afzien van een stralend zonnige dag  met  een  temperatuur  van 42°. We  vernamen  dat  half  juni  de 40-daagse hitte periode start met temperaturen  tot  50°. We  hoopten  dit niet mee te maken en het is gelukkig niet gebeurd.

Donderdag 19/06 Bukhara - Yangigazgan - Nurata - Samarkand

          Het was vandaag vroeg op te staan, want de chauffeur zou tegen 6.45u gereed staan om te vertrekken naar Samarkand. Via de ruïnes van de karavaanrustplaats Ralid Malik, die geen stop  waard  is, bereikten  we  Navoi. Dit  stadje rijden we gewoon door om daarna te stoppen aan  het  Aidarkul  meer, maar  voor  ons was er weinig te beleven. Met een rolstoel kan je er moeilijk  wandelen. De  tocht  vervolgde naar Yangigazan voor bezoek aan een yurtkamp. We hadden  thuis  het  plan  opgevat  om er te overnachten, maar in Bukhara werd ons gezegd dat het  kamp  gesloten  was. Bij  aankomst in het kamp hebben we het zelf kunnen vaststellen. We konden er enkel een kijkje nemen in een van de yurten. Van Yangigazan ging het naar Nurata, om   een  bezoek te brengen aan de heilige plaats met de Chashma moskee tegen het Fort van Alexander de Grote. Het  heiligdom  wordt  door  gelovige  Oezbeken  druk bezocht. Er is een vijver, die  door  een  bron  wordt  gevoed en men beweerd dat het water helend is. Het krioelt  er  van  de  forellen, die  niet mogen gevist worden, omdat zij heilig zouden zijn. Marie-Claire  is  aan  de  steile  klim naar het fort niet begonnen. Ze zou me te lang alleen moeten laten. Het pad  start  juist  achter  de  moskee  en  loopt vrij steil op, tot hij overgaat in brede treden. We  waren  er  dan  ook  vlug  op  uitgekeken en zetten onze tocht verder. Even buiten Nurata is de chauffeur  gestopt  aan een wegrestaurant, daar er verder op de weg niets meer te vinden was om  te  eten(buiten  seizoen). Wij  hielden  het  bij  een  slaatje  met  brood, maar de chauffeur bestelde  een vleesschotel zoals de chauffeur van de rit van Khiva naar Bukhara met heel  veel  vet. Blijkbaar  is  het  voor  de  mensen  hier  heel  gewoon  om  zo’n  vet vlees en andere vette spijzen te eten, maar wij walgen van zulke maaltijden.

          Na  de  lunch zetten we onze weg voort naar onze eindbestemming Samarkand, waar we rond  15.30u  aankwamen. De  chauffeur  kende blijkbaar het Sherdor Hotel, want hij reed er naartoe  zonder  één  keer  de  weg  te moeten vragen. Het inchecken ging vlot, want alles was OK. We  hadden  via  e-mail  geboekt en  de mail hadden we mee als bewijs. Het is een stijlvol hotel, maar alle prijzen zijn in US$ vermeld. De man achter de balie was een heel pak minder vriendelijk  dan  het  personeel  in het Sultan Hotel in Bukhara. We vroegen een vermindering omdat  we vier nachten bleven, maar de prijs was de prijs en er werd niets aan veranderd. Na installatie  op  de  kamer gingen we een eerste maal op verkenning in Samarkand. In het hotel vroegen  we  de  kortste  en  gemakkelijkste  weg  om aan het Registan te komen. Men had ons gezegd  dat  het hooguit een goede 10 minuten te gaan was, dus met goede moed begonnen we eraan. We  hebben  er  tenslotte  meer dan een half uur over gedaan. We wilden nog een kijkje  nemen op het plein voor het donker werd, maar we werden prompt een halt toegeroepen  door  één van de opzichters. Tot en met 19u moet je een ticket kopen. Na die tijd worden de  deuren, die toegang geven tot het plein, gesloten. Het was ons niet te doen om de drie  medressa’s. We  wilden  er  alleen  nog  een  foto  nemen  van  de  medressa’s in  de  warme  gloed  van de late namiddag zon. Na  veel  over  en  weer praten konden we toch enkele kiekjes schieten. Nadien hielden  we  een taxi tegen, om ons naar restaurant Venezia te voeren. Het was er goed, maar er wordt een lange wachttijd gehanteerd.

We konden voor de zoveelste dag op rij genieten van een stralende zon bij 40°.

Vrijdag 20/06 Samarkand

Samarkand, Samarqand  in het Uzbek, is een stad in Oezbekistan die 419.600 inwoners telt.    
                         Het  is de tweede stad van het land. De meeste inwoners zijn Tajieken. In 1970
                         vierde de stad haar 2.500 jarig bestaan. De Perzische dichter Firdausi schreef
                         dat  de  stad  gesticht  werd in “mythische tijden”, maar de Sovjetarcheologen
                         hebben altijd volgehouden dat de stad in 530 voor onze jaartelling verrezen is.
                         Van enige geschiedenis voordien is overigens weinig geweten. Samarkand ligt
                         in  de  vallei  van  de Zarafshan rivier en zij werd gesticht tijdens de 14de eeuw
                         voor onze jaartelling. Aanvankelijk heette zij Marakanda en later Afrosiyab.

          Na  het  ontbijt  trokken  wij  de  stad  in  om  de  voornaamste  bezienswaardigheden te bezoeken. We  hielden  een  fotostop  aan  het standbeeld van Amir Timur. Van daar ging het bergaf  naar  het  Registan plein(8-19u). Marie-Claire  kocht haar inkomticket(6.500 Sum) en we  konden  starten  aan  het  bezoek  aan  de drie medressa’s, Sher Dor(Lion), Ulughbek en Tilla-Kari(Gold covered). De  ene  is  al  wat prachtiger dan de andere, maar een echte keuze maken  tussen  de  drie is moeilijk. De ene is al wat meer uitgedost met mooie blauwe tegeltjes en  de  andere  heeft  dan  weer  mooiere  nissen. Alle  drie  zijn  ze  volgestouwd  met  allerlei souvenirwinkeltjes  en dat vonden wij er een minpunt. Het valt nog mee, de verkopers zijn niet al  te  opdringerig. De  minaret  van  de  Ulughbek Medressa  kan  beklommen  worden, maar  daarvoor moet je  aan de politie extra bijbetalen. Het is een verkapte versie van corruptie. Bij de  drie  medressa’s moet je treden doen om er in te komen en op de koop toe nog een hoge en brede overstap, maar je wordt beloond voor de moeite.

          Iets  na  de  middag  zijn we er weg gegaan, we hebben een taxi genomen naar het hotel en zijn we in het restaurant Venezia onze lunch gaan nuttigen. Tegen 16u ging het richting het Gur-i Amir Mausoleum. De warme gloed van de late namiddagzon gaf het complex nog meer glans. Het  complex  is niet groot, maar het interieur is mooi versierd. Vooral de plafonds zijn prachtig. Het  is  al  bladgoud  wat  blinkt. Bij het buitenkomen zijn we nog naar het Ak-Sarai Mausoleum gegaan, tenminste  Marie-Claire, want  ik  zag  op tegen de vele treden en er was niemand  in  de  buurt om een handje toe te steken buiten enkele jonge snaken. Het Rokhubod Mausoleum  ligt  net voor het Gur-i Amir Mausoleum, maar stelt weinig voor. Het is één brok stenen  zonder  de  minste  versieringen. Die  zullen er vroeger wel geweest zijn, maar de tand des tijds heeft er zijn werk gedaan. Na al het culturele kregen we stilaan honger en we hielden een  taxi  staande  om  ons  naar het restaurant Astoria, in de straat van het hotel, te brengen. Het  restaurant  oogt  chic, maar  mist  sfeer. We   moesten heel wat moeite doen om binnen te geraken, want niemand wist blijkbaar hoe een rolstoel een trap moet opgedragen worden. We wilden  er iets bestellen en hadden geluk, want naast het menu in het Russisch was de Engelse versie  afgedrukt. Toen  het  gevraagde  gebracht  werd, hebben  we  mekaar  aangekeken   en gezegd, dat kan toch niet, dat hebben we niet gevraagd. Later hebben we kunnen vaststellen dat de vertaling niet correct  was. We hebben er betaald voor wat we gegeten hebben en zijn dan opgestapt terug naar onze stek voor een verdiende rust.

Het werd weer een stralend mooie dag met om en bij 38°.

Zaterdag 21/06  Samarkand s.s.

