Hulp en hulpmiddelen op vakantie in het buitenland

Robot in verplegerkledij, met een papegaai op de schouder.

"Oké. Wie had hier een stalen verpleegster en een papegaai besteld?" (stalen verpleegster = tillift, papegaai = handgreep)

   

Assistentie

Om je assistentie op vakantie in het buitenland (*) te regelen heb je twee mogelijkheden, elk met hun voor- en nadelen:

  • ter plaatse geregelde assistentie;
  • een assistent die meereist van thuis

De eerste methode is gewoonlijk goedkoper (want een assistent die meereist kan verwachten dat je zijn reiskosten vergoedt). Bij de tweede optie heb je de mogelijkheid om iemand vooraf te leren kennen. Sommigen kiezen ook voor een meereizende assistent om taalproblemen te vermijden.

Assistent van ter plaatse: op deze site staan artikels en reisverslagen met info over de beschikbaarheid van ADL-assistentie in je vakantieomgeving. Ook sommige reisorganisaties of plaatselijke organisaties kunnen dit voor je regelen.

Belgen met een Persoonlijk AssistentieBudget (PAB) vinden tips in dit overzicht van Alin vzw en in deze brochure van Onafhankelijk Leven.

Hulpmiddelen

Het kan interessanter zijn om hulpmiddelen ter plaatse te huren, liever dan ze van thuis mee te nemen. Waar je daarvoor terechtkunt, hangt veel af van de plaatselijke situatie. In Frankrijk zijn bijvoorbeeld de apothekers (pharmacies) de eerste plaats waar je een hulpmiddel voor op vakantie vindt. In de rubriek Landen vind je voor verschillende bestemmingen websites van verhuurders van hulpmiddelen. Is de genoemde aanbieder niet geschikt voor jou (bijvoorbeeld wegens te ver van je vakantieadres, te duur, of het gewenste hulpmiddel niet beschikbaar), dan loont het vaak de moeite om dit bedrijf toch even te googelen, en uit te kijken naar een lijst met gelijkaardige aanbieders.

Zorg

Dringende en onvoorziene thuisverpleging of andere paramedische zorg regelen Belgen via Mutas, een samenwerkingsverband van de meeste Belgische ziekenfondsen. Lees de info op de website goed na, want de voorwaarden en diensten verschillen naargelang je ziekenfonds. Maak je geregeld gebruik van zorg doorheen het jaar, bespreek dan je zorgvraag op vakantie met je zorgverlener. Vaak kun je zo een beroep doen op het internationaal netwerk van de beroepsorganisatie van je zorgverlener.

 

En jij? Hoe regel jij hulp of hulpmiddelen op vakantie? Laat het ons weten.

(*  We hebben het hier over het “buitenland” van Belgen.)