India moet je ruiken, voelen en proeven (deel 1)

Gouden schilderij van hindoegoden Krishna en Radha.

 

Geschreven door Jozef. Dit is deel 1, het vervolg lees je in deel 2 van dit reisverslag.

Traject: Brussel, Londen, Delhi, Mandawa, Bikaner, Jaisalmer, Jodhpur, Rohet, Kumbhalgarh, Udaipur, Bundi, Pushkar, Jaipur, Bharatpur, Agra, Delhi, Londen, Brussel

Periode: Van 08/11 tot 01/12/2023.

Tip: Alle praktische info en details over de hotels (Logies) vind je in deel 2.

 

Woensdag 08/11 Brussel-Londen-Delhi

Vertrek thuis om 10.30u naar de luchthaven van Zaventem, die we bereikten via Waterloo na 1.15u. De chauffeur begeleidde ons naar de incheckbalie, waar we samen met Marie-Claire en haar zus incheckten. Het nam heel wat tijd in beslag, omdat er problemen waren om ons met drie samen te zetten. We kregen een goede plaats toegewezen voor de vlucht Londen-Delhi. Na aangifte bij de dienst assistentie, liepen we verder naar de passencontrole en de security, die verliepen beiden vrij vlot. Goed op tijd verschenen twee assistenten, om mij via een smal rolstoeltje naar mijn plaats te brengen.

Het vertrek in Brussel was zoals gepland en na een korte vlucht landden we in Londen. Hier waren de assistenten snel paraat en namen ons mee via een kort treinritje naar de volgende gate. Er was een vrij lange wachttijd tussen de vluchten, we namen de tijd te baat om via de taxfreeshops te gaan. Tegen de tijd van boarding namen we plaats aan de gate. Na enkele minuten verschenen 2 assistenten en namen ons mee naar het vliegtuig. Het was even wachten in de slurf, het toestel was nog niet vrijgegeven. Na toestemming van de crew, begonnen de assistenten aan hun taak, mij overzetten op een smal rolstoeltje en in het toestel te rijden tot aan de toegewezen plaats. Ik zat vlug op de juiste stoel maar nog niet comfortabel. Dit hebben we zelf moeten oplossen.

Precies op tijd zette de grote vogel zich in beweging en taxieden we naar de startbaan, om er onmiddellijk de lucht in te gaan. De vlucht verliep naar behoren, de maaltijden waren niet bijster lekker en zagen er zeker niet echt smakelijk uit. Het is misschien onze ingesteldheid, maar we zijn beter gewoon. Voor goede maaltijden op een vlucht, moet je niet bij British Airways zijn.

Donderdag 09/11 Aankomst in Delhi

Na een vlucht van een goede 9 uur landden we in Delhi. De assistentie kwam op gang zodra alle passagiers waren uitgestapt. Een assistent nam ons mee naar de passen- en visumcontrole, waarna we de bagage konden ophalen. Eens die klus geklaard was het tijd om de uitgang en onze contactpersonen, Khem, Beer en Riva, op te zoeken. Zij stonden buiten op ons te wachten met bloemenkransen. Khem werd betaald voor de diensten van de wagen en van de chauffeur Beer en er werd geladen. Als alles netjes in de wagen en op het bagagerek stond, verlieten we de luchthaven en Delhi, om door te rijden naar Mandawa. Daar namen we onze intrek in Hotel Vivaana en hielden het de rest van de dag rustig.

Het avondmaal werd met kaarslicht geserveerd in de tuin, onder begeleiding van Rajasthani muziek en een korte poppenkast opvoering. Ondertussen genoten wij van een lekkere maaltijd, we werden heel vriendelijk bediend door een ober die blijkbaar goed was in talen. Hij wisselde af van Spaans naar Italiaans en Frans. Het was zalig genieten in de open lucht, in het thuisland was het wel wat minder. Na de korte voorstelling had je de mogelijkheid poppen aan te kopen. Wij vonden ze niet echt mooi en de vraagprijs was veel te hoog. Na de maaltijd werd het bedtijd, want het was een lange dag geweest.

Vrijdag 10/11 Mandawa-Nawalgarh-Fate hpur-Mandawa

Mandawa-Nawalgarh: 28 km, 30’ (Golden City)

Rijkversierde gevel van het museum met gouden deur.

* Dr. Ramnath Podar Haveli museum, is een zeer mooie haveli: 8-20u

Het Podar Haveli Museum is één van de weinige haveli’s in Shekhawati die in zijn oorspronkelijke glorie hersteld is. De muurschilderingen bevatten scénes uit het leven van Krishna en modernere onderwerpen, waaronder stoomtreinen. Alles is in de oude staat teruggebracht. Het is een juweel in de culturele kroon van India. Het museum is het grootste en oudste museum van India en heeft zeldzame collecties antiek, harnassen en Mughal schilderijen.

* De Bhagton Ki Choti Haveli is één van de bekendste haveli’s in Nawalgarh, het ligt bij de markt en beschikt over een gevarieerde selectie muurschilderingen, waaronder een engel in Europese stijl en Koningin Victoria en er zijn Kishna en Radha op een schommel.

* De Kamal Morarka Haveli staat dichtbij de Podar Haveli. Je staat hier verstomd door het zien van een fresco van Jezus. De belangrijkste binnenplaats heeft muurschilderingen van Shiva, Parvati en Krishna en een baithak (een lounge of zitplaats) in traditionele Rajasthani stijl.

Buitenzicht Kamal Morarka Haveli, met groene, blauwe en rode versieringen.

Mandawa

* Jhungghuna staat bekend om zijn fresco’s en zorgvuldig gegraveerde architectuur van leegstaande haveli’s. Jhunjhunu is de thuisbasis van de Rani-Sati tempel, een gerespecteerd pelgrimsoord voor hindoes.

