Sri Lanka (2006)

Luchtfoto van de stad Kandy, gelegen aan het water.

Geschreven door Jozef - Wij deden bijna het ganse eiland aan, enkel het uiterste noorden niet.
Traject: Negombo, Anuradhapura, Mihintale, Sigiriya, Polonnaruwa, Dambulla, Colombo, Kandy, Nuwara Eliya, Ella, Tissamaharama, Kataragama, Tangalle, Galle, Hikkaduwa, Aluthgama en terug naar Negombo

Inleiding

Ik reisde met mijn partner als onmisbare hulp bij het duwen van de rolwagen.
Wij boekten enkel de internationale vluchten bij het reisbureau Spillemaeckers in Boom
We vlogen met Martinair in opdracht van Thomas Cook.
              
Verplaatsing heen en terug met het vliegtuig, kostprijs € 667,50 taksen incl.
ter plaatse met een wagen met chauffeur aan € 35,00 per dag all-in.

In  de  mate  van  het  mogelijke kiezen wij steeds voor kleine hotelletjes of guesthouses, maar door  mijn  handicap  lukt  het  niet altijd om in iets kleins en minder luxueus te logeren. Onze eerste vereiste is steeds een wasgelegenheid en toilet op de kamer.

Prijs van: een dagmenu in een restaurant +/- LKR 700p/p
een biertje +/- LKR 80 voor een fles van 60cl                                
een kop koffie/thee +/- LKR 40
een frisdrank +/- LKR 50, aan de bezienswaardigheden LKR 80
internet: LKR 5/min. in Ella, op andere plaatsen was het weinig of niet voorhanden, ofwel gesloten tijdens het weekend.
Voor  zo  ver  ik  weet  kan je op Sri Lanka alles kopen wat bij ons te krijgen is, eventueel met een oosters tintje.

Totaal reisbudget per persoon, transport inbegrepen: € 1.699,00 voor de drie weken en in dat bedrag is alles inbegrepen, zelfs de souvenirs.

We betaalden met lokale munt, ter plaatse gewisseld voor euro.
Het plaatselijke geld vraagt een beetje aanpassing, maar wij rekenden gewoon naar de oude Belgische frank. LKR 1(Sri Lanka Roepie) = +/- 0,30 BFR.
Wisselkoers € 1,00 = +/- LKR 120, of $ 1,00 = +/- LKR 100

Gidsen - kaarten
Voor  Sri Lanka hebben we de nieuwste versie van de Insight Guide (2004/2005) en de Lonely Planet(2003) geraadpleegd  en  die  waren  goed  voor  de achtergrondinfo, maar ze zijn  flink achterhaald  als  het  op  prijzen van logies en inkomgelden aankomt. Het transport ter plaatse hebben  we  gevonden  in  de  kaft  van  Wegwijzer  bij  de reisverslagen. De gegevens van de chauffeur  staan  min of meer vermeld op een blad vooraan in de nieuwste kaft van Sri Lanka. Voor verdere info hebben wij de aangever gecontacteerd, die vol lof was over de chauffeur en terecht, het was niets overdreven.
In de Insight Guide staat een redelijk goed kaartje van het eiland. We zijn ook voortgegaan op de  goede  raad  van onze chauffeur “Sunil”. Hij had een recente landkaart van het eiland in de wagen liggen en die mochten we gebruiken.

Enkele gegevens over onszelf: Somers Jozef & Meesemaecker Marie-Claire, resp. 64/55 jaar, allebei bediende
Adres: Kardinaal Cardijnstraat 52
2840 Terhagen – Rumst
Telefoon: 03/888.04.56
E-mail: somers.jozef@skynet.be en somersjozef@hotmail.com

Andere reizigers mogen zonder problemen contact opnemen. Het is altijd gemakkelijkst om mij te contacteren na 18u. Ik ben wel veel thuis door mijn handicap, maar  mijn  spraak  is niet altijd en voor iedereen verstaanbaar. Daarom is het aangewezen te bellen als mijn echtgenote thuis is. Gemakkelijkst is om op voorhand per e-mail af te spreken, dan kom je voor geen verassingen te staan.

Het logies: adres, prijs en toegankelijkheid

Veel  hotels zijn minder toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar dat betekent niet dat zij daarom minderwaardig moeten geacht worden. Als mindervalide heb je sowieso minder keuze en  moet je er steeds trachten op te letten een kamer op de gelijkvloerse verdieping te hebben.
Wanneer er een lift is in het logement, is dat natuurlijk graag meegenomen, maar daarom nog niet  altijd  zo evident. Voor het merendeel worden creditkaarten niet aanvaard en als het toch al het geval is, wordt de rekening met een bepaalde % verhoogd en dan wordt het minder interessant. Dat telt even goed voor de restaurants.

1. Villa Araliya
   154/10 Poruthota Road, Palangathura, Kochchikade, Sri Lanka
   Tel.: 0094/31-2277650,   GSM: 0094/71-2728504,   Fax: 0094/31-4870374
   E-mail: stephanieselhorst@hotmail.com en villaaralia@wow.lk
Het hotel is vlak op enkele trapjes na. Er ligt wel een moeilijk berijdbaar pad met grote tegels die  gelegd zijn met diepe voegen van 5cm. Aan de kamer(grote) was er 2 x 1 trede. De badkamer  was klein en de deur te smal, maar kleine badkamers zijn dikwijls ideaal. Je hebt dan de  mogelijkheid  om  je  overal aan vast te houden. Wij betaalden cash LKR 5.500 of $ 55, taksen  inbegrepen  voor B&B en we hebben dit logies via internet geboekt. Creditkaarten worden
niet  aanvaard. De  vrouw  van  de  uitbater  is  Nederlandse en je kunt dus corresponderen in onze  moedertaal. Voor  het restaurant moet je de straat over en dat is ergens een minpunt. Er  ligt  hetzelfde pad als in het hotel, dus vrij moeilijk. We hadden er airco (nodig) en een fan. Dit  logies  is wel goed en verzorgd, maar het ligt een beetje achterin en redelijk ver van alles verwijderd.

2. Goldi Sands Hotel
   Gelegen langs de kustlijn in Negombo, Sri Lanka
   Tel.: 0094/31-2279021, 2279348     Fax: 0094/31-2279227, 2278019
   Website: www.goldisands.com            E-mail: goldi@eureka.lk
In  Hotel  Goldi  Sands is nooit meer dan één trapje tegelijk te doen en hooguit 2 maal, verder  is  alles  vlak. Om  aan  het zwembad te komen moet je een viertal treden omhoog, maar dat is het  dan. Onze  kamer  met  terras, was vrij groot, maar de badkamer klein. Ik kon er met mijn karos niet in, maar  ik  kon  mij  hier en daar vasthouden en zo lukte het vrij goed. Wij hebben  Sunil  hier  vooraf  laten  boeken  en  we  betaalden  hem cash LKR 4.500 of $ 45. De normale vraagprijs  voor B&B is $ 65 + 10% taks. Het ontbijt- en avondmaalbuffet was goed. We hadden er naast de fan ook airco.

3. Grand Oriental Hotel
   2 York Street, Colombo 1, Sri Lanka
   Tel.: 0094/1-320391/92     Fax: 0094/1-447640
   Website: www.grandorientalhotel.com E-mail: goh@sltnet.lk en reserve@sltnet.lk
Bij  de  inkom  van  het  hotel  zijn er 2 treden en vervolgens nog 4, maar verder is het vlak tot aan  de (grote) lift. We  hadden een grote kamer en de badkamer was te doen. Ik kon er niet in, maar  ik  kon  mij  behelpen. Een  fan  en  airco  waren  voorzien. Het  is  het oudste hotel van Colombo. In het restaurant heb je een mooi uitzicht op de nabijgelegen haven. Wij lieten Sunil hier  ook  boeken  en betaalden hem cash $ 60 of € 50,00 voor B&B. Het ontbijt mocht er zijn, het was goed.

4. Nimnara Lake Sojourn
   21/146 Wijaya Mawatha, Isurupura, Athikulama, Anuradhapura
   Tel./fax: 0094/25-4580256                                                     
   Website: www.hotelnimnara.com     E-mail: nimnara2005@yahoo.com
Het is een kleine resort(11 kamers) aan de oevers van het meer in Anuradhapura, met zicht op de tempel  van Mihintale in de heuvels aan de overkant van het meer. Bij het betreden van het hotel  zijn  er 2 maal 1 brede trede, verder was het vlak tot aan de kamer, waar dan weer twee treden  waren. Met  wat  hulp  lukte  het. We  hadden  een  grote  kamer  en ik kon hier met de rolstoel in de badkamer en dat is altijd een pluspunt. Op de kamer hadden we enkel een fan en een muskietennet en dat volstond ruimschoots. Wij zijn hier ook terechtgekomen door toedoen van Sunil en het is  er  ons goed bevallen. We betaalden aan hem cash LKR 2.000. We hebben er, naast het degelijk ontbijt, twee maal het avondmaal genomen.

5. Hotel Pelwehera Village
   Dambulla, Sri Lanka
   Tel.: 0094/88-4458019     Fax: 0094/88-2284281
   E-mail: pelwheravillage@yahoo.co.uk
Bij de inkom van dit logement zijn er een viertal treden, maar de kamer was via het tuinpad te bereiken  zonder trappen. Alleen om het terras voor de kamer te betreden, was er 1 trapje. De kamer  viel  heel goed mee, ze was groot en kraaknet en ik kon met de rolstoel tot in de badkamer  en  zelfs  onder  de  douche. Daarvoor  vroegen  we een plastieken tuinstoel en klaar was Kees. We  hadden  er  naast  een fan ook airco. Sunil bracht ons hier naartoe en wij betaalden hem cash LKR 3.500 voor B&B.

6. Lake View Rest
   71 Rajapihilla Mawatha, Kandy, Sri Lanka
   Tel./fax: 0094/81-2239420    GSM: 0094/722-941419
   Website: www.lakeviewrest.info    E-mail: lakehtl@sltnet.lk
Na lang zoeken naar een vrije kamer zijn we hier beland. Het enige positieve aan dit logement is, dat  het  haast  volledig  vlak  is. Veel  kamers  zijn  op het gelijkvloers. We hadden een fan, maar  in  de  kamer  was  het  zo  warm, dat je met de fan de temperatuur niet voldoende naar  beneden  kreeg  en het was er dan ook moeilijk slapen. De zon staat de ganse dag op het raam  van  deze  kamer. We  betaalden  cash  LKR 1.600 taksen  inbegrepen  voor B&B in een uitgeleefde kamer. Het waren heel simpele ijzeren bedden met heel dunne matrassen. De badkamer  is  dringend  aan vernieuwing toe. De lavabo stond te wiegelen op zijn sokkel en het toilet liep niet door. Het ontbijt was er deugdelijk.

7. Hotel Thilanka
   3 Sangamitta Mawatha, Kandy, Sri Lanka
   Tel.: 0094/81-2234229, 2227159, 60                 Fax: 0094/81-2225497
   Website: www.lanka.net/thilanka en www.hotelthilanka.com
   E-mail: thilanka@sltnet.lk en thilanka@ids.lk
Bij  de  inkom  zijn  er vier treden, dan een te korte lift met 2 harmonicadeuren. De kamer was redelijk  groot, de  badkamer  met  één trapje. Het was heel moeilijk en gevaarlijk om er uit te komen. We  hadden  er  airco  en een fan. Wij betaalden aan Sunil cash LKR 3.900 voor B&B, terwijl  de  vraagprijs  $ 55 + taks  is. Dit  logies  is  overprijsd, zeker  het  oud gedeelte. Deze kamer was duur in verhouding met de kwaliteit. Er wordt van geprofiteerd. De nieuwe vleugel heeft  grotere en betere kamers en badkamers, maar de deur van de badkamer is er even goed te smal.

8. The Planters Hotel
   40/2 Ampitiya Road, Kandy, Sri Lanka
   Tel.: 0094/81-2224386   GSM: 0094/714-309706, 077-3227062     
   Fax: 0094/81-2238316
   E-mail: Walkers_in@hotmail.com  na Walkers en in staat een streepje onderaan.
Bij  de  inkom  van het hotel is er één trapje. Er zijn enkele kamers op het gelijkvloers en daar hadden  wij  er  één  van. De  kamer  was  betrekkelijk  groot, maar de badkamer was naar de kleine  kant. Ik  kon  er  niet in, maar het was te doen. De kamer had alleen een fan en dat volstond  ruimschoots. Wij  betaalden  cash  LKR 2.000 taksen inbegrepen voor B&B. Het ontbijt stelde niet zo veel voor en we moesten er lang op wachten.

9. Grosvenor Hotel
   6 Haddon Hill Road, Nuwara Eliya, Sri Lanka
   Tel.: 0094/52-2222307
Bij  de  inkom  van  het hotel zijn een twintigtal treden, maar met de hulp van Sunil en een bediende  was  ik  vlug  boven. Verder  was  alles  vlak. Dit  hotel  is nog één van de vele charme hotels  van Nuwara Eliya. Het heeft slechts tien kamers en de ganse dag koud en warm water, wat  niet  in  alle  hotels  het  geval is. De kamer was vrij ruim en met goed te zien hoe ik reed, kon  ik  met  de  rolstoel in en uit de badkamer en kon ik mij zo behelpen. De badkuip was vies en vuil en precies in jaren niet meer gereinigd. Er was wel een klein trapje(4cm), dat  met een houten  plankje  werd  overbrugd. Wij  betaalden  aan  Sunil  LKR 2.200  voor B&B. Hier was zelfs geen fan aanwezig, maar het was ook niet nodig.