          We  zouden  vandaag  het  deel  ten N.O. van het Registan bezoeken, te beginnen met de Bibi-Khanym Moskee(8 - 19u). Het  is een mooi complex en bevat drie moskeeën. Het merendeel  van de gebouwen is verwoest door aardbevingen. De buitenkant is zeker zo mooi als wat je  in  het complex te zien krijgt. Het Bibi-Khanym Mausoleum stelt niet veel voor. De hierbij liggende Siab Bazaar was het volgende. Op deze markt wordt allerlei verhandeld, maar voornamelijk noten en gedroogd  fruit. Het is een bonte mengeling van mensen in kleurrijke kledij. De   ouderen  in  het  bijzonder zijn erg fotogeniek en laten zich gewillig op de gevoelige plaat vastleggen. Van  de  markt  gingen  we  te  voet verder naar Shah-I-Zinda met de laan met de vele  mausolea(gepaste kledij). Ik  ben  naar  binnen gegaan via de trap vooraan(6-tal treden) en  dan  heb  ik  tegen Marie-Claire gezegd, ga maar alleen verder. Zij wou het niet, maar het werd  een  huzarenstuk  om  mij  boven  te krijgen, want er zijn maar veertig hoge treden. Met vier  vrijwilligers  ben ik boven geraakt en kon ik de laan bekijken. In de verschillende mausolea  kon  ik  niet wegens weer eens treden. We hebben er samen van genoten. Ik kreeg hier wel een  klop  van de hamer door de grote hitte en dan geniet je minder van de pracht die je voorgeschoteld  wordt. Wanneer  we  terug  op de begane grond waren, zijn we iets verderop naar  restaurant  Komfort  gegaan  voor  de  lunch. Op de terugweg is Marie-Claire de Hazrat-Hizr moskee  gaan  bezoeken. Ik  heb ze wel zien staan, maar de klim er naartoe zou teveel energie gevraagd  hebben  van  ons  beide. Aid Samarkand(Afrosiab):museum en graf van de profeet Daniel heb ik helemaal niet gezien, maar het blijkt niet echt de moeite.

          Na  dit  alles  werd het tijd om even op adem te komen in het hotel en we charterden een taxi om ons er naartoe te brengen. Een korte siësta deed deugd, waarna we de innerlijke mens spijzigden  in  het  restaurant  Staraya Arba tegen het hotel. Het is er goed en niet duur, maar de  voertaal is voornamelijk het Russisch. Het menu is wel tweetalig en maar goed. Als we ons buikje  rond  gegeten  hadden, werd het de hoogste tijd om op te krassen. We wilden het klank en  lichtspel  op  het  Registan meemaken. Het spektakel wordt opgevoerd in het Frans, Duits, Engels, Italiaans  of  Spaans. Er  was  een Franse groep en de gesproken taal bij het spel was dan  ook  uitsluitend  in  de  taal  van Molière, maar het was moeilijk verstaanbaar Frans. We hadden, speciaal  voor  het  klank  en  lichtspel, de  statief meegenomen, maar we hebben hem zelfs niet opengezet. De medressa’s komen meestal maar enkele seconden in de schijnwerpers te  staan  en  worden  daarna  terug  in  het  donker  gehuld. Vermits  het nemen van foto’s bij donker best op statief en met een  tijdopname van 10 seconden gebeuren, was het onbegonnen werk. Het  werd een maat voor niets. We hebben er enkel videobeelden van, maar de kwaliteit van  de  beelden  is  niet  zo  fameus. Na   afloop  van  de korte voorstelling namen we een taxi huiswaarts  en  kropen onder de wol, allez in bed, want dekens waren in die hitte te warm. Als je in tijdsgebrek zit in Samarkand en het klank en lichtspel zou er aan overschieten,dan heb je weinig gemist, naar onze persoonlijke mening.  

Voor  de  zoveelste dag op rij konden we genieten of afzien, zoals je wil, van een stralende zon bij 40°.

Zondag 22/06 Samarkand

          Vandaag  was  de  wekelijkse markt in Urgut(de markt gaat steeds door op zondag) aan de  beurt. We  namen  een  taxi  van het hotel tot even voorbij het Registan, waar mashrutka’s (gedeelde taxi’s) op  passagiers  staan  te  wachten. In  enkele  minuten  was de wagen  volgestouwd en konden we de tocht aanvatten. Het is een drie kwartier rijden om in Urgut te komen en  de  chauffeurs  duwen  het  gaspedaal flink in. Zo kunnen ze meerdere ritten maken op een voormiddag. Onderweg  zijn  er  snelheidscontroles door de politie en onze chauffeur noemde hen  de “Gestapo”. De  markt  van  Urgut is een vrij grote markt, maar wij vonden het nu niet zo speciaal. We hebben waarschijnlijk reeds te veel zulke taferelen meegemaakt. Om de terugtocht aan te vatten moesten we  weer  wachten op een volle auto, maar het loopt er  gesmeerd. Je  kan kiezen met een gewone auto of met minibusjes. De chauffeurs roepen door elkaar naar welke  bestemming  zij  specifiek  rijden. Terug  in  Samarkand  namen  we  een  taxi  naar het restaurant Venezia voor de lunch.     

          Wanneer  de  grootste  hitte  voorbij  was, namen  we  een taxi van het hotel naar Umar Bank, even  voor  het  Registan. Daar  bevindt  zich  de  stand  van de mashrutka’s naar Hoja Ismail. Eens  de  gedeelde  taxi  is  volgeladen, vertrekt  die  naar   zijn   eindbestemming. Wij wilden  een  bezoek  brengen  aan het Mausoleum van Ismail al-Bukhari(gepaste kledij). Het   is  een  prachtig nieuw complex. Het merendeel van de aanwezigen verwelkomde ons vriendelijk en waar nodig  staken  ze  graag  een  handje  toe. Bij de tombe kregen we een uitgebreide uitleg  over het leven van de hier begraven heilige. We mochten overal rondneuzen behalve in de  moskee, die  niet toegankelijk is voor niet moslims. Van in de deuropening mochten we wel een vluchtig kijkje nemen. Bij het beëindigen van dit bezoek zochten wij de taxistand op, waar de mashrutka’s normaal op klanten staan te  wachten. Nu was er gewoon geen levende ziel  te bespeuren, tot  een  klein  minibusje ons opmerkte. De chauffeur vroeg in het Russisch Samar-kand?, en  met  volle  overtuiging  knikten  we ja. Het busje was reeds afgeladen vol, maar  de  vriendelijke  passagiers  schoven  allen  een  beetje  dichter bij elkaar en ze namen de rolstoel  tussen  hun  benen  en  weg  waren  we. Bij  ons  in  Belgenland  zouden  de  reizigers zeggen: ah  nee  hé, de  bus is volzet, wacht maar op de volgende. Dat is het verschil in mentaliteit. Bij terugkomst  in  Samarkand  aan  Umar  Bank snakten we naar iets fris om te drinken, want de ganse  tijd  hadden  we  niets  drinkbaars  kunnen  op  de  kop  tikken. Het  was  wel geen al te  proper  café, maar  de  drank  was  fris en de glazen netjes. Als onze dorst gelest was, zochten  we vervoer om ons naar onze vaste stek terug te brengen. Voor het avondmaal kozen we terug voor  het restaurant Venezia. Het is er goed en waarom dan steeds verlopen en het is op loopafstand van het hotel.

Voor  de  middag  voor  de  trip naar Urgut was het overtrokken met een grijze lucht zoals wij het  hier  ook  kennen, maar  niet  koud. Na de middag kregen we terug volop de zon te zien en werd het 38°.

Maandag 23/06 Daguitstap naar Shakhrisabz(60km van Samarkand)

          Na  het  ontbijt  stapten  we  met  een taxi op richting Registan, om zo op de taxistand te komen  om  naar  Shakhrisabz te rijden. Het nam wel wat tijd in beslag eer de wagen geladen was, maar  tenslotte  is  het  toch  gelukt. Ons werd 5.000 Sum per persoon gevraagd, maar ik hoorde  achter  mij  de  Oezbeken  andere  bedragen noemen. Ze hebben uiteindelijk hetzelfde moeten  neertellen  als wij. De gedeelde taxi stopt op zijn stand- en eindplaats in Shakhrisabz, Kitap  genaamd.  