* De Rani Sati Tempel is de grootste tempel in India gewijd aan Rani Sati, een Rajasthani-dame die tussen de 13e en de 17e eeuw leefde en sati (zelfverbranding) deed na de dood van haar man. Verschillende tempels in Rajasthan zijn gewijd aan haar aanbidding en om haar te herdenken. Rani Sati wordt ook Narayan Devi genoemd en Dadiji (oma) genoemd.

Mandawa:

* Murmuria Haveli: Open 8-8u, inkom Rs. 100/€ 1,12 p/p

De Murmuria Haveli heeft vrij recente schilderingen uit 1930 die onder meer een trein tonen, gondels in Venetië en Nehru op een paard met de Indische vlag.

* Hanuman Prasad Goenka Haveli heeft schilderingen van Indra Dev, één van de belangrijkste Vedische goden, op een olifant en Lord Shiva op zijn wagen, de Nandi stier

* De Gulap Rai Ladia Haveli ligt in het zuiden van de stad. Blauwe strepen verraden de 20ste eeuwse censuur op erotische scènes, die vroeger wel aanvaardbaar waren.

Gevel van de Gulap Rai Ladia Haveli. We herkennen ondermeer muurschilderingen van ruiters te paard.

* Goenka Double Haveli: inkom Rs. 200/€ 2,25 p/p

Hij heeft twee doorgangen. De inkom is versierd met olifanten en paarden.

* De Mohan Lal Sarag Haveli is bekend om zijn vele portretten en schilderingen. Bekend is de fresco van de Maharadja die zijn baard kamt.

* In de Jhunjhunwala Haveli (titelfoto) vind je een kamer met blaadjes geschilderd met goudverf. Deze kamer ligt rechts van het centraal binnenplein. Het zijn gouden paintings.

* De Jagannath Singhania Haveli is een 19e eeuwse haveli (1860) van de familie Singhania die nu geopend is na vele jaren gesloten te zijn geweest. Het heeft een aantal mooie fresco’s met scènes uit Radha-Krishna.

* De Harikrishnan Das Saraogi Haveli heeft een mooie gevel met een ijzeren kantwerk.

Na de laatste haveli werd het tijd om op te krassen en het hotel in Mandawa op te zoeken voor de tweede keer en er het avondmaal nogmaals te gebruiken.

Zaterdag 11/11 Mandawa-Bikaner via Deshnoke

283 km, 5u

* Mandawa-Fatehpur

De omgeving van het busstation in het kleine centrum van Fatehpur is een kakafonie van geluiden, geuren, kleuren en op en top India. Dit stadje is zo overweldigend en één grote drukte dat je ogen en oren te kort komt. De haveli’s in de buurt zijn allemaal in erbarmelijke staat, het lijkt of ze staan te zuchten om overeind te blijven in deze chaos. Het contrast met de straat waar de Nadine Le Prince Haveli staat, kan niet groter zijn.

Ingang van Le Prince Haveli.Le Prince Haveli is gebouwd in 1809 en is mooi gerestaureerd, Het is één van de mooiste Haveli’s van Shekhawati, het is nu een boutique hotel. Een rijke Française heeft deze haveli in de originele staat teruggebracht.

* Shekhawatin puur en echt, ga nu

In Shekhawatie zie je nog het leven gelijk het al vele eeuwen wordt geleefd. Herders trekken rond met grote kudden schapen en geiten. Met de hand worden steentjes in armbanden gezet, handkarren vol met groenten en fruit worden door de smalle steegjes geduwd. Ga nu en geniet van al het moois dat Shekhawati te bieden heeft. Nergens in India vind je zoveel uitbundig beschilderde haveli’s als in Shekhawati. Ooit was dit een rijke regio met honderden mooie koopmanswoningen of haveli’s, met patio’s vol met houtsnijwerk en fresco’s, waar de kleurenpracht je tegemoet kwam.

- Mandawa-Deshnoke: 221 km

* Sri Karni Mata Tempel (Rattentempel) open tot 22u: camera Rs. 30/€ 0,33 p/p

Een groep gelovigen aan de ingang van de Rattentempel.De Sri Karni Mata Tempel, beter bekend als de rattentempel, is een toeristische attractie voor wie er de moed voor heeft, in de tempel leven 20.000 heilige ratten. Wie het aandurft, leert er een bijzondere attractie kennen. De rattentempel geldt als pelgrimsoord voor veel Indiërs. De harige bewoners zijn hier heilig. Lokale bewoners komen hier om de beestjes melk te geven en te voeden. Ze drinken samen met hen uit één schaal en zitten uren in een hoekje om de zeldzame witte knager te zien, want deze brengt geluk. De dieren zijn absoluut niet schuw, dus wees niet verbaasd als een kleine godheid je tegemoet springt. Het is en blijft voor ons iets luguber. Bij mij sprong er eentje plots over de rolstoel.

* Deshnoke-Bikaner: 30 km

In Bikaner aangekomen zochten we het Karni Bhawan Palace Hotel op en maakten het ons gemakkelijk op de ruime kamer. Tegen het avonduur installeerden we ons in het restaurant, dat je binnengaat via een trap van een tiental treden. Omdat het Diwali was, werden we getrakteerd op een klein vuurwerk voor we aan tafel gingen. De bedienden kweten zich vlijtig van hun taak en brachten ons waar we wilden zijn, een plaats met veel ruimte en licht. De keukenchef deed zijn uiterste best om ons een niet te pikante maaltijd te bezorgen. Na de maaltijd zochten we onze stek op en deden het nodige om morgen met frisse moed aan een nieuwe dag te beginnen.

Zondag 12/11 Bikaner

Een drukke straathandel, stoffig en veel koeien op de weg, dat is Bikaner. Het ligt in het hart van de Tharwoestijn.

