Blauwe kaart? Neem ze mee op reis

Afbeelding van de parkeerkaart voor personen met een handicap, met Internationaal Toegankelijkheidssymbool.

 

Met de parkeerkaart voor personen met een handicap doe je meer dan je denkt (maar helaas niet alles).

Binnen en buiten de Europese Unie

In heel de Europese Unie (EU) is ze geldig: de blauwe kaart met rolstoelsymbool, met je foto op de achterkant. Ze geeft de houder het recht om te parkeren op plaatsen die voorbehouden zijn voor mensen met een beperking (aangeduid met hetzelfde symbool). Ook verschillende landen buiten de EU erkennen de kaart, zoals: Canada, Frans Guyana, IJsland, Japan, Zuid-Korea, Liechtenstein, Nieuw-Zeeland, USA, Zwitserland en (gedeeltelijk) Australië.

Niet overal hetzelfde

Maar let op! De kaart geeft je niet het recht om overal gratis of onbeperkt in de tijd te parkeren. De plaatselijke overheid bepaalt of je ook met een blauwe kaart moet betalen en hoe lang je mag blijven staan. Bespaar jezelf dus een parkeerboete: kijk bij twijfel op de parkeermeter.

Een wereldwijd overzicht van waar je met de Europese kaart terechtkan staat op de website van FIA (in het Engels).

Het is dus een goed idee om je blauwe kaart mee te nemen als je naar het buitenland vertrekt. De kaart is niet verbonden aan je wagen, dus ook met een huurauto kun je ze gebruiken. Bovendien verbannen veel toeristische steden tegenwoordig de auto naar parkeerterreinen buiten het centrum. Maar met een blauwe kaart lukt het vaak om toch nog een voorbehouden parkeerplaats (met rolstoelsymbool) midden in de stad te vinden. Zet je gps op stadscentrum en hou je ogen open!

En jij? Wat is jouw ervaring met de blauwe parkeerkaart?