Shakhrisabz(voorheen Kesh) is  het  dorpje  waar  Tamerlane(Timur-leng) op  9 april 1336
                         geboren  werd. In  feite  heette zijn geboorteplek Hoja Ilghar en die was 13 km
                         van  Kesh  verwijderd. Shakhrisabz  betekent  in  het  Tajieks  Groene Stad. In
                         Shakhrisabz  liet  Tamerlane  ook  een  graftombe bouwen voor zichzelf en zijn
                         Kleinzoon  Ulugh Beg. Hij werd hier niet begraven, maar zijn resten liggen in
                         het Guri Amir Mausoleum in Samarkand.
          De chauffeur toonde ons de weg om bij Ak-Saray, het zomerpaleis van Timur, te komen. Voor  we  naar  de  overblijfselen  van  Ak-Saray gingen kijken, werd het standbeeld van Amir Timur  op  de  gevoelige  plaat  vastgelegd. Ak-Sarai  moet  indertijd  een   enorm   bouwwerk geweest  zijn, prachtig  versierd  met  blauwe tegeltjes. Er rest nu nog enkel de twee zijmuren, die  destijds  de gewelven torsten. Via de Bazaar, die we niet in gingen, komen we aan de Kok Gumbaz  moskee. De  blauwe  koepel  zie  je  van  ver  in de zon glinsteren. Ze heeft een mooi interieur met prachtig bewerkte muren en koepel, maar voor de rest is het gebouw leeg en niet meer  in  gebruik. Een  gids  van  een bezoekend koppel heeft er gezongen en de akoestiek was uitstekend. Gumbazi Seyidan is een mooi mausoleum met een blauwe koepel en twee minaretten, maar  het  interieur  biedt  enkel  witgekalkte  muren. Verder  liggen  er  enkele  granieten stenen, die  er  op  duiden dat op die plaatsen personen begraven liggen. Het Mausoleum van Seikh  Shamseddin  Kulyal  bevindt  zich naast het vorige en het buitenzicht is zoals Gumbazi Seyidan. Het  interieur  is  mooi. Hier ben ik alleen achter gebleven, want het Khazrati-Imam complex  met  het  graf  van  Jehangir  is  enkel  te  bereiken  met  een  massa  treden. Terwijl Marie-Claire  van  het  complex  genoot(????), deed ik het op de binnenkoer voor de verschillende gebouwen. We hebben daarna kunnen bijpraten over het gebeurde.

          Bij  het  beëindigen  van  al  onze  bezoeken  zochten  we  naar  vervoer, om ons terug te brengen  naar  Kitap, de  standplaats van de gedeelde taxi’s. Er was niet onmiddellijk een taxi te  bespeuren  en een oudere man, in onze ogen toch, bood zijn diensten aan met een wrak van een  overjaarse  auto. Hij  wou  na de rit geen geld aannemen, maar na lang aandringen heeft hij  toch  2.000 Sum  ontvangen, wat een billijke prijs was voor de rit. We zaten in de gedeelde taxi  om 14.30u  en hij is pas vertrokken om 15.15u. Ondertussen waren we stilaan gekookt in de broeierig hete wagen. De chauffeur heeft een ganse rit moeten omrijden voor een dame die dacht  dat  ze  iets meer was en toen we hem vroegen om ons aan het hotel te droppen, had hij plots  geen  tijd  meer. We  waren  ter  plaatse  rond  17u  en  hebben  de taximan 11.000 i.p.v. 10.000 Sum  betaald. Het  avondmaal  namen  we  in  het restaurant Staraya Arba. Het was er vorige keer lekker en we wilden eens iets anders proberen dan restaurant Venezia.

We kregen nog maar eens een prachtige dag voorgeschoteld met hééél veel zon bij 43°.

Dinsdag 24/06 Samarkand - Tashkent

          Om  10u  stond  de taxi gereed om ons naar Tashkent terug te brengen. We hadden deze rit  enkele  dagen  geleden  geregeld  met  een  taxichauffeur, die  bevriend  is  met een van de bedienden  van  het Sherdor Hotel. We zijn in Samarkand vertrokken met een stralende zon bij 38° en  na een rit van 300 km door een vruchtbare streek kwamen we in een bewolkt Tashkent aan  rond 14.15u. Na  het  inchecken  en  een opfrisbeurt zochten we het restaurant Bistro op. We hadden aan de receptie van het hotel gevraagd of het ver lopen was en zij antwoorden: als je  10  minuten  gaat, ben  je  er. Waarschijnlijk  rekenen  ze  hier  met lange minuten, want na twintig  minuten hadden we het nog niet bereikt. Een voorbijganger wees ons de juiste weg en pas  dan  merkten  we, dat  we  het  restaurant waren voorbij gelopen. Het was er goed buiten zitten, maar er wordt een enorme wachttijd gehanteerd. Op de duur zou de trek naar eten weg zijn. De  drank  die gebracht werd, was lauw en zonder ijsblokjes niet te drinken. Na de maaltijd  vatten  we  de  terugtocht naar het hotel aan en wilden we onze mailbox nog checken. Het werd  een  maat  voor  niets, want  het  internet lag reeds meer dan een week plat. Er zat niets anders op dan op de kamer alles in gereedheid te brengen voor de volgende ochtend, want het zou  vroeg  dag  zijn. Voor  ons was Oezbekistan voorbij en we hebben met volle teugen van al  het culturele genoten.

Woensdag 25/06 Vlucht Tashkent - Bishkek

          Om  2.30u in de morgen stonden we paraat voor het vertrek naar de luchthaven voor de  vlucht Tashkent - Bishkek, die  om  iets na 5u zou vertrekken. De taxi moest beneden parkeren en dan moesten  we  te voet de helling op om te kunnen inchecken. Dat verliep heel vlot, maar na  het  inchecken liet men ons verstaan dat we terug naar buiten moesten. Ondertussen kreeg ik  reeds  een  kloeke, Russisch  lijkende, assistente  toegewezen  en  die  wist   wat   er   moest gebeuren. Ze  nam ons mee terug de helling  af  en  stopte  aan  een ambulance. Daar stonden twee  verplegers, of iets  in  die  aard, in  lange  witte  kiel  ons op te wachten. Zij haalden een berrie  uit  hun  auto, legden  die op de grond en deden teken dat ik mij er moest op leggen. Ik kan  wel  moeilijk  of niet gaan, maar mij op een berrie leggen was wel het laatste waar ik zou aan  beginnen. Geen  van  beiden wisten hoe ze me anders in het voertuig moesten krijgen. Na heel  wat  gebarentaal  van hun kant, heb ik zelf de rolstoel tot tegen de wagen gereden en ben ik,  met  de  hulp  van  Marie-Claire, in  het vehikel gesukkeld. Intussen had mijn assistente de paspoorten  en  de  instapkaarten  meegenomen, om er wat mee te doen, weet ik niet. Wanneer zij met de papieren terug was, konden we vertrekken. De  ambulance  reed  van de luchthaven weg, om  er  daarna  via een andere ingang terug naartoe  te  rijden. Bij  de eerste poort werd gestopt en kregen we een grondige passencontrole, er werd onder de motorkap gekeken en  de wagen  werd  grondig gedetecteerd. Er volgden nog twee wachtposten en telkens was het krek hetzelfde  liedje, met  het verschil dat bij de laatste controle gewoon alles werd nagekeken. Bij de  medische  post  werd  halt  gehouden  en na een kwartier wachten, werden wij en de handbagage  handmatig grondig gecontroleerd. Nu mocht ik uitstappen en werden we overgezet in een hoger-lager en  naar  het toestel gereden. Ik kreeg een plaats op de eerste rij met als buur een fanatieke Jood. De ganse vlucht zat hij in zijn gebedenboek  te  prevelen, aldoor  schuddebollend  en  gehuld  in  een  zwarte  stola  en  rond  zijn  armen  lederen riemen gedraaid. Dat iemand zijn gebed doet, heb ik niks tegen, maar niet zo fanatiek en mensen storend.

          We vertrokken stipt en hadden een goede vlucht. Om 8.20u zijn we geland en we konden via  een  slurf het vliegtuig verlaten. In de luchthaven stonden we voor een trap van 30 treden,  die  we  naar  beneden  moesten. Een  lift  is  er  niet en mijn begeleider wist niet hoe er aan te beginnen. Hij  heeft er hulp bijgeroepen en zo was ik toch nog vlug beneden. Nu konden we de formulieren  invullen  voor  het  visum($ 35 p/p). Je  moet  er veel geduld hebben, want ze zijn niet gehaast. Nadat  alles  in orde gebracht was, mochten we via de passencontrole door naar de bagageband, waar we met  het  labeltje van de bagage in de hand, de valiezen in ontvangst konden  nemen. Bij  de  uitgang  stond een man met een plaatje met onze namen erop. Hij was de chauffeur van The Silk Road Lodge. Hij zorgde voor de transfer naar het hotel.