* Devi Kund Sagar: cenotaven (chhatris): 9u-17u: inkom Rs.20/€ 0,22

Het is de crematieplaats van de Koninklijke familie van Bikaner. Het ligt aan de rand van de stad en is één van de beroemde plaatsen om te bezoeken in Bikaner. Devi Kund bestaat uit verschillende Koninklijke cenotaven of chhatris van dappere heersers van de Bikadynastie. De vroegste cenotaaf is van Rao Kalyanmal, de 5e heerser van Bikaner en de laatste is van Maharaja Karni Singh. De chhatris worden aan beide kanten geflankeerd door een reservoir en zijn de beste voorbeelden van de Rajputana bouwstijl.

Op deze foto zien we 8 gedenkplaatsen (cenotaven) bestaande uit een koepel op 4 zuilen.Onder deze gedenktekens is de cenotaaf van Maharaja Anup Singh een prachtig kunstwerk. Het staat op 16 pilaren en is voorzien van houtsnijwerk met afbeeldingen van Lord Krishna.

* De Seth Bhandasar Tempel is een 15e eeuwse Jain Tempel is één van de oudste tempels in Bikaner. Hij is versierd met spiegels, fresco’s en bladschilderingen. Hij is gebouwd met rode zandsteen en telt drie verdiepingen. Hij is enkel open voor de middag.

Interieur van de Seth Bhandasar Tempel, met altaar.* Junagarh Fort: anno 1529-1593

10u-17u, bezoek 2 à 3u: inkom Rs. 400/€ 4,50, gids Rs. 400/€ 4,50

Het Junagarh Fort werd gebouwd in opdracht van Raja Rai Singh. Het fort moest Bikaner beschermen tegen invallen. Slechts eenmalig werd het ingenomen. Het fort is, ondanks zijn ouderdom, in goede staat. Het interieur is prachtig gedecoreerd. Alle kamers zijn rijkelijk versierd met muurschilderingen en de vloeren bestaan uit marmeren tegels.

Massief fort in oranje steen.Ingang via Karan Prole (Court Rd.) is de poort die naar het oosten ligt, daar komt de zon. Via Suraj Pol betreedt je momenteel het fort. De belangrijkste tempel van het fort is Har Mandir, waar de familie die er woonde voor goden en godinnen bad.

Op de Daulat Pol (poort) zijn de rode handdrukken van 21 vrouwen van de Maharajas van Bikaner te zien, die sati (zelfverbranding) pleegden op de brandstapel van hun echtgenoten, die stierven in de strijd.

De Karan Mahal (Public Audience Hall) werd gebouwd door Karan Singh ter gelegenheid van zijn overwinning op de Moghul keizer Aurangzeb. Het is één van de prachtigste paleizen met tuinen. Je vindt er glas-in-loodramen en ingewikkeld gesneden balkons in steen en hout. In de kroningszaal is een alkoof, die gebruikt werd als troon.

Troon in rode pluche in de Anup Mahal.De Anup Mahal is een structuur met meerdere verdiepingen, die dienst deden als bestuurlijk hoofdkwartier van het koninkrijk. Anup Mahal is de private ontvangsthal met sierlijk houten plafonds met ingebouwde spiegels, Italiaanse tegels en lakwerk en balkons. Het heeft een aantal bladgouden schilderijen.

Badal Mahal maakt deel uit van Anup Mahal. Het bezit schilderijen van Shekhawati Dundlod-chefs, die respect toonden voor de Maharadja in allerlei soorten tulbanden. De muren van dit paleis tonen fresco’s van de hindoegod Krishna en zijn gemalin Radha.

* Het Junagarh Fort Museum, opgericht door Maharadja Karni Singh, bevindt zich in het Junagarh Fort. Het museum bezit een brede collectie wapens en harnassen. Het bevat ook gouden en zilveren howdahs (stoel om op de rug van een olifant of kameel te rijden), Sanskriet en Perzische manuscripten, miniatuurschilderijen, juwelen, kostuums en hoofddeksels. Het museum heeft ook foto’s en voorwerpen voor gebruik van het koninklijk huishouden. Het toont een DH9 De Havilland gevechtsvliegtuig, dat door de Britse regering aan Maharadja Ganga Singh werd gepresenteerd om de bijdrage van de staatsmacht van Bikaner tijdens de Eerste Wereldoorlog te erkennen. Andere historische stukken in het museum zijn de oude kroon van de Rathores en het zware zwaard van Maharadja Padam Singh, waarvan werd aangenomen dat het circa 27 kg woog.

Het Junagarh Fort bezoeken vinden wij een must. Bijna elke plaats in het fort is een juweeltje. Om op de eerste verdieping te komen met een rolstoel, is er een oude lift met harmonicadeuren, die net breed genoeg zijn voor een gewone rolstoel.

Rond het middaguur namen we met zijn allen plaats in het gekoelde Restaurant Gallops voor de lunch. Die kostte ons Rs 640/€ 7,20

Markt in de oude stad van Bikaner.* De oude stad is omgeven door een 7 km lange stadsmuur met 5 poorten, waarvan Kothe Gate de hoofdpoort is, die je te voet doorgaat. Er zijn enkele mooie haveli’s o.a. Rampuriya Haveli in rode zandsteen, Heritage Rd. open 6u-18u

Na het uitgebreid bezoek aan het fort met al het moois en na een tijd rond te dolen in de oude stad met de prachtige haveli’s, werd het tijd om de dag in pracht af te sluiten. In het hotel kozen we eerst voor een opfrissing, waarna we ons neerzetten voor weer een heerlijke maaltijd.

