Citytrip Milaan (Italië)

Onder het ronde glazen dak van het centraal station is het een drukte van jewelste.

Geschreven door Nadine - Regen, regen, regen … en nog eens regen in ons Belgenlandje … Ik was het zo beu en mijn lijf, snakkend naar warmte en zon, begon ook hevig te protesteren.
Wat doen we dan … surfen op het net en kijken waar het wél lekker warm is … snel te boeken én betaalbaar …
Na wat zoekwerk bleek het in Milaan op dat moment 23° te zijn en zonnig. Oh, ik was al half vertrokken met dit zien alleen al en op 5 dagen tijd zou het weer toch niet zo erg omslaan hoopte ik.

Een vlucht boeken via EasyJet.com was simpel. De site is duidelijk en overzichtelijk, als je bijkomende vragen hebt moet je ze wel in't Engels stellen maar ze reageren héél snel. We hadden enkel handbagage bij (voor 2 dagen heb je niet veel nodig ;o)) en assistentie aanvragen ging ook zonder probleem.
Ik boekte een hotel met zwembad (http://www.hotelcristoforocolombo.com/) , maar na checken (geen tweede London-voorval !) bleek dat ook dit niet bereikbaar was met de lift. Mijn boeking was echter betaald (en zonder 'restitutie') dus dit was even een probleem. Maar na heel wat op en af gemail en een paar telefoons ging de manager toch akkoord om me het bedrag terug te storten.
Opnieuw zoeken dus én op voorhand duidelijk vragen naar een toegankelijk wellness-gedeelte, leverde me hotel Galles (http://www.galles.it/) op.

Zaterdagmiddag vertrokken we richting luchthaven in Zaventem, waar ik mijn auto parkeerde bij Quickparking in Machelen. Even op mijn tanden bijten hier, want mijn autosleutel afgeven aan een wildvreemd persoon … Niet zo mijn ding ;o). Maar ze waren heel vriendelijk, verzekerden me dat ik gerust kon vertrekken en brachten ons met een busje naar het vliegveld. Ik moest maar bellen als we terug geland waren, dan kwamen ze ons ook weer oppikken.
Met mijn autopapieren op zak (je weet maar nooit ;o)) dus vanaf daar naar Zaventem terug en twee uur later gingen we zonder enig probleem omhoog, richting Italië waar we een anderhalf uur later landden. Ook hier alles in orde qua assistentie. Leuk !

Aan de uitgang van de luchthaven stond de bus al klaar. Een bus met rolstoellift moet je aanvragen, maar ik kan nog enkele treden op (met hulp) dus voor mij was dit niet zo'n probleem. Voor 16€ per persoon kan je een retourticket kopen van luchthaven Malpensa naar het station van Milaan en je rijdt er een 40-tal minuten over.
In de 10 minuten wandelen van station naar ons hotel waren we doorweekt … Maar het hotel gaf direct een mooie indruk, zeer vriendelijk personeel en onze (aangepaste) kamer viel ook héél goed mee, dus dat verzachtte de 'pijn' aardig ;o).
We zijn die avond dan ons hotel ook niet meer uitgeweest en hebben ons avondeten in het restaurant genuttigd. Erg duur voor hetgeen je krijgt, maar ok … we bleven tenminste droog ! ;o)
Achteraf bleek dat het wellness-gedeelte wel bereikbaar was, maar het zwemgedeelte niet echt. Je moest eerst door een voetenbad (met een redelijke trede) door eer je naar de zwembadruimte kon … Zucht … ;o).

Zondag, na het zeer uitgebreide en heel lekkere ontbijt, zijn we op stap gegaan. Het weer was (gelukkig) stukken beter en in het zonnetje was het echt heel aangenaam ! We wandelden richting centrum (ca 20min) en bezochten daar als eerste 'Il Duomo'. Een prachtexemplaar, je wordt heel klein bij het zien van zoveel grootsheid. Het koor dat op dat moment de viering opluisterde bezorgde me kippenvel tot en met …
De galerijen aan de Dom zijn ook heel erg mooi, een ongelooflijk staaltje architectuur en zeker de moeite om te gaan bekijken.
Het Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia "Leonardo da Vinci”, aan de uitgang van een galerij is toegankelijk met de lift, je hoeft er niet aan te schuiven, en ook heel leerrijk.

Verder is Milaan een shopwalhalla en heb je er een dikke portemonnee nodig. Als je weet dat er bvb 2 Ferrari-shops binnen een straal van 2km liggen kan je je voorstellen dat het hier niet echt budgetvriendelijk is ;o). Een glaasje cola op het terras in de buurt van de Dom betaal je 6€, terwijl een flesje Cola aan zo'n standje 2,5€ kost ….

Rond de Dom is alles ook heel mooi gemaakt, perfect toegankelijk, behalve de winkels daar … Je snapt dit niet maar dit is allemaal sjiek en nieuwbouw … en toch heeft elke winkel een opstapje … Je ziet daar ook héél weinig mensen in een rolstoel, en de Milanese dames zijn volgens mij met stiletto's geboren … Ik zal nooit begrijpen hoe ze het doen want wat verder weg van de Dom zijn de stoepen hopeloos, hoge randen, soms héél erg smal, op grotere wegen elke meter een rooster, grote rechthoekige kassei-stenen met diepe voegen …
Dus eigenlijk voor rolstoelers niet echt aan te raden.

Maandagmiddag checkten we uit en wandelden terug richting het monumentale station. Dit zou het grootste van Europa zijn, en is ook weer ware bouwkunst !
Ook hier stonden pendelbussen naar de luchthavens klaar en voor we het goed en wel wisten hingen we weer in de lucht richting België waar we na een telefoontje terug opgepikt werden door Quickparking-mensen. Wat was ik blij om mijn autootje goed en wel terug te zien ! ;o)

Milaan is de moeite om eens gezien te hebben, maar ik zou er niet terug naar toe gaan. De toegankelijkheid is niet ideaal en kleren shoppen kan ik hier in Hasselt ook héél goed … ;o).

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 4 (1 stem)