             Kyrgyzstan land aan de voet van de zon

          We  hadden  via  internet een volledig pakket geboekt met logies, maaltijden, wagen met chauffeur  en de inkomgelden. Na enig zoeken kwamen we bij Celestial Mountains terecht. De maatschappij wordt gerund door een Brit Ian Clayton. De gegevens hiervan zijn:
                                        Celestial Mountains Tour Company
                                        Kievkaya 131/2, Bishkek 720001, Kyrgyz Republic
                                        Tel.: + 996/312-21.25.62     Fax: + 996/312-61.04.02
                                        Website: www.celestial.com.kg
                                        E-mail: celest@infotel.kg
Wij  kregen Svetlana toegewezen als contactpersoon en haar e-mail is sveta@celestial.com.kg                                                 
De  maatschappij  kan  misschien  goed zijn, maar ons kwam het anders over. Ian Clayton, de  manager, laat  zijn  jonge  bedienden het werk doen en heeft er te weinig controle over, alhoewel onze problemen en noden aan hem werden doorgegeven. Op die manier loopt er wel  eens  iets  niet  naar  behoren  zoals  bij  ons. Blijkbaar  hebben  ze  geen  kijk  op personen met een handicap, al  verschilt dat ook nog van persoon tot persoon. Onze chauffeur was een reus van een  vent, een echte Rus, maar met een hartje van peperkoek. Niets was er hem te veel en onze  twee  valiezen  droeg  hij  zonder  blikken of blozen alsof het pluimpjes waren. Hij heeft op die tien dagen meer dan zijn uiterste best gedaan.

Een goed alternatief voor Celestial Mountains is:
                                        New Destination Travel Company
                                        Logvinenko Street 26a-53
                                        Bishkek 720001, Republic Kyrgyzstan
                                        Tel.: + 996/555-65.47.20     Fax: + 996/312-66.56.44
                                        Website: www.silkroadtourkg.com
                                        E-mail: info@silkroadtourkg.com
We  hebben  op  onze  toer  in  Kyrgyzstan  Olga, een  gidse, ontmoet  en  zij  werkte  voor  die maatschappij. Volgens  haar  uitleg  wordt  deze  firma  beter geleid dan Celestial Mountains. Olga  verblijft  nu  voor  een  jaar in Duitsland om haar Duits bij te schaven, maar wij zouden gelukkig  zijn  indien we zo goed die taal spraken als zij. Natuurlijk kennen we er geen prijzen van, maar  een slechtere regeling dan wat wij voorgeschoteld kregen, kunnen wij ons moeilijk indenken. Al bij al is de trip in Kyrgyzstan goed meegevallen.

          Na  het  inchecken  en  installatie  op de kamer(suite) in de Silk Road Lodge, hebben we Svetlana  van  Celestial  Mountains  Tour  Company  gebeld voor de afrekening. Wanneer dat alles  achter  de  rug  was, konden  wij  het  aangeboden  ontbijt  verorberen  en aan een korte rustpauze  beginnen. We vroegen aan Svetlana om de chauffeur niet voor de middag te sturen. Tegen 12u  zijn  we  in  de  lobby  gekomen  en  Slawa, onze  chauffeur  voor  de volgende tien dagen, zat  ons  reeds  op  te  wachten. Hij  nam  ons  mee  voor  een tocht naar de Ala-Archa Gorge, waar we een korte wandeling maakten om een eerste uitzicht te krijgen op besneeuwde bergtoppen  en  de  bijhorende gletsjers. Na een goed half uur en 2,5 km stappen hield de verharde weg op en veranderde in een bospad. We zijn er  op onze stappen teruggekeerd en  voor  we  terug  de stad inreden onze   picknick opgegeten. Slawa  wilde ons een kleine city-toer van Bishkek  geven. Eén  van  de  haltes was bij de  Kathedraal  van de Heilige Drie-eenheid, een Russisch-Orthodosche kerk. Ze  is  opgetrokken  met  heel gewone materialen zonder veel versieringen  of  ornamenten en ietwat uitgeleefd, maar  het was toch eens de moeite om zien. We maakten  nog  een ganse rit door de stad, om te eindigen  in  de  Sovjetstraat  bij  één  van  de  vele  wisselkantoren in  deze straat. Na de geldtransactie reed Slawa ons naar het hotel, waar  we  het  avondmaal  namen  en onder de lakens doken. Het restaurant van de Silk Road Lodge  is  goed, maar niet goedkoop, maar wij betaalden er niets, alles was in het pakket inbegrepen.

Het  werd  een  sombere  grijze dag. De mist wou maar niet optrekken en daardoor kregen we geen zon te zien. Het werd niet warmer dan een kleine 20°.

Donderdag 26/06 Bishkek - Chychkan

          Om  8.30u  waren  we  gereed om aan onze 10-daagse rondrit van Kyrgyzstan te beginnen. De  koffers  en de rolstoel werden geladen en weg waren wij voor een dagrit van 255 km. Via de Too-Ashuu Pass(3.586m) met mooie vergezichten, veel yurten en hun bewoners samen met  grazende  paarden, koeien  en  geiten. De  yurten  tref je voornamelijk aan op een hoogte tussen 2.000 tot 3.000 m  en  dan  nog  alleen  tijdens de zomermaanden juni, juli, augustus en hooguit  september. De rest van het jaar is het te koud op die hoogten. Na de Too-Ashuu Pass volgde  de Ala-Bel Pass (3.175m), met prachtige uitzichten. Eens deze bergpas over zagen we langs  de kant van de weg veel stalletjes met honing en in die buurt massa’s bijenkorven. Even na  de  middag bereikten we  Chychkan. De bedoeling was de lunch te nemen in het Ak-Ilbirs Tourist Complex  en er te overnachten, maar de weg naar dit logies ligt zo erbarmelijk slecht en  met treden, dat er met een rolstoel geen beginnen aan was. Slawa is dan met ons iets terug gereden  op  dezelfde baan en gestopt bij het Oson Motel, waar het een stuk beter lukte. Na de lunch  zouden  we in de Chychkan Gorge een wandeling maken, maar die is erg heuvelachtig, zodanig  dat we er niet moesten aan beginnen. Slawa is dan met ons naar het Toktogul spaarbekken  gereden. Het  werd  een  hele onderneming die vele uren in beslag nam, om tot bij het kunstmatige  meer  te  geraken. Er  loopt  omzeggens  geen  weg naartoe. Hij heeft menig keer  rechtsomkeer moeten maken, omdat het spoor weer eens dood liep. We hebben het uiteindelijk bereikt, maar  het niet echt iets om over naar huis te schrijven. We genoten er ook minder van door  het  minder  goede weer. We waren terug in het Oson Motel rond 18u en we vleiden ons onmiddellijk  neer  in  de  grote  eetzaal  met  niemand  erin  dan  wij twee. We bestelden onze maaltijd  tegen 20u  en  dat  was niets te vroeg gevraagd, want het werd nu ook nog meer dan een  half  uur  later. In  die  tussentijd  konden we ons schrijfwerk bij pennen en orde op zaken stellen voor de rest van de toer.

Het was bijna de ganse dag zwaar bewolkt met nu en dan wat regen bij hooguit 18°.

Vrijdag 27/06 Chychkan - Kyzyl-Oi

          We  verlieten de Chychkan Gorge na het ontbijt en vervolgden onze tocht naar Kyzyl-Oi Village  door  de  Suusamyr Valley en  via   richting  Tör-Ashuu  Pass(3.586m). We moesten eerst  terug  over  de  Ala-Bel Pass  en bemerkten nu pas de hevig groene heuvelruggen met in de  verte  het  zicht  op  besneeuwde  bergtoppen en de bijhorende gletsjers. We zijn er gestopt   om   het  opbouwen  van  een  yurt  te  kunnen  gadeslaan  en om het leven van die mensen iets beter  te  leren  kennen. We  hadden  er  het  geluk  het melken van de paarden te kunnen meemaken. Vanaf de afslag naar Tunuf was het gedaan met de goede wegen en werd het off-road. Bij  aankomst  in  Kyzyl-Oi zocht  Slawa  naar ons onderkomen voor die nacht, een logies van CBT(Community  Based  Tourism). Hij  heeft  het  meermaals  moeten vragen, om dan uiteindelijk  ergens  op  een  heuvel en totaal van de buitenwereld afgesneden yurt terecht te komen. Daar  kwam  nog bij dat het op dat ogenblik flink regende. Slawa en wij hebben de uitbaatster bedankt  en  hij  heeft  haar  uitgelegd  dat deze plek voor ons niet haalbaar was. We vatten de terugtocht  aan   naar  Kyzyl-Oi, waar  we halt hielden bij een ander huis van de CBT voor de lunch. Het  was  er  veel  beter  en  iets  gemakkelijker, maar  voor  de  nacht  zou het ook niet lukken. Het  was  een  typisch  Kyrgyz huis  met  een hurk toilet buiten en slapen gebeurt er op een matras op de grond. Het  was  er  kraaknet. De  vriendelijke dame gaf mij zelfs een  vilten  Kyrgyz hoed cadeau.

