Zwitserse precisie

Update
Bergen, alpenweiden, een paar huisjes tussen al die natuurlijke overmacht.

 

Algemeen

Drempelvrij

De Zwitserse Jeugdherbergen zorgen ervoor dat ook mensen met een beperking  van een obstakelvrij verblijf kunnen genieten. Op de website kun je gedetailleerde informatie vinden over de toegankelijkheid van de jeugdherbergen in Zwitserland. Per jeugdherberg vind je ook praktische informatie omtrent de toegankelijkheid van het (publiek) transport, toegankelijke gebouwen en excursies en nabijgelegen apotheken. De informatie is beschikbaar in het Duits en het Engels.

Hotels

De samenwerking tussen de Zwitserse hotelorganisatie en verschillende handicapverenigingen levert een knap resultaat op. Van honderden hotels werd de toegankelijkheid ter plaatse gecontroleerd. Daarnaast stuurden ook heel wat uitbaters zelf hun meetgegevens in. Op SwissHotelData zoek je zelf de adressen die aan jouw vereisten voldoen. De info is beschikbaar in het Duits, Frans, Italiaans en Engels. Klik op de titel Barrierrefreiheit / Accessibilité / Accessibilità / Accessibility, naargelang in de taal die je gekozen hebt, en vink aan wat voor jou belangrijk is. Een paar keer doorklikken op het hotel van je keuze en je krijgt het volledige onderzoeksrapport (in het Duits).

Zwitserse precisie

Steeds vaker werken algemene toeristische diensten samen met toegankelijkheidsorganisaties. Een positieve evolutie, vinden wij. Waartoe dit zoal kan leiden zie je op de site MySwitzerland van de Zwitserse toeristische overheid. De rubriek “Reizen” bevat een juweeltje van een hoofdstuk over “reizen met een handicap”. Nuttige tips en een veelbelovende selectie van links wijzen je de weg in 13 talen. Wil je liever de informatie beluisteren? Dan klik je op de knop “voorlezen”.
Info beschikbaar in vele talen, waaronder het Nederlands.

Hoge toppen update

Mobility International Schweiz heeft een website met nuttige adressen en tips over logies, vervoer en bezienswaardigheden in de verschillende kantons in Zwitserland. Ook reisverhalen uit andere landen hebben er een plaatsje gevonden. Wandelaars waarderen zeker de tientallen obstakelvrije routes die MIS samen met de Zwitserse wandelfederatie uittekende (link gaat naar Engelse taalversie). Blader eens door het overzicht en klik op "More" voor de afstand, hoogteverschillen en moeilijkheidsgraad (voor rolstoelers). Het bijhorende kaartje kun je uitvergroten.

Parkeerkaart

Gebruik je de auto, op reis in Zwitserland? Vergeet je blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap niet. Het Europese model (met pasfoto) geeft je in heel de Europese Unie, en ook in sommige landen daarbuiten, het recht om op een voorbehouden plaats te parkeren. Let wel: dat betekent niet dat je overal onbeperkt in de tijd en/of gratis mag blijven staan. Op deze website vind je een ruim overzicht. Informatie beschikbaar in het Engels.

Regio

Ascona Locarno Update

Ten noorden van het Lago Maggiore helpt de website van Ascona Locarno je aan goed toegankelijke vakantietips. Wat dacht je van een bergwandeling met een Joelette (soort draagstoel met een centraal wiel)? Ook voor evenementen en uitstappen doe je hier inspiratie op. Bij de accommodatie kun je aanduiden of je een 'rolstoeltoegankelijk' of een 'beperkt toegankelijk' logies zoekt, maar let op: de zoekresultaten bieden weinig of geen verdere uitleg. De website bestaat in het Engels, Frans, Duits en Italiaans.

Toggenburg

Als zomer- en wintersportgebied heeft Toggenburg al faam verworven. Nu is hier ook de toegankelijkheid van het toerisme in kaart gebracht. Op basis van objectieve doorlichtingen is een overzicht gemaakt van de beschikbare vervoermogelijkheden, logies, restaurants, wandelingen en andere activiteiten. De informatie is in zijn geheel of per onderwerp op te halen via de website. De informatie is beschikbaar in het Duits.

Wat zijn jouw favoriete toegankelijkheidstips voor Zwitserland? Laat het weten.