10. Hotel Country Comfort
     32 Police Station Road, Ella, Sri Lanka
     Tel: 0094/57-2228500                            Fax: 0094/57-2228501
     Website: www.hotelcountrycomfort.com  E-mail: info@hotelcountrycomfort.com
Bij  de  inkom  van  het  hotel zijn er drie treden. Er zijn enkele kamers op het gelijkvloers. We   hadden een grote kamer en een kleine badkamer, waar ik met de rolstoel niet in kon. De doorgang  werd  iets breder door het verwijderen van de deur naar de badkamer. Wij betaalden er  aan  Sunil  cash  LKR 3.500 voor B&B. Als  je zinnens bent hier te logeren, de nieuwe vleugel heeft  betere kamers dan de oude, maar ze zijn ook een stuk duurder. Dat hangt natuurlijk van je budget en je verlangens af.

11. Lake Side Tourist Inn
     Tissamaharama(kortweg Tissa), Sri Lanka
     Tel./fax: 0094/47-2237216
     Website: www.hotellakeside.com
Wij  konden  met  de wagen tot redelijk dicht bij de kamer komen, vervolgens was er maar één trapje  om  erin te geraken. De kamer was niet te groot, maar met de verhuis van wat zeteltjes lukte  het  prima. De  badkamer  was  te doen. We hadden airco en een fan op de kamer en die waren er broodnodig. Wij betaalden aan Sunil cash LKR 2.200 voor B&B.

12. Nugasewana Eden Guesthouse
     Pallikkudawa-Tangalla, Sri Lanka
     Tel.: 0094/47-2240389
     Website: www.nugasewana.com
     E-mail: tourist@nugasewana.com en tourist@sltnet.lk 
De  kamer  in  dit Guesthouse vonden wij redelijk “basic”, maar iets beter prijs/kwaliteit vonden  we  niet  onmiddellijk. Er lag een moeilijk pad naar de kamer en voor de deur hiervan lagen  nog  eens  twee  treden. De  kamer was niet te groot en ik kon niet in de badkamer, wel te voet met behulp van een stoel. Het was een heel laag toilet en na een douche lag gans de badkamer onder water. Het was goed voor 1 nacht. Wij betaalden er cash LKR 2.200 + 10% taks voor B&B.

13. The White House
     Kabalana, Ahangama, Sri Lanka
     Tel.: 0094/91-5458547   Fax: 0094/91-5458458

Bij  de inkom van het hotel zijn er twee treden en voor de kamer nog ééntje. Het was een grote kamer  en  badkamer en ik kon er met de rolstoel in. Het was er kraakproper, maar spijtig dat de  kamer  zo  oververhit  stond. Er  is geen verdieping aan het hotel en de zon kan zo genadeloos  branden. Met de fan op volle toeren kregen we zelfs geen voldoende verkoeling. Hopelijk wordt het in  de  nabije  toekomst beter met het plaatsen van airco, maar zo ver is de eigenaar nog  niet. Het  ontbijt  was  er echt op zijn Engels met alles erop en eraan. Wij betaalden cash LKR 3.000  voor  een  heel  grote  en  propere  kamer  in  B&B. De uitbater is een uitgeweken Engelsman en hij  leek  wel  een  maffe kerel. Het hotel was pas veertien dagen terug open na bijna volledige vernieling door de Tsunami. Waarschijnlijk speelde dat in zijn hoofd.

14. Hotel Moon Beam
     1/548 Galle Road, Hikkaduwa, Sri Lanka
     Tel.: 0094/91-5450657    GSM: 0094/777-903803   Fax: 0094/91-2277567
     E-mail: hotelmoonbeam@hotmail.com
Dit  logies was vlak, maar toch waren er aan de kamer twee kleine trapjes. De kamer was niet te  groot  en  de  badkamer  was  te doen, alhoewel ik er niet in kon. De badkamer en het toilet waren twee aparte plaatsjes met te smalle deuren en zeker voor de badkamer stond het stenen bed  in  de  weg. Het werd goed uitkijken hoe te manoeuvreren om erin te geraken. Wij betaalden cash LKR 3.190 taksen inbegrepen voor B&B.

15. Hotel Sunil Lanka
     45 River Avenue, Alutghama, Sri Lanka
     Tel.: 0094/75-582535

Het  hotel is vlak in zoverre, aan de kamer was er twee maal één trede. Onze kamer was redelijk  groot. Ik kon heel slecht aan het toilet en moeilijk in de badkamer. Het waren twee aparte plaatsen  met  allebei  te  smalle  deuren. Het  wordt steeds moeilijker voor mij, ofwel is het de vochtige hitte die er nog een schepje op doet, wie weet. Wij betaalden cash LKR 2.500 + 10% taks  voor B&B. De kamer was niet echt slecht, maar het eten trok op niets. Een beter alternatief  is  Hotel  Terrena  Lodge, dat  iets  tevoren  gelegen  is. Op voorhand reserveren is er de boodschap. Wij konden er niet terecht, het was volgeboekt.

De restaurants: adres, de toegankelijkheid en wat we betaalden

Villa Araliya, Negombo
Voor de adresgegevens zie bij hotels.
Het  restaurant  ligt tegenover het gelijknamige hotel. Voor het ontbijt moet je er ook naartoe.
Het stelt niet zo veel voor. Bij de bestelling werd er vooraf reeds gemeld dat er veel zaken niet voorradig waren. Wij betaalden er voor een heel karige maaltijd LKR 1.320 voor ons twee.

Goldi Sands Hotel, Negombo
Voor de adresgegevens zie bij hotels.
Wij betaalden er LKR 2.000 p/p voor een lekker buffet en de tweede avond betaalden we even-veel, maar  dan  was er een trouwpartij aan de gang en was er voor ons maar een heel simpel buffet voorzien. Daarom aten we dan à la carte en het was ook heel goed.

Nimnara Lake Sojourn, Anuradhapura
Voor de adresgegevens zie bij hotels.
Veel  keuze  was  er  niet (slechts 1 menu), maar  de gastvrouw heeft voor ons twee keer lekker gekookt  en  we konden buiten onder het grote afdak smullen. Wij betaalden hiervoor in totaal LKR 2.898 voor ons twee.

Hotel Pelwehera Village, Dambulla
Voor de adresgegevens zie bij hotels.
Om het restaurant te betreden moet je 4 treden op, maar hulp is aanwezig. We hebben er twee keer  lekker  gegeten  en betaalden hiervoor per keer LKR 600 voor ons twee. We kregen hier, zeker  de  tweede  avond, een  prima  service, want  dan waren wij twee de enige gasten in het hotel. Het personeel liep de benen van onder het lijf om ons vlug te bedienen.

Ceylon Continental Hotel
48 Janadhipathi Mawatha, Colombo 1, Sri Lanka
Tel.: 0094/11-2421221 / 5421221              Fax: 0094/11-2447326 / 2326887
Website: www.colombocontinental.com                  
E-mail: hotel@ceyloncontinental.com en reservations@ceyloncontinental.com
Bij  de ingang van dit luxueuze hotel zijn er wel enkele treden, maar er is ook een hellend vlak voorzien. Dat is niet ten behoeve van rolstoelgebruikers, maar voor de kruiers met de valiezen van  de  gasten. Het kan maar gemakkelijk zijn. Het is een prachtig hotel met alles erop en eraan, maar  de toiletten laten te wensen over. Er hangt een muffe geur en het is er verschrikkelijk warm. Een minpunt voor zo’n 5* hotel is, dat er niets is voorzien voor gehandicapten. Het zijn  propere toiletten, maar allemaal heel lage WC-potten en dus moeilijk haalbaar. Wij hebben er van het lekker buffet gegeten en betaalden hiervoor LKR 2.000 p/p(600BFR).

Senani Restaurant
30 Rajapihilla Mahawatha, Kandy, Sri Lanka
Tel.: 0094/81-2224833, 2235117                   Fax: 0094/81-4473110
Website: www.senanihotels.com                       E-mail: senaniho@sltnet.lk
Je  kan  dit  restaurant  binnen zonder trappen, maar het toilet is een verdieping lager en er is geen  lift. Sunil  heeft  ons  naar  dit restaurant gebracht en hij is ons later terug komen oppikken. We hebben  er lang op het bestelde moeten wachten en het trok dan nog op niks. Het eten was gewoon niet te eten en wij betaalden hiervoor LKR 2.332, veel te veel voor wat we op ons bord  kregen. Het  restaurant staat anders goed aangeschreven, want er wordt zelfs met groepen naartoe gegaan.

Hotel Thilanka, Kandy
Voor de adresgegevens zie bij hotels.
Om  in  het  restaurant  te  geraken met een rolstoel heb je de hulp nodig van het personeel. Je moet  met  de  lift tot op de eerste verdieping, dat had men ons gemeld aan de balie, maar dan moet  je  door  de  keuken  om  de  eetruimte  vinden. Voor een passant gelijk wij is dat niet zo evident en wij liepen de verkeerde kant op, tot we een personeelslid tegen het lijf liepen en die heeft  ons  de  juiste  weg  getoond. Wij  betaalden  voor  een  voortreffelijk  avondmaalbuffet LKR 1.820 p/p.
  
Avanhala Restaurant
70 Sangaraja Mawatha, Kandy, Sri Lanka
Tel. : 0094/81-2225718
Dit restaurant bevindt zich naast het Cultureel Centrum, waar de Kandy dansen worden gegeven.  
Bij het buitenkomen van het Cultureel Centrum heb je enkel even naar links te gaan en zonder trappen  kan  je plaats nemen aan een tafel. Er is boven meer ruimte, maar dat is met een trap bereikbaar. Wij  betaalden er voor een doorsnee maaltijd LKR 852,50 voor ons twee. We hadden  Sunil  meegevraagd  en  bij de afrekening zagen we dat hij hier gratis zijn maaltijd krijgt.  In  Sri  Lanka  is  het  blijkbaar  de  gewoonte, dat de chauffeur mee geniet van de tafel van de gasten en gratis mee-eet.

Grosvenor Hotel, Nuwara Eliya
Voor de adresgegevens zie bij hotels.
Het  restaurant  lag op gelijke hoogte van de kamer. Dat was eens wat gemakkelijker. De ober was  druk  in  de  weer  om  onze  maaltijd  snel op tafel te brengen. Hij had tevoren gevraagd wanneer  we  wilden  dineren. Hij  moest  dat  natuurlijk weten, vermits wij ongeveer de enige gasten waren. Wij betaalden er voor een middelmatige maaltijd LKR 1.419 voor ons twee.

Grand Hotel
Grand Hotel Road, Nuwara Eliya
Tel.: 0094/52-2222881, 2222885                   Fax: 0094/52-2222265
Bij  de  ingang van dit “chique” hotel zijn er een tweetal treden, die met de hulp van de butler vlug  overwonnen  waren. We  waren  er rond 18.15u en het restaurant ging pas open om 19u.  We  maakten van de gelegenheid gebruik om het hotel even te verkennen. We hebben zelfs een kamer  mogen zien en dan vastgesteld dat de meerprijs voor dit logies, het zeker niet waard is. Er is wel een grote lift, maar de kamers zijn eerder klein en de badkamer kan je onmogelijk in vanwege  het  smalle  gangetje. Wij  betaalden  er  voor een goed avondmaalbuffet LKR 2.125 voor ons twee.

Hotel Country Comfort, Ella
Voor de adresgegevens zie bij hotels.
Het  restaurant  was, zoals  onze  kamer, op  het gelijkvloers. We konden dan ook gemakkelijk aan  tafel  plaats nemen. Hier is het blijkbaar de  gewoonte om te eten om 19.30u, dus was het wachten geblazen. Wij betaalden er voor een doorsnee maaltijd LKR 1.225 voor ons twee.

Lake Side Tourist Inn, Tissa
Voor de adresgegevens zie bij hotels.
Om  het  restaurant  te  betreden  moet  je eerst één en later twee treden doen. De toegesnelde obers  steken  graag  een handje toe. Het is er wel een hele tijd wachten, nochtans zat er nooit een  massa  mensen  te  eten. Waarschijnlijk  zijn  zij  hier  het  werken  niet  echt gewoon. Wij betaalden er voor een goede maaltijd LKR 1.530 voor ons twee. 

Nugasewama Eden Guesthouse
Voor de adresgegevens zie bij hotels.
Het  restaurant  of  hoe  je  het  ook  wilt noemen, is gewoon buiten op het overdekt terras. De muggen  moet  je  er  bij nemen, zeker bij valavond, dan is het haast onhoudbaar. Wij kwamen er  via  hetzelfde  pad  van en naar de kamer. De gastheer tracht zijn klanten goed te entertainen. Hij  komt  bij iedereen wat praten, bijzonder over de vogels die hier elke avond neerstrijken in de palmbomen. Wij betaalden er voor een goed avondmaal LKR 2.079 voor ons twee.

Hotel Club Lanka
Galle Road, Koggala, Ahangama, Sri Lanka
Tel.: 0094/2283296, 2283361
De  inkom  heeft een drietal treden, verder is het restaurant vlak. De maaltijd viel best mee en  wij betaalden er cash LKR 1.950 voor ons twee. We wilden aanvankelijk met de Visa-kaart afrekenen, maar dan kwam er een aantal percenten aan kosten bij, dus werd het toch cash.

Restaurant Refresh
Galle Road, Hikkaduwa, Sri Lanka
Tel.: 0094/91-5458108                        Fax: 0094/91-2277810
E-mail: refresh@srt.lanka.net
De  inkom  is  vlak, maar met een klein hellinkje naar beneden. Als ja aan de straatkant plaats neemt, blijft  het  vlak, maar wanneer je verderop en meer naar het water toe wil zitten, heb je hier en daar wel een trapje. Wij betaalden er voor een goede maaltijd LKR 1.336,50 voor ons twee.