Maandag 13/11 Bikaner-Jaisalmer

330km

Tussen Bikaner en Jaisalmer ligt

- De koepelvormige Shri Parashnath Tempel is één van de Phalodi’s kleurrijke opzichtige Jain-tempel. Hij glinstert van goud en Belgisch glaswerk. De Jain-tempel van Phalodi is een fascinerende attractie. De tempel is gewijd aan Lord Mahavira en bevat ingewikkelde sculpturen.

Bloedrode buitengevel van de tempel.* Phalodi: een 15e eeuws fort

Eén van de belangrijkste attracties in Phalodi is het oude fort, dat in de 15e eeuw gebouwd werd door de Rajput-heer Ran Hammir Narawal, de kleinzoon van de koning van Marwar, Rao Suja. Het fort is een perfect voorbeeld van de tradionele Rajasthan bouwstijl. Het is bewaard gebleven en beschikt over prachtige schilderijen. Het is een oud karavaancentrum, dat zich nog altijd bezighoudt met de handel in zout op kamelen. Je kunt een rondleiding volgen om meer te weten te komen over de fascinerende geschiedenis en architectuur.

* Kirhan: 5 km van Phalodi

Kruising van 4 steden: Jodhpur-Jaisalmer-Bikaner en Nagpur

* Gadsisar Lake: migratievogels, open tot 20u, bezoek +/- 1u met zicht op het fort

Als natuurliefhebber kan je genieten van vogels kijken bij het Gadisar meer. Het meer trekt in het winterseizoen trekvogels aan uit gans de wereld. Bij het meer kan je exotische vogels spotten zoals pelikanen, flamingo’s, kraanvogels, eenden en ganzen.

* Bada Bagh & Vyas Chhatri: op 6 km ten noorden van Jaisalmer

open 8u-19.30u, Rs. 400/€ 4,50 p/p

 kleine gebouwen en trapjes.Bada Bagh: Het verhaal achter de verlaten cenofagen van Jaisalmer

Ergens te midden van het okerkleurige landschap van de Tharwoestijn, benadrukken gele zandstenen koepels de overblijfselen van een vervlogen tijdperk. Het zijn de cenofagen van Bada Bagh in Jaisalmer, gebouwd ter nagedachtenis van de koningen van Rajasthan. De chhatri’s liggen op een heuvel en bieden en adembenemend op de horizon en de steeds groter wordende woestijn. Iedere avond worden de graven in een oranje gloed, als de zon op de achtergrond begint onder te gaan. Hoe mooi het ook was, nu geeft het een heel vervallen indruk.

Met een rolstoel is het geen lachertje om bij de graven te komen, zeker degenen die hoger gelegen zijn, zijn gewoon niet haalbaar. Bij de lager gelegen exemplaren kreeg ik soms hulp van bereidwillige personen, zelfs zonder tussenkomst van Marie-Claire.

Op het einde van het uitgebreid bezoek aan de chhatri’s, is Beer, de chauffeur, met het vrouwelijk gezelschap naar een plaats waar Ayurveda massage werd uitgeoefend. De twee dames uit ons gezelschap hebben er veel deugd aan gehad. Het kostte wel iets, maar het genot dat zij eraan hadden, maakte veel goed. Na de massage werd het stilaan tijd om op te krassen en het hotel op te zoeken voor het avondmaal.

Dinsdag 14/11 Jaisalmer

Vroeg vertrek 8u

* Fort Jaisalmer anno 1156: bezoek +/- 4u, prijs Rs. 250, camera Rs 50, gids Rs.500/€ 5,62

Ingang via Gopa Chowk en verder ging het bergop door vier poorten: Akshya Pol, Ganesh Pol, Suraj Pol en Hawa Pol naar Dussehra Chowk. Dit is het centrale plein van het fort, het wordt geflankeerd door prachtige gebouwen. Dit plein was het belangrijkste aankomstpunt voor kameelkaravanen in de middeleeuwen. De meest imposante structuur van Dussehra Chowk is het koninklijk paleis.

Met zijn gele steen en versieringen lijkt het fort samengesteld uit bijenkorven.De ganse tijd loopt de weg over hobbelige kasseien en op sommige plaatsen vrij steil omhoog. Onze helpers Ravi en ook Beer hebben afgezien met het omhoog duwen. Circa 2.000 inwoners wonen in het fort, ondanks dat sommige gebouwen zijn omgebouwd tot hotels en souvenirwinkels.

- Fort Palace Museum, bezoek 30’

o.a. Rang Mahal, aan de oostzijde: gesculpteerd balkon in paviljoen stijl

Raja-ka Mahal (Paleis van de Koning)

Ram-ka Mahal (Paleis van de Koningin)

- Jain Tempels (7): 8u-12u, 15e-16e eeuw, anderen 11u-12u, inkom Rs. 250/€ 2,81

De Jain tempels geven bijna allemaal verbinding met elkaar, je gaat van de ene automatisch naar een volgende. Wij vonden ze allen prachtig.

- Chandraprabhu: hier moet je een ticket nemen en wachten tot je binnen mag

Oker buitenzijde van de Chandraprabhu tempel.- Rikhabdev: rechts van bovengenoemde

- Parasnath bevindt zich achter Chandraprabhu

- Shritalnath is een deuropening naar het zuiden gericht.

- Sambhavanth is een deur in de noordelijke muur

- Gyan Bhandar: hier gaat een trap naar beneden

- Shantinath en Kunthunath zijn beiden indrukwekkend in verhouding met de vorige tempels.

De lokale mensen verlieten de tempels nadat ze hun aanbiddingrituelen voltooid hadden.

- Laxmi Narayan Tempel gelegen in het centrum van het fort is gewijd aan de godin

Lakshmi (godin van de rijkdom en haar gemaal Lord Vishnu. Het is een beroemde hindoe-tempel in het fort.

- Baa Ri Haveli is 450 jaar oud, het is een traditioneel sierlijk versierde residentie. Het was ooit eigendom van brahmaanse priesters, die de maharadja adviseerden. Er is nu een museum en er wordt inkom gevraagd.