          Na  een  simpele, maar  uiterst vriendelijk aangeboden lunch, brood  met spiegeleieren, besloten  we  om  verder  te  gaan. We  stopten  aan  de  Memorial van Kojomkul(één  van de bekendste helden van Kyrgyzstan). Het is voor de Kyrgiezen waarschijnlijk van grote waarde, maar ons zegde het niet veel. In de buurt van  het  monument  staat  op  een  heuvel een mooie moskee  en  dat  sprak  ons  dan  weer  meer  aan. Marie-Claire  is  er  in  haar eentje naartoe gegaan, want de klim zou voor beiden te zwaar geweest  zijn. Dit  alles  achter  de rug zette de chauffeur  koers  richting  Naryn. Via  de  Kubuk  Suu  vallei(mooi) kwamen  we  in  Chayek, Kyzart, de  Jumgal  regio, de Kyzart Pass(2.664m) om zo op het Song-Kül Lake (3.016m) uit te  komen. De  weg  die  we  aflegden  was  erbarmelijk slecht. Het was laveren van de ene put naar  de  andere. We  deden  uren  over  enkele  kilometers. In  de plaats kregen we ontzettend mooie landschappen voorgeschoteld. Aan het meer namen we de Moldo-Ashuu Pass(3.100m) en  vervolgens  ging  het  over  Ak-Tal  om  uiteindelijk  in  Naryn  uit  te  komen. De  route is prachtig, maar het weer zat niet mee. Het was voor het merendeel zwaar bewolkt in de bergen en op regelmatige tijdstippen kregen we een fikse regenbui te verwerken. Het werd een uiterst lange  en  vermoeiende  dag  voor  ons  drieën, want  rond 23u zat de rit er maar op. De overnachting  was  in  The  Celestial Mountain Guesthouse. Slawa  heeft  nog  vlug  eten  kunnen bestellen in de keuken en daarna was het bedtijd.

In de voormiddag werd het zonnig bij 25°, maar nadien trok de hemel dicht en kregen we zelfs een onweer met donder, bliksem en een mooie dubbele regenboog te verwerken.

Zaterdag 28/06 Naryn en omgeving

          Na  het  ontbijt  verlaten we Naryn om terug te keren via de Moldo-Ashuu Pass naar het Song-Kül Lake. De  betekenis  van Song-Kül: Song is koud  en Kül is Lake(meer). We hadden het  meer gisteren in de verte gezien en het was nu de bedoeling om er een eind rond te rijden. We  hadden  een  picnic  lunch in een yurtkamp aan het meer. Er blies een ijzig koude wind op de  open  vlakte  aan het meer(16°). Na de lunch begonnen we de afdaling via de 32 haarspeldenbochten  pas (hij  heeft  geen  naam). De  uitzichten  onderweg zijn ontzettend mooi. Ze zijn met geen woorden te beschrijven. Bij de afdaling van deze pas zagen we enorm grote marmotten, die  hier in de bergen in groot aantal huizen. Het is uiterst moeilijk om ze op de gevoelige plaat vast te leggen. Bij het minste geluid of beweging duiken ze in de alom voorhanden zijnde holen onder. We waren terug in Naryn omtrent 18.15u. Het was een mooie dag, de weergoden waren  deze  keer  met  ons. Het  werd  niet  heet, maar  het zonnetje deed deugd bij 25° en we hadden in Oezbekistan meer dan ons deel gehad. We hebben er van genoten.

Zondag 29/06 Uitstap Naryn: Tash Rabat(karavaanserai 15e eeuw)

          Voor  vandaag  stond  de  uitstap naar Tash Rabat, het best bewaarde monument op de Zijderoute, op  het  programma. De  rit  naar  deze  site  is  lang maar prachtig. De ganse tijd wordt  je  een mooie natuur voorgeschoteld. Je ziet massa’s grazende paarden in de omgeving van  enkele  yurten. Paardenmelk is er dan ook volop te koop. Via de Kyzyl-Bel Pass reden we naar  Koshay-Korgon voor  het  bezoek  aan  de ruïnes van een oude citadel. Veel rest er niet, nog  amper enkele adobe hoopjes, die de omwalling moeten gevormd hebben. Marie-Claire is alleen  op  verkenning  getrokken. Het  is  met  een  rolstoel  niet  te doen. Er is zelfs geen weg getrokken  om  het  gewezen  fort  op  een  ietwat  comfortabele  manier  te  benaderen   en   te bezoeken. Je  moet  eerst door hoog gras en bij de resten van de omwalling omhoog klauteren in mul zand. Het bezoek kostte niet veel tijd en we zetten onze weg verder naar de eindbestemming Tash Rabat.

Tash Rabat werd  gebouwd  in  de  15e eeuw  op  de  handelsroute  van  Centraal-Azië naar
                        China  en  was  een  rustplaats   voor  kooplieden, ambassadeurs, reizigers   en
                        zwervers. Het is het grootste stenen complex van Centraal-Aziatische architectuur  uit  die  periode. Het  is  niet alleen opvallend door zijn grootte, maar ook
                        door  het  gebruik  van  de  bouwmaterialen  en   zijn lay-out, gebaseerd op een
                        perfecte  symmetrie. Het  is  in  de beginjaren een klooster geweest en pas later
                        karavaanrustplaats. Er  is  een  centrale gang, die uitkomt op een ronde ruimte         
                        met  koepel  omgeven  door 30 of 31  koepelvormige kleine kamers, waaronder
                        een  keuken. Het  juiste  aantal  kamers is nooit geweten, want bij iedere telling
                        werd  een  ander  totaal  genoteerd. In  de centrale gang zijn meerdere kleinere
                        gangen, die ook nog naar cellen voor gasten leiden.

          Bij  het  beëindigen  van  het  bezoek  aan  Tash  Rabat moesten we eerst nog op de foto samen  met een familie uit Bishkek, die hier een dagje vrijaf namen. Diezelfde familie nodigde ons  uit  om  samen  hun  picknick  te delen. We konden op het aanbod niet ingaan, want in het yurtkamp  vlak  bij  de  site  stond  de lunch op ons te wachten. Het kamp is vrij goed uitgerust met  een  kleine  douche  en  een  hurktoilet. We werden verwelkomd met onze namen, wat ons verbaasde, maar  Slawa  gaf  ons  tekst  en  uitleg. Hij  had tijdens ons bezoek aan Tash Rabat gereserveerd voor de lunch en onze namen doorgegeven, vandaar. De lunch was goed en heel uitgebreid  tot  zelfs veel te veel. We kregen een goed slaatje, een stevige soep en een bord met dumplings, waarvan  onze  chauffeur drie porties naar binnen gewerkt heeft zonder blikken of blozen. Het  is  niet  voor  niets  dat  hij 120 kg  weegt. Hij is wel 1,98m groot en het is net een stevige  kleerkast. In  dit  yurtkamp  leerden we Olga kennen, een vriendelijk kind, dat als gids mee  was  met een klein groepje op weg naar China. Zij hadden net een trekking achter de rug van  enkele  dagen  en  gingen  nu  door  via  de  Torogurt  Pass  naar  Kashgar(China). Hier vernamen  we  dat  deze  grenspost  met  China  in  het weekend gesloten is. Het is er een hele papierwinkel, je  hoeft  er  veel  formaliteiten te vervullen en je hebt permits nodig. In groep is het gemakkelijker, dan regelt de leiding de hele rotzooi.

          Wanneer  ons  buikje  goed  rond  gegeten  was, namen  we afscheid van de vriendelijke mensen uit het yurtenkamp en vatten de terugtocht aan. Na ettelijke kilometer stopte Slawa en maakte  rechtsomkeer. Hij  was, door  het zien van Olga, waarschijnlijk de kluts kwijt geweest en  vergeten  te  betalen  voor  de  lunch. De  uitbaatster  kon  er eens goed mee lachen. Op de terugweg  zagen  we  menig  heel  grote  en  ook  kleinere   marmotten, die   zoals   gewoonlijk schichtig  in  een  hol  wegduiken  bij  het  minste  onraad of verdacht geluid. Het Tieng Shan-plateau met zijn besneeuwde bergtoppen is er nooit ver af, in zicht althans. De hoofdweg leidt naar  de Chinese grens en het krioelt er van de Chinese trucks, die goederen af- en aanvoeren en  de  baan  letterlijk  kapot  rijden. Het  is  een  en  al  spoorvorming  en putten en dan is het moeilijk  rijden. Op  sommige plaatsen moet je langs de putten slalommen. We waren terug in Naryn  om  en  bij 17u  en  genoten in de tuin van het hotel van het late namiddag zonnetje bij een  fris  biertje. Tegen 20u  was  het  etenstijd en daarna stilaan bedtijd. We konden vandaag genieten  van  een pover zonnetje, maar het deed deugd. Het moet zo rond 24° geweest zijn en dat is draaglijk en op een hoogte van +/- 1.500m goed te noemen.

