Disneyland Parijs (2013)

Geschreven door Jozef - Vertrek met eigen wagen om 8u vanuit Terhagen richting Boom en via de A12 naar de Brusselse ring, over de E19 naar Bergen en verder richting Parijs. Even voorbij Paris Charles de Gaulle Airport de afslag nemen richting Lyon/Marne-la-Vallée op de A104, vanaf nu wordt Disneyland met verkeersborden aangegeven.
Parkeer niet op de officiële parking van Disneyland Parijs. Er is een goedkopere die bovendien dichter(100m) bij de ingang van het park ligt, terwijl de officiële parking bijna 1 Km ver weg is. Sla bij aankomst aan Disneyland net voor de ingang van de parking linksaf. Rij het tankstation op en vraag er naar Vinci Parc. Je moet achter het tankstation doorrijden, sla rechtsaf en volg tot het rondpunt. Neem de 1e afslag, Av. Paul Séramy, en volg die tot het einde. Daar de pijltjes naar de cinema’s volgen en je komt aan de openbare parking Vinci Parc. Hier parkeren kost slechts € 10,00 voor de ganse dag, tegenover € 15,00 voor de officiële parking van Disneyland.

Disneyland Paris:
Website: www.disneylandparis.be : hierop vind je alle info over het park.
Adres: Disneyland Parijs
Boulevard de Parc, Avenue Paul Seramy
77700 Serris/Magny le Hongre
GPS coördinaten: 48.875935, 2.796552
Inkomtickets: Wij betaalden € 125,00 p/p voor de twee parken, Disneyland en Walt Disney
Studios voor 2 dagen, tenminste Maie-Claire als begeleider. Rolstoelgebruikers
hebben gratis toegang, zeker als die vergezeld zijn van een betalend persoon en
op vertoon van je parkeerkaart. Tracht een kopie te maken want de originele
blijft in de wagen.
Bij de kassa ontvang je een grondplan van de 2 parken.
Ga bij aankomst in de Disney Parken naar City Hall of Studio Services, samen met je begeleider(s), waaronder ten minste 1 valide persoon van 18 jaar of ouder. Je krijgt aan de infobalie van een Cast Member uitleg over de toehankelijkheid van de attracties. Voor je een Disabled Priority Card krijgt, wordt je gevraagd je invalidenkaart of een medische verklaring voor te leggen. Deze speciale kaart noem ik verder in het verslag DPC. De ontvangen kaart moet je bij iedere attractie tonen. Je ontvangt tevens een toegankelijkheidsgids van de Disney Parken.

Mindervalide bezoekers

Rolstoelverhuur:
In de Disney Parken kunnen bij het buggy- en rolstoelverhuurpunt vlak bij de hoofdingang en tegenover de City Hall rolstoelen worden gehuurd. Je moet hiervoor een borg betalen van
€ 150, ongeacht de duur van je verblijf. Omdat er slechts een beperkt aantal rolstoelen zijn, is het aan te raden je eigen rolstoel mee te nemen. Rolstoelen kunnen niet vooraf gereserveerd worden. Het huren is gratis voor jaarpashouders(borg verplicht). Houd er rekening mee dat het Cast Members(Disney medewerkers) niet is toegestaan je door de Disney Parken te begeleiden of te helpen bij transfers.

Vervoer/minibus:
Er zijn speciale minibussen beschikbaar om je van en naar de Disney Parken en de Disney Hotels te vervoeren(met uitzondering van Disney Davy Crockett Ranch). Wil je hiervan gebruik maken, informeer dan bij Disney Hotel of ga naar City Hall in Disneyland of in het Walt Disney Studios Park. De openbare parking Vinci Parc wordt niet door de minibussen bediend. Hij ligt op amper 100m van Disneyland.

Toiletten:
Alle toiletgebouwen hebben voorzieningen voor mindervaliden, met uitzondering van die bij Walt’s, een Amerikaans restaurant. De dichtst bijzijnde geschikte toiletten zijn er te vinden in de Liberty Arcade. Toiletgebouwen, met toiletten waar mindervaliden samen met een begeleider terecht kunnen, zijn er in elk land in Disneyland en bij de Moteurs… Action Stunt Show Spectacular in het Walt Disney Studios Park(alleen tijdens de show toegankelijk).

Toegang tot de attracties:
Met de speciale toegangskaart(DPC) krijg je bij bepaalde attracties toegang via speciaal voor mindervaliden aangepaste toegangen(zie de toegankelijkheidsgids voor de Disney Parken voor meer info). De toegangsprocedure kan verschillen per attractie.

NB
Zorg dat je bij attracties waarbij je moet verstappen van je rolstoel in het attractievoertuig ten minste 1 valide begeleider van 18 jaar of ouder bij je hebt om je te helpen. Het is Cast Members niet toegestaan gasten te helpen om uit hun rolstoel te komen. Bij sommige attracties moeten gasten kunnen lopen of trappen doen. Om optimaal van je verblijf te kunnen genieten, is het aan te raden de toegankelijkheidsgids van de parken te raadplegen.

Om veiligheidsredenen wordt in bepaalde attracties per keer slechts 1 persoon met een beperking toegelaten.
De medewekers van City Hall en Studios Services kunnen u meer info geven.

Restaurants:
Alle restaurants met bediening aan tafel zijn rolstoelvriendelijk. In de restaurants met bediening is de wachtruimte niet altijd geschikt voor rolstoelgebruikers. Aarzel dan niet om een Cast Member om hulp te vragen.