Transport ter plaatse

Wij  hebben in de Wegwijzer Reisinfo kaft van Sri Lanka van andere reizigers het e-mailadres kunnen noteren van een  chauffeur  op  Sri  Lanka. Zijn  vraagprijs per dag all-in is € 35,00 en die prijs geldt tot 3 personen. Vanaf  4  tot  7  personen  vraagt  hij € 40,00. Wanneer je zinnens bent om met hem rond  te  trekken, doe je er best aan hem zo vlug mogelijk te contacteren, data af te spreken(in de mate van het mogelijke) en een reisroute door te mailen.
Zijn gegevens zijn: Mr. Sunil Bandara
                               Jayasuriya Road 50
                               Kandana, Sri Lanka
                               Tel.: 0094/11-2233301
                               GSM: 0094/777-233.400
                               Website: www.tourlankawithsunil.com
                               E-mail: aurocab@isplanka.lk

In  Sri  Lanka blijkt het de gewoonte dat de chauffeur het logies regelt. Wij zijn zulks helemaal niet gewoon en we stonden er aanvankelijk een beetje sceptisch tegenover. Het komt de toeristen  in  ieder  geval  goedkoper  uit. De 10% taksen vallen weg, het is in het zwart en hij krijgt betere voorwaarden als autochtoon dan wij.

Praktische informatie:

Formaliteiten
Voor Sri Lanka volstaat een internationaal paspoort dat nog zes maand geldig is na terugkeer uit  het  land. Enkel  wanneer je langer dan 30 dagen wil blijven hoeft er een visum, dat is aan te vragen op de ambassade van Sri Lanka in Brussel:
                                                              Ambassade Sri lanka
                                                             Jules Lejeunestraat 27
                                                             1050 Elsene
                                                             Tel.: 02/344.53.94 en 02/344.55.85
                                                             Fax: 02/344.67.37
                                                             E-mail: srilanka@euronet.be en srilanka@skynet.be 
Op  de  website  van  het  Ministerie  van  Buitenlandse  Zaken: www.diplomatie.be vindt je de nodige info over de documenten die je moet hebben.

Inentingen
Voor  zo  ver  ik  weet  zijn  er geen speciale inentingen nodig om Sri Lanka veilig te bereizen.
Best  is  om  het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen te raadplegen. Je kunt ze vinden op: www.itg.be

Internet
Voor  zo  ver internet al te vinden is, werkt het net heel traag en de prijzen swingen de pan uit. 
Elektriciteit
In  Sri  Lanka  is  de stroomsterkte 220V met op de meeste plaatsen stopcontacten met 3 ronde pinnen, 1 dikke  bovenaan (aarding)  en  2  gewone naast mekaar. Om met onze stekkers met 2 pinnen  te  kunnen  werken, moet  je gewoon een balpen in het bovenste gat steken en dan lukt het.

Handbagage
De  controle  op  de  handbagage  is nog niet verslapt. Zorg er voor geen scherpe voorwerpen (zoals  nagelknippers  of  vijltjes) in  je handbagage te stoppen, evenmin mag je tegenwoordig  sigarettenaanstekers  in  bezit  hebben. Stop dat alles best in de grote bagage die je afgeeft bij het inchecken.

Geldzaken
Wij hebben, bij aankomst op de luchthaven van Colombo, zoveel mogelijk euro gewisseld, dan waren we voor een hele tijd safe. Vergeet niet dat de banken en wisselkantoren in het weekend meestal  dicht  zijn. Hier is de zondagrust heilig, meer nog dan in België. Af en toe vind je wel een eenzaam wisselkantoor dat zich daar niet aan houd, maar de algemene regel is sluiten tij-dens  het  weekend. Bij aankomst op 6/2/06 was de koers: € 1,00 = LKR 120 en 1$ = LKR 100
Naarmate de tijd verstreek zakte de Euro naar LKR 118, maar niet de Dollar, die bleef gelijk.

Als rolstoelgebruiker
Je  moet steeds op je hoede zijn voor ongemakken zoals vijzen die loskomen, of platrijden. Dat laatste  is zeker niet ongewoon. Ik neem altijd een pomp, plakgerief en de nodige sleutels mee. Op die manier kan er niet veel mis gaan. Ik was toevallig 1 sleutel vergeten mee te doen en we zijn  de  1e  week  reeds  moeten  stoppen bij een fietsenmaker om de vijzen van de vork van de kleine  wieltjes  te laten vastzetten. Ik neem de laatste jaren ook altijd een klein wieltje mee als reserve. Die zaken worden in harde plastiek gemaakt en ze breken toch zo vlug.

Vluchten: tijdschema en vluchtnummers
Vertrek  op  5  februari  om 19.00u vanuit Brussel rechtstreeks naar Colombo met vluchtnum-mer MP 951, aankomst in Colombo 6 februari om 10.20u.
Terugvlucht  ook  rechtstreeks  op  27  februari vanuit Colombo om 20.25u met vluchtnummer
MP 952, aankomst in Brussel op 28 februari om 2.10u(’s nachts).
Beide vluchten uitgevoerd met een Boeing 767 van Martinair in opdracht van Thomas Cook.

Bezienswaardigheden: inkom (eventueel) en toegankelijkheid

Colombo

Navam Perahera: Ieder  jaar  op  volle  maandag  in  februari  gaat  in  Colombo-centrum de Perahera  uit. De  toegangsprijs voor vreemdelingen bedraagt LKR 3.000, maar iedereen kan de  Perahera  gratis  gadeslaan. Dan  moet je tussen de autochtonen plaats nemen. Daar mag iedereen zitten of staan en mag er geen toegangsgeld gevraagd worden.
Gangaramaya tempel: Hier  vertrekt  de Perahera. Voor bezoek aan de tempel wordt geen inkom  gevraagd, maar de donationbox staat klaar. Je kan in het complex zonder trappen, maar menig tempeltje ligt in de hoogte en dan moet je afhaken.
Sema Malakaya tempel: Dit  tempeltje ligt maar een goede honderd meter van de vorige. Het ligt  in  het  Beira Lake  en  is door de Perahera verbonden met de Gangaramaya tempel. Het allerheiligste  wordt dan van de Gangaramaya tempel naar hier gebracht. Er is geen inkom te betalen, maar  de  donationbox  staat  hier  ook klaar. Om in de tempel te komen moet je eerst enkele treden  naar  beneden  en  iets  verderop  terug  enkele  naar  omhoog. Het is een klein, maar fijn complex.
Isipathamaramaya tempel: Bij  de  ingang  zijn  er  enkele  treden en verder is alles vlak. Het buitenaanzicht  oogt  mooi  en in de tempel zijn prachtige Boeddhabeelden te bewonderen, zowel staand als liggend. Er wordt geen inkomgeld gevraagd, maar men verwacht een gift.

Negombo

Angurukaramulla tempel: Bij de inkom is er 1 klein trapje en in het complex een moeilijk be-ijdbaar pad. In het complex is alles vlak en de moeite om zien. Geen inkom, maar de donation box staat klaar.
Netherlands Welcome Village: Je  kan  er  in zonder de minste problemen. Inkom is er niet te betalen, maar  je  wordt  door een “gids” rondgeleid en die verwacht een kleine fooi. Één van de  meest  snuggere  bewoners  neemt  deze taak op zich. Het is echt een dorp met straatjes en pleintjes  en  menig  Hollandse  huisjes, waar +/- 300  bejaarde daklozen uit Colombo verblijven. Zij  blijven  hier  tot  hun dood en er wonen ouderen van verschillende strekkingen: boeddhisten, hindoes, moslims en katholieken. Zij leven er broederlijk naast elkaar.
De vismarkt: Gratis  te  bezichtigen  vermits  dit  een openbare markt is. Met de rolstoel is dat moeilijk  haalbaar, omdat  je over het strand loopt en zand is niet de geliefkoosde ondergrond voor mijn karos.
Yapahuwa rotstempel: Inkom LKR 200. Er zijn een 25-tal treden, maar met wat hulp lukt het. Er is ook een steile trap naar een klein plateau, maar dat heb ik maar links laten liggen.
Anuradhapura
De  site  van  Anuradhapura  kom  je  in na aankoop van een “Triangle ticket” te koop aan de prijs  van  LKR 4.000  of $ 40. Met dit ticket kan je bijna de ganse site vrij rondlopen. Je moet het  ticket  wel steeds bij je hebben, omdat er op regelmatige plekken controles worden gehou-den. Bij  het  beëindigen  van  het bezoek aan de site houd je het ticket goed bij, want het dient nog voor andere bezienswaardigheden (Ik vermeld wel waar het niet inbegrepen is).
Wij bezochten:
Isurumuniya Vihara: Inkom  LKR 100, niet  in  het triangle ticket inbegrepen. Het is er moeilijk, maar met wat hulp lukt het deels.
Mirisavatiya Dagoba: Moeilijk te doen door de trappen.
Ruvanvelisaya Dagoba(grote stoepa): Bij  de  ingang  zijn er een tiental treden naar beneden en  een 50  meter  verder  evenveel naar omhoog. Dan kom je op een plateau en kan je zonder noemenswaardige hindernissen rond de stoepa rijden.
Brazen Palace: Hier  loop je gewoon voorbij als je van de Ruvanvelisaya Dagoba naar de Sri Maha  Bodhi  gaat. Het  complex  is  gesloten voor het publiek, maar er rest nog alleen enkele zuilen. Het moet in zijn glorietijd mooi geweest zijn.
Sri Maha Bodhi: Hier  is  het  ook  weer slecht haalbaar wegens de hoge trap. Ik heb de taferelen buiten het complex gadegeslagen, meer kon ik hier niet doen.
Thuparama Dagoba: Niet te doen. Ik heb vanuit de wagen gekeken.
Citadel met Koninklijk Paleis: Het  zijn  enkel  nog  ruïnes  die we van ver gezien hebben. We zijn er niet echt naartoe geweest.
Mahasen’s Palace(moonstone): Om  er  te  geraken  moet  je enkele treden doen, maar er ligt ook  een  pad  naar  beneden, dat iets verder op de gewone weg uitkomt tot aan de moonstone. Zo omzeil je de moeilijkheid van de trap.
Kuttam Pokuna(The Twin Ponts): Het  zijn  twee naast elkaar liggende waterbekkens. Ik heb me  zelf  de moeite niet getroost om er voor uit de wagen te komen. Het is het niet echt waard.
Raja Maha Vihara: Inkom  LKR 100 en dus niet in het triangle ticket inbegrepen. Ik denk dat het hier ook moeilijk zal geweest zijn, omdat ik mij er niets meer van herinner.
Mihintale: Inkom LKR 250 en voor de gids LKR 100.
Kantaka  Chetiya en The Relic House & Monks Refectory and Assembly Hall liggen halverwege  van  de trap op het eerste plateau. Ze zijn bereikbaar met de wagen, maar het zijn enkel nog  ruïnes, waar je veel fantasie moet voor gebruiken. Vanaf dit plateau vertrekt de trap (450 treden) hogerop  met  onderweg  Ambasthale  Dagoba en op de top Mahasey Dagoba. Ik ben maar wijselijk op dit plateau gebleven.
Sasseruwa: Geen  inkom. Ik  heb  het  Boeddhabeeld niet kunnen zien wegens de vele trappen.
Aukana Raja Maha Viharaya (groot staand Boeddhabeeld): Inkom  LKR 250. Het  was  vrij moeilijk  wegens  de  trappen, maar  met  wat  hulp  van  andere  bezoekers  is het toch gelukt.
Minneriya N.P.: We hebben een safari gedaan, maar rond het N.P. en niet erin. Voor de Jeep betaalden  wij  LKR 2.000. De  safari  kan  door  iedereen  gedaan  worden. Je  wordt, als het nodig is, in de Jeep geholpen.