Maandag 30/06 Naryn - Kochkor - Cholpon-Ata via de Dolon Pass(3.038m)

          Om 9u  startte  Slawa  zijn  stoere  wagen  om  aan de rit naar Kochkor te beginnen. De route  naar  Kochkor  via  de Dolon Pass is prachtig. Tijdens de beklimming heb je fel groene graslanden  met  koeien  en  heel veel paarden. In de afdaling van deze bergpas krijg je mooie vergezichten. In  de  vallei(2.000m) kregen  we dan weer hele velden met rode, gele en blauwe bloemen. In  Kochkor  zocht  Slawa  een  zekere  dame  op, die  met  ons  mee  reed  tot bij een tweede. De bedoeling was om het proces van het maken van vilt te tonen.

Het proces van het maken van vilt op ambachtelijke wijze:
                 Op een rieten mat wordt schapenwol gelegd en met dunne bamboe stokjes worden
                 de nog aanwezige vuile deeltjes eruit geklopt. Dat proces duurt niet lang. Daarna
                 wordt  de  wol in een bepaalde vorm gelegd, vb. een vierkant. Er wordt daarna in  
                 verschillende  kleuren  een  bepaald  patroon  opgelegd. Als  dit  alles  gedaan  is,
                 wordt  de  rieten  mat  opgerold  en  terwijl  dit gebeurd, wordt er door een derde
                 persoon  met  een  waterketeldoor een vergiet overvloedig heet water over de wol
                 gesprenkeld. Het  gaat  zo  door  tot  de rieten mat volledig is opgerold. Ze wordt
                 dan  met  touwtjes  strak  dichtgeknoopt  en  in een jute zak gestoken, waarna het
                 geheel  nog  eens  strak  wordt  aangeriemd met koorden. Ondertussen is het nog
                 regelmatig  goed  bevochtigd. Nu  nemen  jongere  dames  het  werk  over. Onder  
                 voortdurend  verder  rollen, trappen  ze  met  hun  voeten  op  de  rieten  mat. Dit
                 proces  duurt  ongeveer  een  uur. Het geheel wordt ontmanteld en  met de armen
                 verder droog geduwd. Nu komt er een mooi stuk vilt komt te voorschijn. Voor het  
                 ambachtelijk  maken  van  het  vilt  worden  maar twee verschillende patronen of  
                 motieven gebruikt.
Wanneer  het  proces  beëindigd was, begonnen de  vrouwen verschillende vilten lappen uit te rollen  en  open  te vouwen om ze ons te kunnen tonen, natuurlijk met de bedoeling hun zelfgemaakte  producten te verkopen. We hebben er één enkel mooi stuk gekocht. Nu was het tijd om het  huis  van  de gastvrouw te betreden. Zij had, terwijl wij aandachtig het proces van het vilt maken  volgden, de  opdracht  gegeven  aan  een  jong  meisje om voor de lunch te zorgen. De  maaltijd  was  verzorgd  en  er  was  te  eten  voor  een gans regiment. We hebben de gastvrije  dame  bedankt  voor  alles en zijn dan  opgestapt. Normaal was het voorzien om in Kochkor te overnachten, maar  weer  eens  was  er  te  weinig  rekening  gehouden met mijn handicap. De  dame van de homestay van CBT had haar uiterste best gedaan, maar het lukte niet.

          De  afstand  tussen  Naryn en Kochkor was vrij kort en vermits het logies hier toch  niet  lukte, hebben  we, samen  met  Slawa, besloten  om  verder  te  rijden  tot Cholpon-Ata aan de  noordzijde  van  het Issyk-Kül Lake. Issyk betekent warm en Kül is meer, dus Issyk-Kül en wij  zetten  daar  nog “lake” achter, maar  het  hoeft  feitelijk niet. Bij aankomst in Cholpon-Ata is Slawa  eerst  naar  de  petrogliefen  gereden. Ik vond het niet echt de moeite om er voor uit de wagen  te  komen. Marie-Claire  durfde niet anders dan er een vluchtig kijkje te nemen. Slawa had  er  zo  zijn  best voor gedaan. Na een kort bezoek aan de petrogliefen werd werk gemaakt van  onze  volgende  overnachting. Het werd ook weer een homestay van CBT. Het was kraaknet, maar  de  kamer  viel  te  klein  uit, de  badkamer  was  lang  en  heel smal en er was geen lavabo  en  er kwam dan  nog bij dat de deuren te smal waren voor de rolstoel. Het werd weer een  maat  voor niets. Slawa had de oplossing in zijn achterhoofd. Hij was ooit met zijn wagen gedepanneerd  door  de  uitbater  van  een  guesthouse in Cholpon-Ata en daar zijn we uiteindelijk  beland. We  beschikten  er over een vrij grote kamer, maar de badkamerdeur was weer eens  te  smal. We  zijn er gebleven, want nogmaals verlopen, zou waarschijnlijk weinig zoden  aan  de  dijk gebracht hebben. We  hebben  het  avondmaal  genomen  op  het  terras  voor het Rapture Guesthouse. Daarna werd het stilaan bedtijd, want hier viel niets te beleven.

We  konden  de ganse dag genieten van een deugddoend zonnetje bij 25°, maar naar de avond toe kwamen er wolken opzetten, werd het een heel stuk frisser warm en kregen we zelfs enkele regendruppels te verwerken.

Dinsdag 01/07 Cholpon-Ata - Karakol.

          Om 9u  zeiden  we  vaarwel  aan Cholpon-Ata en zetten koers naar Karakol. Onderweg werd  op  regelmatige  tijdstippen  aan Slawa gevraagd om te stoppen voor weer eens een foto van  het mooie landschap en waar het enigszins kon van het landelijke leven langs de boorden van  het Issyk-Kül meer. We maakten een ommetje in Gregorvievka naar de Ak-Suu Valley en een  drietal  meertjes in  de  buurt van het dorp Semenovka. De noordzijde van het meer is een heel  vruchtbare streek met graan, maïs, tomaten, komkommers, aardappelen, uien en als fruit abrikozen, kersen  en  meloenen. Iets  na  de  middag  kwamen  we  reeds  aan in Karakol. We passeerden  de  Dungan  moskee  en  namen  er  een  kijkje. Veel  stelt  deze, in  Chinese  stijl opgetrokken, moskee  niet  voor, maar we komen hier maar eenmaal en we wilden toch zoveel mogelijk  gezien  hebben. Van  de  moskee  kwamen we bij de Russisch-orthodoxe kerk. Zij is een  juweeltje, waar  we  menige  foto’s  geschoten  hebben. Ze  stond  te  schitteren in de zon. Rondom  de kerk staan rozenstruiken geplant met prachtexemplaren van bloemen.  Slawa wou hierna  eerst  werk  maken  van  het  zoeken naar geschikt logies, want het was voor meerdere dagen  dat  we  hier slaapgelegenheid nodig hadden en dan moest het toch meer naar onze zin zijn. Het  is  weer  een  hele onderneming geworden. Het Amir Hotel dat er naar onze normen goed  uitzag, was  volgeboekt. Marie-Claire  heeft  bijna  gans  Karakol afgelopen en voor het merendeel  waren  het  vernufte  koten, een  beter woord heb ik er niet voor. Op ons aangeven heeft  Slawa  uiteindelijk  en  ten  einde raad het Jamilya’s B&B opgezocht. Het heeft wel wat moeite  gekost, maar  het  was  ineens  raak. Het  is  er  kraaknet en we kregen er het nieuwste gedeelte  met  een  balzaal van een kamer en een aparte douche en toilet toegewezen. Na al de  miserie  van het zoeken naar geschikt logies lieten we een zucht van verluchting, eind  goed al  goed, was  onze  leuze. Voor  het  avondeten waren we genoodzaakt om terug op stap te gaan, want  in  het  B&B  wordt  niet gekookt. De chauffeur nam ons mee naar het restaurant Kench Café  ergens  in  het  centrum  van  Karakol. Het was er heel goed en in open lucht. We zijn er achteraf nog meerdere keren terug geweest.

Het  was  een dag om u tegen te zeggen, veel zon en toch niet té warm, maar je zit hier toch op een goede 1.500m hoogte. We kregen een temperatuur van 25°.