* Nathmalji-Ki Haveli: 8u-19u, is gelegen binnen het fort. Het kreeg de opdracht om te dienen als residentie van de toenmalige Eerste Minister. De buitenkant met houtsnijwerk en het virtuoze werk van de haveli met twee olifanten gemaakt van kalksteen, die de ingang bewaken, is het zien meer dan waard.

Buitenzicht, met één van de kalkstenen olifanten aan de ingang.* Patwon-ki haveli: anno 1800-1860, 9u-18u

Deze haveli is een interessant stuk architectuur en is de belangrijkste onder de haveli’s in Jaisalmer. Het is niet alleen de eerste haveli in Jaisalmer, het is een cluster van 5 kleine haveli’s met meer dan 60 balkons onder leiding van 5 Jain-broers. Deze haveli dateert van het begin van de 18e eeuw. De Patwa’s kenden later een enorm succes, hun bedrijf strekte zich uit over de bank- en financiën, zilver, brokaat en opiumhandel. Het is de enige haveli die de moeite loont om binnen te gaan.

- Kothai’s Patwon-ki Museum: 1e haveli, 9u-18u

Het museum is een onderdeel van de Patwon-ki haveli en is een bezoek waard.

* Salam Singh Ki Haveli (Moti Mahal) 6u-17u

Bezoek +/- 20’, de haveli is bewoond maar niet speciaal, hij is in verval. Bekijk het van buiten.

Het gebouw in kikvorsperspectief.De haveli’s die hier vernoemd zijn bevinden zich allen is één smal straatje en liggen naast elkaar. De ene al wat mooier dan de andere. Alle haveli’s hebben treden bij de ingang en zijn daardoor voor rolstoelen taboe.

* Sagar Lake is een klein kunstmatig mooi meer en een oase, gelegen in de buurt van het Amar Singh Palace en grenst aan de 17e eeuwse citadel die gebouwd werd Maharawal Akhai Singh.

Toeristische bootjes aan een aanlegsteiger, vlakbij de citadel.Aan de ene kant zijn paviljoenen met trappen die naar het meer leiden, terwijl aan de andere kant een prachtig gesneden Jain-tempel te zien is. Het ligt op 7 km ten westen van de stad. Het is Rajput architectuur, je hebt een mooi zicht op het Fort. Bezoek: 9u-17u

De dag liep ten einde en we keerden naar ons hotel terug om er ons avondmaal te gebruiken.

Woensdag 15 /11 Jaisalmer-Jodhpur

283 km

Bij aankomst in Jodhpur restte ons niet al te veel tijd om een bezoek te brengen aan de omgeving van de Chanta Ghar Clock Tower met de Sardar Markt.

Uitzicht over het marktplein vanaf de klokkentoren.

De klokkentoren is een populair herkenningspunt in het oude staddeel van Jodhpur en vermoedellijk in vroegere tijden de enige bron voor het bijhouden van de tijd voor de lokale bevolking. De toren werd gebouwd door Maharadja Sardar Singh, van wie de aangrenzende Sardarmarkt zijn naam ontleent. De top van de toren geeft een prachtig uitzicht over de stad.

Marie-Claire en haar zus hebben de toren deels beklommen en genoten van het uitzicht boven. De levendige Sardarmarkt ligt dicht bij de toren en van hieruit leiden smalle steegjes naar een bazaar met groenten, specerijen, Indische snoep, textiel, zilver en handwerk. Het is een geweldige plek om rustig rond te wandelen.

Voor we aan de klokkentoren aankwamen, moesten we een hele sliert marktkramers voorbij. Bijna alles is er te koop, van de kleinste snuisterijen tot kleding. We kwamen ook bij het alom bekende MV Spyces, opgericht door Mohanlal Verhomel. Het is een gerenomeerde kruidenwinkel, die aanbevolen wordt door veel gidsen en buitenlandse media. Nu wordt de kruidenzaak beheerd door de vriendelijke dochters. Na een kopje lekkere chai en een gesprek met één van de dochters, kochten wij er een pakje kruiden. Na een tijd waren we het rumoer van de massa mensen en het getoeter van de vele moto’s meer dan beu.

Langs de bakstenen muren leiden trapjes telkens naar een volgend niveau.In de buurt bezochten we een trappenput, Stepwell of Toorji Ka Jhalara, die vroeger voor de watervoorziening gebruikt werd. Via een wirwar van zigzaggende trappen konden de mensen vroeger water uit de bron komen halen. De trappen zijn tot vandaag bewaard gebleven. De lokale bevolking wijst je graag de weg, mocht je er niet op uit komen. Er komen regelmatig mensen om te zwemmen. Ik ben zelf niet tot bij de trappenput geweest, dit liet ik over aan mijn voltallig gezelschap. Ik zou toch niet ver hebben kunnen afdalen in de diepe put. Marie-Claire en haar zus hebben ervan genoten. Nadien vroegen we Beer, de chauffeur, ons naar het Kalinga hotel te brengen, waar we toch op een beetje rust konden rekenen. Tegen de tijd voor het avondmaal schoven we aan en genoten van een heerlijk maal.

Donderdag 16/11 Jodhpur: blauwe stad uit de 16e eeuw

* Mehrangarh Fort: Inkom: Rs. 600/€ 6,75 p/p, andersvaliden gratis.