Polonnaruwa

De ganse site is inbegrepen in het triangle ticket.
Wij bezochten:
Royal Palace Group: Om  te  geraken  moet  je  een  viertal  treden  doen, maar met een klein ommetje kan je die omzeilen en vlak het complex betreden.
Quadrangle met Vatadage, Kotadage en Nissanka Lata Mandapa: Hier  is het ook weer goed uiitzien  en dan geraak je zonder trappen, maar met een helling boven om het complex te kunnen  bezoeken. In  de verschillende tempeltjes kan je niet komen wegens trappen, maar je hebt wel een heel goed idee van het interieur.
Rankot Vihara, Lankatilanka en Kiri Vihara: Moeilijk  om  doen  wegens  de  trappen of een slecht pad, of beide.
Gal Vihara: Er is een mooie weg aangelegd, maar die is volledig afgesloten met zware betonnen  blokken. Iets  verderop  is  een poortje en daarlangs kan je ook op het juiste pad geraken. Vanaf hier waren er geen noemenswaardige hindernissen buiten de dikke laag kiezel.
Sigiriya: Inkom  inbegrepen  in het triangle ticket. Met een rolstoel moet je er niet aan denken om zelfs maar een klein deeltje van het traject te doen. Vanaf het binnenkomen heb je reeds de nodige trappen en dan moet je toch afhaken.
Dambulla: Inkom LKR 200. We  hebben eerst beneden alles bekeken, een inkomticket gekocht en zijn dan met Sunil tot halverwege gereden. Daar starten de overige 500 trappen.
Nalanda: Geen  inkom. De  weg  er naartoe ligt vlak, maar die is afgesloten met zware betonnen blokken. Je kan die omzeilen via een alternatieve weg, die later bij de andere samen komt.
Aluvihara rotstempel: Inkom LKR 100. Bij de onderste tempel is er één trapje, maar de hoger liggende tempel is enkel te bereiken via een hoge trap (20 treden).
Kandy
Tempel van de Tand: Inkom LKR 1.200. Er  zijn  menige  trappen, maar  de bezoekers zijn zo behulpzaam dat het haast geen problemen oplevert.
Asgiriya Vihara: Inkom LKR 200. Niet te doen door teveel trappen.
Embekka tempel: Inkom LKR 100. Er zijn enkele treden bij de inkom van het complex, verder is alles vlak, behalve de tempels zelf, die hebben allen enkele treden.
Lankatilanka tempel(blauwe tempel): Inkom  LKR  100. Niet  te  doen  door  de steile oneffen klim.
Gadaladeniya tempel: Op  dit  ogenblik  geen  inkom wegens verbouwingen. Heel moeilijk om binnen te gaan.
Kandyan dances: Inkom voor de voorstelling LKR 300. Bij de inkom zijn er twee trapjes, verder kon ik voor de eerste rij plaats nemen.
Peradeniya Botanical Gardens: Inkom  LKR  300  en  voor  mij  als  gehandicapte  LKR  200. Alleen  bij  de serres zijn er trapjes. De ganse botanische tuin heeft een goed wegennet. Het is niet altijd vlak, maar meer dan vals plat ook weer niet.
Pinnawela: Inkom  LKR  500  en  voor  de  camera  evenveel. Er zijn weinig problemen om de olifanten te zien voederen en hun bad geven. Alles is op het massatoerisme afgesteld.
Ramboda Falls: Geen inkom. Met een rolstoel is er naartoe gaan onbegonnen werk. Je moet eerst een steile helling af en daarna over een bospad tot onder de waterval.
Nuwara Eliya: De  koloniale  huizen  zijn in heel het stadje gratis te bewonderen. Verder valt er in dit stadje niet veel te beleven.
Horton Plains met World Ends: Inkom  LKR 1.689,90. Voor  mij  was  het  niet  haalbaar, je moet klimmen en over bospaadjes lopen.
Seetha Amman tempel: Geen  inkom. Niet  te  doen  wegens de vele trappen. Deze tempel ligt dieper dan de hoofdweg.
Hakgala Botanical Gardens: Inkom  LKR  300  en  voor  gehandicapten  LKR  200. Er  zijn
tuk-tuks voorzien om de botanische tuin te bezoeken, het was eens iets gemakkelijker.
Benedictijnerklooster Adisham: Geen inkom, maar een gift wordt verwacht. Het pad naar het klooster is goed aangelegd. Bij de inkom van het gebouw zijn er twee treden.
Dowa tempel: De inkom voor deze tempel is LKR 100. Door de vele trappen was het voor mij niet te doen
Buduruwagala: Inkom LKR 100. Er ligt een redelijke zandweg met hier en daar enkele treden, die je kan omzeilen met er gewoon naast in het zand omhoog te rijden. Op het plateau voor de uitgehouwen Boeddhabeelden ben ik niet geraakt. Deze trap kon ik niet ontlopen.
Kataragama: Geen  inkom. Het ganse domein heeft goede verharde zandwegen. De alom verspreide  tempels  hebben  wel  enkele  treden  om  binnen  te  gaan. Zo  is het ook aan de grote dagoba, daar zijn een vijftiental treden.
Yala West N.P.: De  inkom  tot  het  N.P. is LKR 2.000 en de Jeep kostte LKR 2.500 via Sunil. De  safari is voor iedereen te doen. Het is alleen lang stil zitten op dezelfde plaats, wat stram-heid tot gevolg heeft.
Bundala Bird Sanctuary: Inkom  tot  het park is LKR 1.850 mits bewijs van inkom Yala West, anders is het LKR 2.000. Voor de Jeep betaalden we eveneens LKR 2.500 ook via Sunil. Het is zoals bij Yala West, stil zitten en niet uit de wagen komen.
Mulgirigala Rajamaha Viharaya: Inkom LKR 100. Hier was geen beginnen aan. Je vertrekt op een plateau en daar begint de hoge trap. Dus was het ook weer noppes.
De paalvissers: Ze  zijn  te (bewonderen) op  hun  palen langs het strand in Weligama. Na het  nemen van een foto stormen ze op je af voor een fooi en zij vragen maar LKR 200/persoon.
Turtle Hatchery in Kosgoda: Inkom  LKR  200. Met  een  rolwagen  is  de schildpaddenranch moeilijk te bezoeken, vermits je over het strand moet.

Reisroute

  5/2 Zondag        Vertrek in Brussel om 19u voor een rechtstreekse vlucht naar Colombo.
  6/2 Maandag     Aankomst in Colombo om 10.15u en met prepaid taxi naar Negombo.                  
  7/2 Dinsdag      Na de s.s. van Negombo door naar Anuradhapura.
  8/2 Woensdag   Bezoek aan de site van Anuradhapura.
  9/2 Donderdag Rit Anuradhapura – Polonnaruwa met stop in Sasseruwa en Aukana en 
                           door naar Sigiriya voor bezoek aan de rotstempel. Logies in Dambulla.
10/2 Vrijdag       Bezoek aan de site van Polonnaruwa en Jeepsafari rond het N.P.
11/2 Zaterdag    Bezoek aan rotstempel van Dambulla en door naar Colombo voor de
                           Savam Perahera.
12/2 Zondag       S.S. van Colombo.  
13/2 Maandag    Rit Colombo – Kandy met stops aan Kelaniya Raja Maha Vihara, in
                            Nalanda, aan Aluvihara en in de omgeving van Matale.
14/2 Dinsdag      S.S. Kandy met Tempel van de Tand, Pattini Devale, Natha Devale en
                           Kataragama Devale.
15/2 Woensdag  Naar Peradeniya Botanical Gardens, Embekka tempel, Lankatilanka
                           tempel en Galadeniya tempel en ’s avonds de Kandyan Dances.
16/2 Donderdag Naar Pinnuwela Elephant Orphanage en door naar Nuwara Eliya. 
17/2 Vrijdag      Horton Plains met World Ends en de Teafactory Pedro Estate.
18/2 Zaterdag    Naar Hakgala Botanical Gardens, Dowa tempel en het Benedictijner-
                           klooster Adisham en door naar Ella.
19/2 Zondag       Naar Tissamaharama(kortweg Tissa) met onderweg  de Buduruwagala 
                           tempel.
20/2 Maandag   Naar Kataragama voor de 11u ceremonie en na de middag naar Yala
                          West N.P. per Jeep.
21/2 Dinsdag     Bundela Bird Sanctuary per Jeep en door richting Galle, stop in Tangalle.
22/2 Woensdag  Mulkirigala rotstempel.
23/2 Donderdag S.S. Galle en door naar Hikkaduwa.
24/2 Vrijdag      Naar Aluthgama met onderweg de Ambanlangoda tempel.
25/2 Zaterdag   Naar Negombo met een kort bezoek aan het huis van Sunil.
26/2 Zondag     Genieten van zon, zee en volledige rust.
27/2 Maandag  Hetzelfde als de dag tevoren en het stak ons reeds tegen. Tegen 17.30u was
                          Sunil paraat om ons naar de luchthaven te voeren voor de terugvlucht, die stipt op tijd om 20.25u vertrok.
28/2 Dinsdag   Aankomst in Brussel om 2.15u.

Reisverslag Sri Lanka van 05/02 tot 27/02/2006

Zondag 05/02 Vertrek in Brussel

         Om 16.30u stond  Thierry paraat om ons naar Zaventem te brengen voor de rechtstreekse  vlucht  met  Martinair  naar  Colombo. Het vliegtuig zou om 19u vertrekken en stipt op tijd zette  de  grote vogel zich in beweging. Voor een chartervlucht vonden we dat een hele prestatie. De service aan boord was prima, maar de geserveerde maaltijden waren veel minder. Een extra service aan boord is een toestelletje waarmee je films kunt bekijken tijdens de vlucht. Er wordt € 12,50 gevraagd voor het gebruik hiervan, maar we vonden het verloren geld omdat je toch de meeste tijd licht te rozen.

Maandag 06/02 Aankomst in Colombo en transfer naar Negombo

         Om 10.20u  zette  de  piloot  zijn  toestel  veilig  en wel aan de grond in Colombo. Na de nodige  formaliteiten  te  hebben  vervuld  en  na het wisselen van euro’s in Sri Lanka roepies, charterden  we  een  pre-paid  taxi  om  in  Negombo  te  geraken. Daar hadden wij een in een hotelletje voor één nacht geboekt via internet.

         Als  we goed en wel gesetteld waren, vroegen wij aan de eigenares, een Nederlandse die met  een  Sinhalees getrouwd is, om voor een tuk-tuk te zorgen. We wilden voor de rest van de dag  toch  een  en  ander  gezien  hebben. We zijn gestart met een bezoek aan het Netherlands Welcome Village. In dit dorp verblijven +/- 300 dakloze oudere mensen uit Colombo. Zij blijven  hier  tot  hun  dood. Er  wonen  ouderen van verschillende strekkingen: boeddhisten, hindoes, moslims  en  christenen  broederlijk  naast  elkaar. Er is één gemeenschappelijk gebouw dat  dienst doet voor de vier geloofsstrekkingen en ieder heeft er zijn deel. Het dorp is gesticht door  Herman Steur. Menig Nederlander sponsort het dorp o.a. Jos Brink, waarnaar zelfs een straat  is  genoemd. Het  dorp  telt  verschillende  straatjes  en  pleintjes. Bij het begin van het bezoek  krijg  je  eerst  een video over het ontstaan en het leven in de goegemeente met een tas koffie  of  thee  en  een koekje. Daarna krijg je een begeleide rondleiding in het dorp door één van  de  meest snuggere inwoners en maak je kennis met de bewoners. Natuurlijk verwacht de “gids” een kleine fooi voor zijn geleverde prestatie.

         Van  hier  lieten wij de tuk-tuk chauffeur naar de Angurukaramulla tempel rijden. Eerst moesten  de  schoenen  uit(ik mocht de mijne aanhouden, omdat ik toch de grond niet raak) en dan  kon  het  bezoek  beginnen. Buiten  is  de  tempel  iets  heel anders dan wat we tot hiertoe reeds  zagen  en  binnen  al helemaal. Er zijn overal felgekleurde Boeddhabeelden in staande, zittende  en liggende houding. Het is een lust voor het oog en voor de lens natuurlijk. Nu werd het stilaan tijd om terug te keren naar het logies, waar we rond 19u aan tafel konden. Het viel wat tegen in het restaurant, want bij bestelling van onze maaltijd werd ons al onmiddellijk gemeld  dat  er  bepaalde gerechten niet te krijgen waren. Veel keuze bleef er niet over, maar we hebben  toch  ons buikje vol kunnen stoppen. Het is er wel gezellig tafelen en dat alles in open lucht.

Dinsdag 07/02 Negombo – Anuradhapura        

         We  hadden  aan  Sunil, onze chauffeur voor de rondrit op Sri Lanka van drie weken, gevraagd  om  tegen  9u  aan  het  hotel te  komen  en  rond  8.45u  zagen  we een minibusje halt houden  en  het  was onze stipte driver. Nu nog de bagage ingeladen en we konden vertrekken. We  startten  vandaag  met  de  Fish Market. Vermits de markt doorgaat op het strand, ben ik maar  wijselijk  blijven  in  de wagen zitten en heb ik van daar het hele volkse tafereel gadegeslagen. Nu  verlieten  we  Negombo  om  koers  te  zetten naar Anuradhapura met enkele stops onderweg. We  zagen  in  de  verte “toddytappers” aan  het  werk en vroegen om er naartoe te rijden. Het  zijn  precies  apen, als  je  ziet  hoe  lenig  zij  in  de palmbomen klauteren. Er zijn touwen  gespannen  tussen  verschillende  bomen, zodanig  dat  zij van de ene naar de andere kunnen  wandelen  zonder  naar beneden te moeten komen. Je mag dan toch geen hoogtevrees hebben, maar  zij  zijn  dat  gewoon  en  het is hun broodwinning. Zij nemen een kleine tip met veel  dank  in  ontvangst  en je mag nog proeven van hun verse oogst. Toddy is gegist ongezuiverd kokossap. Na distillatie wordt er Arak van gemaakt, de nationale drank van Sri Lanka.

         Na  de  nodige kiekjes reden we door tot de Yapahuwa rotstempel. Ik heb hier maar een klein  deeltje  kunnen  bewonderen  door  een  teveel  aan  trappen. Ik  heb mijn wederhelft het grootste  deel  alleen  laten  bezoeken  en ik ben voor de eerste keer bij Sunil gebleven. Bij het beëindigen  van  dit  oponthoud  reden we tot onze eindbestemming Anuradhapura. Hier hebben  we onze chauffeur laten beslissen waar we zouden logeren. We hadden thuis op het internet  verscheidene  hotels  kunnen  aanklikken, maar  die  bleken  bijna  allemaal vrij duur. Het werd dus een gok, maar het viel best mee. Het Nimnara Lake Sojourn is een klein resort. Het is  er  heel  rustig toeven. De kamer viel mee, ze was wel een ietsje basic maar het ging. De eigenaars  zijn heel vriendelijke mensen en trachten hun logés zo goed mogelijk te verzorgen en komen ’s avonds  voor  het  avondeten even met de gasten praten over wat er zoal te zien en te beleven is in de omgeving.

Woensdag 08/02 Anuradhapura                    

         Vertrek  uit  het  hotel om 8u voor bezoek aan de site van Anuradhapura. We zijn gestart bij  de Isurumuniya Vihara. Als je even uitkijkt, kan je erin zonder overstap. Je moet dan wel enkele  meter  verder gaan en achter de hoek. Verder dan het beneden plein geraak je dan ook nog niet en veel zie je niet van het complex. Het merendeel ligt iets hoger en is met veel treden te bereiken, dus niet voor mij geschikt. Van hier reden we tot de Ruvanvelisaya Dagoba(grote stoepa). Om  in  het  complex  en  op  het plein aan de grote stoepa te komen zijn er een 20-tal treden  in  twee  delen. Bij  de  ingang  vroegen  we  aan  de  aanwezige politiemannen om een handje  toe  te  steken, maar we werden pertinent wandelen gezonden. Dat was geen taak voor hen. Andere Sinhalese mensen hebben graag hun hulp aangeboden en zo was ik toch nog vlug waar ik zijn wilde. Bij het buitenkomen van dit heiligdom ging het te voet rechtsaf naar de Sri Maha  Bodhi, met  onderweg  het, voor  het  publiek  afgesloten, Brazen Palace. Er resten nu nog enkel een massa zuilen, maar het moet in zijn glorietijd heel mooi geweest zijn.