Woensdag 02/07 Daguitstap naar Jeti-Ogüz Gorge(55km van Karakol)

          Om 8.45u  vertrokken  we  uit  de  B&B  naar de Tourist Information(9 - 17u) om er een beetje  meer  informatie  in  te  winnen  over  wat  er  zoal  te  zien  en te doen is in Karakol en wijde  omgeving. We hebben wel iets meegekregen, maar veel wijzer zijn we er niet geworden. Later hoorden we van andere toeristen dat het bureau van CBT veel meer en betere info geeft. Ze  helpen  je op de goede weg en waar nodig kunnen zij ook reservaties doen voor overnachtingen. Nadat  we  de info ingewonnen hadden, stevenden we af op een mooi brokje natuur, de Jeti-Ogüz Gorge. Een  eerste  stop  was  bij  de  poort(figuurlijk) tot  de kloof aan het Broken Heart. Deze  rode  rotsformatie  is  een  in  twee  gespleten  rots  en  moet  een  gebroken hart voorstellen(met wat fantasie lukt dat). Er  hangt een bepaalde legende aan vast à la Romeo en Juliette. Wanneer  je  het  gebroken  hart  voorbij  gaat en je omkeert, zie je zeven rode rotsen omhoog  steken. Ook  volgens  de  legende  zouden  dat 7  versteende buffelkoppen zijn, die de rotsen  rood  gekleurd  hebben  met  hun bloed. Als je goed kijkt, zie je minstens negen koppen omhoog  steken. De  rotsformatie  is op zulke manier gevormd door erosie. Het merendeel van de  toeristen  neemt  hier een lange pauze, met mogelijkheid tot wandelen. Vermits zoiets voor ons niet is weggelegd, zetten wij de tocht in de canyon verder.

          De  weg  was bij het inrijden van de canyon overgegaan van goede asfalt in gravel road en  hij  werd  hoe  langer  hoe  slechter. Na  een  tijdje moest Slawa hier en daar zelfs zijn 4x4 inschakelen  om  niet  vast  te  geraken  in  de  diepe putten. Het was voor hem bij wijlen goed mikken  om  geen  brokken te maken aan de wagen. Ten langen laatste is hij onverrichter zake moeten  terug  keren, omdat  de  weg  dood  liep. We  hebben  er  lange  tijd  genoten  van  het adembenemend uitzicht op de besneeuwde top van de Mount Karakol(5.218m). We hebben in ieder  geval  genoten  van  deze  uitstap  en  op  de  terugrit  merkten  we pas de pracht van de bloemen  in  deze  vallei, die  niet  zo maar Valley of Flowers genoemd wordt. Alom verspreid vindt  je  er  de  bijhorende  bijenkorven  en hier en daar stalletjes waar honing te koop wordt aangeboden. Terug  in  Karakol  zochten  we  terug het restaurant Kench Café op voor de late lunch, want het was ondertussen na 14u.

          Na  het  oponthoud  voor  de  lunch  gingen we terug op pad, tenminste reden we. Slawa ging  met  de wagen in de richting van het ski-oord van Karakol. In plaats van er echt naartoe te  rijden, hield  hij  de  rechtse weg aan, die dieper in het Nationaal Park van Karakol dringt. Het  was  de  richting  Syrotakamp  die  we  volgden, maar  we  strandden  weer  eens   ergens onderweg. We  hadden  Slawa  reeds  langer  gevraagd om het niet te ver te riskeren, maar hij gaf  niet af, op gevaar van serieuze breuken aan zijn auto. Hij was hier laatst 10 jaar terug en dan  was  het  een  mooie  weg, daarmee  dacht  hij  waarschijnlijk, het  zal  seffens  wel  beter worden. In  plaats  van  te  beteren, werd  het  zienderogen slechter. We hebben zelfs over een half  vernielde  brug  moeten  rijden, Slawa heeft ze tijdelijk gerepareerd in Kung Fu-stijl. Hij nam  de  loodzware  balken  op  alsof  het  pluimpjes  waren en plofte die op de plaats waar ze hoorden. Volgens  hem  was  de  brug nu voldoende veilig om er over te rijden en hij deed het. Terwijl  hij  er  over  reed, filmde  hij  de  wagen  en  de  brug om bij eventuele schade aan het voertuig  bewijzen te kunnen voorleggen. Wanneer hij uiteindelijk toch moest toegeven dat het zo  niet  verder  kon, was  het  een kwestie ergens te kunnen keren, want hoe slecht het bospad ook  was, het was niet breder dan zijn voertuig. Met horten en stoten en in ettelijke keren is hij  toch  kunnen  rechtsomkeer maken. De ganse rit werd een maat voor niets, maar hij had meer dan  zijn uiterste best gedaan om ons iets moois te laten zien. Dit moest de Karakol vallei zijn.

We  hebben  vandaag veel prachtige natuur kunnen aanschouwen en het weer zat ook mee. De ganse dag straalde de zon overvloedig bij 25°.

Donderdag 03/07 Daguitstap naar de Karkara Valley

          Om 8.45u  verlieten  we  Karakol  om  aan  een  tocht door een landelijk, groen golvend gebied  te  beginnen  op  weg  naar  de  Karkara vallei. Veel speciaal was er onderweg niet te zien, maar  we  hadden  al  onze  hoop  gesteld op wat we in de prachtige vallei zouden te zien krijgen. Plots  stonden  we  oog in oog met een gewapend militair of grenswachter. Slawa had ons  verwittigd om zeker onze paspoorten mee te nemen en hier hadden we ze reeds nodig. Hij moest  met  de hele papierwinkel naar het politiebureau een goede honderd meter van de weg verwijderd. Het  werd  er  een  over  en  weer  geloop  van  jewelste en we zagen Slawa en een politieman  met  de  armen gesticuleren. We wisten natuurlijk niet wat er aan de hand was, tot Slawa  terug  bij  de  wagen  kwam. Dan  pas  vernamen  we  de  ware  toedracht  van het hele gebeuren. Om  dit  gebied  in  te  kunnen  of te mogen, heb je een speciale permit nodig en die hadden  we  niet. We hadden er nochtans gisteren naar gevraagd bij de dienst van toerisme in Karakol  en  volgens  hen  hoefde  het  niet. We hebben nadien vernomen dat de aanvraag van een  permit  voor  dit  gebied drie dagen in beslag neemt. Het internationaal paspoort volstaat niet voor vreemden, wel voor Oezbeken.

          Er zat niets anders op dan rechtsomkeer te maken, weer eens. Via de San-Tash Pass en Ak-Suu trachtte Slawa daarna in Altyn Arashan te komen. Op de toeristische dienst had men ons  er  van  verwittigd, dat dit gebied alleen maar te bereiken is met een Russische legertruck en  vandaag  was  er  geen beschikbaar. Of we het zouden gedaan hebben weet ik niet precies, want  de vraagprijs was tamelijk hoog voor ons twee(US$ 80). Of ik er zou in geraakt hebben, laat  ik  nog  buiten  kijf. In  Altyn  Arashan  heb  je  één  van  de   mooiste   uitzichten   op   de besneeuwde  bergtoppen  van  heel  Kyrgyzstan, maar  je  moet  er  eerst  geraken. De   eerste honderden  meters  liep  de  weg nog gewoon, maar naarmate we vorderden doken er meer en meer  heel  grote keien op, waar hij met zijn 4x4 moeilijk over raakte. Waar de huizen stopten, was  het  beste  er  af  en  ook  daar moesten we weer rechtsomkeer maken. Spijtig maar er zat niets anders op. Het zat vandaag echt niet mee.

          Bij  terugkeer  in  Karakol  is  Slawa  met ons naar het Memorial Complex van Nicolai Przewalski  gereden  even  buiten de stad. We startten er met het interessante museum dat zijn leven  en  zijn  bereikte resultaten als ontdekkingsreiziger uitvoerig tentoonstelt. We kregen er een goede uitleg van de verantwoordelijke, die maar al te graag met ons de hele toer deed. Bij het buitenkomen van het gebouw sloegen we rechts af in de laan van het park en stevenden op het  gedenkteken  gebouwd ter nagedachtenis van deze voorname persoon uit Karakol.