Tientallen bezoekers wandelen tussen de vleugels van het fort. Zo krijgen we een idee hoe groot het is.Het is een enorm fort één van de mooiste forten van India en wordt nog steeds bewoond door de Koninklijke familie. Het is gebouwd door Rao Jodha, een lid van de Rathore-tak van de Rajput-clan en de 15e Rathore-heerser van Marwar. Ingang via Jai Pol (poort van de overwinning):

Vanaf de noordoostelijke ingang met lift, is het 300 m klimmen naar de ingang. Het is de meest bekende van de zeven poorten in het imposante fort. De poort is gebouwd om de overwinning van Marwar op de naburige rivaliseren de koninkrijken van Jaipur en Bikaner na hevige gevechten te vieren. Kangra Pol is de vroegere inkomstpoort.

We vervolgden via Imritia Pol naar de Loha Pol, de oorspronkelijke ingang van het fort met ijzeren pinnen, om vijandelijke olifanten af te schrikken. Net binnen deze bevinden zich 2 sets kleine handafdrukken, de sati-tekens (rituele zelfmoord van de weduwe op de brandstapel van haar echtgenoot) door vrouwen en concubines. In de sati-gewoonte kleedden deze vrouwen zich in boetebruiloftkleed, om zich bij hun man te voegen en samen de brandstapel op te gaan. De laatste die sati pleegden waren de weduwen van Maharadja Man Singh in 1843. Het is de officiële ingang en hier vind je het Museum/Ticket Office: 9u-17u

- Panoramische zichten van de omwalling en een pad dat naar beneden loopt naar een

Chokelao Bagh is zeer groot, het pad slingert naar beneden vanaf Jai Pol. Het is een gerestaureerde en prachtig beplante 18e eeuwse Rajput-tuin.

* Jaswant Thada: witmarmeren memorial van Jaswant Singh II

Open 9u-17u, inkom Rs. 50/€ 0,56 p/p, andersvaliden gratis.

Het witmarmeren mausoleum met monumentale trap steekt af tegen de blauwe hemel.Jaswant Thada wordt ook Taj Mahal van Marwar genoemd. Het is een mausoleum gebouwd door Maharadja Sardar Singh als grafmonument voor zijn vader Maharadja Jaswant Singh II. Later zijn er 3 grafmonumenten van opvolgers bijgezet en is de locatie gebruikt voor de crematie van de Koninklijke familie van Marwar. Het monument is een uitstekend voorbeeld van Rajputana architectuur en bestaat uit zeer dun gepolijst marmer. Rondom de tempel ligt een mooi aangelegde tuin met mooi gegraveerde paviljoenen. Het zijn cenotafen van de heersers van Jodhpur.

Het binnenkomen is vlak, dan volgen enkele treden. We vroegen wat hulp, die snel werd geboden, ook bij het volgende obstakel. Iets hoger zijn er weer treden, hulp was reeds ter plaatse. Het is een bezoek meer dan waard.

* Umaid Bhawan Palace: Hotel & Restaurant: inkom Rs. 200/€ 2,25 p/p, voor rolstoel gratis

Het paleis wordt deels bewoond door Gaj Singh II

Een renaissancekoepel op een Indisch paleis, het is even wennen.Het Umaid Bhawan Palace is een gebouw dat de stad domineert en omgebouwd is tot museum. Het wordt genoemd als één van de mooiste paleizen ter wereld. Je vindt er duidelijke invloeden in terug van de Art Deco, de Renaissance, Makrana marmer en Birmese teak. Het ligt op Chittar Hill en is een mix van Indiase en Europese bouwstijlen. Terwijl de centrale koepel geïnspireerd is op de renaissancestijl, zijn de torens meer Rajput stijl.

* Mandore ligt op 9 km ten noorden van Jodhpur, richting Nagaur, inkom: Rs. 25/€ 0,28 p/p

Mandore was de vroegere hoofdstad van de Marwar regio, het koninkrijk Jodhpur en herbergt de Koninklijke ruïnes. De Mandore Gardens zijn de gedenktekens en de cenotaaf van voormalige Maharadja’s. De cenotaaf en tempels zijn enkele van de mooiste en meest ingewikkelde ontwerpen in India. Je vindt er nu de restanten van in de Mandore Garden. Opvallende bewoners van Mandore Garden zijn de apen, die overal in de tuinen rondhangen.

Vooral de grijze langoeren vind je er volop. Ze zijn niet agressief, maar kunnen gevaarlijk uit de hoek komen wanneer ze zich bedreigd voelen.

* Rao Jodha Desert Rock Park: vroeg of late namiddag, 8u-17.30u, inkom Rs. 100/€ 1,12 p/p

Ligt in de luwte van het fort, wandelpaden rond het Devikund meer. Het park werd opgericht om de natuurlijke ecologie van een grote rotsachtige woestenij naast het Mehrangarh Fort in Jodhpur te herstellen. Het is pas in 2011 voor het publiek opengesteld. Het is nu een belangrijke toeristische attractie van Jodhpur geworden. Van het bezoekerscentrum kan je het park binnen gaan op 600 m van de belangrijkste poort van het fort.

Vrijdag 17/11 Jodhpur-Rohet

38 km, 45’ ½ dag sightseeing in Rohet richting Pali.

Oorspronkelijk een kleine nederzetting van de Bishnoi-gemeenschap (een hindoe-sekte), is de belangrijkste attractie nu het 16e eeuwse kleine resort Rohet Garh en tal van wintermigranten.

De toegang tot het resort is beschilderd met ruiters te paard, op olifanten en kamelen.Rohet, een erfgoedhotel is een goede plek voor het spotten van Blackbucks en Siberische kraanvogels. Het platteland en het dorp zelf zijn een toevluchtsoord geworden voor traditionele landbouwtechnieken, gebruiken en ceremonies.

Bij aankomst op het domein van Rohet, werd eerst werk gemaakt van het inchecken. Als deze klus geklaard was, maakten we ons gereed voor de Jeep-safari naar de Bishnoi dorpen.

* Safari startte met

- Het Guda meer: met migratievogels o.a. de Siberische kraanvogels en Blackbucks

Veel vogels hebben we er niet gezien, het was de start van de korte safari en misschien niet het juiste ogenblik. In de natuur kan je geen vogels dwingen.