         Aan  de  Sri  Maha Bodhi gekomen, zagen we dat ik weer eens moest buiten blijven door de  vele  treden. Ik  heb  buiten  het complex genoten van de taferelen die zich daar afspeelden met  de  plaatselijke  bevolking, die  hier met hele horden toestromen en hun olielampjes doen ontbranden. Aan  de  Thuparama  Dagoba  heb  ik  Marie-Claire  ook alleen laten gaan en ik heb  vanuit  de wagen toegekeken. Om in het Mahasen’s Palace (Moonstone) de maansteen te kunnen  aanschouwen, moet  je  gewoon  effe  uit  je  doppen  kijken. Er  is wel een trap, maar daarnaast loopt er een pad naar beneden, dat iets verder op de gewone weg uitkomt en zo kan je “vrij  gemakkelijk” de  maansteen  in  zijn volle glorie zien. Van de Citadel met het Koninklijk  Paleis  resten nog maar de grondvesten, die we van ver bekeken hebben. Het loonde niet de  moeite  om  daar  tijd aan te besteden. De Kuttam Pokuna (Twin Ponts) zijn maar gewoon twee  waterbekkens, die in vroegere tijden gebruikt werden om in te baden. Ik ben er zelfs niet voor  uitgestapt. Van  op  mijn plaats in de Van had ik er een goed zicht op en mijn wederhelft is er alleen op uitgetrokken om de nodige kiekjes te maken.

         Hier  liep  ons  bezoek aan de site van Anuradhapura ten einde en Sunil bracht ons naar het  logement  terug  voor  een  korte rustpauze. Tegen 15.30u zijn we vertrokken naar Mihintale. Daar  bezochten  we  de  ruïnes  van  Kantaka  Chetiya  en  The  Relic  House & Monks  Refectory and Assembly Hall. Je  moet  hier  flink  wat fantasie hebben, want veel rest van dit geheel  niet  meer. Dit  eerste  gedeelte  ligt  op een plateau dat min of meer met de wagen be-reikbaar is. Hier  vertrekt  een  trap(450 treden) en  onderweg kom je de Ambasthale Dagoba tegen  en  op  de  top  vind je de Mahaseya Dagoba. Ik heb me maar wijselijk onder een boom neergezet  en  op  de  terugkomst  van mijn halve trouwboek gewacht. Na dit evenement zat de dag er zo goed als op en keerden we terug naar onze vaste stek aan het meer.

Donderdag 09/02 Anuradhapura – Dambulla                                               

         Vertrek  uit het logies om 7.30u om terug foto’s te gaan nemen van de belangrijkste tempels  en  dagoba’s  van  Anuradhapura, want  de  dag  tevoren was er iets mis gegaan met een filmrolletje en daarmee waren we alles over de site kwijt. Om 9.30u konden we Anuradhapura vaarwel  zeggen  en ging het richting Sasseruwa voor een kort bezoek aan het Boeddhabeeld. Dit  was voor mij weer eens niet te doen wegens de trappen. Daarna zetten we onze tocht verder  naar  Aukana  voor  het grote staande Boeddhabeeld. Veel tijd spendeer je hier niet. Wij gaan  niet beneden aan het Boeddhabeeld staan mediteren en offeren. Sunil had ons aangeraden  om  vandaag de rots van Sigiriya nog te bezoeken en zo gebeurde na het inchecken in het hotel  in  Dambulla. Ik  ben  met  M-Cl  wel  mee tot aan de ingang gereden, maar dat was het dan. Het is nog wel een heel eind te gaan eer je aan de beklimming van de beroemde rots kunt beginnen, maar  onderweg  heb  je ook reeds enkele trappen te verwerken. Ik heb achteraf van M-Cl  vernomen  dat  zij  niet  tot  de  top  geweest  is  wegens  hoogtevrees. Je moet langs een smalle  open  trap een heel eind klimmen en dat zag zij niet zitten. Sunil heeft me meegenomen naar het Rest House, waar het weer wachten geblazen was. Ik had er wel een mooi uitzicht op de beroemde rots.

Vrijdag 10/02 Polonnaruwa en Minneriya N.P.

         Om  7.30u  vatten  wij  de  tocht naar de site van Polonnaruwa aan, om er aan te komen rond  9u. Vermits  we  in Anuradhapura met 1 inkomticket binnen konden, dachten wij dat het hier ook wel zou lukken. Dat was zonder de security gerekend. Zonder pardon werden we weg gezonden  en we moesten dat maar regelen op het bureel bij de grote baas. Die was natuurlijk nog  niet  aanwezig, maar  een  hogere  bediende kwam ons melden dat het OK was. Wij terug naar  dezelfde  ingang  en  weer  werden  we wandelen gestuurd. Zijn uitleg was heel gewoon: zelfs  blinden  moeten hier betalen. We hebben dan maar besloten om voor mij een klein ticket aan  te  schaffen. Nu  konden  we eindelijk aan ons bezoek beginnen. We startten met de Royal Palace Group. Met  wat  uit  te  zien kwamen we  met z’n tweeën in het complex en konden we samen  genieten  van  de  oude kunst. Dan volgde de Quadrangle met Vatadage, Kotadage en Nissanka Lata Mandaya. Hier  was  het  ook weer goed uitzien hoe we reden, om niet te moeten  terugkeren  op  onze  stappen, maar  het  lukte prima en ik kon eens  veel zien. Bij Rankot Vihara, Lankatilanka en Kiri Vihara  kon  ik  dan  weer  heel moeilijk komen omwille van de trappen. Gal Vihara  was  dan  weer  goed  haalbaar en daar konden we samen van genieten, weliswaar  in  de  regen, maar  een  klein tropisch buitje namen we er graag bij. Het was van-daag veel te warm.

         Van  al  die  cultuur hadden we dorst en honger gekregen en Sunil dropte ons in het Rest House  in  Polonnaruwa. Het  is  wel  een  duur  etablissement, maar veel zaaks is het niet. De kamers  leken  ons  maar basic en ik wou naar het toilet, maar dat kon ik hier wel vergeten. Je moet  enkele  treden omhoog en er is niets om je aan vast te houden. Daar komt nog bij dat de toiletten  klein  en  de  toiletpotten  laag  zijn. Er  was  voor  mij geen beginnen aan. Ik heb me uiteindelijk maar tegen de wagen gezet en zo mijn kleine boodschap was zo gedaan. Bij terug-komst in de omgeving van Dambulla, heeft Sunil een Jeep gecharterd voor een safari rond het Minneriya N.P. De chauffeurs raden het N.P. zelf af. Je ziet er niet meer dan rond het park en je  spaart  er de dure inkom mee uit. Het stelt niet zo veel voor. Buiten enkele olifanten hebben we  er geen andere dieren opgemerkt. Tegen valavond waren wij terug in ons hotel en het was er heel rustig. Wij waren vandaag de enige gasten en we werden als koningen bediend.

Zaterdag 11/02 Dambulla – Colombo

         Vertrek in het hotel om 9u naar het bedevaartsoord Dambulla. Een immens groot Boeddhabeeld verwelkomt je aan het heiligdom. Aan de overkant van de smalle straat staan verkopers  met  bloemen  en  andere  offergaven ten behoeve van de vele pelgrims, die veelal met de trap(1.000 treden) naar  boven  gaan uit boetedoening. Alleen het plein beneden was voor mij haalbaar. Sunil  is  met de wagen tot half weg gereden en van daar is M-Cl aan de resterende 500 treden  tot  aan  de  grottempel begonnen. Ik heb, bij thuiskomst, kunnen vaststellen welke mooie beelden er in de, uit de rotsen gehouwen, tempel te vinden zijn. Buiten adem kwam mijn wederhelft  na  een  korte  poos  terug  en  moesten  we als eerste een drankstalletje opzoeken, want zij was haast uitgedroogd en wij hadden alleen nog warm drinkwater bij ons.

         Nu  konden we onze weg naar Colombo verder zetten en rond 16u waren wij ter plaatse. Sunil  wilde  geen risico lopen en hij nam het zekere voor het onzekere nemen en reed met ons vooreerst  naar  het  parcours, waar de Perahera moest voorbij komen. Hij wilde er zeker van zijn  dat  we  goede  zitplaatsen  hadden  en hij wilde die reserveren. We betaalden er aan een verantwoordelijke  LKR 3.000  voor één plaats, vermits ik geen stoel nodig had. Dat was goed geregeld  en  we  konden  nu onze intrek nemen in het Grand Oriental Hotel. Te lang mochten wij  er  niet vertoeven, want we moesten voor de Perahera nog gegeten hebben en die zou vertrekken  om  19u. In  het  hotel  lukte  het  niet, want  het  restaurant gaat pas open op dat uur. Sunil heeft ons dan naar het Ceylon Continental Hotel gevoerd, waar we wel aan ons trekken kwamen  en  het  was  lekker. Na de deugddoende maaltijd werd het stilaan tijd om op te krassen. Bij  aankomst waren wij er omzeggens alleen, maar met mondjesmaat zakte de massa geïnteresseerden  af. Hoe  we  er opgekomen zijn weet ik niet meer precies, maar op de plaatsen waar wij zaten hoefde je helemaal niet te betalen. Sunil heeft dan zijn benen van onder zijn lijf gelopen  om de oneerlijke verantwoordelijke terug te vinden en met tegenzin gaf hij de ten onrechte  ontvangen  roepies terug. Hij leed hier serieus gezichtsverlies tegenover de andere Sri Lankezen. In  processie  ging  het  in  eerste  instantie  van  de  Gangaramaya tempel naar de Sema Malakaya tempel voor de overbrenging van de relieken. Later werden die in de processie meegedragen. Om 20.30u kwam de Perahera bij ons voorbij en rond 22u was de hele stoet voorbij en werd het stilaan bedtijd.

Zondag 12/02 S.S. Colombo                              

         Vandaag  zou  het  alleen  bij  Colombo  blijven. We  zijn  gestart  bij  de  Gangaramaya tempel. De  ingang  is  vlak, maar  er  zijn  tempeltjes op verschillende niveaus en daar heb ik moeten  passen  wegens  de  vele  trappen. Iets  verderop  is  de, op  het  meer  gelegen,  Sema Malakaya tempel. Het  is  een  klein  maar  mooi  tempeltje, waar iedere bezoeker wil binnen-gaan. Dan  was  het  de  beurt  aan de Isipathamaramaya tempel. Het is een fraai bouwsel en binnen  vind  je  mooi  gekleurde  staande, zittende en liggende Boeddhabeelden. Op het Slave Island troffen  we naast hindoe tempels ook moskeeën aan. Van de Jami-Ul-Olfar moskee, de New & Old Kathiresan tempel  hebben  we  alleen  foto’s  van  de  gevel kunnen nemen. In de moskee  mogen  wij  niet  en  de  hindoe  tempels  waren  gesloten. Dan  naar  de  Wolvendael Church, een  Hollands  protestantse  kerk, 250  jaar  oud. Het is een kil interieur, er zijn geen beelden  of  schilderijen  en  er is natuurlijk ook geen altaar. Er liggen, zowel in de kerk als er buiten, menige  Hollanders  begraven  die  in  dienst  waren van de VOC. Het merendeel werd niet oud. Zij stierven aan cholera en malaria.

         Hierna  lieten wij ons naar het hotel terug brengen voor een korte rust, waarna we er op eigen  houtje  op  uit  trokken naar de waterkant met de promenade. Als je met je rug naar het Ceylon  Continental  Hotel  staat, kan  je  een mooie foto maken van de Sri Kailaswasanathar Swami (ook  Independence  Hall). Je  mag  er  wel  geen  foto’s  van nemen, maar daar is een goede  tele  goed voor. Nu was het tijd voor een rustige wandeling langs de Galle Face Green Promenade. We zijn de promenade helemaal ten einde gelopen tot aan het gelijknamige hotel. Langs  het  strand  zie  je jonge koppeltjes achter een paraplu zitten minnekozen. Het is er niet toegelaten, daarom  die beschutting, maar het wordt wel gedoogd. Tegen etenstijd zochten we terug  het  restaurant  van  gisteren  op. Het was er te goed en nu konden we wel van het heerlijke buffet genieten.

Maandag 13/02 Colombo – Kandy 

         Vertrek  om  8u  met als eerste stop de Kelaniya Raja Maha Vihara. Op een volle maan dag  kan je er best niet komen. Dan kan je er werkelijk over de koppen lopen. Een feit is zeker, op zulke ogenblikken valt er wel iets te beleven. Dan is er leven in de tempel. Wij waren er nu de  dag  nadien  en er was nog meer dan genoeg leven in de brouwerij. Naast de mooie Boeddha-beelden  vind  je  er  prachtige  muurschilderingen. Vandaar  dat je er geen foto’s mag nemen met  een  flits. Elk  jaar  in januari gaat hier de Duruthu Perahera uit op een volle maan dag, zoals  in  het  centrum  van  Colombo, maar dan in februari. Deze processie zal waarschijnlijk minder  indrukwekkend zijn dan die van het centrum, maar toch de moeite om zien. We kregen er  veel aandacht van de aanwezigen, zeker van de schare oudere vrouwen. Die bleken zeer in ons  geïnteresseerd, alhoewel  zij weinig of geen Engels begrepen. Met hand en tand uitleggen lukt  toch  nog altijd. Ze wilden in ieder geval allemaal op de foto en we moesten ten stelligste beloven die zeker op te sturen, wat ondertussen reeds gebeurd is.