 
                     Nicolai Michajilvitsj Przewalski(12 april 1839 - 1 november 1888)
                      was  een  Russisch  militair, die een vijftal expedities naar Centraal-Azië
                      maakte. Tijdens  deze  reizen  was  hij  de eerste westerse wetenschapper
                      die het landschap, de  flora en de fauna beschreef. Zijn eerste reis begon
                      in 1870  vanuit Irkoetsk. Hij bezocht Ulan Bator, waar  hij opmerkte  dat
                      er  veel  bedelaars  in  de  stad waren. Daarna stak hij de  Gobi-woestijn  
                      over naar Kalgan en Peking. Hierna trok hij weer noordwaarts  naar  de  
                      Tari-Nor  en  westwaarts   langs   de   Gele  Rivier. Przewalski   stak   de
                      Ala-Shan over, een  zuidelijke uitloper van de Gobi. Lhasa  was  ook  het  
                      doel  van  zijn  volgende  expedities. In  1888, net  begonnen    aan    zijn  
                      vijfde  reis, stierf  Przewalski  in  Karakol  aan  het  Issyk-Kül   meer. De  
                      Russen  hebben  de  stad  ooit  omgedoopt tot Przjewalsk. Hij heeft nooit
                      zijn doel bereikt, Lhasa bezoeken, maar hij geldt wel  als een belangrijk  
                      ontdekkingsreiziger  en natuuronderzoeker. Hij  ontdekte  als natuuronderzoeker o.a. het Przewalskipaard en de wilde kameel.

Vrijdag 04/07 Karakol - Bishkek

          Slawa  had  de  bagage  en  de  rolstoel  netjes  in de kofferruimte gestapeld en klokslag 8.45u(figuurlijk  want  er  zijn  geen klokken te bespeuren in Karakol) konden we de laatste rit met hem aanvatten. Het was hem goed aan te zien dat hij huiswaarts reed, want hij duwde het gaspedaal  diep  in, tenminste de eerste kilometers. Marie-Claire vroeg om een beetje vaart te minderen, zodat  we  de  laatste  uren  van  onze  reis  nog  een  beetje konden genieten van de pracht  van  de  natuur. We waren  van  Naryn  gekomen  en  via  de  noordelijke  kant van het Issyk-Kül  meer  naar  Karakol  gereden. Nu  namen  we  de  zuidelijke kant van het meer, met mooie  zichten  op  de besneeuwde bergpieken zoals Lenin Peak. De bergketen ligt iets minder ver  verwijderd  dan  wanneer  je  de  noordelijke  route  neemt. Het  is  ook  een  gans   ander  massief. Deze  route  is  veel  minder  toeristisch, maar  daarom  voor ons niet minder interessant. Langs  deze  kant  van  het  meer  heb  je   minder  landbouwgewassen, gewoon omdat er minder  ruimte  is  tussen  het  water  en  de  bergketen. De  noordelijke kant heeft uitgestrekte landerijen tussen de bergen en het  meer, die je niet vindt de andere kant.

          In  Balykchy  sloegen  we  linksaf  en  volgden  de  richting  van Bishkek. We kregen als toemaatje  nog  een  laatste  brokje natuur voorgeschoteld in de Bom Canyon, waar we in het eerste wegrestaurant onze lunch namen. Wanneer de canyon stopte, verdwenen ook de laatste bergen. Slawa bracht ons nog naar het Burana Tower complex in Tokmok. De Burana Tower is een oude minaret volledig in steen opgetrokken zonder versieringen. Hij staat in het midden van niets. De  Burana  Tower  is  gebouwd  in de jaren 50 door de Sovjets en moet een replica zijn  van  de  Burana Tower  uit de 11e eeuw.de huidige toren is 26 m hoog, maar de originele was  64 m. Dat  vonden  de  Sovjets een beetje te veel van het goede en ze beslisten hem aan te passen. Hij  kan  beklommen  worden, maar  de  trap  is steil en met hoge treden. Het grootste nadeel is dat er geen licht is in het trappenhuis. Kyrgyzen komen hier ook, maar voornamelijk voor  fotosessies  ter  gelegenheid  van  feesten  of  huwelijken. Zo  waren  wij getuige van een fotosessie met een jong gehuwd paar. Bij de Burana Tower hoort ook een klein museum, waar vondsten  tentoon  gesteld  liggen  uit  de  Saka periode. Bij het verlaten van de Burana Tower kozen  we  resoluut  voor  Bishkek, dat maar 80 km hier vandaan ligt. In Bishkek stopten we in de  Sovjetstraat  om  het  restant  van onze Kyrgyzische Som om te ruilen voor euro’s. Daarna ging  het  regelrecht naar  de  Silk  Road  Lodge, waar we de laatste maar korte nacht zouden doorbrengen. Na het inchecken  namen  we, met  spijt  in  ons hart, afscheid van onze goedzak Slawa. Marie-Claire heeft  het altijd moeilijk op zulke momenten. Ik zit er dan gewoonlijk een beetje sprakeloos bij. Hier hadden we nu de tijd en de mogelijkheid om onze mailbox nog eens te controleren en om ons  een  grondige wasbeurt te geven voor we het land uitgingen. Na het avondeten was het de hoogste tijd om onder de wol te duiken, want morgen zou het vroeg op te staan zijn.

Aan  het  Issyk-Kül  meer  zijn  we  met  mooi  weer  en  een  blauwe lucht vertrokken met 22°. Naarmate we Bishkek naderden werd het wolkendek hoe langer hoe donkerder, maar regenen heeft het niet gedaan en we haalden nog 35°.    

Zaterdag 05/07 Bishkek - Brussel via Istanbul

          Het was voor ons vandaag vroeg dag, want om 3.30u moesten we reeds vertrekken naar de  luchthaven  voor de vlucht huiswaarts. We hadden gisteravond in het restaurant gevraagd een  ontbijtpakket  klaar  te  maken  om  het  mee  te nemen. Marie-Claire vroeg ernaar bij het verlaten  van  het hotel, maar de man van de receptionist viel uit de lucht. Vermits het betaald  was, wilden  wij  het  ook  krijgen  en in enkele minuten was het klaar en konden we het  in  de  rugzak moffelen. Op de luchthaven Manas ging het inchecken heel vlot, maar de bediende had ons wel verkeerde plaatsen gegeven. Ik zou moeten plaatsnemen op rij 6, terwijl het  toilet  ter  hoogte   van  rij 28  was. De  purser heeft het vrij vlug kunnen regelen met andere passagiers. Voor  het  instappen  was  er  geen smal rolstoeltje beschikbaar. In Bishkek hebben ze het nog niet. Ze  hebben  er  met  moeite  al  over  gehoord. Ik werd dan door twee mannen, één onder  mijn  armen  en één aan mijn benen, naar achter in het vliegtuig op mijn plaats gedragen, met  pijn  tot  gevolg. Dit  zijn  voor  mij de risico’s van het reizen en die neem ik er graag  bij. Met  
een  vertraging  van 10 minuten  zijn  we om 6.05u vertrokken. De luchthaven in Bishkek  doet  ook  dienst  als  US  uitvalsbasis  voor  vluchten naar Afghanistan en dat merk je aan  de  vele  Amerikaanse  militaire  toestellen op de tarmac. Na een goede vlucht landden wij in  Istanbul, waar  de  opvang  prima  werk  leverde. In  geen tijd werden we naar de transitdesk gebracht, waar  we de instapkaarten voor de volgende vlucht moesten in ontvangst nemen. Nu werd  het  de  uren  aftellen, want we hadden een kleine vijf uur tussen de twee vluchten. Ieder om  beurt  hebben  we, zo  goed  en  zo kwaad het kon, een kort dutje gedaan op de banken in de vertrekhal. Met  20  minuten  vertraging  zijn  we naar Brussel vertrokken, met aankomst om 18u. Na  het ophalen van de bagage, samen met de assistent, konden we naar de uitgang en er wachten  op  de  komst  van  Thierry, onze  jongste telg, die  ons in een half uurtje veilig thuis afleverde.

Slotconclusie

          Oezbekistan  is  een  land  dat  zo  goed  als  vlak  is  en  dus  weinig te bieden heeft qua natuur. Er  is  des  te  meer  cultuur  op  te  snuiven  in  de  belangrijkste  steden  zoals  Khiva, Bukhara en Samarkand. Tashkent  heeft  niet  zo heel veel te bieden op cultureel vlak, maar je start  er  en dat neem je er als toemaatje bij. Wat ons opviel in Oezbekistan, was de aanwezigheid  van  de  politie. Op  elke hoek van de straat en aan de bezienswaardigheden zijn zij goed vertegenwoordigd. Het  is  een  echte  politiestaat. Als  toerist stoort het niet, maar wij zijn het niet gewoon.

          Kyrgyzstan  heeft  dan  weer  heel  weinig  te  bieden  op  cultureel vlak. Je krijgt er dan  weer  heel  veel  prachtige  natuur  voor  in  de  plaats. In Kyrgyzstan zie je geen politie in het straatbeeld en dat geeft je wel een gevoel van meer vrijheid.

We  zijn uiterst tevreden, dat we deze twee landen bezocht hebben. We kunnen niet anders dan beide  landen  aanbevelen, zeker  aan  personen  die niet houden van massatoerisme. Dat is er tot hiertoe in geen van beide landen.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
4
Gemiddeld: 4 (3 stemmen)