- Singhasni zijn pottenbakkers. Zij doen veel moeite om ons hun ambacht te tonen. Het zijn prachtige stukje aardewerk, altijd met verkoop in hun achterhoofd, wat heel normaal is.

- De opiumceremonie mocht niet ontbreken. Een man spreidde een deken open en legde zijn benodigdheden tentoon, om dan de eigenlijke ceremonie te starten. De opiumceremonie of “Amal ka Dastoor” is een oude gewoonte van de Bishnois.

Drie mannen bereiden de opiumceremonie voor.De opium opgelost in water, wordt eerst aangeboden aan Lord Shiva, daarna gaat de gastheer rond en biedt alle gasten opium, die het moeten drinken uit de palm van de hand van de gastheer. Wij hebben ervan genoten zoveel we konden.

- Blackbuck, Nilgai (antilope), Chinkara Indische gazelle

Die verschillende dieren hebben we hier en daar kunnen spotten, maar je moet soms heel goed uitkijken. De meesten zijn heel schichtig.

De Salawas met weefselactiviteiten hebben we in Rohet dorp bezocht, in Kan Rani hebben we de Block Print gelaten voor wat het was.

Zaterdag 18/11 Rohet-Kumbhalgarh

135 km

* Kumbhalgarh Fort: 15e eeuw, 9u-18u, inkom Rs. 600/€ 6,74 p/p

Kumbhalgarh Fort is ook bekend als de Grote Muur van India. Het is de geboorteplaats van de legendarische koning Maharana Pratap. Het is de op één na belangrijkste citadel na Chittorgarh in de regio Mewar.

Je kunt met de wagen tot aan de hoofdpoort. Het is het belangrijkste fort van Chittogarh. Het heeft de langste onondrrbroken omwalling na de Chinese Muur met een lengte van 36 km. De lange muur met bijzondere torens slingert zich als een slang over de omliggende heuvelruggen. Binnen de muren van het fort heb je het kleinere Katarghar Fort met het paleis van Fateh Singh en meer dan 365 heiligdommen en tempels, waarvan 300 oude Jain tempels.

Je kunt met de wagen tot bij de “Hanuman Pole”.

* Badal Mahal ligt op het hoogste punt van het fort. Het werd gebouwd door Rana Fateh Singh. Het paleis telt twee verdiepingen, verdeeld in twee onderling verbonden afzonderlijke delen: de vrouwelijke kamers Zanana Mahal en de mannelijke kamers Mardana Mahal. Het paleis is rijkelijk versierd met muurschilderingen. De Zanana Mahal is voorzien van stenen vensters, om de koninginnen de gelegenheid te geven het leven in het fort te kunnen gadeslaan. Het mannelijk gedeelte, Mardana Mahal, is iets kleurrijker met hun groene en blauwe muren.

* De Vedi Tempel ligt aan de Hanuman Pole. De tempel werd gebouwd door Rana Kumbha voor het uitvoeren van rituelen op het einde van de dag in het fort. Het is een vereerde Jain-tempel opgedragen aan de godin Vedi. Hij is achthoekig gebouwd en staat op 36 pilaren.

De eeuwenoude tempel heeft iets weg van een antieke Griekse tempel, met al zijn zuilen.* Neelkanth Mahadev Tempel is meer dan 500 jaar oud en gewijd aan Shiva, ligt iets verder dan de Vedi Tempel, rechts van Ram Pol. Neelkanth Mahadev is een andere naam voor Lord Shiva. De huidige tempel werd gebouwd door Rana Kumbha. De belangrijkste kenmerken van deze tempel zijn het rechthoekig Sanctum (heiligdom), dat vier deuren heeft in de vier richtingen. Het is gebouwd op een platform en is op het westen gericht. Het dak rust op 26 stenen pilaren. Nandi staat tegenover de Shiva Linga, een monoliet van zwarte steen, die op een voetstuk staat.

* Mammadev Tempel bevindt zich onderaan het fort en staat bekend om zijn prachtige architectuur en interieurs. De tempel heeft twee chhatri’s ter herinnering aan de beroemde heersers Rana Kumbha en Prithviraj Chaudan. De tempel herbergt ook een beeld van Kuber, de god van de rijkdom. Naast de tempel ligt een enorm waterreservoir, dat lokaal ‘kund’ genoemd wordt.

Het Kumbhalgarh Fort en de verschillende tempels zijn prachtig, maar rolstoelgebruikers hebben het moeilijk. Zowel het fort als de tempels liggen verspreid over meerdere heuvels.

* Kumbhalgarh-Ranakpur: 33 km, bezoek +/- 2u, aangepaste kledij is vereist (geen shorts)

- Ranakpur Jain Tempel (Adinath tempet): inkom Rs. 300/€ 3,37 p/p, rolstoel gratis

De Ranakpur Jain Tempel of Chaturmukha Dharma Vihara is één van de grootste en belangrijkste Jain tempels van India. De tempel is opgericht voor Adinath, de eerste Tirthankar en oprichter van de Jain religie. De hoofdtempel is de Chaturmukha Mandir, een prachtig complex met fijn uitgesneden pilaren. Het interieur is zo ingericht dat het rust en gevoel voor ruimte uitstraalt. Adinath, de eerste tirthankar, is afgebeeld als een soort Boeddha in de vele beelden in de tempel. Naast de pilaren zijn er 108 hoofden van slangen te vinden, uit marmeren rotsen gehouwen.

Binnen het complex ligt ook nog de kleinere Sun Temple (Zonnetempel). Buiten het complex ligt de Amba Mata Temple. We hebben geen van beide tempels bezocht.