         Na  het bezoek aan dit heiligdom zetten we onze weg voort naar de tempel van Nalanda. Deze  tempel  lijkt  een  kopie  van  de  Khmer  tempels  in  Oost-Thailand. De stijl is helemaal anders  dan degenen die we tot hiertoe in Sri Lanka zagen. We passeren iets verder Matale. In deze omgeving zijn menig Spice Gardens te vinden. In één ervan zijn we geweest en we kregen er  een  uitgebreide  uitleg  over de verschillende planten en bomen, die er op deze plek te vinden  zijn, en  de  kruiden  en  specerijen  die  er  van  voortkomen. We  kregen  er ook een mini massage, maar de  naweeën hiervan wogen niet op tegen de deugd die je er van ondervindt. Je wordt  met  verschillende  oliën  ingewreven en daar rest altijd wat vettigheid van. Met de hitte erbij  is dat zeker niet zo’n prettig gevoel, want alles plakt en je bent rijp voor een douche. We hebben  er  dat maar bijgenomen. Nu vervolgden we tot we aan de Aluvihara tempel kwamen. Hier  heb  ik  ook  alleen  de  onderste  tempel  kunnen  zien. De andere, die hogerop ligt, is te   bereiken   via   een  hoge  steile trap (20 treden). Die heb ik maar gelaten voor wat die was.

         Alle  bezoeken voor vandaag zaten er op en we stevenden nu af op onze eindbestemming voor  enkele  dagen. We  hadden  Sunil  laten reserveren in Queens Hotel, maar dat leek er zo uitgeleefd  uit  dat  we  het  maar gelaten hebben voor wat het was. In zijn gloriedagen zal het heel  mooi  en  comfortabel geweest zijn, maar nu is het er een vuile boel. Na bij verscheidene logementen te zijn binnen geweest, het merendeel was volgeboekt, zijn we toch aan een kamer geraakt  in Lake View Rest. Veel speciaals was het zeker niet, maar we hadden weinig andere keuze. Er  is  maar één goede zaak aan dit hotelletje, je kan er in zonder trappen en dat is ook al iets. De kamer zelf was broeierig heet, vermits de zon er de ganse dag opgestaan had. Voor één nacht zagen we maar eens door de vingers.

Dinsdag 14/02 S.S. Kandy    

         We  zijn  met  Sunil  in  het  hotel  vertrokken  om 9u om zeker op tijd binnen te zijn in de Tempel van de Tand. De  ochtend  ceremonie  begint  om  10.30u  en  eer we op de plaats zijn waar  we  moeten zijn, duurt het meer dan lang genoeg. Bij de eerste controle liep het al bijna fout. Je  moet  door  een  veel te smal deurtje en de securityman wilde me aanvankelijk te voet niet laten door gaan. Op de lange duur zag hij toch dat het op een andere manier niet zou lukken en mocht mijn rolstoel verlaten en door het hek strompelen. Verder verliep het vlot, tot we aan de eigenlijke ingang van de tempel kwamen. Hier werden wij terug naar buiten gezonden, omdat  we  via  een andere ingang veel gemakkelijker in de tempel konden geraken, beweerde men. Een  hulpvaardig  man  liep  met  ons  mee om de weg te tonen. Aan deze ingang was het weer  wat  anders. Ik  was  toevallig  vergeten  om een lange broek aan te trekken en met blote billen  in de tempel, ah nee, zulks kan helemaal niet. Onze hulpvaardige meeloper zou wel iets versieren  en  enkele  minuten  later  kwam  hij  af  met een sarong, die ik maar op mijn knieën moest  leggen  om het bloot vlees te bedekken. Hij is de ganse tijd bij mij gebleven en hij heeft voor  meer  assistentie gezorgd ook. Dit was zeker nodig, omdat in het complex meerdere verdiepingen  zijn  en  hij  wou dat ik de hele ceremonie kon meemaken. Op die manier had M-Cl ook  de  vrijheid  om  te  lopen waar nodig voor de foto’s. Rond 11.30u was de hele ceremonie ten  einde  en konden we het heiligdom verlaten. Op de terugweg zagen we nog de hindoetempels  Pattini Devale, Natha Devale en Vishnu Devale. Er  is  maar  één probleem, voor welke tempel sta je nu. Er staat nergens een naam op vermeld en de gewone Sinhalezen kunnen weinig  Engels. Bij  het  verlaten  van het domein zijn we eerst nog binnen gelopen bij het Toeristisch Bureau, maar daar zijn we niet veel wijzer geworden. De post is daar ook in de buurt en we moesten nog zegels hebben voor de kaartjes. We zijn er vlug binnen gesprongen.

         Nu  verwittigden  wij Sunil om ons te komen oppikken aan het toeristisch bureau voor de verdere  sight-seeing van  Kandy. Sunil had ondertussen ook niet stilgezeten en hij had voor ons in het Hotel Thilanka  voor  één  nacht  gereserveerd. Langer  kon  hier  ook weer niet, want de dag daarop  was  het  hotel volgeboekt. Dus eerst inchecken en dan konden we aan het bezoek van Kandy  beginnen. Veel  viel  er  feitelijk niet te beleven en de markt leek ons te vuil. We waren er vlug uitgekeken en keerden vrij vlug terug naar het hotel. Mijn wederhelft is nog terug naar het  centrum geweest en heeft de Kataragama Devale nog bezocht. Die was voor mij ook weer niet  haalbaar  door  de trap bij de ingang. Tegen 19u is zij terug naar de tempel van de Tand gegaan  voor  de  avondceremonie. Bij  haar terugkeer werd het tijd voor het restaurant, waar we aanschoven aan het buffet.

Woensdag 15/02 Peradeniya Botanical Gardens en verdere s.s. van Kandy en omgeving

         Vanmorgen kwamen de Peradeniya Botanical Gardens aan de beurt. Als je in de mogelijkheid  bent  om  deze tuinen te bezoeken, zou ik ze niet links laten liggen. Zo’n prachtige tuinen  zie  je  niet overal en ze zijn zo goed onderhouden. Wanneer je in het goede seizoen komt, zie  je  er  een weelde aan allerlei prachtige bloemen, zowel in serres als in de open lucht. Het is  zeker  zijn geld waard. Je moet er zeker een drietal uur voor uittrekken om het park goed te kunnen  bewonderen. Tegen  de  middag  hielden  we  het hier voor bekeken en we hadden ten andere  met onze trouwe chauffeur afgesproken om ten laatste om 12.30u terug aan de auto te zullen zijn. Het is ons goed gelukt. 

         Van  hier  zijn we gestart met de tempeltrip rond Kandy. Bij aankomst in de stad is Sunil naar  de  Asgiriya  Vihara  gereden. Vanaf  deze  plaats  heb  je  een  heel mooi panorama op Kandy, vermits  het  Boeddhabeeld op een heuvel prijkt. Ik heb die enkel vanuit de wagen kun-nen  zien, door  de vele treden. De Embekka tempel kwam als volgende. Ik heb alle tempels in het  complex  kunnen  zien, zij  het  langs  de  buitenkant  door  de  treden aan ieder tempeltje. Daarna  was  het  de  beurt  aan de Lankatilanka tempel (blauwe tempel). Onderweg er naartoe  heb  je een heel mooi uitzicht op deze tempel. Voor de rest heb ik hem enkel van in de wagen  kunnen  bewonderen en M-Cl is alleen naar binnen gegaan. Het was niet te doen door de  slechte  en steile weg en in het complex zijn er dan nog trappen. De Gadaladeniya tempel was  de  laatste in het rijtje. Het was hier ook weer van hetzelfde laken een broek en ik heb dan ook  maar bedankt. Het Boeddhabeeld stond toch overdekt wegens onderhoudswerkzaamheden.

         Na  al  het  religieuze  heeft  Sunil  ons  aan een handicraftcenter gedropt. Het werd een maat voor niets. Er liepen alleen heel onvriendelijke verkoopsters rond, hun waren trokken op niet  veel  en  de  prijzen  waren heel hoog en afbieden was er niet bij. Het is een staatswinkel. Om  de  dag  rond  te  krijgen, stelde Sunil voor om te stoppen aan een Gemswinkel. Voor ons was  dat  geen  probleem. Bij het binnengaan ondervonden we reeds dat de verkoper hier heel opdringerig  bleek  te  zijn. We mochten niet kijken naar wat wij wilden en hij ging ons zeggen wat  we  moesten  nemen. Dan  was  hij  wel  aan  het verkeerde adres, want wij laten ons niet bevelen. Wanneer  we  niets  naar onze zin vinden, is dat spijtig, maar om ons zomaar iets aan te  smeren, daarvoor  moest hij meer een geslepen vos zijn. Dat zal nog niet zo vlug gebeuren. Eén  ding  was  zeker, onze  dorst  was  gelest, want we hadden bij het binnenkomen een flesje Cola gekregen. Dat was het enige positieve aan de winkel.

         Sunil  is  nu  naar  Kandy  terug gereden, want tegen 17.30u werd het de hoogste tijd om aan  het  culturele  te  denken, de  Kandy  dansen. We  wilden  vroeg  in het zaaltje zijn, om er zeker  van  te  zijn  een  plaats op de eerste rij te hebben. Om 18u startten de Kandy dansen in het  cultureel  centrum. Binnen  de  kortste  keren  liep het zaaltje nokvol en dat is zo elke dag. Het  is  zeker de moeite om dit spektakel mee te maken. Zoiets vind je bij ons niet. Als afsluiter krijg  je  een plaat met smeulende kolen voor je voeten en met twee personen werd daar blootvoets  over  gelopen. Je  moet  het  maar  doen. Na de voorstelling zijn we in het nabij gelegen restaurant ons avondmaal gaan nemen, samen met Sunil. 

Donderdag 16/02 Pinnawela Orphanage Village en door naar Nuwara Elyia

         Vertrek  om  7.30u  naar  Pinnawela  en  we  waren aan de ingang om 8.45u. We namen eerst  een  kijkje  aan de bovenverzamelplaats van de olifanten. Daar zie je ze hele takken met groene blaadjes naar binnen draaien. Groot en klein, het maakt niet uit, ze doen het allemaal, want  ze moeten toch hun buikje vullen. Tegen 9.15u daalden we af naar de overdekte voederplaats, waar  de kleinsten hun papfles krijgen. Die papfles is in feite drie keer een fles van één liter, die  binnen  de kortste keren leeg is. Het originele idee was goed, maar is nu uitgegroeid tot  een  ware  toeristische  kluif. Na  deze  ceremonie werd er verzamelen geblazen en trok de ganse  kudde  naar  de  rivier  voor  het  dagelijks  bad. Het  is  voor het overgrote deel van de kudde  meer  een  drenkplaats  en een beetje pootje baden, dan echt een bad nemen en dat ook weer  onder het toeziend oog van talrijke toeristen, maar je ziet dat de logge beesten er deugd aan  beleven. De  weg  naar  de  rivier  is bezaaid met vele kraampjes met allerlei prularia ten behoeve van de horde dagelijkse bezoekers.

         Na het bad van de kudde olifanten vervolgden we onze weg naar Nuwara Eliya, met onderweg  een stop voor de Ramboda Falls. M-Cl is er, samen met Sunil, naartoe gegaan. Voor mij  was  het weer eens niet te doen. Eerst moet je een steile zandweg afdalen en dan over een bospad tot aan de waterval. Voor we aan de Ramboda Falls arriveerden, hadden we een korte fotostop  gehouden  voor de Twin Falls. Er kwam te weinig water naar beneden om aan Sunil te  vragen er naartoe te rijden. Het zou voor hem een hele omrit woorden en dat wilden we nu ook  weer  niet. Na  het  korte  oponthoud  werd  de  tocht  verder gezet, met nog een halte aan een  kleine “spice garden”. Hier  kregen  we  een  veel  betere uitleg dan in de eerste waar we geweest  waren. Het  waren  de  eigenaars  zelf  die er voor instonden. Iets kleinschalig is dikwijls  interessanter dan de grote ondernemingen, waar je maar een nummer bent, de zoveelste in de rij.

         We  waren  vrij  vroeg  in  het  hotel  in  Nuwara Eliya en na het inchecken lieten we ons naar het centrum voeren. Daar bezochten wij o.a. de markt en het busstation, allebei een vuile bedoening, maar wel eens de moeite om zien. In Nuwara Eliya zie je menige Victoriaanse huizen, afstammend  uit de Britse koloniale tijd. De post is er één van en ons hotel behoort er ook bij. Verschillende andere hotels stammen ook uit die tijd, zoals het Grand Hotel, de Hill Club en Hotel St. Andrews.

Vrijdag 17/02 Horton Plains en theefabriek Pedro Tea Estate

         Marie-Claire  is  vandaag  vroeg opgestaan om de tocht naar Horton Plains met World Ends  aan  te vatten. Zij is met Sunil vertrokken om 6u uit het hotel. Ik ben alleen achtergebleven  op  de  hotelkamer  en  ik  had  de  avond tevoren aan de kelner gevraagd om mijn ontbijt rond  9u  op de kamer te brengen. Tegen de middag was mijn wederhelft terug, moe maar voldaan  en  zij  hield even platte rust. Na de rustpauze lieten we Sunil naar de Pedro Tea Estate rijden  voor  bezoek  en  theeproeverij. Ik heb het geheel maar deels kunnen zien. In de theefabriek  kregen  we  op  het  gelijkvloers  een  eerste  uitleg over het bedrijf, daarna trok de gids naar  de  eerste  verdieping  en daar moest ik reeds afhaken. De drooginstallatie voor de theeblaadjes  heb  ik  dan  weer  wel  kunnen  zien. Dan  volgde  het theeproeven en dat heb ik ook maar  gelaten, want  dat  was  een  heel  eind in de diepte te doen. Ik had er wel een heel goed zicht  op  de  theeplantages  van  Pedro Tea Estate. In de verte hadden we de waterval Lovers Leap  zien  naar  beneden  razen, allé  razen is een groot woord, het was meer een brede beek die naar beneden liep vanwege het droge seizoen. Het was zeker niet de moeite om er naartoe te rijden. Voor deze avond kozen wij het buffet in het Grand Hotel en dat was af. Wij waren er iets  te  vroeg  en we hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om, in zoverre als mogelijk, het  hotel  rond  te  lopen. Het  is  een ouder logement, maar regelmatig vernieuwd. Er is zelfs een lift, maar de kamers zijn eerder klein en dat voor meer dan genoeg roepies.