Verschillende delen Disneyland:

De nummers staan in de gids op de plannetjes. Ik citeer alleen de attracties die kunnen voor personen in een rolstoel. Voor het programma van bepaalde attracties raadpleeg de folder die je ontvangt bij de kassa. Het kan verschillen van week tot week.

Main Street, USA:
Loopt van Town Square naar Central Plaza. Op Town Square vind je de City Hall(1), het hoofdtreinstation(2) en de buggy- en rolstoelverhuur.
Tussen Town Square en Central Plaza rijdt een paardentram(3 Horse-Drawn Streetcars).
Je moet enkele treden kunnen doen om ermee vervoert te worden.
Main Street omvat een hele reeks shops en enkele restaurants, waar je vooraf moet reserveren.
Om 19u vertrekt de parade op Central Plaza, om enkele minuten later op Town Square te passeren. Rechtover de City Hall zijn plaatsen voorzien voor personen met een DPC, de ruimte is afgespannen met een koord. Bij mooi weer is het echter aangewezen plaats te nemen aan de kant van de City Hall. Je staat er niet in de zon, je ziet de parade veel beter en foto’s lukken hier best, de zon staat achter je. Zorg dat je vroegtijdig ter plaatse bent, er is een grote toeloop van kijkers, die er allen op uit zijn een goede staanplaats te bemachtigen.
Om 23u wordt vuurwerk afgeschoten op Central Plaza.

02) Disneyland Railroad: je moet uit je rolstoel kunnen en in de wagens met 2 treden stappen. Er is een station bij elk onderdeel van Disneyland, maar niet ieder station beschikt over een lift of een hellend vlak. Het loont de moeite, als je kunt instappen. Wij hebben het ganse park rondgereden en vonden het een prima verpozing. Bij het uitstappen is de rolstoel in de wagen gezet, ik ben ingestapt en Marie-Claire reed mij eruit.

Frontierland:
09) Phantom Manor: je moet uit je rolstoel kunnen en in de wagens stappen.
10) Thunder Mesa Riverboat Landing: rolstoeltoegankelijk. Met je DPC moet je niet in de rij wachten, maar aan de uitgang op de komst van de boot wachten. Er wordt je bij aankomst een bepaald uur van vertrek gemeld.
13) Pocahontas Indian Village: rolstoeltoegankelijk maar meer voor kleine kinderen.
16) Cottonwood Creek Ranch: rolstoeltoegankelijk.

Adventureland:
18) La Plage des Pirates: rolstoeltoegankelijk voor het overgrote deel.
19) Le Passage Enchanté d’Aladdin: wordt in de gids als rolstoeltoegankelijk aangegeven, je moet wel uit je rolstoel kunnen en overstappen in een wagentje.
20) Indiana Jones et le Temple du Péril: je moet uit je rolstoel kunnen, voor waaghalzen.
22) Pirates of the Caribbean: hier moet je ook uit je rolstoel, ook voor waaghalzen.

Fantasyland:
23) Le Chateau de la Belle au Bois Dormant: rolstoltoegankelijk met hellende vlakken en een lift, waarvoor je een code nodig hebt. In de shops beneden kan die gegeven worden.
24) Blanche Neige et les Sept Nains: je moet uit je rolstoel kunnen.
25) Les Voyages de Pinocchio: hier is het net hetzelfde.
26) Le Carroussel de Lancelot: idem bij de molen, is meer een kinderdroom.
29) Rencontre avec Mickey: rolstoeltoegankelijk maar meer bedoeld voor kinderen.
31) Alice’s Curious Labyrinth: rolstoeltoegankelijk.
35) It’s a small world***: rolstoeltoegankelijk, je legt in bootjes een bepaald traject af. Er is een wachttijd, ook voor rolstoelen. In de namiddag reserveerden wij een plaats en kregen een bepaald tijdstip, waarop wij aan boord konden. Er is slechts 1 bootje waarop een rolstoel meekan. Wij vonden het één van de mooiste en beste attracties van het park.

Discoveryland:
44) Captain EO: rolstoeltoegankelijk

* Walt Disney Studios:
14) Studio Tram Tours**: rolstoeltoegankelijk. Je moet even je beurt afwachten, maar je wordt met een verrijdbare plateaulift in een wagen gereden. Zeker doen, de moeite.
10) Moteurs…Action! Stunt Show Spectacular: rolstoeltoegankelijk. Via hellende vlakken bereik je de tribune, waar vooraan veel plaats voorzien is voor rolstoelen. Een echte echte stuntshow, menig waaghals voert er halsbrekende stunts op.
06) Les Tapis Volants: rolstoeltoegankelijk. Eén wagentje kan gedraaid worden, waardoor je er met de rolstoel in kunt. Opletten voor de voetsteunen, het middendeel steekt een 10-tal cm omhoog.

In de Walt Disney Studios gaat de parade door om 16u. Zorg tijdig voor een schaduwrijk zitje. Er is minder belangstelling voor dan voor de parade in Disneyland.

Personen die hierover meer info willen, kunnen ons contacteren, liefst na 18u.
Onze gegevens:
Jozef & Marie-Claire Somers-Meesemaecker
Kard. Cardijnstraat 52
2840 Rumst
E-mail: somers.jozef@skynet.be en somersjozef@outlook.com
Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)