De monumentale trap van de tempel is bekleed met een rode loper.De Ranakpur Jain Tempel is prachtig en ik zou er volop van genoten hebben, ware het niet dat ik verplicht uit de rolstoel moest en moest overstappen op een elektrische, die absoluut niet aan mijn noden voldeed. Voor het personeel was het gemakkelijk, zij moesten mij niet heffen. De rolstoel was een trappenloper met een voor mij heel slechte leuning achteraan. Ik telde de minuten af om eruit te mogen komen. Het personeel doet misschien zijn best, maar dan moeten ze zorgen voor een rolstoel die kan aangepast worden.

In de late namiddag waren we in het hotel The Aodhi in Kumbhalgarh, checken in en hielden het rustig tot aan het avondmaal. Dat werd ook hier in het hotel geserveerd en het was lekker.

Zondag 19/11 Kumbhalgarh-Udaipur via Eklingje-Nagada

84km

* Eklingji: Shiva tempel, 8e eeuw, 72 km

De Eklingji tempel is één van de populairste tempels van Rajasthan en is gewijd aan Lord Shiva.

Van dichtbij valt het op hoeveel halfverheven beeldhouwwerk in de muren van de tempel verwerkt is.Het heiligdom herbergt een vierzijdige afbeelding van Lord Shiva in zwart marmer. De vier gezichten schilderen de vier vormen van Shiva af als Surya, Brahma, Vishnu en Rudra. Dit veelzijdige godsbeeld wordt “Yantra” genoemd. De tempel werd gebouwd door de Maharadja van Mewar, Bappa Rawal. Hij is meermaals gewijzigd en hersteld.

* Nagda: op 1,8 km van de Eklingji tempel

Nagda is een oude site aan de voet van het Aravali gebergte. Het staat nu meer bekend om de prachtig gesculpteerde Sahastrabahu Tempel, die bekend staat als Sas-Bahu-Tempels, die dateren uit de 10e eeuw. De interessante architectuur en het prachtig uitgesneden beeldhouwwerk zijn te zien in de mooie toran (boog). De tempel is gewijd aan Vishnu. De site van de tempel grenst aan groene moerassen en is de thuisbasis van tal van dadelpalmen, die de tempel een sfeer geven van een oase. De tempel is versierd met prachtige gravures, gebaseerd op de Ramayana story.

Op de foto zien we weinig natuurgroen, wel veel stenen van de tempel en de geplaveide grond.* Naar Udaipur: 22 km

Dance show in Bagore Ki Haveli (Gangoni Ghat Pichola 19u-20u)

Met ons heel gezelschap trokken we er in Udaipur op uit om in de buurt de Bagore Ki Haveli met een bezoek te vereren. De haveli staat opgeknapt langs het serene en rustige water van het Picholomeer in de pittoreske Gangaur Ghat, gebouwd door de premier van Mewar, Mehar Chand Badwa. Dit uitgestrekt paleis beschikt over prachtig ingerichte kamers. Het interieur van de haveli is versierd met betoverend glaswerk en spiegels. Daarnaast herbergt het een indrukwekkende collectie kostuums en moderne kunst.

Paleis aan de oevers van het meer.Buiten de haveli kom je aan de kade, waar bootjes af en aan varen. We hebben er alleen naar gekeken. Om aan boord te gaan moest je op een wiebelend vlot en trachten heelhuids op een bootje te komen. Kinderen genoten volop van de waterpret, die hadden geen watervrees.

We hielden het na een tijd voor bekeken, boekten een plaats in het cultureel centrum en trokken ons terug min of meer in het centrum, waar we voorbij allerlei kleine winkeltjes passeerden en bij sommige even binnenwipten om de mooie artistieke spullen te bekijken. Tegen 19u waren we terug aan het cultureel centrum voor de voorstelling van 20u. De belangrijkste attractie van Bagore Ki Haveli is de Dharohar Dance Show die ’s avonds wordt uitgevoerd. De show van een uur vindt plaats op de binnenplaats van Neem Chowk en toont de traditionele dansvormen van Rajasthan. De enige moeilijkheid om erin te komen, was de hoge trap zonder lift noch leuning. Enkele stoere mannen sprongen snel bij en tilden mij naar de eerste verdieping. Ik had er vlug een goede plaats en kon van daaruit het hele gebeuren gadeslaan.

Drie danseressen, elk met een vuurpot op het hoofd. Achter hen zitten muzikanten en enkele toeschouwers.We hebben met volle teugen genoten van het spektakel en konden er niet genoeg van krijgen. Na de voorstelling kregen de toeristen de gelegenheid foto’s te nemen van de spelers.

* Jagdish Tempel: 15e eeuw, op 2’ van City Palace, geflankeerd door 2 stenen olifanten. Dit is de mooiste tempel van Udaipur, ingang via Kati Pol. Bezoek 1u à 2u, Open tot 20u

 dansers, paarden en olifanten.De Jagdish Tempel is een imposante tempel met drie verdiepingen en rijkelijke versierd met gebeeldhouwde zuilen, versierde plafonds en beschilderde muren.

Hij is gebouwd in Indo-Arciaanse stijl in opdracht van Maharana Jagat Singh. Er staat een zwart stenen beeld van Jagannath, één van de incarnaties van Vishnu. De tempel maakt indruk met zijn sculpturen van dansers, olifanten en muzikanten. Het is een indrukwekkend kunstwerk.

De tempel bezoeken kan niet met een rolstoel, ik heb hem enkel buiten kunnen bewonderen.

De dag liep op zijn einde en het werd tijd om naar het volgende logies in Udaipur, het Ho-ward Johnson by Windham Udaipur, te rijden. Het inchecken verliep vlot en na installatie op de kamer namen we uitgebreid de tijd voor het avondmaal. Het was lekker.

--- lees het vervolg in deel 2 ----

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Nog geen stemmen