Zaterdag 18/02 Nuwara Eliya – Ella

         Vertrek  om  9u  met  als  eerste  stop even buiten Nuwara Eliya de, in de diepte gelegen, Seetha Amman tempel. M-Cl is hem alleen gaan bezoeken. Voor mij waren er te veel trappen naar  beneden  om  er  aan  te  beginnen. Ik  had van op de weg wel een mooi overzicht op het ganse  tempelcomplex. Ik  had  er ook mijn zicht in de vele apen, maar dan een bepaalde soort die  wij  nog  nooit  eerder  gezien hadden. Hun hoofdhaar ligt in een middenstreepje. We vervolgden  onze weg en we hielden halt aan de Hakgala Botanical Gardens. Deze tuinen liggen tegen  de  flanken  van  de  heuvels  en  we zagen het aanvankelijk niet goed zitten om aan een wandeling  te  beginnen. Hier  hebben ze waarschijnlijk al meer mensen, die niet goed te been zijn, over  de  vloer gehad, want er wordt  voorzien in tuk-tuks om het traject af te leggen. Dat was  voor ons graag meegenomen en heel gemakkelijk. De tuk-tuks kunnen niet overal komen, maar in grote trekken heb ik alles kunnen aanschouwen.
        
         Na  het  bezoek aan de botanische tuinen zetten we koers naar het Benedictijnerklooster Adisham (Sylvestrine  Benedictine  Congregation  in  Adisham, Haputale). Hier  hadden  we geluk, want  wat  we niet wisten, is dat het klooster slechts op zaterdag en zondag te bezoeken is. Het is een typisch Britse cottage of landhuis. Rond het gebouw is een mooie tuin aangelegd en  de  paden  liggen  er  netjes  bij. Je wordt er ontvangen door een gids en rondgeleid in een klein gedeelte van het gebouw. Het eigenlijke convent is niet toegankelijk voor het publiek. Op de  verdere  tocht  naar Ella waren wij zinnens om de markt te bezoeken in Bandarawela, een iets  groter  dorp, maar we merkten dat zulks niet te doen was door de vele treden. Het leek er ook  vies  en  vuil. We  zijn  maar doorgereden naar de Dowa tempel, waar ik mijn wederhelft weer eens alleen moest laten gaan. Door de vele trappen ben ik hier ook weer niet kunnen komen  en  daardoor  waren  wij  vrij vroeg in Ella. Ella is een klein dorpje, maar met meerdere hotels  en  kleine  restaurantjes. Het  is  meer een backpackersoord, waar je veel wandelingen kunt  maken. Maar  er  valt  niet  veel te beleven, als je dat niet kunt doen. Na het inchecken in het  hotel  zijn  we  naar  de  Rawanna Falls  gereden. Die kan iedereen gratis zien van op de weg. Hier  lopen  heel  opdringerige  verkopers rond. Het stak gewoon tegen. Hier hadden we nu  eindelijk  ook  de  gelegenheid  om  met het thuisfront te mailen, dachten we. Dat was verkeerd  gerekend, er  is  wel  internet voorradig, maar heel traag en niet goedkoop. We hebben 20 min. getracht om hotmail te openen, wat na al die tijd lukte en meer deden we niet en daarvoor kregen wij een rekening gepresenteerd van LKR 120. Iets verderop was er nog een internetcafé, maar  daar  zijn  we  maar  voorbij gelopen. Het was er even duur LKR 6 per minuut. Tegen 19u was  het etenstijd en dropen we af naar ons logement voor het avondmaal. Het was er goed, niet duur, maar simpel gepresenteerd. Je kan ook niet alles willen, hé.

Zondag 19/02 Ella – Tissamaharama          

         Vertrek  uit  het hotel om 8.30u naar de Dijuluma Falls. Je rijdt naar Wellawaya, in het centrum  aan  het  rondpunt  moet  je rechtsaf nemen en enkele km verder is de waterval te bewonderen. Vanaf  hier  ging het verder naar Maligawila. Komende van de waterval moet je in Wellawaya  aan  het  rondpunt  rechtdoor  rijden. Dan  is  het  nog +/- 30km  over een minder goede  weg tot aan het domein. Het is niet te vinden zonder degelijke chauffeur, want er staan nergens  wegwijzers. Sunil  is  tot  aan  de eerste staande Boeddha gereden. Die bezoeken was nog  enigszins te doen, maar iets verderop staat er een tweede. Die is overdekt en staat op een verhoog, dat  te  bereiken  is  met  een  trap. Ik  heb  me  hier de moeite niet getroost om uit de wagen  te  komen. Ik zag zo bijna evenveel en het was veel te warm voor die extra inspanning. De  rit  werd verder gezet via Badulla over een bar slechte weg met diepe putten. Renovatie is hier  heel  dringend  nodig, maar de centen ontbreken. Zo bereikten wij Buduruwagala, waar dan  weer  bas-reliëfs  te  zien  zijn. De rots, waarin de bas-reliëfs zijn uitgehouwen, is bereikbaar via een zandweg en verderop met trappen, maar als je wat uitkijkt kan je die omzeilen en er  naast  naar  boven  rijden. Alleen  lukt  zulks  moeilijk, want  je rijdt in mul zand. Ik heb de Boeddha’s  van  op  een  afstand  moeten  zien, omdat er aan de laatste treden geen ontkomen aan  was. Van  hier  ging  het  verder  door  landelijk  gebied  langs  rijstvelden, kokospalmen, bananenbomen   en   andere   tropische  planten  naar  Tissamaharama (kortweg Tissa)  voor overnachting.   

Maandag 20/02 Kataragama en Jeepsafari in Yala N.P.

         We  zijn om 9u vertrokken in Tissa naar Kataragama om er zeker van te zijn de ceremonie  van 10.30u  niet  te  missen  aan  de  tempel. De  plechtigheid begon uiteindelijk maar om 11u, maar  de  tijd  voordien  benutten  wij  voor  het  bezoeken  van  andere tempeltjes op het domein. De ceremonie duurt +/- 30min. Onder tromgeroffel en het spelen op een fluitje wordt het  allerheiligste  door  hoogwaardigheidsbekleders  onder  een  baldakijn  van een tempeltje naar  de  hoofdtempel  gedragen. Wanneer  dit achter de rug is, worden de offergaven binnen-gebracht  door  de  grote  menigte  bedevaarders. De  offergaven  bestaan  uit kokosnoten, bananen, appelen  en  ander  fruit. Na  de  offerande  wordt  een  deel  van  de  offergaven  terug geschonken aan de milde schenkers, die het dan buiten de tempel smakelijk verorberen.

          Op de terugweg naar Tissa zijn we gestopt aan een barbier. Mijn baard moest dringend bijgeknipt  worden en we hadden even tijd. Met hand en tand hebben we moeten uitleggen dat het  enkel  om  mijn baard te doen was, maar het heeft niets geholpen. Mijn haar was dan ook ineens  wat bijgesneden. De hoofdmassage heb ik er niet bij genomen, daar houd je alleen een vettig  kapsel  aan  over. Terug in Tissa stond de Jeep om 14.30u paraat voor vertrek naar het Yala West N.P. De  safari  zou  een  viertal  uur  in beslag nemen en met wat geluk zouden we  wilde  dieren  zien. Het  werd  een maat voor niets, we ontmoetten meer Jeeps dan dat we wild tegenkwamen. We  kregen  een  ranger  mee  en  die  zou  voor  ons het wild moeten opsporen. Maar als we zelf niet goed de omgeving observeerden en bij de pinken geweest waren, hadden we  niets  gezien. De  ranger  zat meer te slapen dan dat hij rondkeek, wat toch zijn job is. Het verwonderde hem dat we na afloop geen tip gaven. De safari in Yala West noem ik zeker geen aanrader, maar  ieder  doet  daar  zijn  zin  mee. Voor  ons  was  het  hele gedoe weggegooide roepies, maar al  doende  leert  men  en  men  is nooit te oud om te leren. Bij het buiten rijden van  het  N.P. kregen  we  een  uiterst mooie zonsondergang voorgeschoteld, die we natuurlijk op de  gevoelige  plaat  vastlegden. Tegen  19.30u  waren wij terug in het hotel en we konden onmiddellijk de benen onder tafel schuiven.

Dinsdag 21/02 Bundala Bird Sanctuary en door naar Tangalle                     

         Vertrek  naar  het  Bundala Bird Sanctuary om  6u, om er te kunnen starten wanneer de zon  zich liet zien. Dan kan je de meeste vogels observeren in de bomen en aan de rand van de menige  poelen. Buiten  de vele vogelsoorten merkten we menige apen en andere dieren op. In tegenstelling  tot Yala West N.P. is dit vogelpark wel een aanrader. Je moet er wel vroeg in de morgen  bij  zijn, anders zie je veel minder vogels. Dan wordt het te warm en gaan de meesten ergens schuilen voor de brandende zon. Bij terugkeer in het hotel genoten wij van een welverdiend  ontbijt, we  namen  een beetje rust en we vertrokken rond de middag richting Tangalle. In  Hambantota  zijn de gevolgen van de Tsunami nog heel goed merkbaar, alhoewel er reeds veel nieuwe huizen verrijzen, veelal met de steun van buitenlandse hulp. In Pallikudawa(Tangalle) zijn  we in een klein hotelletje gaan overnachten. Het was niet veel zaaks, maar het was het  beste  prijs/kwaliteit  dat  we  konden op de kop tikken. Sunil prees een ander verblijf aan, maar dat was duur, niet proper, uitgeleefd en voor ons heel moeilijk.

Woensdag 22/02 Tangalle – Galle

         Vertrek  in  Tangalle  om  8.30u  naar  de grottempel van Mulkirigala. Dit was voor mij weer eens niet te doen(+/- 500 treden). Voor we aan het religieuze dachten, liepen we even de nabijgelegen  kleuterschool  binnen. In  geen  tijd  stoomde  de vriendelijke juffrouw haar kinderen  klaar  om  voor  ons  een liedje te zingen. We hebben zowel in de klas als op hun speelplaats, of  wat  daarvoor  moet  doorgaan, foto’s  genomen  en  aan  de  verantwoordelijke ten stelligste  beloofd  die te zullen opsturen. Mijn wederhelft heeft het heiligdom in een heiltempo bezocht  en  we  zijn  doorgereden  naar  Dikwella, voor  bezoek  aan de grote (5 verdiepingen hoog) zittende  Boeddha  met  bijhorende  tempel. Bij de ingang van deze tempel zijn er enkele treden(een vijftal), maar  om  de  Boeddha  te  bereiken, moet  je  een  hele rist trappen op. De tempel  zelf  loont reeds de moeite. Er staan en liggen meerdere fraai gekleurde Boeddhabeelden in verschillende maten. De grote zittende Boeddha heb ik van aan de tempel bekeken en ik heb  M-Cl  alleen  laten naar boven gaan om het beeld beter te kunnen bewonderen. Dan ging het  verder  tot Dondra, waar we het “Light House”(de vuurtoren) wilden bezoeken. We kwamen  er  bedrogen  uit, want  het hek was potdicht. We zijn dan maar doorgereden via Matara en  Mirisa  naar  Weligama, waar  veel schilderachtige catamaran vissersboten op het strand lagen  te  pronken  en  dat is niet voor de toeristen. Met de visvangst trachten zij hier allemaal aan  de kost te komen. Dit dorp is ook gekend om zijn kant en we wilden zeker de kantklossers aan  het  werk  zien. In armoedige ateliers zitten enkele vrouwen hun handenarbeid te verrichten. Veel  worden  zij  er  niet  voor  betaald, maar  de  afgewerkte  producten  zijn  wel  hoog geprijsd. Langs de zuidkust is op menige plaatsen de resten van het voorbije onheil te merken. In  Kabalana, even voor Galle, hebben we voor deze nacht onderkomen gevonden. Het was er kraaknet, maar  op  de  kamer  was  het verschrikkelijk warm. Het hotel heeft geen verdieping, isolatie  kennen  ze  waarschijnlijk  niet  en  de zon doet haar duitje in het zakje. Het hotel was pas  terug  geopend  na  de  verwoesting  door  de Tsunami. Hopelijk komt er in de nabije toekomst airco, anders zal de uitbater moeilijk zijn hoofd boven water kunnen houden.                                                            

Donderdag 23/02 Galle – Hikkaduwa

         Vertrek  uit  het  hotel  om  9u om foto’s te gaan nemen van de paalvissers in Weligama. De  palen  stonden  verlaten  in  de branding, maar bij het zien van toeristen klauteren de vermeende  vissers  op  hun zitjes en doen alsof ze zitten te vissen. Tegenwoordig is dit nog louter toeristische  attractie. Als  de  fotosessie  ten  einde  is, stormen  zij  van  hun  palen en komen  hun “royale fooi” ontvangen. Zij  vragen maar LKR 200 per visser. We zijn hier landinwaarts gereden, om  er  een  wandeling  te  doen  in  het Kottowa Rainforest. M-Cl ging dat ook weer alleen  doen, maar  bij  aankomst  aan  de  ingang was er niemand te bespeuren om te gidsen. Sunil is  dan  een  eindje meegegaan, tot M-Cl met een luide gil in een groot spinnenweb liep. Van dan af vertrouwde Sunil het hele zaakje ook niet meer en nam een stok om de bladeren op de  grond  om  te  roeren  uit schrik voor slangen. Na een korte poos waren zij beiden terug en konden wij onze weg verder zetten naar Galle.

         In  Galle  bezochten  wij  het  Dutch Fort, of wat er van rest: twee kerken, één hotel, een vuurtoren  en een deel van de vestingmuren met twee ingangspoorten. Het fort ligt er vrij vlak bij  met  hier  en  daar een stukje vals plat. De hoofdstraat loopt van de “Main Gate” naar de vuurtoren  en  is bezaaid met souvenirwinkeltjes met allerlei prularia en hier en daar toch ook een  mooi  stuk. Dit alles is ten behoeve van de talrijke toeristen. We zijn daar een tweetal uur gebleven  en dan doorgereden naar onze eindbestemming voor vandaag Hikkaduwa. Na lang zoeken  hebben  we er geschikt logies gevonden. Veel van de hotelletjes zijn echt uitgeleefd, of nog  niet  voldoende  hersteld  na  de Tsunami. Na het inchecken stelde Sunil voor om met ons naar  de “Moonstone mijn” te  rijden. Vermits  we  hier  niet veel anders te doen hadden, was dat  mooi  meegenomen. We  hadden interesse om te zien hoe ze hier te werk gaan. Het delven van  de stenen is feitelijk mensonterend. Één persoon staat in de mijnput en schept zand in een rieten  mand, pas  als  die vol is trekt hij aan de koord en weten ze boven dat er kan getrokken worden. Dat  alleen  al  in mensonwaardig, laat staan de persoon die beneden staat in het stof en  met  weinig  lucht. Al goed dat er om beurten beneden en boven mag gewerkt worden. Aan zo’n  demonstratie hangt natuurlijk ook een shop vast. De verkoper stelde zijn eisen en zei wat voor ons de beste koop was. Iets presenteren kan, maar iets opdringen, dan zijn ze bij ons aan het  verkeerde adres. Er was maar één ding goed aan deze winkel, onze dorst was gelest, want we kregen een Cola aangeboden bij het binnenkomen.

Vrijdag 24/02 Hikkaduwa – Aluthgama

         Vertrek  om 8.30u uit Hikkaduwa voor bezoek en foto’s van het Tsunamimonument, dat opgericht  werd  in  Peraliya. In  deze plaats is de trein door de meters hoge vloedgolf meegesleurd. Dit tafereel staat op het gedenkteken dan ook afgebeeld. Voor het eigenlijke monument staat een plaat met het aantal dodelijke slachtoffers in de trein(1.270) en in het dorp zelf. 

         Van  Tsunamimonument  in  Peraliya ging het naar Ambanlangoda voor bezoek aan het maskermuseum  en  fabriekje. In  het  museum  hangen  maskers  om u tegen te zeggen, zowel antieke  als  nieuwe. Naast  het kleine maskermuseum is een klein atelier gevestigd, waar men op  de  aloude  manier  de  maskers nog maakt. Het is veelal handwerk en het hout dat er voor gebruikt wordt, is voor het merendeel het uiterst lichte “balsahout”. Later zijn we nog gestopt aan  de  Saibatabarana Vihara. In deze kleine tempel ligt de grootste liggende Boeddha. Hier kon  ik  tenminste  komen. Sunil  is  tot tegen de tempel kunnen rijden en dan was het vlak. Het was  alleen  spijtig  dat  de Boeddha in restauratie was. Hij moet volledig opgelapt worden en dat  is  een  werk  van  lange adem, vermits de werken bekostigd worden door tempelgiften. In Balapitiya  heeft  onze  chauffeur  een  boottocht kunnen regelen naar de mangroven, Mandu Ganga. Het  stelt, voor  mij althans, niet zo heel veel voor. Mijn wederhelft vond het dan weer schitterend. Ieder  heeft  zo  zijn eigen mening. Ik had er veel meer van verwacht. Hetgeen ons tegenstak, was  het  onophoudend  getater  van  de  zogezegde gids. Hij hield geen seconde op met  praten en dan nog zo luid dat de meeste vogeltjes wegvlogen van zijn gezwets. Wij waren absoluut niet tevreden over de service.

         Als  laatste  voor  vandaag  kwam  Kosgoda met de Turtle-farm, waar zeeschildpadden-eieren  uitgebroed worden, aan de beurt. Ik ben niet mee geweest aan de broedplaats geweest, want je moet over mul zand en dat is met een rolstoel moeilijk of zelfs helemaal niet haalbaar. De  vers  gelegde  schildpadeieren worden door de vissers op het strand opgeraapt en naar de broedplaats gebracht. Daar worden ze onder de aarde gestopt voor 50 dagen, tijdstip waarop de  kleine  schildpadjes  uit  het  ei  te  voorschijn  komen.  Ze  worden  dan  in  een  kweekbak gestoken  voor  één  dag. De dag daarop verhuizen ze naar een tweede bak en zo gaat het verder  tot  ze  voldoende  weerstand  hebben. Dan worden ze op het strand gezet en strompelend wiegelen ze naar de open zee, hun territorium. Nu was het genoeg geweest en we stevenden af op Aluthgama, waar we zouden overnachten.

Zaterdag 25/02 Aluthgama – Negombo

         Vertrek  om  8.30u uit het hotel richting Colombo. Onderweg hielden wij een stop om de vissers  aan  het werk te zien. Zij waren met man en macht de zware visnetten uit het zeewater aan  het trekken. Zij zijn dat wel gewoon, maar het is hard labeur. Bij de toddytappers zijn wij ook  nog  een kijkje gaan nemen en zij laten gretig zien hoe zij in de palmbomen klimmen. Het zijn precies apen, zo lenig en zij lopen van de ene boom naar de andere over touwen. Hoogtevrees hebben die mannen waarschijnlijk niet, of anders doen zij maar alsof. Het is hun broodwinning. Daarna  hebben  we  aan  een  gezapig  tempo onze weg naar Colombo verder gezet. Een  ommetje  naar  het  huis  van  onze  chauffeur  Sunil  kon  er wel af. Daar werden we met open armen  ontvangen  door  zijn  vrouw  en  zijn  drie kinderen. Lang zijn we niet gebleven, want we  konden  nauwelijks  met  hen  praten en wat zit je daar dan te doen. Na een vaarwel stevenden we af op de allerlaatste bestemming van deze reis Negombo. Sunil had in het Goldi Sands Hotel  voor  ons  gereserveerd, maar de kamer leek ons niet zo goed. Dan zijn we maar op  andere  plaatsen  gaan  zien. We  zijn  in  meerdere  logementen  gepasseerd  en  moesten uiteindelijk  toegeven  dat  het  Goldi Sands Hotel nog niet zo’n slechte keuze was. We zouden hier twee nachten logeren en we laden nu onze bagage uit. Op die manier was het hadden we meer een  overzicht  op  onze spullen en het werd dan ook gemakkelijker om twee dagen later de koffers te pakken. Voor de rest was het totale rust, gewoon niets doen en genieten van  zon  en zee. Tegen  dat het tijd werd om de innerlijke mens te spijzen, zagen wij dat een uitgebreid buffet  werd klaargestoomd. Je moet al een moeilijk eter zijn, om hier je gading niet te vinden. Je  kon  kiezen  tussen  rauwe en gekookte groenten, kip, rundsvlees en vis. Bij dat alles kon je aardappelen of rijst nemen. Het dessert mocht er ook zijn. Het was ronduit heel lekker.

Zondag 26/02 Negombo                                 

         Het  was  vandaag te plakkerig om veel uit te spoken. Daar kwam nog bij dat het zondag was  en  bijna alles gesloten bleef. We hebben op ons terras het schrijfwerk vervolledigd, naar de  opgenomen  videobeelden  gekeken en als de zon iets lager stond aan een wandeling langs de  verschillende  hotels  begonnen. We  hebben hier en daar ons licht nog eens opgestoken en we  hebben  moeten  besluiten  dat  we nog niet zo slecht gehuisvest waren. Prijs/kwaliteit was het  voor  ons  de  beste  optie. We  hadden  gedurende  de  namiddag  reeds opgemerkt dat er koortsachtig  gewerkt  werd  aan sierverlichting en aan het klaar zetten van enorm veel tafels, met  daarop de nodige versiering. De reden was een bruiloftsfeest voor vele genodigden. In de namiddag had er reeds een fotosessie plaatsgevonden op het strand aan het hotel. Wij hadden iets  om naar te kijken. Wanneer wij ’s avonds aan tafel wilden, zagen wij dat het gewone restaurant  voor  ons  taboe  was. Er  was  een  klein  buffet gereed gezet en daar moesten we het maar  mee  doen. De tafels voor ons waren buiten onder een afdak opgesteld en de service liet nu veel te wensen over. Van het buffet zijn we afgebleven en we hebben à la carte gegeten.

Maandag 27/02 Terugvlucht 20.25u

         Dat  niksen  is niet voor ons weggelegd en M-Cl trok er na het ontbijt met een tuk-tuk op uit  naar  de vismarkt op het strand. Ze wou er nog een laatste glimp van opvangen en vermits we bij het vorige bezoek opgemerkt hadden, dat het moeilijk te doen is met een rolstoel, heb ik ze  weer  maar  alleen laten vertrekken. Bij haar terugkomst hebben wij ons op het terras voor de  kamer  neergevleid  en  een rustpauze ingelast. Een mens moet toch iets doen om de tijd te doden. We  hadden  het  geluk  dat  we  de  kamer  mochten houden tot we naar de luchthaven moesten vertrekken. Zo konden we op het laatste nippertje nog in de douche, om frisgewassen aan de vlucht naar huis te beginnen. Wij hadden met Sunil afgesproken om in het hotel te zijn tegen  17.30u  en als wij naar de lobby gingen, stond hij ons al op te wachten, van stipte mensen  gesproken. De  rit  naar  de  luchthaven was er een zonder hindernissen en we waren dan ook  goed  op  tijd  om  in  te  checken. Voor het inchecken moet in Colombo eerst alle bagage door  de  scanner  en  das pas kan je naar de incheckbalie. Dan moet je ook nog een uitgangsformulier  invullen, maar  je  moet  dat allemaal maar snuiven want het staat nergens vermeld en  dan  pas  is  het  je  beurt. We  hebben hemel en aarde moeten verzetten om aan assistentie voor  mij  te  geraken. Toen  die opdook, nam ze ons mee naar de gate en vroeg ons om op een collega  te  wachten. Er  zou  wel iemand komen als de tijd rijp was. We zagen beweging in de massa  toeristen  en  we  stelden ons eveneens recht en het was maar goed ook, want de tickettencontrole  was geopend. We moesten nog eerst een tweede scanner voorbij en hier waren ze alles  behalve vriendelijk. Menig passagier moest de ganse inhoud van zijn handbagage op tafel  uitspreiden  en van sommigen werden zelfs onbenullige zaken in beslag genomen o.a. twee ananassen. Die persoon was in alle staten en schold de onschuldige hostesses in het Frans uit voor al wat schoon is. Zij konden er niets aan doen. We hadden, zoals vele keren tevoren, problemen  met de zitplaats. We vragen altijd een plaats juist achter bussines en achter het toilettenblok. Ik  kreeg  er  een zitje en M-Cl zou 9 rijen achter mij moeten plaatsnemen. Zoiets kan niet  door  de  beugel, temeer  omdat  zij  mijn  hulp  is bij het openmaken van de plateaus met eten. Naast  mij  was  de  plaats  van  een  Belgisch  koppel, die  reeds uit Phuket kwamen. De vrouw  hield  staande  dat zij niet van haar plaats zou wijken. Zij was met haar man op reis en wou  de  ganse  tijd  naast  hem  zitten. Één van de hostesses heeft er toch kunnen voor zorgen dat  een  ander  iemand  zijn  vrouw  enkele  uren alleen liet. Zo waren onze problemen van de kaart en het andere koppel kon ook naast mekaar plaatsnemen.

         Ondanks  al  die  strubbelingen  zijn  we stipt op tijd zijn we in Colombo vertrokken(er is nog  geen  file  voor  het  opstijgen  zoals  op  vele grote luchthavens) en na een voortreffelijke vlucht  zijn  we  in  Brussel ook op tijd geland. Om 2.20u waren we in Brussel en een goed uur later  konden  wij de sleutel op de deur steken, met de taxichauffeur afrekenen en gaan slapen. Na zo’n vermoeiende vlucht kan zoiets deugd doen, maar het lukt niet altijd onmiddellijk.

Slotconclusie

Sri Lanka  is een heel mooi land met een prachtige tropische plantengroei en heel vriendelijke mensen. Naar onze mening is het een land om eventueel mee te starten, als je in Azië begint te   reizen. Als je in Zuidoost-Azië nog niet geweest bent, is het een goede kennismaking met boeddhisme  en hindoeïsme. Het is alleen iets minder gemakkelijk voor personen in een rolstoel. Je kan  overal  komen, daar  houdt het dan op vele plaatsen op, ondanks de vriendelijkheid en de behulpzaamheid  van  de  bevolking. Dat  kan  van  de  officiële instanties niet gezegd worden. Meermaals  kregen  wij  van  de  gezagsdragers het deksel op de neus. Ik heb het er maar mee moeten stellen, een andere keuze was er niet. We hebben getracht er toch het beste van te maken, al  was  het  soms  met vallen en opstaan. Wanneer je enkel gaat om te zonnekloppen, heb  je  zeker  geen  probleem  en  kan  je  er zonder problemen van het zalige weer genieten. Daar  zijn  we  tot nu niet aan toe, want niksen is aan ons nog steeds niet besteed. Er zal een tijd  komen  dat we met niets doen ons verlof  zullen moeten doorbrengen, maar wij hopen allebei dat  die  periode nog heel ver af is en hoop doet leven, maar zoals het in Sri Lanka geweest  is, heb  ik  liever  niet  meer. We  hebben  nog  vele  reisplannen  en we hopen die nog te kunnen waar  maken. Op  die  manier  blijven  wij onder de mensen en kunnen we nog leren we van vreemde culturen.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 4 (1 stem)